Kezdőlap (Hemoglobin)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hemoglobin

Betegségek  Hemofília  Hepar

hemoglobin
B9-vitamin (folsav)
A B9-vitaminnal - M-vitaminnak is nevezik - kapcsolatos vizsgálatok akkor kezdődtek, amikor felfedeztek egy olyan anyagot, amely majmok és csirkék vérszegénységének megelőzéséhez volt szükséges, ...


hemoglobin
(haematoglobulin, haemoglobulin, haematokrystallin), a vörös vérsejtek vörös szinü, jegecedni képes festőanyaga. Valamennyi gerinces állat vörös vérsejtjeiben és vörös izmaiban, sőt nem gerinces állatok, mint a földigiliszta, testében is előfordul. A H.

hemoglobin
A vörös vértestek színező, oxigént szállító fehérjéje.
Élettani szakszó a görög haima (vér) és a latin globus (gömb) elemekből, a vegyületek nevében gyakori -in végződéssel. hematit, hematológia, hemofília.

A "hemoglobin" jelentése: A vérben lévő vörösvértest azon alkotóeleme, mely a vér vörös színét adja.

Hemoglobin
Más néven: Hgb
Hivatalos név: Hemoglobin
Kapcsolódó vizsgálatok: Vérkép ...

Magas ~
Mit jelent a magas ~szint? 7 fontos adat a laboreredményben, amit ismerned kell
Mennyire vagy képben?

HbA1c (~-á-egy-cé)
A vérben cukrot megkötő fehérjeféleség (glikált ~). A HbA1c (~-á-egy -cé) értéke a vérvételt megelőző 1-2 hónapra visszamenőleg átlagosan jellemzi a szénhidrát-anyagcsere állapotát, a cukorbetegség mértékét.

~, amelyhez a glukóz permanensen hozzá van kötődve.
vissza a szótár főoldalra
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs ...

A betegség időszakonként jelentkező ~ürítés (vörösbarna vizeletürítés).
A betegség oka:
A betegség oka, hogy a vörösvértest membránja veleszületetten érzékenyebb a vérplazmában jelenlevő un.

~
A vörösvérsejtekben levő ~ vegyületeket kálium ferricianidot és kálium cianidot tartalmazó oldattal (Drabkin oldat) stabil hemiglobin cianiddá (ciánmet~) alakítjuk. Ennek koncentrációja fotométerrel mérhető.

~ (HGB, haematoglobulin, haemoglobulin, haematokrystallin) - a vörös vérsejtek vörös színű festőanyaga.

~ - haemoglobin - a vér festékanyaga, mely a vörösvértestekben található. Ehhez kapcsolódik az oxigén melyet a tüdőből a szövetekhez szállít.
[reklám kicsi]
"
~ ...

~ a vizeletben
A vörösvértestek a vizeletben különböző betegségekre utalhatnak. A vizeletet barnásra színezi a ~. Oka lehet vérszegénység, szívbetegség, malária, satöbbi Ezen betegségeknek nem a vizelet elszíneződése az egyetlen tünete.

~ - sport és laborértékek
A ~ a vörösvértestekben található oxigénszállító 'tetramer' molekula (Hb) Teljes cikk megtekintés
Vörösvértestek - sport és laborértékek ...

A ~ a vörösvértestekben található oxigénszállító molekula, megfelelő mennyiség hiányában a vér nem tud elegendő oxigént szállítani a szövetekbe.

A ~szint ciklicitása renalis anaemiában
A CERA és a hagyományos erythropoesisstimuláló szerek összehasonlítása

Az erythropoesist stimuláló anyagok glikoproteinből állnak, a peptidhez sziálsavban végződő oligoszacharidaláncok glikozidos kötéssel kapcsolódnak.

A ~ C, S-C és E betegség öröklődő kórképek, amelyeket kóros alakú vörösvértestek és a túlzott vörösvértest pusztulás okozta idült vérszegénység jellemez.

A ~ A1c (HbA1c) szint a korábbi 2-3 hónapra jellemző vércukorszintet tükrözi. A vizeletcukor, illetve az aktuális vagy éhomi vércukorszint mérése mellett ezért segít a diabeteses betegek hosszú távú monitorozásában.

~ C, -S-C és -E betegség
A ~ C betegség az amerikai fekete népesség 2-3 százalékában fordul elő. Csak akiknél a betegségre jellemző mindkét gén jelen van, azoknál alakul ki az anémia, melynek súlyossága változó.

~ A vérszegénység (anémia) osztályozása sokféle. A mai korszerű automata készülékek birtokában az átlagos vörösvérsejt-térfogat...
A vashiányos vérszegénység tüneteiről ...

~
myoglobin
forgalom:
felszívódás a duodenumban és a jejunum felső szakaszán
a két vegyértékű vas szívódik fel csak ...

~A1c% labor értékem 2010 Májusában 6.1% 2012 Február 08-án 8.1%. Feleségem szakorvosa jelezte, ha nem csökken az értéke 7re vagy alá akkor át kellene állítani inzulinra a szövődmények minimalizálása érdekében Nem tájékoztatott, mit tegyek ezért?

A ~ szintézise a mitochondriumban kezdődik, glicinből és 2 α - ketoglutársavból porfobilinogén keletkezik. A 4 pirolgyűrű enzim hatására kondenzálódik, s a kialakuló tetrapirolgyűrű adja a porfirinvázat. A képződő porfirin kémiai kötést létesít az Fe2+ ionnal és hemmé alakul.

A ~ egy olyan vegyület a vörös vérsejtekben, ami az oxigént e test sejtjeihez szállítja. Minél magasabb a glükóz szint a vérben, annál több glükóz kötődik ~hoz.

A ~ az oxigént szállító fehérjék mennyisége a vörösvérsejteken belül, a hematokrit-érték a vörösvérsejtek térfogat-aránya a teljes véren belül. Dohányzáskor és magaslati levegőn való tartózkodás után nő a ~szint. A nagyon magas leukocitaértékek is emelhetik.

a ~ bomlásterméke, a székletet barnára színezi.
sterilitás
1. higiéniai szempontból: minden élő mikroorganizmustól mentes, másképpen aszeptikus (pl. környezet, terület, műtő stb.) 2. andrológiai ill. szülészet-nőgyógyászati szermpontból a férfi sterilitás ill.

A normál ~szint függ a csecsemő korától, ezért egy mért érték csak akkor értékelhető, ha ismerjük a gyermek életkorát is.

Az oxigént ~ segítségével a tüdőből a szervekhez, a test minden részébe elszállító vérsejtfajta. Erythrocytának is nevezik.
Vissza az előző szócikkre
Vörösvérsejtszám (Red blood cell count) ...

*A1c-érték: ~ A1c (HbA1c)=A cukoranyagcsere működésére utaló laboratóriumi érték, mely a vérvételt megelőző 6-8 héttel előtti állapotot tükrözi.
[Forrás: Galenus]
További cikkek: ...

A vérfesték (~) és más vastartalmú festékek és enzimek lebontásából naponta 250-300 mg bilirubin keletkezik (80% a ~ból). A bilirubin vízben oldhatatlan, albuminhoz kötődve szállítódik a májsejtekhez.

A vas a ~képződés növelése érdekében kell, mivel a vér térfogata nő. A magzatnak tartalékolnia kell vasat, mert az anyatej nem tartalmaz túl sokat. Vasforrásaink a gabonapelyhek, a szója és a lencse, a rákfélék, a tojássárgája és a vörös húsok. Májat ne fogyasszunk terhesség alatt.

A szénmonoxid-~ szint felezési ideje a vérben tiszta levegőn kb. öt óra, míg tiszta oxigén belélegeztetése mellett kb. 80 perc.

haemolysist követő ~-kiválasztás
monoclonalis nehéz vagy könnyű immunglobulin-láncok ürítése gammopathiákban, mint például myeloma multiplexben, Waldenström-macroglobulinaemiában és AL amyloidosisban.
Véletlenül felfedezett fehérjevizelés - kezdeti kivizsgálás ...

Ezek a felvételkori ~szint és a fekély nagysága. E módosított pontrendszer alkalmazása során 141 beteg adatainak értékelésével 12 pont bizonyult a határvonalnak a két rizikócsoport között.

Mi a ~? Szem alatti ödéma Görcsök és alhasi fájdalmak Amit az elektromos cigarettáról érdemes tudni Gombás fertőzés Éjszakai bepisilés Eltűnik a mademoiselle szó Teljes felépülés Szülés vagy abortusz? A petefészek regenerálható? Fürdők éjszakája A porckorongsérv okozhat potenciazavarokat.

A dohányzás másik mellékhatása a szénmonoxid bejutása a vérbe, amely tartósan kötődve a ~hoz, gátolja az oxigénfelvételt, s ezzel a magzat oxigénellátását.

A fény energiacsomagjai a kezelt területen oly módon nyelődnek el, hogy az energia döntő többségét a kis erekben lévő vérfesték, a rezonáló ~ molekula köti meg.

A jelenség hátterének megvilágításához a ~ molekula lebontásának folyamatát kell áttekinteni. A vérben az oxigént a vörösvértestek szállítják a ~ segítségével. A ~ bonyolult szerkezetű molekula, fehérjéből és egy vasiont hordozó ún. porfirin gyűrűből áll.

VÉRSZEGÉNYSÉG Vérszegénységen a vörösvértestek számának megfogyást értjük, de vérszegénység az is, ha a szám nem csökken, de az oxigén szállítását végző ~ tartalom kevesebb. A pajzsmirigy csökkent működése vérszegénységgel járhat, és a megfelelő pajzsmirigyhormon pótlásra rendeződik.

A szervezet teljes vaskészletének mintegy kétharmada a ~ban található. A ~ a vörösvértesteknek az a fehérjéje, amely az oxigén szállításáért felelős. Minden vörösvértest körülbelül 640 millió ~molekulát tartalmaz.

Az Alexandrit lézer 755nm-es hullámhosszúságú fénye a melaninban jól, a ~ban kevéssé nyelődik el, így a melanint tartalmazó bőralkotók (szőrszálak, pigmentfoltok) hatékonyak kezelhetők, az erek megkímélése mellett.

TünetekÁltalános testi gyengeséggel járó állapot, amelyet vagy a vérben lévő vörös vérsejtek, vagy a ~ számának csökkenése idéz elő. A gyermek gyakran szédül, szapora a pulzusa. Sápadtsága különösen szembeötlő az ujjhegyeken, ajkakon, füleken, szem körül.

A DioLite® fényét emiatt szelektíven, vagyis szinte kizárólag csak a ~, a vér vörös festékanyaga nyeli el. Ennek abszorpciós (elnyelődési) maximuma 500 nanométer körül található (lsd. bővebben a lézerfizika c. menüpontban).

A vér pufferkapacitása a vörösvérsejtek ~tartalmával, illetve ezen vérfehérje hidrogéniont kötő képességével kapcsolatos.

Nevét onnan kapta, hogy plazmája lugos és savas festéssel egyaránt festődik (polychromasia), illetve, hogy a ~mentes basophil és a már szinte kizárólag ~t tartalmazó eosinophil normoblast közötti (intermedier) fejlődési alak. Plazmája RNS-t és ~t egyaránt tartalmaz.

A szén-monoxid 300-szor erősebben kötődik a ~hoz - az oxigén szállításáért felelős vörösvértestek festékanyagához - mint az oxigén.

A vizsgálat alacsony ~-szintet (mely vasat tartalmaz), alacsony hematokritot (a vörösvérsejtek aránya a teljes vérben), kevés és kórosan kis méretű vörösvérsejteket mutat ki.

A mérgező hatás azon alapul, hogy a CO a vörösvérsejtekben levő ~hoz kötődik és karboxihemoglobint képez vele.

A második stádiumot a vérkép enyhén emelkedett karbamid- és kreatinin-értékei és csökkent ~-értékei jellemzik, amelyek a saját eritropoetin-termelés csökkenésére engednek következtetni.

A vérben az oxigént a vörösvértestek szállítják a ~ segítségével. A ~ bonyolult szerkezetű molekula, fehérjéből, vasból és egy ún. porfirin gyűrűből áll. Lebontása a szervezetünkben meghatározott sejtekben, főként a májban, a lépben és a csontvelőben zajlik.

Hiányában csökken a ~termelés, a vér nem lesz képes elegendő oxigént szállítani, ezért az izmok munkavégző képessége csökken. Tünetei: vérszegénység, fáradékonyság, hajhullás, gyengeség, erőteljes szívdobogás). Vashiány léphet fel a szükségletnél kisebb bevitel (pl.

Hasüregtükrözés - laparoszkópia, LSC, laparoscopia HCG Head circumference - fejkörtérfogat Helicobacter pylori HELLP szindróma Helyi terápia - lokális terápia Hematokolpos - haematokolpos Hematológia - haematologia ~ Here - testis Herezacskó - szkrótum, ...

4 hét alatt a vörösvértestek száma és ezek ~ tartalma megnövekedik, akár 50%-kal is meghaladva a tengerszinten mért értékeket. A több vörösvértest, illetve ~ több oxigént képes szállítani ezáltal az aerob kapacitás javul.

A magas vércukorszint mellett a vérben lévő ~hoz kötődnek a cukormolekulák, az így kialakult ~ (A1C) szintjét mutató teszt segítségével lehet következtetni arra, hogy a megelőző 2-3 hónapban mennyire volt rendezett a beteg vércukra.

Az anémia, ismertebb néven vérszegénység, a vörös színanyag, a ~ hiányát jelenti a vérben. Gyakran a vörösvérsejtek száma is kisebb a normál mennyiségnél. Ez ahhoz vezet, hogy a vér kevesebb oxigént képes transzportálni a szervekbe.

HbA1c - a vérben levő cukor a vércukorszint függvényében hozzákapcsolódik a vörösvérsejtek fehérjéjéhez, a ~hoz. Ez a "cukor~" vagy más néven HbA1c, amelyet az összes ~ százalékában adunk meg.

A vérszegénység (orvosi nevén anémia) a vörösvérsejtek és az oxigén szállító ~ mennyiségi csökkenését jelenti. A vörösvérsejtek képződése és vesztése közötti egyensúly következtében alakul ki. Tünetei: fáradékonyság, gyengeség.

Vörösvértest:
Az egyik legfontosabb vizsgálat a vörösvértest ~ (Hgb) szintjének vizsgálata, amely anyag az oxigént szállítja a testben. Ennek értéke a ~ szint, vagy koncentráció.
A másik fontos vizsgálat a sejtek méretének vizsgálata, ezt a leleten MCV -vel jelölik.

Belsejükben vastartalmú festékanyag (~) található, mely az oxigén szállításában játszik szerepet. A vörösvértestek élettartama a keringő vérben átlagosan 100-120 nap, az előregedett vörösvértestek a lépben, májban és a vörös csontvelőben bomlanak le.

Azok a vérsejtek, amelyek a bennük lévő ~ segítségével a tüdőkben felvett oxigént a szervezet különböző részeibe szállítják. Ott a szöveteknek, sejteknek leadják, a szén-dioxidot pedig a szövetekből a tüdőkbe szállítják.
Legfrissebb
Legolvasottabb ...

Bőrünk normális színét az erekben lévő ~ mennyisége és milyensége, valamint a hámsejtek festékanyag-tartalma, illetve a bőr legfelső rétegében, a szarurétegben oldott karotinok mennyisége határozza meg.

Két hete született a kislányom, akinél kétnapos korában megállapították, hogy magas a ~ szintje, ezért infúziót kapott és "lecsapoltak" a véréből, hogy hígabb legyen. Azt szeretném megtudni, hogy mi okozhatta ezt a problémát. Lehet ehhez valami köze a terhesség végén szedett vastablettának?

terhesség alatt kialakuló vérszegénység folsavhiány miatt, alacsony ~szint és alacsony vörösvérsejtszám jellemző, a vörösvérsejtek normálisnál nagyobbak (macrocyták)
trópusi macrocytás anaemia
macrocytás, megaloblastos vérszegénység trópusi sprue-ban ...

A vörösvértestek számának illetve a bennük lévő ~ mennyiségének csökkenése. Okozhatja például a csontvelő elégtelen működése, melyet fertőző betegség, mérgezés, idült szervi megbetegedés válthat ki.

Pulzoximetria: az oxigénnel telített ~ mennyiségének (oxigén szaturáció) megmérése nem invazív módszerrel.
A kiadóról
Állásajánlataink
Küldetésünk
Munkatársak
Terjesztés ...

A vese a vérképzésben is részt vesz, ám veseelégtelenség esetén a vese képtelen elegendő mennyiségű eritropoetint (vörösvértestképzést ösztönző hormon) termelni, ezért a ~szint csökkenése miatt nem elegendő oxigénhez a szervezet.

A higanygőz jobban oldódik a plazmában, a teljes vérben és a ~ban, mint a desztillált vízben. A szerves higanyvegyületek stabilak, bár az élő szervezetekben néhányuk könnyel lebomlik (1. 2. Physical and chemical pro-perties - WHO).

Ha a lépben fokozódik a vörösvértestek elhalása, vagy a vörösvértestek valamilyen kóros folyamat során már a keringő vérben szétesnek, a vérben felszaporodik a ~, illetve bomlásterméke, a bilirubin, s van, hogy a máj ezt nem tudja lebontani és az epén át kiüríteni.

Laborvizsgálatok segítik a diagnózist. 1. Székletvizsgálattal kimutatható a kórokozó. 2. A vérképben alacsony hematokrit, ~ érték, csökkent vérlemezkeszám észlelhető. A vérkenetben jellegzetes alakú vörösvérsejtek láthatók. 3. A vese elégtelen működését a vesefunkciós vizsgálatok igazolják.

A mágneses karkötők és pólyák teljesen átmágnesezik a vastartalmú ~t a vérben, miáltal az több oxigént lesz képes a tüdőből a szövetekhez szállítani, és több széndioxidot tud eltávolítani a testből. Az eredmény az energiaszint megnövekedése és a fáradékonyság csökkenése.

Vörösvértest : Azok a vérsejtek, amelyek a bennük lévő ~ segítségével a tüdőkben felvett oxigént a szervezet különböző részeibe szállítják. Ott a szöveteknek, sejteknek leadják, a szén-dioxidot pedig a szövetekből a tüdőkbe szállítják.

Ha egy gyerek vérszegény azt jelenti, hogy a vérében lévő vörösvértestek száma túl alacsony. Ezekben a sejtekben található a ~, ami az oxigént szállítja a testbe
Betegségek - tünetek és kezelések
Vakbélgyulladás ...

Katalin Dobos - mondja :
Enyhe verszegenysegem van, a laboratoriumi vizsgalatok kimutattak az alacsony ~ szintemet, az orvosok vitaminok szedeset javasoltak...
- Olvasd tovabb - ...

Erős vérzés okozta anémia ", Vashiányos vérszegénység ", Vitaminhiányos anémiák ", Anémia idült betegségekben ", Autoimmun hemolítikus anémia ", Sarlósejtes anémia ", ~ C, S-C és E betegség ", Talasszémiák "
173. FEJEZET - Vérzési és véralvadási rendellenességek ...

Ezen problémák egyik lehetséges mechanizmusa az, hogy a dohányzástól romlik a szövetek oxigén ellátása - megnövekedik a szimpatikus kiáramlás és a vér karboxi~ szintje. Ezáltal felgyorsulnak a degeneratív folyamatok, amelyek a testet érzékenyebbé teszik a sérülésekkel szemben.

Haemorrhagiák korára utaló jelintenzitásbeli elváltozások az idő/ ~ bomlástemékek tükrében
Idő
hgb ...

Az oxigén teljes mennyiségének 99 százaléka a vörös vértestek ~jához kötődik, és csak 1 százaléka a vérplazmához. Az oxigénhiányos plazma azonban ugyanúgy bajt okoz, mint az oxigénhiányos tenger a tengeri élőlények esetében.

Magas vérnyomás kivizsgálásakor a következő rutin laboratóriumi vizsgálatokat kell elvégezni: a vér éhgyomri vércukorszint, összkoleszterin, LDL-koleszterin, HDL-koleszterin, triglicerid (éhomi), húgysav, kreatinin-, kálium-, ~ és hematokrit, ...

- Fontos szerepe van emellett a sejtek méregtelenítésének folyamatában, és a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésében, illetve a sejtek elektronszállításában és a ~ termelésben
- Kulcsfontosságú szerepet játszanak az energia anyagcserében az élő sejtekben és a DNS hibáinak javításában.

Újszülött újraélesztési tanfolyam (bölcsőhalál-megelőzésére)
Szívultrahangos szűrővizsgálat újszülöttek, kisgyermekek részére
Hallásszűrés (TEOAE) újszülöttek, csecsemők részére
Proetz kezelés
~ szint mérés
Lisztérzékenység vizsgálata ...

Gymnema Sylvestre - A gurmar néven is ismert növényt az Ayurvéda évszázadok óta alkalmazza a túl sok cukor semlegesítésére. Fokozza a hasnyálmirígy inzulintermelését, ezáltal csökkentve a cukorszintet, mely mind a vércukor, mind a glukóz által módosított ~ szintjének csökkenésében ...

A sejtes elemek közül a vörösvérsejtek az oxigén szállításáért felelősek, a fehérvérsejtek a fertőzések elleni védelmet látják el, a vérlemezkék (trombociták) pedig a véralvadásban vesznek részt. A vörösvérsejtek oxigénszállító képességét a benne levő ~ teszi lehetővé.

Több tanulmányban a dohányzók társaságában zárt helyiségben tartózkodó nem dohányzók vérében 8 órás együtttartózkodás után a szénmonoxid-~ szintjét olyan magasnak találták, mint ha 5 cigarettát szívtak volna el, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Vérszegénység, Daganat, Vörösvértest, Cukorbetegség, Vashiány?

◄ Hemofília   Hepar ►
 
RSS Mobile