Kezdőlap (Kóma)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kóma

Betegségek  Kolposzkópia  Kondróma

Kóma meghatározása
Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége - MACOSZ.hu, akadálymentes verzió
Kilépés az akadálymentes nézetből
A Macosz.hu oldalon jelenleg 340 ember vezet internetes naplót! Mondd el Te is véleményed és kérd ki másokét! ...


Kóma
latin: coma
Az az állapot, melyben a beteg ébreszthetetlen, külső ingerekre nem válaszol. Súlyos tudatzavar, mely tartós, az agyféltekék, a köztiagy és az agytörzs működési zavara áll a hátterében.

A kóma kiváltó okai
Elvesző tudat
Az agy működésére utaló egyik jellemző tulajdonság az éberségi szint. Más azonban az éberségi szint egy unalmas értekezleten, és más a volánnál ülve, mondjuk egy vészhelyzet kikerülése után néhány pillanattal.

Orvosilag a kóma (görög elnevezése κῶμα koma, ami mély álmot jelent), olyan eszméletlen állapot, ami hat óránál tovább tart,[1][2][3][4][5][6] a paciens érzéketlen vagy inadekvátan reagál a fájdalom-, fény- és hangingerekre, hiányzik nála a normális alvás-ébrenlét váltakozása, ...

kóma
Az üstökös magját körülvevő, fénylő gázburok.
Tudományos szakszó a latin coma (hajfürt) nyomán, ez a görög komé (haj, szakáll) átvétele. kométa.

Kaja - kóma
Te is érezted már, hogy egy-egy nagyobb étkezés után olyan fáradtnak érzed magad, hogy úgy érzed egyedül egy kis alvás segíthet? A jelenség nem más, mint a kaja-kóma.

Kóma
A lengyel férfi kómából történt csodával határos felébredéséről szóló bulvárhír sokak hitetlenkedését kiváltotta. Ritka, de nem egyedülálló ez az eset.
A rovat legjobb cikkei
Az agy elektromos ingerlése magához téríti az öntudatlan beteget ...

hipoglikémiás kóma
a hipoglikémia legsúlyosabb formája, amikor az agykéreg - amely szinte kizárólag csak szőlőcukorral táplálkozik - felfüggeszti működését és eszméletvesztés lép fel. A kómához esetenként epilepsziára hasonlító izomgörcsök is társulhatnak.

A betegnél tudatzavar, kóma alakul ki, görcsös izomrángások jelentkezhetnek. A beteg testhőmérséklete alacsony, légzése felületes.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a beteg vizsgálatán kívül vérvizsgálatokat kérhet.
A betegség várható kezelése:
Tudatzavar esetén kórházi ellátásra van szükség.

Kóma. Ha a beteg nem reagál a külső ingerekre és nincs tudatánál, akkor kómában van. Ez az állapot néhány napon, vagy héten keresztül szokott fennállni, kimenetele általában végzetes.
Epilepsziás görcsrohamok.

Kóma koktél
Kómás betegnél, ha a kóma oka ismeretlen, északamerikában szokták használni sürgősségi osztályokon a kóma koktélt.
Ennek összetevői:
Thiamin 100mg iv, 1 ampulla (50 ml) 50%-os dexróz, Narkán 1 mg iv és Flumazenil 0.1 mg iv ...

Kóma
A kóma görög szó, jelentése "mély álom". Az orvoslásban a kóma a tudatzavar egyik fajtája, mély öntudatlansággal járó állapot, amely akár napokig, hetekig is fennállhat.

Kóma-alkoholista gyerekek
2000 óta az alkoholmérgezéssel kezelt fiatalok száma 170 százalékkal növekedett meg. Az érintettek között egyre több a lány.
Olcsóbb, rosszabb minőségű és több ...

A kóma kiváltó okai
Aki boldog, az nem öregszik meg - 60 felett a férfiak...
Nátha vagy influenza?

Kóma
következőelőző
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.

a kóma és életveszély megelőzésére.
Az életfunkciók rendezése után a legfontosabb:
- a szervezet kortizol-ellátásának biztosítása,
- az alapbetegség felkutatása.

tudatzavar, kóma
Az 1-es típusú diabétesz kezelése
Mivel sajnálatos módon a betegség pontos kiváltó okát mind a mai napig nem ismerjük, oki kezelés egyelőre nem lehetséges.

A stupor és kóma gyakori okai közé soroljuk az alkoholmérgezést és bizonyos gyógyszerek (pl. nyugtatók és opiátok ) túladagolását. Ritkán egyes antipszichotikumok is okozhatnak reagálásra képtelen állapotot, amelyet neuroleptikus malignus szindrómának neveznek.

Székrekedés, kóma - 10 éves lány
Székrekedés és menstruáció kapcsolata
Székrekedés, rossz emlék? - 2 éves kislány ...

A myxoedema kóma a pajzsmirigy-alulműködés ma már ritkán látott, súlyos szövődménye. Általában idősekben alakul ki, nem vagy rosszul kezelt hypothyreosis esetén, rendszerint valamilyen egyéb betegség (pl. súlyos fertőzés) hatására.

Hiperozmoláris kóma
Nagyon ritka, de sokszor halálos heveny szövődmény az idős, többnyire tablettás gyógykezelésen lévő cukorbetegeknél fellépő nem ketoacidosisos hiperozmoláris kóma, melynél a beteg passzivitása, ...

Ezt követően tudatborulás, később zavartság, kóma alakulhat ki. Legvégül légzés-bénulásos halál állhat be. Az alkohol rendszeres fogyasztása önmagában még nem alkoholizmus. Akkor minősül annak, ha a rendszeres alkoholfogyasztás testi, lelki és szociális tünetei kezdenek kibontakoz-ni.

tehát maga nem betegség, csak kórtünet s a fokbeli különbségek megjelölésére szolgálnak a következő kifejezések: szomnolencia, szopor, hipnózis, letargia, kóma. Ezek közül a hipnózisnak és letargisának (l. o.) ma más jelentőséget tulajdonítunk. Az Á.

Használható asztma, arc- és homloküregfájdalmak és gyulladások, vérszegénység, angolkór, epilepszia, görcsös vitustánc, sokkos állapotok, kóma, emlékezetvesztés, süketség, hisztéria, hipochondria, sclerosis multiplex, idegzsába esetén.

A ketontestek felaszporodása a vérben kóma kialakulásához vezet, és halálos kimenetelű is lehet.
...

hipoglikémiás kóma is előfordul. Ennek az oka az, hogy a beteg az inzulint túladagolja, vagy ha az inzulin beadását nem követi idejében étkezés - a vércukorszintje hirtelen leesik. A beteg remeg, verejtékezik, néha zavartan, furcsán viselkedik.

Az egymást követő görcsrohamok kezelés nélkül kóma kialakulásához vezethetnek. A rohamok jelentkezhetnek a terhesség végén csakúgy, mint szülés közben vagy utána. Ez az ún. terhességi toxikózis (mérgezéses állapot) magas vérnyomással, fehérjevizeléssel és vizenyőképződéssel járó tünet együttes.

Pajzsmirigy csökkent működése okozta kóma
Pajzsmirigy gyulladás
Pajzsmirigy heveny gyulladása
Pajzsmirigy jóindulatú daganata
Pajzsmirigy rosszindulatú daganata
Pajzsmirigy túlműködés szélsőséges formája
Pajzsmirigy túlműködése (Basedow-kór)
Pajzsmirigy túlműködése (Basedow-kór) ...

Súlyos esetben, görcsrohamok, bénulások, reflexkiesések, kóma jelentkezhetnek. Az agyi erek sérülése, folytonosságának megszakadása esetén az agyállományban vérömleny keletkezik. A vérömleny növekedése nyomásfokozódást okoz a zárt koponyaűrben, ezért az agyállomány összenyomódik, károsodik.

A cukorbetegnél tapasztalható eszméletvesztést okozhatja az anyagcsere összeomlása nagyon magas vércukorszinttel (hiperglikémiás kóma) vagy az erősen lezuhant vércukor-szint (hipoglikémiás kóma). A hiperglikémiás kóma azonnali kórházi ápolást igényel.

Heveny szövődmény lehet a ketoacidosis, és következményes kóma, illetve a hipoglikémiás - azaz az alacsony vércukorszint miatti - kóma.

TünetekA susulyka- és tölcsérgombából, gyilkos galócából készült ételek elfogyasztása után pár órával jelentkeznek a tünetek: könnyezés, nyálfolyás, pupillaszűkület, verejtékezés, hányás, gyomorgörcs, hasmenés, szédülés, zavartság, esetleg kóma.

Ilyen betegek májelégtelenség és kóma tüneteivel halhatnak meg. Ezekben az esetekben feltételezhető, hogy súlyos hepatocyta organellum károsodás okozza a teljes májelégtelenságet. A legtöbb szerző szerint (25) a NASH diagnosztikus kritériumához meg kell követelnünk a következőket: 1.

A beteget innentől kezdve ne hagyjuk magára, hiszen súlyos esetekben eszméletvesztés, kóma alakulhat ki. Ha eszméletlen (szólításra, megcsípésre nem reagál) fordítsuk stabil oldalfekvésbe. Folyamatosan figyeljük a légzését.

Pszichés problémákra tartották jó módszernek a kóma előidézését, amit nagy dózisú inzulin beadásával érték el. Ez a hormon szabályozza a vércukorszintet, ami így vészesen csökken, emiatt pedig az agyi működés megváltozik, tartós tudatvesztés áll be.

A harmadik stádiumot a kóma és a keringési rendszer, illetve a mellékvesekéreg elégtelensége jellemzi.
Nem minden betegnél észlelhető a tünetek teljes skálája. Főleg idősebbeknél fordul elő, hogy a betegség tünetei közül csak a fáradékonyság és a fogyás, esetleg csak a szívritmuszavar van jelen.

Cukorbetegség miatti kóma .
(Megszólítjuk, megrázzuk a vállát-Segítség-Száj kitisztítása, Légzés ellenőrzés 10 mp-en keresztül-ha nincs légzés -Megkérünk valakit, hogy hívjon mentőt újraélesztéshez-megkezdjük a sérült újraélesztését 30-2- ha sikeres volt biztosítjuk az átjárható légutakat.

Az 1-es típusú diabétesz viszonylag gyorsan alakul ki, a betegséget nem ritkán egy ketoacidózisos kóma során ismerik csak fel. A 2-es típus ezzel szemben általában lassan fejlődik ki, alig észrevehetően.

Jellemző tünetei a viszketés, vénatágulatok, esetenként ezekből kiinduló vérzés, szabad hasűri folyadékgyülem, súlyos károsodás esetén kialakulhat veseelégtelenség, kóma. Eleinte csak gyengeség, étvágytalanság, epés panaszok jelentkeznek.

Meg kell említeni, hogy a pajzsmirigy súlyos működéselégtelenségében életveszélyt okozó kóma is kialakulhat.

Később zavart szenved a csontok és az idegrendszer fejlődése (kreténizmus). A betegség legsúlyosabb formája a myxödéma-kóma, a betegség nem vagy rosszul kezelt eseteiben. A testhőmérséklet és a szívverés jelentősen csökken, eszméletlenség, kóma alakulhat ki.

komolyabb szövődményei: vérszegénység, szívelégtelenség, kóma, görcsök
Diagnózis
A betegség egy vérvizsgálattal megállapítható. Több orvos állítja, hogy az 55 év feletti embereknél kétévente el kellene végezni ezt a vizsgálatot.

Sajnos még ma is - hazánkban is - rendszeresen előfordul halálozás diabéteszes kóma következtében. Ennek különféle kiváltó tényezői lehetnek, mint a késői diagnózis, vagy valamilyen egyéb fennálló súlyos betegség. Akár pszichés okok miatt is felborulhat az anyagcsere.

Nyomás eredetű hajhullás: a fejbőrt érő nyomás következtében alakul ki: például műtét után, kóma idején, vagy csecsemőknél a hosszantartó fekvés miatt a tarkónál található hajhagymák működése az irritáció hatására lelassul, vagy le is áll, ami hajvesztés von maga után.

Súlyos, állandó viszketés
A vizelet sötét elszíneződése
Zavart tudati állapot, kóma kialakulása
Vérhányás
Véraláfutások jelentkezése testszerte, vérzékenység kialakulása
Világos, agyagszínű széklet
Jelentős, hirtelen haskörfogat növekedés
A májátültetés ...

Eszméletvesztés, mély alvás, kóma vagy mérgezés esetén nincs nyelési reflex, így az aspirált anyagok a tüdőben gyulladáshoz vezetnek.

Kínzó fejfájás, hallucinációk, gyengeség, szédülés, zavart tudatállapot, majd kóma. A magaslati betegség ezen súlyos formái azonnali orvosi kezelést igényelnek, ellenkező esetben halálhoz vezethetnek.
hirdetés
Megelőzés ...

84. FEJEZET - A stupor és kóma
85. FEJEZET - Görcsrohammal járó betegségek
Az infantilis spazmus és lázgörcsök " ...

Tünetek: Látászavarok, fejfájás, szédülés, zavartság, palpitatio, hányás, eszméletlenség, kóma, görcsök
Teendők: Kimentés (saját biztonságunkra ügyelni!), oxygen adása, a beteget a lehűléstől óvjuk sze. Diazepam, Natrium-bicarbonat ...

Tünetei: elesettség, hányinger, hányás, heves hasi panaszok, alacsony vérnyomás, alacsony testhőmérséklet, alacsony vércukorszint, akár következményes epilepsziás rosszullét, végül aluszékonyság, kóma alakul ki. Az ilyen beteget haladéktalanul fekvőbeteg gyógyintézet intenzív osztályán kell kezelni.

Amennyiben a kiszáradást nem kezelik, a folyadék- és sóveszteség veseelégtelenséghez, keringési elégtelenséghez (sokk), eszméletlenséghez (kóma), majd halálhoz vezethet. Megfelelő folyadékellátás mellett a halálozás veszélye csekély.

a szférikus aberratio és kóma kiküszöbölésére készített lencse.
astigmaticus lens
syn cylindricus lens.

Ha a T-sejtek száma 59/mikroliter alá esik, ez a súlyos immunhiány stádiumára utal. Görcsrohamok, tudatzavar, vizeletcsorgás, vakság és kóma alakulhat ki; ebben a szakaszban jelentősen megnő a halálozási arány.

jól felszívódik, a máj bontja, erős enziminduktor
Felezési idő: 4 nap
Mellékhatások: sedatio (idővel tolerantia), megaloblastos anaemia, osteomalacia, kóma
származéka: etazolát: nem barbiturát, de hasonló a hatása, nem addiktív
[szerkesztés] primidon (Sertan) ...

Összességében vérzések lépnek fel, aszcitesz jelenik meg, lábszárödéma alakul ki, végül enkefalopátia és kóma felé haladva a beteg májelégtelenségben hal meg.
A másik fő szövődmény a májrák.

Az érpálya kitágulását keringési zavar követheti, mely tüdővizenyőhöz és agynyomás-fokozódáshoz vezet. Súlyos idegrendszeri szövődmény az eszméletvesztés, majd kóma, mely gyakran visszafordíthatatlan és halállal végződik.

Sokáig azt hitték, hogy egységes megbetegedésről van szó, jóllehet már a régi klinikusok felismerték, hogy míg a gyermek, vagy fiatal felnőttkorban kezdődő kórforma hetek, hónapok alatt eszmélet zavarba (kóma) torkollik, majd halállal végződik, addig a közép, ...

Fokozott folyadékbevitel esetén a szervezet nátrium szintje leesik (ezt hyponatrémiának vagy vízmérgezésnek hívják), túl sok folyadék kerül a vízterekbe, így agyödéma., hányás, fáradékonyság, görcsroham vagy kóma következhet be.

Mivel ezek egyike sem okoz fájdalmat, ezért a betegségben szenvedők sokszor csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már valamilyen szövődmény (kiszáradás, diabéteszes kóma, ödéma, köszvény) is kialakult a szervezetükben - ekkor azonban már sokkal nehezebb megállítani, ...

Májelégtelenség, illetve -kóma kialakulásakor csak sürgős májtranszplantáció segíthet.
Az esetek tizedében a gyulladás hat hónapon túl is megmarad, és krónikussá válik. Emiatt mindaddig végeznek kontrollvizsgálatokat, míg a máj transzaminázai normális értéket nem mutatnak.

Csecsemőknél az említetteken kívül jelentkezhet magas hangú sírás, nyöszörgés, étvágytalanság, a kisbaba esetleg nehezen ébreszthető. A betegség előrehaladásával fényérzékenység, később eszméletzavar, kóma alakulhat ki.

Alacsony vércukorszintnél: meleg, száraz, kipirult bőr, mély és szapora légzés.
Fiatalkori cukorbaj: sovány testalkat, normális vérnyomás, nagy inzulinszükséglet (kívülről kell bevinni).
Kóma: sápadtság, verejtékezés, hűvös, nyirkos bőr, reszketés, éhségérzet.

Máskor a gyorsan kialakuló hepaticus encephalopathia, kóma súlyos, vissza nem fordítható agykárosodást okoz. Ha ilyenkor végezzük el a transzplantációt, akkor az idegrendszeri tünetek állandósulnak, és a gyermek idegrendszerileg károsodik.

Jelzésértékűek lehetnek a nehezen gyógyuló fertőzéses megbetegedések, illetve néha lábikragörcs, vagy a kéz ujjainak zsibbadása is a felhívhatja a figyelmet a cukorbajra. A tudatzavar, az eszméletvesztés és kóma már súlyos állapotra utal.

Az alacsony vércukorszintet gyorsan kell kezelni, mert súlyos következményei lehetnek.
Az első tünetek (hirtelen fellépő erős éhségérzet, fejfájás, szorongás, remegés, zavartság, kóma) jelentkezésekor a betegnek cukrot kell fogyasztaniuk, nehogy a vércukor hiánya megtámadja az agyat.

Tünetei: a testhőmérséklet hirtelen emelkedése, sápadt, forró és száraz bőr, szapora pulzus, alacsony vérnyomás, ritmuszavar, ischaemiás panaszok, tüdőoedema, periodikus légzés, fokozott reflexek, görcsök, konfúzió, delírium, kóma.

tüneteket, de a fogyás, a szomjazás, a szokatlanul sok vizelet felhívhatja rá a figyelmet. A vérben nem lehet inzulint kimutatni vagy jelentősen csökkent a mennyisége, a vércukor szintje jelentősen emelkedett. Súlyos esetben életveszélyes anyagcserezavar lép fel (keto-acidózis, diabeteszes kóma).

különösen olyan cukorbetegeknél veszélyes, akik inzulinkezelésben részesülnek. Amennyiben az inzulin beadását követően nem fogyasztanak elegendő szénhidrátot, az inzulinhatás következtében a vércukorszintjük túlságosan alacsonyra süllyed, hipoglikémiás rosszullét támad, súlyosabb esetben kóma.

- Uraemia ( veseelégtelenség ), diabeteses coma ( cukorbetegséget kísérő kóma )
- Terhesség
- Magas láz, valamint különböző eredetű erős fájdalmak
- Ionizációs sugárzás (egésztest-besugárzás)
- Psychés étkezési zavarok: például anorexia nervosa( kóros soványság), bulimia ( mértéktelen túlétkezés ) ...

A sárgaság, hasvízkór (ascites), lábdagadás, a has bőrén medúzafő alakban áttűnő erek, a tudatzavar, amikor a beteg nem tud koncentrálni, keze reszket, zavartan viselkedik, esetleg aluszékonnyá, eszméletlenné válik (kóma), a vérzékenység, már a betegség előrehaladott állapotát jelzik.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Cukorbetegség, Diabétesz, Szindróma, Vércukorszint, Daganat?

◄ Kolposzkópia   Kondróma ►
 
RSS Mobile