Kezdőlap (Hőguta)

 Betegségek 

  » »
 
   

Hőguta

Betegségek  Hőemelkedés  Hőkollapszus

Hőguta
Bár szokás mondani, ha valaki rosszul van a melegben, a szó szoros értelmében vett hőguta hazánkban alig fordul elő. Fejfájás, kábultság, tudatzavar jellemzi, eleinte a bőr kipirult, forró, száraz, később hűvös, sápadt.


Hőguta, napszúrás
Hőgutáról és napszúrásról akkor beszélhetünk, amikor rendkívüli meleg vagy izzó napon tartózkodás hatására a szervezet hőszabályozó mechanizmusa felmondja a szolgálatot.

Hőguta
latin: hyperpyrexia (hiperpirexia) = napszúrás;
A hőleadást segítő folyamatok nem megfelelő működése, vagy elégtelensége folytán alakul ki.

Hőguta

A hőgutának van enyhébb és súlyosabb változata.
Az enyhe fajtája gyakran előfordul nyaralók körében és nem tekinthető komoly betegségnek. Szükség van azonban arra, hogy ilyen gyenge formájában is kezeljék, nehogy komolyabbá váljon.

A hőguta tünetei - Hogyan ismerjük fel a veszélyt?
A klasszikus hőguta Magyarországon ritka jelenség, ugyanis hazánkban még a globális felmelegedés ellenére sem alakulnak ki olyan extrém magas külső hőmérsékleti értékek, ...

A hőguta főleg a tizenéves fiúkat fenyegeti
A nagy hőségben folytatott sport miatt a tizenéves fiúk gyakran életveszélyes állapotban kerülnek kórházba - az akár halált is okozó hőgutát ritkán veszik észre időben.

A hőguta a legsúlyosabb, magas hőmérséklet hatására kialakult állapot, mivel a szervezet saját hűtőmechanizmusának károsodása miatt (az izzadás megszűnik) a belső testhőmérséklet életveszélyes mértékben megemelkedik.

Hőguta
A hőszabályozás elégtelensége miatt létrejött életveszélyes állapot. A verejtékezés megszűnik, a szervezet nem képes a felesleges hőmennyiséget leadni, a testhőmérséklet emelkedéséhez vezet (sok esetben több mint 40 C fok).

A hőguta (gyakran napszúrásnak is nevezik) lehet enyhe vagy súlyos fokú.

Hőguta
Amennyiben magas külső hőmérsékleti viszonyok mellett végzett nehéz fizikai munka során termelődő hőmennyiséget a szervezet nem képes leadni, a testhőmérséklet akár a 41 °C fokot is elérheti, és kezdetben fejfájással, szédüléssel, ...

A hőguta
Rekkenő hőség, perzselő napsütés, forróság. A nyár nem csak csodálatos élményeket, hanem kellemetlen meglepetéseket is tartogathat számunkra.
...

A hőguta életveszélyes állapot, mely igen magas testhőmérséklethez és több szervrendszer működési zavarához vezet.

Mi a hőguta?
Magyarországon klasszikus értelemben ritka a hőguta, mivel a mi éghajlatunkban nem jelenik meg extrémen magas hőmérséklet, amely egészséges személyeknél hőgutát okozna.

Hőguta, napszúrás
A hőguta és a napszúrás azonosak, avagy két különböző dologról van szó? A probléma mennyire súlyos következményekkel járhat?
Egyik családtagom mesélt...
Hűlés, hőguta, kiszáradás ...

Hőguta
Hirtelen bekövetkező, percek alatt eszméletvesztéssel járó rosszullét.

hőguta
Súlyos és gyakran halálos betegség, amit nagyon magas környezeti hőmérsékleten tartózkodás vált ki, különösen ha testi megerőltetés is kíséri.

A hőguta főleg a tizenéves fiúkat fenyegeti
Hőségben fokozott a cukorbetegek veszélyeztetettsége
Mit egyen-igyon a gyerek nyáron?

A hőguta is megüthet
Bár a tartós nagy meleg mindenkit megvisel, vannak közöttünk olyanok, akik életkoruk, krónikus betegségük vagy éppen foglalkozásuk miatt különösen veszélyeztetettek: hajlamosabbak a kóros folyadékvesztésre, ...

A hő okozta rosszullét: hőguta
A szervezet hőszabályozó rendszerének összeomlását jelzi, ha az izzadás hirtelen megszűnik, a bőr kipirul, erős szívdobogásérzés lép fel, a légzés zihálóvá válik.

- Sebellátás, hegkezelés Két keréken Indiában Teendők hőguta, napszúrás esetén Mit vigyünk a nyaralásra? Milyen gyógyszereket tartsunk otthon?

Jó példa erre, például hőguta, amikor az illető kifejezőkészsége zavarossá válik, nagymértékben izzad (a szív ellenőrzi a beszédet és a verejtékezést) Kevésbé akut esetekben, amikor a meleg, például diéta, vagy erős érzelmek hatására támad, ...

Hőgörcs ", Hőkimerülés ", Hőguta "
291. FEJEZET - Hidegártalmak
Kihűlés ", Fagyással nem járó szövetsérülések ", Fagyás " ...

autoimmun betegségek, daganatok, a környezet magas hőmérséklete 'hőguta', védőoltásokra adott reakció, allergia, néhány anyagcsere betegség, szövetszétesés (pl. vörösvértestek hirtelen szétesés, a hemolízis), de lázat okozhatnak egyes kábítószerek, ...

A hőguta súlyos állapot, végzetes is lehet! - ezért vészhelyzetként kezelendő. KezelésVetkőztesse le és fektesse le a gyereket egy hűvös helyiségben. Ha magas a láza (mérje meg), azonnal hívjon orvost.

Rovarcsípések
Kullancs eltávolítása
Fej, orr és fülsérülések
Felhevülés, hőguta, napszúrás ...

Ha ezt nem pótolja idejében, könnyen lehet, hogy nem a verejtékezés, hanem a kiszáradás és a hőguta fogja hamarosan foglalkoztatni (ha nem is önt, de a kezelőorvosát).

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a központi idegrendszer a hőmérséklet emelkedésére érzékeny, a tartós és az extrém magas, 41 - 42°C körüli hőmérséklet hatására görcskézséggel (eclampsia) reagál. 43°C felett a hőguta és az agyhalál veszélye ...

Jelei a nyugtalanság (sokszor a szomjúság tünete), hőemelkedés, láz, majd igen magas láz, száraz, vörös bőr, szapora légzés és szívműködés, néha kábaság vagy akár eszméletvesztés (hőguta); hasmenés kísérheti.* ...

Ennek következtében kiszáradás és hőguta veszélye áll fenn. Mások viszont szomjúságérzetük miatt literszámra iszák a vizet. Az extasy nem játék, nem egy ártalmatlan boldogság szérum, hanem igen komoly kábítószer! ...

Lásd még: Lásd még: Diabétesz, Megfázás, Mérgezés, Influenza, Fulladás

Betegségek  Hőemelkedés  Hőkollapszus

 
RSS Mobile