Kezdőlap (Invazív)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Invazív


 

Invazív

Betegségek  Invagináció  Inzulin kezelés
2014.04.19

Invazív beavatkozás
"A beteg testébe bőrön, nyálkahártyán vagy más testnyíláson keresztül behatoló fizikai beavatkozás, ide nem értve a beteg számára szakmai szempontból elhanyagolható kockázatot jelentő beavatkozásokat." (1997. évi CLIV.


Az "invazív" jelentése: Az az orvosi eljárás, melynek során a testbe vágás vagy szúrás által behatolnak.

Néhány invazív rákfajta, mint amilyen a mellrák is, előfordul, hogy magától elmúlik, mindenféle kezelés nélkül, ráadásul sokkal több esetben, mint bárki gondolná, mutatta ki egy új tanulmány.

laparoszkópos, sérvműtét, minimál, invazív
Holland kutatók beszámolója szerint a laparoszkópos technikával, melynek során apró, videokamera segítségével vezérelt műszereket használnak, ...

Invazív módszerek
Invazív módszerek alatt a gyomortükrözés során vett szövetmintából való Helicobacter pylori-meghatározásokat értjük.
1.

Invazív Streptococcus pneumoniaeinfekciókból izolált törzsek szerotípusának és antibiotikum-érzékenységének meghatározása

A Streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae) a területen kialakult invazív fertőzések igen fontos patogénje.

Invazív terápiák:
1. Injekciók
Intraocularis, azaz a szem belsejébe juttatott injekció: ...

Invazív rák - a rák kialakulásának helyén lévő szövetek rétegeiből kilépve ráterjed a környező egészséges szövetekre. Infiltráló ráknak is nevezik.

Invazív eljárások
Ha a kismama elmúlt 35 éves és a genetikai tanácsadás is ezt javasolja, illetve ha az ultrahang-vizsgálat vagy a vérvizsgálat, esetleg mindkettő pozitív eredményt ad, ...

Enteroinvazív E. coli A kórtana a vérhashoz hasonló, a bélnyálkahártyába hatolva, gyulladásos, vérzéses folyamatot okoz..
SHIGELLÁK-VÉRHAS ...

Minimál invazív sebészet- korunk legkíméletesebb műtéti technikái
'Modern világ, rohanó élet, nem jut időm semmire.' - miként ezt a Bikini együttes is énekli,...
Tények és tévhitek a fogamzásgátlásról ...

invazív beavatkozások/foghúzás előtt
profilaxis céljából
Enyhe hemofília "A" kezelésére enyhe és középsúlyos vérzéseknél: Desmopressin - a szervezetben raktározott VIII. faktort mobilizálja, a VIII. faktor aktivitását kb. a háromszorosára emeli.

Invazív módszerek
Nem invazív módszerek
A gyomor röntgenvizsgálata
A vizsgálat előkészítése, a beteg tennivalói
A vizsgálat menete ...

Invazív beavatkozás az anamnesisben
Hólyagnyak dyssynergia
Kis méretű prostata, vizeletürítés közben kellemetlen panaszok ...

invazív kórképekben a hemokultúra gyakran pozitív
közvetlen vizsgálat liquorból történhet
ezt ülepítéssel és Gram-festéssel végzik
diagnosztikus lehetőség a b tokantigén kimutatása koagglutinációval ...

invazív diagnosztika és terápia (szervezetbe való beavatkozás: branül, endoszkóp)
Gyakran az apatogén kórokozók patogénné válnak és ez okozza a nosocomialis fertőzéseket.
5. óra ...

Invazív (vér útján történő) diagnosztika: Szívkatéterezés, mely során a szívben uralkodó nyomásviszonyokról, áramlásokról igen pontos ismereteket kaphatunk. Kontrasztanyagos szív-és érfestés, mely szintén sok információval szolgál.

A invazív meningococcus betegség okozója egy baktérium, a "Neisseria meningitidis", másnéven meningococcus. E baktériumnak több típusa van (A, B, C, Y, W135 stb.), Magyarországon a leggyakoribb a B és a C szerocsoportú kórokozó.

Noninvazív módszerek - ureakilégzési teszt (UBT)
Invazív módszerek - endoscopos vizsgálat során vett szövetmintából a kórokozó kimutatása (előnye, hogy szövettani diagnózishoz is jutunk) ...

b. Invazív rákra utaló leletek:
karfiolszerű növedék
kifekélyesedés
kifekélyesedett növedék ...

Az invazív érfestést általában csak az után végzik el, hogy kimondták a műtét vagy az angioplasztika (katéteres tágítás) szükségességét.

Az invazív daganat a 2/b stádiumig operálható. A műtét kiterjedtsége a stádium függvénye. I-es stádiumig elegendő a méh eltávolítása.

Az invazív aspergillosis központi idegrendszeri manifesztációjának egyik lehetősége, amikor a sinus sphenoidalis falán keresztül a ...
150. Posztoperatív pitvarfibrilláció okai, gyakorisága, megelőzése és kezelése szívsebészeti betegeknél ...

Az invazív carcinomához hasonló sejttani eltérésekkel jellemezhető, azonban csupán a hámrétegre szorítkozó, és a szomszédos struktúrákra nem terjedő elváltozás. Minden bizonnyal az invazív c.

noninvazív légzési vizsgálatra alkalmas készülék
aerosinusitis
Az orrmelléküregek gyulladása, amelyet a sinus és a külső környezet közötti nyomáskülönbség okoz, például repülés esetén, nagy magasságba való emelkedéskor, ill. leereszkedéskor.

A noninvazív mérési eljárást az akkori, korai invazív módszerekben rejlo fertozésveszély és vérveszteség tette szükségessé. Korotkov 1905-ben leírta az auszkulpációs hangokat, ami a késobbi auszkultációs technika (Riva-Rocci) alapja lett.

Mivel invazívak, bizonyos kockázatot jelentenek a terhességre, ezért nagyon fontos, hogy a vizsgálat felajánlásakor mérlegeljük az általa nyert hasznot a beavatkozás lehetséges szövődményeivel összefüggésben.

A nem invazív vizsgálatokkal jól behatárolt esetekben is célszerű elvégezni a biopsziát, hiszen még egy adat erősíti a diagnózist, illetve viszonylag sokszor teljesen egyértelműnek gondolt elváltozásokról is kiderül, hogy korántsem arról van szó, ...

Ez a non invazív szemlélet különösen érvényesül a gyerekgyógyászatban. Napjaink egyik ilyen világszerte elterjedő új módszere a kilégzési H2- vizsgálat, amely az elmúlt években egyre több bélbetegség diagnosztikus eszközévé vált.

Jelenleg invazív beavatkozás nélkül nem lehet detektálni az artériák elváltozásait, az orvosok gyakran megvárják a tünetek súlyosbodását, például a mellkasi fájdalom megjelenését, vagy a szívinfarktust, ...

Minimál invazív endoprotézis
Tesztelje magát!
Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy mennyire nagy a kockázata a csontritkulásnak az Ön esetében! Csontritkulás teszt ...

A CT képes invazív diagnosztikai eljárások (FNAB, biopszia) és gyógyító beavatkozások (tályog lebocsátás, RFA) vezérlésére olyankor is, amikor azt ultrahang irányítással nem lehet véghez vinni.

lokálisan invazív azaz a szövetek határait áttöri, a szomszédos szövetekben is szétterjed,
metasztázist ad azaz a vér- vagy a nyirokáramlás útján távoli szervekbe, szövetekbe is eljut és ott szaporodik.

A minimálisan invazív sebészet tulajdonképpen az endoszkópia egyik fajtája. Hagyományos endoszkópia alatt a természetes testnyílásokon (pl. szájüreg, végbél, húgycső stb.) történő eszközök bevezetését értjük.

A minimálisan invazív, CT felhasználásával készülő felvételeket gyakran nevezik virtuális kolonoszkópiának.

Az eljárás non-invazívok közé sorolható, azaz a vizsgálathoz nem kell vért venni a pácienstől.

minimál invazív változatában nem szükséges a széles feltárás, csak a bőrön keresztül bevezetett árral átlyuggatjuk az izmok tapadásánál a besült, heges, gyulladásos szövetet.

invasiv - lásd: invazív
invazív - 1. valaminek a terjedési tendenciója (pl. az egészséges szövetekbe), invasive, ...

A helyi és egyéb invazív kezelések között a ballon tamponálás, a sürgős és elektív szkleroterápia, vagy gumigyűrű ligatúra és a transzjuguláris intrahepaticus portocavalis shuntkészítés (TIPS) szerepel.

A szívkatéterezés invazív beavatkozás, amely során egy artérián keresztül a szívbe egy speciális műanyagcsövet és ezen keresztül röntgen-kontrasztanyagot juttatnak.

A proloterápiát az invazív artroszkópiás sebészet alternatívájaként alkalmazzák.

A kórkép gyakran jelentkezik és lényegesen többször kell invazív, műszeres beavatkozással kiegészíteni a terápiát, mint a terhesség nélküli esetekben.

"feszülésmentes hüvelyi szalag plasztikai műtét" angol nevén "Tension-free Vaginal Tape" (TVT) a valódi női stressz incontinentia mikroinvazív megoldására szolgáló új műtéti eljárás.

A biofizikai eljárás elônye, hogy noninvazív, mellékhatásmentes, egyszeruen kivitelezhetô, segítségével megszüntethetô a nikotinéhség, és mindössze egy órát vesz igénybe.

A MALIGNUS DAGANAT INVAZÍV ÉS METASZTATIZÁLÓ JELLEGE
Ha a malignus daganat az időben csupán soliter tömegként növekedne, kezelése viszonylag könnyű lenne: a gyógyulást műtéttel, vagy sugárkezeléssel el lehetne érni.

A Barrett oesophagusban keletkező enyhe (low-grade intraepithelial neoplasia - LGIN) vagy súlyos intraepithelias neoplasia (high-grade intaepithelial neoplasia - HGIN) invazív carcinomává alakulhat.

A Jahn Ferenc kórházban tartott urológiai szakmai továbbképzések évről-évre népszerűbbek és látogatottabbak lettek, ami a minimál-invazív sebészeti eljárások gyors térnyerésének is köszönhető.

Elsőként 1892-ben Sir William Osler írta le, azonban csak az elmúlt évtizedekben bekövetkezett technikai fejlődés, a szívultrahang-készülék és más non-invazív képalkotó eljárások megjelenése tette lehetővé jobb megismerését.

A kivizsgálásban van egyfajta sorrendisége: először a kevésbé invazív vizsgáltok felől kell haladni az invazívabbak felé. (A hörgő tükrözés ide tartozik. Ez nem értékítélet, csupán egy gondolkodásmód jellemzése.

Nem invazív módszer az ultra­hang-vizsgálat, amely elsősorban anatómiai rendellenességek, szív- vagy ve­sefejlődési rendellenesség kimutatására szolgál.

Anorectalis manometria: A legkevésbé invazív eljárás, bár a beteg együttműködése szükséges hozzá. Van ahol altatásban csecsemőkön is elvégezik. Inkább szűrővizsgálat jellege van. Önmagában nem jelent biztos diagnózist.

Az invazív daganat kialakulása a CIN-t követően akár évekbe is beletelhet. Maga az invazív tumor lehet előemelkedő, vagy kifekélyesedő.

A műtét előtti vagy utáni invazív (gerincközeli) fájdalomcsillapító módszereknek, mint minden orvosi beavatkozásnak van kockázata és vannak szövődményei. Ezért az orvos és a beteg a módszer alkalmazása előtt mérlegeli a kockázat és a haszon arányát.

Ezeket a beavatkozásokat invazív módszereknek nevezik (sebzéssel járó eljárások). Például a magzatvíz mintavétel során egy tűvel átszúrják a hasfalat és a magzatburkot, amelyen keresztül magzatvíz sejteket vesznek ki a genetikai vizsgálathoz.

Az ultrahangos vizsgálat egy fájdalmatlan, a testbe be nem hatoló (noninvazív) vizsgáló eljárás, mely a belső szervek felépítéséről hangllámok segítségével ad információt.

Az izombiopszia invazív beavatkozás - ugyanakkor specifikus információt ad a gyulladásos reakcióról, ami nem csak diagnosztikus, de prognosztikai információt is hordoz.

A neurálterápia nem önálló orvosi rendszer, alapvetően a vegetatív idegrendszeri hálózat bizonyos anatómiailag pontosan meghatározott pontjain történő invazív beavatkozás, mint szegmentális, regulációs terápia.

A korábban divatos agresszív sebészi megközelítés helyett a konzervatív kezelési módok teljes tárházát bevetjük, mielőtt invazív megoldást javasolnék. A betegtájékoztató oldalakon tehát részleteiben is megtalálhatók: ...

A tipikus terápia invazív, a betegség lefutása gyakran krónikus. A természetgyógyászat és a pszichoszomatika szelíd módon képes enyhíteni ennek az életminőséget erőteljesen rontó betegségnek a panaszait.

Leggyakoribbak a cukorbetegség, a krónikus vashiány, a vérszegénység, hormonális eltérések, fogamzásgátlók szedése, elhúzódó antibiotikus vagy hormonkezelés, immundeficiens állapotok, műtétek, invazív terápiás beavatkozások, ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Tumor, Akut, Szindróma, Sebészet

Betegségek  Invagináció  Inzulin kezelés
2014.04.19

 
RSS Mobile