Kezdőlap (Kézremegés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kézremegés

Betegségek  Kézizzadás  Kézzsibbadás

Kézremegés (tremor) tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...


Kézremegés (tremor)
Kategória: Ideggyógyászati megbetegedések
megosztás ...

A kézremegés általában nem ártalmatlan öröklött, testi, illetve lelki kóros állapotok sokszor alig észrevehető megnyilvánulásai. Sok esetben "aktuális idegességre" utal, de sok esetben a beteg pszichés problémáinak lehetőségeiről (pl. alkoholizmus, szorongás) értesíti a megfigyelőt.

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > K > Kézremegés
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
Kézremegés ...

Szívdobogás, hidegrázás, kézremegés
Az idegösszeomlás tünetei
Az állandó feszültség előbb-utóbb elvezet a teljes kimerülésig. Ismerd meg az idegösszeomlás tüneteit! ...

Kézremegés
Cél: a beteg megfelelő felvilágosítása, kézremegésének elfogadtatása
Teendő: ...

kézremegés hideg verítékezés éhségérzet
sápadtság fejfájás furcsa, esetleg agresszív
viselkedés
fáradtság szédülés látászavarok ...

Kézremegés
Testünk a lelkünk tükre
Dédelgetett fájdalmak - A női betegségek pszichoszomatikája ...

balesetek kézremegés
közlekedési kihágások perifériás idegkárosodás
bűnözés- erőszak köszvény ...

Kézremegés, bizonytalan tünetek
Szorongás, idegkimerültség?
Keringési problémák fiatal anyukán?
Agyvelőgyulladás után
Több gyógyszer együttadása, várható kölcsönhatások
Stroke, fiatalon...
Laktóz- és tefehérje érzékenység?
Kifáradás jelei
Stroke utáni rehabilitáció ...

Gyakori a reggeli kézremegés, a már reggel megjelenő, kényszerű, egész nap folytatódó ivás. Erkölcsileg elzüllik és idővel már kevesebbet tud inni. Gyakori a gondolkodás és a memória zavara, önző és megbízhatatlan.

Az egész néhány perc alatt végigszalad az emberen (nálam ez érdekes módon mindig bal oldalon kezdődik és innen halad a jobb testfelem irányába.) Közben fokozódó diszkomfort érzés, kézremegés, akadozó beszéd jelentkezik.

Gyakoriak a kézremegések és a bal kezem külső éle, valamint a kisujj egy időben periodikusan lebénult, de ez szerencsére megszűnt (ez utóbbi lehetséges, hogy összefüggésben lehetett az akkori csuklómerevítő viselésével).

- megvonásos tünetek (delírium tremens*, kézremegés, izzadás, járás zavar, borvörös arcpír, émelygés, étvágytalanság, lelassult reakcióidő)
- beszédzavar (érthetetlen, gyors beszéd, vagy fokozottan lelassult, tompa ...

- izgatottság, ingerlékenység, idegesség, kézremegés
- heves szívdobogásérzés, szapora, szabálytalan szívműködés (nyugalomban is)
- fokozott verítékezés, a meleg-intolerancia, magasabb testhőmérséklet
- izomfájdalom
- jó étvágy ellenére bekövetkező fogyás
- nőknél: menstruációs zavarok
- hasmenés ...

A hipertireózis tünetei a kiváltó októl függetlenül a szervezet felgyorsult funkcióit tükrözik: szapora szívritmus és magas vérnyomás, szívritmuszavarok (arritmia), fokozott izzadékonyság, kézremegés, idegesség és feszültség, alvási nehézség (inszomnia), fokozott étvágy ellenére fogyás, ...

Az idegrendszeri elváltozások a következőkben állnak: különböző érzészavarok a végtagokon, kézremegés, elbutulás. Jellegzetes az alkoholos állapotban vagy utána jelentkező görcsös állapot. Az egyik legrettegettebb tünetcsoport a delirium tremens.

A Parkinson-kórt általában egyik jellegzetes tünetéről, a kézremegésről szoktuk megjegyezni és beazonosítani.

6 hónapos a kisfiam, mindig is "röpködős" volt ha valaminek nagyon örült, ám kicsit zavar a kézremegése, ha nagyon lelkes. látszólag reszketve emeli fel a kis karját.

o Fizikai tünetek: kézremegés, hányinger, rosszullétek.
o Kontroll elvesztése: Addig iszik, míg nem éri el a részegség állapotát.
o Funkciók, kötelességek fokozatos elhanyagolása a családban, és a munkahelyen.

A pajzsmirigy túlműködés néhány tünete: idegesség, ingerlékenység, fokozott izzadás, felgyorsult szívverés, kézremegés, szorongás, alvászavarok, a bőr elvékonyodása, finom törékeny haj, és az izomgyengeség-különösen a felkaron és a combon. Továbbá előfordulhat gyakori székletürítés.

Ha emelkedett a TSH-szint, a pajzsmirigy a T4 és a T3 hormont nem megfelelő mennyiségben termeli és nem megfelelő a vérkeringésbe bocsátása sem, így a beteg különböző hyperthyreosisra jellemző tünetet mutathat, mint például szapora szívverés, fogyás, idegesség, kézremegés, ...

A pajzsmirigy hormonok magasabb szintje ingerlékenységet, feszültséget, alvászavart, kézremegést okoz. A csökkent hormonszint ellenkező irányú változást okoz, a beteg tompulttá, közönyössé válik, feledékenység, aluszékonyság jelentkezik, csökken a nemi vágy.
Anyagcsere ...

A tünetek az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függően több félék lehetnek, de gyakran jellemző a fejfájás, kézremegés, rossz kedélyállapot, ingerlékenység, fáradtság vagy gyengeség.

A 'másnaposság' kisebb-nagyobb alkoholmennyiség elfogyasztása után több órával kezdődő kínzó fejfájás, hányinger, hányás, szomjúságérzés, étvágytalanság, rossz kedélyállapot, fáradtság, izgatottság, kézremegés kialakulásával járó tünetegyüttes.

a bőr fényérzékenysége és/vagy kékes elszíneződése. kézremegés, fulladás, köhögés.
Ritalmex
A kezelés célja: csökkenti a kamrai eredetű extrasystolék számát.

A másnaposság tünetei a súlyosságtól függően lehetnek: szájszárazság, szomjúságérzet, étvágytalanság, fejfájás, rossz kedélyállapot, ingerlékenység, bevérzett szemek, zaj- és fényérzékenység, kézremegés, fáradtságérzet, gyengeség, feszült idegállapot, szorongás, ...

Az adag 20-30 perc múlva megismételhető. Mellékhatások (kézremegés, tachycardia, jelentős nyugtalanság) esetén csökkentsük felére a dózist.

A dopamint termelő idegsejtek száma a természetes öregedés során is csökken, ám ha a kezdeti sejtszám legalább fele megmarad, nem fejlődik ki a betegség, az esetleges öregkori kézremegés kisfokú lesz.

Idegrendszeri szövődmények része lehet a kézremegés, koordinációs- és gondolkodási zavarok.

Pajzsmirigy túlműködés jelei a gyors szívdobogás, nyugtalanság, idegesség, melegebb hőmérséklet iránti intolerancia, súlyvesztés, laza széklet, kézremegés, meleg, nyirkos bőr, enyhén emelkedett testhőmérséklet.

Azóta hívják Parkinson-kórnak betegséget, amely általában idős korban kezdődik: jellegzetes kézremegés, izommerevség és lassult mozgás alakul ki. A kór bizonyos idegsejtek pusztulásának következménye, emiatt a mozgások szabályozásában fontos szerepet játszó dopamin termelődése zavart szenved.

Főbb tünetek: depresszió és szorongás, gyanakvás és robbanékonyság, álmatlanság és kábultság, száraz szemek, idegentest érzéssel, szemkidülledés, kézremegés.

Igaz, mindjárt hozzá kell tenni, hogy a kávé nem mindenkinek jó, ráadásul túl sokat nem ajánlott belőle inni, mert nagy mennyiségben idegességet, heves szívverést és kézremegést okoz. A fejfájás koffeinelvonás következménye is lehet.

Kialakulásában több tényező (immunológiai, stressz) játszik szerepet. Számos panaszt (idegesség, szapora szívműködés, hasmenés, fogyás, fokozott étvágy, izzadás, kézremegés, álmatlanság) és tünetet ( elsősorban szemtüneteket, jellemző a kidülledt szem) okoz.

A Parkinson-kór az idegrendszer lassú lefolyású, degeneratív betegsége. Kiváló oka nem ismert. A betegség alattomosan kezdődik, fokozatosan súlyosbodik. Első jel lehet a nyugalmi állapotban jelentkező - gyakran csak az egyik kezet érintő - kézremegés.

muszkarin-receptor gátló (kompetitív muszkarin-receptor inhibítor) a nadragulya (Atropa belladonna) hatóanyaga, az atropin, amit azonban erős, más szervekre kifejtett mellékhatása (szájszárazság, pupilla-tágulat, kézremegés, szapora szívverés) miatt a hiperaktív hólyag kezelésében nem alkalmaznak.

A vércukorszint esése következtében ugyanis agyunk egyes területeinek idegsejtjei eltérő mértékben jutnak energiához. Az ellátás zavarának következményei vannak, hirtelen farkaséhségrohamok, kézremegés, végtagzsibbadás, elesettség, gyengeség vagy akár heves fejfájás.

A legegyértelműbb, hogy a függő már nem bírja elképzelni a net nélkül egy óráját sem, szinte - ha nem is görnyed a gépnél folyamatosan - 5 percenként megy fel a világhálóra. Ezeken túl fizikai tünetek is előfördulhatnak, mint idegesség, kézremegés, fejfájás, szemszárazság.

ajak-, nyelv-, gége-, nyelőcső, gyomor-, máj- és hasnyálmirigyrák gyakorisága emelkedett az alkohol az idegrendszert is károsítja, így érzészavarok jelenhetnek meg (polyneuropathia),
gyakori tünet a kézremegés, járászavar, agyi sorvadás, szellemi hanyatlás ill. emlékezetzavarok
potenciazavarok ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Remegés, Hányinger, Daganat, Depresszió, Stroke?

◄ Kézizzadás   Kézzsibbadás ►
 
RSS Mobile