Kezdőlap (Hospice)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hospice

Betegségek  Horzsolás  Hóvakság

A hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus, összetett ellátását jelenti multidiszciplináris csoport segítségével.


Hospice
[hoszpisz] öregek nyugdíjas háza ellátással és gyógykezeléssel.
Angol szó, eredetileg menedékház, a francián át a latin hospitium (szállás, pihenőhely) szóra megy vissza, töve a hospes, hospitis (vendég). hospitál, hostess, hotel, ispotály, motel.

Hospice ház:Magába foglalja a bentfekvő részleget és az otthonápolás koordinációs központját. Többnyire a Hospice Ház rendelkezik fájdalom csillapító ambulanciával, és oktató, továbbképző centrumként biztosítja a hospice képzési programokat.

Hospice
Elsősorban daganatos betegségük végső szakaszába jutott betegek humánus gondozását végző szervezetek.

Hospice ellátás
A haldokló beteg gondozása. Célja a hosszú lefolyású, halálhoz vezető betegségben szenvedő személy testi, lelki ápolása, gondozása, életminőségének javítása, szenvedéseinek enyhítése és emberi méltóságának haláláig való megőrzése.

Hospice-ellátás
A hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus, összetett ellátását jelenti multidiszciplináris csoport segítségével.

-Hospice-ház
A csak haldokló rákbetegek kezelésére szakosodott intézmények három részből állnak. Az otthoni beteggondozást végző csoportból, a bentfekvő részleget vezető csoportból, és a nappali gondozást végző csoportból.

Hospice évzáró
"Örökké szeretni fogom az egereket"
Séta vagy biciklizés enyhítheti a rákbetegek fáradtságát ...

Hospice és fájdalomcsillapítás: legyen élet a halál előtt! Felkavaró, drámai film hazai ősbemutatóját tartják Pécsen 2012.

hospice
Olyan intézmény, amely palliatív és szupportív szolgáltatások központosított programját nyújtja haldokló személyek és családjaik számára, fizikai, pszichológiai, szociális és vallási támogatás formájában.

A hospice-ban nővér, orvos, pszichiáter, szociális gondozó tartozik a szűk csoporthoz, de alkalmanként lelkész és laikus segítők is bekapcsolódnak a munkába. A beteg végigkísérésének a legfájdalmasabb időszaka a haldoklás, a halál beállta.

A legtöbb hospice intézményben dolgozó orvos egyetért abban, hogy amikor a fenti eljárások nem segítenek, az opioidok adagolását a légzési nehézség megszűnéséhez elegendő mennyiségűre kell növelni, még akkor is, ha az eszméletvesztéshez vezet.

Otthoni hospice ellátás
Az otthoni hospice ellátás a biztosított otthonában vagy tartózkodási helyén végzett olyan szakellátás, melynek célja a beteg és környezetének segítése, a beteg fájdalmainak és egyéb kínzó tüneteinek megszüntetése vagy csökkentése, a beteg életminőségének javítása, ...

- a hospice-ról

A hospice-ellátás több mint húsz éve létezik Magyarországon és még mindig számos misztikum és tévhit veszi körül.

A haldoklás kínjait a megfelelően alkalmazott fájdalomcsillapítás, a hospice szellemű gondozás valamelyest enyhítheti, de - szól az érvelés - ez alapvetően nem oldja meg a problémát.

Magyar Hospice Alapítvány
Gyermekrák Alapítvány
Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány
Országos Szövetség a Daganatos és Leukémiás Gyermekekért
Meggyógyulhatsz Egyesület
Őrzők Alapítvány
Szent László Kórház Hospice Alapítvány
Egészségforrás Alapítvány
Magyar Rákellenes Liga
Rákfórum ...

Berkes Gabriella a Heim Pál Gyermekkórházban és a gyermekhospice területén éppoly kedvelt személyiség, mint előadóművészként. Ebben a műfajban is különlegeset hozott létre: 'Musical a jazz érintésével' címmel adott ki a közelmúltban albumot.

Öltözz pirosba! Akció a gyermekhospice ellátásért
Leszokás a dohányzásról: egyre több az ösztönző
Dohányzási tilalom: a tisztifőorvos szerint jól fogadja az ország ...

Az ápolás és hospice szolgáltatás milyen kapcsolatban van a gondozással? A világi és egyházi szervezetek gondozási tevékenysége hogyan találkozik? Végül vannak-e ideológiai meghatározottságok a gondozás koncepcionális rendszerében, társadalompolitikai programjaiban, fejlesztésében?

mérséklésére és az életminőség javítására), intenzív osztályok betegeinek ellátásában (szorongásoldásra, fájdalomenyhítésre), az elsősorban az időskorúakat érintő betegségek kezelésében (pl. elbutulás - dementia, mozgásszervi megbetegedések és vérkeringési rendellenességek esetén) és a hospice ...

Édes István, a DE OEC Kardiológiai Intézet vezetője, egyetemi tanára, Dr. Géczi Lajos, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa, Dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány igazgató főorvosa és Dr. Dénes Zoltán, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet orvos igazgatója.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Daganatok, Emlőrák, Onkológia, Rehabilitáció?

◄ Horzsolás   Hóvakság ►
 
RSS Mobile