Kezdőlap (Herpesz)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Herpesz

Betegségek  Herpes zoster  Herpesz szimplex

Herpesz
A herpesz a szervezetben megbújó fertőzés, mely időről-időre újra jelentkezik, így beszélhetünk a herpesz aktív és passzív időszakáról.


Herpesz szimplex
Tünetek A herpeszes szájnyálkahártya-gyulladás hét-tíz napig tartó, a gyermekek számára rendkívül kellemetlen tünetekkel - magas lázzal, fájdalommal, evési és nyelési képtelenséggel - járó állapot.

Herpesz a nemi szerveken (herpes genitalis)
A genitális herpesz kezelése a tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg - amint az immunrendszer egyensúlya megbomlik, a betegség kiújul. A nemi herpesz tünetei és kezelése.

HERPESZ KIALAKULÁSÁNAK - LELKI OKAI
A herpesz a bőrbetegségek egy típusa, melynek során az arcon, az ajkakon vagy a nemi szerveken apró, folyadékkal teli, viszkető hólyagocskák jelennek meg. Ezek a hólyagocskák egyértelműen valamilyen belsőleg fennálló konfliktusra utalnak.

Herpeszfertőzés
A herpes simplex kiújuló vírusfertőzés, amelyet a Herpes simplex vírus-1 (HSV-1), illetve -2 (HSV-2)okoz. Az előbbi a szájon, az arcon és a szemen megjelenő apró, tiszta folyadékot tartalmazó, egyenként vagy csoportosan kialakuló hólyagocskák okozója.

~
DIAGNÓZIS, TÜNETEK
A ~vírus különböző fajtái más-más helyen okoznak megbetegedéseket a szervezetben. A különböző vírusokat az orvosi szakirodalomban egy számmal jelölik (HSV-1, HSV-2 stb.).

~ tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
A herpesszel kapcsolatos elégtelen vagy téves információk a betegséggel járó apró hólyagocskák - az állra vagy a szem környékére való - kiterjedését is okozhatják, ...

~
Kapcsolódó cikkek:
A ~ kezelése házilag - 17 bevált praktika ...

~

A ~vírus-fertőzés fájdalmas hólyagok képződésével jelentkezik, általában az arcon. Ritka esetben csak egyetlenegyszer lép fel és soha többé.
Másoknál a tünetek visszatérő jelleget mutatnak.

~
A ~ bőrelváltozás, bőrbetegség, amelyet égő, viszkető érzéssel járó sűrűn egymás mellett elhelyezkedő, csoportos hólyagocskák jellemeznek ...

A ~ kezelése - tippek:
Bibor Kasvirag ~ ellen
Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) tinktúrát még a ~ megjelenése előtt, a viszkető érzés idején kell egy kávéskanál bevenni, majd ezután 2 óránként 10-10 cseppet.

A ~ kezelése:
Ajak~ kezelése:
Az ajak~ kezelést nem igényel, magától gyógyul. A hólyagok beszáradását segítheti kortokoszteroid tartalmú krém használata.

A ~fertőzésről dióhéjban
Orvosi rovat
Nézzük, mi is a veszély forrása s lehet-e bármilyen formában védekezni ellene.

~
Vírus okozza, mely normális esetben is megtalálható a szájban és az emésztőcsatornában, de általában csak akkor okoz elváltozást, ha az immun-rendszer legyengül.

~
Sömör, lázkiütés.
Latin orvosi szakszó (herpes) a görög herpó (kúszik, mászik) ige nyomán.

~, alvászavar és túlsúly ellen: hogyan fogyaszd a citromfüvet?
A citromfű nemcsak kellemes aromájú gyógynövény, de számos egészségügyi panaszon segít.
Forrás: Femina.hu ...

A genitális ~ témakör alatt részletesen leírtam az L-lizint, mint valódi megoldást! Ajakherpeszre is tökéletesen működik.
Gyógyszerek:
zovirax ...

~vírus okozta agyvelőgyulladás:
Kérdés:
Ötéves kisfiam októberben esett át ~vírus által okozott agyvelőgyulladáson. A baloldali halántéklebenyben aktivizálódott a vírus. Az egy hónapos kezelés után, neurológiai maradványtünet nélkül bocsátottak haza.

~
A ~vírus egyike a legelterjedtebbeknek, az emberek nyolcvan százaléka élete során megfertőződik vele, legtöbbször már iskoláskorban.

~ /herpes simplex vírus-fertőzés/
A herpes simplex vírus (HSV) fertőzés a bőrön és a nyálkahártyákon idéz elő ismétlődő jelleggel kicsi, fájdalmas, folyadékkal telt hólyagokat.
A herpes simplex vírus két fajtája létezik: a HSV-1 és a HSV-2.

~FERTŐZÉSEK
A ~vírus-fertőzésekre a hólyagképződés a jellemző. Az első fertőzés tünetmentes lehet, de kiterjedt formában, fájdalmas tünetekkel is jelentkezhet.

A nemi ~ szappannal is terjed?
Tisztelt doktornő! A szobatársamnak hüvelyi ~e van, és közösen használjuk a szappant. Mekkora az esély rá, hogy megfertőződjek a közös szappanhasználattól?
Kedves levélíró! ...

Az ajak~
Többnyire az ajak szélén szokott jelentkezni, kis hólyagok formájában. Viszkető, égető érzés kíséri, évente többször is kiújulhat. A hólyagocskák fala gyorsan megsérül, így már csak a nedvedző, majd sárgás pörkkel fedett hámhiány látható.

A ~es bőrgyulladás jellemző tünete a fájdalmas bőrpír és duzzanat, melynek felületén apró, víztiszta bennékű hólyagok jelennek meg. Pár nap után a hólyagok tartalma zavarossá, gennyessé válik, majd a hólyagok felszakadnak.

A ~ fertőzés kezdeti tünete,eleinte feszítő-, égő-, és vöröses duzzanattal jár, majd apró hólyagocskák jelennek meg. A hólyagok teteje áttetsző, sárgás- fehér, bennük a folyadék fertőzőképes vírusokat tartalmaz. A kiütéses terület nagyon érzékeny, fájdalmas.

Az ajak~, más néven a herpas labialis egy olyan fertőzés, ami során a száj körül fájdalmas, folyadékkal telt hólyagok jelennek meg.

Genitális ~
Az egyik leggyakoribb szexuális érintkezés útján terjedő betegség. A betegség első megjelenését követően a ~vírus inaktiválódik, azonban a bőr alatti idegsejtekben lappangva megmarad; újabb megjelenéskor visszavándorol a bőr felszínére, és ismét kellemetlen tüneteket okoz.

Genitalis ~ I
Herpes Simplex Virus type 2 (HSV-2)
1. Mi ez?
A genitális ~ virusfertőzés, amely fájdalmas hólyagokat okoz. Nemi érintkezés útján terjed, így érintheti a nemiszerveket, a végbélnyílást és ezek környékét.

Genitális ~
(Herpes genitalis)
Elfakadt hólyagocskák amelyek mély hegeket hagytak vörös gyulladásos kerülettel.

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > A > Ajak~
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
Ajak~ ...

Kapcsolódó cikkek az Övsömör (~ zoszter) rovatban olvashatók.
Értékelje a cikket:
Nyomtatható verzió ...

~ genitalis
A szájban lévő ~hez hasonló vírusfertőzés a ~ genitalis. A betegség a nemi szervek környékén megtalálható viszkető hólyagocskákról ismerhető fel.

~veszély!
Vannak kiemelten ~-veszélyes időszakok, ilyen például a terhesség. Előfordulhat, hogy a terhesség alatt gyakrabban jelentkeznek a ~ tünetei, illetve az is előfordulhat, hogy az édesanya a szülés folyamán átadja a betegséget az újszülöttnek.

~
A népesség nagy része küzd a visszatérő ~ vírussal. A fertőzés időről-időre megjelenik az ajkakon, a szájzugban, az orr környékén. A lezajlása 1-2 hét. először csak bőr pír majd égető viszkető érzés kíséri a betegséget.

~ fent, ~ lent
Az utóbbi időkben egyre gyakoribb a ~fertőzés. Úgy az 1-es (ez az arcon az ajkakon és a szemben okoz kiütéseket), mint a 2. típusúé, ami a nemi szerveket támadja meg. Harminc év alatt az érintettek száma négyszázszorosára emelkedett! ...

~ tenyésztés. Folyadék mintát vesznek egy felfakadt elváltozásból (ehhez a vizsgálathoz ez a leggyakrabban alkalmazott minta). Ezt megfelelő körülmények mellett tápfolyadékban inkubálják, hogy a vírust felszaporítsák és izolálják.

~ genitális
~virus okozta megbetegedés. Mint az ajak~ az idegganglionokban lakik, és időnként kiszabadulva okozza a panaszokat. Folyadékkal teli fájdalmas, viszkető hólyagok jelenkeznek a nemi szerveken. Kis nedvedző fekélyek maradhatnak utána.

~fertőzés
A hangulatnak megfelelő kezelés jó ereménnyel járhat.
Szemölcs ...

~vírus-fertőzés: ki kapta kitől?
Azok a páciensek, akik régóta egy partnerrel élnek, és frissen észlelt genitális (a nemi szerveket érintő) ~vírus-fertőzéssel jelentkeznek,...
A ~ ...

A ~ szimplex keratitisz a ~ szimplex vírus által okozott szaruhártya-fertőzés.

~ kezelése gyógynövényekkel
A ~ a bőr és a nyálkahártya, esetleg az idegrendszer ~ vírus okozta akut megbetegedése. Nevét már az ókorban is...
Close ...

~ vírus elleni gyógyszer (acyclovir) is adható, de újabb tanulmányok szerint a szteroid kezelés hatékonyabbnak tűnik.

~vírusok
Viszonylag nagyméretű és összetett szerkezetű, örökítőanyagként DNS-t tartalmazó állati és emberi vírusok. Jelenleg 8 fajtájuk ismert, például a Herpes simplex vírusok, a Varicella-Zooster vírus, a Cytomegalovírus és az Epstein-Barr vírus.
Heveny ...

~re (a PMS-sel összefüggő ~ gyakori a Natrium Chloratum és a Sepia alkatúaknál): Rhus toxicodendron C15 (napi 2x5 golyó), Nitricum acidum C9 (napi 2-3x5 golyó).
Emlőpanaszokra: Lac caninum C9 (napi 2x5 golyó), Conium maculatum C9 (napi 1-2x5 golyó), Phytolacca (napi 1-2x5 golyó).

A ~ vírus ennek a több mint 90 tagot számláló víruscsaládnak csak az egyik képviselője. Egy egész sor borzalmat okoznak egészen a rákig. A vírusok szemszögéből nézve az egyik legsikeresebb famíliáról van szó. Viselkedésük a maffiáéhoz hasonlítható.

2.4 ~vírusok nukleinsav-szintézisét gátló anyagok
2.4.1 Aciklovir és valaciklovir
2.4.1.1 Hatásspektrum
2.4.1.2 Hatásmechanizmus
2.4.1.3 Rezisztencia
2.4.1.4 Egyéb jellemzők ...

- A ~vírus fertőzés a gyomor-nyombél területén kifekélyesedést okozhat
Vékonybél területén :
- Tisztázatlan okú boholyatrófia (nyálkahártya sorvadás ), melynek következménye fogyás, hasmenés ...

Olykor ~es sebekből álló kis csomók képződnek az ínyen vagy a szájpadláson; ezek is körülbelül egy hétig tartanak, majd elmúlnak.

Amikor a ~vírusok megfertőzik a hámsejteket, akkor a sejt génjeit utánozzák, és velük együtt replikálódnak. De amikor az érző idegsejtekbe jutnak be, látenssé válnak, nem replikálódnak.

Az aktív ~ spontán jól gyógyul, de kiújulása bármikor előfordulhat.
Megelőzés ...

Szájüregi ~ szimplex fertőzés ", Egyéb szájsebek "
113. FEJEZET - A száj daganatos megbetegedései
Jóindulatú daganatok ", Rákmegelőző állapotok ", Rosszindulatú daganatok " ...

Szinoníma: ~es keratitis.
infectiosus bovin , fertőzéses bovin
a szarvasmarhák betegsége, amelyet a Moraxella bovis baktérium okoz. Jellemzője a blepharospasmus, conjunctivitis, könnyezés, a cornea homályosodása és kifekélyesedése. Szinoníma: fertőző szemgyulladás (angolban pinkeye) ...

A genitális ~ szimplex vírus egy jelentős kofaktor a HIV transzmisszióban és hasonlóképpen a HIV-hez, a fertőzés kockázata ebben az esetben is a vaginális flóra megváltozásához köthető. Egy amerikai keresztmetszeti vizsgálatba 1207 nőt vontak be.

Genitális ~ek
A szájon található ~hez hasonlóan a nemi szervek bőrén és nyálkahártyáján is előfordulhat ~. Ezt a HSV (Herpes Simplex Virus) egy másik fajtája okozza, de éppen olyan makacs, nehezen kiirtható és fertőzőképes, mint szájon élő társa.

Gyógyfüvek ~ ellen
Mottó: "Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Messegue)
» Részletek ...

Az övsömört a ~ vírus okozza. A vírus a szervezetbe kerülés után az idegsejtek dúcaiban rejtőzködik - akár évtizedeken át. Innen éled újra valamilyen kiváltó tényező hatására, és terjed az idegek lefutása mentén. A diólevél főzete természetes vírus-, gomba- és baktériumölő.

Az USA-ban a nyolcvanas években nagy pánikot okozott, hogy a lakosság körében robbanásszerűen terjedni kezdett a nemi ~ (herpes genitalis).

A bélflóra helytelen működésére utalhatnak a következő bőrelváltozások: bőrgombásodás, bőrallergia, ~, pikkelysömör (psoriasis), dermatitisz.
Allergia: ...

Júlliusban egy nemi ~ és tüdőgyulladás megjelenését követték a panaszok. Rettentő féjdalmat éreztem székeléskor, függetlenül a széklet állagától, s mindig csak a székelés kezdetekor, pontosan mintha egy sebet érintene. Vér nem jelentkezett.

Használható láz, lázat követő gyengeség, sárgaság, májgyulladás, máj- és lépmegnagyobbodás, vérképzési zavarok, genitális ~, akne, bőrviszketés, fekélyek, izületi gyulladás, nemi szervi sebek, sebkezelés esetén. Európa egyik legjobb és legrégebben használt gyógynövénye.

Szintén szexuális úton terjed a genitalis (nemi szervi) ~. A vírus által okozott kórkép a nemi szervek területén fájdalmas, apró hólyagos elváltozást okoz.

Ilyet válthat ki például a ~vírus. A ~es hólyagok tartalma fertőz, ezért nem érdemes piszkálni őket: ha felnyílnak, nagyobb területre terjedhetnek át. Inkább kenje be mielőbb az érintett területet ~ elleni kenőccsel. A másik, klasszikus hólyagos vírusfertőzés a bárányhimlő.

A DNS-tartalmú ~vírusok közé tartozik, és a légutakon keresztül, tehát cseppfertőzéssel terjed. Lappangási ideje 10-21 nap, de már 1-2 nappal a jellegzetes kiütés megjelenése előtt fertőz.
A kiütések beszáradása után, rendszerint 5-6 nap elteltével a fertőzőképesség megszűnik.

HIV-vírus, ~vírus), ritkábban toxikus fertőzések és gombák okozzák. Kialakulhat helyi gyulladás (középfül-, mandula-, orrmelléküreg-gyulladás) továbbterjedése következtében, vagy egy vírus elleni autoimmun reakció esetleg gyógyszeres kezelés eredményeként (aszeptikus meningitisz).

Az ekcémás gyermeket ~es családtagtól, óvoda- és iskolatárstól védeni kell, mert az ő számára a ~es felülfertőződés súlyos betegséget okozhat. A ~ víruson kívül az ekcémás egyének a közönséges és az ún.

Az orvosi citromfű nemcsak kémcsőben (in vitro) hanem emberen vizsgálva is bizonyítottan ~vírus-ellenes hatású. Melissa-kivonatot tartalmazó ajakbalzsam vagy ajakír hatékonyan gyógyítja a ~t, ha rögtön a tünetek jelentkezésekor alkalmazni kezdjük.

Erre jó példa a ~ vírus okozta gyulladás, amikor a fertőzés ráterjedhet a szemhéjakra, de akár a szemgolyóra is. Ilyenkor a vírus az idegek mentén vándorolva, azok ellátási területének megfelelően jut el többek között a szemhéjhoz.

Ezzel elkerülhetőek a nemi betegségek (például HIV fertőzés, ~, szifilisz stb.). Vannak azonban olyan fertőzések, amelyek ellen nem véd meg a kondom sem: ilyen például a HPV fertőzés, amely bőrkontaktus útján is terjed, és méhnyakrákot okozhat.

A só vírus ölő hatása miatt kiválóan alkalmas ~ kezelésére illetve megelőzésére. A benedvesített sószappannal kenjük be a beteg bőrfelületet. Minél gyakrabban kenjük, annál hamarabb múlik el illetve szárad le a hólyagocska. A sebek pedig 2-3 napon belül nyomtalanul eltűnnek.

A legveszélyesebb kórokozó a humán papillómavírus (HPV), de jelentős mértékben fokozza a kockázatot a nemi szervi ~, a chlamydia trachomatis, sőt a teljesen aspecifikus gyulladások tartós fennállása is.

Kórokozója a bárányhimlő vírusához hasonló ~ vírus.
A gerincvelői érzőideg- vagy agyidegdúc heveny, vírusos eredetű gyulladása. Az érzőideg lefutása mentén, a bőrön és/vagy a nyálkahártyán hólyagos elváltozás jelenik meg.

- A ~ víruscsaládba tartozó vírus okozza, a világon mindenhol előfordul, meglehetősen nagy számban. Az emberek 90 százalékát fertőzi meg tíz éves korig, a kevésbé fejlett országokban pedig a gyerekeknek szinte 100 százaléka átesik a fertőzésen, csaknem tünetmentesen.

A szoptatási időszakban az anyukánál előforduló vírus okozta fertőzések közül - a nátha és influenza mellett - a ~ a leggyakoribbak közé tartozik. A nátha és influenza gyógyszeres kezelése általában tüneti kezelést jelent, azaz láz- és fájdalomcsillapítók alkalmazását.

Ez a tünetet általában méhnyakgyulladás (cervivitis) esetén tapasztalható, amelyet Chlamydia, ~ ill. gonococcus (a kankó kórokozója) is okozhat. A szexuális együttlétek során a mélyebb behatolás fájdalmat okozhat a betegnek, és gyakran tapasztalható hüvelyi viszketés ill. - érzékenység.

25 éves lány vagyok. Még nem voltam HPV szűrésen, de a partnerem nemiszervén időnként megjelenik valami ~ szerű (a nemi ~ről úgy tudom, hogy nem múlik el magától). Lehet, hogy HPV?
HELP!
ancsi ...

Bizonyos fertőző betegségek (HIV, nemi ~, stb.)
Kezelhetetlen terhességi magasvérnyomás / toxaemia
Cukorbetegség súlyos formái
Magzat elhelyezkedése (harántfekvés, medencevégű fekvés bizonyos esetei)
Koraszülés egyes esetei
Ikerszülés bizonyos formái
Fájásgyengeség
… ...

aszeptikus (nem szeptikus) tehát enyhe agyhártyagyulladás eseteit, de ezt a csoportot külön részletezni lehet egy a liquor- vagy vérmintán elvégzett PLR, vagy szerológiai vizsgálat lefolytatásával, ami ki tudja mutatni az enterovírus, ~ szimplex 2.

STD (sexually transmitted disease) - szexuális úton terjedő betegségek (pl. szifilisz, kankó, ~, AIDS. HPV, chlamidyasis, trichomonas, stb.) összefoglaló neve.
Stein-Leventhal szindróma - lásd Policisztás ovárium szindróma
Stóma - lásd Sztóma ...

egyes igazolt vírusbetegségek esetén (HIV, HPV, ~ genitalis)
nem megfelelő szexuális higiéné
családban előfordult méhnyakrák ...

ha valakinek egyéb, szexuális úton terjedő betegsége van (például chlamídia, ~),
a dohányzás, ...

6.5.1 Rovarcsípés megelőzése
6.5.2 Napégés, forrázás kezelése
6.5.3 ~ elleni kenőcs
6.5.4 Bőrgombásodás ellen ...

Az aromaterápiát egyes gyógyítók eredményesen alkalmazzák bakteriális, illetve vírusos fertőzések, bőrproblémák, immunrendszeri zavarok, izomműködési rendellenességek, izületi gyulladások és ~es hólyagok kezelésére.

Leggyakrabban afták és ~ek esetén, sebészeti beavatkozások kapcsán, bármilyen szájnyálkahártya-gyulladásban, ínygyulladásban (kiegészítő kezelésként), extrakció utáni sebfertőzésben, előtörő bölcsességfog körüli gyulladásban használjuk.

Tünetek: száraz nátha, tüsszögéssel, láz szomjúsággal, hideg hatásra dugult orr, hurutos, reumás, ~es megbetegedések, izomfájdalom, fázós különlegesen zsémbes ember
Rosszabb: nyirkos-hideg, nyugalom
Javul: száraz-meleg, mozgás ...

A gonorrhea lehet tünetmentes vagy okozhat húgycsőgyulladást, mely kezdetben a húgycsőből származó rendellenes folyás képében jelenik meg, ám leginkább a nemi szerveket betegíti meg, és bőséges hüvelyi folyást okoz. A ~ a külső nemi szervek tájékán kialakuló, fájdalmas, ...

Viszont az ajkakon feltűnő ~ek, a szájnyálkahártya nehezen gyógyuló gyulladásai mögött allergiás jelenségek, gyógyszerérzékenység, bizonyos vegyszerek okozta foglalkozási ártalmak, de akár tuberkulózis vagy daganatos betegségek előjelei is állhatnak.

A méhnyakrák leginkább azokat érinti, akik szexuális partnerüket gyakran váltogatják, akik túl fiatal korban kezdték a nemi életet, akiknek más, nemi úton terjedő fertőzése van (pl. chlamydia, a nemi szervek ~e), illetve akiknek immunrendszere legyengült.

Egy esetleges ~ a külső nemi szerveken a hímvessző érintésére rendkívül fájdalmas lehet. A mélyen vagy az alhasban jelentkező fájdalomnak is többféle oka lehet: méhsüllyedés, petevezeték-gyulladás, endometriózis vagy petefészekciszta.

Medic Poliklinika a következő betegségeken segít: allergia, hajhullás, candida, ekcéma, puffadás, hasmenés, székrekedés, reflux, HPV, ~, arcüreggyulladás, szénanátha, asztma, bronhiále, biológiai fogászat, fogászat, homeopátia, pszoriasis, prosztatitisz.

Kiemelkedő fontosságú formája az ajakrák, mely esetében legtöbbször az alsó ajkon jelentkezik. Bizonyított a napfény kártékony hatása mellett a dohányzás (pipa) szerepe. A nemiszervek rákja esetében gyakran találunk vírusos fertőzést (kondilóma, ~), ezért fontos az ilyen irányú szűrés is.

Napjainkban jelentős előrelépés tapasztalható az AIDS-ellenes gyógyszerek fejlesztése terén, de újabb lehetőségek nyílnak a hepatitis-, a ~-, a cytomegalovirus és a respiratorikus syncytialis vírus okozta fertőzések kezelésében, valamint az influenza hatékony profilaxisára és terápiájára is.

differenciál diagnózisában minden mellkasi fájdalommal járó állapot szerepet kap, így: az izom betegségek, csont, ideg, artritisz, gasztrointesztinális megbetegedések, az özofagusz betegségei (oesophagitis), intratorakális tumorok, ideggyógyászati megbetegedések (intercostalis neuralgia), ~ ...

Azt az általános klinikai megfigyelést, hogy a stressz fokozza a fertőzések (megfázás, vírusfertőzések, ~) kialakulását, mára már tudományosan is alátámasztották azáltal, hogy kimutatták, hogy ha fellép egy fertőzés, a stresszhormon nem csak az immunjelző anyagokat nyomja el, ...

Helyileg, tömény (huszonhat százalékos) kristálysóoldatba mártott vattapamaccsal nemi úton terjedő vírusos fertőzések: condyloma, ~, szemölcs is eredményesen kezelhető. Egy-másfél százalékos oldata hüvelyöblítésre alkalmas.

A ~ makacs, kiújulásra hajla­mos kór, mert vírusa megbújik az idegdúcokban, ahonnan bármikor kiszaba­dulhat. Sajnos a legtöbb nemi betegség vertikális transzmisszió révén is terjed: a terhes nő a méhen belül a magzatot, szüléskor az újszülöttet is megfer­tőzheti.

Gyomorégések következtében is az orvos nagy mennyiségű (1000mg) pantoténsav fogyasztását szokta javasolni.
- A pantoténsav fontos szerepet játszik, a stressz, depresszió szorongás csökkentésében, a migrénes fejfájás tünetének enyhítésében, az alkoholizmus leküzdésében.
- ~ és gasztritisz ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Fertőző betegség, Allergia, Szindróma, Bőrbetegség?

◄ Herpes zoster   Herpesz szimplex ►
 
RSS Mobile