Kezdőlap (Hemoglobin)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Hemoglobin


 

Hemoglobin

Betegségek  Hemofília  Hepar

hemoglobin
B9-vitamin (folsav)
A B9-vitaminnal - M-vitaminnak is nevezik - kapcsolatos vizsgálatok akkor kezdődtek, amikor felfedeztek egy olyan anyagot, amely majmok és csirkék vérszegénységének megelőzéséhez volt szükséges, ...


hemoglobin
(haematoglobulin, haemoglobulin, haematokrystallin), a vörös vérsejtek vörös szinü, jegecedni képes festőanyaga.

hemoglobin
A vörös vértestek színező, oxigént szállító fehérjéje.
Élettani szakszó a görög haima (vér) és a latin globus (gömb) elemekből, a vegyületek nevében gyakori -in végződéssel. hematit, hematológia, hemofília.

A "hemoglobin" jelentése: A vérben lévő vörösvértest azon alkotóeleme, mely a vér vörös színét adja.

Hemoglobin
Más néven: Hgb
Hivatalos név: Hemoglobin
Kapcsolódó vizsgálatok: Vérkép ...

HbA1c (hemoglobin-á-egy-cé)
A vérben cukrot megkötő fehérjeféleség (glikált hemoglobin).

Hemoglobin, amelyhez a glukóz permanensen hozzá van kötődve.
vissza a szótár főoldalra
A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L Ly M N Ny O Ó Ö Ő P Q R S SZ T Ty U Ú Ü Ű V W X Y Z Zs ...

A betegség időszakonként jelentkező hemoglobinürítés (vörösbarna vizeletürítés).
A betegség oka:
A betegség oka, hogy a vörösvértest membránja veleszületetten érzékenyebb a vérplazmában jelenlevő un.

Hemoglobin (HGB, haematoglobulin, haemoglobulin, haematokrystallin) - a vörös vérsejtek vörös színű festőanyaga.

hemoglobin - haemoglobin - a vér festékanyaga, mely a vörösvértestekben található. Ehhez kapcsolódik az oxigén melyet a tüdőből a szövetekhez szállít.
[reklám kicsi]
"
hemoglobin ...

Hemoglobin a vizeletben
A vörösvértestek a vizeletben különböző betegségekre utalhatnak. A vizeletet barnásra színezi a hemoglobin.

A hemoglobin a vörösvértestekben található oxigénszállító molekula, megfelelő mennyiség hiányában a vér nem tud elegendő oxigént szállítani a szövetekbe.

A hemoglobinszint ciklicitása renalis anaemiában
A CERA és a hagyományos erythropoesisstimuláló szerek összehasonlítása
...

A hemoglobin C, S-C és E betegség öröklődő kórképek, amelyeket kóros alakú vörösvértestek és a túlzott vörösvértest pusztulás okozta idült vérszegénység jellemez.

A hemoglobin A1c (HbA1c) szint a korábbi 2-3 hónapra jellemző vércukorszintet tükrözi. A vizeletcukor, illetve az aktuális vagy éhomi vércukorszint mérése mellett ezért segít a diabeteses betegek hosszú távú monitorozásában.

Hemoglobin A vérszegénység (anémia) osztályozása sokféle. A mai korszerű automata készülékek birtokában az átlagos vörösvérsejt-térfogat...
A vashiányos vérszegénység tüneteiről ...

Hemoglobin C, -S-C és -E betegség
A hemoglobin C betegség az amerikai fekete népesség 2-3 százalékában fordul elő. Csak akiknél a betegségre jellemző mindkét gén jelen van, azoknál alakul ki az anémia, melynek súlyossága változó.

Hemoglobin (vérfesték): vastartalmú fehérje, a vörösvérsejtek alkotórésze. Megköti az oxigént, és felcseréli a szövetekben keletkező széndioxiddal.

HemoglobinA1c% labor értékem 2010 Májusában 6.1% 2012 Február 08-án 8.1%.

hemoglobin
myoglobin
forgalom:
felszívódás a duodenumban és a jejunum felső szakaszán
a két vegyértékű vas szívódik fel csak ...

A hemoglobin szintézise a mitochondriumban kezdődik, glicinből és 2 α - ketoglutársavból porfobilinogén keletkezik. A 4 pirolgyűrű enzim hatására kondenzálódik, s a kialakuló tetrapirolgyűrű adja a porfirinvázat.

A hemoglobin egy olyan vegyület a vörös vérsejtekben, ami az oxigént e test sejtjeihez szállítja. Minél magasabb a glükóz szint a vérben, annál több glükóz kötődik hemoglobinhoz.

A hemoglobin - a vörösvérsejtek azon része, mely az oxigént szállítja - normál értéke nők esetében 12-16 g/dl. A rák a szervezetben számos olyan változást idéz elő, mely a vörösvérsejtek számának csökkenéséhez vezet.

A hemoglobin az oxigént szállító fehérjék mennyisége a vörösvérsejteken belül, a hematokrit-érték a vörösvérsejtek térfogat-aránya a teljes véren belül. Dohányzáskor és magaslati levegőn való tartózkodás után nő a hemoglobinszint.

a hemoglobin bomlásterméke, a székletet barnára színezi.
sterilitás
1. higiéniai szempontból: minden élő mikroorganizmustól mentes, másképpen aszeptikus (pl. környezet, terület, műtő stb.) 2. andrológiai ill.

A normál hemoglobinszint függ a csecsemő korától, ezért egy mért érték csak akkor értékelhető, ha ismerjük a gyermek életkorát is.

Az oxigént hemoglobin segítségével a tüdőből a szervekhez, a test minden részébe elszállító vérsejtfajta. Erythrocytának is nevezik.
Vissza az előző szócikkre
Vörösvérsejtszám (Red blood cell count) ...

*A1c-érték: Hemoglobin A1c (HbA1c)=A cukoranyagcsere működésére utaló laboratóriumi érték, mely a vérvételt megelőző 6-8 héttel előtti állapotot tükrözi.
[Forrás: Galenus]
További cikkek: ...

A vas a hemoglobinképződés növelése érdekében kell, mivel a vér térfogata nő. A magzatnak tartalékolnia kell vasat, mert az anyatej nem tartalmaz túl sokat.

A szénmonoxid-hemoglobin szint felezési ideje a vérben tiszta levegőn kb. öt óra, míg tiszta oxigén belélegeztetése mellett kb. 80 perc.

haemolysist követő hemoglobin-kiválasztás
monoclonalis nehéz vagy könnyű immunglobulin-láncok ürítése gammopathiákban, mint például myeloma multiplexben, Waldenström-macroglobulinaemiában és AL amyloidosisban.

Vérszegénység a vér hemoglobin-koncentrációjának nagyfokú csökkenését jelenti.

Ezek a felvételkori hemoglobinszint és a fekély nagysága. E módosított pontrendszer alkalmazása során 141 beteg adatainak értékelésével 12 pont bizonyult a határvonalnak a két rizikócsoport között.

Lásd még: Lásd még: Vérszegénység, Daganat, Vörösvértest, Cukorbetegség, Vashiány

Betegségek  Hemofília  Hepar

 
RSS Mobile