Kezdőlap (Limfóma)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Limfóma

Betegségek  Limfogranuloma  Lipoma

Limfóma: A leghatékonyabban gyógyítható rák
Keveseket sújt a nyirokrendszer rosszindulatú daganata, ezért a nem közvetlenül érintetteken kívül, a lakosság körében nem sok szó esik a limfóma nevű vérképzőszervi kórról.


Limfóma, a rejtőzködő betegség
1 . oldal
A non-Hodgkin limfóma - Tünetek - Kezelés ...

Limfóma
A limfómák a nyirokrendszerben és a vérképző szervekben lévő limfociták daganatos megbetegedései.

A limfóma a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés. A nyiroksejtek, más néven limfociták rosszindulatú átalakulásának következtében a nyirokcsomók, a lép, de más szervek megnagyobbodásához, megbetegedéséhez vezet.

A "limfóma" jelentése: A nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés.

Home
Onkológia
~
Sarnyai Eszter - az egészség arca
Halálos kórt diagnosztizáltak nála, pedig még nem volt 23 éves - ám nem csúszott ki lába alól a talaj.

~
A ~ a fertőzések elleni védekezésért felelős immunrendszer sejtjeit érintő rosszindulatú tumoros folyamat, mely a nem megfelelően működő fehérvérsejtek ellenőrizetlen növekedésével, osztódásával jár.

~, nyirokcsomó, daganat, rák, hematológia
A non-Hodgkin limfómák csoportja az előzőkben elmondottaknak megfelelően egy sokféle kórképet magában foglaló kategória.

~: a leggyakoribb felnőttkori leukémia
A 'rejtőzködő betegségnek' is nevezett ~ még ma is azok közé a daganatos megbetegedések közé tartozik, amelyekről az emberek viszonylag keveset tudnak. ...

A ~ felismerése
A ~ jelenlétére számos tünet és panasz felhívhatja a figyelmet.

A ~ egy rosszindulatú daganatos megbetegedés, mely a nyirokrendszer sejtjeiből - a limfocitákból - indul ki. A kór eredményeképpen a lép, a szervezet nyirokcsomói, esetleg más szervek megnagyobbodnak és megbetegednek.

Non-Hodgkin ~

A non-Hodgkin limfómás elváltozások rosszindulatúsága (malignitása) és kezelési következményei szerint megkülönböztetünk alacsony malignitású (38 %), közepes malignitású (40 %), magas malignitású (20 %) és egyéb (2 %) limfómákat.

Egyéb öröklött vagy szerzett immunhiányos állapotok is növelik a ~ előfordulásának valószínűségét: gyakoribbak a nyirokszervi rosszindulatú daganatok csontvelő- vagy egyéb szervátültetés után. Egyéb daganatos betegség sugár- vagy kemoterápiás kezelése is hajlamosít limfómára.

~ 1
Album: Betegségek
Gyógytorna cikkeinkből
A mellkaskimeneti szindróma
Tükörterápia a fantomfájdalmak ellen
A balett árnyékos oldalán
A Brunkow-módszer
Egyensúlyban önmagunkkal
Szorgalmasan, derekasan!
Ritkább csontok? Sűrűbb torna! ...

~
A ~ a nyirokrendszer sejtjeit, a fehérvérsejteket, vagy más néven limfocitákat érintő betegség. ~ esetén a limfociták rákos sejtekként kezdenek viselkedni, ellenőrizetlenül növekednek és osztódnak, illetve nem pusztulnak el kellő mértékben.

~ (Lymphoma)
A ~ a nyirokszövet daganata. Lehet Hodgkin-kór vagy non-Hodgkin ~.
Lásd ...

~
lymphoma
A ~ a nyirokszövet daganata, a limfociták (~-sejtek) túlszaporodnak és rosszindulatúvá (malignant) válnak és kiszorítják a normális működésű sejteket.
Lipoma
lypoma ...

Hodgkin ~ - lásd: Hodgkin betegség.
Hoffa betegség - Hoffa's disease, (bővebben)
holdascsont - os lunatum, lunate bone ...

~ fogak sejt kötőszövet tejcsorgás gombamérgzés szakemberhiány betegség idegentest sérülés hasüreg vérnyomás idősek rovar marfan szindróma gyümölcskúra kínai köpölyözés vízi baleset gyógyíthatatlan stresszor DMF pisilés érzéstelenítés izom távgyógyítás szén-dioxid
Nyereményjáték ...

A ~ típustól függően reagál a kezelésre. Vannak egészen lassan progrediáló formák is, mások hamar szétterjednek a szervezetben kezelés nélkül. Szövődményként a fertőzések, autoimmun hemolitikus anémia említendők.
1 találat (1 oldal)
1
Hasznos linkek ...

A ~ Világnapon, szerdán előadások, személyes konzultáció, kiállítás és orvos-betegtalálkozó is várja az érdeklődőket Budapesten.
Tovább... »
Fizioterápia világnap ...

A ~ a nyirokcsomókban lakó fehérvérsejtek daganata. Előfordul AIDS nélkül is, de akkor csak a nyirokcsomókban jelentkezik a betegség, esetleg később beterjed a májba, lépbe. AIDS-ben viszont kivételesen a központi idegrendszerben (agyban) is előfordulhat ez a daganat.

Mivel a ~ megjelenhet a vérben és a csontvelőben is, egyes tüneteket az alacsony vörösvértest-, fehérvérsejt- vagy vérlemezkeszám okozhat. A túl kevés vörösvértest vérszegénységet vált ki, az illető fáradékony és sápadt lehet, valamit nehézlégzése alakulhat ki.

Burkitt ~
Az Epstein-Barr vírus által okozott rosszindulatú daganat, mely leggyakrabban az állkapocs-csontban, a petefészkekben és a nyirokcsomókban jelentkezik. Afrikában gyakori.
C ...

Indolens ~ I. és II. stádiumában a választandó kezelési mód az érintett nyirokcsomó vagy szövet besugárzása. III. és IV.

A Hodgkin-~ fontos jellemzője, hogy általában egy nyirokcsomó-csoportban kezdődik, gyakran a fej-nyakon, ritkábban a hónaljban vagy az ágyéki területen. A fájdalmatlan nyirokcsomó-megnagyobbodás a betegek 80-90%-ánál a diagnózis felállításának időpontjában már megfigyelhető.

A Hodgkin ~ rosszindulatúan transzformálódott sejtje a Hodgkin sejt, annak is B-limfocita vonala, amelynek többmagvú variánsa a Reed-Sternberg sejtek. Ez utóbbi RSS sejtek jelenléte különbözteti meg a Non-Hodgkin limfómától.
Az antioxidánsok segítenek egészségünk megőrzésében? » ...

Leukémia és ~ gyermekkorban
A leukémia a fehérvérsejtek számának rohamos emelkedésével és abnormális sejtalakok megjelenésével járó betegség, amikor a fehérvérsejtek nem képesek ellátni szokásos feladatukat a fertőzések leküzdésében ...

~ Világnap Mit sportoljon gyermekünk? Ismételt támadások Harcos mandulák Hogyan csináljam? Az idős is mozoghat Kényelmesen ülsz?

~-Mielóma Klubunk 2012 áprilisában alakult a Szent László Kórházban. Az intézmény hematológiai és őssejt transzplantációs osztályának támogatásával működünk, ami azt jelenti, hogy a szakemberekkel karöltve szervezzük a klubot. Prof. dr. Masszi Tamás fővédnökünk, dr.

Az idült gasztritisz, a gyomor- és nyombélfekély, a gyomor MALT (mucosa-associated lymphoid tissue) ~ és a gyomorrák kóroki tényezőjeként ismertté vált Helicobacter pylori baktérium világszerte elterjedt. Felfedezéséért 2005-ben orvosi Nobel-díjat kapott Warren és Marshall.

Szeretettel várjuk a ~ klub, Agydaganatosok klubja, Férfi klub, Kézműves klub, Fakanál klub tagjait 2008. december 18-án, csütörtökön, a 15 órától kezdődő közös klubkarácsonyunkra.
Találkozás az Országos Onkológiai Intézet Tükörtereménél, a végleges helyszín a létszámtól függ.

Egyrészt, mert a fiatal, 15-35 éves férfiak leggyakoribb nem hematológiai eredetű rosszindulatú daganata (Haematologiai, azaz vérsejt eredetű rosszindulatú daganat például a ~ ("nyirokrák") vagy a leukémia ("fehérvérűség"), a fiatal férfiak leggyakoribb daganatai.), másrészt, ...

A kezeletlen lisztérzékenység növeli a bélfalban a rosszindulatú nyirokdaganat ([~]?) kockázatát.
A lisztérzékenység megjelenése előtt és után is kialakulhat a cukorbetegség.

Azonnal elküldtek biopsziára: mintát vettek, és közölték, hogy ~ sejtek találhatóak a daganatban. Újabb, sokkal nagyobb mintákra volt szükségük az orvosoknak, de mivel némelyik csomó az ütőéren volt, ezért csupán egyből tudtak kenetet venni.

-Feltétlenül indokolt kezelni:
Bizonyítottan igazolt H.pylori pozitív gyomor- és nyombélfekély esetén
H.pylori pozitív, alacsony malignitású gyomor MALT ~ esetén
Súlyos gyomorhurutban ...

emlőrák, petefészekrák
nyelőcsőrák, végbélrák
májtumor, hasnyálmirigy-rák
epehólyag-rák, gyomorrák
méhnyálkahártya-rák, méhnyakrák
prosztatarák, veserák
non-Hodgkin ~, myeloma multiplex ...

A szokatlan (nem középvonali) elhelyezkedés, többszörös, szinte panaszmentes fisszúrák, felmaródott végbélnyílás, Crohn-betegség gyanúját veti fel. A fisszúra egyéb okai lehetnek: análisan elhelyezkedő daganat, leukémia, ~, szexuális úton terjedő betegség, tuberkulózis.

A kőszénkátrány alapú, azaz fekete és barna hajfestékek használói különféle megbetegedéseknek, például nem-Hodgkin ~ kockázatának teszik ki magukat. A testápolók számos olyan anyagot tartalmaznak, amelyek egymással kölcsönhatásba lépve képeznek rákkeltő vegyületeket, például nitrózaminokat.

Egy immunológiai alapú gyulladásos betegség, melynek oka az egyes gabonafélékben (búza, árpa, rozs) található glutén nevű fehérje-összetevővel szembeni túlérzékenység. Hajlamosít az egyébként rendkívül ritka vékonybél-daganatok kialakulására (adenokarcinóma és ~).
Kit érint leginkább?

A meddőség és a pajzsmirigybetegségek gyógyítása
Itt az anyajegyszűrés szezonja
Óraátállítás
vitorlás kirándulás
A csók jót tesz az egészségnek
Mi okozhat hajhullást?
~ Világnap
Kánikulával búcsúzik a nyár
A gyomortáji fájdalom
A szellemi frissesség megőrzésének titka ...

A limfociták a vírusok elleni küzdelem 'harcosai', és bizonyos daganatsejteket is képesek azonosítani és elpusztítani, a B-limfociták pedig antitesteket termelő sejtekké tudnak átalakulni. Emelkedett az értékük vírusfertőzések esetén, alacsony az olyan betegségeknél, mint a hepatitisz, a ~ és ...

igénye nélkül a Parkinson-kór, szklerózis multiplex, vastag- és végbélrák, COPD, szkizofrénia, IGFD (növekedési zavar), tüdőrák, pajzsmirigyrák, pulmonális hipertónia, prosztatarák, emlőrák, clostridium difficile fertőzések, Arthritis psoriatica (PsA), Crohn-betegség, colitis ulcerosa, ~, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Daganatok, Tüdőrák, Hányinger, Kemoterápia?

◄ Limfogranuloma   Lipoma ►
 
RSS Mobile