Kezdőlap (Lordózis)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lordózis

Betegségek  Logopédia  Lúdtalp

Lordózis
Lordosis
Normálisnál nagyobb, befelé görbülése a gerincnek az ágyék tájon.


lordózis
(gör.,), a gerincoszlopnak az az elhajlása, melynél az erős ívben domborodik a mell felé; a gerincoszlopnak legritkább elhajlása; különösen az ágyéki szelvényen gyakori s a has és far tájékának erős elődomborodásával s az ágyéki gerinc mély lehúzódásával jár.

Ezt az egészséges homorulatot élettani lordózisnak, a domborulatot pedig kifózisnak nevezzük. Jó tartásról akkor beszélünk, ha optimális a lordózis és a kifózis, ezenkívül a gerincoszlopnak a medencével alkotott dőlési szöge 60 fokos.

Az ágyéki lordózis mértéke függ a lovagló egyén pozíciójától is a nyeregben, valamint a kengyelek hosszúságától.

Az ágyéki lordózis javítására legalkalmasabb úszásnem a hátúszás - a csípő kedvező helyzete következtében. A legkevésbé alkalmas a gyorsúszás a kedvezőtlen csípőhelyzet miatt és a csípőhorpaszizomra gyakorolt erősítő, tónusfokozó hatása miatt.
Nem javasolt gyakorlatok: ...

Így érzékelhetjük az antalgiás tartást, a lumbális ~ változásait, az esetleges scoliózist, a medence szintjét és a gerinc melletti izomzat állapotát. Ha az oldalhajlás szimmetrikusan szűkül be spondylosis, osteoporosis, Bechterew-kór lehet az ok.

Sok esetben látványos púp, nyaki ~ figyelhető meg a nyak alsó részén hátulról.

Ezt a gerincbántalmat fokozott ~nak nevezik az orvosok. Rendszerint az ágyéki szakaszon domborodik túlzottan előre a gerincoszlop, ahol rendesen is előrefelé görbül. Egyebek között a [medencecsont]? rendellenessége, [cukorbaj]? illetve a has megnövekedése idézi elő.

A nyaki gerincen (cervical) előre mutató ~t, a háti gerincen (thoracic) hátra mutató domborulatú kifózist, majd az ágyéki gerincen (lumbar) újra előre mutató ~t találunk normális görbületek esetén.

A felnőtt embernél a nyaki rész előre domború (~),
- a háti szakasz hátra domború (kifózis),
- az ágyéki szakasz ismét előre domborodó, a keresztcsonti és a farkcsonti szakasz szintén hátra domborodik. A gerinc tehát egészében színuszgörbe-szerű lefutású.

Tehát 8-10 éves kortól kezdve nyaki és ágyéki ~t (előre történő domborodást), háti és kereszcsontti kyphosist (hátrafelé történő domborodást) láthatunk egészséges esetben.
A hanyagtartás ...

Átmeneti terheléscsökkentés, edzéskihagyás indokolt. Fájdalomcsillapítók, izomlazítók adhatók. Az ágyéki gerinc tehermentesítésére ún. ~-brace használható, viselése 4-6 hónapig ajánlott.
Rehabilitáció ...

Oldalirányú röntgenfelvételen sok esetben megfigyelhető a nyaki görbület (~) kiegyenesedése, azonban nincs olyan vizsgálat, amellyel minden kétséget kizáróan meg lehetne erősíteni a diagnózist.

Az ágyéki gerinc normálisan előrefelé görbül (~), de ez a görbület nem halad meg egy bizonyos optimális értéket. Lényeges, hogy ennek a görbületnek alapvető, meghatározó kapcsolata van a medencével, ezen keresztül az álláshoz, járáshoz, hajlásokhoz szükséges izmok tónusával, állapotával.

Kezdetben a szülők a rossz tartás miatt viszik orvoshoz gyermeküket, később egyre gyakoribb lesz a hátfájdalom, és kialakul a betegségre jellemző tartási rendellenesség. Fokozódik az ágyéki ~ (előrehajlás), amelyet az erőteljesebb háti domborulattal egyenlít ki.

A jó szék megtámasztja a deréktáji hajlatot ("lumbális ~"), nem nyomja a combot és a térdeket. Ha ülés közben zsibbadást tapasztal, a széke biztosan nem egészséges. A helyes testtartás része, hogy ülés közben mindkét talp egyenletesen feküdjön a földön.

Ugyanilyen hatású az is, ha valaki az út töltésén fut; mivel sorozatos ütések érik azt a lábat, amellyel a kissé magasabban fekvő részre lép, nagyobb a fájdalom és a sérülés veszélye az egyik oldalon. Ha a gerinc deréktáji görbülete nagyobb a szokásosnál (~), ...

Míg a gerinc nyílirányú görbületi rendellenességei (~, kifózis) oldalról szembetűnők, gerincferdülés, scoliosis esetén homloksíkban látható a gerinc elgörbülése.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Dózis, Kifózis, Szindróma, Reuma, Csonttörés?

◄ Logopédia   Lúdtalp ►
 
RSS Mobile