Kezdőlap (Koszorúér betegség)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Koszorúér betegség


 

Koszorúér betegség

Betegségek  Koszmó  Koszorúér meszesedés

Koszorúér betegség kockázatának csökkentése
A koronária betegség napjaink egyik leggyakoribb, súlyos betegsége, mely férfiakban már fiatalabb korban is, de 50 év felett mindkét nemben egyaránt előfordul.


Koszorúér betegségek (coronary heart disease, CHD) megelőzése
A megelőzés tényezői
Az alábbi rizikófaktorok csökkentése: ...

Koszorúér betegség
Ellenőrizze magát!
Testsúly kalkulátor
Az Ön energiaszükséglete ...

A koszorúér betegség legsúlyosabb formája, mindenki által rettegett, nem ritkán az életet veszélyeztető súlyos betegség, mely világszerte a leggyakoribb halálokok közé tartozik.
részletek
A szívbetegség és a szexuális élet ...

A koszorúér betegség súlyos formája a szívizom-elhalással járó szívinfarktus. Az oxigénhiány okozhat továbbá szívelégtelenséget, szívritmus-zavarokat és hirtelen szívhalált is.
Okok ...

A koszorúér betegségek okozta korai halálozás relatív kockázata hasonlóan alakult, 1970 - hez képest közel háromszorosára nőtt hazánkban az EU -átlaghoz viszonyítva. A nőknél a növekedés még kifejezettebb volt.

Szívkoszorúér betegség, Szeméremtest fertőzései, Szeméremtest herpes fertőzése, Schönlein-Henoch purpura, Szívinfarktus, Scheuermann-betegség, Skarlát, Szemölcs, Szülés utáni depresszió, Szezonális influenza, Szoláris keratózis, Seborrhoeás keratózis, ...

-Szív koszorúér betegség okozta angina pectoris és szívinfarctus
-Postinfarctusos( szívinfarktus utáni) Dresszler- szindróma
-tacycardia ( gyors szívverés, ritmustavar)
-Magas vérnyomás betegség-krizis
- Aorta billenytü betegség ...

A szívkoszorúér betegség kockázata a felére csökken a dohányosokkal összehasonlítva
10 évvel a dohányzás abbahagyása után:
A tüdőrák kockázata a felére csökken a dohányosokkal összehasonlítva ...

Idővel a koszorúér betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon.

E táblázat a koszorúér betegség kockázatának megbecsülésére készült azok számára, akiknél nem alakult ki koszorúér vagy más betegség tünete.

- Ha már szívkoszorúér betegség, más betegség, vagy cukorbetegség áll fenn, akkor már enyhe koleszterinszint emelkedést, tehát az 5.

A felsorolt kockázati tényezők együttes jelenléte nagyban megnöveli a koszorúér betegség, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Népegészségügyi szempontból súlyosbítja a helyzetet, hogy kövér gyermekből általában elhízott felnőtt lesz, az elhízás minden egészségügyi kockázatával: cukorbetegség, magasvérnyomás betegség, szélütés, koszorúér betegség, ...

Gyakran, főleg szívkoszorúér betegség esetén a kívánatos 5 mmol/l alatti koleszterin célérték elérésére, a diéta nem elegendő, ilyenkor a gyógyszerekre is szükség van. A gyógyszerek közül ún.

A szívritmuszavarok (arritmiák) leggyakoribb oka valamilyen szívbetegség, leginkább koszorúér betegség, billentyű rendellenesség és szívelégtelenség. Számos vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszer is arritmiához vezethet.

Az Apo A-I vizsgálatot olyan pácienseknél kérik, akiknél (vagy akik családjában) előfordult hiperlipidémia és/vagy idő előtti szív-koszorúér betegség.

A dohányzás növeli a koszorúér betegség kockázatát. Arányaiban mondható, hogy a szív eredetű halálozás dohányosok körében 70%-kal több, a szívinfarktus kockázata pedig 2-6x magasabb, mint a nemdohányzó, ...

Az elhízás - a dohányzás után - a második legfontosabb rizikófaktor a koszorúér betegségek kialakulásában. A magyarországi adatok alapján jelenleg 2 millióra tehető az elhízottak és 4 millióra becsülik a túlsúlyos emberek számát.

A szívkoszorúér betegség akkor alakul ki, amikor a szívizmot vérrel ellátó koszorúerek fala keményebbé és szűkebbé válik.

35 év feletti férfiaknál az leggyakoribb ok a koszorúér betegsége. A kamrák ritmuszavara szintén egy potenciálisan életveszélyes állapot, amely azt eredményezi, ...

alacsonyabb hányaduknál alakult ki koszorúér betegség, alvási apnoé és súlyosabb formájú pitvarfibrilláció,
nagyobb stroke-kockázattal éltek, ...

Brit kutatók szerint egy tabletta, amelyet jelenleg a koszorúér betegségek kezelésére használnak Nagy-Britanniában, évente 10000 olyan betegen segíthet, akik szívelégtelenség miatt halnak meg.

helyet foglalja el a koszorúér betegségek, és a daganatok után. Az idős emberek megnyomorodásának leggyakoribb oka. Az elzáródás helye határozza meg a tüneteket.

Nagy kockázatú betegek: ezen belül igen nagy kockázatú betegek, akiknél szív-érrendszeri betegség és legalább egy az alábbiak közül (cukorbetegség, dohányzás, metabolikus tünetcsoport, heveny koszorúér betegség) szerepel.
Közepes kockázatú betegek ...

Ez azt jelenti, hogy minél magasabb és régebben fennálló a magas vérnyomás, annál biztosabb, hogy szívkoszorúér betegség, szívizominfarktus, agyvérzés, érszűkület, keringési elégtelenség fog kialakulni.

Koszorúér betegségben, szívinfarktusban, szívizom, ill. -burok gyulladásakor, szívműtétet követően, beteg sinus csomónál szintén előfordulhat a ritmuszavar.

Az élelmi rostok kedvező hatással vannak a koszorúér betegségekre, valamint az egészséges vérnyomás fenntartásában.

Ezen tényezők többek között a koszorúér betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, mértéktelen alkohol-, ill. koffeinfogyasztás, kábítószer élvezet, ill. stressz (Eaker et al, 2005), továbbá számos receptre, ill.

szív: bal szívfél elégtelenség és koszorúér betegség lehet az eredője. Bal kamrahypertrophia, cardiomyopathia
agy 15 % agyi károsodás a halálok
hypertensiv nephropathia: microalbuminuria, arterioscleroticus zsugorvese, veseelégtelenség ...

szívet ellátó artériákat érinti: koszorúér betegségről beszélünk, mely végül szívinfarktushoz vezethet;
lábat ellátó ereket érinti: akkor terhelésre jelentkező fájdalom (klaudikáció intermittens) jelentkezhet ...

- Szív-érrendszeri megbetegedések súlyosbodása: Koszorúér betegség, szívinfarktus, agyér betegségek
- Perifériás érbetegségek: Raynaud syndroma, kéz- és kar vibrációs syndroma ...

Száraz nap nem tartható a következő megbetegedéseknél: vesekő, magas húgysav, korlátozott vesefunkció, gyakori hólyag és vesemedence-gyulladás, súlyos koszorúér betegség, megnövekedett vérzsírérték, visszérgyulladás, trombózis.

Lásd még: Lásd még: Szívelégtelenség, Légtelenség, Ritmuszavar, Szívritmuszavar, Elzáródás

Betegségek  Koszmó  Koszorúér meszesedés

 
RSS Mobile