Kezdőlap (Laphámrák)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Laphámrák

Betegségek  Laphámdaganat  Laphámsejtes rák

Laphámrák
Squamosus sejtes (epidermoid) carcinoma (ejtsd: szkvamózus sejtes karcinóma); a laphám sejtjeiből kiinduló rák. A sejtek vékonyak, laposak, halpikkelyre emlékeztetnek, ezek képezik a bőr, a szájüreg, valamint a hangszalag hámját.
Ossza meg másokkal is! ...


Laphámrák - a laphám sejtjeiből kiinduló rák. A laphámsejtek vékonyak, laposak, halpikkelyre emlékeztetnek. Ezek képezik a bőr, a szájüreg, valamint a hangszalag, méhnyak, hüvely, vulva (külső nemi szervek) hámját.

Laphámrák: Döntően dohányosokban fordul elő. A tumor a tüdő
hörgőit fedő nyálkahártyán kezd növekedni, és hamar áttöri a hörgők falát,
ráterjedve a szomszédos tüdőszövetre. A vérköpés gyakran ennek
a tüdőráknak a jele.

laphámrák - carcinoma planocellulare, planocellular cancer
lápisz - lápis, ezüst-nitrát pálcika, silver nitrate
lapoc - spatula, kenőlapátka, nyelvkanál, spatula ...

Laphámrák
A laphámrák a leggyakoribb rosszindulatú hüvelydaganat, mely általában 65 éves kor fölötti nőket érint. Kialakulásának oka nem ismert, bár a kutatók a HPV kóroki szerepét feltételezik. A leggyakoribb tünet a hüvelyből jelentkező vérzés.

Laphámrák
carcinoma planocellulare
A bőrrák egy típusa, amely bazálsejtes karcinoma néven is ismert. Az arcon és a nyakon jelenhet meg. Más rákbetegségekkel szemben legtöbbször nem halálos kimenetelű, mivel nem képez áttéteket.
Szeretnél többet tudni?

-Laphámrák /Spinalioma
Általában ugyancsak 50 év felett keletkezik, elsősorban a napfénynek kitett területen, főként az arcon, kézfejeken. Vöröses színű, gyakran kifejezett szaruképződést mutató képlet. Gyorsan nő.

A laphámrák jellegzetesen a nagyhörgők rákja, főként a férfiaknál fordul elő. Lassan, inkább helyben növekvő daganatot képez, így általában műtéti úton eltávolítható.
A mirigyrák a nyáktermelő mirigyekből alakul ki, egyes típusai a tüdő alveolusaiból is eredhetnek.

- Laphámrák: Kialakulásában a dohányzás döntő szerepet játszik. A daganatok a nagyobb hörgőket borító nyálkahártyából indulnak ki. A tumor gyakran a hörgőkön túlra is terjed. A vérköpés a laphámrák tünete lehet.

Laphámrák (felső kétharmad)
Adenocarcinoma (alsó harmad - Barrett-oesophagus)
Sarcoma stb.

A laphámrák sohasem az ép bőrön keletkezik, mindig megelőzi valamilyen krónikus folyamat, melynek a talaján kialakulhat. Ezek közül a legfontosabb az úgynevezett szoláris keratózis (szoláris = napsugárzás okozta).

A laphámrák a nyelőcső felső részéből kiinduló elváltozás, míg az adenokarcinóma a gyomor-nyelőcső átmenetnél lévő mirigysejtekből kiinduló rosszindulatú sejtburjánzás. A nyelőcsőrákok vezető tünete a nyelési nehezítettség és a fájdalom. A betegséget rendszerint biopsziával igazolják.

A laphámrák és az adenokarcinóma egyaránt férfiaknál gyakoribb, mint nőknél. A laphámrák a feketék, míg az adenokarcinóma a fehérek között fordul elő többször. Leggyakrabban a nyelőcső alsó harmada érintett.
A nyelőcsőrák rizikótényezői ...

A laphámrákok gyakran nyílt sebeknek (fekélyeknek) tűnnek, és általában beterjednek az alattuk fekvő szövetbe. Az ajkakon és a száj más részein kialakuló daganatok sokszor kőkemények, és szorosan az alattuk levő szövethez rögzülnek, míg a legtöbb jóindulatú daganat szabadon elmozdítható.

A bőr laphámrákja.
fibrolamellaris hepatocellularis carcinoma (CA), például carcinomata
Primer rosszindulatú májdaganat, melyben a malignusan elfajult hepatocyták között kötőszövetes lemezek láthatók. Syn oncocytás hepatocellularis daganat.

Elszarusodó laphámrák (spinalioma)
A spinalioma a hám középső rétegéből kiinduló bőrrák. A spinalioma a legtöbbször a napfénynek kitett területeken jelenik meg, de a bőrön, vagy a nyelv és a száj nyálkahártyáján bárhol előfordulhat.

Elszarusodó laphámrák metastasisa a leggyakoribb a nyaki regioban, fej-nyaki tumorok áttéteként, gyakori a cysticus degeneratio, nagyon könnyű összetéveszteni inflammalódott lateralis nyaki cystával , jellemző az atípusos, részben elszarusodó laphám jellegű daganatsejtek jelenléte.

Ritka a laphámrák, a differenciálatlan sejtes rák és az adenocarcinoma.

A végbélnyílás körüli bőrterületrol kiinduló bőrrák (laphámrák) lassan növekvő, nem gyógyuló, kifekélyesedett seb képében jelentkezik. Áttéteket képezhet (elsősorban a lágyékhajlati nyirokcsomókban), és minden tekintetben rosszindulatú betegségként kell kezelni.

A másik hámeredetű rák, a carcinoma planocellulare vagy valódi laphámrák (spinalioma) hasonló lokalizációk mellett a testen még több helyen mutatkozhat.

ez esetben is ún. laphámrákról van szó, de a többi formától
- szövettanilag eltérőek
- érzékenyebbek a sugárkezelésre
- jobban kezelhetők
- kevesebb a kiújulás és az áttét
mindezek miatt
-jobb a betegek 5 éves túlélési aránya.

A gégén vagy közvetlen környezetében kialakuló, áttéteket adó daganat, legtöbbször laphámrák.
A betegség oka:
Dohányzás és idült gégegyulladás elősegíti kialakulását. A betegek több, mint 90 százaléka férfi, 80 százalékuk 40-70 év közötti.

Megfelelő kezelés híján ezekből idővel pikkelysejtes laphámrák fejlődhet ki. A megelőző kezeléshez ma már számos modern eszköz áll rendelkezésre. Az optimális módszer kiválasztása a pácienst kezelő szakorvos feladata.

38 olyan nyelőcső laphámrákos beteget kezeltek fotodinámiás eljárással, akiknek vagy mono- vagy multifokális léziója túl nagy volt a reszekciós endoszkópos eljáráshoz, a sebészi megoldáshoz pedig túl öregek vagy betegek voltak, vagy nem vállalták azt.

Szövettanilag általában jól differenciált laphámrák.
Tekintettel aránylag lassú terjedésükre, részleges maxillarezekcióval nagy százalékban érhető el hosszú ideig tartó tünetmentesség. Áttétet aránylag ritkán ad.

A bőrrák három leggyakoribb fajtája a melanoma, a bazális karcinóma, valamint az elszarusodó laphámrák. Mivel közülük a melanoma a legveszélyesebb, a másik kettőről kevesebb információd lehet - annak ellenére, hogy mind a bazális karcinóma, mind az elszarusodó laphámrák gyakoribb betegség.

A nyelőcsőrákok 95%-a laphámrák vagy adenocarcinoma. Bár a nyelőcsőlaphámrák és az adenocarcinoma szövettana és előfordulása különböző, számos kockázati tényezőjük (dohányzás, táplálkozási szokások), valamint a daganatkialakulás folyamata hasonló.

Az elváltozások döntő többsége a szervet bélelő nyálkahártya felszíni rétegéből származó laphámrák. Ritkábban fejlődik ki daganat a mélyebben található mirigyekből (adenokarcinóma), akkor is inkább az alsó harmadban.

Spinalioma (elszarusodó laphámrák)
Legtöbbször az arcon, nyakon, kézháton látjuk, de szintén előfordulhat bármely bőrfelületen. Sokszor idült bőrfolyamatokban, kiterjedt hegekben, mechanikus traumák során jön létre az enyhén kiemelkedő, sárgásbarna, elszarusodó felszínű daganat.

A nyelőcsőrák (laphámrák-típusának) kialakulásának valószínűsége igen erőteljesen nő a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás esetén.

Valódi, a hüvelyben kialakuló daganat legtöbbször a HPV fertőzés talaján kialakuló laphámrák. Kialakulására fokozott a kockázat azon egyének esetén, akiknek korábban szintén HPV okozta méhnyak-, vagy szeméremtest rákjuk volt.

A nyelőcső laphámrákjának keletkezésében szerepet játszó potenciális rizikófaktorokat számos epidemiológiai vizsgálatban tanulmányozták és összegezték. Kóroki jelentőségüket a különböző populációkban eltérően értelmezték.

Az 1990-es évekig a laphámrák volt a leggyakoribb hörgőráktípus. Leginkább dohányzó férfiak körében fordul elő.
Mirigyhámsejtes rák (adenokarcinoma)
Gyakorisága az utóbbi időben növekszik. A nők és a nem dohányzók körében ez a típus fordul elő a leggyakrabban.

Az EB tartós fennállása rosszindulatú daganatokra hajlamosíthat, melyek közül a legvalószínűbb a már említett laphámrák.
A betegség nemcsak a bőrön, hanem a gyomor-bél traktusban, a szemben és a szájüregben is okozhat elváltozásokat, ezért a kezelés során ezekre is figyelemmel kell lenni.

A nehezen gyógyuló, rossz szagú váladékot termelő, nedvedző seb esetében már gondolhatunk laphámrákra, ez leggyakrabban a pénisz makkján, illetve a makk tövénél lévő árokban, azaz a sulcus coronarisuban jelentkezik.
A péniszrák diagnózisa ...

Bazálsejtes bőrrák ", Elszarusodó laphámrák ", Melanoma ", Kaposi-szarkóma ", Paget-kór "
Vissza Főoldalra ...

A nyelőcső -carcinoma szövettana leginkább elszarusodó vagy el nem szarusodó laphámrákot mutat. A nyelőcső - carcinoma általában az első időben lokálisan- körbehatároltan terjed, és hosszú ideig tisztán helyi folyamat marad, távoli áttéteket csak később okoz.

Ennek késői következménye laphámrák lehet. Ebből a szempontból kiemelt jelentősége van a nemi szervek papillómáit okozó HPV 16-nak és 18-nak. Azoknál a nőknél, akiknek a méhnyak-nyálkahártyája HPV 16-tal fertőzött, nagyobb a méhnyakrák kialakulásának kockázata.

A Paget-kóros terület alatti mirigyekben már valódi rák is előfordul. Olykor nehéz elkülöníteni a Bowen-kórtól. Talán a legfontosabb különbség, hogy a Bowen-kór laphámrákká alakulhat, míg a Paget-kór alatt valódi mirigyrák figyelhető meg.

A dohányfüsttel belélegzett radioaktív részecskék ezután lerakódhatnak a segmentalis bronchusok bifurkációiban, amely a laphámrák egyik leggyakoribb lokalizációja. Dohányos urániumbányászok tüdejében is megfigyelték relatív gyakorisággal a kissejtes tüdôrák kialakulását.

A húgycső nyálkahártyából kiinduló laphámrák jelentős váladékozással, vérzéssel, szűkülettel és fájdalommal jár. Az urethra vékonyabb fala, bőséges nyirok és vérellátása következtében a húgycsődaganat viszonylag hamar hoz létre áttéteket.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Nőgyógyászat, Szemölcs, Fekély, Sebészet?

◄ Laphámdaganat   Laphámsejtes rák ►
 
RSS Mobile