Kezdőlap (Izomhúzódás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Izomhúzódás

Betegségek  Izomgyengeség  Izomláz

Izomhúzódás
Nagy erőhatásra a lábszár izomzatban túlfeszülés keletkezik. Jellemzően excentrikus terhelés (izomfeszülés egyidejű összehúzódással) váltja ki. Túlterhelés, bemelegítés hiánya hajlamosít
Tünetek ...


Derék izomhúzódás, szakadás
A felnőtt sportolók háti és derékfájdalmának gyakori oka izomhúzódás vagy szalagszakadás, ami serdülőknél ritkábban fordul elő. Hajlamosak ilyen húzódásra az alkatilag merev sportolók, leginkább azok, akiknél nagyon feszesek az ágyéki vagy a combhajlító izmok.

Az izomhúzódás a leggyakoribb sportsérülések egyike. Rossz mozdulat, hirtelen irányváltás, ugrás következménye lehet. Gyakori a futballban, a kézilabdában, a baseballban és a jégkorongozóknál.

izomhúzódás - pulled muscle (meghúzódott izom), szintén lásd: (témák)
izomrángás - muscle twitching
izomtónus - az izom nyugalmi állapotú feszessége, muscle tone, (szintén lásd: tónus) ...

Izomhúzódások
Ma már minden futó, sportoló tudja az izomhúzódások elkerülésének a módját: megfelelő bemelegítések és nyújtások az edzések előtt, az edzettségi szinthez mért edzésterhelések, és a terhelt izmok gondos lenyújtása minden egyes edzés végén.

~, zúzódás
Az ~ és - zúzódás akkor jön létre, ha az izmot hirtelen erőhatás, direkt trauma vagy túlterhelés éri. Az izomban bevérzések keletkeznek, az izomrostok elszakadhatnak. Az izom mozgatása fájdalmat okoz.

Az ~okat ellenben meleg vizes borogatással, a vérbőséget fokozó, izomlazító hatású sportkrémekkel érdemes kezelni. Kisgyermekek fülfájása esetén gyors fájdalomcsillapítást eredményez a fülre helyezett, meleg sót tartalmazó zacskó.

Rándulások, ~
Hogyha túl nagy súlyt próbálsz emelni rossz technikával, túledzed magad, vagy helytelen módon nyújtasz, az rándulásokhoz és ~okhoz vezethet.
Hogyan kerüljük el?

Bokaficam és ~ok Morzsaparti NE SZÍVJ TOVÁBB! Kapros-túrós lepény A szívünket terhelő étkezések Csecsemőmirigy daganatot Aki ad, boldog lesz Szeretném kitörölni a szívemből... Miért csámpás a gyerek? Hogyan ne hízzunk az ünnepek alatt? Hogyan éljük túl a karácsonyt stressz nélkül?

-Általános gyulladáscsökkentő (orvos által javasolva vagy felírva) - napégés, ~ esetén.
-Fájdalomcsillapító - fejfájás, fogfájás, napszúrás, rovarcsípés esetén.
-Fertőtlenítő hatású kenőcs - bőrfertőzés esetén.
-Görcsoldó - gyomorrontás, hasmenés esetén.

Mozgásszervek: Reumatológiai és ortopédiai panaszok, izom- és ínpanaszok, teniszkönyök, vállmerevedés, lumbágó, porckorongsérv (nem műtét helyett!), gerincműtét utáni rehabilitáció, ficamok, ~ok, köszvény.

Körülírt formában a fájdalom inkább hirtelen kezdődik ~ után, élesen tör a betegre. Mindkét esetben súlyosbodik fáradtság, meghúzás vagy megerőltetés után. Az izmok egyes területei nyomásra érzékenyek; ezeket érzékenységi vagy trigger pontoknak nevezik.

Még az olyan kisebb alsó végtag sérülések, mint a bokarándulás vagy az ~ is elősegíthetik veszélyes vérrögök kialakulását, olvasható egy hollandiai vizsgálatról szóló közleményben.

Egy sor egyéb traumatológiai kórképnek is hasonlóak a tünetei (izomszakadás, ~, ínszalaghúzódás, rándulás, ficam, csonttörés), ám a szükséges kezelés módja az eltérő esetekben más és más.

Milyen házi gyógymódok állnak rendelkezésünkre, ha nem akarunk minden bajunkra azonnal gyógyszert szedni? Hogyan enyhíthetjük az ~t, a köszvényt vagy a fáradtságot? Dr. Kóczán Istvántól, a Blikk orvos szakértőjétől ismét kipróbált és jól bevált praktikákat ismerhetünk meg. ~ ...

- Izombántalmak: ~ok, kötőszöveti gyulladások
- Ínpanaszok: íngyulladás, ínhüvelygyulladás
- Idegsérülések: ideggyökérgyulladás, ideggyulladás, idegfájdalom, végtagok fantomfájdalma, övsömör fájdalom
- Bőrpanaszok: keloid kezelése, sceleroderma kezelése
- Gyógyszerbevitel ...

Fürdővízhez adva, vagy külsőleg krémekhez keverve és bedörzsölve a bőrbe csillapítja az ~ok okozta fájdalmat és merevséget.
Fűszerként
Aromája kitűnően harmonizál az olaszos konyha ízeivel, jól illik a bárány- és a vadhúsokhoz, de burgonyához, zöldség- és gombaételekhez is finom.

A csontok, izmok és ízületek sérülései rendkívül gyakoriak, súlyosságuk az enyhe ~októl az ízületi szalaghúzódásokon, ízületi ficamokon át egészen a csonttörésekig terjed. Az erős mechanikai hatás következtében kialakuló sérülés helyreállítása az ortopédia traumatológiai ágának feladata.

Az enzimek fehérje természetűek, amelyek segítik a sejtek általános működését. A vázizom- és szívizomsejtekben a legtöbb energiájukat az ~ra fordítják.
A szervezet három különböző CK formával rendelkezik, ezeket izoenzimnek nevezik: ...

Ha például a bokánkat futás vagy járás közben befelé döntjük (ezt nevezik pronációnak), az izmaink ellensúlyozásra kényszerülnek, ami megnöveli az ~ kockázatát. Jó sportboltokban kap­hatunk olyan cipőt, amely lehetővé teszi a helyes lábfejtartást.

A levendula tea formájában enyhíti az idegi eredetű hasi problémákat, ugyanakkor segít helyreállítani a szervezet természetes bélflóráját is. Ezenkívül a levendula remekül alkalmazható ízületi fájdalmak, ~ok, valamint reumás panaszok esetén is.

Az izmok igen aktívak és rendkívül jó a vérellátásuk, ezért az izombetegségek, - mint például az izomsorvadás - szerencsére ritkák. Ennél gyakoribbak azonban az izom rendellenességek, olyan mint a görcs, ~, izomszakadás. Ide sorolható még a reumás és más gyulladásos megbetegedések.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Húzódás, Sportsérülés, Csonttörés, Csonttörések, Trauma?

◄ Izomgyengeség   Izomláz ►
 
RSS Mobile