Kezdőlap (Lépnagyobbodás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Lépnagyobbodás

Betegségek  Lépmegnagyobbodás  Lepra

Lépnagyobbodás
Számos betegség járhat a lép megnagyobbodásával.
Megnagyobbodik a lép, ha a [májzsugorodás]?sal járó májkapu-visszér magas vérnyomása miatt megnő a lép visszereinek a nyomása.


Crohn betegség - Lépnagyobbodás

Decemberben kiderült a 13 éves fiunkról, hogy Crohn beteg. Azóta túl vagyunk egy 20 cm-es béleltávolításon. Imuránt és Pentasat kapott, a véreredményei jók, gyulladás nincs, de ami aggaszt, hogy a lépe elkezdett növekedni, 130x43 mm-es.

Lábfájdalom, máj- és lépnagyobbodás
Édesapámnak fájnak a lábai, nagyobb a mája, és a lépe. Volt szívinfarktusa is. Nem lehet, hogy a gyógyszerek mellékhatása miatt nagyobbak a szervei? Ha nem, akkor mitől?
Kérem válaszát! ...

lépnagyobbodás - splenomegalia, splenomegaly
leptin - A zsírszövet által termelt 167 aminosavból álló fehérje. Ahypothalamus-ra hat és csökkenti az élelembevitelt és növeli az energia kiadást., leptin
léptok - capsula lienalis, spleen capsule ...

Vérszegénység
Lépnagyobbodás
Romló egészségi állapot
Hol lehet megkapni a megbetegedést ...

A betegség egyes tünetei (magas láz, emelkedett fehérvérsejt-szám, máj- és ~, nyirokcsomó-duzzanat) ijesztően hasonlítanak a fehérvérűségre (leukémiára). Ettől csak további vérvizsgálatokkal különíthető el.

Később máj-, ~, vérszegénység, vérlemezke-szám csökkenés mutatható ki, mellettük fáradékonyság és fertőzések iránti fokozott hajlam a vezető tünet. Az érintetteknél éjszakai izzadás, fogyás, fertőzés nélküli lázas állapot is tapasztalható.

A zavarok főbb tünetei: máj- és ~, jóindulatú elváltozások az inakon és a bőrfelszínen, koleszterin lerakodások a szemhéjakon.

A betegvizsgálat során az orvos nagyobb, keményebb májat tapinthat megközelítőleg a betegek 50%-ánál és ~t észlelhet 25%-uknál. Mintegy 15%-uknál apró csomókban, sárgás színű anyag rakódik le a bőrben (xantoma) vagy a szemhéjakon (xantelasma).

A képződött vörösvérsejtek idő előtt szétesnek, amivel ~ és citromsárgás árnyalatú sárgaság függ össze.
A gyomor-béltraktus nyálkahártyáinak rendellenességei szájnyálkahártya- és nyelvgyulladásban (égő, pirosas nyelv), ínyvérzésben nyilvánulhatnak meg.

Mindhárom fertőződési fajta következményeként kialakulhat hidegrázással, lázzal, vérzésekkel és keringési zavarokkal kísért agyhártyagyulladás és ~sal járó lépfene-szepszis. Mindkét szövődmény halálos kimenetelű, utóbbi nyomán kapta a betegség köznyelvi elnevezését.

Tünetei között a lepedékes mandulagyulladást, különböző régiókban - de típusosan és zömmel - a nyakon kialakuló nyirokcsomó-duzzanat, máj- és ~ szerepelnek.
A labor leletekben a jellegzetes vérkép, a májműködés zavara jellemző.

Jellemző tünet a fogyás, étvágytalanság, nagyobb, nyomásérzékeny máj, a láz, ~. Diagnózis a fent leírtakhoz hasonló.
Kezelés: helyileg beadott daganatellenes szerek, sugárterápia, és ha csak egy áttét van, akkor az operáció is reményt adhat.

A vérszegénység hirtelen alakul ki, a ~ miatt bal felső hasi érzékenységgel. Hideg változat esetén fertőzések, például mononukleózis, tüdőgyulladás áll a háttérben. Kezelés: meleg változat esetén (ha az ok nem ismert) szteroidok adása, lépeltávolítás, immunműködést gátló szerek.

A szervi tüneteket illetően jellemző a citromsárga bőrszín (anaemia + enyhe icterus) és a mérsékelt ~ (RHS hyperplasia a haemolysis következtében).
Folsavhiányos anaemiák ...

Sápadtság, icterus, gyengeség, ~, szív megnagyobbodás, a külső- és belső koponya lemezek elvékonyodása, microcyter hypochrom anaemia jellemzi poikilocytosissal, anisocytosissal, pontozott sejtekkel, céltáblasejtekkel, magvas vörösvérsejtekkel.

funkcionális zavarokat okoz (sárgaság, ~, felszaporodott hasi folyadékgyülem-ascites). A máj kemény, egyenetlen tapintású, de általában nyomásra nem érzékeny. Emberi E.

Az így megnövekedett vénás nyomás eredményeként ~ és a tápcsatornában visszértágulatok jöhetnek létre, melyek esetleg vérzés forrásai is lehetnek. Ritkán a más-más helyen megjelenő trombózisok hívják fel a figyelmet a hasnyálmirigy kezdődő daganatos megbetegedésére.

Gyors kezelést igényel. Gyakran téves a diagnózis, ezért gyakran halálos kimenetelű.
A turisták által látogatott helyeken főleg csecsemőket, kisgyermekeket betegít meg, tünetei: hosszan elhúzódó láz, ~, vérszegénység, nagy súlyvesztés.

Ez a gyermekkorban bármikor kezdődhet, az idegrendszeri tünetek az első évtized végén vagy a második évtizedben jelentkeznek. Egyensúlyzavar, érzészavarok, izomrángások, elbutulás alakulhat ki. Ezek lassan rosszabbodnak. A máj és ~ itt is megvan.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Vérszegénység, Sárgaság, Folyás, Szindróma?

◄ Lépmegnagyobbodás   Lepra ►
 
RSS Mobile