Kezdőlap (Látászavar)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Látászavar

Betegségek  Látásgyengülés  Latexallergia

Látászavarok (rövidlátás, távollátás,...) - Szemtorna
Olvasva: 446
Szemünk fénye": a hasonlat nem is áll messze a valóságtól. Életünk során "be vagyunk börtönözve" testünkbe, érzékszerveink pedig a lőrések, amelyeken át információkhoz juthatunk arról, mi is van rajtunk kívül. ...


Látászavar
A külső információk több mint harmadát a szem fogja fel. A látási érzékelés nagyon fontos az ember számára. Az optikai ingerek idegi impulzussá alakulva a recehártyán keresztül az agy látókérgéhez jutnak el.

Látászavarok: A szem problémái arra utalnak, hogy nem akarunk valamit látni, vagy belátni. Amit nem vagyunk képesek meglátni, azt többnyire nem is akarjuk látni.

Látászavar, fejgörcs, beszédzavar - Pánikbetegség?
Látászavar, vibrálás
Látászavar, elsős kislány ...

Látászavar, légszomj, halálfélelem
A pánikbetegség tünetei
A lelki gondok testi tüneteket okozhatnak. A pánikbetegség főleg a fiatalabb korosztályt érinti.

Látászavar
Hazánkban minden negyedik nőnek és minden hatodik férfinak enyhe látászavara van. Szemüveggel is csak kartávolságra lát a nők 5, a férfiak 3%-a. A lakosság 20%-a látáskorrekcióra szorul, a társadalom elöregedésével ez a szám tovább nő.

Látóidegpálya elváltozásai miatti látászavar
BNO kód:
H47
A betegség lényege:
A szem ideghártyájából az agykéregig a látási ingerületeket szállító idegpálya valami ok miatt (gyulladás, sorvadás, daganat) miatt sérül és ezért látászavar alakul ki.
A betegség oka: ...

Látászavarok
A látás bonyolult folyamat eredménye, melyhez a szem különböző részeinek (pl. izmok, idegek) és az agynak a jól összehangolt működésére van szükség.

Látászavar, pangás
Diagnózis
Otoneurológiai kivizsgálás (physicalis vizsgálat után küszöb és küszöbfeletti audiometria, beszédaudiometria, stapedius-reflex, -fáradás, Hitselberger tünet, Schirmer-test, gustometria, trigeminusfunkció, vestib. vizsgálatok, ENG, PENG) ...

Látászavarok
Hüvelyi fertőzések
Szexuális zavarok (pl. erekció képtelenség férfiakban) ...

látászavar, fejfájás
angioneuroticus oedema
hányás, hasmenés
súlyos túlérzékenység
nagyobb dózisban kamrafibrillatiót okozhat!
gyógyszerkölcsönhatások: ...

látászavarok (kb. 60%-ban)
következő
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.

Látászavar
atropin szulfát
Szemgyulladás
Látótérkiesés kisgyermekkorban
Féloldali látáskiesés
Időskor, nagy has, problémák...
Időskori fogyás, étvágytalanság
Szemészeti problémák
Szembetegség, keringési zavar?
Idősori problémák nyomában
Szemhéjcsüngés, ptosis
Szürkehályog, lencsehomály ...

Látászavarok máshova osztályozott betegségekben
H5880
A szem és függelékeinek egyéb meghat. rendell. másh. o. betegségekben ...

Látászavar, melyben a tárgyak rendellenes színűeknek, illetve színárnyalatúaknak tűnnek. Syn színlátás. Vö. dyschromatopsia. (chromato- + G. opsis, látás)
chromaturia
A vizelet kóros elszíneződése. (chromato- + G. ouron, vizelet) ...

A látászavarral küzdő beteg elmondja, pontosan hol és mióta érzi a tüneteket, majd az orvos megvizsgálja a szemet, annak környezetét és lehetőség szerint a test többi részét, a feltételezett kóroktól függően.
A megjelenített fejezet alfejezetei:
Panaszok, tünetek "
Kórisme " ...

- látászavar
A tünetek észlelése után azonnal menj el az orvosodhoz!
Láb vagy bokasérülés ...

A látászavarok manapság egyre gyakoribbak. Ennek számos oka közül a legnyilvánvalóbb a mesterséges fény, főleg a villanyvilágítás megnövekedett mértékű használata, valamint a gyakori tévénézés. A látászavarokat jelenleg szemüveggel próbálják megoldani, pedig a szemüveg csak segédeszköz, pótszer.

- Látászavarok: például a látóideg duzzadása a vénás keringés akadályozása miatt. A tartós duzzadás a látóideg elsorvadását eredményezi, mely maradandó vaksághoz vezethet.

· Látászavar, gyenge ízérzés, szaglás, memóriazavarok
· Acrodermatitis enteropathica (Ujjhegyek és tápcsatorna együttes gyulladása, hámhiánya)
· Körömrendellenességek ...

Milyen a látászavar?
A külső ingerek és információk nagy részét, több mint harmadát a szemünkön keresztül fogjuk fel. Éppen ezért fontos számunkra a látás érzékelése. A látászavar leggyakrabban az éles látásnál gyengébb látást jelent. Ez érintheti az egyik, de mindkét szemet is.

Szemfájdalmak, látászavarok, kötőhártya- és szemhéjgyulladás, arc-, homloküreg-gyulladás, homloktáji fejfájás, a trigeminus I.

- Látászavar: kettőslátás, látótérkiesés, látásvesztés
- Észlelési és érzékelési zavarok: zsibbadás, bizsergés, szag- és/vagy ízérzékvesztés
- Mozgászavar: remegés, pontatlan mozgás, mozgásgyengeség, végtaggyengeség
- Eszméletvesztés ...

Folyadék és elektrolitháztartás zavar miatt jelentkező tünetek: éjszakai vádligörcsök, látászavarok (a lencse víztartalmának változása miatt).
Bőrtünetek: viszketés (gyakran a genitáliák és az ánusz környékén), bakteriális és gombás bőrfertőzések, vöröses arcszín (rubeosis diabetica).

A szemlencse vizenyője miatt pedig látászavar jelentkezhet. E két utóbbi tünet a cukorszint gyors rendezésével helyreáll.

Szerencsére csak ritkán fordul elő, leromlott szervezetű vagy veleszületett immunhiányos betegben.
Látászavar. Akkor jelentkezhet, ha a fertőzés beterjed a szemüregbe. Szintén ritkán fordul elő, szerzett vagy veleszületett immunhiány esetén.

§ átmeneti látászavar, vakság a n. opticushoz került érzéstelenítőszer miatt
§ trismus /szájzár/ alsó vezetéses érzéstelenítés miatt kialakult neurogén szájzár- nem jár gyulladásos tünetekkel !! Th: aktív szájtorna, izomlazítók / tabl. Myoflexin, drg. Scutamil-C / ...

Szem, és látászavarok
A szürkehályog kialakulásának kockázata 2-3-szorosára nő a dohányzók körében.
A dohányzás hozzájárul a rettegett macula degeneráció romlásához is, ez súlyosabb látásvesztéssel jár.
2. Fül, és hallászavarok ...

Ha nagyon erős, látászavarokkal, hányingerrel, hányással, végtaggyengeséggel jár, a tablettaszedést abba kell hagyni és neurológiai kivizsgálás indokolt. Az ok: a migrénes fejfájás vagy a migrénes fejfájás súlyosbodása fenyegető agyér-katasztrófa (stroke) hírnöke lehet.

A szubjektív tünetek közül általában a fájdalom, különböző látászavarok, ritkán általános tünetek, például hányás jellemzőek. Az ütközés pillanatában jelentkező tünet lehet a "csillagok látása", mely az ideghártya mechanikai ingerlésének a következménye.

A mellékhatásként esetleg jelentkező szédülés és látászavar miatt gépjárművezetés, illetve balesetveszélyesemunka végzése előtt a betegnek tudnia kell, hogyan reagál a Viagrára. A készítmény 30 C alatt, eredeti csomagolásban, nedvességtől védve tárolható.

A betegek egy részénél látászavarok, látótérkiesés, fény felvillanások érzékelése vagy szikralátás tarkíthatják a tüneteket. Az erős fény és hang igen kellemetlen, zavarólag hat.

a szem megerőltetése, fokozatos látásvesztés, homályos látás, könnyezés, látáscsökkenés, látászavar, szemviszketés, tompa, elmosódott látás, véreres szem
Magatartás, felismerés, érzelem: ...

Kulcsszavak: szemészet, szempanaszok, látászavar, rövidlátás, távollátás, szemtengelyferdülés, cilinder, szemüveg, kancsalság, kettőslátás, öregkori távollátás, olvasólátás, szemészeti rendelő, magánrendelő, szemorvos, szemész, zöldhályog, szürkehályog, szemszárazság, szemfáradás, szemfájdalom, ...

A távollátás egy olyan látászavar, amikor a szem alkalmazkodása nélkül a közeli tárgyakról nem keletkezik éles kép az ideghártyán. A fénytörő képesség elmarad az egészséges dioptriától, mert a szemgolyó túl rövid a törőképességéhez képest, a lencse laposabb, vagy hiányzik.

Az aszpartám van akinél allergiás tüneteket vált ki, ödémát okozhat, másoknál fejfájást, kábultságot, látászavarokat, fokozott aktivitást figyeltek meg. A napi megengedett mennyiség 50 mg/kg/testsúly. A ciklamát a szacharinnal keverve van forgalomban, 30-szor jobban édesít, mint a cukor.

A stroke megjelenése előtt a betegek gyakran észlelnek átmeneti beszéd-, vagy látászavart, végtagzsibbadást, ami néhány perc elteltével megszűnik. Ez az átmeneti keringészavar - orvosi nyelven: tranziens iszkémiás attak (TIA) - a szélütés 'előszobája'.

Az agysejtek cukorhiánya nagyon sokfajta tünetet válthat ki, például: fáradtságérzés, gyengeség, koncentrálóképesség csökkenése, tompultság, álmosság, látászavar, szédülés, kedélyállapot-változás. Súlyosabb esetben beszédzavar, zavartság, megváltozott viselkedés lehetnek a vezető tünetek.

Intermittáló formába sorolható betegek első tünetei rendszerint látászavarok és érzészavarok. Látászavar például a látóideg gyulladása, a homályos látás, a látótér beszűkülése, a színlátás romlása. Érzészavarra (sensoros tünetek) a betegek kb.

A szemtájéki akut lágyrészsérülést szenvedett sportoló pályáról való eltávolítása és megfigyelése szükséges, még akkor is, ha nem alakult ki látászavar. A sérült terület jegelése javasolt, de ügyelni kell arra, hogy ez ne fokozza a szemre ható nyomást.

Később a látómező beszűkülése, enyhe fejfájás, bizonytalan látászavarok, mint például a fények körül látott udvar, vagy a sötéthez való alkalmazkodás romlása alakul ki. Végül csőlátás jön létre, amelyben egyenes előretekintéskor oldalra nem lát a beteg.

Látászavar is gyakran lép fel, foltok, pontok vagy vonalak jelennek meg a semmiből. Előfordulhat az arc viszketése vagy zsibbadása, sápadtság, fény-, hang- és szagérzékenység.

Ájulásérzés velejárója lehet látászavar, fülzúgás, zsibbadásérzés is. Ezek általában ártalmatlan jelenségek, amelyek a teljes gyógyulás után elmúlnak. Kislányuknál is lábadozási szakban figyelték ezt meg, mind a kétszer.

Az esetek többségében semmiféle tünettel nem jár, de jelezheti a fejfájás, látászavar, orrvérzés, terhelésre jelentkező nehézlégzés, mellkasi fájdalom, gyengeségérzés, szédülés, de az alvás közben fellépő légzési zavarok is a tünetek közés sorolhatók.

Bizonyos gyógyszerek látászavart, hasmenést vagy vérnyomás-emelkedést is okozhatnak.

farkasvakságot okozza, amikor szürkületben, vagy gyenge világítás esetén látászavar következik be. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szemideghártya (retina) fényérzékeny anyagának, a látóbíbornak a felépítésében. Nevét is innen kapta.

Az albínóknál gyakori látászavar és az akaratlan szemmozgás.
Teljes albinizmus esetén a beteg bőréből és szőrzetéből teljességgel hiányzik a barna színű festékanyag, a pigment: szőkés-fehér haj, szemöldök és szempillák, pirosan áttetsző szivárványhártya, bőre feltűnően világos, szinte vakító fehér.

Társulhat látászavarral, hányingerrel, hányással is. Lezajlása után gyakran fokozott vizeletürítés jelentkezik. A Mora kezelést a migrén alapos belgyógyászati kivizsgálása előzze meg. A migrén oka az agyi erek görcsös összehúzódása, mely rohamszerűen jelentkezik.

Így bekövetkezhet a test egyes részeinek bénulása, beszéd- vagy látászavarok, szédülés, a tájékozódási képesség, az emlékezôképesség elvesztése, sôt a legrosszabb esetben a szélütés kómához, halálhoz is vezethet.

Látászavarok.
Fejfájás és álmatlanság.
Szívdobogás.
A bőr sápadtsága.
Étvágytalanság, emésztési zavarok.
Súlyos esetekben bokaduzzanat.
Idősebb betegeknél mellkasi fájdalom.

A magas vérnyomás általában nem okoz panaszokat, de jelei lehetnek a szédülés, fejfájás, fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom (angina pectoris), idegesség. Legtöbbször a már a hipertónia szövődményeként károsodott szervek (szív) okoznak különböző tüneteket.

Szédülést provokáló tényező lehet a fej- és testmozgás, köhögés, préselés, kísérheti fejfájás, látászavar, zsibbadásérzés, beszéd- és nyelészavar. Fontos tudni, hogy a beteg vérnyomása a kívánt tartományban van-e, ugyanis az alacsony és a magas vérnyomás egyaránt okozhat szédülést.

A hirtelen fellépő igen magas vérnyomás hatására megrepedhetnek a szemfenék erei, ami látászavart okoz. A vérnyomás rendezésével a bevérzések és a vizenyő felszívódik, a látásélesség javul.

Átmeneti beszéd-, látászavar, valamelyik arc- vagy testfél, illetve az ujjak néhány percig tartó zsibbadásakor sürgősen orvoshoz, vagy - ha az orvos nem elérhető - azonnal a mentőkhöz kell fordulni.

látásélesség-csökkenés;
színlátászavar;
különböző területeket érintő látótérkiesések.
Mivel nem fénytörési rendellenességről van szó, a betegség szemüveggel nem korrigálható. Kísérő tünetként csökkenhet a szem fényérzékenysége, emiatt erős helyi megvilágítást igényelnek.

Leggyakoribb idnító jel lehet a hirtelen vérnyomáskiugrás (fejfájásm, ájulás, szádülés, hányás kíséretében), fejfájás, terheléskor jelentkező nehézlégzés, szívdobogás, látászavar, vagy valamilyen szövődmény fellépte. A szövődmények kialakulás pedig már visszafordíthatatlan állapotnak felel meg.

Vándorló zsibbadás, melyet más idegrendszeri tünetek (pl. látászavar, vizeletvisszatartási zavar, járászavar, stb.) kisér korai tünete lehet a scelrosis multiplex vagy SM.
Ilyen esetekben kérje neuologus (ideggyógyász) szakorvos vizsgálatát! ...

A szélütés tipikus tünetei a látászavar, szédülés, tájékozódási és egyensúlyzavar, fejfájás, beszédzavar, zavarodottság és egyoldali bénulás, például az arcon vagy a végtagokban. Ha az agyi szövet elhalt, ezek a zavarok tartósan fennmaradhatnak.

1. járászavar 2. beszédzavar/arcferdeség 3. féloldali gyengeség/zsibbadás 4. látászavar 5. fejfájás. Ezek felismerése segíthet a beteg időben történő kórházba juttatásában és korai kezelésében.
A stroke esetén korábban milyen kezelési lehetőségek álltak rendelkezésre?

Az eszméletvesztés jelentkezhet bevezető tünetek nélkül, de megelőzheti szédülés, gyengeség, látászavar, verejtékezés, fülzúgás is. A vérellátás helyreállása után, (melyet a beteg lefektetése elősegít), a beteg visszanyeri eszméletét. A rosszullét alatt a beteg sápadt, verejtékezik.
Teendő ...

Ilyenek például a végtaggyengeség, a féloldali jellegű bénulás, a látászavar, a látásvesztés, a kettős látás, a látótérkiesés, a beszédzavar, a beszédértési zavarok, a szóformálási nehézségek, az erős szédülés, a fejfájás, az eszméletvesztés.

A leggyakoribb tüneteket (fejfájás, fülzúgás, bizonytalanság-érzés, látászavarok) a megemelkedett vérnyomás következtében megváltozó agyi ill. szemfenéki keringés okozza.

A túl magas vércukorszint, cukorbetegséget okoz, melynek tünetei a gyakori szomjúság és vizelés, a fogyás, a fáradtság és a visszatérő fertőzések, esetleg látászavarok. A túl alacsony vércukorszint, a hipoglikémia pedig kómához vezethet.

látászavar (részleges vagy teljes látásvesztés, kettőslátás),
"elkent" beszéd,
beszédképtelenség (a hallott beszéd megértésével vagy anélkül),
nyelészavar,
szédülés, bizonytalanságérzés,
egyensúlyvesztés,
a testrészek felismerésének képtelenség ...

A migrénesek előérzete, szaknyelven aura igen sokféle lehet: látászavarok, cikk-cakk vonalak, vakfoltok, beszédzavar, vagy hányinger, sőt hányás is.
1
2
Történetek ...

Az enyhe és a közepes hipertónia gyakran tünetmentes. Előfordulhat fejfájás, hányinger, hányás, látászavar.
További lehetséges tünetek
Orrvérzés, nyugtalanság, homályos látás, a kiváltó betegség tünetei ...

Az emelkedett haematocrit érték által okozott viscositas növekedés központi idegrendszeri keringési zavarokat (fejfájás, szédülés, látászavarok), koszorúérkeringési zavarokat (angina pectoris) és végtagi keringési zavarokat (claudicatio intermittens, az ujjak zsibbadása) okozhat.

Látóidegpálya elváltozásai miatti látászavar
Látótér kiesések
Láz
Láz
Légcső rosszindulatú daganata
Légmell
Légszomj
Légutakba kerülő szilárd vagy folyékony anyag okozta tüdőelváltozás
Légylárva betegség
Légzési és keringési elégtelenség
Légzési mellkasfájdalom ...

Amennyiben az állapota súlyosbodik, vagy ijesztő tüneteket észlel (pl.: zavarodottság, látászavar stb.), mindenképpen keressen fel orvost!
Tweet
Igaz történetek ...

hirtelen kialakuló beszéd megértési zavar, szóformálási nehézség
hirtelen bekövetkező látászavar: kettőslátás, látótér kiesés, látásvesztés vagy csökkenő látásélesség
hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, koordinációs zavarok
a térérzékelés hirtelen elveszítése, hirtelen memóriazavar ...

A diabéteszes retinopátia első stádiuma, melynél szemfenék vizsgálat kapcsán a hajszálereken fellépő tágulatok (mikroaneurizmák), kis vérzések észlelhetők. Látászavart nem okoz, csak szakorvos fedezheti fel.
Ossza meg másokkal is!
Vissza a főoldalra Vissza a szótárhoz ...

Gyakori, hogy a növekedésbeli elmaradás, a késlekedő pubertás, látászavarok, hypothyreoidismus, elégtelen mellékvese functio hívják fel a bajra a figyelmet.
MR képe:
A symmetricusan megvastagodott hypophysis nyél homogénen erős enhancementet mutat.

Hasznos: Ha már korábban magas vérnyomást diagnosztizál­tak nálunk, haladéktalanul keressük fel az orvost, ha krónikus fejfájást, szív-dobogásérzést, légszomjat, kimerültséget, orrvérzést, látászavart, arcvörösödést, gyakori vizelést vagy fül­csengést tapasztalunk.

Ha a vérellátás is zavart szenved, akkor a fejfájás mellett kínzó szédülés, fülzúgás, akár látászavar is létrejöhet. Kialakulhat rendellenesség a csigolyákat elhagyó ideggyökök területén is, amelynek következménye a vállban, karban jelentkező fájdalom, zsibbadás, gyengeség.

A beteg ilyenkor sárgaságban szenved, valamint felléphetnek idegrendszeri tünetek: emlékezési zavar, látászavar. Egy másik B-vitamin családhoz tartozó vitaminnal, a folsavval együttműködve képes a B12-vitamin a sejtekbe bejutni, valamint ott aktiválódni, ezért rendkívül fontos a folsav jelenléte.

Hirtelen kialakult zavartság, beszédképzési, ill. beszédértési nehezítettség
Hirtelen kialakult egy, ill. kétoldali látászavar
Hirtelen kialakult járászavar hányinger egyensúly, ill. koordinációs zavar
Hirtelen kialakult ismeretlen eredetű fejfájás ...

Paraszimpatikus tünetek: izzadás, remegés, nyáladzás
Pulzus lassul, pupilla szűkül, vérnyomás csökken
Kialakulhat légszomj és látászavar
Hatóanyagok: ...

Igaz-e, hogy a migrén betegségnek a fejfájás csupán egyik tünete?
A migrén meghatározó tünete a fejfájás, de más panaszok is jelentkezhetnek, például hányás, látászavar, sőt végtaggyengeség is.

A magas vérnyomás nem okoz jellegzetes tüneteket, mire ezek jelentkeznek (fejfájás, szédülés, fáradékonyság, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, orrvérzés, látászavar) már rendszerint kisebb-nagyobb szervkárosodás alakul ki - ennek egyik jele a vizeletben megjelenő fehérje - a magas vérnyomás ...

Stroke tünetei, stroke jelei attól függenek, hogy az elhalás mely agyi területeket érinti. Ennek megfelelően a stroke tünetei, stroke jelei között lehet beszédzavar, mozgási zavar, érzéskiesés, látászavar, nyelési nehézség, légzési zavar.

Ritkán a felkarba is kisugározhat, és bizonytalan zsibbadás, bizsergés kísérheti a kézujjakban; néha a kéz megpüffed, ritkábban pedig a fej hirtelen elfordítása szédülést, fejfájást, hányingert, látászavart, fülzúgást okoz.

A látási folyamatban az első tényező a szem - mint ingerfelvevő rendszer - hibátlan működése. A látászavarok nagyon különbözőek, de az egyes szembetegségekre, szemészeti állapotokra nagyon jellemzőek. A leggyakoribbak a fénytörési hibák és az alkalmazkodás gyengesége.

A férfiaknak erre a problémára kifejlesztett gyógyszer kutatásai során az orvosi kutatócsoport néhány tagja és a gyógyszergyár összekülönbözött a hatóanyag-összetételen. Talán ez az oka annak, hogy a korszakalkotónak kikiáltott kék tabletta olyan súlyos mellékhatásokat eredményez, mint látászavar, ...

A közelmúltban azt is felvetették, hogy a magnocellularis rendszer defectusa következtében kialakult látászavar is a lehetséges oki tényezők közé sorolható. A szemmozgások zavaraira is gyanakodtak, ezek a feltételezések azonban megalapozatlannak bizonyultak.

Enyhe formájában szótalálási nehézség lehet, súlyos formában a beteg nem fogja fel a szavakat vagy egyáltalán nem képes beszélni. Egyes esetekben látászavar, ami rendszerint féloldali. Kialakulhat nyelési nehezítettség, félrenyelés, ún. dysphagia.

A migrénes roham 4-72 óráig tartó, általában féloldali, lüktető vagy görcsös jellegű fájdalommal járó, a napi tevékenységet zavaró erősségű fejfájás, amelyet a fizikai terhelés fokoz. A rohamot hányinger, hányás, fény és hangérzékenység kísérik. Egyes estekben a rohamot látászavar, ...

Az aurával jelentkező társtünetei látászavarok, mint például fekete vagy villogó pontok, alakzatok látványa, beszédzavar, szédülés, végtagzsibbadás, amelyek kb.15-30 percig maradnak fenn.
A migrén terápiája elsősorban gyógyszeres.

majd a szemlencsén áthaladó fénysugarak a szemgolyó hátsó részén, az ideghártyán (retinán) találkoznak. A fény hatására az ideghártyán a fényérzékeny receptorok aktiválódnak, és továbbküldik jelzéseiket a látóidegen át az agyba. Ha ennek a folyamatnak valamelyik pontja sérül, annak látászavar a vége.

A magas vérnyomás sokszor panaszokat sem okoz, a hypertonia "alattomos ellenségként" csap le áldozatára, nem kezelése végzetes kimenetelű lehet. A leggyakoribb panaszok (fejfájás, szédülés, fülpattogás/zúgás, látászavarok) már kialakult szervi károsodások jeleként mutatkozhatnak.

Az SM általában a fiatal felnőttkorban jelentkezik, a szervezet immunrendszere megtámadja saját központi idegrendszerét. Krónikus betegség, amelyben károsodik az idegszálakat körülvevő védőburok, az úgynevezett mielinhüvely, ennek következtében izomgyengeség, egyensúly-, mozgás- és látászavar ...

A gyulladás következtében krónikus szövődmények, synechiák, cataracta, glaucoma alakulhat ki, károsodhat a retina (macula), végső soron látászavar alakul ki, kezeletlen esetben vaksághoz vezethet.

Különösen azoknak a betegeknek kedvező a didoxin adása, akiknek gyors, rendetlen szívverésük (pitvarfibrillációjuk) van, mivel ilyenkor ez a gyógyszer csökkenti a szívverések szaporaságát. Az orvos által előírt megfelelő adagok szedése esetén mellékhatások (hányinger, látászavar, ...

Néhány gyermeknél a krónikus gyulladás és a szemideg ödéma következtében látászavar jelenhet meg. Különböző mértékű 'süketség' fordulhat elő.
Fokozódó növekedési visszamaradás figyelhető meg.

hatolva lárvavándorlással kerül a vékonybél kezdeti szakaszába a féreg parazita, és itt megkapaszkodva élősködik a nyálkahártyán, vérrel és szövetnedvekkel táplálkozik. A féreg parazita jelenlétére általános, igen tünetszegény folyamatok utalnak (fejfájás, szédülés, gyengeség, látászavar), ...

A szövődmények a következők lehetnek: szívkoszorúér betegségek (infarktus), szívelég-telenség, veseelégtelenség, agyvérzés, retinabetegségek, amelyek súlyos látászavarral járnak. Az orvosi vizsgálatok során kötelező a vérnyomást megmérni, így felismerhető és kezelhető ez a népbetegség.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Cukorbetegség, Szédülés, Szindróma, Infarktus?

◄ Látásgyengülés   Latexallergia ►
 
RSS Mobile