Kezdőlap (Ideggyulladás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Ideggyulladás

Betegségek  Ideggyógyászati betegség  Időskori depresszió

Ideggyulladás és a perifériás idegek egyéb betegségei
Sclerosis multiplex
Gerincvelősérülés, elváltozások, bénulás ...


Látóideggyulladás
Orvosi neve: Neuritis retrobulbaris
A látóideg gyulladása során az [idegrost]? elveszíti [myelin hüvely]?ét, így lassabban halad rajta az [ingerület]?. A betegség jelentkezhet a [látóidegfő]?t (papillitis) vagy az ideget (neuritis retrobulbaris) érintve.

Idegtépő: az ideggyulladás
1 . oldal
Típusos tünetek - Kiváltó tényezők - Megelőzés vagy gyógyítás?

Nem gerinc eredetű ideggyulladás
Az 'ischialgia" (isialgia), 'ischias', (isiász) ' lumboischialgiaülőideg-fájdalom' (lumboisialgia) azaz ideggyulladás hallatán szinte reflexesen valamennyiünkben a gerinc eredetű idegkompressziót okozó rendellenességek jutnak elsődlegesen eszünkbe.

Ideggyulladás ellen
Ha a panaszok hátterében gerincsérv okozta ideggyulladás áll, fontos a heves fájdalmak és a gyulladás mielőbbi csökkentése erős hatású fájdalomcsillapítókkal (fontos az éjszakai nyugalom!), szteroidokkal, az egész felső végtag vizes borogatása naponta többször, ...

látó~ - opticus neuritis, neuritis opticus, neuritis retrobulbaris, optic neuritis, retrobulbar neuritis (témák)
látóideg-kereszteződés - chiasma opticum, optic nerve decussation
látóköteg - tractus opticus, optic tract ...

~, mely bőrtünet képében jelentkezik, jellemző módon a mellkas-hát középvonalában. A bárányhimlőt okozó vírus, a Herpes Zoster a felelős a kialakulásáért. A bárányhimlőn átesett betegek egész életükben hordozzák ezt a vírust, a gerincvelő érző idegsejtekben.

~ (Trigeminus neuralgia)
fogfájás
orrmelléküreg gyulladás
Ezek szakorvosi ellátást igényelnek és a sportképesség elbírálása is a kezelőorvos véleményén alapul.

~ (multiplex) köpölyözés
1. Nedves-meleg túltengés Főbb tünetek: zsibbadás és érzéketlenség, fájdalom és ernyedtség a végtagok test középpontjától távolabb eső részein, amely fokozatosan kihat a végtagok test középpontjától...
Idült gyomorhurut köpölyözés ...

1. ~. 2. Syn neuropathia. (ideg- + G. -itis, gyulladás)
Találatok Magyarázat
adventitialis neuritis, például neuritides
Az ideghüvely gyulladása. Ld perineuritis.

ha valaki állandóan és tartósan szomjazik, túl sokat iszik és vizel, bőre viszket, kisebb sebei nehezen gyógyulnak, jó étvágy ellenére is rohamosan fogy, különösen akkor, ha a felmenő rokonok között is volt cukorbeteg. Cukorbetegség gyanúját keltheti továbbá ismeretlen eredetű ~, ...

Radiculopathiák és ~ok
Arthrosis coxae (A csípőízület porcfelszíneinek degeneratiója)
Arthrosis genus
(A térdízület porcfelszíneinek degeneratiója) ...

munkásoknál (akik éveken át napi 8 órában "szipuztak" folyamatosan) gyakori az agy-, a máj- és a vesekárosodás, illetve ezek kísérőjelenségei: izomgyengeség, közömbösség, kimerültség, rossz közérzet, hányinger, alhasi fájdalmak, zavarodottság, ataxia, remegés, reszketés, viszketegség, ~ ...

Használható gyulladásos állapotok, gombás fertőzések, féregűzés, bőrelváltozások, vírusos és bakteriális fertőzésekből eredő gyulladások, fertőző váladékozások, ízületi, izom és ~ok, reuma, megfázások, sebkezelés esetén.

Ha a panaszok hátterében gerincsérv okozta ~ áll, fontos a heves fájdalmak és a gyulladás mielőbbi csökkentése erős hatású fájdalomcsillapítókkal (fontos az éjszakai nyugalom!), szteroidokkal, ...

Testi tünetek a gyomorgyulladás, gyomorhurut étvágytalanság, májnagyobbodás és zsugorodás, idegrendszeri zavarok, ~, az ideg- és agysejtek elhalása, súlyosabb esetben agy-zsugorodás, látászavarok, szívelégtelenség, aritmia, magas vérnyomás, érgyulladás, agyvérzés, kóros vesezsugorodás, ...

A fájdalmas, isiászos ~ok sokkal gyorsabban jönnek rendbe, ha a szokásos kezelésen felül (meleg, pihenés) B-vitaminokat szedünk. Ezek befolyásolják a glükóz anyagcseréjét és ezzel növelik az idegsejtek energiaellátottságát.

A betegség legtöbbször bőr- és ~ formájában mutatkozik meg. Megkülönböztetünk elsődleges (primer) és másodlagos (visszatérő vagy szekunder) ajakherpeszt. A primer fertőzés többnyire tünetmentes formában már gyermekkorban lezajlik.

Az övsömör olyan ~, amelyet a bárányhimlő vírusa okoz. A test bármely részén jelentkezhet Angina pektóriszt akkor okoz, ha a bordaközi idegeket támadja meg.

Ritkán lázat, gyakran az oltás helyén enyhe fájdalmat és bőrpírt okoz, előfordulhat ~, fejfájás, hányás is. Hátránya, hogy az első évben 3 injekciót, majd 3-5 évente egy-egy emlékeztető oltást kell beadni ahhoz, hogy a védettség tartós maradjon.

A szív- és tüdőbetegségek, bordaközi ~, a szegycsont porcának gyulladása, spontán bordatörések, csontritkulás, összeroppant csigolya mellett a reflux-betegség gyakori tünete.
Jobb vállba, lapockába sugárzó fájdalom
Az epekő betegséghez társuló fájdalom lehet.

A B6-vitamin hiánya bőrelváltozásokat, ~t okozhat, vérszegénységhez vezethet. Legfontosabb szerepük az aminosavak átalakításában töltik be. Megtalálható húsfélékben, májban, szójában, gabona- és zöldségfélékben.
Cimkék:
b6-vitamin ...

káriesz - a szuvasodási hajlam csökkentése,
idegrendszeri kórképek, ~ok, idegbénulások, neuralgiák az arc-fej területén,
állkapocs-ízületi kórképek,
fogzási, előtörési problémák,
fogágybetegségek,
speciális esetek; amalgám- és nehézfémterhelt beteg méregtelenítése.

Klinikai gyakorlatban főként az akut, igen erős fájdalmakra, főként ~okra rendeljük.
Új generációs, tapasz formájában adható, elnyújtott hatású szerek elérhetők bizonyos krónikus mozgásszervi fájdalmak (pl. derékfájás) esetén.

A köznapi értelemben használt idegszál becsípődés szó valójában egy jelentősen elmozdult csigolyatest nyomása által kiváltott ideggyök érintettséget, ~t jelent. Minden csigolyatest közül kilépnek idegkötegek.

Ha valamennyi végtag leggyakrabban zokni-, illetve kesztyűszerű elrendeződésben érintett része zsibbad, az polyneuropathiára, vagyis több idegszálat érintő ~ra, illetve idegbántalomra utal.

A TENS készülékek alkalmasak izom és idegfájdalom csillapítására mint például a lumbágó, köszvény, reuma, hát-, és vállfájdalmak, fejfájás, migrén, izületi gyulladások, övsömör, arcidegzsába, ~ok akut szakasza után, kisebb érszűkületek karbantartására, ...

Ritkábban a fülcimpán és az izületek felszínén vastag gyulladt folt alakul ki. ~: fejfájás, hallászavar, arcidegbénulás, agyhártyagyulladás a csípés után 1-3 hónappal léphet fel. Késői, kóros immunreakció következményei a változatos, hullámzó izületei gyulladásos elváltozások.

2009 szeptemberében a Gerontology c. folyóiratban megjelent egy tanulmány, amely összefüggést mutat az ~ok és számos központi idegrendszeri betegség kialakulása között, beleértve az időskori Alzheimer kórt.

- Herpes zooster ( vírusfertőzés ) okozta ~ ( neuritis, radiculitis)
- Mellkasfeli trauma, elhúzódó köhögés, bordaközi izomfájdalom
- Vállövi: daganat, például Pancoast tumor, TOS- vállövi ideg-és érképletek leszorításával , nyomásával járó fájdalom ...

A kullancscsípés utáni ~ok (Lyme-kór) is okozhatnak arcidegbénulását. A betegség hátterében állhat ritkábban valamilyen egyéb gyulladás (pl. középfülgyulladás, fültőmirigy-gyulladás), anyagcserezavar (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, porfíria), immun-mechanizmusú betegség (pl.

További a belső fül vagy az idegkárosodásokat okozó tényezők: a bakteriális és vírusos fertőzések (vírusos belsőfül-gyulladás, övsömör, masztoiditisz [csecsnyúlvány-gyulladás]), a Paget-kór, daganatok (pl.: a hallóideg tumora), ~ok, a belsőfület károsító gyógyszerek (pl.

belgyógyászati (sokízületi, szívizom-, szívbelhártya- vagy vesegyulladás),
szemészeti (szivárványhártya-, üvegtestgyulladás),
bőrgyógyászati (egyes ~ok szerepelnek ebben a csoportban),
fül-orr-gégészeti.

Súlyos szövődmény, ha a kórokozó toxint termel - a toxin súlyos szívizom-károsodást és perifériás ~t (neuritis) okoz - illetve ha az álhártya a gégében jelenik meg, ez fulladáshoz vezet. Más nyálkahártyákon és a bőrön csak ritkán jön létre a kórfolyamat.

- Izombántalmak: izomhúzódások, kötőszöveti gyulladások
- Ínpanaszok: íngyulladás, ínhüvelygyulladás
- Idegsérülések: ideggyökérgyulladás, ~, idegfájdalom, végtagok fantomfájdalma, övsömör fájdalom
- Bőrpanaszok: keloid kezelése, sceleroderma kezelése
- Gyógyszerbevitel ...

A betegség az egész szervezetet érinti, tehát előidézhet fáradtságérzést, lázat, rossz közérzetet, illetve az ismételt rohamok a bőr alatti reumás csomók megjelenését, a csukló és a kéz fájdalmával, zsibbadásával járó kéztőcsatorna- tünetegyüttest, szív-, tüdő-, ér- és ~t, ...

Szerencsére a súlyos szövődmények kialakulása nagyon ritka. Leggyakrabban májgyulladás alakul ki, ritkábban sárgaság jelenhet meg. Az esetek 1 százalékában a központi idegrendszer is érintetté válik, ~ok, agyvelőgyulladás,sclerosis multiplex, Guillain-Barré szindróma formájában.

- a vérerek begyulladnak aminek következménye az érelmeszesedés
- a vesékben kóros elváltozások következnek be és összezsugorodnak
- a kezek remegnek
- ~, az idegrendszer teljes szétesése
- krónikus gyomorhurut
- impotencia ...

A csigolyák közötti kis izületek ficama, a porckorongok különböző mértékű megbetegedése, ~, anyagcsere-betegségek, rosszindulatú folyamatok, gyulladásos megbetegedések, fertőzések, belső szervek kisugárzó fájdalmai stb.

a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet fehérjeszintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését és fokozza ezek hasznosítását, de az egész szervezetet érintő hatása van. Az orvosi gyakorlatban a vészes vérszegénység, általános testi leromlás, kimerültség, ~, ...

Így jelentkezhet gyengeség, fáradékonyság, rossz közérzet, hőemelkedés. A betegség ízületeken kívüli megjelenési formája lehet bőralatti reumás csomó, szem- és szájszárazsággal járó könny- és nyálmirigygyulladás, szív-, tüdő-, szem-, ér- és ~.

A beteg elveszítheti a kéz vagy a láb finom mozgatásának képességét, illetve erejét. Később a mozgáskorlátozottság súlyosbodik, majd folyamatossá válik. Van, akiknél csak a szemekben jelentkeznek tünetek: kettős, illetve homályos látás, szem~.

A bogyók gyógyhatásai közé sorolható az álmatlanság, a migrén, a fájdalmas ~ok elleni alkalmazás is. Valamire azonban vigyáznunk kell: a friss bodzatermések nyersen, nagyobb mennyiségben fogyasztva kellemetlen gyomor-bél tüneteket, panaszokat okozhatnak.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Stroke, Hasmenés, Sorvadás, Gyulladások, Epilepszia?

◄ Ideggyógyászati betegség   Időskori depresszió ►
 
RSS Mobile