Kezdőlap (Lisztérzékenység)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lisztérzékenység

Betegségek  Liszteriózis  Lithiasis

Lisztérzékenység
A coeliakia vagy lisztérzékenység allergiás reakció eredményeként a vékonybél belső falán jelentkezik, amikor a bél liszttel, illetve a benne található glutennel érintkezik.


Lisztérzékenység
TünetekAz allergiás reakció a vékonybél belső falán jelentkezik, amikor a bél liszttel, illetve a benne található anyagokkal érintkezik. A bélfalak károsodása megakadályozza, hogy a táplálék felszívódjon.

Lisztérzékenység - Mik a jelei?
A lisztérzékenység a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése, mely az étkezéssel bevitt bizonyos növényi fehérjék (glutén) hatására alakul ki az erre fogékony egyénekben.
Lisztérzékenységre utalhatnak
...

Lisztérzékenység
Az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Leggyakrabban a glutén fogyasztása miatt sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. Kezelése gluténmentes diétával lehetséges.

Lisztérzékenység tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: cöliákia vagy coeliakia, nem trópusi sprue, permanens gluténérzékenység, gluténszenzitív enteropátia, glutén-intolerancia) ...

~nek, vagy más néven coeliakia-nak nevezzük a gluténnek nevezett fehérje okozta, egész életen át tartó intoleranciát.
Kialakulása, okai: ...

~
A coeliakia (~) a gliadin által kiváltott intolerancia
A gliadin a búzában, árpában, rozsban és a zabban lévő fehérjének, a gluténnak, az egyik frakciója.

A ~ milliók életét megnehezíti
Társadalmi háttértől és anyagi helyzettől függetlenül világszerte rengeteg ember életét keseríti meg nap mint nap a ~.

~ (Coeliakia)
Meghatározás
A ~ (coeliakia gluténszenzitív enteropathia, sprue) a vékonybél krónikus megbetegedése, amelyet a táplálékkal bejuttatott glutén gliadin nevű komponense idéz elő a genetikailag fogékony emberekben.

A ~ nem allergia, de a gliadin ahhoz hasonlóan antigén-antitest reakciót, immunválaszt vált ki a vékonybélben. A vékonybél nyálkahártyájának felületét bélbolyhok növelik, hogy a tápanyagok minél nagyobb felületen szívódhassanak fel.

(Ez utóbbi úgy "gyógyult meg", hogy 3 napos koromban levágták - sajnos!) 58 évesen diagnosztizálták a ~et, mely megkeserítette életem, csak nem tudtam róla! Mai életem: vizes zsömle, pászka, rízs, sok-sok leves, piros húst nem eszem (puffaszt, melyre magam jöttem rá!).

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > L > ~
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
~ ...

~
Colitis Ulcerosa
Gastrointestinalis endoszkópia
H. pylori és a bőrbetegségek
Hasmenés
Az emésztés és felszívódás zavara
A Barrett oesophagus
A proton pumpa gátló gyógyszerek
A colorectalis carcinoma
A portalis hypertonia ...

~, tejcukor-érzékenység
Szülésem után 3 hónappal erős hasfájás jelentkezett nálam székrekedéssel társítva, kivizsgálásra mentem vakbélgyulladás gyanújával, de szerencsére semmi szervi bajt nem állapítottak meg.

~ (coeliakia)
A betegség a komplex felszívódási zavarok (a bél nem képes felszívni a nélkülözhetetlen tápanyagokat) típusos képviselője, amely kezelés nélkül halálhoz vezet.

~:
Kérdés:
A barátnőm lisztérzékeny és meg szeretném tudni, hogy ez a "betegség" továbböröklődhet- e a gyermekeimre, mert ez a betegség először a nagyapjánál alakult ki, utána az édesapja örökölte mint elsőszülött gyermek-mert az öccse nem az- és az én barátnőm is örökölte, ...

~i vizsgálat
Más néven: Gluténérzékenységi vizsgálat
Hivatalos név:
Kapcsolódó vizsgálatok: Vitamin B12, Stool Fat, Vitamin E, Albumin, Autoantitestek, Kalcium, Vérkép, Átfogó Metabolikus Panel (ÁMP), Összfehérje (A/G arány), D-vitamin ...

A ~ hosszú időn át lappanghat, ám ha túl későn fedezik fel, az súlyos felszívódási zavarhoz és tápanyaghiányhoz vezethet.
Kenyér, kifli és társaik
A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, mely ötven-ötven százalékban két alcsoportra oszlik: gluteninre és gliadinra.

A ~ (coeliakia): árulkodó jelek: hányás - folyadéktól, ételtől- puffadt has, ernyedtség
Tartalomjegyzék
1 Fogalma
2 Tünetei
3 A kezeletlen ~ következményei
4 Diagnózis
5 Kezelése
6 Diéta ...

~ esetén az említett gabonafélék elfogyasztása a vékonybélben olyan károsodásokat okoz, melyek rövidtávon, az ételek elfogyasztását követően hasi panaszok -puffadás, hasi görcs, hasmenés - formájában jelentkeznek.

Szoptatással megelőzhető a ~?
1 . oldal
Angol kutatók szerint a glutén-intolerancia, vagyis a ~ kialakulása összefüggést mutat a csecsemőkori táplálkozási szokásokkal.

~, glutén intolerancia
A glutén intolerancia vagy ~ egy krónikus felszívódási zavar, mely az összes hasonló típusú betegség közül a legrosszabb.

~
A ~ oka, hogy az egyén a gabonafehérje egy alkotórészével- glutén -szemben túlérzékennyé válik.

~
Sok ember küzd ezzel a kórral napjainkban . Ennél a betegségnél a vékonybél felszívódási zavarral küzd . A szakértők azt mondják, hogy ez a fajta betegség öröklődik . De természetesen emellett akár környezeti tényezők hatására is kialakulhat , ezáltal megnehezítve az életünket .

~ - cöliákia
... - Mi a cöliákia? - Tünetei? - Ki lehet lis...
Gyógyszerallergia ...

~ (gluténérzékenység, cöliákia)
A ~ a vékonybelet érintő betegség, melyet a gluténra - egy étkezési fehérjére - adott kóros immunválasz vált ki.
Földimogyoró-allergia gyermekekben ...

~
A ~ nem keverendő össze a gabona allergiával, melyet gabona fehérjék váltanak ki és tipikusan allergiás reakciót okoz. Glutén nevű fehérje váltja ki, mely nemcsak a búzában, hanem a tönköly- és durum- búzában, az árpában, és a rozsban is megtalálható.

~i gyorsteszt
A ~i gyorsteszt több dologra is alkalmas, egyfelől a betegség megállapítására, másfelől arra, hogy ellenőrizd betegséged állapotát, valamint, hogy kiderítsd, mennyire hatásos a gluténmentes diéta, melyet már diagnosztizált betegséged okán alkalmazol.

A ~ről
Dr. Dabausné Székelyhidi Jutka 2008. 04. 17.
Magyarországon, az utóbbi 5 évben hirtelen megnőtt a diagnosztizált lisztérzékenyek száma. Ez a betegség egy speciális, nagyon kemény diétát igénylő életmódváltással is jár, amely teljesen átalakítja a betegek mindennapi életét.

A ~ről
A coeliakia (~) valójában egy autoimmun betegség, élethosszig tartó intolerancia, amelyet a táplálkozással a szervezetbe kerülő glutén okoz. Sokáig gyermekbetegségként ismertük, de ma már több felnőtt szenved tőle, mint gyerek.
Kövessen a Facebook-on! ...

A ~ a leggyakoribb felszívódási zavar, megelőzni nem lehet és a felismerése is nehéz, főleg ha felnőtt korban alakul ki. Pedig ha nem diagnosztizálják, súlyos tüneteket, akár meddőséget is okozhat.

~ vizsgálata
H. pylori ellenanyag vizsgálat
7.) Széklet vértartalom vizsgálat ( okkult vérzés kimutatás ) ...

~, fontos a korai diagnózis / Dr. Hidvégi Edit, gyermekgyógyász
Helyes táplálkozás
Tea ...

~ tesztje
táplálék allergia előszűrő tesztje (ImuPro prescreening)
Chlamydia teszt (visszatérő húgyúti panaszok esetén) ...

~
×
~re sajnos nincs gyógynövény. A ~nél kerülni kell azokat a
termékeket, amik a baj forrásai lehetnek.

A ~ világnapja
Május 16-17-én az Európai Coeliakia Egyesületek Szövetsége (AOECS) negyedik alkalommal rendezi meg a lisztérzékenyek világnapját.

A ~ öröklődő betegség, amely - ki hinné - Magyarországon legalább minden 100. embert érint. Az enyhe tünetek 'csak' kellemetlenek, de súlyosabb esetben veszélyes szövődmények is felléphetnek. Diétával segíthetünk magunkon, sőt a nyaralásról sem kell lemondani.

Meddőség és ~
A Columbia Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint a megmagyarázhatatlan okból meddő nők körében az átlagosnál több a lisztérzékeny (cöliákiás).
Az elhízással összefüggő meddőség okai ...

A gyerekkori ~ okait kutató Korponay-Szabó Ilmának, a kemoterápiában használható fémvegyületek emberi szervezetben való viselkedését vizsgáló Enyedy Éva Annának, valamint a füves gyepek ökológiai egyensúlyának helyreállításáért dolgozó Valkó Orsolyának ítélték oda az ösztöndíját.

A kezeletlen ~ a rosszindulatú nyirokrendszeri daganatos betegségek fokozott kockázatával jár! A coeliákiával gyakrabban előforduló betegségek közé tartozik a cukorbetegség, az autoimmun máj- és pajzsmirigy gyulladás, a Sjögren-kór és az IgA-hiány.

A gyermekkori ~ vagy sikér intolerancia a gabonaszemekben található gabonafehérje által kiváltott vékonybél-megbetegedés.
Betegségek - tünetek és kezelések
Homloküreg-gyulladás ...

~, coeliakia. Valódi allergiás betegségnek tartjuk. A bélrendszer túlérzékenysége a búza, rozs, árpa és egyéb gabonák bizonyos fehérje összetevőire.

A coeliakia, vagyis a ~ gyakrabban okoz gondot, mint gondolnánk. A ~ genetikailag meghatározott, öröklődő betegség. Mi a kórkép lényege?

Leggyakrabban baktériumok, vírusok és paraziták okozta bélfertőzések, krónikus gyulladásos bélbetegségek, ~, tejfehérje-allergia, immunhiányos állapotok, gyógyszeres terápia, sugárkezelés és sebészeti beavatkozások kapcsán alakul ki.

A pajzsmirigy betegség, főleg az autoimmun patomechanizmusú pajzsmirigybántalom, társulhat a ~gel (coeliakia). A ~ betegségben a vékonybél nyálkahártya károsodik, a tápanyagok felszívódása a vékonybélből rosszabb lesz.

: Cöliákia (~), Crohn-betegség, laktóz-intolerancia. A bél nyálkahártyájának sérülése, vagy műtétileg eltávolított nagyobb rész a vékonybélből is eredményezhet felszívódási problémát.
Paraziták, férgek jelenléte a szervezetben.

Emésztési- és felszívódási zavar esetén tisztázni kell, hogy volt-e a páciensnek gyomor- vagy bélműtéte, hasnyálmirigy vagy epebetegsége, milyenek az alkoholfogyasztási és étkezési szokásai, volt-e a gyerekkorában ~re (coeliakiára) utaló panasza, ...

Candida betegség esetén mindenképpen célszerű ~i vizsgálatot is végeztetni főleg felnőttkorban, mert gyakran látens (megbúvó, kifejezett, specifikus tüneteket nem okozó) módon ~ is állhat a candida betegség kialakulásának hátterében.

gyermekkori betegségek, Gyermekkori fertőzések, védőoltások, Hasmenések, rotavírus, fertőzés, Laktóz-intolerancia, ~, Gyermekkori láz
Idegrendszeri betegségek, Alzheimer-kór, Migrén, fejfájás típusok, Szélütés, Parkinson-kór, Agyvérzés és koponyaűri vérzések, Epilepszia ...

Erős viszketéssel jár, szintén ~ okozza, de az előzőktől eltérő immunreakción alapuló betegség. A ~ legsúlyosabb formája, a coeliákia. A bélbolyhok teljes elsorvadása miatt korán okoz felszívódási zavart és annak minden következményét. Lisztmentes diéta szükséges! ...

Kiegyenlítő tulajdonsága hat, máj és epebántalmak, köszvény, és a gyermekek ~e esetén is. A kisgyermekeknél a túlzott ~, allergia, teljesen meg is gyógyulhat. Megújítja, átcseréli a szervezet szöveteiben lévő pangó folyadékot, vizet, vízkór elleni gyógynövény.

Nem árt kizárni a glutén-intolerancia (~) lehetőségét is. Ha ugyanis ez a problémánk, és mégis tartósan fogyasztunk magas gluténtartalmú ételeket, akkor a bélfal is károsodik, a felszívódás is romlik, és sokféle hiánytünet, gyulladás alakulhat ki.

Vannak azonban úgynevezett nem-fertőzéses eredetű hasmenések, például a hasnyálmirigy működészavara, a tejet bontó laktáz enzim hiánya, vagy ~, lelki nehézségek és még sok más. Hasmenéssel járnak az autoimmun eredetű gyulladásos bélbetegségek is.

Nem ajánljuk: cöliákiában (~ben), tejcukor-érzékenységben, hasmenéses állapotban.
Ajánlott: minden más bélbetegségben egyéni tűrőképesség függvényében.

Évek teltek el. Megtapasztaltam a mellékhatások közül a ~et. Ez azt jelenti, hogy kenyér kalács, és kifli helyett csak rizsből, kukoricából és burgonyából készített ételeket fogyaszthatok.

Egy fertőzést követően, más autoimmun betegségekhez társulva (pajzsmirigy alulműködés, ~), gyógyszerek okozta ( szteroid terápia), hasnyálmirigyet ért trauma, agyi trauma.

A cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó tényezők: ...

Felszívódási zavarok (pl. ~)
Gyulladásos bélbetegségek
Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás ...

Egyes betegségek, melyek érintik a belek zsírfelszívó képességét (pl. ~) szintén vitaminhiányhoz vezethetnek. Az első tünet a szürkületi vakság, különféle, a szemet érintő elváltozások, bőrgyulladás, a tüdők, a belek, a vizeleti rendszer belhártyájának a megkeményedése.

cöliákia, glutén, gluténintolerancia, ~
Bezár
Minden szűrés törlése ...

Szív- és veseproblémák, látási- és hallási gondok, csontritkulás, cukorbetegség ~, pajzsmirigyzavarok, mentális gondok, tanulási problémák is gyakran társulnak ehhez a genetikai betegséghez. A későbbiekben a nemi érés lelassulása, elmaradása is bekövetkezhet.

A kizárólag táplálkozással befolyásolható betegségeknél - ~, tejcukor-érzékenység, táplálék allergiák, satöbbi - hamar megtalálják az érintettek az utat a dietetikusokhoz, hiszen a betegségeket általában szakellátó helyeken diagnosztizálják, ...

A bél­rendszer gyulladásos be­tegségei (bélhurut, irritábilis bélszindróma,colitis ulcerosa), illetve a bélnyál­kahártya különféle érzé­kenységei (étel-, tejcukor-, ~) puffadás­sal járnak. A székrekedés ugyancsak gázképződést okozhat.

A cinkhiány a legtöbb gyomorbaj esetén kísérőtünetként jelentkezik, így például hasnyálmirigy-elégtelenség, colitis ulcerosa, Crohn-betegség, ~ vagy májzsugorodásnál.

A kapszula endoszkópos vizsgálat fájdalmatlan. A vékonybél nyálkahártyájának belső felmérésére, gyulladás, daganat, vérzésforrás, polyp, ~ keresésére alkalmas.

Fiatal csecsemőkben az akut hasmenés leggyakoribb oka a fertőzés.l Hetekig, hónapokig tartó enyhe hasmenést okozhatnak különböző egyéb betegségek is, így ~ (cöliákia), a cisztás fibrózis, cukor-felszívódási zavar vagy allergia.

A Speciális Szénhidrát Diétát Dr. Valentine Haas fejlesztette ki 1951-ben Elaine Gottschall beteg kislánya számára, és azóta számtalan bélbetegség esetében (Crohn betegség, colitis és ~) bizonyult eredményesnek.

A gabonafélék jelentősége is kiemelendő az allergia szempontjából. A tejhez hasonlóan alapélelmiszer, így elkerülése az étrendben nehezen oldható meg. E betegségcsoport nem azonos a coeliakiával (köznapi nevén ~) vagy a pékek között gyakori "lisztasztmával".

Fogyasszunk egészséges zsírokat
Mit tehetünk szemfáradtság ellen?
A stressz hatása az érelmeszesedésre
A csontritkulás kockázatáról
Jó módszer a háziporatka ellen
A ~ figyelmeztető tünetei
A szoptatás mégsem véd az ekcémától?

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Szindróma, Asztma, Allergia, Ficam?

◄ Liszteriózis   Lithiasis ►
 
RSS Mobile