Kezdőlap (Légmell)

 Betegségek 

  » »
 
   

Légmell

Betegségek  Légiós betegség  Légszennyezés

Légmell
latin: pneumothorax
A légmell szó azt jelenti, hogy levegő van a mellhártya lemezei között. Akkor jön létre, ha a tüdőt kívülről borító két rétegű mellhártya közé levegő kerül.


Légmell
A mellhártya önálló megbetegedése a légmell vagy pneumothorax.

Légmell tünetei és kezelése
Hűtőfürdő blog 2014.06.09. Légmell tünetei és kezelése2014-11-17T17:59:40+00:00 Gyermekbetegségek, Légúti betegségek - Megnézte 558 olvasó.
Légmell tünetei és kezelése ...

Légmell
A mellhártya lemezei közé levegő kerül. A negatív mellűri nyomás megszűnik. Az érintett oldali tüdő rugalmasságánál fogva összeesik, légtartalma csökken, a légzésből kikapcsolódik.

Légmell tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: Pneumothorax) ...

Légmell (Pneumothorax = PTX) tünetek
Általában az érintett oldalon hirtelen kezdettel mellkasi fájdalom jelentkezik, amelyet nehézlégzés kísérhet. Nem mindegy, milyen életkorban alakul ki a légmell.

légmell
(magyarul helyesebben levegőömlés a mellüregbe; műkifejezése: pneumotorax). A tüdők a mellüregbe akként vannak elhelyezve, hogy a tüdő és a mellkas fala között két hártya, a mellhártyának mellkasfali és tüdőzsigeri lemeze van.

A légmell az az állapot, amikor a tüdőt borító külső és belső mellhártyalemez közé levegő jut. A levegő bejuthat kívülről (szúrás, egyéb sérülés) de gyakrabban belülről (a tüdő állományából).

A légmell (pneumothorax) többféleképpen osztható fel, a mellhártyaüregben uralkodó nyomásviszonyok, a kóros levegőgyülem kiterjedése és a kiváltó okok alapján.

A "légmell" jelentése: " Levegő gyülemlik fel a tüdőt borító és a mellkasfalat belülről bélelő mellhártya két lemeze között, amely következtében az érintett oldali tüdő részlegesen, vagy teljesen ""összeesik""." ...

Légmell (pneumotorax)
Légmellnek nevezzük azt az állapotot, amelyben a pleura két lemeze közé levegő kerül. Ha a légmell kiváltó oka nem ismert, spontán pneumotoraxnak nevezik.

Légmell (pneumothorax, ptx)A ptx megjelenési formái a mellkas röntgenfelvétel alapjánDiagnosztikus vizsgálatok ptx eseténA légmell kezeléseMellűri izzadmányDiagnosztikus lépésekA mellűri izzadmányok ...

Légmell (pneumothorax, ptx)
Legtöbbször sérülés következtében a mellhártya lemezei közé levegő kerül. Nehézlégzés, fulladásérzés a fő tünete. Áthatoló szúrt sérülés, bordatörés súlyos következménye.

Légmell (pneumothorax, ptx) alkalmával a mellhártya két rétege közé levegő kerül, ezért a tüdő összeesik.

légmell - levegő felhalmozódása a mellkasüregben, pneumothorax, (szakok)
legnagyobb - maximális, maximal
legszélesebb - latissimus, widest ...

A légmell kezelése cystás fibrosisban

A cystás fibrosisban szenvedő gyermekek közül egyre többen érik el a felnőttkort. A betegség hosszú fennállásával együtt növekszik a szövődmények, így a légmell előfordulásának gyakorisága.

Légmell szindróma- pneumothorax- PTX
A mellhártya lemezek közé kivülről, vagy belülről levegő jut. A mellkasban a negativ nyomás megszűnik és következtében a tüdő összeesik.

Ø Légmell = Pneumothorax (PTX)
A mellhártya lemezei közé hirtelen nagy mennyiségű levegő kerül.
Oka: ...

Asztma, Légmell, Mellhártyagyulladás, Sarcoidosis, Szamárköhögés, Szénanátha, Tüdőembólia, Tüdőfibrózis, Tüdőgyulladás, Tüdőödéma, Tüdőrák, ...

1 %-ban légmell (PTX) alakulhat ki, ennek kezelése a mellkas becsövezését igényli.
Halálos kimenetel az esetek 2 ezreléke (!) alatt van, ez a 'vakbélműtét" halálozási arányának ötöd része, vagyis igen csekély.

pneumothorax
Légmell, mesterséges légmell, tüdőtöltés.
Orvostudományi szakszó a görög pneumón (tüdő) és thórax (mellkas) elemekből, az előbbi a pneuma (lehelet) szóval kapcsolatos, a pneuó (fúj, lehel) igéből eredően. pneumatik, pneumónia.

Mi is az a légmell
Levegő felhalmozóódása a különben légüres mellhártyaüregben , a mellhártya két lebenye között.

paradox légzés, légmell esetén észlelhető: a tüdő fordítva működik (belégzéskor ereszt le, és kilégézskor fúvódik fel).
respiratios
a légzéshez tartozó, azzal kapcsolatos.

Ebben az esetben az operálni kívánt oldalon művileg összeejtjük a tüdőt oly módon, hogy a mellhártya két lemeze közé levegőt engedünk (Tehát mesterséges légmellet, PTX-et hozunk létre).

Ritka szövődmény a roham idején fokozott mellűri nyomás okozta szövetközti vagy bőr alatti levegőgyülem és légmell. Hörgőtágulat és residualis tüdőtágulat jöhet létre, különösen legyengült gyermekekben.

Abszolút ellenjavallat (szóba sem jöhet a HBO): például akut légmell (pneumothorax= ptx), friss tüdőműtét esetén, vagy olyan krónikus tüdőmegbetegedésekben, ...

A légzészavart kiválthatja a magzatvíz félrenyelése, tüdőgyulladás, a magzati keringés fennmaradása, légmell, tüdőtágulat, veleszületett tüdő rendellenesség, tüdővérzés, a tüdő fejletlensége és a légutak elzáródása.

Az erőltetett köhögés ritkán a tüdőállomány szakadásához, légmell kialakulásához vezet. Az erőlködés olyan mértékű lehet, hogy az a rekeszizom szakadásához, köldök- vagy lágyéksérv kialakulásához, belső vérzésekhez vezethet.

Előfordul az is, hogy úgynevezett légmell, azaz a mellhártya két lemeze közé került levegő idézi elő. Tünete lehet a mellkas egyik felében jelentkező heves fájdalom és a fokozódó légszomj.

striák (bőrcsíkok) nem terhesség, vagy súlygyarapodás következtében
spontán pneumothorax (légmell - a tüdő hirtelen összeesése)
Izmok fejletlensége, főként a végtagokon
Dura ectasia* (A gerinccsatornát bélelő kemény agyhártya kitágulása)* ...

Mellhártyagyulladás ", Mellkasi folyadékgyülem ", Légmell "
53. FEJEZET - Cisztikus fibrózis
54. FEJEZET - Pulmonális hipertenzió ...

Ritkák. Ide tartoznak:
a felső légutak akkut fertőzése, nem kezelt szelepes légmell.
Milyenek a hiperbárikus oxigénterápia lehetséges mellékhatásai?

- tüdőembolia, cor pulmonale chronicum
- Pleuritis( mellhártya gyulladás)-légzéssel összefüggő mellkasi fájdalom !
- Pneumothorax ( légmell)-spontán !
- Pleurodynia (a mellhártya vírus- például Coxsackie B- eredetü gyulladása ) ...

A fertőzések és gyulladások nyomán gyakran alakul ki hörghurut, tüdőgyulladás, arc- és orrmelléküreg-gyulladás, orrpolip, szövődményként légmell (pneumothorax).

a szív telődésének károsodása: a szívburok gyulladása, a szívburokban felszaporodó folyadék (szívtamponád), tüdőembólia, feszülő légmell.

A normálist meghaladó mértékű és gyakran mély hangú rezonancia a test valamelyik részének kopogtatásakor. A mellkasban a tüdő túlfújtsága (pl. emphysemaban) vagy légmell (pneumothorax), a hasban kitágult belek esetén figyelhető meg.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Sebészet, Fejlődési rendellenesség, Szemészet, Szindróma

Betegségek  Légiós betegség  Légszennyezés

 
RSS Mobile