Kezdőlap (Hemoglobin)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Hemoglobin


 

Hemoglobin

Betegségek  Hemofília  Hepar
2014.04.19

hemoglobin
B9-vitamin (folsav)
A B9-vitaminnal - M-vitaminnak is nevezik - kapcsolatos vizsgálatok akkor kezdődtek, amikor felfedeztek egy olyan anyagot, amely majmok és csirkék vérszegénységének megelőzéséhez volt szükséges, ...


hemoglobin
(haematoglobulin, haemoglobulin, haematokrystallin), a vörös vérsejtek vörös szinü, jegecedni képes festőanyaga.

hemoglobin
A vörös vértestek színező, oxigént szállító fehérjéje.
Élettani szakszó a görög haima (vér) és a latin globus (gömb) elemekből, a vegyületek nevében gyakori -in végződéssel. hematit, hematológia, hemofília.

A "hemoglobin" jelentése: A vérben lévő vörösvértest azon alkotóeleme, mely a vér vörös színét adja.

Hemoglobin
Más néven: Hgb
Hivatalos név: Hemoglobin
Kapcsolódó vizsgálatok: Vérkép ...

HbA1c (hemoglobin-á-egy-cé)
A vérben cukrot megkötő fehérjeféleség (glikált hemoglobin).

Hemoglobin, amelyhez a glukóz permanensen hozzá van kötődve.
vissza a szótár főoldalra
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs ...

A betegség időszakonként jelentkező hemoglobinürítés (vörösbarna vizeletürítés).
A betegség oka:
A betegség oka, hogy a vörösvértest membránja veleszületetten érzékenyebb a vérplazmában jelenlevő un.

Hemoglobin (HGB, haematoglobulin, haemoglobulin, haematokrystallin) - a vörös vérsejtek vörös színű festőanyaga.

Hemoglobin a vizeletben
A vörösvértestek a vizeletben különböző betegségekre utalhatnak. A vizeletet barnásra színezi a hemoglobin.

A hemoglobin a vörösvértestekben található oxigénszállító molekula, megfelelő mennyiség hiányában a vér nem tud elegendő oxigént szállítani a szövetekbe.

A hemoglobinszint ciklicitása renalis anaemiában
A CERA és a hagyományos erythropoesisstimuláló szerek összehasonlítása
...

A hemoglobin C, S-C és E betegség öröklődő kórképek, amelyeket kóros alakú vörösvértestek és a túlzott vörösvértest pusztulás okozta idült vérszegénység jellemez.

Hemoglobin A vérszegénység (anémia) osztályozása sokféle. A mai korszerű automata készülékek birtokában az átlagos vörösvérsejt-térfogat...
A vashiányos vérszegénység tüneteiről ...

Hemoglobin C, -S-C és -E betegség
A hemoglobin C betegség az amerikai fekete népesség 2-3 százalékában fordul elő. Csak akiknél a betegségre jellemző mindkét gén jelen van, azoknál alakul ki az anémia, melynek súlyossága változó.

Hemoglobin (vérfesték): vastartalmú fehérje, a vörösvérsejtek alkotórésze. Megköti az oxigént, és felcseréli a szövetekben keletkező széndioxiddal.

HemoglobinA1c% labor értékem 2010 Májusában 6.1% 2012 Február 08-án 8.1%.

hemoglobin
myoglobin
forgalom:
felszívódás a duodenumban és a jejunum felső szakaszán
a két vegyértékű vas szívódik fel csak ...

A hemoglobin szintézise a mitochondriumban kezdődik, glicinből és 2 α - ketoglutársavból porfobilinogén keletkezik. A 4 pirolgyűrű enzim hatására kondenzálódik, s a kialakuló tetrapirolgyűrű adja a porfirinvázat.

A hemoglobin egy olyan vegyület a vörös vérsejtekben, ami az oxigént e test sejtjeihez szállítja. Minél magasabb a glükóz szint a vérben, annál több glükóz kötődik hemoglobinhoz.

A hemoglobin - a vörösvérsejtek azon része, mely az oxigént szállítja - normál értéke nők esetében 12-16 g/dl. A rák a szervezetben számos olyan változást idéz elő, mely a vörösvérsejtek számának csökkenéséhez vezet.

A hemoglobin-alapú vérpótló készítmények használata 30 százalékkal növeli a halálozás kockázatát, és közel megháromszorozza a szívroham rizikóját, derült ki egy közzétett elemzés eredményeiből.

A hemoglobin az oxigént szállító fehérjék mennyisége a vörösvérsejteken belül, a hematokrit-érték a vörösvérsejtek térfogat-aránya a teljes véren belül. Dohányzáskor és magaslati levegőn való tartózkodás után nő a hemoglobinszint.

a hemoglobin bomlásterméke, a székletet barnára színezi.
sterilitás
1. higiéniai szempontból: minden élő mikroorganizmustól mentes, másképpen aszeptikus (pl. környezet, terület, műtő stb.) 2. andrológiai ill.

Ha hemoglobin A1c tartósan 7% felett van, diéta és tabletták mellett, akkor az inzulinkezelést el kell kezdeni, mert csak ezzel akadályozható meg a betegség gyors romlása, a kis és nagy erek, valamint a perifériás idegek pusztulása.

A normál hemoglobinszint függ a csecsemő korától, ezért egy mért érték csak akkor értékelhető, ha ismerjük a gyermek életkorát is.

Az oxigént hemoglobin segítségével a tüdőből a szervekhez, a test minden részébe elszállító vérsejtfajta. Erythrocytának is nevezik.
Vissza az előző szócikkre
Vörösvérsejtszám (Red blood cell count) ...

*A1c-érték: Hemoglobin A1c (HbA1c)=A cukoranyagcsere működésére utaló laboratóriumi érték, mely a vérvételt megelőző 6-8 héttel előtti állapotot tükrözi.
[Forrás: Galenus]
További cikkek: ...

A vas a hemoglobinképződés növelése érdekében kell, mivel a vér térfogata nő. A magzatnak tartalékolnia kell vasat, mert az anyatej nem tartalmaz túl sokat.

A szénmonoxid-hemoglobin szint felezési ideje a vérben tiszta levegőn kb. öt óra, míg tiszta oxigén belélegeztetése mellett kb. 80 perc.

haemolysist követő hemoglobin-kiválasztás
monoclonalis nehéz vagy könnyű immunglobulin-láncok ürítése gammopathiákban, mint például myeloma multiplexben, Waldenström-macroglobulinaemiában és AL amyloidosisban.

Vérszegénység a vér hemoglobin-koncentrációjának nagyfokú csökkenését jelenti.

Ezek a felvételkori hemoglobinszint és a fekély nagysága. E módosított pontrendszer alkalmazása során 141 beteg adatainak értékelésével 12 pont bizonyult a határvonalnak a két rizikócsoport között.

Mi a hemoglobin? Szem alatti ödéma Görcsök és alhasi fájdalmak Amit az elektromos cigarettáról érdemes tudni Gombás fertőzés Éjszakai bepisilés Eltűnik a mademoiselle szó Teljes felépülés Szülés vagy abortusz? A petefészek regenerálható?

Magas vércukorszint esetén nő a glükózzal kapcsolt hemoglobin (a glikozilált hemoglobin) aránya, amely nehezebben adja le az oxigént, és ez önmagában is oxigénhiányt idéz elő a retinában.

A dohányzás másik mellékhatása a szénmonoxid bejutása a vérbe, amely tartósan kötődve a hemoglobinhoz, gátolja az oxigénfelvételt, s ezzel a magzat oxigénellátását.

A vérszegénység nem azt jelenti, hogy kevesebb vérünk van, hanem azt, hogy a vér oxigénellátó fehérje-molekulájának- a hemoglobinnak- a mennyisége, illetve a vörösvérsejtek száma jóval a normális érték alá süllyed.

A fény energiacsomagjai a kezelt területen oly módon nyelődnek el, hogy az energia döntő többségét a kis erekben lévő vérfesték, a rezonáló hemoglobin molekula köti meg.

A jelenség hátterének megvilágításához a hemoglobin molekula lebontásának folyamatát kell áttekinteni. A vérben az oxigént a vörösvértestek szállítják a hemoglobin segítségével.

VÉRSZEGÉNYSÉG Vérszegénységen a vörösvértestek számának megfogyást értjük, de vérszegénység az is, ha a szám nem csökken, de az oxigén szállítását végző hemoglobin tartalom kevesebb.

A szervezet teljes vaskészletének mintegy kétharmada a hemoglobinban található. A hemoglobin a vörösvértesteknek az a fehérjéje, amely az oxigén szállításáért felelős. Minden vörösvértest körülbelül 640 millió hemoglobinmolekulát tartalmaz.

A vas a légzőfunkciók esszenciális eleme, a szöveti oxidációban szerepet játszó enzimek, és az oxigén-transzportot végző hemoglobin működése egyaránt a vashoz kötött.

(vérszegénység): Olyan állapot, amelyben a vörösvértestek száma vagy a bennük található hemoglobin mennyisége a normális érték alá csökken. A hemoglobin (oxigénszállító fehérje) feladata az oxigén eljuttatása a tüdőtől a sejtekig.

Az Alexandrit lézer 755nm-es hullámhosszúságú fénye a melaninban jól, a hemoglobinban kevéssé nyelődik el, így a melanint tartalmazó bőralkotók (szőrszálak, pigmentfoltok) hatékonyak kezelhetők, az erek megkímélése mellett.

TünetekÁltalános testi gyengeséggel járó állapot, amelyet vagy a vérben lévő vörös vérsejtek, vagy a hemoglobin számának csökkenése idéz elő. A gyermek gyakran szédül, szapora a pulzusa.

A vér pufferkapacitása a vörösvérsejtek hemoglobintartalmával, illetve ezen vérfehérje hidrogéniont kötő képességével kapcsolatos.

Nevét onnan kapta, hogy plazmája lugos és savas festéssel egyaránt festődik (polychromasia), illetve, hogy a hemoglobinmentes basophil és a már szinte kizárólag hemoglobint tartalmazó eosinophil normoblast közötti (intermedier) fejlődési alak.

A szén-monoxid 300-szor erősebben kötődik a hemoglobinhoz - az oxigén szállításáért felelős vörösvértestek festékanyagához - mint az oxigén.

A mérgező hatás azon alapul, hogy a CO a vörösvérsejtekben levő hemoglobinhoz kötődik és karboxihemoglobint képez vele.

A második stádiumot a vérkép enyhén emelkedett karbamid- és kreatinin-értékei és csökkent hemoglobin-értékei jellemzik, amelyek a saját eritropoetin-termelés csökkenésére engednek következtetni.

A vérben az oxigént a vörösvértestek szállítják a hemoglobin segítségével. A hemoglobin bonyolult szerkezetű molekula, fehérjéből, vasból és egy ún. porfirin gyűrűből áll.

A visszér kezelése során a lézer fénye szelektíven az érfalon belül keringő vér hemoglobinjában nyelődik el, és felmelegíti azt. A felmelegedés hatására a kezelt, sérült érfal összetapad, majd felszívódik.

Hiányában csökken a hemoglobintermelés, a vér nem lesz képes elegendő oxigént szállítani, ezért az izmok munkavégző képessége csökken. Tünetei: vérszegénység, fáradékonyság, hajhullás, gyengeség, erőteljes szívdobogás).

A szén-monoxid a vérben az oxigént szállító hemoglobinokra tapad, lehetetlenné téve így az oxigén eljutását a sejtekhez. Az egész szervezetünk kevesebb oxigént kap a szükségesnél.

Hasüregtükrözés - laparoszkópia, LSC, laparoscopia HCG Head circumference - fejkörtérfogat Helicobacter pylori HELLP szindróma Helyi terápia - lokális terápia Hematokolpos - haematokolpos Hematológia - haematologia Hemoglobin Here - testis Herezacskó ...

4 hét alatt a vörösvértestek száma és ezek hemoglobin tartalma megnövekedik, akár 50%-kal is meghaladva a tengerszinten mért értékeket. A több vörösvértest, illetve hemoglobin több oxigént képes szállítani ezáltal az aerob kapacitás javul.

- Az A1c-szint emelkedése jellemző a késői kamaszkorban és ifjú felnőttkorban, mondja a vizsgálat társszerzője, Korey Hood professzor a cincinnati gyermekkórház orvosa. - Az A1c hemoglobin szint 12-13 éves kortól fokozatosan emelkedik, ...

Benefits for Athletes: Improved Physiological Functioning--Improved Cardiovascular Efficiency; Improved Respiratory Efficiency (Increased Vital Capacity); Reduction of Blood Pressure to More Ideal Levels; Increased Hemoglobin Concentration.

Haemorrhagiák korára utaló jelintenzitásbeli elváltozások az idő/ hemoglobin bomlástemékek tükrében
Idő
hgb ...

Az oxigén teljes mennyiségének 99 százaléka a vörös vértestek hemoglobinjához kötődik, és csak 1 százaléka a vérplazmához. Az oxigénhiányos plazma azonban ugyanúgy bajt okoz, mint az oxigénhiányos tenger a tengeri élőlények esetében.

Lásd még: Lásd még: Vérszegénység, Daganat, Vörösvértest, Cukorbetegség, Csontvelő

Betegségek  Hemofília  Hepar
2014.04.19

 
RSS Mobile