Kezdőlap (Hospice)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hospice

Betegségek  Horzsolás  Hóvakság

A hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus, összetett ellátását jelenti multidiszciplináris csoport segítségével.


Hospice
[hoszpisz] öregek nyugdíjas háza ellátással és gyógykezeléssel.
Angol szó, eredetileg menedékház, a francián át a latin hospitium (szállás, pihenőhely) szóra megy vissza, töve a hospes, hospitis (vendég). hospitál, hostess, hotel, ispotály, motel.

Hospice ház:Magába foglalja a bentfekvő részleget és az otthonápolás koordinációs központját. Többnyire a Hospice Ház rendelkezik fájdalom csillapító ambulanciával, és oktató, továbbképző centrumként biztosítja a hospice képzési programokat.

Hospice
Elsősorban daganatos betegségük végső szakaszába jutott betegek humánus gondozását végző szervezetek.

Hospice ellátás
A haldokló beteg gondozása. Célja a hosszú lefolyású, halálhoz vezető betegségben szenvedő személy testi, lelki ápolása, gondozása, életminőségének javítása, szenvedéseinek enyhítése és emberi méltóságának haláláig való megőrzése.

~-ellátás
A ~ a súlyos betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus, összetett ellátását jelenti multidiszciplináris csoport segítségével.

-~-ház
A csak haldokló rákbetegek kezelésére szakosodott intézmények három részből állnak. Az otthoni beteggondozást végző csoportból, a bentfekvő részleget vezető csoportból, és a nappali gondozást végző csoportból.

~ évzáró
"Örökké szeretni fogom az egereket"
Séta vagy biciklizés enyhítheti a rákbetegek fáradtságát ...

~ és fájdalomcsillapítás: legyen élet a halál előtt! Felkavaró, drámai film hazai ősbemutatóját tartják Pécsen 2012.

~
Olyan intézmény, amely palliatív és szupportív szolgáltatások központosított programját nyújtja haldokló személyek és családjaik számára, fizikai, pszichológiai, szociális és vallási támogatás formájában.

A ~-ban nővér, orvos, pszichiáter, szociális gondozó tartozik a szűk csoporthoz, de alkalmanként lelkész és laikus segítők is bekapcsolódnak a munkába. A beteg végigkísérésének a legfájdalmasabb időszaka a haldoklás, a halál beállta.

A legtöbb ~ intézményben dolgozó orvos egyetért abban, hogy amikor a fenti eljárások nem segítenek, az opioidok adagolását a légzési nehézség megszűnéséhez elegendő mennyiségűre kell növelni, még akkor is, ha az eszméletvesztéshez vezet.

Otthoni ~ ellátás
Az otthoni ~ ellátás a biztosított otthonában vagy tartózkodási helyén végzett olyan szakellátás, melynek célja a beteg és környezetének segítése, a beteg fájdalmainak és egyéb kínzó tüneteinek megszüntetése vagy csökkentése, a beteg életminőségének javítása, ...

- a ~-ról

A ~-ellátás több mint húsz éve létezik Magyarországon és még mindig számos misztikum és tévhit veszi körül.

A haldoklás kínjait a megfelelően alkalmazott fájdalomcsillapítás, a ~ szellemű gondozás valamelyest enyhítheti, de - szól az érvelés - ez alapvetően nem oldja meg a problémát.

Magyar ~ Alapítvány
Gyermekrák Alapítvány
Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány
Országos Szövetség a Daganatos és Leukémiás Gyermekekért
Meggyógyulhatsz Egyesület
Őrzők Alapítvány
Szent László Kórház ~ Alapítvány
Egészségforrás Alapítvány
Magyar Rákellenes Liga
Rákfórum ...

Berkes Gabriella a Heim Pál Gyermekkórházban és a gyermek~ területén éppoly kedvelt személyiség, mint előadóművészként. Ebben a műfajban is különlegeset hozott létre: 'Musical a jazz érintésével' címmel adott ki a közelmúltban albumot.

Az ápolás és ~ szolgáltatás milyen kapcsolatban van a gondozással? A világi és egyházi szervezetek gondozási tevékenysége hogyan találkozik? Végül vannak-e ideológiai meghatározottságok a gondozás koncepcionális rendszerében, társadalompolitikai programjaiban, fejlesztésében?

Édes István, a DE OEC Kardiológiai Intézet vezetője, egyetemi tanára, Dr. Géczi Lajos, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa, Dr. Muszbek Katalin, a Magyar ~ Alapítvány igazgató főorvosa és Dr. Dénes Zoltán, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet orvos igazgatója.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Daganatok, Emlőrák, Onkológia, Rehabilitáció?

◄ Horzsolás   Hóvakság ►
 
RSS Mobile