Kezdőlap (Körömrágás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Körömrágás

Betegségek  Körömgombásodás  Köszvény

Körömrágás
Tünetek A cumit a szülő adja a csecsemőnek, hogy megnyugtassa. Egy idő után azonban szeretné, ha elhagyná - holott a gyerek már hozzászokott, "feszültség levezetőnek" használja. Ha muszáj (mert például nem engedik cumizni), más cselekvéssel pótolja, például körömrágással.


KÖRÖMRÁGÁS - LELKI OKAI
Bár a körömrágás többnyire gyermekekre jellemző, felnőtt korban is jelentkezhet. A rágás a külvilággal szembeni feszültségek és agressziók külső megnyilvánulása.

Körömrágás felnőttkorban: a leggyakoribb lelki okok
Körömrágás felnőttkorban: a leggyakoribb lelki okok
A köröm vagy a köröm melletti bőr rágása bűntudatot, bizonytalanságot, agressziót egyaránt jelezhet.

KÖRÖMRÁGÁS
MINDEN KÖRÖM TÖVIG LERÁGVA
- Minek a jele az állandó körömrágás?

Körömrágás
A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája
Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők! A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája ...

A ~ mint szorongásra utaló, illetve azt levezető tünet legkorábban 4 éves kor körül jelenik meg, gyakorinak azonban csak 6-7 éves kortól mondható.

~ (onychophagia)
Hasonló lefolyású a ~ is, mely a gyermekek egyötödét érinti. Ha a rágás súlyos formákat ölt, akkor egyértelműen kezelés javasolt.
Előző
Következő ...

~
A ~ szintén gyakori rossz szokás felnőttek és gyermekek között is. A háttérben sokszor valamilyen szorongás deríthető fel. Sajnos a leszokás nem egyszerű, mindenkinek más válik be.

~, hajtépkedés vagy ujjropogtatás - ugyan melyikőnk mond-hatná el magáról, hogy egyáltalán nincs semmilyen értelmetlen vagy túlzásba vitt apró mozdulata, rossz szokása? Sajnos a régi beidegződéseket nagyon nehéz megváltoztatni. Mark Twain amerikai író szellemes aforizmája szerint: .....a sz.

A ~ mindennapos problémának mondható, mégis nagyon zavaró lehet. Mit tehetünk ellene?
A férfiak félnek a házasságtól?
Miért gondoljuk mi nők, hogy a férfiak félnek a házasságtól?

A ~ sokakat érintő rossz szokás, ami mögött általában szorongás, félelem, stressz húzódik meg. Leszoktatáshoz rágógumit, vagy műkörmöt szoktak ajánlani, de legfontosabb az önfegyelem, súlyos esetben pszichológus segítsége is kérhető.
Pedikűr és gyógypedikűr ...

186. A ~ kezelése
Világszerte 600 millió ember rágja a körmét. A ~ nem pusztán rossz szokás, hanem a stressz vagy a megszállott-kényszer...
InforMed Hírek5 ...

Rendszeres ~. onycho- + G. phago, eszik
onychoplastica
A körömágy korrekciós vagy plasztikai műtéte. onycho- + G. plastos, alakú, formájú ...

A sokáig tartó kimerültség gyengíti az idegrendszert is, s ez akár ~hoz is vezethet, de a körmök ilyenkor maguktól is beszakadnak.

Hogyan szoktassuk le a gyereket a ~ról?
Az állandósult, kórosnak nevezhető ~ nem csak hogy egy nagyon rossz szokás, de bizonyos esetekben nagyon komoly lelki baj jele is lehet egyben.

A leggyakoribb példa a rossz szokásnak nevezett tünetre, a ~. Ez a kényszercselekvés is gyakorta olyan esetekben jön elő, mikor kényelmetlenül érezzük magunkat, vagy feszültek vagyunk. Fontos, hogy elgondolkodjunk azon, miért szorongunk egy adott szituációban.

Az orvostudomány fejlődése megváltoztatta a társadalmi előítéletek is, a publikációk a közönség számára is megvilágították, hogy a ~ bizonyos ásványi anyagok hiányát mutatja, amely elfojtott indulatokkal, lelki problémákkal is párosulhat.

Ahelyett, hogy örülnének a szülők, hogy a gyerek harapósságának nem ők az áldozatai, még sokszor meg is büntetik a ~ért. Abbeli próbálkozásukban, hogy kiűzzék a gyerekből a 'neveletlenséget", az agressziós problémát még mélyebbre kergetik az árnyékba.

Hogyan segíthetünk?
- Vágjuk rövidre a körmét, próbáljuk leszoktatni a gyereket a ~ról.
Kapcsolódó fórumok: ...

Fáradtság, alvászavar (pl. fáradt, de nem bír aludni), túlzott fáradtság
~, fogcsikorgatás, hajhullás,
Ideges beszéd, egyéb beszéd nehézség
Fejfájás, izomfájdalmak, mellkasi fájdalom, Menstruációs problémák
Szociális, társas élettől való visszavonulás, visszahúzódás ...

A szorongás - stressz állapot során gyakori a kórokozóktól való túlzott félelem, az állandó kézmosási inger, a szóismétlések, vagy a járás során fellépő szokatlan lépés-követések, de a ~ is szorongás -tünet lehet.

kell, hogy a gyermek szocializációja valamilyen módon károsodott, illetve igazolni kell a gyermekkorra jellemző szorongásos tünetek meglétét: a magatartászavart, amely megnyilvánulhat teljesítmény-, fejlődés- valamint beilleszkedési zavarokban, illetve a kóros szokásokat, mint a ~ vagy a ...

Freud követői szerint az az ember, akinek ez az életszakasz valamilyen szempontból problematikus volt, stresszhelyzetben nagyobb gyakorisággal vezeti le szájjal kapcsolatos tevékenységgel feszültségeit, ami evés, ivás, ~ mellett a dohányzás is lehet.

Leggyakrabban valamilyen félelmet, izgulást reagálja le a kisgyermek úgy, hogy néhány hónapig- akár fél évig is- pislog, erősen zárja a szemét. Majd úgy amint jött ez a tünet, úgy múlik el. Lehet azonban hogy ~ vagy más pótcselekvés váltja fel.
Dr. Sényi Katalin
2003.12.27 ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szemölcs, Bőrbetegség, Allergia, Gombás fertőzés, Ekcéma?

◄ Körömgombásodás   Köszvény ►
 
RSS Mobile