Kezdőlap (Lordózis)

 Betegségek 

  » »
 
   

Lordózis

Betegségek  Logopédia  Lúdtalp

Lordózis
Lordosis
Normálisnál nagyobb, befelé görbülése a gerincnek az ágyék tájon.


lordózis
(gör.,), a gerincoszlopnak az az elhajlása, melynél az erős ívben domborodik a mell felé; a gerincoszlopnak legritkább elhajlása; ...

Ezt az egészséges homorulatot élettani lordózisnak, a domborulatot pedig kifózisnak nevezzük. Jó tartásról akkor beszélünk, ha optimális a lordózis és a kifózis, ezenkívül a gerincoszlopnak a medencével alkotott dőlési szöge 60 fokos.

Az ágyéki lordózis javítására legalkalmasabb úszásnem a hátúszás - a csípő kedvező helyzete következtében. A legkevésbé alkalmas a gyorsúszás a kedvezőtlen csípőhelyzet miatt és a csípőhorpaszizomra gyakorolt erősítő, tónusfokozó hatása miatt.

Így érzékelhetjük az antalgiás tartást, a lumbális lordózis változásait, az esetleges scoliózist, a medence szintjét és a gerinc melletti izomzat állapotát.

Sok esetben látványos púp, nyaki Lordózis figyelhető meg a nyak alsó részén hátulról.

Ezt a gerincbántalmat fokozott lordózisnak nevezik az orvosok. Rendszerint az ágyéki szakaszon domborodik túlzottan előre a gerincoszlop, ahol rendesen is előrefelé görbül. Egyebek között a [medencecsont]? rendellenessége, [cukorbaj]?

A nyaki gerincen (cervical) előre mutató lordózist, a háti gerincen (thoracic) hátra mutató domborulatú kifózist, majd az ágyéki gerincen (lumbar) újra előre mutató lordózist találunk normális görbületek esetén.

Tehát 8-10 éves kortól kezdve nyaki és ágyéki lordózist (előre történő domborodást), háti és kereszcsontti kyphosist (hátrafelé történő domborodást) láthatunk egészséges esetben.
A hanyagtartás ...

A felnőtt embernél a nyaki rész előre domború (lordózis),
- a háti szakasz hátra domború (kifózis), ...

Átmeneti terheléscsökkentés, edzéskihagyás indokolt. Fájdalomcsillapítók, izomlazítók adhatók. Az ágyéki gerinc tehermentesítésére ún. lordózis-brace használható, viselése 4-6 hónapig ajánlott.
Rehabilitáció ...

Oldalirányú röntgenfelvételen sok esetben megfigyelhető a nyaki görbület (lordózis) kiegyenesedése, azonban nincs olyan vizsgálat, amellyel minden kétséget kizáróan meg lehetne erősíteni a diagnózist.

Míg a gerinc nyílirányú görbületi rendellenességei (lordózis, kifózis) oldalról szembetűnők, gerincferdülés, scoliosis esetén homloksíkban látható a gerinc elgörbülése.

Az ágyéki gerinc normálisan előrefelé görbül (lordózis), de ez a görbület nem halad meg egy bizonyos optimális értéket.

Kezdetben a szülők a rossz tartás miatt viszik orvoshoz gyermeküket, később egyre gyakoribb lesz a hátfájdalom, és kialakul a betegségre jellemző tartási rendellenesség. Fokozódik az ágyéki lordózis (előrehajlás), ...

A jó szék megtámasztja a deréktáji hajlatot ("lumbális lordózis"), nem nyomja a combot és a térdeket. Ha ülés közben zsibbadást tapasztal, a széke biztosan nem egészséges.

az is, ha valaki az út töltésén fut; mivel sorozatos ütések érik azt a lábat, amellyel a kissé magasabban fekvő részre lép, nagyobb a fájdalom és a sérülés veszélye az egyik oldalon. Ha a gerinc deréktáji görbülete nagyobb a szokásosnál (lordózis), ...

Gyakran társul ehhez a tartáshoz a'fej behúzása a nyakba", ami a nyaki gerincszakaszon is a görbület megváltozását (a lordózis fokozódását) eredményezi, s ez a nyakizomzat túlterheléséhez vezethet.

Lásd még: Lásd még: Dózis, Kifózis, Szindróma, Reuma, Csonttörés

Betegségek  Logopédia  Lúdtalp

 
RSS Mobile