Kezdőlap (Kóma)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kóma

Betegségek  Kolposzkópia  Kondróma

Kóma meghatározása
Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége - MACOSZ.hu, akadálymentes verzió
Kilépés az akadálymentes nézetből
A Macosz.hu oldalon jelenleg 340 ember vezet internetes naplót! Mondd el Te is véleményed és kérd ki másokét! ...


Kóma
latin: coma
Az az állapot, melyben a beteg ébreszthetetlen, külső ingerekre nem válaszol. Súlyos tudatzavar, mely tartós, az agyféltekék, a köztiagy és az agytörzs működési zavara áll a hátterében.

A kóma kiváltó okai
Elvesző tudat
Az agy működésére utaló egyik jellemző tulajdonság az éberségi szint. Más azonban az éberségi szint egy unalmas értekezleten, és más a volánnál ülve, mondjuk egy vészhelyzet kikerülése után néhány pillanattal.

Orvosilag a kóma (görög elnevezése κῶμα koma, ami mély álmot jelent), olyan eszméletlen állapot, ami hat óránál tovább tart,[1][2][3][4][5][6] a páciens érzéketlen vagy inadekvátan reagál a fájdalom-, fény- és hangingerekre, hiányzik nála a normális alvás-ébrenlét váltakozása, ...

kóma
Az üstökös magját körülvevő, fénylő gázburok.
Tudományos szakszó a latin coma (hajfürt) nyomán, ez a görög komé (haj, szakáll) átvétele. kométa.

Kaja - ~
Te is érezted már, hogy egy-egy nagyobb étkezés után olyan fáradtnak érzed magad, hogy úgy érzed egyedül egy kis alvás segíthet? A jelenség nem más, mint a kaja-~.

~
A lengyel férfi kómából történt csodával határos felébredéséről szóló bulvárhír sokak hitetlenkedését kiváltotta. Ritka, de nem egyedülálló ez az eset.
A rovat legjobb cikkei
Az agy elektromos ingerlése magához téríti az öntudatlan beteget ...

hipoglikémiás ~
a hipoglikémia legsúlyosabb formája, amikor az agykéreg - amely szinte kizárólag csak szőlőcukorral táplálkozik - felfüggeszti működését és eszméletvesztés lép fel. A kómához esetenként epilepsziára hasonlító izomgörcsök is társulhatnak.

A betegnél tudatzavar, ~ alakul ki, görcsös izomrángások jelentkezhetnek. A beteg testhőmérséklete alacsony, légzése felületes.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a beteg vizsgálatán kívül vérvizsgálatokat kérhet.
A betegség várható kezelése:
Tudatzavar esetén kórházi ellátásra van szükség.

~. Ha a beteg nem reagál a külső ingerekre és nincs tudatánál, akkor kómában van. Ez az állapot néhány napon, vagy héten keresztül szokott fennállni, kimenetele általában végzetes.
Epilepsziás görcsrohamok.

~ koktél
Kómás betegnél, ha a ~ oka ismeretlen, északamerikában szokták használni sürgősségi osztályokon a ~ koktélt.
Ennek összetevői:
Thiamin 100mg iv, 1 ampulla (50 ml) 50%-os dexróz, Narkán 1 mg iv és Flumazenil 0.1 mg iv ...

~
A ~ görög szó, jelentése "mély álom". Az orvoslásban a ~ a tudatzavar egyik fajtája, mély öntudatlansággal járó állapot, amely akár napokig, hetekig is fennállhat.

~-alkoholista gyerekek
2000 óta az alkoholmérgezéssel kezelt fiatalok száma 170 százalékkal növekedett meg. Az érintettek között egyre több a lány.
Olcsóbb, rosszabb minőségű és több ...

A ~ kiváltó okai
Aki boldog, az nem öregszik meg - 60 felett a férfiak...
Nátha vagy influenza?

~
következőelőző
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti.

a ~ és életveszély megelőzésére.
Az életfunkciók rendezése után a legfontosabb:
- a szervezet kortizol-ellátásának biztosítása,
- az alapbetegség felkutatása.

tudatzavar, ~
Az 1-es típusú diabétesz kezelése
Mivel sajnálatos módon a betegség pontos kiváltó okát mind a mai napig nem ismerjük, oki kezelés egyelőre nem lehetséges.

A stupor és ~ gyakori okai közé soroljuk az alkoholmérgezést és bizonyos gyógyszerek (pl. nyugtatók és opiátok ) túladagolását. Ritkán egyes antipszichotikumok is okozhatnak reagálásra képtelen állapotot, amelyet neuroleptikus malignus szindrómának neveznek.

Székrekedés, ~ - 10 éves lány
Székrekedés és menstruáció kapcsolata
Székrekedés, rossz emlék? - 2 éves kislány ...

A myxoedema ~ a pajzsmirigy-alulműködés ma már ritkán látott, súlyos szövődménye. Általában idősekben alakul ki, nem vagy rosszul kezelt hypothyreosis esetén, rendszerint valamilyen egyéb betegség (pl. súlyos fertőzés) hatására.

Hiperozmoláris ~
Nagyon ritka, de sokszor halálos heveny szövődmény az idős, többnyire tablettás gyógykezelésen lévő cukorbetegeknél fellépő nem ketoacidosisos hiperozmoláris ~, melynél a beteg passzivitása, ...

Ezt követően tudatborulás, később zavartság, ~ alakulhat ki. Legvégül légzés-bénulásos halál állhat be. Az alkohol rendszeres fogyasztása önmagában még nem alkoholizmus. Akkor minősül annak, ha a rendszeres alkoholfogyasztás testi, lelki és szociális tünetei kezdenek kibontakoz-ni.

tehát maga nem betegség, csak kórtünet s a fokbeli különbségek megjelölésére szolgálnak a következő kifejezések: szomnolencia, szopor, hipnózis, letargia, ~. Ezek közül a hipnózisnak és letargisának (l. o.) ma más jelentőséget tulajdonítunk. Az Á.

Használható asztma, arc- és homloküregfájdalmak és gyulladások, vérszegénység, angolkór, epilepszia, görcsös vitustánc, sokkos állapotok, ~, emlékezetvesztés, süketség, hisztéria, hipochondria, sclerosis multiplex, idegzsába esetén.

hipoglikémiás ~ is előfordul. Ennek az oka az, hogy a beteg az inzulint túladagolja, vagy ha az inzulin beadását nem követi idejében étkezés - a vércukorszintje hirtelen leesik. A beteg remeg, verejtékezik, néha zavartan, furcsán viselkedik.

Az egymást követő görcsrohamok kezelés nélkül ~ kialakulásához vezethetnek. A rohamok jelentkezhetnek a terhesség végén csakúgy, mint szülés közben vagy utána. Ez az ún. terhességi toxikózis (mérgezéses állapot) magas vérnyomással, fehérjevizeléssel és vizenyőképződéssel járó tünet együttes.

Pajzsmirigy csökkent működése okozta ~
Pajzsmirigy gyulladás
Pajzsmirigy heveny gyulladása
Pajzsmirigy jóindulatú daganata
Pajzsmirigy rosszindulatú daganata
Pajzsmirigy túlműködés szélsőséges formája
Pajzsmirigy túlműködése (Basedow-kór)
Pajzsmirigy túlműködése (Basedow-kór) ...

A cukorbetegnél tapasztalható eszméletvesztést okozhatja az anyagcsere összeomlása nagyon magas vércukorszinttel (hiperglikémiás ~) vagy az erősen lezuhant vércukor-szint (hipoglikémiás ~). A hiperglikémiás ~ azonnali kórházi ápolást igényel.

Heveny szövődmény lehet a ketoacidosis, és következményes ~, illetve a hipoglikémiás - azaz az alacsony vércukorszint miatti - ~.

TünetekA susulyka- és tölcsérgombából, gyilkos galócából készült ételek elfogyasztása után pár órával jelentkeznek a tünetek: könnyezés, nyálfolyás, pupillaszűkület, verejtékezés, hányás, gyomorgörcs, hasmenés, szédülés, zavartság, esetleg ~.

Ilyen betegek májelégtelenség és ~ tüneteivel halhatnak meg. Ezekben az esetekben feltételezhető, hogy súlyos hepatocyta organellum károsodás okozza a teljes májelégtelenságet. A legtöbb szerző szerint (25) a NASH diagnosztikus kritériumához meg kell követelnünk a következőket: 1.

A beteget innentől kezdve ne hagyjuk magára, hiszen súlyos esetekben eszméletvesztés, ~ alakulhat ki. Ha eszméletlen (szólításra, megcsípésre nem reagál) fordítsuk stabil oldalfekvésbe. Folyamatosan figyeljük a légzését.

Pszichés problémákra tartották jó módszernek a ~ előidézését, amit nagy dózisú inzulin beadásával érték el. Ez a hormon szabályozza a vércukorszintet, ami így vészesen csökken, emiatt pedig az agyi működés megváltozik, tartós tudatvesztés áll be.

A harmadik stádiumot a ~ és a keringési rendszer, illetve a mellékvesekéreg elégtelensége jellemzi.
Nem minden betegnél észlelhető a tünetek teljes skálája. Főleg idősebbeknél fordul elő, hogy a betegség tünetei közül csak a fáradékonyság és a fogyás, esetleg csak a szívritmuszavar van jelen.

Cukorbetegség miatti ~ .
(Megszólítjuk, megrázzuk a vállát-Segítség-Száj kitisztítása, Légzés ellenőrzés 10 mp-en keresztül-ha nincs légzés -Megkérünk valakit, hogy hívjon mentőt újraélesztéshez-megkezdjük a sérült újraélesztését 30-2- ha sikeres volt biztosítjuk az átjárható légutakat.

Jellemző tünetei a viszketés, vénatágulatok, esetenként ezekből kiinduló vérzés, szabad hasűri folyadékgyülem, súlyos károsodás esetén kialakulhat veseelégtelenség, ~. Eleinte csak gyengeség, étvágytalanság, epés panaszok jelentkeznek.

Meg kell említeni, hogy a pajzsmirigy súlyos működéselégtelenségében életveszélyt okozó ~ is kialakulhat.

Később zavart szenved a csontok és az idegrendszer fejlődése (kreténizmus). A betegség legsúlyosabb formája a myxödéma-~, a betegség nem vagy rosszul kezelt eseteiben. A testhőmérséklet és a szívverés jelentősen csökken, eszméletlenség, ~ alakulhat ki.

komolyabb szövődményei: vérszegénység, szívelégtelenség, ~, görcsök
Diagnózis
A betegség egy vérvizsgálattal megállapítható. Több orvos állítja, hogy az 55 év feletti embereknél kétévente el kellene végezni ezt a vizsgálatot.

Sajnos még ma is - hazánkban is - rendszeresen előfordul halálozás diabéteszes ~ következtében. Ennek különféle kiváltó tényezői lehetnek, mint a késői diagnózis, vagy valamilyen egyéb fennálló súlyos betegség. Akár pszichés okok miatt is felborulhat az anyagcsere.

Nyomás eredetű hajhullás: a fejbőrt érő nyomás következtében alakul ki: például műtét után, ~ idején, vagy csecsemőknél a hosszantartó fekvés miatt a tarkónál található hajhagymák működése az irritáció hatására lelassul, vagy le is áll, ami hajvesztés von maga után.

Súlyos, állandó viszketés
A vizelet sötét elszíneződése
Zavart tudati állapot, ~ kialakulása
Vérhányás
Véraláfutások jelentkezése testszerte, vérzékenység kialakulása
Világos, agyagszínű széklet
Jelentős, hirtelen haskörfogat növekedés
A májátültetés ...

Eszméletvesztés, mély alvás, ~ vagy mérgezés esetén nincs nyelési reflex, így az aspirált anyagok a tüdőben gyulladáshoz vezetnek.

Kínzó fejfájás, hallucinációk, gyengeség, szédülés, zavart tudatállapot, majd ~. A magaslati betegség ezen súlyos formái azonnali orvosi kezelést igényelnek, ellenkező esetben halálhoz vezethetnek.
hirdetés
Megelőzés ...

84. FEJEZET - A stupor és ~
85. FEJEZET - Görcsrohammal járó betegségek
Az infantilis spazmus és lázgörcsök " ...

Tünetek: Látászavarok, fejfájás, szédülés, zavartság, palpitatio, hányás, eszméletlenség, ~, görcsök
Teendők: Kimentés (saját biztonságunkra ügyelni!), oxygen adása, a beteget a lehűléstől óvjuk sze. Diazepam, Natrium-bicarbonat ...

Amennyiben a kiszáradást nem kezelik, a folyadék- és sóveszteség veseelégtelenséghez, keringési elégtelenséghez (sokk), eszméletlenséghez (~), majd halálhoz vezethet. Megfelelő folyadékellátás mellett a halálozás veszélye csekély.

a szférikus aberratio és ~ kiküszöbölésére készített lencse.
astigmaticus lens
syn cylindricus lens.

jól felszívódik, a máj bontja, erős enziminduktor
Felezési idő: 4 nap
Mellékhatások: sedatio (idővel tolerantia), megaloblastos anaemia, osteomalacia, ~
származéka: etazolát: nem barbiturát, de hasonló a hatása, nem addiktív
primidon (Sertan)[szerkesztés] ...

Összességében vérzések lépnek fel, aszcitesz jelenik meg, lábszárödéma alakul ki, végül enkefalopátia és ~ felé haladva a beteg májelégtelenségben hal meg.
A másik fő szövődmény a májrák.

Az érpálya kitágulását keringési zavar követheti, mely tüdővizenyőhöz és agynyomás-fokozódáshoz vezet. Súlyos idegrendszeri szövődmény az eszméletvesztés, majd ~, mely gyakran visszafordíthatatlan és halállal végződik.

Sokáig azt hitték, hogy egységes megbetegedésről van szó, jóllehet már a régi klinikusok felismerték, hogy míg a gyermek, vagy fiatal felnőttkorban kezdődő kórforma hetek, hónapok alatt eszmélet zavarba (~) torkollik, majd halállal végződik, addig a közép, ...

Fokozott folyadékbevitel esetén a szervezet nátrium szintje leesik (ezt hyponatrémiának vagy vízmérgezésnek hívják), túl sok folyadék kerül a vízterekbe, így agyödéma., hányás, fáradékonyság, görcsroham vagy ~ következhet be.

Mivel ezek egyike sem okoz fájdalmat, ezért a betegségben szenvedők sokszor csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már valamilyen szövődmény (kiszáradás, diabéteszes ~, ödéma, köszvény) is kialakult a szervezetükben - ekkor azonban már sokkal nehezebb megállítani, ...

Májelégtelenség, illetve -~ kialakulásakor csak sürgős májtranszplantáció segíthet.
Az esetek tizedében a gyulladás hat hónapon túl is megmarad, és krónikussá válik. Emiatt mindaddig végeznek kontrollvizsgálatokat, míg a máj transzaminázai normális értéket nem mutatnak.

Csecsemőknél az említetteken kívül jelentkezhet magas hangú sírás, nyöszörgés, étvágytalanság, a kisbaba esetleg nehezen ébreszthető. A betegség előrehaladásával fényérzékenység, később eszméletzavar, ~ alakulhat ki.

Alacsony vércukorszintnél: meleg, száraz, kipirult bőr, mély és szapora légzés.
Fiatalkori cukorbaj: sovány testalkat, normális vérnyomás, nagy inzulinszükséglet (kívülről kell bevinni).
~: sápadtság, verejtékezés, hűvös, nyirkos bőr, reszketés, éhségérzet.

Máskor a gyorsan kialakuló hepaticus encephalopathia, ~ súlyos, vissza nem fordítható agykárosodást okoz. Ha ilyenkor végezzük el a transzplantációt, akkor az idegrendszeri tünetek állandósulnak, és a gyermek idegrendszerileg károsodik.

Jelzésértékűek lehetnek a nehezen gyógyuló fertőzéses megbetegedések, illetve néha lábikragörcs, vagy a kéz ujjainak zsibbadása is a felhívhatja a figyelmet a cukorbajra. A tudatzavar, az eszméletvesztés és ~ már súlyos állapotra utal.

Az alacsony vércukorszintet gyorsan kell kezelni, mert súlyos következményei lehetnek.
Az első tünetek (hirtelen fellépő erős éhségérzet, fejfájás, szorongás, remegés, zavartság, ~) jelentkezésekor a betegnek cukrot kell fogyasztaniuk, nehogy a vércukor hiánya megtámadja az agyat.

Tünetei: a testhőmérséklet hirtelen emelkedése, sápadt, forró és száraz bőr, szapora pulzus, alacsony vérnyomás, ritmuszavar, ischaemiás panaszok, tüdőoedema, periodikus légzés, fokozott reflexek, görcsök, konfúzió, delírium, ~.

tüneteket, de a fogyás, a szomjazás, a szokatlanul sok vizelet felhívhatja rá a figyelmet. A vérben nem lehet inzulint kimutatni vagy jelentősen csökkent a mennyisége, a vércukor szintje jelentősen emelkedett. Súlyos esetben életveszélyes anyagcserezavar lép fel (keto-acidózis, diabeteszes ~).

különösen olyan cukorbetegeknél veszélyes, akik inzulinkezelésben részesülnek. Amennyiben az inzulin beadását követően nem fogyasztanak elegendő szénhidrátot, az inzulinhatás következtében a vércukorszintjük túlságosan alacsonyra süllyed, hipoglikémiás rosszullét támad, súlyosabb esetben ~.

- Uraemia ( veseelégtelenség ), diabeteses coma ( cukorbetegséget kísérő ~ )
- Terhesség
- Magas láz, valamint különböző eredetű erős fájdalmak
- Ionizációs sugárzás (egésztest-besugárzás)
- Psychés étkezési zavarok: például anorexia nervosa( kóros soványság), bulimia ( mértéktelen túlétkezés ) ...

A sárgaság, hasvízkór (ascites), lábdagadás, a has bőrén medúzafő alakban áttűnő erek, a tudatzavar, amikor a beteg nem tud koncentrálni, keze reszket, zavartan viselkedik, esetleg aluszékonnyá, eszméletlenné válik (~), a vérzékenység, már a betegség előrehaladott állapotát jelzik.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Cukorbetegség, Diabétesz, Szindróma, Vércukorszint, Daganat?

◄ Kolposzkópia   Kondróma ►
 
RSS Mobile