Kezdőlap (Idegbetegség)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Idegbetegség

Betegségek  Idegbecsípődés  Idegentest

Idegbetegség, amely váratlan indulati kitörésekkel, szorongással és kényszercselekvésekkel jár, -köznapi értelemben- idegesen túlfűtött, ingerlékeny, beszámíthatatlan állapot, felizgatott, kapkodásra késztető közhangulat: háborús hisztéria.


A legjobban ajánlható minden idegrendszeri zavar, idegbetegség, ideg eredetű bénulások, elhalások, vegetatív idegrendszeri zavarok, rossz, vagy megváltozott idegi beidegződések (pl. ágybavizelés), idegi eredetű mozgási megbetegedések (pl. vitustánc) esetén.

A chorea vagy vitustánc idegbetegség: a test különböző részein görcsös, csavaró jellegű rángások jelentkeznek, esetleg hónapokon keresztül. Ezek a furcsa mozgások lehetnek nagyon feltűnőek vagy alig észrevehetőek. Az arcizmok szabálytalan rángásai grimaszokat okozhatnak. A beteg a vállát rángatja.

Becslések szerint világszerte a lakosság egy százaléka szenved skizofréniában, ebben a rendkívül összetett idegbetegségben. Magyarországon ennek alapján százezer ilyen betegnek kellene lennie, az adatok összesítése azonban "mindössze" 60-70 ezer kezeltről tudnak az egészségügyi szervezetek.

Idegbetegségek. Többnyire M. az izomcsúz oka. Ugyanez a tényező szrepelhet vesebántalmak és számos más betegség okai között, ahol nem mint egyedüli ok, hanem mint a szervezetnek más kórokok ellen sikeresen küzdő ellenállási képesség csökkentése útján fejti ki káros hatását.

Ráadásul a kancsalság néha súlyos ~ek korai jelzője. Az agy "erőltetésével" javítható az elhajló szem rossz látása, ha az egészséges szemet letakarják. Esetleg műtéti beavatkozást is igényelhet, így állítják helyre a szemizmok megfelelő hosszát.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?
Része a szokásos anyagcsere-kivizsgálásnak vese-, csont- vagy ~ben szenvedőknél, vagy amikor kóros kalciumszintre jellemző tünetek jelentkeznek.

Belsőleg izzasztó és tisztulást előidéző hatással van a kiválasztó szervekre. Sápadtságnál, vérszegénységnél, általános gyengeségnél, ideges fejfájásnál, elgyengüléssel járó ~nél, idült légcsőhurutnál, mell elnyálkásodásnál egyike a legkitűnőbb házi-szereknek (10 gr 1/41 vízre).

A "neurózis" jelentése: A külvilággal való súlyos összeütközésből származó, testi és lelki zavarokban megnyilvánuló anatómiailag ki nem mutatható ~.

Az alvászavart okozhatja túlterheltség, le nem vezetett, tartós stressz, átmeneti testi, lelki terhek, félelmek, kései, nehéz vacsora, egészségtelen fekvőhely, torzult földsugárzások, de ismert tünete a változókori panaszoknak, valamint egyes lelki- és ~eknek is.
Tünetek ...

Funkcionális ~, illetve olyan betegség, melynek hátterében nem áll nyilvánvaló eltérés. 3. Az idegrendszer feszültségének vagy ingerlékenységének jellegzetes állapota; az idegesség bármely formája. Syn psychoneurosis. (ideg- + G. -osis, állapot) ...

Amiloidózisra utal azonban, ha egyes szervek működése leáll, a szövetekben folyadék jelenik meg duzzadást (ödémát) okozva, vagy ha megmagyarázhatatlan vérzések lépnek fel, főként a bőrben. Örökletes amiloidózisra kell gondolni, ha az adott családban örökletes perifériás ~ észlelhető.

Ide tartoznak főként a menstruáció anomáliái, a sápkórosság, a hisztéria, a hipochondria és minden fajta ~. " /84./
A szomorúság rontja a vérkeringést, nedvpangásokat, szédülést okoz, általános gyengeséget idéz elő. Ilyen állapotban a sebek is rosszul gyógyulnak.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Köhögés, Fekély, Székrekedés, Hasmenés, Étvágytalanság?

◄ Idegbecsípődés   Idegentest ►
 
RSS Mobile