Kezdőlap (Köhögés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Köhögés

Betegségek  Koszorúér-betegségek  Köhögéscsillapítók

Köhögés, Szamárköhögés
A köhögés a légutak kitisztítására irányuló reflexünk, melynek következtében a levegő, sokszor kellemetlen hangok kíséretében, feltör a légutakból.


köhögés, köpet, köhögéscsillapítők, nyákoldók, köptetők
A köhögés szervezetünk védőmechanizmusa, mely segít tisztán tartani a légutakat, illetve megakadályozza az ártalmas anyagok bejutását azokba. Főleg nyelés alatt véd, nehogy a táplálék "félrecsússzon".

Köhögés akupresszúra kezelése
A köhögés a szervezet természetes reflexe a légutakban levő káros anyagok eltávolítása érdekében.

Köhögés - Milyen típusai vannak, és milyen betegség okozza?
A köhögés a szervezet normális reakciója, ami a légutak tisztítását szolgálja. Ha azonban a köhögés hosszabb ideig fennáll, az okát ki kell vizsgálni.

Köhögéscsillapítás: hogyan szabadulj meg a kellemetlen tünetektől?
Az állandó köhögés kizökkenthet a kerékvágásból. Próbád ki ezt az öt tanácsot, hogy otthon megbirkózhass a köhögéseddel! ...

~, megfázás
A meleg nyár után rosszkedvűen vesszük tudomásul, hogy a lenge ruhatárat az őszi pulóverek, majd a téli sapkák, sálak és kabátok váltják fel. Átöltözik körülöttünk a természet is. Ismét eljött az ősz, a tél...

~
Tudástár » Betegségek és vitaminok
Tünetek:
száraz, ziháló, ugató hangú ~, váladékkal vagy anélkül, mellkasfájás, láz.

~csillapító teák
~csillapító teák: így készítsd el a legerősebb gyógynövényekből
A kakukkfű és a gyömbér segít megszüntetni a kínzó ~t.

~

A ~ a szervezet automatikus reakciója, mely arra irányul, hogy a tüdőt védelmezze. Ha levegőn kívül bármi más kerül a légutakba, azonnal elkezdünk köhögni, hogy az idegen test/váladék kikerüljön onnan.

~ (száraz)
Száraz ~ ellen hatékony megoldás a currys, párolt hagymás rizs fogyasztása.
Két fej felszeletelt hagymát kell extra szűz olívaolajon megpárolni, s hozzá keverni egy teáskanálnyi curryport.

KÖHÖGÉS
A ~ két fajtáját kü­lönböztetjük meg. A hurutos (produktív) ~t, amelynek során váladék szakad fel, általában aller­gia, meghűlés vagy más lég­úti fertőzés okozza.

~
(lat. tussis). A K. többnyire a lélegző utakból eltávolítandó váladék kisegítésére szolgáló u. n. reflexműködés, amelynél a K.

~, köpet - Allergia?
1 hónapja csúnyán köhögök, sokszor száraz, sokszor köpetes, és nagyon fáj a torkom is. Elmentem a háziorvosomhoz, aki azt mondta, nem észlel gyulladást, ez allergia. Elkezdtem szedni a Loratidint, amit írt.
Jó ötlet vizsgálat nélkül?

~:
Kérdés:
Nagyobbik lányom 4 éves. Már kb. 2 hónapja szenvedünk a ~étől. Az egész egy vírusos megfázással kezdődött. Néhány napos nátha után kezdett köhögni.

~
Az őszi-téli időszak kellemetlen tünete - főleg közösségbe járó gyermeknél - a ~, amely sok esetben elhúzódó, és enyhe formában ugyan, de egész ősszel és télen jellemző.

~ és reflux
Nem a légutak betegsége, de nagyon sokszor okoz ~t - gyomor panasz nélkül is az, ún. reflux betegség. Ha a gyomorszáj nem zár teljesen, akár csak időszakosan, a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, súlyosabb esetben a gégébe és onnan lelélegezve a légcsőbe is.

~ csillapítása
A ~t célszerű csillapítani, mert kellemetlen közérzetet okoz. A népi gyógymódok sokféle növényt és technikát kínálnak erre.
-Mindkét ~ fajtánál alkalmazható a csipkebogyó, amely roboráló és C vitamin pótló.

A ~ről
1. oldal / 2
A ~ egy reflexes folyamat, a légúti váladék, szennyeződés eltávolítását szolgálja. Leggyakrabban felső légúti fertőzések kapcsán fordul elő, többnyire vírusfertőzés okozza, de sokszor találkozunk bakteriális felülfertőződéssel is.

Szamár~
Diagnózis: Baktérium által okozott, erősen fertőző betegség. Nevét onnan kapta, hogy a szamárordításhoz hasonló köhögő rohamoktól szenved a beteg. Bármilyen életkorban kialakulhat. A ~sel levegőbe kerülő nedvességcseppek terjesztik.

Szamár~ (Pertussis)
Az európai országokban is egyre több esetet észlelnek, lappangási ideje 1-3 hét, tünete a hőemelkedés, láz. Elsősorban fiatal gyermekek kaphatják el, akik még nincsenek beoltva.
BŐVEBB INFORMÁCIÓ ...

Szamár~ tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: pertussis) ...

A Szamár~ tünetei, kórlefolyása
A szamár~ típusos esetben jellegzetesen három szakaszban lezajló betegség. Az első szakasz 1-2 hétig tart, légúti hurutos tünetek jellemzik ("hurutos szakasz") főként éjszakai ~sel.

A tipikus ~i rohamok esetében az orvosnak nem nehéz megállapítania a szamár~t. Az éjszakai, a nyelv kidugásával járó rohamok különösen jellegzetesek.

A ~ önmagában nem betegség, hanem annak kísérő tünete. Bár a szenvedő alany számára kellemetlen, mégis hasznos jelenség, hiszen sokféle formában mutatkozhat, és jellege elárulja az orvos számára, miféle megbetegedéssel áll szemben.

(Szamár~)
A Bordetella pertussis által okozott, rendkívül fertőző, heveny bacterialis megbetegedés; jellegzetessége a paroxysmusos, vagy spasticus ~i roham, mely rendszerint elnyújtott, magas hangszínű, sikoltás-szerű belégzéssel végződik ("húzás").
Járványtan ...

A szamár~ elleni védőoltás hazánkban kötelező. Jelenleg a csecsemők 3 hónapos koruktól kezdve több alkalommal ismételten kapják az oltást (csecsemőkorban 3, 4 és 5 hónapos korban, majd 3 és 6 éves életkorban).
Kezdeti tünetek:
Keringés és légzés:
~
Általános tünetek:
láz ...

Betegséglexikon Szamár~
" onclick="return iwiwshare_click()" target="_blank"
" onclick="return twittershare_click()" target="_blank" ...

~ jelentkezése, felerősödése, jellegének (hangjának) megváltozása, alapos gyanújelnek tekinthető, különösen a nagy rizikójú populációban.
A vérköpés- A hörgőrákosok 20-30%-ában fordul elő. Vérköpésnél a bronchoscopia 10%-ban igazol centrális tumort.

~ amit nem kell elviselnünk
A ~ lényege görcsszerű , lökésszerű kilélegzésben áll, amelyet mély belélegzés előzött meg. Ennek okai lehetnek a elgyülemlett nyálka-és szekrétum, a " cigányútra " tévedt idegen test, továbbá a maró gázok és porok.

~i syncope

A szituációs syncopék egyik ritkán diagnosztizált formája a ~i syncope. A kórkép irodalmi adatok szerint elsősorban krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedő középkorú, illetve idős, túlsúlyos férfiaknál fordul elő.

~
Codein tartalmú ~csillapítók
Codein tartalmú tabletták (ma már kombinált codein és aspirin, ill. paracetamol tartalmú tabletták is hozzáférhetőek) ...

~csillapítás várandósan - 2.
Mielőtt gyógyszerhez nyúl a várandós kismama, előtte mindenképpen konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével!
Kövessen a Facebook-on! ...

~csillapítók
Bittner Lándzsás útifű szirup 250ml
Bronchostop ~ elleni belsőleges gumipasztilla 20x ...

~ (éjszakai ~), köhécselés
A gégészeti, tüdőgyógyászati betegségek, gyógyszer mellékhatás mellett a reflux-betegség gyakori tünete. Éjjel gyakrabban jelentkezik.
Böfögés (büfögés, eructatio) ...

~, meghűlés, nátha elleni szerek (betegség esetén doppingmentesen használható gyógyszerek, készítmények) ...

A ~ tüdőgyulladást is jelezhet!
Tévhit, hogy a tüdőgyulladás minden esetben egyértelmű, komoly panaszokkal jelentkezik! Ismerje fel időben a tüdőgyulladás tüneteit!
Hányás-hasmenés - Csak egy kis odafigyelés kellett volna ...

Teája ~csillapító, étvágyjavító és ideg­nyugtató hatású. A kerti majoránna helyett fűszerként is használják.
Tweet 0
Share 0
+1
Reddit
Pocket
LinkedIn 0 ...

szamár~ - pertusszisz, pertussis
számolási képtelenség - acalculia, acalculia
szanálódott - lásd: sanálódott ...

Szamár~ (Pertussis)
Heveny fertőző betegség, mely jellegzetes ~sel jár.
Lappangási ideje 7-10 nap.

A szamár~ (pertusszis) a Bordetella pertussis nevű baktérium által okozott, igen ragályos fertőző betegség; ~i rohamokkal jár, melyek általában elnyújtott, magas hanggal és mély, húzó belégzéssel végződnek (húzás).

~kor, tüsszentéskor a levegőbe kerülő részecskéket a beteg közelében lévők belélegzik és így továbbterjed a vírus. Ha hozzáérünk valamilyen fertőzött területhez s a kezünkkel az orrunkhoz, szánkhoz, szemünkhöz érünk, megfertőződünk.

~ (száraz, sokszor rohamszerű)
sípolás (a légzés sípoló hangot ad)
nehézlégzés (gyors, kapkodó légzés, zihálás)
mellkasi szorítás
fáradékonyság
éjszakai ~
zajos légzés ...

~ vagy ~i inger, vérnyomáscsökkenés, szédülés, gyengeség, hányinger, hányás.

~, torokfájás, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés
További lehetséges tünetek
Izomfájdalom, fáradékonyság, fejfájás, rossz közérzet, étvágytalanság. Az asztma és a krónikus bronchitis fellángolását okozhatja.

~, orrdugulás (nátha, allergia, orrsövényferdülés, gyomorsav-visszacsorgás)
Fájdalom (trauma, tumor, bármi)
Túlsúly (és következményei) ...

~sel kezdődik, mely fizikai megterhelésre, hideg, nyirkos levegőre rosszabbodik. A felköhögött váladék eleinte fehér, átlátszó, majd sárgássá válhat, esetleg véressé. Ilyenkor feltétlenül szükséges orvoshoz fordulni, más, súlyosabb tüdőbetegség kizárása miatt.
Kezelése: ...

~ okai gyermekkorban ~ okai gyermekkorban A ~ a szervezet védekező reflexe, mellyel a légutakból az ingerlő Tovább...
Gyermekbetegségek - Hűtőfürdő blog ...

~, vérköpés, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, fulladás, rekedtség, fogyás, vérszegénység.
Betegség leírása ...

~, fulladás
otthon végezhető kilégzési csúcsáramlás-mérés
β-agonista alkalmazásának gyakoribb szüksége
hatékony bronchodilatátorok ...

~, tüsszögés
A ~ gyakori, tüsszögés ritkán fordul elő.
Gyakori a tüsszögés és az orrdugulás.

~, köhécselés, hirtelen jelentkező, éles mellkasi fájdalom, fulladás, légszomj, gyors légvételek, szapora szívverés, véres köpet ...

~csillapító, idegnyugtató, étvágyjavító, vizelethajtó hatású. Csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. Elkészítése: 3 dl vízzel forrázzunk le 1 teáskanál szárított bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le.
Fekete ribiszke tea: ...

~ (általában száraz, kínzó)
rekedtség, aphonia (hangadási képtelenség)
Terápia: toroköblítés ...

KÖHÖGÉS ELLENI CUKORKA
A ~ elleni szirup jól bevált, régimódi változata.
Hozzávalók (24 darabhoz)
1 marék orvosi pemetefű levele
és szára apróra vágva,
1/2 liter víz,
1/2 kg barnacukor,
5 dkg vaj
Közepes méretű lábasban forralja föl a vizet és a pemetefüvet, majd főzze 30 percig.

~csillapításra, toroköblögetésre, hörgőgyulladásra használjuk. Hangszalaggyulladás esetén is nagyon jó. Étvágyjavító és gyengén izzasztó hatása is van. Virágos hajtását gyűjtjük.
Még több információ a szurokfűről
Csipkebogyó
(Cynosbati fructus sine semine) ...

~sel, hypersecretioval, és fokozott köpetürítéssel járó betegség, gyakori a légút fertőzés, és/vagy a környezeti ártalom (por, mérgező gázok jelenléte stb.)
haemorrhagiás bronchitis
spirocheta fertőzés következtében kialakult krónikus bronchitis, másnéven bronchospirochetosis.

~ és meghűlés gyógyszerei
Aetheroleum pro inhalatione (eucalyptus, fenyőmagolaj) Oleum pro inhalatione (kámfor, mentol, eucal.) Ung. cum aetheroleo pro parv. (külsőleg, mellkas bedörzsölésére) Elix. thymi comp. Inf. ipecac.,~ pro parv. Mixt. pector. Susp. terpini Gutt.

A ~ általában felkelés után, a reggeli órákban kínozza a beteget, a légzőrendszer így próbál megtisztulni az éjszaka összegyűlt váladéktól.
Különböző légúti fertőzések súlyosbíthatják a tüneteket.
Diagnózis ...

Szamár~ - szamárhurut, pertussis, tussis convulsiva
Súlyos, gyermekkori fertőző betegség - 2-6 év között a leggyakoribb-, de felnőttek is megkaphatják. Cseppfertőzés útján terjed, fertőzött személlyel történő érintkezés során.
Tovább...

A szamár~ hosszú, akár hónapokig is eltartó, naponta több tízszer ismétlődő, erős ~i roham. Az egyévesnél fiatalabb gyermekek szamár~e súlyosabb lefolyású.

Hurutos ~ek csillapítására elsősorban simaizomlazító drogokat használunk: kerti kakukkfüvet, harmatfüvet, ökörfarkkórót.
Lázcsillapítóként a szalicilsavszármazék-tartalmú fűzfakéreg, legyezőfű, valamint az izzasztó hatású bodzavirág és hársfavirág jöhetnek szóba.

Kruppos ~
Aki csak egyszer is a saját fülével hallotta, milyen ijesztő hangokat ad ki egy kisgyerek, ha rájön a kruppos ~, jól tudja, milyen könnyű pánikba esni, ha úgy érezzük, nem tudjuk enyhíteni a saját gyerekünk fájdalmát.

Orrfolyás, ~, tüsszögés, torokfájás, láz, izom- és ízületi fájdalmak. Nátha, megfázás vagy influenza, gondolhatnánk... De melyik? Hasonló tünetek, hasonló panaszok és a fenti fogalmak ráadásul gyakorta össze is mosódnak a köztudatban. Tényleg, mi is a különbség köztük?

- a dohányos ~ megszűnik, a légzés könnyebbé válik
- a fizikai teljesítmény fokozódik
- a bôr lassabban öregedik és a fogak nem színezôdnek sárgára
- az ízlelô- és szaglóképesség javul
- csökken a hajlam a megfázásra ...

rekedtség, ~, ami nem akar elmúlni
*
csomóérzés, idegentest érzése a torokban ...

Ugató, száraz ~, nehéz- és szapora légzés, légvételkor mellkasi behúzódások, sípoló hang belégzéskor, rekedtség. Felléptét láz, elesettség, étvágytalanság, torokfájás és orrfolyás előzheti meg.

Tünetei:
- ~ (főleg éjjel)
- szapora, sípoló, ziháló, nehezített légzés
- mellkasi szorítás, nyomás ...

A klasszikus tünetcsoportot egyéb panaszok kísérhetik, úgymint fáradtság, fejfájás, szédülés, izom és ízületi fájdalmak, esetleg száraz ~ és gastroenteralis panaszok: híg, akár koleraszerű széklet, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi görcsök.

rossz közérzet, fáradtság;
orrváladékozás, vagy orrdugulás
fejfájás, (alább olvashat róla)
hidegrázás, hőemelkedés vagy láz
étvágytalanság
~
tüsszögés
ritkábban izomfájdalom ...

A sípoló légzés, ~, mellkasi szorító érzés és légzési nehézség (fulladás), szapora légzés, a mellkas felfújt állapota , súlyos roham esetén elkékülés és légzési elégtelenség, mely néha akár halálhoz is vezethet. Tünetek már kisgyermekkorban jelentkezhetnek. Leggyakrabban 3 éves kor után.

Újonnan keletkező ~ vagy a meglévő ~ megváltozása
Vérköpés, vér megjelenése a köpetben ~t követően
Légszomj
Mellkasi fájdalom ...

Tartós, nem szűnő ~
Produktív ~ - sűrű köpettel járó ~
Zihálás - mely lehet sípoló vagy hangosan hörgő az egyes légvételeknél
Légszomj vagy nehézlégzés - egyeseknél csak fizikai terhelésre, másoknál viszont már a házimunka során is jelentkezhet
Fáradtság, gyengeség, erőtlenség ...

Tüdővérzés: a vér ~ útján távozik köpet révén. Élénkpiros, habos vér. Félig ülő helyzet, nincs mozgás, beszéd. OMSZ
Gyomorvérzés: Hányás, barnásvörös vér. 'kávézacc' Hanyatt fektetett beteg lábát felhúzzuk térdhajlatban.

Magas láz, mellette ~, köpetürítés, nehézlégzés, légszomj, megrövidült, esetenként fájdalmas légzés jellemzi a betegséget.

kiütések a gyerek szája kötül, kiütések a gyereken, kiütések a nyelven, kiütések a száj környékén kép, kiutesek a szaj korul, kiütések a száj körül gyerekeknél, kiutesek a szaj korul gyereknel, kiütések a szájköl, kiutesek az, kiütesek az arcon, kiütések az arcon képek, kiütések az arcon ~, ...

A gyógyításban a magokat cukrozva és nyeletként használják, ami nagyon hasznos hosszú ~, szuszogás, szűkkeblűség és nehéz légzés ellen. A fenyőolaj a máj és a vesék panaszaira való, erősít, sokasítja a magot, kellemes a gyomornak, csillapítja a ~t és a mell fájását.' ...

A leggyakrabban előforduló, ún nevezett valódi sztressz incontinencia jellemző tünete, a hasprés fokozódásakor, ~kor, tüsszentéskor, nevetéskor jelentkező vizeletelcsepegés.

Október második hetétől száraz ~ kezdődött nálam, ami nem múlt el csak rosszabbodott annyira, hogy nem tudtam már az éjszakákat sem átaludni. Nem emlékszem, hogy bármi náthám lett volna, kizárólag a ~ volt.

Használható megfázások, influenza, torokgyulladás, légcső- és hörghurut, ~, húgyúti fertőzések, vese betegségek, gyomor- és bélhurut, duzzadt nyirokcsomók, torok és orrmandula megnagyobbodás, méh és petefészek gyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, gerincfájdalmak, mirigybetegségek, ...

Ha az allergia nincs megfelelően kezelve, enyhe esetben a kifejezett felső légúti tünetekhez (tüsszögés, orrviszketés, garatviszketés) ~ is társul, súlyosabb esetben nehéz légzés, sípoló légvétel, fulladás társul. Ezek a tünetek a hörgő-asztma tünetei.

~, angioneuroticus oedema) (10). Az ACE-gátlók hatásaik eredőjeként a vérnyomás csökkentésén túl hatékony célszerv védelmet is biztosítanak.

A légúti tünetek kezdetben viszonylag enyhék lehetnek, torokkaparással, torokfájással, mellkasi égő érzéssel száraz ~sel és orrfolyással. Később a ~ súlyosbodhat, és köpetürítéssel járhat. A száj és a garat kivörösödhet, a szemek könnyeznek, a kötőhártya enyhén begyulladhat.

A kórokozó cseppfertőzéssel kerül a légutakba egy olyan fertőző személytől, aki ~sel vagy tüsszentéssel juttatta a baktériumokat a levegőbe. A tuberkulin bőrpróbára adott reakció alapján deríthető ki, hogy fertőződött-e a vizsgált személy.

A beteg hirtelen a hátában légzésre fokozódó fájdalmat érezhet, nehézlégzést, nyugtalanságot, ~t, esetleg vérköpést és verejtékezést, szapora szívműködést. A betegek egy részének hőemelkedése van.
Elvégezhető vizsgálatok: ...

Már induló ~, nátha esetén is célszerű antihisztamin hatással rendelkező gyógyszert adni a kisgyermeknek, amelyet érdemes kiegészíteni nyákoldó adásával. A már kruppra gyanús, ugató ~nél - főleg éjszaka - fontos az ablaknyitás, a hűvös, friss, párás levegő biztosítása.

Kialakulására gyakran az elhúzódó ~, légzési nehezítettség hívja fel a figyelmet. A Tüdőközpontban kiemelten foglalkozunk a terhesség alatti asztma és a gyermekkorban előforduló asztmás tünetek kezelésével.

'Az influenzavírusok főként nyálcseppekkel terjednek, amelyek tüsszögés, ~ során jutnak a levegőbe (akadályozza a vírusok levegőben történő terjedését, ha a beteg szájmaszkot visel).

Jellemző továbbá a ~, a légutak beszűkültségének érzete, a légszomj, ami a legkülönbözőbb külső ingerekre felléphet. A hideg, érzelmi hatás, fizikai megterhelés vagy valamilyen idegen anyag belégzése, vírusos fertőzések lehetnek az okai az asztmatikus betegségeknek.

E phagocytáló elemek részben leválnak és ~kor a köpettel kiürülnek, részben a tüdő interstitiumába vándorolnak, miad a nyirokerek útján a bronchopulmonális, hílusi és mediastinális ny.cs.-kba kerülnek.

Ez a fokozott válaszkészség nehézlégzés, ~, mellkasi nyomásérzés, sípolás formájában nyilvánul meg, a klinikai tünetek rohamszerűen szoktak jelentkezni, a közti időszakban a beteg teljesen tünetmentes lehet. A diagnózis felállításához légzésfunkciós vizsgálat, bőrteszt és vérteszt szükséges.

Enyhébb esetben a füst a légutakat és a szemet ingerli, náthát, ~t, krákogást, tüsszögést, könnyezést idéz elő. Sűrű füstös helyiségben az oxigénhiány miatt a fejfájás is gyakori.

Nők és a dohányzás ...

Az új H1N1 influenzavírus fertızés tünetei hasonlóak a szezonális influenzáéhoz - többek között láz, ~, torokfájás, orrdugulás vagy -váladékozás, izomfájdalom, fejfájás, borzongás, hidegrázás és kimerültség érzés jelentkezhet.

Három ilyen kilégzés egy ~ eredményességével ér föl, a ~ izgató hatása nélkül. Viszonylag könnyen megtanítható.A legjobb megoldás azoknak a betegeknek is, akik csak "köhécselnek" és erőteljes ~ hatására befulladnak
Az ACB-aktív, ciklikus légzéstechnika már bonyolultabb.

Félelmetesnek hangozhat elsőre, hogy egy kis ~nek nézzük meg a lelki, valódi kiváltó okát, s ne "csak" gyógyteát igyunk rá. A régóta húzódó betegségek, és az "épp most beállt derék" hátterében egyaránt lelki sérülés, fájdalom húzódik.

Elhúzódó száraz ~, rekedtség, tüdő asztma (ha nincs a háttérben gégészeti vagy tüdőgyógyászati alapbetegség)
Torokkaparás, gombócérzés a torokban
Savas érzés a szájüregben, kellemetlen szájszag, rossz lehelet
Bizonytalan mellkasi fájdalom (ha a kardiológiai eredet kizárható) ...

stresszinkontinencia, amikor is például ~nél, tüsszentésnél, nehéz tárgyak emelésénél történik akaratlan vizeletvesztés. Férfiak esetében inkább az ún. késztetéses inkontinencia kerül előtérbe, aminek megjelenését egy nem kontrollálható vizelési ingerrel jellemezhetjük.

Nyelőcső égés, ételelakadás, nyelési fájdalom, ~, rekedtség, asthma-szerű tünetek: mind a reflux betegség tünetei lehetnek.
Endoszkópos vizsgálattal csak 10 reflux betegből 3 diagnosztizálható, 24 órás pH-mérés 10 betegből 6-ot tud kimemelni.

Fejfájás, torokfájás, rossz közérzet, tüsszögés, ~, légzési nehézségek és orrváladékozás kíséri. A rekedtség és a ~ jelzi, hogy a fertőzés már elért a gégéig, esetleg a légcsőig is. Ha láz és hőemelkedés is kíséri, akkor valószínűleg bakteriális felülfertőződés történt.

Hirtelen ~i roham.
Mellkasi fájdalom. Enyhébb esetben a fájdalom a mellkas oldalsó részén jelentkezik, és a beteg visszatartja a lélegzetét. Súlyosabb esetben a fájdalom erősebb, szorító jellegű, és inkább a mellkas elülső részén érezhető.
Az ajkak elkékülnek.
Vérköpés is előfordulhat.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hasmenés, Daganat, Bőrbetegség, Allergia, Székrekedés?

◄ Koszorúér-betegségek   Köhögéscsillapítók ►
 
RSS Mobile