Kezdőlap (Hőguta)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hőguta

Betegségek  Hőemelkedés  Hőkollapszus

Hőguta
Bár szokás mondani, ha valaki rosszul van a melegben, a szó szoros értelmében vett hőguta hazánkban alig fordul elő. Fejfájás, kábultság, tudatzavar jellemzi, eleinte a bőr kipirult, forró, száraz, később hűvös, sápadt.


Hőguta
latin: hyperpyrexia (hiperpirexia) = napszúrás;
A hőleadást segítő folyamatok nem megfelelő működése, vagy elégtelensége folytán alakul ki.

Hőguta

A hőgutának van enyhébb és súlyosabb változata.
Az enyhe fajtája gyakran előfordul nyaralók körében és nem tekinthető komoly betegségnek. Szükség van azonban arra, hogy ilyen gyenge formájában is kezeljék, nehogy komolyabbá váljon.

A hőguta tünetei - Hogyan ismerjük fel a veszélyt?
A klasszikus hőguta Magyarországon ritka jelenség, ugyanis hazánkban még a globális felmelegedés ellenére sem alakulnak ki olyan extrém magas külső hőmérsékleti értékek, amelyek egészséges személyeknél hőgutát okozhatnának.

A hőguta főleg a tizenéves fiúkat fenyegeti
A nagy hőségben folytatott sport miatt a tizenéves fiúk gyakran életveszélyes állapotban kerülnek kórházba - az akár halált is okozó hőgutát ritkán veszik észre időben.

A ~ a legsúlyosabb, magas hőmérséklet hatására kialakult állapot, mivel a szervezet saját hűtőmechanizmusának károsodása miatt (az izzadás megszűnik) a belső testhőmérséklet életveszélyes mértékben megemelkedik. Gyors eszméletvesztés, esetleg halál következhet be.

~
A hőszabályozás elégtelensége miatt létrejött életveszélyes állapot. A verejtékezés megszűnik, a szervezet nem képes a felesleges hőmennyiséget leadni, a testhőmérséklet emelkedéséhez vezet (sok esetben több mint 40 C fok).

A ~ (gyakran napszúrásnak is nevezik) lehet enyhe vagy súlyos fokú. A ~ a testhőmérsékletet szabályozó rendszer károsodása, amely a tartós nap- vagy hőhatásnak, a helytelen só és folyadék bevitelnek, vagy a rendkívül kimerítő terhelésnek a következménye.

~
Amennyiben magas külső hőmérsékleti viszonyok mellett végzett nehéz fizikai munka során termelődő hőmennyiséget a szervezet nem képes leadni, a testhőmérséklet akár a 41 °C fokot is elérheti, és kezdetben fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, hányással, ...

A ~
Rekkenő hőség, perzselő napsütés, forróság. A nyár nem csak csodálatos élményeket, hanem kellemetlen meglepetéseket is tartogathat számunkra.
...

A ~ életveszélyes állapot, mely igen magas testhőmérséklethez és több szervrendszer működési zavarához vezet.

Mi a ~?
Magyarországon klasszikus értelemben ritka a ~, mivel a mi éghajlatunkban nem jelenik meg extrémen magas hőmérséklet, amely egészséges személyeknél hőgutát okozna. Számos veszélyes tényező van ami nyáron segíti a ~ kialakulását.

~, napszúrás
A ~ és a napszúrás azonosak, avagy két különböző dologról van szó? A probléma mennyire súlyos következményekkel járhat?
Egyik családtagom mesélt...
Hűlés, ~, kiszáradás ...

~
Hirtelen bekövetkező, percek alatt eszméletvesztéssel járó rosszullét.

~
Súlyos és gyakran halálos betegség, amit nagyon magas környezeti hőmérsékleten tartózkodás vált ki, különösen ha testi megerőltetés is kíséri.

A ~ a szervezet hőszabályozó rendszerének legsúlyosabb rendellenessége, minek következtében a belső hőmérséklet veszélyesen magasra emelkedhet. A tünetek hasonlóak lehetnek a napszúráskor észleltekhez - például szédülés, hányinger.

A ~ főleg a tizenéves fiúkat fenyegeti
Hőségben fokozott a cukorbetegek veszélyeztetettsége
Mit egyen-igyon a gyerek nyáron?

A ~ is megüthet
Bár a tartós nagy meleg mindenkit megvisel, vannak közöttünk olyanok, akik életkoruk, krónikus betegségük vagy éppen foglalkozásuk miatt különösen veszélyeztetettek: hajlamosabbak a kóros folyadékvesztésre, a kiszáradásra vagy a hőgutára.

~ kezelésére szájon át. Az alábbi, 1 nap (24 óra) alatti maximális mennyiséget azonban nem szabad túllépni:
Csecsemőknek 1 éves korig maximum 75 ml/24 óra/testsúlykg
3 kg-osnak 1 tasak 225 ml
10 kg-osnak 3,5 tasak 750 ml
1-5 éves gyermekeknek maximum 60 ml/24 óra/testsúlykg ...

A hő okozta rosszullét: ~
A szervezet hőszabályozó rendszerének összeomlását jelzi, ha az izzadás hirtelen megszűnik, a bőr kipirul, erős szívdobogásérzés lép fel, a légzés zihálóvá válik. Az idegrendszer károsodását jelzi a zavart tudat és a bizonytalanná váló mozgás.

- Sebellátás, hegkezelés Két keréken Indiában Teendők ~, napszúrás esetén Mit vigyünk a nyaralásra? Milyen gyógyszereket tartsunk otthon?

Jó példa erre, például ~, amikor az illető kifejezőkészsége zavarossá válik, nagymértékben izzad (a szív ellenőrzi a beszédet és a verejtékezést) Kevésbé akut esetekben, amikor a meleg, például diéta, vagy erős érzelmek hatására támad, az eredmény, hasonló, de kevésbé kifejezett (pl.

Hőgörcs ", Hőkimerülés ", ~ "
291. FEJEZET - Hidegártalmak
Kihűlés ", Fagyással nem járó szövetsérülések ", Fagyás " ...

autoimmun betegségek, daganatok, a környezet magas hőmérséklete '~', védőoltásokra adott reakció, allergia, néhány anyagcsere betegség, szövetszétesés (pl. vörösvértestek hirtelen szétesés, a hemolízis), de lázat okozhatnak egyes kábítószerek, ...

A ~ súlyos állapot, végzetes is lehet! - ezért vészhelyzetként kezelendő. KezelésVetkőztesse le és fektesse le a gyereket egy hűvös helyiségben. Ha magas a láza (mérje meg), azonnal hívjon orvost. Addig is (meg egyébként is) hűtőfürdővel csillapítsa az átforrósodott testet.

Rovarcsípések
Kullancs eltávolítása
Fej, orr és fülsérülések
Felhevülés, ~, napszúrás ...

Ha ezt nem pótolja idejében, könnyen lehet, hogy nem a verejtékezés, hanem a kiszáradás és a ~ fogja hamarosan foglalkoztatni (ha nem is önt, de a kezelőorvosát). Mielőtt továbblapozna, mindenképpen kortyoljon bele a vizespalackba, nehogy elfogyjon a hűtővize.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a központi idegrendszer a hőmérséklet emelkedésére érzékeny, a tartós és az extrém magas, 41 - 42°C körüli hőmérséklet hatására görcskézséggel (eclampsia) reagál. 43°C felett a ~ és az agyhalál veszélye forog fenn.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Diabétesz, Megfázás, Mérgezés, Influenza, Fulladás?

◄ Hőemelkedés   Hőkollapszus ►
 
RSS Mobile