Kezdőlap (Ínysorvadás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Ínysorvadás

Betegségek  Ínygyulladás  Ínyvérzés

Fogínysorvadás
Mi a fogínysorvadás?
A fogínysorvadás általában az íny gyulladásával kezdődik. Ha a gyulladást nem kezelik időben, akkor a gyulladás átterjed az íny és a fog közé a kis fogtasakokba.


Fogínysorvadás, paradentózis (parodontitis)
A fogínygyulladás a fogínysorvadás és a paradentózis a fogak elvesztéséhez vezethet
...

FOGÍNYSORVADÁS - LELKI HÁTTERE
Fogainknak jut az a feladat, hogy a külvilágból származó hatásokat - szellemi és anyagi táplálékot egyaránt - felaprózzák, azaz 'első fokon" szembesüljenek e benyomásokkal és problémákkal.

A fogínysorvadás szó valójában kétféle állapotot takar a betegek számára: az egyik, amikor azt látják, hogy a fognyakról visszahúzódott az íny, a másik, amikor a kilazult fog vagy fogak miatt keresik fel rémülten a fogorvost. Cikkünkben a két eltérő jelenséggel és következményeikkel foglalkozunk.

Kapcsolódó cikkek a Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás rovatban olvashatók.
Értékelje a cikket:
Nyomtatható verzió ...

Főoldal Betegségek Betegségek részletesen Fog és szájbetegségek Fogszuvasodás, ínysorvadás, fogpótlás
A fogak nyakán, a gyökérfelszínen szuvasodás
A fogszuvasodás és következményes betegségei ...

~ és annak okai
Az ínybetegségek számos ember életében okoznak kellemetlenségeket, azonban ha nem teszünk semmit annak érdekében, hogy ezeket a problémákat megfelelően kezeljük, ill. megelőzzük akkor bizony komoly következménye is lehet a kezdetekben még apró problémának.

~
A dohányzók előtt talán ismeretlen veszélyforrás az ínysorvadás, amely a leggyakoribb oka a fogak elvesztésének. Ennek oka, hogy a cigaretta hatására a vérben csökken az oxigén-szint, ami nagyban korlátozza a fogíny ellenállóképességét.
Veszélyes egészségkárosító ...

Fogínysorvadás kezelése
Gyakran ínyproblémákkal keresnek fel minket pácienseink a rendelőben. A fogínysorvadás, azaz fogágybetegség ma már népbetegségnek számít.
Parodontózis - fogínysorvadás ...

Fogínysorvadás - kialakulásának lelki oka
Fogínysorvadás: a belső tartás meggyengülése, érzékenység; képtelenség arra, hogy 'átrágjuk" magunkat a dolgokon; az eredendő bizalom hiánya; aktív cselekvésre szóló felhívás ...

A fogínysorvadás
A fogínysorvadás általában az íny gyulladásával kezdődik. Ha a gyulladást nem kezelik időben, akkor a gyulladás átterjed az íny és a fog közé a kis fogtasakokba.

~
Az ínysorvadás a fog alapjánál található ínyszövet elvesztése, ami a gyökér felszínének szabaddá válásával jár.

Az ínysorvadás megállításához egy egyszerű fehérjére van szükségünk
Az ínybetegségek növelik a szívinfarktus kockázatát
A fogzás enyhítése 15 otthoni módszerrel
Az ínygyulladás kezelésével megelőzhető a szívbetegség ...

Az ínysorvadás hosszan fennálló cukorbetegségben gyakori. Tartósan a normális közelében lévő vércukorszintekkel és gondos, rendszeres fogápolással sokat tehet a cukorbeteg fogai idő előtti elvesztésének megakadályozásáért.
A hypoglykaemia (heveny vércukorszint csökkenés) leggyakoribb tünetei ...

Fogínysorvadás. Syn krónikus desquamativ gingivitis.
gingivostomatitis
A fogíny és a szájnyálkahártya együttes gyulladása. (fogíny-, + G. stoma, száj, + -itis, gyulladás) ...

(másnéven: fogínysorvadás)
A fogágy a fogaknak az állkapocscsontokhoz való rögzítését szolgáló apparátus.

Az ínygyulladás, ínysorvadás, fogágy-gyulladás olyan anyagcsere-megbetegedés, amelynek a hátterében több fizikai és lelki ok is megtalálható.

fáradékonyság, fogínysorvadás, végtagfájdalom, vérzékenység, esetleg scorbut
50 mg
E - vitamin (tokoferol) ...

A parodontózis (fogínysorvadás) a fogíny gyulladása nyomán, de általában annak lezajlása után kialakuló degeneratív fogágy-betegség, melynek következtében a fogíny lassan visszahúzódik a fognyakról. Végső soron a fogak kilazulásához, majd kihullásához, illetve ezt megelőzendő kihúzásához vezet.

A parodontitis, azaz fogínysorvadás, amennyiben nem kezelik, a fogak elvesztéséhez vezet. Emellett számottevő hatása lehet a páciens általános egészségi állapotára.

Ne álltassuk magunkat, a gondos karbantartás mellett is előfordulhat, hogy a cukorbetegséggel együtt járó fogínysorvadás miatt a fogak menthetetlenül meglazulnak és elkerülhetetlenné válik a húzás. Ezt megelőzően azonban még számos lehetőség kínálkozik, amelyekkel élni kell.

A fogágy betegsége (paradontosis) a laikusok körében vagy ínyvérzésként, vagy ínysorvadásként ismeretes. Valójában az egyik leggyakrabban előforduló krónikus fertőző betegségről van szó, mely népbetegségnek tekinthető.

A másik, nehezebben kezelhető klasszikus probléma az ínysorvadás. Ez sokszor ínygyulladás következménye, de egyéni hajlam, cukorbaj, hormonális változások, dohányzás, vitaminhiány is szerepet játszhat benne.

Aki nem mos rendszeresen fogat, annál nemcsak a szuvasodás és a fogínysorvadás, hanem a rossz lehelet veszélye is fennáll. A fogak között, illetve a protézisen megtapadt ételmaradék ugyanis idővel elbomlik és kellemetlen szagot áraszt.

A csontritkulás, különösen az állkapocsban, a fogak elvesztéséhez vezethet. A fogínysorvadás az egyik figyelmeztető jele, az állkapocs csontveszteségének. Fogínysorvadás során, emellett a fogak nagyobb felülete van kitéve a különböző, foglyukasodást okozó hatásoknak.

Ezzel megkezdődik a fogak károsodása, szuvasodása rosszabb esetben a fogínysorvadás.
A gyerekek jobban ki vannak téve a fogszuvasodás lehetőségének, mint szülők figyeljünk oda, hogy a gyerek alaposan mossa meg a fogait. Magyarországon nem fluorozzák a vizet.

Lepattant a porcelán
Implant vagy kivehető fogsor fogínysorvadás esetén
Ideiglenes tömés miért szükséges
Fémkerámia híd utólagos korrekciója
Rossz a leheletem
Fogínyvérzés fogkőeltávolítás után ...

Tünetek: Vérzések, ínysorvadás, izomgyengeség, vérszegénység, gyulladások.
Bővebben a betegségről
C-vitamin (aszkorbinsav) ...

Ínygyulladás ", Fogágy-gyulladás ", Lövészárok betegség ", ~ "
116. FEJEZET - Temporomandibuláris rendellenességek
117. FEJEZET - Sürgősségi fogászati problémák ...

A klinikai korona nagyobb fogínysorvadás esetén. A klinikai és anatómiai korona nagysága megegyezik egészséges fogazatnál, viszont a klinikai kisebb például előtörő nyolcas esetén. Csapos fogművekFontos, hogy a gyökér széle íny fölött követhető legyen, ínybarázda tágítással láthatóvá kell tenni.

Fogbetegségek: fogszuvasodás, fogínysorvadás, fogínyvérzés és a szabálytalan fogsor.
Fertőző betegségek iránti fogékonyság: ami a gyakran visszatérő légzőszervi gyulladásokban és hurutokban, valamin hólyaghurutban és vesemedence gyulladásban nyilvánul meg.

Esetében fellépő betegség a skorbut. Jellemzője a kiszáradt bőr, emésztési zavarok, fogínysorvadás (fogínyvérzés), következtében meglazult fogak.

Ez a fajta rágás fokozza a nyállal való összekeveredést, erősen masszírozza a fogínyt, így a gyerekek erős, egészséges fogazatának kifejlődését segíti elő. Tisztítja a fogakat, gátolja a fogínysorvadás kialakulását és az esetlegesen előforduló fogínyvérzések is abbamaradnak.

Torokgyulladás, fogínygyulladás, és ínysorvadás esetén öblögető. Külsőleg az izzadság által létrejött felsebesedést, gyulladást is kezelhetjük vele, valamint megakadályozható az izzadmány bakteriális fertőzése. Kis mennyiségben flavont tartalmaz. (Lásd FLAVON címszó alatt.) Erős hatású gyógynövény.

Mivel a C-vitamin elengedhetetlen a szervezet kollagén-előállításához, hiánya bőr alatti és ízületi vérzést, véraláfutást okoz, a fogíny vérzik és begyullad. Később egyéb vérzések, gyulladások is kialakulnak, amiket ínysorvadás, vérszegénység kísér.

A skorbut a C-vitamin hiányának következtében alakul ki: mivel a C-vitamin elengedhetetlen a szervezet kollagéntermeléséhez, hiánya bőr alatti és ízületi vérzést, véraláfutást, fogínyvérzést okoz. Később egyéb vérzések és gyulladások is kialakulnak, ezeket sokszor ínysorvadás és vérszegénység ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Sorvadás, Fogínysorvadás, Szuvasodás, Fogszuvasodás, Ínygyulladás?

◄ Ínygyulladás   Ínyvérzés ►
 
RSS Mobile