Kezdőlap (Infiltráció)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Infiltráció

Betegségek  Infektológia  Inflammáció

infiltráció
Beszűrődés, beszivárgás.
Orvosi szakszó (infiltratio) a latin in- (bele) és a középkori latin filtrum (nemez szűrő) elemekből, ennek eredetéről lásd filter.


infiltration, infiltráció
1. folyadékban található gázok, szilárd anyagok, vagy más folyadék behatolása a sejtekbe, vagy szövetekbe.,
2. Folyadék befecskendezése a szövetekbe.,
vissza a szótár főoldalra ...

Infiltráció (infiltratio)
Beszűrődés. Idegen anyagok behatolása a sejtekbe, szövetekbe.
Legfrissebb
Legolvasottabb ...

Infiltráció fázisa: ismét a sejtes elemek megszaporodása kerül előtérbe, bár ezek "már csak" plazmasejtek és lymphocyták. A gyulladás miatt az érintett ízületben a duzzanat, fájdalom és merevség kerül előtérbe.

Infiltrációs érzéstelenités esetén a hatás helye, indikációja, alkalmazott hatóanyagok?
Vezetéses érzéstelenités esetén a hatás helye, indikációja, alkalmazott hatóanyagok?
Spinalis, peridurális érzéstelenités esetén a hatás helye, indikációja, alkalmazott hatóanyagok?

Gátinfiltráció: gátmetszés elott helyi érzéstelenítovel (általában Lidocainnal) a gát izmainak elérzéstelenítése.

Infiltratio/infiltráció: beszűrődés, idegen anyag behatolása a sejtekbe, szövetekbe
Infiltratív növekedés: a daganatszövet csápokkal, nyúlványokkal beszövi a környező, ép szöveteket
Inflammatio: gyulladás ...

Terminális ( infiltrációs) érzéstelenítés:
az érzéstelenítendő területet több ponton megszúrva, közvetlenül az idegkészüléket bénítjuk ( nyálkahártya alá a fog és az íny közé)
valamennyi felső fognál, kiegészítő érzéstelenítésként alsó frontfogaknál
Vezetéses (conduktív) érzéstelenítés: ...

a helyi (lokális, infiltrációs) érzéstelenítés: hatását közvetlenül az érző idegvégződésen és annak közvetlen környezetében fejti ki.

Inflitráció. Az infiltráció az idegen anyagok (folyadék, sejtek stb.) bekerülését jelenti. Okozója lehet a jó- és rosszindulatú elsődleges májrák, vérképzőszervi tumoros folyamat áttéte, de előidézhetik parazita-fertőzés okozta ciszták, vagy a csontvelőn kívüli vérképzés is.

Lapunk jelenlegi számában Tokodi és mtsai (26) kíválóan elkészített eset-ismertetés formájában mutatják be egy 15 éves fiúgyermek esetét, akinél a máj zsíros infiltrációját feltételezésük szerint a cystás fibrózis heterozygóta állapota (ΔF508-as gén mutációja) és a hyperlipidaemia kombinációja ...

A kezelés hatodik hetében jól láthatóan csökkent a pikkelyképződés és az infiltráció.

A betegség későbbi, krónikus fázisában kimutathatjuk az izomzat atrophiáját, a zsíros infiltrációt és az extrófiás meszesedést. A különböző MR szekvenciák eltérő érzékenységgel alkalmazhatóak a betegség egyes fázisaiban. A T1 súlyozás a krónikus fázis megítélésére alkalmas.

Az analgézia részleges vagy teljes kimaradását az infiltrációs, lokális érzéstelenítésekor ritkábban, a linguláris érzéstelenítéskor gyakrabban tapasztaljuk. Az ok rendszerint technikai - kivitelezési- hiba.

A különböző mélységi infiltráció esetén a nyirokcsomó metasztázis arányát a táblázat mutatja.

A kompartment-rendszer jelentősége: A képalkotó vizsgálatokkal ábrázolható patomorfológiai kép jellemző mintázatának értékelésével - környező struktúrák diszlokációjának, esetleges infiltrációjának, továbbá a folyamatok terjedésének kimutatásával - a kiindulási hely, ...

Szívelégtelenség a szív falait elmerevítő betegségek, például beszűrődés (infiltráció) vagy fertőzés következtében is létrejöhet. Az amiloidózisban például egy szokatlan, a szervezetben egyébként elő nem forduló fehérje, az amiloid szűri be (infiltrálja) a szervezet sokféle szövetét.

Az 1-es típusú DM-ben szenvedő betegek 50 százalékánál a szövettani vizsgálat során a pancreasban atrófia, fibrózis látható zsírszövet-infiltrációval és az acinussejtek hiányával. Endoszkópos retrográd pankreatográfia során a cukorbetegek 76 százalékánál észleltek eltérést a Wirsung-vezetéken.

A specifikus antigéningert követő késői (6-12 óra után kialakuló) fázisért inkább a gyulladásos sejtes infiltráció felelős.

Infiltráció: a bőr alatti fájdalmas izomspazmusokba, triggerpontokba.
Intravénás injekció: a végtagi vénákba és köréjük, cardiovascularis panaszoknál és vegetatív diszfunkcióknál.
Intraarteriális injekció: az előbbihez hasonlóan elsősorban az alsó végtagi artériás keringési zavaroknál.

Az elsődleges tubulointerstitialis nephritist a tubulointerstitialis tér sejtes infiltrációja jellemzi. Az infiltrátumot - változó számban - T- és Blymphocyták, monocyta/macrophagok, neutrophil és eosinophil granulocyták alkotják.

Egyéb megjelenési formák: tüdő infiltrációk, vérköpés, arthralgia, myalgia, purpura és láz.
A legtöbb esetben kimutathatók ANC-antitestek (leginkább p-ANC/MPO antitestek)
A diagnózis a klinikai képen, a biopsiás leleten és a pozitív ANCA teszten alapul.

A regió gennyes, gyulladásos infiltrációja. Kiindulási hely a szájüregben: ragadok,fog,tonsilla, idegentest okozta sérülés( szálka), gombás fertőzés is lehet. Tipusos tünetek: láz, art zavar, duzzadt szájfenék, fájdalom, th: ATB, leoltás, punctio,föltárás ...

tapintás 1. Kézzel történő vizsgálat, amely különböző szervek, terimék, infiltrációk, a szív és a pulzus, valamint mellkasi rezonanciák, satöbbi megtapintását jelenti. SZIN touch (2). Tapintás, érzése és érzékelése a tapintási ingernek. (L. palpatio, fr. palpo, pp. -atus, tapintani, simítani) ...

- Injekciós módszerek (pl. higított adrenalinoldat infiltrációja, fibrin 'ragasztó' lokális befecskendezése)
- Laser vagy elektrokoaguláció
- Mechanikus vérzéscsillapítás: a látható ércsonk elzárása 'chip'-el vagy alöltése fonallal.

krónikus mononukleáris infiltráció, nagy részük CTL
ezek aktiváltak (MHC-II expresszió)
ezek in vitro citotoxikusak az izomsejtekre
szolubilis IL-2R ...

A sejteknek, rostoknak, szöveteknek, szerveknek amyloiddal történő infiltrációja. Syn viaszos d.
ascendáló degeneratio
1. Felszálló d. A sérült idegrost retrograd, vagyis az idegsejt irányába történő degeneratioja. 2. Spinalis gerinclaesio cephalicus terjedése.

A rotátor köpeny degeneráció mértéke az izom atrófiájával (sorvadásával) és az izom zsíros infiltrációjával (beszűrődésével) hozható összefüggésbe.

Előfordulhatnak azonban nagyon durva izomcsomósodások is, amelyek rettenetes fájdalmat okoznak. Ilyenkor nem szabad nekiesni masszázzsal, meg kell várni, amíg a gyulladás kicsit alábbhagy. Ezekben az esetekben akár orvosi segítségre, gyulladáscsökkentő injekció adására - infiltrációs technika - is ...

gyakran nyomási tüneteket okoznak, például vénás elfolyási akadályt okozva az arc és a nyak területének ödémáját idézik elő. A NHL-k egyes esetekben vérszegénység tüneteivel jelentkeznek, mely az alacsony vérlemezke-szám okozta vérzés, a vörösvértestek szétesése és a limfómás csontvelő-infiltráció ...

Rosszabb esetben egy erős lökéshullámterápia indikált, ritkábban operatív újrafeltárás. A konzervatív terápiát tekintve a lágy, puha talpbetét alkalmazása a hosszanti boltozatnál, helyi infiltrációk, gyulladásgátló terápiák és fizioterápia proprioceptív tréninggel, kielégítők.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Tumor, Akut, Szindróma, Nyirokcsomó?

◄ Infektológia   Inflammáció ►
 
RSS Mobile