Kezdőlap (Koszorúér betegség)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Koszorúér betegség

Betegségek  Koszmó  Koszorúér meszesedés

Koszorúér betegség kockázatának csökkentése
A koronária betegség napjaink egyik leggyakoribb, súlyos betegsége, mely férfiakban már fiatalabb korban is, de 50 év felett mindkét nemben egyaránt előfordul.


Koszorúér betegségek (coronary heart disease, CHD) megelőzése
A megelőzés tényezői
Az alábbi rizikófaktorok csökkentése: ...

Koszorúér betegség
Ellenőrizze magát!
Testsúly kalkulátor
Az Ön energiaszükséglete ...

A koszorúér betegség legsúlyosabb formája, mindenki által rettegett, nem ritkán az életet veszélyeztető súlyos betegség, mely világszerte a leggyakoribb halálokok közé tartozik.
részletek
A szívbetegség és a szexuális élet ...

A koszorúér betegség súlyos formája a szívizom-elhalással járó szívinfarktus. Az oxigénhiány okozhat továbbá szívelégtelenséget, szívritmus-zavarokat és hirtelen szívhalált is.
Okok ...

A koszorúér betegségek okozta korai halálozás relatív kockázata hasonlóan alakult, 1970 - hez képest közel háromszorosára nőtt hazánkban az EU -átlaghoz viszonyítva. A nőknél a növekedés még kifejezettebb volt.

Szívkoszorúér betegség, Szeméremtest fertőzései, Szeméremtest herpes fertőzése, Schönlein-Henoch purpura, Szívinfarktus, Scheuermann-betegség, Skarlát, Szemölcs, Szülés utáni depresszió, Szezonális influenza, Szoláris keratózis, Seborrhoeás keratózis, Szívelégtelenség, Szívritmuszavar, Sarcoidosis, ...

-Szív koszorúér betegség okozta angina pectoris és szívinfarctus
-Postinfarctusos( szívinfarktus utáni) Dresszler- szindróma
-tacycardia ( gyors szívverés, ritmustavar)
-Magas vérnyomás betegség-krizis
- Aorta billenytü betegség
-Mitrális ( kéthegyü )billenytü prolapsus ...

A szívkoszorúér betegség kockázata, például infarktus és agyvérzés, majdnem ugyanakkora, mint azokban az emberekben, akik soha nem dohányoztak
A megelőzés fontosságáról és lehetőségeiről hangzott el beszélgetés Gábor Edina főigazgató asszonnyal az RTL Reggeli - Süss fel nap műsorában.

Idővel a koszorúér betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon.

E táblázat a koszorúér betegség kockázatának megbecsülésére készült azok számára, akiknél nem alakult ki koszorúér vagy más betegség tünete.

- Ha már szívkoszorúér betegség, más betegség, vagy cukorbetegség áll fenn, akkor már enyhe koleszterinszint emelkedést, tehát az 5.2 mmol/l feletti koleszterinszintet is diéta mellett egyúttal gyógyszerrel is kezelni kell, hogy az értéket az ideálisra csökkentsük ...

A felsorolt kockázati tényezők együttes jelenléte nagyban megnöveli a koszorúér betegség, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A metabolikus szindróma diagnózisát akkor mondhatjuk ki, amennyiben az előbb felsorolt kockázati tényezők közül legalább három jelen van.

Népegészségügyi szempontból súlyosbítja a helyzetet, hogy kövér gyermekből általában elhízott felnőtt lesz, az elhízás minden egészségügyi kockázatával: cukorbetegség, magasvérnyomás betegség, szélütés, koszorúér betegség, vagy más érbetegségek, esetleg rosszindulatú daganatok.

Gyakran, főleg szívkoszorúér betegség esetén a kívánatos 5 mmol/l alatti koleszterin célérték elérésére, a diéta nem elegendő, ilyenkor a gyógyszerekre is szükség van. A gyógyszerek közül ún. statinok alkalmasak a koleszterinszint több mint 30%-os csökkentésére.

A szívritmuszavarok (arritmiák) leggyakoribb oka valamilyen szívbetegség, leginkább koszorúér betegség, billentyű rendellenesség és szívelégtelenség. Számos vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszer is arritmiához vezethet.

Az Apo A-I vizsgálatot olyan pácienseknél kérik, akiknél (vagy akik családjában) előfordult hiperlipidémia és/vagy idő előtti szív-koszorúér betegség. Kérhetik akkor is, ha az orvos próbálja megállapítani a hiperlipidémia okát, és/vagy olyan rendellenességre gyanakszik, amely Apo A-I hiányt okoz.

A dohányzás növeli a koszorúér betegség kockázatát. Arányaiban mondható, hogy a szív eredetű halálozás dohányosok körében 70%-kal több, a szívinfarktus kockázata pedig 2-6x magasabb, mint a nemdohányzó, de egyébként hasonló tulajdonságokkal bíró csoportokban.

Az elhízás - a dohányzás után - a második legfontosabb rizikófaktor a koszorúér betegségek kialakulásában. A magyarországi adatok alapján jelenleg 2 millióra tehető az elhízottak és 4 millióra becsülik a túlsúlyos emberek számát.

A szívkoszorúér betegség akkor alakul ki, amikor a szívizmot vérrel ellátó koszorúerek fala keményebbé és szűkebbé válik.

35 év feletti férfiaknál az leggyakoribb ok a koszorúér betegsége. A kamrák ritmuszavara szintén egy potenciálisan életveszélyes állapot, amely azt eredményezi, hogy a szív nem tud megfelelő mennyiségű vért továbbítani és így oxigénnel ellátni a szervezetet, és az illető elveszti a tudatát.

alacsonyabb hányaduknál alakult ki koszorúér betegség, alvási apnoé és súlyosabb formájú pitvarfibrilláció,
nagyobb stroke-kockázattal éltek,
alacsonyabb életminőségről számoltak be, ami a napi tevékenységet és a terápiával kapcsolatos aggodalmat vizsgáló kérdőívből vált világossá, ...

Brit kutatók szerint egy tabletta, amelyet jelenleg a koszorúér betegségek kezelésére használnak Nagy-Britanniában, évente 10000 olyan betegen segíthet, akik szívelégtelenség miatt halnak meg.

szívet ellátó artériákat érinti: koszorúér betegségről beszélünk, mely végül szívinfarktushoz vezethet;
lábat ellátó ereket érinti: akkor terhelésre jelentkező fájdalom (klaudikáció intermittens) jelentkezhet
nyaki ütőeret érinti: agyi keringési zavart okozhat, mely sztókhoz vezethet.

helyet foglalja el a koszorúér betegségek, és a daganatok után. Az idős emberek megnyomorodásának leggyakoribb oka. Az elzáródás helye határozza meg a tüneteket.

Nagy kockázatú betegek: ezen belül igen nagy kockázatú betegek, akiknél szív-érrendszeri betegség és legalább egy az alábbiak közül (cukorbetegség, dohányzás, metabolikus tünetcsoport, heveny koszorúér betegség) szerepel.
Közepes kockázatú betegek
Kis kockázatú betegek ...

Ez azt jelenti, hogy minél magasabb és régebben fennálló a magas vérnyomás, annál biztosabb, hogy szívkoszorúér betegség, szívizominfarktus, agyvérzés, érszűkület, keringési elégtelenség fog kialakulni. A magas vérnyomás betegség másrészről alattomos kór.

Koszorúér betegségben, szívinfarktusban, szívizom, ill. -burok gyulladásakor, szívműtétet követően, beteg sinus csomónál szintén előfordulhat a ritmuszavar.

- Szív-érrendszeri megbetegedések súlyosbodása: Koszorúér betegség, szívinfarktus, agyér betegségek
- Perifériás érbetegségek: Raynaud syndroma, kéz- és kar vibrációs syndroma
- Vázizom rendszeri betegségek: Carpal-tunnel syndroma, 'feszes nyak' syndroma, ínhüvely gyulladás ...

Az élelmi rostok kedvező hatással vannak a koszorúér betegségekre, valamint az egészséges vérnyomás fenntartásában. Koleszterin- és epesavakat megkötő hatásuk révén (a vízoldékony rostok egyes fajtái) a vérzsírszint csökkentésében is szerepet játszanak.

Ezen tényezők többek között a koszorúér betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, mértéktelen alkohol-, ill. koffeinfogyasztás, kábítószer élvezet, ill. stressz (Eaker et al, 2005), továbbá számos receptre, ill.

szív: bal szívfél elégtelenség és koszorúér betegség lehet az eredője. Bal kamrahypertrophia, cardiomyopathia
agy 15 % agyi károsodás a halálok
hypertensiv nephropathia: microalbuminuria, arterioscleroticus zsugorvese, veseelégtelenség ...

Száraz nap nem tartható a következő megbetegedéseknél: vesekő, magas húgysav, korlátozott vesefunkció, gyakori hólyag és vesemedence-gyulladás, súlyos koszorúér betegség, megnövekedett vérzsírérték, visszérgyulladás, trombózis.

Mellkasi fájdalom
Koszorúérbetegségek (arterioszklerotikus koszorúér betegség, ischaemiás szívbetegség=ISZB)
Szívinfarktus (koszorúér-trombózis)
Küldje el ezt a cikket ismerőseinek! ...

A D-vitamin vérszint egyértelműen arányos volt a szív- és érbetegség előfordulásával. A legalacsonyabb D-vitamin szintűek hajlama a koszorúér betegségre 41 százalékkal növekedett, 64 százalékkal gyakrabban kaptak infarktust, szívbetegség következtében halálozásuk 81 százalékkal volt magasabb.

A koszorúér betegség előfordulásának aránya az elszívott cigaretták számával egyenes arányban nő, de az infarktus is gyakoribbá válik a folyamatosan cigarettázók körében.

1 nappal: A szívroham valószínűsége csökkenni kezd. 3 hónappal: A keringés javul. 1 évvel: A szívkoszorúér betegség veszélye már csak fele a dohányzókénak. 5-15 évvel: Az agyinfarktus veszély már akkora, mintha sose dohányzott volna.

Modern világunkban, a legtöbb országban a vezető halálokot a szív-, és érrendszeri betegségek testesítik meg. A szív-, és érrendszeri betegségek kiterjednek a szívbetegségekre (koszorúér betegség) és más fontos szerveket ellátó erekre, mint például az agy.

Amennyiben nem alakul ki koszorúér betegség, a prognózis igen jó, valószínű a teljes gyógyulás. Az aneurysmák kb. 2/3-a egy éven belül kezd visszafejlődni, azonban nem ismert, hogy a későbbiekben marad-e vissza koszorúér károsodás.

Ha a szív- és érrendszeri betegségek ismertek, a hirtelen szívhalál kockázata is valószínűsíthető. Amennyiben Ön fáradékony, gyakran alakul ki légszomja, szegycsonttáji fájdalmat érez, vizsgáltassa meg szívét, a panaszok a koszorúér betegségére utalhatnak.

A koszorúér betegségében használata nagyon eredményes. Serkentő hatással van a vérkeringésre és az emésztésre is. Folyamatos, napi egy csésze tea fogyasztása ajánlott az öregkori, magas koleszterinszint és érelmeszesedés miatt kifejlődött, szívproblémák esetén, Fagyönggyel és Citromfűvel együtt.

Ha gyakran vagyunk fáradékonyak, légszomjunk van, szegycsonti fájdalmat érzünk, mindenképpen figyeljünk jobban magunkra, és keressünk fel szakorvost is, hisz elképzelhető, hogy koszorúér betegség, szívizomgyulladás áll tüneteink hátterében.

Szívbetegségek: általában 2-3-szorosára növelik a kockázatot a szívinfarktus, a szívkoszorúér betegség, a szívelégtelenség, a bal kamra megnagyobbodás, a szívbillentyű betegségek. A legnagyobb kockázat a pitvarfibrilláció.

Ugyancsak ide tartozik-tartozna az évenkénti áttekintő hasi ultrahang vizsgálat, melynél tanácsos a beutalón eleve felhívni a radiológus kolléga figyelmét a meglévő alapbetegségre (diabétesz, hipertónia, koszorúér betegség), mert így az ő figyelme, a vizsgálat indikációja kiterjeszthető.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szívelégtelenség, Légtelenség, Ritmuszavar, Szívritmuszavar, Elzáródás?

◄ Koszmó   Koszorúér meszesedés ►
 
RSS Mobile