Kezdőlap (Hererák)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hererák

Betegségek  Herehiány  Heresérv

Hererák
A hererák előfordulás egyre nagyobb, így herénk állandó vizsgálata, fontosabb, mint valaha. A hererák 20 - 35 év közöttieknél fordul elő leggyakrabban. Jó hír, hogy az esetek 90%-a gyógyítható, amennyiben korai stádiumában felismerjük.


Hererák
A főleg tizenöt és harmincöt év közötti férfiak körében előforduló hererák ritka betegség. Bár nem sérülés okozza, gyakran akadnak rá sérülések kivizsgálása során. Általában fájdalmatlan betegség. Apró csomóval kezdődik, amely az önvizsgálat során kitapintható.

hererák, meddőség
31 éves vagyok, Decemberben hererákot diagnosztizáltak nálam, 23-án pedig megoperáltak. Áttét nem volt, már a kemoterápián is túl vagyok. Mint mellékhatás a kezem meg van dagadva, és nem érzek vele úgy, mint azelőtt.

Hererák
Nem jelzi fájdalom
Kialakulásának oka ismeretlen, viszonylag ritka betegség.
Sajnos a fiatal korosztályban szedi áldozatát. Az egyik legalattomosabban terjedő daganat, mely gyakran még alig tapintható nagysága esetén is már távoli áttéteket képezhet.

Hererák tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

Hererák
Latin neve
Neoplasma malignum testis / Carcinoma testis ...

Hererák

Címkék: hererák, hímivarsejt, tesztoszteron, rejtett heréjűség, spermium, kasztráció, sugárkezelés, kemoterápia ...

A hererák és tünetei
Bár a hererák az összes daganatos betegségnek csupán 1-1,5 százalékát teszik ki, mégis kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a here daganatos megbetegedése elsősorban fiatal felnőttkorban - 16 és 35 év között - fordul elő.
A hererák típusai ...

A hererák jó eséllyel gyógyítható
hererák, here, daganat
1 . oldal
Panaszok - Diagnosztizálás - Gyógyítás - Szövettani típus szerint - Műtét, sugárterápia - Gyógyszeres kezelés ...

A hererák gyakran tünetmentesen alakul ki és nő. Előfordul, hogy csak akkor észleli a beteg a tüneteket, mikor a tumor már más szervekre (tüdőre, hasi, kismedencei szervekre, agyra) terjedt. A diagnózist követően első a tumor típusának meghatározása biopsziával.

Csírasejtes, azaz a hererákkal szövettanilag egyező daganat nem csak a heréből, hanem a test bármely középvonali területéről (fej-, mellkas- és hasüreg) kiindulhat, de közülük kétségtelenül a hererák a leggyakoribb.

A hererák diagnózisának felállítása fizikális vizsgálattal kezdődik, amely tumormarkerek, például AFP (alfa-fetoprotein) és hCG (humán koriogonadotropin) kimutatására végzett laboratóriumi vizsgálatokkal egészülhet ki.

Hererák
Jellegzetes esetben megnagyobbodott, szolid tapintatú herét vagy a herében csomót találunk.
A műtét, a besugárzás és a chemotherapia kombinációjával a kórjóslat meglehetősen jó.

Hererák
A hererák ritka daganatféleség: a férfiakban előforduló rákoknak alig 1%-át képezi. Ugyanakkor a fiatal - 20-25 éves korosztályba tartozó - férfiakban az összes rákféleség közül a hererák a leggyakrabban előforduló daganat.

Hererák - lelki okai
A hererák ma egyike a legmagasabb gyógyulási arányt mutató rákoknak: a gyógyulási arány meghaladja a 90%-ot, sőt lényegében a 100%-ot is elérheti.

A hererákok különböző szövettani altípusai másként reagálnak az adott gyógyító eljárásokra. Egyesek inkább a besugárzásra, mások pedig a gyógyszeres kezelésre érzékenyek. Egyébként ezen altípusok viselkedése is eltér egymástól.

A hererák a fiatal férfiak és gyerekek egyik leggyakoribb rosszindulatú betegsége. A legfontosabb tünete a herén tapintható kemény, fájdalommentes csomó. Bizonyos esetben az egész here tömött tapintatú és mérete megnövekszik.

A hererák
A hererákos esetek túlnyomó többsége fiatal férfiakban fordul elő, de más életkorban is kialakulhat. A 15-34 év közötti fiúkban-férfiakban ez a leggyakoribb ráktípus. Magyarországon évente 250-280 az új hererákos eset fordul elő.

Hererák
A legtöbb hererák 40 évesnél fiatalabb férfiakban alakul ki. A herében kifejlődő ráktípusok közé tartoznak: a szeminómák, a teratómák, az embrionális karcinómák és a koriokarcinómák.

Hererák
Lance Armstrong, az emberi csoda
A here, mellékhere és a herezacskó betegségei ...

A hererák gyakoribb a fiatal, mint az idosebb férfiaknál
34.
A priapizmusra jellemzo, hogy a pénisz makkja puha marad ...

A fiatal férfikor betegsége a hererák. Bármilyen szokatlan tünetet, elváltozást észlel magán egy fiatal férfi, az első, hogy ki kell zárni a hererák diagnózisát, eztán lehet csak további kórképek után vizsgálódni.

Léteznek-e a heresérvnek különböző típusai? ...

Azok a korábbi feltételezések, hogy a vasectomia növeli a hererák és a prosztatarák kockázatát -- a legutóbbi vizsgálatok alapján -- nem igazolódtak.
Hazánkban a családtervezési céllal végzett ondózsinór lekötés feltételeit a törvény szigorúan szabályozza.

A rejtettheréjűségben szenvedőknél minimális mértékben ugyan, de megnő a hererák veszélye.
Az sem mindegy, mit érez a gyerek. Ha pechje van, rejtettheréjűsége miatt a társai csúfolják, de ha nem, akkor is pszichológiailag káros hatással lehet rá ez a "testi fogyatékosság".

A mellrák és hererák főleg a csomók kitapintásával vehető észre. A különböző szájban kialakult rákos megbetegedéseknél foltok jelennek meg. De nem csak fizikai tünetek jelezhetik a daganatok kialakulását. Az agyban keletkező tumor egyik tünete lehet például a túlságosan valós hallucinációk.

Répássy Dénes, a Szent István Kórház urológiai osztályának vezető szakorvosa az FN24-nek úgy nyilatkozott, hogy a leggyakoribb rákfajták a férfiak esetében a hólyag-, a prosztata-, a vese- és a hererák.

A sort a máj, a méhnyak- a gégerákkal lehet folytatni, majd a hólyagrák és a Non-Hodgkin limfóma, a leukémiás, prosztata- és hererákos megbetegedések következnek. Évi 200 ezer és annál kevesebb megbetegedés írható - sorrendben - a hasnyálmirigy, petefészek, vese, méh-, idegrendszeri rákok számlájára.

Önvizsgálat férfiaknak - valóban kiszűrhető otthon a hererák?
Hírességek kampányolnak a férfiak önvizsgálata mellett, amivel szeirntük felismerhetőek a hererák korai jelei. Egy brit orvos szerint azonban ez nem csak időpocsékolás, hanem fájdalmas is.

Bizonyos rákféleségek esetén, elsősorban májrák és a herecsíra sejtjeiből kiinduló hererák esetén újra megjelenik a vérben és így mintegy a daganat jelenlétének indikátoraként, tumormarkerként szerepelhet.

(Bizonyos rákféleségek esetén, elsősorban máj- és hererák esetén újra megjelenik a vérben. A daganat eltávolítása vagy más eszközökkel való elpusztítása esetén az AFP szintje a vérben ismét csökken, míg a daganat kiújulásakor újból emelkedik.

Bizonyos rákféleségek esetén, elsősorban máj- és hererák esetén újra megjelenik a vérben. A daganat eltávolítása vagy más eszközökkel való elpusztítása esetén az AFP szintje a vérben ismét csökken, míg a daganat kiújulásakor újból emelkedik.

A hímvessző gyulladásai ", Húgycsőszűkület ", Szövetszaporulatok a hímvesszőn ", Priapizmus ", Peyronie-kór ", A hímvessző és a here sérülései ", Hererák ", Herecsavarodás ", Lágyéksérv ", A mellékhere-gyulladás és a mellékhere-heregyulladás ", Vízsérv (hidrokele) ", Varikokele ", Hereduzzanat " ...

Míg nőknél az emlőrák, férfiaknál a hererák körülírt megtömörülést, csomót képez - amelyet e szervek időszakos gondos áttapintása során maga az érintett személy is észlelhet és orvoshoz fordulhat -, a prosztata vonatkozásában ilyen önvizsgálati módszerrel nem rendelkezünk.

neoplasma, mint például a seminoma
idiopathiás problémák
rejtettheréjűség
here visszértágulat (varicocele)[9][10]
fizikális behatás, trauma
herevízsérv (hydrocele)
mumpsz[11]
malária
hererák
a megtermékenyítést befolyásoló akroszomális hibák ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Diabétesz, Emlőrák, Allergia, Cukorbetegség?

◄ Herehiány   Heresérv ►
 
RSS Mobile