Kezdőlap (Klimax)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Klimax

Betegségek  Klimaktérium  Klinikai gyakorlat

Klimax
Őszintén a hüvelyszárazságról
A női lét ciklikusságából adódóan a szebbik nem természetesnek veszi, hogy menstruál, gyermeket szül, klimaxot él meg. A hüvelyszárazság egy olyan jelenség, amivel eme ciklikusság miatt majdnem minden nő találkozik az életében.


Klimax
Menopausa, "Változó kor"
Átlagosan a 47-48. életév táján köszönt be a nők többségének életébe a "változó kor". A menopausa hátterében a petefészek hormontermelésének kimerülése és a hormonegyensúly felborulása áll, mely a havi vérzés elmaradásával és változatos tünetekkel járhat: ...

klimax
Drámai műben a cselekmény csúcspontja, döntő fordulata, stilisztikai fokozás, a női vérzés végleges elmaradásának időszaka: női klimax. - klimaktérium: a női változás időszaka a negyvenes életévek derekán.

Klimax
A változás kora, a női nemi hormonok termelődésének fokozatos leállása, általában 44-52 éves kor között következik be. Tünetei: A havivérzés hosszabb-rövidebb kimaradása, majd teljes elmaradása, melyet hőhullámok, fokozott verejtékezés, rossz közérzet kísérhet.

A MENOPAUZA (KLIMAX) ÉS A MORA
Azt szoktuk mondani, a változatosság gyönyörködtet. A változás korára mégsem gondolunk szívesen. Jobban szeretjük a visszafordítható változásokat.

Megelőzhetjük a ~os panaszokat, ha hidegen sajtolt növényi olajokat, zöldfőzelékféléket, sajtot vagy tejet fogyasztunk, napjában kétszer sétálunk a napon, továbbá eszünk saját őrlésű gabonamüzlit és sok gyümölcsöt.
« Vissza
Ajánlott termékek ...

A férfiakat érintő andropauza a női ~nak megfelelője, és a herék hormontermelésének csökkenésével, vagy szünetelésével jár.

Menopauza (változókor, ~)

Címkék: menopauza, változókor, havivérzés, gonadotróp hormonok, prémenopauza, perimenopauza, posztmenopauza ...

~ és alvászavar
Sok ötven év körüli nőnek megkeseríti az életét, hogy nehezen tud elaludni, és az éjszaka folyamán többször felébred. Bár korábban úgy aludtak, mint a bunda, mostanában félnek az estéktől - mesélik.

Tudják, hogy jön a hánykolódás, a forgolódás az ágyban.

~, hőhullámok, gabapentin, Neurontin
A hormonpótló kezelés ugyan jó hatású lehet a hőhullámok ellen menopausában, ám például azoknál, akik már túl vannak a mellrákon, túl kockázatos ez a kezelési módszer.

A ~ tünetei
Menopauza, változókor, - eredeti jelentésével ellentétben - nem a havi vérzések szünetét jelenti, hanem a termékeny ciklus teljes megszűnését, amely a nők életében általában a negyvenes éveikben kezdődik és az ötvenes éveik végéig megy végbe.

A férfi~
Csökkenő teljesítmény
Valószínűleg még az orvostudományban járatlan olvasók is hallottak már a női ~ról s annak negatív tüneteiről.

A férfi ~ (változókor)
Még az orvostudományban járatlan olvasóim is biztos, hogy többé-kevésbé ismerik a női ~ot, annak minden negatív tünetével együtt. Az a nőknél rengeteg panaszt okozhat.

~ - tények és tévhitek
~ jelei - ez már a változó kor lenne?
~ (menopauza), avagy a változás kora ...

A ~ jellemző pszichés tünetei
Kialakulhatnak a 'dominó elv' alapján a vegetatív tünetek következményeként, így az éjszaki verejtékezés alvászavarhoz vezethet, a kialvatlanság fáradékonyságot és teljesítmény csökkenést, ez feszültséget, szorongást, hangulatingadozást, fejfájást okozhat.

Akár férfi-~nak hívjuk, akár nem, a férfiak egy része igenis produkál komoly és zavaró tüneteket a tesztoszteronhiány miatt. Sajnos az orvostudomány sokkal kevesebbet tud a férfi-~ról, mint a nőiről.

Nincs férfi~?
Az ötvenes éveikben járó férfiaknál gyakran jelentkeznek olyan pszichés és magatartásbeli változások, amelyek a női ~ tüneteire emlékeztetnek.

Menopauza (~, változókor)
A menopauza a nő életében az az időpont, amikor a rendszeres menstruáció elmúlik (a petefészek tüszőhormon-termelése csökken, majd megszűnik), és természetes úton többet nem eshet teherbe.

Tudnivalók a férfi-~ról
A férfiak korfüggő hormonális változása - a néha férfi-~nak is nevezett jelenség - másképpen zajlik le, mint a nőknél. Az alábbiakban összefoglaljuk a tüneteket és a kezelés lehetőségeit.
Az oxitocin reményt jelenthet a szexuális zavarral küszködő férfiaknak ...

~: nem csak a nőket érinti!
Az időskor közeledtével nem csak a nők, de a férfiak szervezetében is csökken egyes, a test sok működésében szerepet játszó hormonok szintje. Az eredmény a férfi ~, amely legalább olyan szerteágazó tüneteket produkálhat, mint a női változata.

~ - lásd Menopauza
Klitoridektómia - csikló műtéti úton történő eltávolítása. Századunk első évtizedeiben még Európában is végeztek klitoridektómiát, azaz műtéti úton eltávolították a kislányok csiklóját. Ennek fő célja a későbbi maszturbáció megelőzése volt.

~os tünetek esetén. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy az orbáncfű csökkentheti a hőhullámokat.
Bőrpír és irritáció (plakk psoriasis). A kutatások azt mutatják, hogy alkalmazása orbáncfű folyékony vagy kenőcsöt a bőrben csökken súlyossága és mérete psoriasis foltok.

~ - menopause
klrensz - clearance, A vese egy adott anyagra vonatkoz kivlasztkpessgnek az rtke, (pl. kreatinin klrensz - lsd a kpleteket: Cockroft, Schwartz)
klitorisz - csikl, clithoris ...

~ (MENOPAUSA, VÁLTOZÓ KOR)
A menopauza rendszerint 45 és 55 év között következik be. Menopauzán szűkebb értelemben az utolsó peteérést követő menstruációs vérzést értjük, melyet egy éven belül nem követ újabb vérzés. Tágabb értelemben az utolsó mentsruációt követő életszakaszt értjük.

Férfi ~
Sokak számára ismerős már a menopausa , ami ugyebár a női ~ot jelenti . Viszont sokan nem tudják , hogy a változó korral a férfiak is küzdenek . A férfi ~ , más néven andropauza , érzelmi és fizikai változások formájában jelenik meg az urak életében .

A férfi ~
A férfivel foglalkozó orvostudományi ág, az andrológia önállósulása az ezredfordulóra világszerte megtörtént. Az érdeklődés középpontjában áll a szakterület négy fő témaköre: a férfi meddőség, a szexuális zavarok, a fogamzásgátlás és a férfi ~. Ez annál...
Nemi szerep ...

A Lady ~ Tea összetevői:
Crataegus monogyna:
virágos ágvégében található hatóanyagok az ingadozó vérnyomás, hypertonia, palpitatio ellenszerei.

- Férfi ~ (aging male sy.)
Az idősödő férfiaknál a változás kora, a ~, időben sokkal jobban elhúzódik mint a nőknél,a tünetek részben általános jellegűek és a közérzetet érintőek, de különösen jelentős és riasztó élmény a szexuális élettel kapcsolatos negatív tünetek észlelése.

~ lezajlása után vagy annak környékén jelenik meg, ami a szervezet disszimilációs anyagcsere-folyamatainak túlsúlyba jutásával magyarázható.
A sötétebb foltok felett a hám sorvadása (atrophia) figyelhető meg.
Az öregkori szeplő a kézháton, alkaron, illetve az arcon jelenik meg.

A ~os tünetek kezelése nőgyógyászati feladat, különböző 'vérmérsékletű' orvosok vannak ebben a tekintetben, és mindig a beteggel közösen kell döntést hozni megfelelő tájékoztatás után. El kell ismerni, hogy a hormonpótló megoldásoknak nem kevés mellékhatása is lehet.

A ~ után is van terhesség
Los Angeles, 2009. július 16., csütörtök (MTI/AP) - A világon a legidősebbként szült spanyol nő halála tragédia lehet a gyerekének, de nem jelenti azt, ...

A ~ tünetek enyhítésének részeként gyakran kap a hőhullámoktól szenvedő nő hormonpótlást, mely normalizálja a felborult hormonháztartást. Bár sok esetben valóban lényegesen segít a...
Kalcium és D-vitamin a nyári balesetek ellen ...

A ~ hatására csökkenő majd megszűnő petefészekhormon-termelés önmagában is csontvesztéssel jár, a menopauzában évente a csonttömeg átlagosan 2 - 3 százaléka tűnik el.

A ~, depresszió, álmatlanság ellenszerei
Nem kell feltétlenül gyógyszerekkel tömnöd magad, ha egészségügyi problémáid adódnak.
...

A ~ okozta hőhullámokra Gyuri bácsi keverékét, a Nők teáját ajánljuk. A benne található cickafark, palástfű, pásztortáska segítik a hormonháztartás működését harmonikusabbá tenni. Naponta egy csészével javasoljuk, amíg a tünetek fennállnak. Segíthet a körömvirág teája is.

3, ~
A ~ sok nő életében érzelmi és fizikai fordulópontot jelent, amitől a kellemetlen tünetek miatt nagyon sokan tartanak.
Mi játszódik le ilyenkor a szervezetben?

Férfi ~
Férfi fogamzásgátlás
Húgyúti kövesség (urolithiasis)
Urológiai betegségek ...

klimatérium ~ menopauza havi vérzés menstruáció klimakterium oeregedes kora
Hasonló cikkek
Orvosi rovat ...

A menopauza (~) a nők reproduktív életszakaszának lezárása, mely után a petefészkekből már nem szabadul fel több petesejt, kevesebb hormon termelődik, rendszertelenné válik, maj elmarad a menstruáció. Hosszú távú hatásai közül kiemelendő a csontritkulás felgyorsítása.

Táplálkozás a ~ idején
A változókorba érő hölgyeknek - ha korábban nem is tették - érdemes odafigyelni a táplálkozásukra, hiszen ezzel csökkenthetik a kellemetlen tüneteket és az egészségügyi kockázatokat.
további cikkek
csoportosítás:
ABC szerint
Kategória szerint ...

Herbária Lady ~ filteres teakeverék 20x1,2g
Mecsek Cickafarkfű filteres tea 25x1g
Naturland Cickafarkfű filteres tea 25x1g ...

Ha a páciens a ~ időszakában van, az ösztrogénszint csökkenése miatti hüvelyszárazság szintén hüvelyi viszketést idézhet elő.
Hüvelyviszketést okozhatnak egyéb bőrbetegségek is, így például a pikkelysömör vagy a sorvadással összefüggésben kialakuló lichen szklerózus.

Álmatlanság ~ idején
A változás kora némely nőnél szinte teljesen tünetmentesen zajlik, míg másokat a legkülönfélébb panaszok kínoznak. A hőhullámok és az erős verejtékezés mellett gyakori gond az álmatlanság.
» Részletek ...

Kutatók szerint, a ~ idején, a nőknél az ideális mennyiség kálciumból, a napi 1000 mg, bár sokan ennél kevesebbet is mondanak.

Nőknél a hormonális ciklus változásaival járó premenstruális szindróma és ~os tüneteket is enyhíti, csökkentve a feszültséget és depressziós tüneteket. Szervezetünk védekező rendszere is jobban működik természetes hullámhosszúságú fény megfelelő alkalmazása során.

A panaszok a női ~éhoz hasonlítanak (kipirulások, verejtékezés, depresszió, fáradékonyság, alvászavar).
Néhány tünet tekinthető azon szervek funkció zavarának, amelyekre a tesztoszteron hat (erektilis diszfunkció, csökkent izomerő).
A fiziológiás válaszkészség meglassulása ...

A változókor, vagy ~ a nőknél azt az időszakot öleli fel, amikor a reproduktív életszakaszukból lassan, különböző élettani jelenségektől kísérve átlépnek a nem reproduktív életszakaszukba, vagyis eljön az utolsó menstruáció ideje, a menopauza.
A változókor legfőbb élettani jelenségei ...

6 hónaposos gyógyszeres kezelés, aminek a következménye mesterséges ~. Igyekeztem humorosan felfogni az egészet, meg elfoglalni magam, amennyire csak tudtam (ebben azért az egyetem is nagy segítséget nyújtott). De nem volt egyszerű.

Fokozott kockázatot jelent a növekedett női nemi hormonszint, a menstruációs periódus megnyúlása, azaz az első vérzésnek az átlagosnál korábbi jelentkezése, valamint a szokásosnál később bekövetkező ~.

A Palástfű tea segít menstruációs zavarok, fehérfolyás, alhasi panaszok és a ~os rosszullétek esetén, de kezdődő pubertás időszakban is kedvezően hat a női szervekre. Ciklusbeállításra a legjobban alkalmazható.

Menopauza utáni oszteoporózis:A változókor (~) utáni csontritkulást (I. típusú oszteoporózis) az ösztrogén hiánya okozza. Ez az egyik fő női hormon, mely szabályozza a nőkben a kálcium beépülését a csontba. (I.

~os panaszok esetén
Impotencia, szexuális problémák esetén
Vizelési panaszok esetén
Emésztési zavarok (a Refluxbetegség!), székelési nehézségek, puffadások fennállásakor
Migrén, fejfájások esetén
Keringési zavarok, érgyulladások esetén
Izületi, reumatikus, gerinc fájdalmak panaszán ...

Nem befolyásolható az öröklött hajlam a betegség kialakulására, az életkor, és a nem (férfiak veszélyeztetettebbek, azonban a ~ után a nők hajlama nagyjából megközelíti a férfiakét). De jó hír, hogy vannak olyan hajlamosító tényezők, melyek korrigálásáért tehetünk saját magunk is.

Tünetek: A változókort megelőző időszak (prae-~) során hőhullámok jelentkeznek: melegségérzettel, izzadással, bőrpírral (különösen a nyakon és arcon). Az ösztrogénszint csökkenése fáradékonyságot, ingerlékenységet, álmatlanságot és idegességet eredményez.

Ez az eredmény annak tulajdonítható, hogy a rost, a vizsgálatok szerint ~ előtti nőknél csökkenti az ösztrogénszintet, de nincs ilyen hatása a ~ utáni állapotban. Más kutatások szerint a rostok életkortól függetlenül óvnak a mellrák kialakulásától.

A ~ után a női szervezet nem jut ösztrogénhez, a hüvely hossza és átmérője egyaránt kisebb lesz. A hüvelyfal gyakran elvékonyodik, és a helyi mirigyműködés alábbhagy. A hormonális változások miatt a női mell is megváltozik. A mell mérete csökken, mirigyes állománya degenerálódik.

menstruációs problémák, ~
Görcs, rendszertelen, vagy elmaradt menstruáció testi - lelki oka kideríthető. Itt szintén hatékony segítség a gyors, pontos, kíméletes biorezonanciás állapotfelmérés.

- hormonális hatások (így a ~on túli nők, a hormonháztartás megváltozása miatt, gyakrabban hajlamosak arthrosisra).
Az elváltozások kezdetben a porcállományban jelentkeznek. A porc először elveszíti ruganyosságát, merevvé válik, végül szétporlad. A károsodás ezután a csontokra is átterjed.

A dohányos nôk körében a ~ korábban jelentkezik és több panasszal, nehézséggel jár.
A dohányzó nôknél a fogamzás nehézségeirôl, elsôdleges és másodlagos meddôségrôl számol be a szakirodalom. Gyakoribb a koraszülés, a kissúlyú újszülött és a csecsemôhalandóság.

~: Már Hippokratesz is megfigyelte, hogy a "csökkenő menses a kéz- és lábizületek, és a derék fájdalmával jár", s hogy "a nőknek megfájdul a nyaka, háta, dereka".

Idősödő férfiak és a férfi~

Mai világunkban a férfiak születéskor várható élettartama jelentősen megnövekedett a korábbi történelmi korokhoz képest. Az ókori Görögországban és Rómában a várható átlagéletkor 28 év volt, a középkori Európában 30 év, a XX. század elején 45 év.

A csontritkulás, az érszövődmények, a szexuális zavarok és a kellemetlen szubjektív tünetek miatt bevezetett ~ utáni hormonpótlás e tekintetben netán várható veszélyeinek mértéke jóval alulmarad a kezelés igazoltan előnyös, az életkort meghosszabbító és az életminőséget javító hatásai mellett.

Ezen kívül kiváló hatással van a menstruációs görcsök csillapítására, a rendszertelen menzeszre, a ~os rossz lelki állapotra és az ebből adódó betegségekre, miómára, minden női problémára, fejfájásra, reumatikus fájdalmakra, aranyeres problémákra és kiváló vértisztító hatású is.
Gyógynövények ...

Örökletes tényezőkön kívül fontos szerepe van bármely gyomor-bél rendszeri betegségnek,Helicobaktérium elszaporodása a gyomorban, vérnyomás-ingadozásnak, nőknél a ~ idején a petefészek hormontermelésének egyenetlenségének. Minden kimelegedést, értágulatot előidéző faktor (pl.

[Denzitometriá]?s vizsgálattal a csontállomány állapota vizsgálható. Főként nőknél a ~ után, bizonyos betegségek, gyógyszerek szedése, valamint gyakori csonttörések előfordulása esetén ajánlott néhány évenként a vizsgálatot elvégezni.
Terápia: ...

Folyadékvisszatartással járó állapotok: például terhesség, ~, keringési zavarok, hormonális betegségek -cukorbaj-, alulműködő pajzsmirigy, köszvényes csomó, trauma utáni hegesedés csak töredéke a lehetséges okoknak.

hormonális zavarok (petefészkek zavart működése, ~)
magas vérnyomás betegség (hypertonia)
tömény szeszes italok fogyasztása ...

A vizsgálat után elérhető a gyógyulás. A hólyag működését gyógyszeres kezeléssel szabályozzák. Szükség esetén görcsoldó, ~ esetén alkalmazható hormon készítmény szedése lehet a megoldás. Elképzelhető, hogy műtéti beavatkozásra is sor kerül - például gátizom rekonstrukció.

Igazság: Az idősebb férfiaknak lassabban lehet erekciójuk, de gyakran hosszabb ideig képesek a szexuális életre, mint a fiatalabb férfiak. A ~ után a nők még mindig tudják élvezni a nemi együttlétet. Ennek részben az is lehet az oka, hogy nem kell a terhesség miatt aggódniuk.

A magas vérnyomás az esetek 90 százalékában ismeretlen eredetű, 10 százalékban valamilyen egyéb meglévő betegségre - hormonális eredet, mellékvesekéreg, pajzsmirigy, ~, veseverőér-szűkület vagy cukorbetegség, vesebetegség - vezethető vissza.

Zöld és Szürkehályogra, Ulcus, Gerinc sérvre, Porckorong sérvre, Izomsorvadásra, Alltzheimer, Általános gyulladások csökkentésére, Neuropathia, Polyneuropathia, Tüdő, Visszér, Lyme kór /6db CD/, Basedow kór, Arthritis, Izületi gyulladásra, Polyarthritis krónikus izületi gyulladás, ~, ...

Ilyen biológiai hatásnak tekinthetők bizonyos életkorok, állapotok (terhesség, megözvegyülés), a hormonális változások (például a ~), amelyek lelkileg is sérülékenyebbé teszik az egyént.

Ha ez utóbbi szintje lecsökken - ahogy a ~ alatt történik - a neuronok 'megzavarodnak', egyre nagyobbra nőnek és egyre több ingerületátvivő anyagot gyártanak. Mivel pedig kapcsolatban vannak az agy hőtermelő központjával, megnövekedett aktivitásuk téves üzenetet közvetít: 'nagyon meleg van'.

Az ötven év alatti férfiak között a szívinfarktus gyakorisága közel a tízszerese annak, mint ami a hasonló korú nők között megfigyelhető. A nőknek az infarktussal szembeni relatív védettsége hormonális hatással magyarázható, és a menstruáció elmaradása, a ~ bekövetkezése után kezd megszűnni.

Akár a "sima" fogamzásgátló szerek is sokat segíthetnek, de serdülőkortól a ~ig speciális gyógyszere is van az androgén alopeciának.

A nők nemiségük kapcsán sokkal több fájdalommal találkoznak, mint a férfiak, kezdve a kamaszkori nemi érésükkel, a menstruáció megjelenésével. Emellett a szüzesség elvesztése, a szülés, majd a ~ is inkább negatív, kellemetlen jelenség.

A csont szerkezetének lebomlását az ösztrogén női hormon szintjének csökkenése ugyancsak befolyásolja. Így a ~ beálltával a nők, 40- 60 életévük között normál csonttömegük egyharmadát elveszíthetik. A folyamat hatvan éves kor után közel egyforma mértékű a két nemben.

és a mellékvesék a férfiakban is termelnek ösztrogént, de lényegesen kisebb mennyiségben.) Túl magas a szintje tüszőrepedéskor, férfiaknál májzsugor, esetleg agydaganat esetén. Alacsonyabb az érték tüszőrepedés nélküli ciklusban, a petefészkek gyenge működésekor, illetve a változókorban, a ~ ...

részében az ízületi felszíneket nagy erőhatások érik, és gyakran ennek csak késői következményeként jelentkezik az artrózis.
Egyes betegségek következtében, mint anyagcsere betegségek (pl. köszvény és chondrocalcinosis), endokrin betegségek (pl. diabetes, hypothyreosis, akromegalia vagy ~) ...

- Cukorbetegek számára fontos szempont, hogy az inulin egy olyan energiaforrás, amely nem emeli a vérckukor szintet.
- Egyes források szerint az inulun a ~ korban lévő nők mellrák rizikóját csökkenti azáltal, hogy az ösztrogén toxikus formáját kiiktatja.

A sárga szín serkenti az agyi és mentális funkciókat ezért eredményesen használható gyomor - máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép betegségeiben. Emésztési zavarok, puffadás, rekeszizomsérv, hányinger, gyomornyálkahártya gyulladása, cukorbaj, ~os folyás, idült reuma, izületi gyulladások, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Menstruáció, Menopauza, Cukorbetegség, Nőgyógyászat, Daganat?

◄ Klimaktérium   Klinikai gyakorlat ►
 
RSS Mobile