Kezdőlap (Invazív)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Invazív

Betegségek  Invagináció  Inzulin kezelés

Invazív beavatkozás
"A beteg testébe bőrön, nyálkahártyán vagy más testnyíláson keresztül behatoló fizikai beavatkozás, ide nem értve a beteg számára szakmai szempontból elhanyagolható kockázatot jelentő beavatkozásokat." (1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről) ...


Az "invazív" jelentése: Az az orvosi eljárás, melynek során a testbe vágás vagy szúrás által behatolnak.

A minimál invazív gerincsebészeti technika előnye
A minimális mértékben invazívaz az orvosi eljárás, melynek során a testbe vágás vagy szúrás által behatolunk, vagy más néven 'perkután' (bőrön keresztül kivitelezett), ...

Egy közelmúltban végzett japán tanulmány összehasonlította az intramukózális, illetve a minimálisan szubmukózába terjedő invazív kolorektális rák ESD révén történő kezelését a T1 beosztású kolorektális rák laparoszkópos kolektómiával történő kezelésével (Kiriyama, Y. Saito et al.

laparoszkópos, sérvműtét, minimál, invazív
Holland kutatók beszámolója szerint a laparoszkópos technikával, melynek során apró, videokamera segítségével vezérelt műszereket használnak, végzett műtét eredménye jobb lehet a hagyományos technikával végzett sérvműtétnél.

~ módszerek
~ módszerek alatt a gyomortükrözés során vett szövetmintából való Helicobacter pylori-meghatározásokat értjük.
1.

~ Streptococcus pneumoniaeinfekciókból izolált törzsek szerotípusának és antibiotikum-érzékenységének meghatározása

A Streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae) a területen kialakult ~ fertőzések igen fontos patogénje.

~ terápiák:
1. Injekciók
Intraocularis, azaz a szem belsejébe juttatott injekció: ...

~ rák - a rák kialakulásának helyén lévő szövetek rétegeiből kilépve ráterjed a környező egészséges szövetekre. Infiltráló ráknak is nevezik.
Irrigálás - olyan eljárás, mely során víz vagy gyógyszeres oldat alkalmazásával tisztítják a hüvelyt és a méhnyakat.

~ eljárások
Ha a kismama elmúlt 35 éves és a genetikai tanácsadás is ezt javasolja, illetve ha az ultrahang-vizsgálat vagy a vérvizsgálat, esetleg mindkettő pozitív eredményt ad, akkor minden esetben felajánljuk a magzati kromoszóma-vizsgálatot.

Non-~ fájdalomcsillapító eljárások
Ezek közül a daganatos fájdalom csillapítására leggyakrabban a TENS (transcutan elektromos idegstimuláció) használatos, főleg a másodlagos myalgia, illetve a neuropathiás fájdalom enyhítésére.

Entero~ E. coli A kórtana a vérhashoz hasonló, a bélnyálkahártyába hatolva, gyulladásos, vérzéses folyamatot okoz..
SHIGELLÁK-VÉRHAS ...

Minimál ~ sebészet- korunk legkíméletesebb műtéti technikái
'Modern világ, rohanó élet, nem jut időm semmire.' - miként ezt a Bikini együttes is énekli,...
Tények és tévhitek a fogamzásgátlásról ...

~ beavatkozás az anamnesisben
Hólyagnyak dyssynergia
Kis méretű prostata, vizeletürítés közben kellemetlen panaszok ...

~ kórképekben a hemokultúra gyakran pozitív
közvetlen vizsgálat liquorból történhet
ezt ülepítéssel és Gram-festéssel végzik
diagnosztikus lehetőség a b tokantigén kimutatása koagglutinációval ...

~ daganat csak mikroszkopikusan látható.
Az infiltráció mélysége legfeljebb 5 mm, és nem szélesebb, mint 7 mm.
T1a1 ...

~ (vér útján történő) diagnosztika: Szívkatéterezés, mely során a szívben uralkodó nyomásviszonyokról, áramlásokról igen pontos ismereteket kaphatunk. Kontrasztanyagos szív-és érfestés, mely szintén sok információval szolgál.
A Veleszületett szívhibák kezelése ...

~ diagnosztika és terápia (szervezetbe való beavatkozás: branül, endoszkóp)
Gyakran az apatogén kórokozók patogénné válnak és ez okozza a nosocomialis fertőzéseket.
5. óra ...

A ~ meningococcus betegség okozója egy baktérium, a "Neisseria meningitidis", másnéven meningococcus. E baktériumnak több típusa van (A, B, C, Y, W135 stb.), Magyarországon a leggyakoribb a B és a C szerocsoportú kórokozó.

Non~ módszerek - ureakilégzési teszt (UBT)
~ módszerek - endoscopos vizsgálat során vett szövetmintából a kórokozó kimutatása (előnye, hogy szövettani diagnózishoz is jutunk)
Vérből specifikus ellenanayg kimutatás-aktuális státusról nem tájékoztat ...

b. ~ rákra utaló leletek:
karfiolszerű növedék
kifekélyesedés
kifekélyesedett növedék ...

Az ~ érfestést általában csak az után végzik el, hogy kimondták a műtét vagy az angioplasztika (katéteres tágítás) szükségességét. Ilyen esetekben a vizsgálat célja az, hogy a műtét vagy az angioplasztika előtt az érintett területről tiszta képet kapjon az orvos.

Az ~ daganat a 2/b stádiumig operálható. A műtét kiterjedtsége a stádium függvénye. I-es stádiumig elegendő a méh eltávolítása.

Az ~ aspergillosis központi idegrendszeri manifesztációjának egyik lehetősége, amikor a sinus sphenoidalis falán keresztül a ...
150. Posztoperatív pitvarfibrilláció okai, gyakorisága, megelőzése és kezelése szívsebészeti betegeknél ...

Az ~ carcinomához hasonló sejttani eltérésekkel jellemezhető, azonban csupán a hámrétegre szorítkozó, és a szomszédos struktúrákra nem terjedő elváltozás. Minden bizonnyal az ~ c. előállapota, vagyis a rákos daganat lokalizált, curabilis stádiumának felel meg.

non~ légzési vizsgálatra alkalmas készülék
aerosinusitis
Az orrmelléküregek gyulladása, amelyet a sinus és a külső környezet közötti nyomáskülönbség okoz, például repülés esetén, nagy magasságba való emelkedéskor, ill. leereszkedéskor.

A non~ mérési eljárást az akkori, korai ~ módszerekben rejlo fertozésveszély és vérveszteség tette szükségessé. Korotkov 1905-ben leírta az auszkulpációs hangokat, ami a késobbi auszkultációs technika (Riva-Rocci) alapja lett.

Mivel ~ak, bizonyos kockázatot jelentenek a terhességre, ezért nagyon fontos, hogy a vizsgálat felajánlásakor mérlegeljük az általa nyert hasznot a beavatkozás lehetséges szövődményeivel összefüggésben.

A nem ~ vizsgálatokkal jól behatárolt esetekben is célszerű elvégezni a biopsziát, hiszen még egy adat erősíti a diagnózist, illetve viszonylag sokszor teljesen egyértelműnek gondolt elváltozásokról is kiderül, hogy korántsem arról van szó, aminek eddig gondoltuk.
Ki végezze a biopsziát?

Ez a non ~ szemlélet különösen érvényesül a gyerekgyógyászatban. Napjaink egyik ilyen világszerte elterjedő új módszere a kilégzési H2- vizsgálat, amely az elmúlt években egyre több bélbetegség diagnosztikus eszközévé vált. Lényegének megértéséhez két fiziológiai tény ismerete szükséges.

Jelenleg ~ beavatkozás nélkül nem lehet detektálni az artériák elváltozásait, az orvosok gyakran megvárják a tünetek súlyosbodását, például a mellkasi fájdalom megjelenését, vagy a szívinfarktust, és csak ezt követően kerül a beteg szorosabb kontroll alá. Ezzel szemben a dr.

Minimál ~ endoprotézis
Tesztelje magát!
Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy mennyire nagy a kockázata a csontritkulásnak az Ön esetében! Csontritkulás teszt ...

A CT képes ~ diagnosztikai eljárások (FNAB, biopszia) és gyógyító beavatkozások (tályog lebocsátás, RFA) vezérlésére olyankor is, amikor azt ultrahang irányítással nem lehet véghez vinni.

lokálisan ~ azaz a szövetek határait áttöri, a szomszédos szövetekben is szétterjed,
metasztázist ad azaz a vér- vagy a nyirokáramlás útján távoli szervekbe, szövetekbe is eljut és ott szaporodik.

Ha szükséges ~ (ereken keresztüli) diagnosztikai eljárásokat is végzünk billentyűhibákkal kapcsolatosan. Szívkatéterezés segítségével szintén a pitvar és kamra közötti nyomáskülönbség, ill. a billentyűszájadék nagysága számolható.

A minimálisan ~ sebészet tulajdonképpen az endoszkópia egyik fajtája. Hagyományos endoszkópia alatt a természetes testnyílásokon (pl. szájüreg, végbél, húgycső stb.) történő eszközök bevezetését értjük.

Az eljárás non-~ok közé sorolható, azaz a vizsgálathoz nem kell vért venni a pácienstől.
A magzati fibronektin kimutatását azoknak a terhes nőknek a szűrésére használják, akik a gesztációs időszak 26-34. hetében vannak, és korai vajúdási tüneteik jelentkeznek.

invasiv - lásd: ~
~ - 1. valaminek a terjedési tendenciója (pl. az egészséges szövetekbe), invasive,
~ - 2. orvosi kivizsgálás vagy eljárás megjelölése ahol a testnek a részeibe behatolnak szúrás, vagy vágás által, invasive ...

minimál ~ változatában nem szükséges a széles feltárás, csak a bőrön keresztül bevezetett árral átlyuggatjuk az izmok tapadásánál a besült, heges, gyulladásos szövetet. A magyarázat szerint a keletkező vérzés felfrissíti a helyi vérkeringést és elősegíti a gyulladásos szövet eltűnését.

A helyi és egyéb ~ kezelések között a ballon tamponálás, a sürgős és elektív szkleroterápia, vagy gumigyűrű ligatúra és a transzjuguláris intrahepaticus portocavalis shuntkészítés (TIPS) szerepel.

A szívkatéterezés ~ beavatkozás, amely során egy artérián keresztül a szívbe egy speciális műanyagcsövet és ezen keresztül röntgen-kontrasztanyagot juttatnak.

A lézerkezelés non~ beavatkozás, vagyis a gyógyító eljárás folyamán nincs szükség sebek ejtésére, a kívánt hatást tűszúrások, műtéti feltárás és az ezzel járó kényelmetlenségek nélkül érhetjük el.

A kórkép gyakran jelentkezik és lényegesen többször kell ~, műszeres beavatkozással kiegészíteni a terápiát, mint a terhesség nélküli esetekben.

"feszülésmentes hüvelyi szalag plasztikai műtét" angol nevén "Tension-free Vaginal Tape" (TVT) a valódi női stressz incontinentia mikro~ megoldására szolgáló új műtéti eljárás.

A biofizikai eljárás elônye, hogy non~, mellékhatásmentes, egyszeruen kivitelezhetô, segítségével megszüntethetô a nikotinéhség, és mindössze egy órát vesz igénybe.
A nikotin az agyban a neuronalis nicotin-acetylcholin receptorhoz (nAChR) kötôdik.

A MALIGNUS DAGANAT INVAZÍV ÉS METASZTATIZÁLÓ JELLEGE
Ha a malignus daganat az időben csupán soliter tömegként növekedne, kezelése viszonylag könnyű lenne: a gyógyulást műtéttel, vagy sugárkezeléssel el lehetne érni.

A Barrett oesophagusban keletkező enyhe (low-grade intraepithelial neoplasia - LGIN) vagy súlyos intraepithelias neoplasia (high-grade intaepithelial neoplasia - HGIN) ~ carcinomává alakulhat.

A Jahn Ferenc kórházban tartott urológiai szakmai továbbképzések évről-évre népszerűbbek és látogatottabbak lettek, ami a minimál-~ sebészeti eljárások gyors térnyerésének is köszönhető.

Elsőként 1892-ben Sir William Osler írta le, azonban csak az elmúlt évtizedekben bekövetkezett technikai fejlődés, a szívultrahang-készülék és más non-~ képalkotó eljárások megjelenése tette lehetővé jobb megismerését.

A kivizsgálásban van egyfajta sorrendisége: először a kevésbé ~ vizsgáltok felől kell haladni az ~abbak felé. (A hörgő tükrözés ide tartozik. Ez nem értékítélet, csupán egy gondolkodásmód jellemzése. Nem tudom, az Önök esetében hogy állnak ezek a dolgok.) ...

Nem ~ módszer az ultra­hang-vizsgálat, amely elsősorban anatómiai rendellenességek, szív- vagy ve­sefejlődési rendellenesség kimutatására szolgál. Ide sorolhatóak az anyai szérum-marker vizsgálatok, például az Alfa-fetoprotein (AFP) és a Humán chorion gonadotropin (HCG).

A beavatkozás lényege, hogy a bőrön kis metszéseket ejtve ( minimal ~ ), a hasüreget CO2 gázzal felfújva, manipulátorok segítségével végezzük a műtétet. Az operáció alatt a beteg természetesen mély altatásban van.

Az endoszkópos retrográd pancreatográfiát terápiás célból alkalmazzák, mivel a CT és MR technikák fejlődése e nem-~ módszereket juttatta előtérbe. Az endoszkópos ultrahang vizsgálat a korai rák kimutatásában ér el egyre jobb eredményeket.

Anorectalis manometria: A legkevésbé ~ eljárás, bár a beteg együttműködése szükséges hozzá. Van ahol altatásban csecsemőkön is elvégezik. Inkább szűrővizsgálat jellege van. Önmagában nem jelent biztos diagnózist.

Randomizált kettős vak, non-~ vizsgálat posztmenopauzás nőkben
Azoknál a posztmenopauzás nőknél, akiknek legalább három húgyúti fertőzésük van egy évben profilaktikus jelleggel helyi alkalmazású ösztrogén vagy alacsony dózisú antibiotikum szedése ajánlható.

A biopszia ~ módszer: egy speciális tűvel a bőrön keresztül megszúrják a májat és a tűhöz kapcsolt fecskendőbe egy kicsiny, kb 2 cm hosszú, 1 mm vastag, 30-50 mg súlyú májdarabot szívnak ki. Ezt azután szövettani vizsgálatnak vetik alá.

Az ~ daganat kialakulása a CIN-t követően akár évekbe is beletelhet. Maga az ~ tumor lehet előemelkedő, vagy kifekélyesedő. A lokális növekedést követően a daganat a kismedence szerveit szűri be - beterjedhet a méhbe, kívülről ráterjedhet a húgyutakra, a végbélre.

A műtét előtti vagy utáni ~ (gerincközeli) fájdalomcsillapító módszereknek, mint minden orvosi beavatkozásnak van kockázata és vannak szövődményei. Ezért az orvos és a beteg a módszer alkalmazása előtt mérlegeli a kockázat és a haszon arányát.

Lézió hiányában ilyenkor ~ EEG vizsgálatra is szükség lehet, melynél közvetlenük az agyfelszínre vagy vékony tűvel az agyszövetbe helyezik el az elektródákat. Ez az ún.

Az izombiopszia ~ beavatkozás - ugyanakkor specifikus információt ad a gyulladásos reakcióról, ami nem csak diagnosztikus, de prognosztikai információt is hordoz.

a technológiai fejlődésével, egyre több ~ eljárás lehetséges ambuláns eljárás keretében
szakorvosok hiánya bizonyos orvosi diszciplínákban
közegészségügyi igény ...

Először lokális (in situ carcinoma, korai ~ carcinoma), utána a környéki nyirokcsomók érintése révén regionális, vagy távoli szervekbe szóródva szisztémás a betegség.

Az amniocentézis és a korionboholy-mintavétel ~ vizsgálatok, melyek 1-2% vetélési kockázattal járnak együtt. Kockázatuk és költségük miatt az ~ vizsgálatok alkalmazása szűrésre eleve kizárt, kizárólag indokolt esetben, az anya beleegyezésével végzik.

Ez az ionizáló sugárterheléssel nem járó, nem ~ vizsgálat lehetőséget ad a zsigerek szerkezetének vizsgálatára (pl. máj epeutak, epehólyag, vese, lép, hasnyálmirigy, belek, húgyhólyag, prostata, nőgyógyászati szervek).
Tovább
Gasztroszkópia (Gastroscopia) - Gyomortükrözés ...

Ilyenkor kell beavatkozni valamilyen, még nem biztos, hogy ~, de egy kevésbé ~ módszerrel, hogy a vizeletet, valamilyen módon deviáljuk, vagyis más irányba vezessük el azért, hogy a vese működését a későbbiekre, hosszú távra is megóvjuk.

Megkülönböztethető a betegség az ún. felületes és az ~ formája.
Az előbbiek csak a nyálkahártyát érintik, utóbbiak a húgyhólyag izomzatát is elérik. Ez azért kulcsfontosságú, mert az izomrétegben helyezkednek el a vér,- és nyirokerek, és a daganatsejtek ide bekerülve távolabbra is eljuthatnak.

Itt vagy most: Főoldal > Intim szótár > ~ rák
Intim szótár
~ rákA rák kialakulásának helyén lévő szövetek rétegeiből kilépve ráterjed a környező egészséges szövetekre. Infiltráló ráknak is nevezik.

A méhnyakrák megelőzésének célja lényegében a CIN korai felismerése, ezért eszközei is ennek megfelelően speciálisak, gyógyítása eltér az ~ rák kezelésétől. E rákmegelőző állapot felismeréséről és kezeléséről részletesen a megelőzéssel kapcsolatban térünk ki.
Teljes gyógyulás a II/b.

Sebészeti szakmai érdeklődésem központjában elsősorban a minimál ~ sebészeti eljárások állnak. A laparoscopos sebészet és az endoscopos ~ beavatkozások.

Szívműtött betegek a műtét utáni 7. naptól a korai lábadozás szakában
PTCA és egyéb ~ keringés helyreállító beavatkozások után a 2. naptól a korai lábadozás szakában
Nagy mellkasi és hasi verőér-rekonstrukciós műtétek után a korai lábadozás szakában ...

Ilyen lokalizációban - viszonylag lassú és kevéssé ~ növekedése ellenére - "lerághatja" a porcot (ulcus rodens = maró fekély), s ha például a csontok mellett a koponyaűrbe is betör, a beteg életét komolyan veszélyeztetheti.

Sportolóknál műtét szükséges, ennek feltárásos és ún. minimálisan ~ technikái vannak.
Rehabilitációs program
Korai, kontrollált mozgatás után izomerősítés.

A korábban divatos agresszív sebészi megközelítés helyett a konzervatív kezelési módok teljes tárházát bevetjük, mielőtt ~ megoldást javasolnék. A betegtájékoztató oldalakon tehát részleteiben is megtalálhatók:
Az aranyérbetegség okai, és megjelenési formái ...

A nyálmintából végzett vizsgálat higiénikus, fájdalommentes, nem ~ beavatkozás.
Tömeges rendezvényeken, szűrési kampányok során, betegágy mellett, fogorvosi és egyéb más rendelőben egyaránt alkalmazható, hiszen a fájdalommentes mintavétel után 15-20 perc múlva az eredmény közölhető.

Joan Morris(álnéven) egy 67 éves nő, aki elvállalta, hogy egy oktató kórházban végezzenek rajta agyi angiográfiát. Ám egy nappal a procedúra után véletlenül elküldték egy ~ kardiológiai elektrofiziológiai vizsgálatra.

Pulzoximetria: az oxigénnel telített hemoglobin mennyiségének (oxigén szaturáció) megmérése nem ~ módszerrel.
A kiadóról
Állásajánlataink
Küldetésünk
Munkatársak
Terjesztés ...

Ma már lehetőség van ~ angiográfiai vizsgálatok nélkül medenceartériák, veseartériák, illetve a koponya artériáinak a rövid idő alatt történő áttekintésére. Többféle agyi MRI vizsgálat létezik.

- Az egyik legrészletesebb és legbiztonságosabb vizsgálati módszer, mert közben nem ejtenek sebet a paciensen (non~ vizsgálat),
- Nem használnak ionizáló sugárzást, mint a CT vizsgálatok esetében
Menete: ...

A neurálterápia nem önálló orvosi rendszer, alapvetően a vegetatív idegrendszeri hálózat bizonyos anatómiailag pontosan meghatározott pontjain történő ~ beavatkozás, mint szegmentális, regulációs terápia.

Ugyanakkor még csak azon érintettek mindegyikénél sem diagnosztizálják a betegséget, akiknél a tipikus tünetek tapasztalhatók. A tipikus terápia ~, a betegség lefutása gyakran krónikus.

A vastagbél röntgen (irrigoscopia) gyakran pontosabban igazolhatja a diverticulosis lokalizációját, mint az endoszkópia. Gyulladás (diverticulitis) esetében nem megterhelő (nem-~) képalkotó eljárásokkal kell kezdeni a kivizsgálást.

Leggyakoribbak a cukorbetegség, a krónikus vashiány, a vérszegénység, hormonális eltérések, fogamzásgátlók szedése, elhúzódó antibiotikus vagy hormonkezelés, immundeficiens állapotok, műtétek, ~ terápiás beavatkozások, lokális hormonkivonatok hosszan tartó alkalmazása, valamint a terhesség.

A másik nem ~ megoldás a metformin. Ez egy cukorbetegek kezelésében alkalmazott gyógyszer, ami viszont PCO-s betegekben is javulást tudott okozni, a kezelés során a ciklus rendszeressé válik a spontán tüszőrepedés esélye nő.

A módszer non-~, vagyis a bőrfelület megsértése nélkül képes orvosolni a problémát. A kiterjedéstől függően 10-30 percig tartó lézeres kezelést hideglevegős fájdalomcsillapítással végezzük a bőr védelme és a komfortérzet fokozása érdekében.

A no-scalpel kevésbé ~ beavatkozás, ezért alkalmazásakor kisebb a posztoperatív vizenyőképződés, fertőzés és fájdalom kockázata. A vezetéses érzéstelenítés szinte tökéletesen megszünteti a beavatkozással járó fájdalmat. Nem metszik a bőrt, ezért bőrvarrat sem szükséges.

A rutinszerű szűrés a fejlett világban 75%- kal csökkentette a mélyre terjedő (~) méhnyakrák előfordulását (igaz, itt már kezdődő betegségről beszélünk, de legalább korai stádiumban.) Eközben a magyar nők 30%-a soha nem jelenik meg szűrésen.

Abban az esetben, ha a kockázatfelmérő vizsgálatok nagy rizikóra utalnak (súlyos szívizom oxigénhiány terheléskor, jelentősebb kamraműködési zavar ultrahang vizsgálattal), a beteg további ún. ~ kezelése válhat szükségessé, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Sebészet, Szindróma, Daganatok, Tumor?

◄ Invagináció   Inzulin kezelés ►
 
RSS Mobile