Kezdőlap (Légmell)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Légmell

Betegségek  Légiós betegség  Légszennyezés

Légmell
latin: pneumothorax
A légmell szó azt jelenti, hogy levegő van a mellhártya lemezei között. Akkor jön létre, ha a tüdőt kívülről borító két rétegű mellhártya közé levegő kerül.


Légmell
A mellhártya önálló megbetegedése a légmell vagy pneumothorax. Ilyenkor a tüdő mellhártya felé eső részén keletkezett sérülés folytán, a levegő a mellhártyák közé juthat, eltávolítja egymástól a két lemezt és csökkenti a negatív nyomást, amivel egymásra és a mellkasfalra tapadnak.

Légmell tünetei és kezelése
Hűtőfürdő blog 2014.06.09. Légmell tünetei és kezelése2014-11-17T17:59:40+00:00 Gyermekbetegségek, Légúti betegségek - Megnézte 558 olvasó.
Légmell tünetei és kezelése ...

Légmell
A mellhártya lemezei közé levegő kerül. A negatív mellűri nyomás megszűnik. Az érintett oldali tüdő rugalmasságánál fogva összeesik, légtartalma csökken, a légzésből kikapcsolódik. A kimenetel a bekerült levegő mennyiségétől függően akár halálos is lehet.

Légmell tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: Pneumothorax) ...

~ (Pneumothorax = PTX) tünetek
Általában az érintett oldalon hirtelen kezdettel mellkasi fájdalom jelentkezik, amelyet nehézlégzés kísérhet. Nem mindegy, milyen életkorban alakul ki a ~.

~
(magyarul helyesebben levegőömlés a mellüregbe; műkifejezése: pneumotorax). A tüdők a mellüregbe akként vannak elhelyezve, hogy a tüdő és a mellkas fala között két hártya, a mellhártyának mellkasfali és tüdőzsigeri lemeze van.

A ~ az az állapot, amikor a tüdőt borító külső és belső mellhártyalemez közé levegő jut. A levegő bejuthat kívülről (szúrás, egyéb sérülés) de gyakrabban belülről (a tüdő állományából). Súlyos légzési-keringési állapotromlás következhet be, amely mielőbbi orvosi ellátást igényel.

A ~ (pneumothorax) többféleképpen osztható fel, a mellhártyaüregben uralkodó nyomásviszonyok, a kóros levegőgyülem kiterjedése és a kiváltó okok alapján.

A "~" jelentése: " Levegő gyülemlik fel a tüdőt borító és a mellkasfalat belülről bélelő mellhártya két lemeze között, amely következtében az érintett oldali tüdő részlegesen, vagy teljesen ""összeesik""." ...

~ (pneumotorax)
~nek nevezzük azt az állapotot, amelyben a pleura két lemeze közé levegő kerül. Ha a ~ kiváltó oka nem ismert, spontán pneumotoraxnak nevezik.

~ (pneumothorax, ptx)
Legtöbbször sérülés következtében a mellhártya lemezei közé levegő kerül. Nehézlégzés, fulladásérzés a fő tünete. Áthatoló szúrt sérülés, bordatörés súlyos következménye. Nagyobb fizikai aktivitás során kialakulhat fiatal életkorban is sérülés nélkül (spontán ptx).

~ (pneumothorax, ptx)
Definíció:szabad levegő a pleura lemezei között
23.1. táblázat - ...

~ (pneumothorax, ptx) alkalmával a mellhártya két rétege közé levegő kerül, ezért a tüdő összeesik.

~ - levegő felhalmozódása a mellkasüregben, pneumothorax, (szakok)
legnagyobb - maximális, maximal
legszélesebb - latissimus, widest ...

A ~ kezelése cystás fibrosisban

A cystás fibrosisban szenvedő gyermekek közül egyre többen érik el a felnőttkort. A betegség hosszú fennállásával együtt növekszik a szövődmények, így a ~ előfordulásának gyakorisága.
Csiszér Eszter, Csekeő Attila ...

~ szindróma- pneumothorax- PTX
A mellhártya lemezek közé kivülről, vagy belülről levegő jut. A mellkasban a negativ nyomás megszűnik és következtében a tüdő összeesik.

Ø ~ = Pneumothorax (PTX)
A mellhártya lemezei közé hirtelen nagy mennyiségű levegő kerül.
Oka: ...

Asztma, ~, Mellhártyagyulladás, Sarcoidosis, Szamárköhögés, Szénanátha, Tüdőembólia, Tüdőfibrózis, Tüdőgyulladás, Tüdőödéma, Tüdőrák,
Legfrissebb Felhasználói kézikönyv Köszöntő Már a pajzsmirigy enyhe túlműködése is... Új teszt segíthet a petefészekrák... Soha többé nem ehet a ritka...

1 %-ban ~ (PTX) alakulhat ki, ennek kezelése a mellkas becsövezését igényli.
Halálos kimenetel az esetek 2 ezreléke (!) alatt van, ez a 'vakbélműtét" halálozási arányának ötöd része, vagyis igen csekély.
Enyhébb komplikációk összességében az esetek 15 %-ában léphetnek fel: ...

pneumothorax
~, mesterséges ~, tüdőtöltés.
Orvostudományi szakszó a görög pneumón (tüdő) és thórax (mellkas) elemekből, az előbbi a pneuma (lehelet) szóval kapcsolatos, a pneuó (fúj, lehel) igéből eredően. pneumatik, pneumónia.

Mi is az a ~
Levegő felhalmozóódása a különben légüres mellhártyaüregben , a mellhártya két lebenye között. Ennek oka lehet például : tüdő tuberkulózisos folyamatinak vagy tumorainak az áttörése, de a mellkas külső sérülése is továbbá késszúrás, az átszúródó borda törések .

paradox légzés, ~ esetén észlelhető: a tüdő fordítva működik (belégzéskor ereszt le, és kilégézskor fúvódik fel).
respiratios
a légzéshez tartozó, azzal kapcsolatos.

Műtét alatt a körültekintő technika ellenére bekövetkezhet a szomszédos szervek sérülése (bordatörés, ~ kialakulása).
Előfordulhat sebgyógyulási zavar, a műtéti terület gyulladása. Antibiotikus kezelés, esetleg később a rögzítő fémek eltávolítása válhat szükségessé.

Ebben az esetben az operálni kívánt oldalon művileg összeejtjük a tüdőt oly módon, hogy a mellhártya két lemeze közé levegőt engedünk (Tehát mesterséges ~et, PTX-et hozunk létre).

Ritka szövődmény a roham idején fokozott mellűri nyomás okozta szövetközti vagy bőr alatti levegőgyülem és ~. Hörgőtágulat és residualis tüdőtágulat jöhet létre, különösen legyengült gyermekekben. Ha nyákcsap zárja el a hörgőt, a mögötte lévő tüdőrész légtelenné válhat.

Abszolút ellenjavallat például az akut ~ (pneumothorax= ptx), friss tüdőműtét, vagy olyan krónikus tüdőmegbetegedésekben való alkalmazása, ahol a légzést (a működésképtelenné vált CO2-receptorok helyett) a szöveti oxigénszint megváltozása szabályozza.

A légzészavart kiválthatja a magzatvíz félrenyelése, tüdőgyulladás, a magzati keringés fennmaradása, ~, tüdőtágulat, veleszületett tüdő rendellenesség, tüdővérzés, a tüdő fejletlensége és a légutak elzáródása.

Az erőltetett köhögés ritkán a tüdőállomány szakadásához, ~ kialakulásához vezet. Az erőlködés olyan mértékű lehet, hogy az a rekeszizom szakadásához, köldök- vagy lágyéksérv kialakulásához, belső vérzésekhez vezethet.

Előfordul az is, hogy úgynevezett ~, azaz a mellhártya két lemeze közé került levegő idézi elő. Tünete lehet a mellkas egyik felében jelentkező heves fájdalom és a fokozódó légszomj. Ha ilyen panaszod van, sürgősen fordulj orvoshoz, mivel a súlyos esetek azonnali kórházi ellátást igényelnek! ...

striák (bőrcsíkok) nem terhesség, vagy súlygyarapodás következtében
spontán pneumothorax (~ - a tüdő hirtelen összeesése)
Izmok fejletlensége, főként a végtagokon
Dura ectasia* (A gerinccsatornát bélelő kemény agyhártya kitágulása)* ...

Mellhártyagyulladás ", Mellkasi folyadékgyülem ", ~ "
53. FEJEZET - Cisztikus fibrózis
54. FEJEZET - Pulmonális hipertenzió ...

1.) Mellhártya / tüdő okok:
- tüdőembolia, cor pulmonale chronicum
- Pleuritis( mellhártya gyulladás)-légzéssel összefüggő mellkasi fájdalom !
- Pneumothorax ( ~)-spontán !
- Pleurodynia (a mellhártya vírus- például Coxsackie B- eredetü gyulladása ) ...

A fertőzések és gyulladások nyomán gyakran alakul ki hörghurut, tüdőgyulladás, arc- és orrmelléküreg-gyulladás, orrpolip, szövődményként ~ (pneumothorax).

a szív telődésének károsodása: a szívburok gyulladása, a szívburokban felszaporodó folyadék (szívtamponád), tüdőembólia, feszülő ~.

Ezek a betegségek lehetnek: tüdőgyulladás, vagy bármely más tüdőszövetet érintő betegség (mellhártyagyulladás, ~, hörgőgyulladás) vagy tüdőtáji sérülés és előrehaladott állapotában a területen előforduló daganatok.

1. Különösen nagyfokú rezonancia. 2. A normálist meghaladó mértékű és gyakran mély hangú rezonancia a test valamelyik részének kopogtatásakor. A mellkasban a tüdő túlfújtsága (pl. emphysemaban) vagy ~ (pneumothorax), a hasban kitágult belek esetén figyelhető meg.
hipnoanalízis ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Sebészet, Fejlődési rendellenesség, Szemészet, Szindróma?

◄ Légiós betegség   Légszennyezés ►
 
RSS Mobile