Kezdőlap (Laphámrák)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Laphámrák

Betegségek  Laphámdaganat  Laphámsejtes rák

Laphámrák
Squamosus sejtes (epidermoid) carcinoma (ejtsd: szkvamózus sejtes karcinóma); a laphám sejtjeiből kiinduló rák. A sejtek vékonyak, laposak, halpikkelyre emlékeztetnek, ezek képezik a bőr, a szájüreg, valamint a hangszalag hámját.
Ossza meg másokkal is! ...


Laphámrák - a laphám sejtjeiből kiinduló rák. A laphámsejtek vékonyak, laposak, halpikkelyre emlékeztetnek. Ezek képezik a bőr, a szájüreg, valamint a hangszalag, méhnyak, hüvely, vulva (külső nemi szervek) hámját.

Laphámrák: Döntően dohányosokban fordul elő. A tumor a tüdő
hörgőit fedő nyálkahártyán kezd növekedni, és hamar áttöri a hörgők falát,
ráterjedve a szomszédos tüdőszövetre. A vérköpés gyakran ennek
a tüdőráknak a jele.

laphámrák - carcinoma planocellulare, planocellular cancer
lápisz - lápis, ezüst-nitrát pálcika, silver nitrate
lapoc - spatula, kenőlapátka, nyelvkanál, spatula ...

Laphámrák
A laphámrák a leggyakoribb rosszindulatú hüvelydaganat, mely általában 65 éves kor fölötti nőket érint. Kialakulásának oka nem ismert, bár a kutatók a HPV kóroki szerepét feltételezik. A leggyakoribb tünet a hüvelyből jelentkező vérzés.

~
carcinoma planocellulare
A bőrrák egy típusa, amely bazálsejtes karcinoma néven is ismert. Az arcon és a nyakon jelenhet meg. Más rákbetegségekkel szemben legtöbbször nem halálos kimenetelű, mivel nem képez áttéteket.
Szeretnél többet tudni?

-~ /Spinalioma
Általában ugyancsak 50 év felett keletkezik, elsősorban a napfénynek kitett területen, főként az arcon, kézfejeken. Vöröses színű, gyakran kifejezett szaruképződést mutató képlet. Gyorsan nő.

A ~ jellegzetesen a nagyhörgők rákja, főként a férfiaknál fordul elő. Lassan, inkább helyben növekvő daganatot képez, így általában műtéti úton eltávolítható.
A mirigyrák a nyáktermelő mirigyekből alakul ki, egyes típusai a tüdő alveolusaiból is eredhetnek.

- ~: Kialakulásában a dohányzás döntő szerepet játszik. A daganatok a nagyobb hörgőket borító nyálkahártyából indulnak ki. A tumor gyakran a hörgőkön túlra is terjed. A vérköpés a ~ tünete lehet.

~ (felső kétharmad)
Adenocarcinoma (alsó harmad - Barrett-oesophagus)
Sarcoma stb.

~ (carcinoma planucellulare) az estek 85%-a. Ezen bellül megkülönböztetünk elszarusodó és el nem szarusodó típust.
Mirigyhámsejtes rák (adenocarcinoma) az estek 8-12%-a. Többségük (80%) atypusos nyáktermelő endocervikális sejtekből áll.

~ (laphámsejtes karcinóma) Férfiakban a tüdőráknak ezen típusa fordul elő leggyakrabban. A főhörgők hámjából indul ki. Nem terjed olyan gyorsan, mint a tüdőrákok más típusai.
Adenokarcinóma ...

A ~ sohasem az ép bőrön keletkezik, mindig megelőzi valamilyen krónikus folyamat, melynek a talaján kialakulhat. Ezek közül a legfontosabb az úgynevezett szoláris keratózis (szoláris = napsugárzás okozta).

A ~ a nyelőcső felső részéből kiinduló elváltozás, míg az adenokarcinóma a gyomor-nyelőcső átmenetnél lévő mirigysejtekből kiinduló rosszindulatú sejtburjánzás. A nyelőcsőrákok vezető tünete a nyelési nehezítettség és a fájdalom. A betegséget rendszerint biopsziával igazolják.

A ~ és az adenokarcinóma egyaránt férfiaknál gyakoribb, mint nőknél. A ~ a feketék, míg az adenokarcinóma a fehérek között fordul elő többször. Leggyakrabban a nyelőcső alsó harmada érintett.
A nyelőcsőrák rizikótényezői ...

A ~ok gyakran nyílt sebeknek (fekélyeknek) tűnnek, és általában beterjednek az alattuk fekvő szövetbe. Az ajkakon és a száj más részein kialakuló daganatok sokszor kőkemények, és szorosan az alattuk levő szövethez rögzülnek, míg a legtöbb jóindulatú daganat szabadon elmozdítható.

A bőr ~ja.
fibrolamellaris hepatocellularis carcinoma (CA), például carcinomata
Primer rosszindulatú májdaganat, melyben a malignusan elfajult hepatocyták között kötőszövetes lemezek láthatók. Syn oncocytás hepatocellularis daganat.

Elszarusodó ~ (spinalioma)
A spinalioma a hám középső rétegéből kiinduló bőrrák. A spinalioma a legtöbbször a napfénynek kitett területeken jelenik meg, de a bőrön, vagy a nyelv és a száj nyálkahártyáján bárhol előfordulhat.

Elszarusodó ~ metastasisa a leggyakoribb a nyaki regioban, fej-nyaki tumorok áttéteként, gyakori a cysticus degeneratio, nagyon könnyű összetéveszteni inflammalódott lateralis nyaki cystával , jellemző az atípusos, részben elszarusodó laphám jellegű daganatsejtek jelenléte.

Ritka a ~, a differenciálatlan sejtes rák és az adenocarcinoma.

A végbélnyílás körüli bőrterületrol kiinduló bőrrák (~) lassan növekvő, nem gyógyuló, kifekélyesedett seb képében jelentkezik. Áttéteket képezhet (elsősorban a lágyékhajlati nyirokcsomókban), és minden tekintetben rosszindulatú betegségként kell kezelni.

A másik hámeredetű rák, a carcinoma planocellulare vagy valódi ~ (spinalioma) hasonló lokalizációk mellett a testen még több helyen mutatkozhat.

ez esetben is ún. ~ról van szó, de a többi formától
- szövettanilag eltérőek
- érzékenyebbek a sugárkezelésre
- jobban kezelhetők
- kevesebb a kiújulás és az áttét
mindezek miatt
-jobb a betegek 5 éves túlélési aránya.

A gégén vagy közvetlen környezetében kialakuló, áttéteket adó daganat, legtöbbször ~.
A betegség oka:
Dohányzás és idült gégegyulladás elősegíti kialakulását. A betegek több, mint 90 százaléka férfi, 80 százalékuk 40-70 év közötti.

38 olyan nyelőcső ~os beteget kezeltek fotodinámiás eljárással, akiknek vagy mono- vagy multifokális léziója túl nagy volt a reszekciós endoszkópos eljáráshoz, a sebészi megoldáshoz pedig túl öregek vagy betegek voltak, vagy nem vállalták azt.

Szövettanilag általában jól differenciált ~.
Tekintettel aránylag lassú terjedésükre, részleges maxillarezekcióval nagy százalékban érhető el hosszú ideig tartó tünetmentesség. Áttétet aránylag ritkán ad.

A bőrrák három leggyakoribb fajtája a melanoma, a bazális karcinóma, valamint az elszarusodó ~. Mivel közülük a melanoma a legveszélyesebb, a másik kettőről kevesebb információd lehet - annak ellenére, hogy mind a bazális karcinóma, mind az elszarusodó ~ gyakoribb betegség.

A nyelőcsőrákok 95%-a ~ vagy adenocarcinoma. Bár a nyelőcső~ és az adenocarcinoma szövettana és előfordulása különböző, számos kockázati tényezőjük (dohányzás, táplálkozási szokások), valamint a daganatkialakulás folyamata hasonló.

Az elváltozások döntő többsége a szervet bélelő nyálkahártya felszíni rétegéből származó ~. Ritkábban fejlődik ki daganat a mélyebben található mirigyekből (adenokarcinóma), akkor is inkább az alsó harmadban.

Spinalioma (elszarusodó ~)
Legtöbbször az arcon, nyakon, kézháton látjuk, de szintén előfordulhat bármely bőrfelületen. Sokszor idült bőrfolyamatokban, kiterjedt hegekben, mechanikus traumák során jön létre az enyhén kiemelkedő, sárgásbarna, elszarusodó felszínű daganat.

A nyelőcsőrák (~-típusának) kialakulásának valószínűsége igen erőteljesen nő a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás esetén.

Valódi, a hüvelyben kialakuló daganat legtöbbször a HPV fertőzés talaján kialakuló ~. Kialakulására fokozott a kockázat azon egyének esetén, akiknek korábban szintén HPV okozta méhnyak-, vagy szeméremtest rákjuk volt.

A nyelőcső ~jának keletkezésében szerepet játszó potenciális rizikófaktorokat számos epidemiológiai vizsgálatban tanulmányozták és összegezték. Kóroki jelentőségüket a különböző populációkban eltérően értelmezték.

Az 1990-es évekig a ~ volt a leggyakoribb hörgőráktípus. Leginkább dohányzó férfiak körében fordul elő.
Mirigyhámsejtes rák (adenokarcinoma)
Gyakorisága az utóbbi időben növekszik. A nők és a nem dohányzók körében ez a típus fordul elő a leggyakrabban.

Az EB tartós fennállása rosszindulatú daganatokra hajlamosíthat, melyek közül a legvalószínűbb a már említett ~.
A betegség nemcsak a bőrön, hanem a gyomor-bél traktusban, a szemben és a szájüregben is okozhat elváltozásokat, ezért a kezelés során ezekre is figyelemmel kell lenni.

A nehezen gyógyuló, rossz szagú váladékot termelő, nedvedző seb esetében már gondolhatunk ~ra, ez leggyakrabban a pénisz makkján, illetve a makk tövénél lévő árokban, azaz a sulcus coronarisuban jelentkezik.
A péniszrák diagnózisa ...

Bazálsejtes bőrrák ", Elszarusodó ~ ", Melanoma ", Kaposi-szarkóma ", Paget-kór "
Vissza Főoldalra ...

A nyelőcső -carcinoma szövettana leginkább elszarusodó vagy el nem szarusodó ~ot mutat. A nyelőcső - carcinoma általában az első időben lokálisan- körbehatároltan terjed, és hosszú ideig tisztán helyi folyamat marad, távoli áttéteket csak később okoz.

Ennek késői következménye ~ lehet. Ebből a szempontból kiemelt jelentősége van a nemi szervek papillómáit okozó HPV 16-nak és 18-nak. Azoknál a nőknél, akiknek a méhnyak-nyálkahártyája HPV 16-tal fertőzött, nagyobb a méhnyakrák kialakulásának kockázata.

A dohányfüsttel belélegzett radioaktív részecskék ezután lerakódhatnak a segmentalis bronchusok bifurkációiban, amely a ~ egyik leggyakoribb lokalizációja. Dohányos urániumbányászok tüdejében is megfigyelték relatív gyakorisággal a kissejtes tüdôrák kialakulását.

A húgycső nyálkahártyából kiinduló ~ jelentős váladékozással, vérzéssel, szűkülettel és fájdalommal jár. Az urethra vékonyabb fala, bőséges nyirok és vérellátása következtében a húgycsődaganat viszonylag hamar hoz létre áttéteket.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Nőgyógyászat, Szemölcs, Fekély, Sebészet?

◄ Laphámdaganat   Laphámsejtes rák ►
 
RSS Mobile