Kezdőlap (Húgyhólyag gyulladás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Húgyhólyag gyulladás

Betegségek  Húgycsőgyulladás  Húgyhólyagfertőzés

A húgyhólyag gyulladásos megbetegedése. Leggyakrabban a húgycsőből felszálló baktériumok fertőzése következtében alakul ki, valamint a környező szervek (pl. méh, petefészek) gyulladása terjedhet rá. A vér útján, illetve a nyirokkeringés útján is kerülhetnek ide baktériumok.
Kit érint leginkább?


A húgyhólyag gyulladása jól kezelhető, gyakran magától is megszűnő állapot. A betegség legtöbbször banális lefolyása ellenére a kellemetlen tünetek és a néha ijesztő kísérő jelenségek miatt a nők egyik rettegett gyakori fertőzése.

A húgyhólyag gyulladása más betegségekhez is társulhat (pl. szülési sérülések, rendszeres katéterezés szükségessége, prosztata megnagyobbodás, hólyagbénulás, stb.). Ekkor az alapbetegség gyógyítása nélkül tartós eredmény nem érhető el.

A húgyhólyag gyulladásos megbetegedését kiváltó számos ok közül tehát leggyakoribb az egyszerű megfázás következtében kialakult heveny forma, amely tünetei alapján könnyen felismerhető, rövid lefolyással eredményesen kezelhető kórkép.
Így enyhítse hatásosan az allergiát, asztmát! ...

A cisztitisz a húgyhólyag gyulladása.
A betegség nőkben gyakori, különösen a fogamzóképes években. Ennek több oka van - a húgycső rövid és közel van a hüvelyhez és a végbélnyíláshoz, ahol gyakran vannak jelen baktériumok.

Az orvosi nyelv szereti megkülönböztetni az egyes részek megbetegedését, így a húgycső gyulladását, vagyis latinul az uretritiszt, a ~át, másképp a hólyaghurutot, latinul cisztitiszt, vagy a vesék, vesemedencék gyulladását, a nefritiszt.

Húgyhólyaggyulladás (cystitis, ejtsd: cisztitisz) alatt a ~át értjük. Termékeny éveiket élő nők körében gyakori a húgyhólyaggyulladás. Számos nőnél ismétlődően lép fel. A hüvelyi baktériumok eljuthatnak a húgycsőbe és a húgyhólyagba.

Ám lehetnek más okai is, például egy nemi úton terjedő fertőzés, a ~a (cisztitisz), vagy valamilyen probléma a vesékkel, a méhhel, a petevezetékkel vagy a petefészkekkel. Az is lehet, hogy a fájdalom az emésztő rendszerből ered (gyomor, belek).

Az alsó húgyúti fertőzésekhez a húgycső- és a ~ai tartoznak. A húgyhólyagot érintő fertőzést szaknyelven cystitis-nek nevezzük, a húgycsőfertőzést pedig urethritis-nek.
A felső húgyúti fertőzések a vesemedencét és a húgyvezetéket érintik.

A has vizsgálatakor ~ esetén a hólyagtájék, a szeméremtest feletti terület nyomásra érzékeny, míg vesemedence gyulladásakor a vesetájék ütögetésre fájdalmas. Nem egyszer ezeket az elváltozásokat torokgyulladás kíséri.

Az alsó húgyutak fertőzései közé tartozik a húgycső és a ~a.

vese/~os folyamatait enyhítő: zsurlófű, aranyvesszőfű, nyírfalevél, medveszőlőlevél stb.,
belek gyulladásos folyamatait enyhítő: kamilla- és cickafarkvirágzat, körömvirág, apróbojtorján, libapimpófű, feketeáfonya-bogyó stb., ...

A zöldébenfa csökkenti és csillapítja a gyomor és bélproblémákat. A méhnyak és ~ának kezelésére is alkalmas.
Általános csodaszer ...

Kifejezett vaginális (hüvelyi) Candida gomba fertőzöttség esetén alhasi fájdalom és érzékenység, erős viszketés és csípő érzet, a fehér, túrós jellegű hüvelyi váladékozás a jellemző, melyhez gyakran társul a húgycső és a ~a, amik vizelési panaszokat okoznak.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Antibiotikum, Láz, Vizelési inger, Hurut, Hólyaghurut?

◄ Húgycsőgyulladás   Húgyhólyagfertőzés ►
 
RSS Mobile