Kezdőlap (Idegzsába)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Idegzsába

Betegségek  Idegsérülés  Ideggyengeség

Arcidegzsába (trigeminális neuralgia)
Facial neuralgia, Trigeminal neuralgia
Mikor kell orvoshoz fordulni?


Arcidegzsába tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

Arcidegzsába
latin: trigeminus neuralgia vagy neuralgia nervi trigemini = a háromosztatú ideg fájdalma ...

Arcidegzsába - Trigeminus-neuralgia - kialakulásának lelki oka
A trigeminus egy háromosztatú ideg, mely a fej oldalsó részétől indulva az arctájék felső, középső és alsó részét hálózza be.

idegzsába
(neuralgia), rohamok alakjában fellépő heves fájdalom, mely valamely érző ideg lefutása mentén éreztetik. Az ilyen ideget megnyomva, élénk fájdalom jelentkezik. Előfordulhat minden korban, de főleg közepes koru egyéneken.

Az arc~ (orvosi nevén trigeminus neuralgia) egy jellegzetes, rendszerint 1-2 másodpercig tartó, nagyon intenzív, leggyakrabban áramütéshez hasonlóként leírt, villanásszerű arcfájdalom.

Az arc~ az arcot érzőbeidegzéssel ellátó háromosztatú agyideg duzzanata (gyulladása) miatt kialakuló éles fájdalommal járó betegség. A fájdalmat előidézheti fogmosás, rágás, ivás, evés és borotválkozás is, ezért a kórállapot megkeserítheti a beteg életét.

arc~, trigeminus neuralgia
Arcunk az emberi bőr egyik legsűrűbb ideghálózattal ellátott területe. Beidegzését az arcideg ("háromosztatú ideg", nervus trigeminus) biztosítja. Az agytörzsből induló ideg egy koponyán belül elhelyezkedő idegdúcban oszlik szét 3-3 ágra mindkét oldalon.

Az arc~
Majdnem minden ember tapasztal alkalmanként fáradtságot, megerőltetést követően fejfájást. Sokan azonban szokatlan tünetekkel járó fej és arcfájdalmaktól is szenvedhetnek, amelyek hátterében a fej és nyak érzőidegeinek kóros működése feltételezhető.

Arc~ kezelése IBR-SYSTEM-el
Szeretnék köszönetet mondani a Vital Portnak. Arcidegzsábám van, ami hosszú szünet után újból jelentkezett és három héttel ezelőtt olyan beteg lettem, hogy a fájdalomtól semmit nem tudtam csinálni.

Az arc~ házi kezelése
Mottó: "Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Mességue)
» Részletek ...

~
lásd. neuralgia. Rohamok alakjában fellépő heves fájdalom, mely valamely érző ideg lefutása mentén éreztetik. Az ilyen ideget megnyomva, élénk fájdalom jelentkezik. Előfordulhat minden korban, de főleg közepes koru egyéneken.
neuralgiás ...

Arc~ (facial neuralgia, trigeminal neuralgia)
Az arc~ villámcsapásszerű éles fájdalom, ami átnyílal az arcon keresztül és rohamokban jelentkezik. Eleinte csak rövid ideig tartó a fájdalom, de később súlyosabb és hosszabban tartó epizódokká válik.

ARCIDEGZSÁBA
* Arc meghűlése utáni állapotok súlyos formája az arc~. Az arc el is torzulhat. Svédfüves borogatás, valamint Kakukkfű, Kamilla, Ökörfarkkóró virág és Cickafark száraz növénypárna, és az ezekből készült tea fogyasztása segíthet ezen a bajon.

Népiesen ~. Igen heves fájdalommal járó gyulladás, mely valamely környéki ideg ellátási területén lép fel. A leggyakrabban előforduló neuralgia az ötödik agyideg neuralgiája, az arcideg-zsába. Rohamszerű fájdalom kíséri, mely hirtelen lép fel, és hirtelen szűnik meg.

Herpes zoster fertőzést (övsömört) kísérő övszerű égő heves fájdalom (post-herpeses neuropathia)
Arc~ (trigeminus neuralgia): elektromos áramszerő, rövid ideig tartó arcfájdalommal járó betegség.

A degeneratív eredetű gerincbetegségekben gyakran jelentkezik alsó végtagba sugárzó fájdalom is, ennek leggyakoribb formája az űlő~, vagy közismert orvosi nevén az isiász. Ebben az esetben a kisugárzó fájdalmat a gerincből kilépő ideggyökök nyomása okozza.

Trigeminus neuralgia avagy a félelmetes arc~
A háromágú nervus trigeminus, a háromosztatú vagy ötödik agyideg az arc érzőidege. Az idegérző dúca a koponya sziklacsontjának csúcsán helyezkedik el.

Fej: fejfájás, migrén, arc~, égő nyelv, szájszárazság-érzet, afta, fognyomok a nyelv szélein, fémes íz a szájban, nyak- és fejfájás, szédülés
Szem: tisztázatlan látászavarok, iritis, ödémák a szem környékén, vibráló látás
Tüdő: tüdőasztma
Fül: fülzúgás ...

Ülő~, amely kezdetben heves derékfájást okoz, majd utána átterjed a comb hátsó részébe, a lábszárba és a lábfejbe. További tünete az alsó végtag zsibbadása, érzészavar, mozgáskorlátozottság, mozgáskiesés. Heveny állapotban ágyban kell maradni. Az erős meleg nem javallott.

Idegfájdalom ("~")
Idegfájdalom ("~")
Ideghártya ereinek az elzáródása
Ideghártya leválás
Ideghártya rétegeinek elválása
Ideghártya szélének elfajulása
Ideghártya vérzés
Idegi eredetű bélpanaszok
Idegrendszeri eredetű járásbizonytalanság ...

Így a nyaki gerincoszlop meszesedése, porckorongsérve, foggyökér- és ínyelváltozások, arc~, zöldhályog, agydaganatok, agyi érelváItozások, az agy és burkainak gyulladásos megbetegedései, az orr-melléküregek gyulladásos folyamatai, a rágóízület elégtelen működéséből származó fájdalmak.

Ez az ~ heves fájdalommal jár, amely leggyakrabban a derékszakaszt - lordosis lumbalis - érinti, valamint a combba, a lábszárba, sőt, olykor még a lábfejbe is kisugárzik a lábat beidegező ülőidegen - nervus ischiadicus - keresztül.

Derékzsába (hexensussz), láb~ (isiász)
Ok
A csigolya közi porckorong elmozdulása, kidomborodása, melynek következtében a gerincvelőből kilépő idegek is nyomás alá kerülhetnek.

Leggyakrabban az ülőideg (S1- nervus ischiadicus) kerül nyomás alá, ez klasszikus ülő~, isiász vagy hexensussz. Ilyenkor a fájdalom az ülőideg (n. ischiadicus) lefutásának megfelelően az alsó végtag hátsó részén szalad le a kisujjig.

A fentieknél jóindulatúbb elváltozások, mint borda-közti ~, mellkasi izom-húzódás, hátgerinckopás, - meszesedés vagy övsömör is állhatnak a mellkasi fájdalom hátterében.

A TENS készülékek alkalmasak izom és idegfájdalom csillapítására mint például a lumbágó, köszvény, reuma, hát-, és vállfájdalmak, fejfájás, migrén, izületi gyulladások, övsömör, arc~, ideggyulladások akut szakasza után, kisebb érszűkületek karbantartására, ...

jelentkező fejfájások hátterében, leggyakrabban magas vérnyomás, szemészeti betegségek (zöldhályog, üvegtesti vérzés), agyi kórfolyamatok (agyvérzés, agylágyulás, agyi vénák elzáródása, agyi erek gyulladása) szerepelnek, a fül-orr-gégészeti eredetű fejfájások közül leginkább az arc~, ...

rossz mozdulat következtében kialakuló fájdalom során az illető rendszerint 'úgy marad', nem tud felegyenesedni az adott testhelyzetből, nem tud mozdulni. Míg azonban a lumbágó 'csak' erre a testtájékra terjed ki, az isiász vagy 'hexensussz' (vagyis Hexenschuss, azaz boszorkánylövéses ülő~) ...

Gyakori, hogy észre sem véve a törést okozó eseményt más reumatológiai kórképekre gondol a beteg és az orvos, például meszesedés, gerincsérv, ~, reumatikus lágyrészbetegség, satöbbi Nemzetközi vizsgálatokkal bizonyított tény, hogy az életminőséget legtartósabban pont ez a töréstípus rontja.

CSECSEMŐKORI VíZSÉRV
A CSECSEMŐTÁPLÁLÁS MÓDJA NÖVELHETI AZ ELHíZÁS ÉS B...
BŐVEBBEN A MACSKAKARMOLÁSI BETEGSÉGRŐL
GYÓSZERALLERGIA-
ARCIDEGZSÁBA
A RÜH EGYIK KEDVENC MEGTELEPEDÉSI HELYE A KÉZ UJJA...
MIBŐL LESZ A CSEREBOGÁR ??

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Arcidegzsába, Allergia, Daganat, Bőrbetegség, Fertőző betegség?

◄ Idegsérülés   Ideggyengeség ►
 
RSS Mobile