Kezdőlap (Hüvelygyulladás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hüvelygyulladás

Betegségek  Hüvelygörcs  Hüvelyi fertőzés

hüvelygyulladás, vulva, vulvovaginitis, folyás
A hüvelygyulladás (vaginitis, ejtsd: vaginitisz) a hüvely nyálkahártyájának gyulladása. A külső nemi szervek (vulva) gyulladása a vulvitisz. Vulvovaginitisz a külső nemi szervek és a hüvely együttes gyulladása.


Hüvelygyulladás
Bizonyos mennyiségű váladék élettani állapotban is található a hüvelyben. Ez a hüvelybemenetbe nyíló mirigyek váladékából, a méhszájban elhelyezkedő nyák egy részéből, a leváló sejtekből áll össze.

Hüvelygyulladás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: vaginitis, kolpitis) ...

Hüvelygyulladás (Vaginitis)

Címkék: hüvelyi fertőzés, fertőző betegség, szexuális úton terjedő betegség, nemi szervek betegségei, női betegségek, hüvelygyulladás, vaginitis ...

Hüvelygyulladás
Rövid leírás:
(másnéven: vaginitis, kolpitis)
A hüvely gyulladása a női szervezet leggyakoribb betegsége. Egy életen át minden nőnek több alkalommal kell számolnia a hüvely gyulladásával.

A ~ tünetei
Az orvosi gyakorlatban gyakori problémát jelentenek a húgyúti és a hüvelyi fertőzések. Sok nő mindennapi életét keserítik meg a különböző eredetű ~ok, amelyeknek igen jellegzetes tünetei vannak.
A ~ leggyakoribb tünetei ...

A ~, mióma és felfázás természetes kezelése
A ~, mióma és felfázás természetes kezelése
Cickafark ...

Gombás ~ esetén helyi vagy tabletta formájában kiszerelt gombaölő antibiotikumokat adhatnak (ketokonazol, itrakonazol, flukonazol, ekonazol, klotrimazol, fentikonazol, omokonazol, natamicin, stb.). A régi, bevált borax glicerines "hüvelymosdatás" a panaszokat azonnal szünteti.

~
Tavaly októberben kezdődött a problémám, felfázással kezelt az egyik nőgyógyász, de a panaszaim nem múltak. Elmentem egy másik orvoshoz, ő megállapította, hogy ~om van. Kaptam gyógyszert. Egészen januárig tünetmentes voltam, azóta is visszajárok hozzá.

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > H > ~
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
~ ...

~ok
A női nemi szervek fertőzései szerte a világon és hazánkban is a ~ a leggyakrabban előforduló nőgyógyászati megbetegedés.

A ~ okai
A ~ 5 tünete
A ~ (Vaginitis)
Fórum
Nőgyógyászat Portál
Szent János Kórház
16. kerületi Szakrendelő ...

Alkari ín~, izomgyulladás
Az alkar szintjében az inak és az izmok túlterhelése okozza. Ez a probléma gyakran sújtja az evezősöket, a kajakosokat, kenusokat, vagy az ütővel játszó sportolókat.
Tünetek ...

Hüvelyfolyás, ~: Hogyan győzzük le?
1 . oldal
Ha az egyensúly felborul - A hatásos kezelés ...

~ (vaginitis)
A ~ általában a hüvelyben elszaporodó mikroorganizmusok hatására keletkezik, de egyéb kiváltó okok is ismeretesek. Leggyakoribb tünetei: hüvelyfolyás, viszketés vagy túlzott érzékenység, fájdalom közösülés vagy vizelés során.

ÍNHÜVELYGYULLADÁS - LELKI OKAI
Az ín~ következtében a kéz és az ujjak a legkisebb mozdulatra is fájnak, s a határozott fogás lehetetlenné válik. Ez tipikus 'titkárnői betegség" kiváltó tényezőjének elsősorban az írógépelést tartják.

Ín~
Az ín~ kezelésében, enyhébb esetben elégséges lehet a hideg vizes borogatás is, ám makacs vagy gennyes gyulladás esetén, fontos lehet minél korábban orvoshoz fordulni és megkezdeni a kezelést.

Ín~ (tendinitis)
Gyakori betegség a kézen, az alkaron, a lábfejen és a lábszáron. Többnyire tartós túlterhelés miatt alakul ki. Heveny állapotban nyomásra erősen érzékeny, a mozgatás éles fájdalmat okoz. Igénybevételkor ropogó hangot ad.

Ín~
Az inak a mozgásszervrendszer erősen igénybe vett részei, mivel ezek továbbítják a csontok felé az izmokból származó erőt és mozgást. Hosszan...
Igen fontos, hogy a betegek és hozzátartozóik fölismerjék az agyvérzés tüneteit ...

Gombás ~
Legtöbbször a Candida albicans nevű gomba okozza, melynek spóráját kis számban a tünetmentes nők hüvelyéből is ki lehet mutatni.

~t és hüvelyi folyást szexuális érintkezés nélkül vírusok, gombák, egysejtűek, sőt cérnagiliszták is okozhatnak, az esetek többségében mégis a különböző baktériumok a felelősek érte.
A nemi betegség fogalma, múltja és gyakorisága ...

Az ín~ általában egy hirtelen megerőltetése az ínhüvelynek, ami például a lábfej, boka, a kézfej, csukló lehet. Ilyenkor a sérült rész igen erősen fájhat, gyakran mozgatásra képtelenné válik.

A folyás ~t jelezhet (vaginitisz, kolpitisz), amely kémiai irritáció (mint a hüvelyi viszketésnél), vagy fertőzés következménye lehet. Néhány nőnél a fogamzásgátló krémek, hüvelyi síkosítók vagy a pesszárium irritálja a hüvelyt, vagy a szeméremtestet, és ez gyulladást vált ki.

Bolyhos ín~. Pigmentált villonodularis synovitishez hasonló kórkép, de gyakrabban keletkezik a periarticularis lágyrészben, mint az ízületi synoviaban. Leggyakrabban a kezeken fordul elő.
tenotomia ...

artrózis, ín~, ízület, ízületek, ízületgyakorlatok, ízületi gyulladás, ízületi kopás, ízületkezelés, könyök, könyökízület, porckopás, porckorongsérv, teniszkönyök
Bezár
Minden szűrés törlése ...

Tünetek: ~t baktériumok, vírusok és gombák okozhatnak. Leggyakoribb tünete a rendellenes folyás - nagy mennyiségű, kellemtelen szagú. Tünete lehet még a hüvelyi viszketés, sebesedés vagy fájdalom. A tünetek erősödhetnek szeretkezés vagy szappanos mosakodás után.

A Trichomonas ~ a Trichomonas vaginalis nevű kórokozó által okozott húgy-ivarszerveket megbetegítő, szexuális úton terjedő fertőzés. A fertőzés forrása a kórokozóval fertőzött egyén. A kórokozó a nemi váladékokban vagy nedves környezetben 3-4 óráig marad fertőzőképes.

colpitis - ~, vaginitis, colpitis
colpoptosis - hüvelyelőreesés,
colposacrofixatio - sacro-colpo-fixation, (bővebben) ...

coli fertőzése esetenként a hüvelybe is átterjedhet, mivel a kettő nagyon közel helyezkedik el egymáshoz. Ilyenkor jó a tőzegáfonya kapszula, azt azonban ne felejtsd el, hogy eben az esetben csak kiegészítő-megelőző gyógymódként jó - ha ~od van, mindenképp fordulj orvoshoz! ...

Mit kell tenni ín~ esetén?
Akut esetben (lásd szomszédasszony) legfontosabb a nyugalomba helyezés, melyet gipszsínnel, ma már hőre lágyuló műanyag sínnel, ezek hiányában rugalmas pólyával érhetünk el. Az esetek túlnyomó többségében elég szokott lenni az 1-2 hetes gyógyszerszedés (ún.

A baktérium okozta ~ hátterében az egyébként kis csíraszámban jelen levő kórokozó baktériumok elszaporodása áll. Szinte kizárólag csak felnőtt, szexuális kapcsolatot folytató nőkön fordul elő.

A hurutot sokszor folyás vagy ~ is kíséri, ilyenkor a két betegséget egyszerre kell kezelni. A tünetek mérséklésében, de megelőzésében is igen fontos szerepe van a kellő mennyiségű folyadék bevitelnek.

~ (vulvovaginitis),
szeméremtájék, sérülései, hegesedése (például gátmetszés nyomán),
abnormális szexuális szokások,
tévesen értelmezett higiéniás szokások - indokolatlan és gyakori hüvelyöblítések,
húgycső-divertikulumok,
idegentestek vagy tumorok előfordulása a hólyagban, ...

Vaginitis / colpitis - ~
Mi a vaginitis?
A vaginitis a hüvely gyulladásos megbetegedését jelenti. Ez a betegség gyakori nőgyógyászati probléma, a nőket bármely életkorban érintheti. Statisztikai adatok szerint minden nő élete során legalább egyszer átesik vaginitisen.

idegkárosodás, az alkaron/csuklóban ín~ merül fel. Minden acut végtagfájdalom esetén megtekintendő a panaszolt regio alakja, színe, aktív és passzív mozgathatósága, a tapintott bőr hőmérséklete; a peripheriás erek pulsálása; vizsgálandó a végtag érzékenysége.

Akut ízületi gyulladás, ín~, isiász okozta fájdalom, illetve gyulladás enyhítésére kitűnően alkalmas.

Egyes adatok szerint a nők háromnegyede találkozik életében a gombás ~sal. A cukorbetegeknél, a terhes anyáknál, vagy valamilyen antibiotikumos kúra alatt állóknál nagyobb a kockázata, hogy kialakul a fertőzés. A candidiasis jellegzetes panasza a viszketés és a sűrűbb folyás.

A következmény állandósuló, legalábbis gyakran ismétlődő ~, ami újabb és újabb antibiotikus kezelésre ösztönözheti a kezelőorvost. Ördögi kör! ...

A ~ kezelése (hanganyag)
Tamponhasználat
Kandida (Candida albicans) fertőzés
A visszatérő ~ kezelése
Új lehetőség a hüvelyi és húgyúti fertőzések kezelésében
A hüvely mikrobiológiája
Amit a hüvelyflóráról tudni kell
Bakteriális vaginózis és a koraszülések kapcsolata ...

Használható nyálkahártya betegségek, szembetegségek, hólyaghurut, húgycső- és ~, régóta fennálló bőrgyulladás, övsömör, bronchitis, vérbaj (gonorrhoea) esetén. Az egész testet-lelket hűsíti és nyugtatja, amint hatása végighalad a vérkeringés, emésztés, légzés és idegek rendszerén.

A pH kedvezőtlen irányú változása serkenti a nemkívánatos mikroorganizmusok, baktériumok és gombák megjelenését, amelyek a ~t okozzák.

- Húgyúti szervek és ~ esetén, valamint a szexuális úton terjedő fertőzés fennállása esetén,
- Lázzal járó fertőzéses állapot fellépése a terhesség idején,
- A terhesség 20. hete után fellépő, ismeretlen eredetű hüvelyi vérzés, ...

A Lactofeel gyors és hatásos segítséget nyújt a leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés, ~, a bakteriális vaginózis gyógyításában, és segít a betegség újbóli kialakulásának megelőzésében.

A cérnagiliszták izgató, irritáló hatása fiatal leányokban ~t is okozhat. A cérnagiliszta fertőzéssel egyébként hasi fájdalmat, álmatlanságot, convulsiókat, és számos más kóros állapotot hoztak összefüggésbe; ok-okozati kapcsolatot azonban nem sikerült igazolni.

Segíti a sejtek, sebek, fekélyek hamarabbi gyógyulását, csökkenti a vér koleszterinszintjét, gyulladásos bőrbetegségek, ~ és méhnyak-fertőzés esetén is gyógyír lehet.
Egyik legelérhetőbb magas klorofill tartalmú gyógynövény, ami számtalan jótékony hatással bír, a búzafű.

Abban az esetben, ha gyakori a visszatérő (nem specifikusan Candida gomba okozta) ~ vagy kényelmetlen helyi-hüvelyi érzet, akkor is szükséges a férfi partner vizsgálata is, mert lehet, hogy egy (esetleg más) fertőzéses eredetű prosztatagyulladás tartja fenn az állapotot.

Húgycső szindróma és ~
Az akut bakteriális cystitis elkülönítendő a vizelési panaszokat okozó, egyéb gyulladásos betegségektől az ún. húgycső szindrómától és a hüvely gyulladásától. Ezekben az esetekben hiányzik a hólyagtáji fájdalom és a piuria sem jellemző.

- Izombántalmak: izomhúzódások, kötőszöveti gyulladások
- Ínpanaszok: íngyulladás, ín~
- Idegsérülések: ideggyökérgyulladás, ideggyulladás, idegfájdalom, végtagok fantomfájdalma, övsömör fájdalom
- Bőrpanaszok: keloid kezelése, sceleroderma kezelése
- Gyógyszerbevitel ...

Itt vagy most: Főoldal > Intim szótár > ~ - vaginitisz
Intim szótár ...

Nőknél többnyire panaszt nem okoz, esetleg ~ fordulhat elő. Kezelésénél szükséges felgöngyölíteni a sokszor szerteágazó partneri kapcsolatokat, mert a kezelést mindenkinek meg kell kapnia, aki szexuális kontaktusba volt a beteggel.

A csuklótájon egy szűk csatornán, a carpalis (kéztőcsonti) alagútban halad át a felületes ujjakat hajlító izom ina, és a hosszú hüvelykujjhajlító izom ina között. Különböző gyulladások, ín~, csuklótáji törések szűkületet okozhatnak a carpalis alagút területén.

Elsőként az ízület belhártyájának gyulladásos megvastagodása, valamint az ízületi folyadék felszaporodása jelentkezik, ezek akadályozzák az ízületi mozgást. Mindezeken túl ín~, a bőrben reumás csomók és csontelváltozások keletkezhetnek.

Ín~: Nem engedsz utat cselekvőképességednek.
Kancsalság: egyoldalú látásmód
Kényszeres evés: ingerhiány.
Kéz: felfogás, cselekvés, tenyér-kézfej kettősség
Kiütés: Türelmetlenség, gyermetegség
Kóros soványság: Megtagadod az életet, elfojtod a nemiséged, bűntudat ...

A csukló helytelen tartása, túlterhelése során az izomzat görcsösen összehúzódik, túlfeszül, aminek következtében ín~ alakulhat ki.

A szervezetünkben kialakult bármely probléma, tünet, betegség, panasz hátterében a biológiai szabályozás zavarai állnak. Így van ez a nőgyógyászati betegségek esetében is, mint például a makacs, visszatérő folyások, különféle vérzészavarok, meddőség, frigiditás, ~, klimax, allergia, ...

A gyulladás jellegzetes tüneteit mutató betegségekre azonban van megfelelő, -itis utótaggal képzett kifejezés; esetünkben vaginitis, azaz ~. A bakteriális vaginosist magyarul bakteriális hüvelybántalomnak, esetleg hüvelybetegségnek nevezhetnénk. A hüvelybántalom találóbb.

A hüvelyváladék szaga
Prolaktin okozta vérzéshiány
Serdülőkori vérzési zavarok
A gyakori hüvelyi fertőzések okai
Időskori ~
Pruritis Vulvae - hüvely viszketés
Trichomoniasis
Moniliasis - a hüvely gombás fertőzése ...

A bakteriális ~t is gyakran összekeverhetjük a gombás fertőzésekkel. Tünetei a szürkés-fehér váladék és a nemi szervek érzékenysége. Az orvosok mindkét betegséget antibiotikum kúrával kezelik, mi azonban előbb mindenképpen próbáljuk ki a gyógynövényeket.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Infarktus, Szívinfarktus, Ínhüvelygyulladás, Hátfájás, Agyvérzés?

◄ Hüvelygörcs   Hüvelyi fertőzés ►
 
RSS Mobile