Kezdőlap (Krupp)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Krupp

Betegségek  Krónikus veseelégtelenség  Kruppos köhögés

Krupp
A légutak vírusos, a légutak beszűkülésével járó, nehezített belégzést okozó fertőző megbetegedése. A kruppos roham hirtelen, igen gyakran éjjel jelentkező, ijesztő tüneteket produkáló állapot. Szinte csak gyermekeknél fordul elő.


Kruppos köhögés
Tünetek A felső légutak, a gége és a légcső allergiás szűkülete okozza. Csecsemőkortól hatéves korig fordul elő. Legfőbb tünet: általában hirtelen, éjszaka vagy hajnalban kezdődő kutyaugatásszerű, éles-érces köhögés, rekedtség, a belégzéskor hangos zörej kíséri.

Krupp vagy laryngotracheobronchitis acuta
Betegségleírás
A croup vagy magyarul krupp a gége és a légcső gyulladása, amelynek ijesztő tünetei elsősorban csecsemőkben és kisgyermekekben alakulnak ki.

Krupp tünetei és kezelése
Hűtőfürdő blog 2014.06.04. Krupp tünetei és kezelése2014-11-17T15:27:30+00:00 Gyermekbetegségek, Légúti betegségek - Megnézte 370 olvasó.
Krupp tünetei és kezelése ...

Krupp, pseudo-krupp
A krupp - croup - az ún. álhártyás gyulladás egyik formája, amire jellemző, hogy a nyálkahártyák felszínén fibrin (rostonya) válik ki.

~ tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: Laryngitis subglottica, pseudocroup, croup-syndroma, felső légúti fertőzés) ...

A ~ - Okok és kezelés
A ~ot főleg vírus-, ritkábban baktériumfertőzés okozza. Jellegzetessége, hogy általában váratlanul, az éjszakai órákban kezdődő ugató vagy lónyerítéshez hasonlító köhögéssel, rekedtséggel indul.

A ~ kezelése
Már induló köhögés, nátha esetén is célszerű antihisztamin hatással rendelkező gyógyszert adni a kisgyermeknek, amelyet érdemes kiegészíteni nyákoldó adásával.

~
Alfréd, német iparos, szül. Essenben 1812 ápr. 26., megh. u. o. 1887 jul. 14. Atyjának, Frigyesnek egy kis acélöntője volt Essenben, melyet anyja 1848. egészen átadott K.-nak.

A ~ jellemzően a csecsemők és a kisgyermekek betegsége, ugyanis minél fiatalabb a gyermek, annál kisebb keresztmetszetűek légutai, márpedig az egészen szűk légutakat az erőteljes ~os nyálkahártya-duzzanat nagyon gyorsan képes beszűkíteni.

A köznyelven ~nak hívott betegség a gége akut gyulladása. A gyermek tüneteinek enyhítésére a legjobb háziszer a hidegpára. Állandó párologtatással telíteni kell a szoba levegőjét hideg gőzzel.

Gyűjtőfogalom, a ~ különböző súlyosságú lehet. A gégegörcsöt okozhatja vírusfertőzés, de felléphet megfázás nélkül is. Előbbi esetben a leggyakoribb kórokozó a parainfluenzavírus, utóbbi idősebb gyermekeknél is előfordulhat és visszatérő lehet, ez kapcsolatban állhat az allergiával.

~:
Kérdés:
Születése után örökbe fogadtunk egy kisfiút. A Baba a terhesség 40.hetében jött a világra, de fejlettsége csak a 37. hétnek felelt meg. Zárójelentésében a következő kifejezések szerepeltek: Infectio perinatalis, Hypoglicaemia, Adaptatio difficilis.

A ~os fulladásra a legjellemzőbb, hogy gyakran éjszaka, sokszor váratlanul alakul ki a belégzési nehezítettség. Ha ilyenkor köhög a gyerek, akkor annak jellegzetes "ugató" hangja van, ami sokszor ijesztő.

A ~
A szó (croup) varjúkárogást jelent, de ezt a kifejezést használták a gégenyálkahártya jelölésére. A torokgyíkhoz hasonló tünetekkel jelentkező betegségek összefoglaló neve pseudocroup, de a hétköznapi gyakorlatban csak a ~ elnevezést használják.

A ~ról
A ~, a laryngitis subglottica általában enyhe felső légúti hurutos tünetek után hirtelen, heves tünetekkel, nehezített légzéssel járó betegség. A ~, a hangszalagok alatti terület gyulladásának következtében kialakult duzzanat miatt létrejött rekedt, ugatásszerű köhögés.

Pszeudo~ esetén sürgős, hatékony ellátásra van szükség! A szülő feladata az azonnali orvosi segítség elérése. Ez az a betegség, amivel nem szabad reggelig várni. A rosszul lévő gyermekek azonnali kórházi kezelést igényelnek.

~ betegség
A ~ betegség, másik ismert nevén Laryngitis, a régen oly sok pici kis áldozatot követelő betegségnek, a torokgyíknak az újkori változata. Ez a betegség a csecsemők és kisgyermekek betegsége inkább. Lehet felnőtt kórban is, de akkor már nem életveszélyes.

~
A ~ot leggyakrabban vírusfertőzés okozza, de kialakulhat allergia következtében is. Kisgyermekkorban fordul elő a leggyakrabban, iskolás korra általában kinövik a gyermekek.

~os köhögés
Aki csak egyszer is a saját fülével hallotta, milyen ijesztő hangokat ad ki egy kisgyerek, ha rájön a ~os köhögés, jól tudja, milyen könnyű pánikba esni, ha úgy érezzük, nem tudjuk enyhíteni a saját gyerekünk fájdalmát.

Ø Pseudo-~
Kiváltásában valamilyen vírusfertőzés játszik szerepet.
Tünetei: ...

~
A ~ vagy croup (laringotraheobronhitisz) a felső légutak ragályos vírusfertőzése, mely köhögést és olykor nehezített légzést, elsősorban belégzést okoz.

~os 3,5 éves fiam
7 éves gyermeknél mononucleosis (?)
Éjszakai horkolás, szájon át való légvétel - 4,5 éves kisfiú ...

Gégehurut (~ szindróma) a csecsemőknél
A gégehurut csecsemőknél jelentkező, fertőző betegség. Nagyobb gyermekek és felnőttek esetében torokgyulladásnak hívják.
Előző 1 … 6 7 8 9 10 Következő ...

~ P., O' Sullivarz D.: Safety of oral terbinafine. Results of a postmarketing surveillance study in 25884 patients. Arch. Dermatol. 133, 1213-1219 (1997). 34. Smith A. G.: Potentiation of oral anticoagulants by ketoconazole. Brit. Med. J. 288, 188-189 (1984). - 35. Simpson J. G., Cunningham C.

A köznapi néven hideg párásító készülékek gégegyulladás (~, rekedtség), száraz köhögés esetén nyújthatnak segítséget, fontos azonban megjegyezni, hogy ilyenkor a szoba hőmérsékletét is csökkentsük, hogy a megemelt páratartalom jótékony hatása még inkább érvényesüljön.

Asztma ", Hörgőcskegyulladás ", ~ "
275. FEJEZET - Emésztőszervi megbetegedések
Gyomor-bélhurut ", Savas visszaáramlás ", Peptikus fekély ", Bélbetüremkedés ", Féregnyúlvány-gyulladás (appendicitisz) ", Meckel-féle divertikulum ", Székrekedés ", Ismétlődő hasi fájdalom " ...

[1]Marton KI, Sox HC, ~ JR. Involuntary weight loss: diagnostic and prognostic significance. Ann Intern Med 1981;95:568-74
[3]Wise GR, Craig D. Evaluation of involuntary weight loss. Where do you start? Postgrad Med 1994;95:149-150 ...

Ha családtagjait, gyermekeit allergia, asztma, parlagfű, poratka vagy ~ gyötri, vagy egyszerűen csak kevesebbet és hatékonyabban szeretne takarítani - hozzáférhető áron kapható a valódi megoldás: az AGUAFILTER vízszűrős lég- és helyiségtisztító berendezés.

A csecsemőkori asztma, a korai szívzörejek bizonyos fajtái, a vírus okozta ~, bizonyos epilepszia fajták, a gyerekkori elhízás megszűnhet idővel, de ez nem azt jelenti, hogy nem is kell vele törődni. A kinőhető betegségek esetében is fontos olykor a gyógyszeres kezelés, az orvosi kontroll.

A gyerekek kedvelik az ánizsos ízű ipekakuana szirupot (főleg ~ esetén ajánlott). A készítmény receptköteles.
Házi szirupok ...

A különleges eljárás a leglátványosabb javulást az allergiától vagy asztmától szenvedő betegeknél produkálja, de rengeteget segít a ~, a szénanátha, a légcsőhurut, az arcüreggyulladás, az orrmelléküreg-gyulladás, a fülgyulladás és hangszálgyulladás, ...

Mitől lesz náthás, ~os a gyermek?Ha beteg gyermekét az aggódó szülő orvoshoz viszi, elmaradhatatlan kérdés; mi okozza? Erre az ártalmatlannak tűnő kérdésre az orvosi alapismereteken kívül nagy szüksége van a szakembernek a szülő megfigyelésére, körültekintő beszámolójára.

Ezekben a veszélyeztetett csoportokban az RSV tüdőgyulladást és bronchiolitist okoz (az utóbbi az alsó légutak legkisebb járatainak/elágazásainak, a tüdő hörgőcskéinek gyulladása, a betegséget gyakran ~nak nevezik). A betegeknél jelentkezhet erős köhögés, nehézlégzés, magas láz.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Allergia, Sebészet, Cukorbetegség, Daganat, Szindróma?

◄ Krónikus veseelégtelenség   Kruppos köhögés ►
 
RSS Mobile