Kezdőlap (Invazív)

 Betegségek 

  » »
 
   

Invazív

Betegségek  Invagináció  Inzulin kezelés

Invazív beavatkozás
"A beteg testébe bőrön, nyálkahártyán vagy más testnyíláson keresztül behatoló fizikai beavatkozás, ide nem értve a beteg számára szakmai szempontból elhanyagolható kockázatot jelentő beavatkozásokat." (1997. évi CLIV.


Az "invazív" jelentése: Az az orvosi eljárás, melynek során a testbe vágás vagy szúrás által behatolnak.

Egy közelmúltban végzett japán tanulmány összehasonlította az intramukózális, illetve a minimálisan szubmukózába terjedő invazív kolorektális rák ESD révén történő kezelését a T1 beosztású kolorektális rák laparoszkópos kolektómiával történő ...

laparoszkópos, sérvműtét, minimál, invazív
Holland kutatók beszámolója szerint a laparoszkópos technikával, melynek során apró, videokamera segítségével vezérelt műszereket használnak, ...

Invazív módszerek
Invazív módszerek alatt a gyomortükrözés során vett szövetmintából való Helicobacter pylori-meghatározásokat értjük.
1.

Invazív Streptococcus pneumoniaeinfekciókból izolált törzsek szerotípusának és antibiotikum-érzékenységének meghatározása

A Streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae) a területen kialakult invazív fertőzések igen fontos patogénje.

Invazív terápiák:
1. Injekciók
Intraocularis, azaz a szem belsejébe juttatott injekció: ...

Invazív rák - a rák kialakulásának helyén lévő szövetek rétegeiből kilépve ráterjed a környező egészséges szövetekre. Infiltráló ráknak is nevezik.

Invazív eljárások
Ha a kismama elmúlt 35 éves és a genetikai tanácsadás is ezt javasolja, illetve ha az ultrahang-vizsgálat vagy a vérvizsgálat, esetleg mindkettő pozitív eredményt ad, ...

Non-invazív fájdalomcsillapító eljárások
Ezek közül a daganatos fájdalom csillapítására leggyakrabban a TENS (transcutan elektromos idegstimuláció) használatos, főleg a másodlagos myalgia, illetve a neuropathiás fájdalom enyhítésére.

Enteroinvazív E. coli A kórtana a vérhashoz hasonló, a bélnyálkahártyába hatolva, gyulladásos, vérzéses folyamatot okoz..
SHIGELLÁK-VÉRHAS ...

Minimál invazív sebészet- korunk legkíméletesebb műtéti technikái
'Modern világ, rohanó élet, nem jut időm semmire.' - miként ezt a Bikini együttes is énekli,...
Tények és tévhitek a fogamzásgátlásról ...

invazív beavatkozások/foghúzás előtt
profilaxis céljából
Enyhe hemofília "A" kezelésére enyhe és középsúlyos vérzéseknél: Desmopressin - a szervezetben raktározott VIII. faktort mobilizálja, a VIII. faktor aktivitását kb. a háromszorosára emeli.

Invazív módszerek
Nem invazív módszerek
A gyomor röntgenvizsgálata
A vizsgálat előkészítése, a beteg tennivalói
A vizsgálat menete ...

Invazív beavatkozás az anamnesisben
Hólyagnyak dyssynergia
Kis méretű prostata, vizeletürítés közben kellemetlen panaszok ...

invazív kórképekben a hemokultúra gyakran pozitív
közvetlen vizsgálat liquorból történhet
ezt ülepítéssel és Gram-festéssel végzik
diagnosztikus lehetőség a b tokantigén kimutatása koagglutinációval ...

invazív diagnosztika és terápia (szervezetbe való beavatkozás: branül, endoszkóp)
Gyakran az apatogén kórokozók patogénné válnak és ez okozza a nosocomialis fertőzéseket.
5. óra ...

Invazív (vér útján történő) diagnosztika: Szívkatéterezés, mely során a szívben uralkodó nyomásviszonyokról, áramlásokról igen pontos ismereteket kaphatunk. Kontrasztanyagos szív-és érfestés, mely szintén sok információval szolgál.

A invazív meningococcus betegség okozója egy baktérium, a "Neisseria meningitidis", másnéven meningococcus. E baktériumnak több típusa van (A, B, C, Y, W135 stb.), Magyarországon a leggyakoribb a B és a C szerocsoportú kórokozó.

Noninvazív módszerek - ureakilégzési teszt (UBT)
Invazív módszerek - endoscopos vizsgálat során vett szövetmintából a kórokozó kimutatása (előnye, hogy szövettani diagnózishoz is jutunk) ...

b. Invazív rákra utaló leletek:
karfiolszerű növedék
kifekélyesedés
kifekélyesedett növedék ...

Az invazív érfestést általában csak az után végzik el, hogy kimondták a műtét vagy az angioplasztika (katéteres tágítás) szükségességét.

Az invazív daganat a 2/b stádiumig operálható. A műtét kiterjedtsége a stádium függvénye. I-es stádiumig elegendő a méh eltávolítása.

Az invazív aspergillosis központi idegrendszeri manifesztációjának egyik lehetősége, amikor a sinus sphenoidalis falán keresztül a ...
150. Posztoperatív pitvarfibrilláció okai, gyakorisága, megelőzése és kezelése szívsebészeti betegeknél ...

Az invazív carcinomához hasonló sejttani eltérésekkel jellemezhető, azonban csupán a hámrétegre szorítkozó, és a szomszédos struktúrákra nem terjedő elváltozás. Minden bizonnyal az invazív c.

noninvazív légzési vizsgálatra alkalmas készülék
aerosinusitis
Az orrmelléküregek gyulladása, amelyet a sinus és a külső környezet közötti nyomáskülönbség okoz, például repülés esetén, nagy magasságba való emelkedéskor, ill. leereszkedéskor.

A noninvazív mérési eljárást az akkori, korai invazív módszerekben rejlo fertozésveszély és vérveszteség tette szükségessé. Korotkov 1905-ben leírta az auszkulpációs hangokat, ami a késobbi auszkultációs technika (Riva-Rocci) alapja lett.

Mivel invazívak, bizonyos kockázatot jelentenek a terhességre, ezért nagyon fontos, hogy a vizsgálat felajánlásakor mérlegeljük az általa nyert hasznot a beavatkozás lehetséges szövődményeivel összefüggésben.

A nem invazív vizsgálatokkal jól behatárolt esetekben is célszerű elvégezni a biopsziát, hiszen még egy adat erősíti a diagnózist, illetve viszonylag sokszor teljesen egyértelműnek gondolt elváltozásokról is kiderül, hogy korántsem arról van szó, ...

Ez a non invazív szemlélet különösen érvényesül a gyerekgyógyászatban. Napjaink egyik ilyen világszerte elterjedő új módszere a kilégzési H2- vizsgálat, amely az elmúlt években egyre több bélbetegség diagnosztikus eszközévé vált.

Jelenleg invazív beavatkozás nélkül nem lehet detektálni az artériák elváltozásait, az orvosok gyakran megvárják a tünetek súlyosbodását, például a mellkasi fájdalom megjelenését, vagy a szívinfarktust, ...

Minimál invazív endoprotézis
Tesztelje magát!
Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy mennyire nagy a kockázata a csontritkulásnak az Ön esetében! Csontritkulás teszt ...

A CT képes invazív diagnosztikai eljárások (FNAB, biopszia) és gyógyító beavatkozások (tályog lebocsátás, RFA) vezérlésére olyankor is, amikor azt ultrahang irányítással nem lehet véghez vinni.

lokálisan invazív azaz a szövetek határait áttöri, a szomszédos szövetekben is szétterjed,
metasztázist ad azaz a vér- vagy a nyirokáramlás útján távoli szervekbe, szövetekbe is eljut és ott szaporodik.

Ha szükséges invazív (ereken keresztüli) diagnosztikai eljárásokat is végzünk billentyűhibákkal kapcsolatosan. Szívkatéterezés segítségével szintén a pitvar és kamra közötti nyomáskülönbség, ill. a billentyűszájadék nagysága számolható.

A minimálisan invazív sebészet tulajdonképpen az endoszkópia egyik fajtája. Hagyományos endoszkópia alatt a természetes testnyílásokon (pl. szájüreg, végbél, húgycső stb.) történő eszközök bevezetését értjük.

Az eljárás non-invazívok közé sorolható, azaz a vizsgálathoz nem kell vért venni a pácienstől.

minimál invazív változatában nem szükséges a széles feltárás, csak a bőrön keresztül bevezetett árral átlyuggatjuk az izmok tapadásánál a besült, heges, gyulladásos szövetet.

invasiv - lásd: invazív
invazív - 1. valaminek a terjedési tendenciója (pl. az egészséges szövetekbe), invasive, ...

A helyi és egyéb invazív kezelések között a ballon tamponálás, a sürgős és elektív szkleroterápia, vagy gumigyűrű ligatúra és a transzjuguláris intrahepaticus portocavalis shuntkészítés (TIPS) szerepel.

A szívkatéterezés invazív beavatkozás, amely során egy artérián keresztül a szívbe egy speciális műanyagcsövet és ezen keresztül röntgen-kontrasztanyagot juttatnak.

A lézerkezelés noninvazív beavatkozás, vagyis a gyógyító eljárás folyamán nincs szükség sebek ejtésére, a kívánt hatást tűszúrások, műtéti feltárás és az ezzel járó kényelmetlenségek nélkül érhetjük el.

A proloterápiát az invazív artroszkópiás sebészet alternatívájaként alkalmazzák.

A kórkép gyakran jelentkezik és lényegesen többször kell invazív, műszeres beavatkozással kiegészíteni a terápiát, mint a terhesség nélküli esetekben.

"feszülésmentes hüvelyi szalag plasztikai műtét" angol nevén "Tension-free Vaginal Tape" (TVT) a valódi női stressz incontinentia mikroinvazív megoldására szolgáló új műtéti eljárás.

A biofizikai eljárás elônye, hogy noninvazív, mellékhatásmentes, egyszeruen kivitelezhetô, segítségével megszüntethetô a nikotinéhség, és mindössze egy órát vesz igénybe.

A MALIGNUS DAGANAT INVAZÍV ÉS METASZTATIZÁLÓ JELLEGE
Ha a malignus daganat az időben csupán soliter tömegként növekedne, kezelése viszonylag könnyű lenne: a gyógyulást műtéttel, vagy sugárkezeléssel el lehetne érni.

A Barrett oesophagusban keletkező enyhe (low-grade intraepithelial neoplasia - LGIN) vagy súlyos intraepithelias neoplasia (high-grade intaepithelial neoplasia - HGIN) invazív carcinomává alakulhat.

A Jahn Ferenc kórházban tartott urológiai szakmai továbbképzések évről-évre népszerűbbek és látogatottabbak lettek, ami a minimál-invazív sebészeti eljárások gyors térnyerésének is köszönhető.

Elsőként 1892-ben Sir William Osler írta le, azonban csak az elmúlt évtizedekben bekövetkezett technikai fejlődés, a szívultrahang-készülék és más non-invazív képalkotó eljárások megjelenése tette lehetővé jobb megismerését.

A kivizsgálásban van egyfajta sorrendisége: először a kevésbé invazív vizsgáltok felől kell haladni az invazívabbak felé. (A hörgő tükrözés ide tartozik. Ez nem értékítélet, csupán egy gondolkodásmód jellemzése.

Nem invazív módszer az ultra­hang-vizsgálat, amely elsősorban anatómiai rendellenességek, szív- vagy ve­sefejlődési rendellenesség kimutatására szolgál.

A beavatkozás lényege, hogy a bőrön kis metszéseket ejtve ( minimal invazív ), a hasüreget CO2 gázzal felfújva, manipulátorok segítségével végezzük a műtétet. Az operáció alatt a beteg természetesen mély altatásban van.

Anorectalis manometria: A legkevésbé invazív eljárás, bár a beteg együttműködése szükséges hozzá. Van ahol altatásban csecsemőkön is elvégezik. Inkább szűrővizsgálat jellege van. Önmagában nem jelent biztos diagnózist.

Az invazív daganat kialakulása a CIN-t követően akár évekbe is beletelhet. Maga az invazív tumor lehet előemelkedő, vagy kifekélyesedő.

A műtét előtti vagy utáni invazív (gerincközeli) fájdalomcsillapító módszereknek, mint minden orvosi beavatkozásnak van kockázata és vannak szövődményei. Ezért az orvos és a beteg a módszer alkalmazása előtt mérlegeli a kockázat és a haszon arányát.

Ezeket a beavatkozásokat invazív módszereknek nevezik (sebzéssel járó eljárások). Például a magzatvíz mintavétel során egy tűvel átszúrják a hasfalat és a magzatburkot, amelyen keresztül magzatvíz sejteket vesznek ki a genetikai vizsgálathoz.

Lézió hiányában ilyenkor invazív EEG vizsgálatra is szükség lehet, melynél közvetlenük az agyfelszínre vagy vékony tűvel az agyszövetbe helyezik el az elektródákat. Ez az ún.

Az ultrahangos vizsgálat egy fájdalmatlan, a testbe be nem hatoló (noninvazív) vizsgáló eljárás, mely a belső szervek felépítéséről hangllámok segítségével ad információt.

Az izombiopszia invazív beavatkozás - ugyanakkor specifikus információt ad a gyulladásos reakcióról, ami nem csak diagnosztikus, de prognosztikai információt is hordoz.

Először lokális (in situ carcinoma, korai invazív carcinoma), utána a környéki nyirokcsomók érintése révén regionális, vagy távoli szervekbe szóródva szisztémás a betegség.

Az amniocentézis és a korionboholy-mintavétel invazív vizsgálatok, melyek 1-2% vetélési kockázattal járnak együtt.

Ilyenkor kell beavatkozni valamilyen, még nem biztos, hogy invazív, de egy kevésbé invazív módszerrel, hogy a vizeletet, valamilyen módon deviáljuk, vagyis más irányba vezessük el azért, hogy a vese működését a későbbiekre, hosszú távra is megóvjuk.

felületes és az invazív formája.
Az előbbiek csak a nyálkahártyát érintik, utóbbiak a húgyhólyag izomzatát is elérik.

Itt vagy most: Főoldal > Intim szótár > Invazív rák
Intim szótár
Invazív rákA rák kialakulásának helyén lévő szövetek rétegeiből kilépve ráterjed a környező egészséges szövetekre. Infiltráló ráknak is nevezik.

A méhnyakrák megelőzésének célja lényegében a CIN korai felismerése, ezért eszközei is ennek megfelelően speciálisak, gyógyítása eltér az invazív rák kezelésétől.

Ez az ionizáló sugárterheléssel nem járó, nem invazív vizsgálat lehetőséget ad a zsigerek szerkezetének vizsgálatára (pl. máj epeutak, epehólyag, vese, lép, hasnyálmirigy, belek, húgyhólyag, prostata, nőgyógyászati szervek).
Tovább
Hasmenés ...

A biopszia invazív módszer: egy speciális tűvel a bőrön keresztül megszúrják a májat és a tűhöz kapcsolt fecskendőbe egy kicsiny, kb 2 cm hosszú, 1 mm vastag, 30-50 mg súlyú májdarabot szívnak ki. Ezt azután szövettani vizsgálatnak vetik alá.

Sebészeti szakmai érdeklődésem központjában elsősorban a minimál invazív sebészeti eljárások állnak. A laparoscopos sebészet és az endoscopos invazív beavatkozások.

naptól a korai lábadozás szakában
PTCA és egyéb invazív keringés helyreállító beavatkozások után a 2. naptól a korai lábadozás szakában
Nagy mellkasi és hasi verőér-rekonstrukciós műtétek után a korai lábadozás szakában ...

Ilyen lokalizációban - viszonylag lassú és kevéssé invazív növekedése ellenére - "lerághatja" a porcot (ulcus rodens = maró fekély), s ha például a csontok mellett a koponyaűrbe is betör, a beteg életét komolyan veszélyeztetheti.

Sportolóknál műtét szükséges, ennek feltárásos és ún. minimálisan invazív technikái vannak.
Rehabilitációs program
Korai, kontrollált mozgatás után izomerősítés.

Kóros sejtek találhatók az emlő lobusaiban (lebenyeiben). Ez az állapot ritkán alakul invazív rákká, ugyanakkor növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát, akár a másik emlőben is.
Lebenyek ...

A nyálmintából végzett vizsgálat higiénikus, fájdalommentes, nem invazív beavatkozás.

Ám egy nappal a procedúra után véletlenül elküldték egy invazív kardiológiai elektrofiziológiai vizsgálatra. Az angiográfia után a beteget átszállították egy másik emeletre, ahelyett, hogy visszavitték volna az eredeti ágyába.

Pulzoximetria: az oxigénnel telített hemoglobin mennyiségének (oxigén szaturáció) megmérése nem invazív módszerrel.
A kiadóról
Állásajánlataink
Küldetésünk
Munkatársak
Terjesztés ...

Ma már lehetőség van invazív angiográfiai vizsgálatok nélkül medenceartériák, veseartériák, illetve a koponya artériáinak a rövid idő alatt történő áttekintésére. Többféle agyi MRI vizsgálat létezik.

- Az egyik legrészletesebb és legbiztonságosabb vizsgálati módszer, mert közben nem ejtenek sebet a paciensen (noninvazív vizsgálat),
- Nem használnak ionizáló sugárzást, mint a CT vizsgálatok esetében
Menete: ...

A neurálterápia nem önálló orvosi rendszer, alapvetően a vegetatív idegrendszeri hálózat bizonyos anatómiailag pontosan meghatározott pontjain történő invazív beavatkozás, mint szegmentális, regulációs terápia.

A korábban divatos agresszív sebészi megközelítés helyett a konzervatív kezelési módok teljes tárházát bevetjük, mielőtt invazív megoldást javasolnék. A betegtájékoztató oldalakon tehát részleteiben is megtalálhatók: ...

A tipikus terápia invazív, a betegség lefutása gyakran krónikus. A természetgyógyászat és a pszichoszomatika szelíd módon képes enyhíteni ennek az életminőséget erőteljesen rontó betegségnek a panaszait.

A vastagbél röntgen (irrigoscopia) gyakran pontosabban igazolhatja a diverticulosis lokalizációját, mint az endoszkópia. Gyulladás (diverticulitis) esetében nem megterhelő (nem-invazív) képalkotó eljárásokkal kell kezdeni a kivizsgálást.

Leggyakoribbak a cukorbetegség, a krónikus vashiány, a vérszegénység, hormonális eltérések, fogamzásgátlók szedése, elhúzódó antibiotikus vagy hormonkezelés, immundeficiens állapotok, műtétek, invazív terápiás beavatkozások, ...

A másik nem invazív megoldás a metformin. Ez egy cukorbetegek kezelésében alkalmazott gyógyszer, ami viszont PCO-s betegekben is javulást tudott okozni, a kezelés során a ciklus rendszeressé válik a spontán tüszőrepedés esélye nő.

Ebben az állapotban a kóros elváltozás csak a hámsejtekre terjed ki: ekkor a megfelelő kezelés mellett még szinte biztos a teljes gyógyulás, azonban műtétet csak a második, invazív stádiumig lehet végezni! ...

A módszer non-invazív, vagyis a bőrfelület megsértése nélkül képes orvosolni a problémát. A kiterjedéstől függően 10-30 percig tartó lézeres kezelést hideglevegős fájdalomcsillapítással végezzük a bőr védelme és a komfortérzet fokozása érdekében.

Másik invazív kezelési módszer, a beszűkült koszorúérszakasz katéterrel történő kitágítása.
Ne dohányozzunk és kerüljük a zsíros ételek fogyasztását, mivel mind a kettő gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát.

Irodalmi adatok alapján a Fontaine II. a, II.b stádiumban nem egyértelműek a műtéti eljárások előnyei . Érthető tehát a nagyobb érdeklődés a nem invazív (a testbe nem behatoló), de eredményes eljárások iránt, mint a BEMER TERÁPIA.

A no-scalpel kevésbé invazív beavatkozás, ezért alkalmazásakor kisebb a posztoperatív vizenyőképződés, fertőzés és fájdalom kockázata. A vezetéses érzéstelenítés szinte tökéletesen megszünteti a beavatkozással járó fájdalmat.

A rutinszerű szűrés a fejlett világban 75%- kal csökkentette a mélyre terjedő (invazív) méhnyakrák előfordulását (igaz, itt már kezdődő betegségről beszélünk, de legalább korai stádiumban.) Eközben a magyar nők 30%-a soha nem jelenik meg szűrésen.

Abban az esetben, ha a kockázatfelmérő vizsgálatok nagy rizikóra utalnak (súlyos szívizom oxigénhiány terheléskor, jelentősebb kamraműködési zavar ultrahang vizsgálattal), a beteg további ún. invazív kezelése válhat szükségessé, ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Sebészet, Szindróma, Daganatok, Tumor

Betegségek  Invagináció  Inzulin kezelés

 
RSS Mobile