Kezdőlap (Húgyhólyag gyulladás)

 Betegségek 

  » »
 
   

Húgyhólyag gyulladás

Betegségek  Húgycsőgyulladás  Húgyhólyagfertőzés

A húgyhólyag gyulladásos megbetegedése. Leggyakrabban a húgycsőből felszálló baktériumok fertőzése következtében alakul ki, valamint a környező szervek (pl. méh, petefészek) gyulladása terjedhet rá.


A húgyhólyag gyulladása jól kezelhető, gyakran magától is megszűnő állapot. A betegség legtöbbször banális lefolyása ellenére a kellemetlen tünetek és a néha ijesztő kísérő jelenségek miatt a nők egyik rettegett gyakori fertőzése.

A húgyhólyag gyulladása más betegségekhez is társulhat (pl. szülési sérülések, rendszeres katéterezés szükségessége, prosztata megnagyobbodás, hólyagbénulás, stb.). Ekkor az alapbetegség gyógyítása nélkül tartós eredmény nem érhető el.

A húgyhólyag gyulladásos megbetegedését kiváltó számos ok közül tehát leggyakoribb az egyszerű megfázás következtében kialakult heveny forma, amely tünetei alapján könnyen felismerhető, rövid lefolyással eredményesen kezelhető kórkép.

A cisztitisz a húgyhólyag gyulladása.
A betegség nőkben gyakori, különösen a fogamzóképes években. Ennek több oka van - a húgycső rövid és közel van a hüvelyhez és a végbélnyíláshoz, ahol gyakran vannak jelen baktériumok.

Az orvosi nyelvben szeretjük megkülönböztetni az egyes részek megbetegedését, így a húgycső gyulladását, vagyis latinul az uretritiszt, a húgyhólyag gyulladását, másképp a hólyaghurutot, latinul cisztitiszt, vagy a vesék, vesemedencék gyulladását, ...

Húgyhólyaggyulladás (cystitis, ejtsd: cisztitisz) alatt a húgyhólyag gyulladását értjük. Termékeny éveiket élő nők körében gyakori a húgyhólyaggyulladás. Számos nőnél ismétlődően lép fel.

Ám lehetnek más okai is, például egy nemi úton terjedő fertőzés, a húgyhólyag gyulladása (cisztitisz), vagy valamilyen probléma a vesékkel, a méhhel, a petevezetékkel vagy a petefészkekkel.

Az alsó húgyúti fertőzésekhez a húgycső- és a húgyhólyag gyulladásai tartoznak. A húgyhólyagot érintő fertőzést szaknyelven cystitis-nek nevezzük, a húgycsőfertőzést pedig urethritis-nek.

vese/húgyhólyag gyulladásos folyamatait enyhítő: zsurlófű, aranyvesszőfű, nyírfalevél, medveszőlőlevél stb.,
belek gyulladásos folyamatait enyhítő: kamilla- és cickafarkvirágzat, körömvirág, apróbojtorján, libapimpófű, feketeáfonya-bogyó stb., ...

Mint minden szervnek, a húgyhólyagnak is vannak gyulladásos betegségei.
A húgyhólyag gyulladása származhat alulról, a húgycsövön keresztül; illetve felülről a vese betegsége következtében.
Mi okozza a gyulladást?

A zöldébenfa csökkenti és csillapítja a gyomor és bélproblémákat. A méhnyak és húgyhólyag gyulladásának kezelésére is alkalmas.
Általános csodaszer ...

Kifejezett vaginális (hüvelyi) Candida gomba fertőzöttség esetén alhasi fájdalom és érzékenység, erős viszketés és csípő érzet, a fehér, túrós jellegű hüvelyi váladékozás a jellemző, melyhez gyakran társul a húgycső és a húgyhólyag gyulladása, ...

Lásd még: Lásd még: Antibiotikum, Láz, Vizelési inger, Hurut, Hólyaghurut

Betegségek  Húgycsőgyulladás  Húgyhólyagfertőzés

 
RSS Mobile