Kezdőlap (Koszorúér betegség)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Koszorúér betegség

Betegségek  Koszmó  Koszorúér-betegségek

Koszorúér betegség kockázatának csökkentése
A koronária betegség napjaink egyik leggyakoribb, súlyos betegsége, mely férfiakban már fiatalabb korban is, de 50 év felett mindkét nemben egyaránt előfordul.


Koszorúér betegségek (coronary heart disease, CHD) megelőzése
A megelőzés tényezői
Az alábbi rizikófaktorok csökkentése: ...

Koszorúér betegség
Ellenőrizze magát!
Testsúly kalkulátor
Az Ön energiaszükséglete ...

A koszorúér betegség legsúlyosabb formája, mindenki által rettegett, nem ritkán az életet veszélyeztető súlyos betegség, mely világszerte a leggyakoribb halálokok közé tartozik.
részletek
A szívbetegség és a szexuális élet ...

A koszorúér betegség súlyos formája a szívizom-elhalással járó szívinfarktus. Az oxigénhiány okozhat továbbá szívelégtelenséget, szívritmus-zavarokat és hirtelen szívhalált is.
Okok ...

A ~ek okozta korai halálozás relatív kockázata hasonlóan alakult, 1970 - hez képest közel háromszorosára nőtt hazánkban az EU -átlaghoz viszonyítva. A nőknél a növekedés még kifejezettebb volt.

Szív~, Szeméremtest fertőzései, Szeméremtest herpes fertőzése, Schönlein-Henoch purpura, Szívinfarktus, Scheuermann-betegség, Skarlát, Szemölcs, Szülés utáni depresszió, Szezonális influenza, Szoláris keratózis, Seborrhoeás keratózis, Szívelégtelenség, Szívritmuszavar, Sarcoidosis, ...

-Szív ~ okozta angina pectoris és szívinfarctus
-Postinfarctusos( szívinfarktus utáni) Dresszler- szindróma
-tacycardia ( gyors szívverés, ritmustavar)
-Magas vérnyomás betegség-krizis
- Aorta billenytü betegség
-Mitrális ( kéthegyü )billenytü prolapsus ...

A szív~ kockázata, például infarktus és agyvérzés, majdnem ugyanakkora, mint azokban az emberekben, akik soha nem dohányoztak
A megelőzés fontosságáról és lehetőségeiről hangzott el beszélgetés Gábor Edina főigazgató asszonnyal az RTL Reggeli - Süss fel nap műsorában.

Idővel a ~ és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon.

E táblázat a ~ kockázatának megbecsülésére készült azok számára, akiknél nem alakult ki koszorúér vagy más betegség tünete.

- Ha már szív~, más betegség, vagy cukorbetegség áll fenn, akkor már enyhe koleszterinszint emelkedést, tehát az 5.2 mmol/l feletti koleszterinszintet is diéta mellett egyúttal gyógyszerrel is kezelni kell, hogy az értéket az ideálisra csökkentsük ...

Népegészségügyi szempontból súlyosbítja a helyzetet, hogy kövér gyermekből általában elhízott felnőtt lesz, az elhízás minden egészségügyi kockázatával: cukorbetegség, magasvérnyomás betegség, szélütés, ~, vagy más érbetegségek, esetleg rosszindulatú daganatok.

Gyakran, főleg szív~ esetén a kívánatos 5 mmol/l alatti koleszterin célérték elérésére, a diéta nem elegendő, ilyenkor a gyógyszerekre is szükség van. A gyógyszerek közül ún. statinok alkalmasak a koleszterinszint több mint 30%-os csökkentésére.

A szívritmuszavarok (arritmiák) leggyakoribb oka valamilyen szívbetegség, leginkább ~, billentyű rendellenesség és szívelégtelenség. Számos vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszer is arritmiához vezethet.

Az Apo A-I vizsgálatot olyan pácienseknél kérik, akiknél (vagy akik családjában) előfordult hiperlipidémia és/vagy idő előtti szív-~. Kérhetik akkor is, ha az orvos próbálja megállapítani a hiperlipidémia okát, és/vagy olyan rendellenességre gyanakszik, amely Apo A-I hiányt okoz.

A dohányzás növeli a ~ kockázatát. Arányaiban mondható, hogy a szív eredetű halálozás dohányosok körében 70%-kal több, a szívinfarktus kockázata pedig 2-6x magasabb, mint a nemdohányzó, de egyébként hasonló tulajdonságokkal bíró csoportokban.

Az elhízás - a dohányzás után - a második legfontosabb rizikófaktor a ~ek kialakulásában. A magyarországi adatok alapján jelenleg 2 millióra tehető az elhízottak és 4 millióra becsülik a túlsúlyos emberek számát.

A szív~ akkor alakul ki, amikor a szívizmot vérrel ellátó koszorúerek fala keményebbé és szűkebbé válik.

35 év feletti férfiaknál az leggyakoribb ok a ~e. A kamrák ritmuszavara szintén egy potenciálisan életveszélyes állapot, amely azt eredményezi, hogy a szív nem tud megfelelő mennyiségű vért továbbítani és így oxigénnel ellátni a szervezetet, és az illető elveszti a tudatát.

alacsonyabb hányaduknál alakult ki ~, alvási apnoé és súlyosabb formájú pitvarfibrilláció,
nagyobb stroke-kockázattal éltek,
alacsonyabb életminőségről számoltak be, ami a napi tevékenységet és a terápiával kapcsolatos aggodalmat vizsgáló kérdőívből vált világossá, ...

Brit kutatók szerint egy tabletta, amelyet jelenleg a ~ek kezelésére használnak Nagy-Britanniában, évente 10000 olyan betegen segíthet, akik szívelégtelenség miatt halnak meg.

szívet ellátó artériákat érinti: ~ről beszélünk, mely végül szívinfarktushoz vezethet;
lábat ellátó ereket érinti: akkor terhelésre jelentkező fájdalom (klaudikáció intermittens) jelentkezhet
nyaki ütőeret érinti: agyi keringési zavart okozhat, mely sztókhoz vezethet.

Nagy kockázatú betegek: ezen belül igen nagy kockázatú betegek, akiknél szív-érrendszeri betegség és legalább egy az alábbiak közül (cukorbetegség, dohányzás, metabolikus tünetcsoport, heveny ~) szerepel.
Közepes kockázatú betegek
Kis kockázatú betegek ...

Ez azt jelenti, hogy minél magasabb és régebben fennálló a magas vérnyomás, annál biztosabb, hogy szív~, szívizominfarktus, agyvérzés, érszűkület, keringési elégtelenség fog kialakulni. A magas vérnyomás betegség másrészről alattomos kór.

~ben, szívinfarktusban, szívizom, ill. -burok gyulladásakor, szívműtétet követően, beteg sinus csomónál szintén előfordulhat a ritmuszavar.

- Szív-érrendszeri megbetegedések súlyosbodása: ~, szívinfarktus, agyér betegségek
- Perifériás érbetegségek: Raynaud syndroma, kéz- és kar vibrációs syndroma
- Vázizom rendszeri betegségek: Carpal-tunnel syndroma, 'feszes nyak' syndroma, ínhüvely gyulladás ...

Az élelmi rostok kedvező hatással vannak a ~ekre, valamint az egészséges vérnyomás fenntartásában. Koleszterin- és epesavakat megkötő hatásuk révén (a vízoldékony rostok egyes fajtái) a vérzsírszint csökkentésében is szerepet játszanak.

Ezen tényezők többek között a ~ek, magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, mértéktelen alkohol-, ill. koffeinfogyasztás, kábítószer élvezet, ill. stressz (Eaker et al, 2005), továbbá számos receptre, ill.

szív: bal szívfél elégtelenség és ~ lehet az eredője. Bal kamrahypertrophia, cardiomyopathia
agy 15 % agyi károsodás a halálok
hypertensiv nephropathia: microalbuminuria, arterioscleroticus zsugorvese, veseelégtelenség ...

Mellkasi fájdalom
Koszorúérbetegségek (arterioszklerotikus ~, ischaemiás szívbetegség=ISZB)
Szívinfarktus (koszorúér-trombózis)
Küldje el ezt a cikket ismerőseinek! ...

A D-vitamin vérszint egyértelműen arányos volt a szív- és érbetegség előfordulásával. A legalacsonyabb D-vitamin szintűek hajlama a ~re 41 százalékkal növekedett, 64 százalékkal gyakrabban kaptak infarktust, szívbetegség következtében halálozásuk 81 százalékkal volt magasabb.

A ~ előfordulásának aránya az elszívott cigaretták számával egyenes arányban nő, de az infarktus is gyakoribbá válik a folyamatosan cigarettázók körében.

1 nappal: A szívroham valószínűsége csökkenni kezd. 3 hónappal: A keringés javul. 1 évvel: A szív~ veszélye már csak fele a dohányzókénak. 5-15 évvel: Az agyinfarktus veszély már akkora, mintha sose dohányzott volna.

Modern világunkban, a legtöbb országban a vezető halálokot a szív-, és érrendszeri betegségek testesítik meg. A szív-, és érrendszeri betegségek kiterjednek a szívbetegségekre (~) és más fontos szerveket ellátó erekre, mint például az agy.

Amennyiben nem alakul ki ~, a prognózis igen jó, valószínű a teljes gyógyulás. Az aneurysmák kb. 2/3-a egy éven belül kezd visszafejlődni, azonban nem ismert, hogy a későbbiekben marad-e vissza koszorúér károsodás.

A ~ében használata nagyon eredményes. Serkentő hatással van a vérkeringésre és az emésztésre is. Folyamatos, napi egy csésze tea fogyasztása ajánlott az öregkori, magas koleszterinszint és érelmeszesedés miatt kifejlődött, szívproblémák esetén, Fagyönggyel és Citromfűvel együtt.

Ha gyakran vagyunk fáradékonyak, légszomjunk van, szegycsonti fájdalmat érzünk, mindenképpen figyeljünk jobban magunkra, és keressünk fel szakorvost is, hisz elképzelhető, hogy ~, szívizomgyulladás áll tüneteink hátterében.

Ugyancsak ide tartozik-tartozna az évenkénti áttekintő hasi ultrahang vizsgálat, melynél tanácsos a beutalón eleve felhívni a radiológus kolléga figyelmét a meglévő alapbetegségre (diabétesz, hipertónia, ~), mert így az ő figyelme, a vizsgálat indikációja kiterjeszthető.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szívelégtelenség, Légtelenség, Ritmuszavar, Szívritmuszavar, Elzáródás?

◄ Koszmó   Koszorúér-betegségek ►
 
RSS Mobile