Kezdőlap (Hererák)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Hererák


 

Hererák

Betegségek  Herehiány  Heresérv

Hererák
A hererák előfordulás egyre nagyobb, így herénk állandó vizsgálata, fontosabb, mint valaha. A hererák 20 - 35 év közöttieknél fordul elő leggyakrabban.A főleg tizenöt és harmincöt év közötti férfiak körében előforduló ritka betegség. Bár nem sérülés okozza, gyakran akadnak rá sérülések kivizsgálása során. Általában fájdalmatlan betegség.

hererák, meddőség
31 éves vagyok, Decemberben hererákot diagnosztizáltak nálam, 23-án pedig megoperáltak. Áttét nem volt, már a kemoterápián is túl vagyok. Mint mellékhatás a kezem meg van dagadva, és nem érzek vele úgy, mint azelőtt.


Nem jelzi fájdalom
Kialakulásának oka ismeretlen, viszonylag ritka betegség.
Sajnos a fiatal korosztályban szedi áldozatát.

Hererák tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...


Latin neve
Neoplasma malignum testis / Carcinoma testis ...

Hererák

Címkék: hererák, hímivarsejt, tesztoszteron, rejtett heréjűség, spermium, kasztráció, sugárkezelés, kemoterápia ...

A és tünetei
Bár a az összes daganatos betegségnek csupán 1-1,5 százalékát teszik ki, mégis kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a here daganatos megbetegedése elsősorban fiatal felnőttkorban - 16 és 35 év között - fordul elő.

A hererák jó eséllyel gyógyítható
hererák, here, daganat
1 . oldal
Panaszok - Diagnosztizálás - Gyógyítás - Szövettani típus szerint - Műtét, sugárterápia - Gyógyszeres kezelés ...

A gyakran tünetmentesen alakul ki és nő. Előfordul, hogy csak akkor észleli a beteg a tüneteket, mikor a tumor már más szervekre (tüdőre, hasi, kismedencei szervekre, agyra) terjedt.

Csírasejtes, azaz a hererákkal szövettanilag egyező daganat nem csak a heréből, hanem a test bármely középvonali területéről (fej-, mellkas- és hasüreg) kiindulhat, de közülük kétségtelenül a hererák a leggyakoribb.

A diagnózisának felállítása fizikális vizsgálattal kezdődik, amely tumormarkerek, például AFP (alfa-fetoprotein) és hCG (humán koriogonadotropin) kimutatására végzett laboratóriumi vizsgálatokkal egészülhet ki.

Hererák
Jellegzetes esetben megnagyobbodott, szolid tapintatú herét vagy a herében csomót találunk.
A műtét, a besugárzás és a chemotherapia kombinációjával a kórjóslat meglehetősen jó.


A ritka daganatféleség: a férfiakban előforduló rákoknak alig 1%-át képezi. Ugyanakkor a fiatal - 20-25 éves korosztályba tartozó - férfiakban az összes rákféleség közül a a leggyakrabban előforduló daganat.

Hererák - lelki okai
A hererák ma egyike a legmagasabb gyógyulási arányt mutató rákoknak: a gyógyulási arány meghaladja a 90%-ot, sőt lényegében a 100%-ot is elérheti.

A ok különböző szövettani altípusai másként reagálnak az adott gyógyító eljárásokra. Egyesek inkább a besugárzásra, mások pedig a gyógyszeres kezelésre érzékenyek. Egyébként ezen altípusok viselkedése is eltér egymástól.

A hererák a fiatal férfiak és gyerekek egyik leggyakoribb rosszindulatú betegsége. A legfontosabb tünete a herén tapintható kemény, fájdalommentes csomó. Bizonyos esetben az egész here tömött tapintatú és mérete megnövekszik.

A
A os esetek túlnyomó többsége fiatal férfiakban fordul elő, de más életkorban is kialakulhat. A 15-34 év közötti fiúkban-férfiakban ez a leggyakoribb ráktípus. Magyarországon évente 250-280 az új os eset fordul elő.

Hererák
A legtöbb hererák 40 évesnél fiatalabb férfiakban alakul ki. A herében kifejlődő ráktípusok közé tartoznak: a szeminómák, a teratómák, az embrionális karcinómák és a koriokarcinómák.


Lance Armstrong, az emberi csoda
A here, mellékhere és a herezacskó betegségei ...

A hererák gyakoribb a fiatal, mint az idosebb férfiaknál
34.
A priapizmusra jellemzo, hogy a pénisz makkja puha marad ...

Azok a korábbi feltételezések, hogy a vasectomia növeli a és a prosztatarák kockázatát -- a legutóbbi vizsgálatok alapján -- nem igazolódtak.

A rejtettheréjűségben szenvedőknél minimális mértékben ugyan, de megnő a hererák veszélye.
Az sem mindegy, mit érez a gyerek.

Ez bizonyos típusoknál, például vagy Hodgkin-kór esetében többnyire nagyon hatékonynak is bizonyul, ám másfajta daganatok esetében már kevésbé.

Répássy Dénes, a Szent István Kórház urológiai osztályának vezető szakorvosa az FN24-nek úgy nyilatkozott, hogy a leggyakoribb rákfajták a férfiak esetében a hólyag-, a prosztata-, a vese- és a hererák.

A sort a máj, a méhnyak- a gégerákkal lehet folytatni, majd a hólyagrák és a Non-Hodgkin limfóma, a leukémiás, prosztata- és os megbetegedések következnek.

Bizonyos rákféleségek esetén, elsősorban májrák és a herecsíra sejtjeiből kiinduló hererák esetén újra megjelenik a vérben és így mintegy a daganat jelenlétének indikátoraként, tumormarkerként szerepelhet.

Összefügg a férfi meddőség és a
Amerikai kutatók szerint a terméketlen férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakul ki .
Bővebben...

(Bizonyos rákféleségek esetén, elsősorban máj- és hererák esetén újra megjelenik a vérben. A daganat eltávolítása vagy más eszközökkel való elpusztítása esetén az AFP szintje a vérben ismét csökken, míg a daganat kiújulásakor újból emelkedik.

Bizonyos rákféleségek esetén, elsősorban máj- és esetén újra megjelenik a vérben. A daganat eltávolítása vagy más eszközökkel való elpusztítása esetén az AFP szintje a vérben ismét csökken, míg a daganat kiújulásakor újból emelkedik.

A hímvessző gyulladásai ", Húgycsőszűkület ", Szövetszaporulatok a hímvesszőn ", Priapizmus ", Peyronie-kór ", A hímvessző és a here sérülései ", Hererák ", Herecsavarodás ", Lágyéksérv ", A mellékhere-gyulladás és a mellékhere-heregyulladás ", ...

Míg nőknél az emlőrák, férfiaknál a körülírt megtömörülést, csomót képez - amelyet e szervek időszakos gondos áttapintása során maga az érintett személy is észlelhet és orvoshoz fordulhat -, ...

A növényvédő szerek közül a legveszélyesebbet, a dioxint már betiltották, csak az eddig kiszórt vegyület nem akar elbomlani. A következmény: férfi és női sterilitás, a hererák 300%-os növekedése és a prosztata rák 130%-os megugrása az elmúlt húsz ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Daganatos megbetegedés, Diabétesz, Cukorbetegség, Szindróma

Betegségek  Herehiány  Heresérv

 
RSS Mobile