Kezdőlap (Hemofília)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hemofília

Betegségek  Hemodialízis  Hemoglobin

Hemofília
latin: hemophilia (hemofília)
A hemofília, vérzékenység, igen ritkán előforduló elsősorban örökletes vérzési rendellenesség, ami egyes véralvadási faktorok hiányában nyilvánul meg.


Hemofília - Tünetek, élet a betegséggel
A hemofília vagy vérzékenység egy öröklődő betegség, mely egyes véralvadási faktorok hiányában nyilvánul meg.

Hemofília
A nők maguk nem szenvedhetnek hemofíliában, csak a betegség hordozói lehetnek. Az esetek körülbelül 30 százalékában nem mutatható ki családi előfordulás, ezek új mutáció következményei.

Hemofília tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: Haemophilia) ...

Hemofília
Vérzékenységgel járó megbetegedés, melyet genetikai eltérések okoznak, és a nemi kromoszómákhoz kötöttek. A hemofília két formája közül a hemofíla-A a gyakoribb, mely a VIII. alvadási faktor hiányával függ össze, míg a ritkábban előforduló hemofília-B esetében a IX. faktor hiányzik.

~
Vérzékenység.
Orvosi szakszó a latin haemophilia nyomán, ez a görög haima (vér) és philia (vonzalom) elemekből áll. hematit, hematológia, hemoglobin.

A ~ a VIII:C, illetve a IX. véralvadási faktor veleszületett hiánya vagy működési rendellenessége következtében kialakult vérzékenység. A hemofíliának A és B-típusa különíthető el, ám tüneteikben ezek nagyon hasonlóak.

~, vérzékenység, génterápia
Egyetlen génterápiás kezelés jelentősen megnövelte a véralvadáshoz nélkülözhetetlen egyik anyag szervezetben termelődött mennyiségét B típusú hemofíliában szenvedő embereknél, ...

Az esetek 2/3-ánál a ~ olyan öröklődő betegség, mely a hibás X-kromoszóma átörökítése folytán alakul ki. Mindkét nem tagjai örökíthetik, azonban a nők rendszerint csak a betegség hordozói. Náluk a másik egészséges X-kromoszóma miatt általában nem alakul ki súlyos vérzési rendellenesség.

Három típusa közül a leggyakrabban a VIII-as faktor hiányát jelentő ~ A a leggyakoribb (1:5000-10 000), a betegek 90%-a férfi. Ez és a IX-es faktor hiányával járó ~ B nemhez kötötten öröklődik, vagyis általában a férfiak érintettek, a nők csak tünetmentes hordozók.

Hatékony a génterápia a B típusú ~ kezelésére
Egyetlen génterápiás kezelés jelentősen megnövelte a véralvadáshoz nélkülözhetetlen egyik anyag szervezetben termelődött mennyiségét B típusú hemofíliában szenvedő embereknél, ...

A ~ kizárólag a fiúk betegsége?
Részben igen, hiszen a rendellenesség az X kromoszóma hibája miatt alakul ki. Ha a lányoknak hibás az egyik X kromoszómájuk, akkor a másik, az egészséges kromoszóma átveszi a sérült kromoszóma funkcióját.

~, Autoimmun betegség, Non-Hodgkin limfómák, ...
Nemi betegségek
Chlamydia, HPV, hegyes függöly, vírusos szemölcs, Tripper, kankó (gonorrhea), ...

Nekem a ~ központban nézték teljesen ingyen :)
Boros gáborné
Válasz ...

Súlyos hiányállapotokban, mint például ~ A (VIII-as faktor hiány) és/vagy heveny vérzés felléptekor egy vagy több alvadási faktor pótlása válik szükségessé. A VIII-as faktor és néhány más alvadási faktor már rendelkezésre áll koncentrátumok formájában; ezek drága készítmények, de hatásosak.

Szerzett gátlótestes ~ alv. fakt. és imm.suppr. kez. igénnyel
D6950
Másodlagos thrombocytopenia ...

Örökletes vérzéses hajszálértágulat ", Allergiás bőrvérzés (purpura) ", Alacsony vérlemezkeszám ", von Willebrand-betegség ", ~ (vérzékenység) ", Trombózishajlam (trombofília) ", Disszeminált intravaszkuláris koaguláció "
174. FEJEZET - Fehérvérsejtek betegségei ...

beteg-együttműködés - compliance , gyógyszer , trombózis , labor , ~ ,
Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel!
A rovat legnépszerűbb hírei ...

-Néhány példa a genetikailag örökölhető és eléggé gyakori betegségekből: törpenövés, óriásnövés, ~ (vérzékenység), vakság, siketség, Down-kór stb.

Gátlótestes ~
Gázgangréna
Gázok felszaporodása az emésztőrendszerben
Gégefal veleszületett lágyulása
Gégefedő felszínének rákja.
Gégefedő gyulladása
Gégeporc rosszindulatú daganata
Gégevizenyő
Gennyes belsőfül- gyulladás
Gennyes belsőfül- gyulladás ...

" Az angol embriológiai hatóságok társadalmi okok miatt 1993-ban betiltották a gyermekek nemének genetikai kiválasztását, de nem tiltotta meg a nemhez kötődő betegségek - ~, bizonyos izomsorvadások - elkerülését, amelyek csak fiúkban jelentkeznek.

Ilyen vérképző szervi eltérés lehet a thrombocyta (véralvadást befolyásoló vérlemezkék)-szám-csökkenés, a thrombocyták működésének megváltozása, ~ (vérzékenység), a fehérvérűségként ismert különböző leukémiák satöbbi Vannak érbetegségek, melyek testszerte, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Diabétesz, Allergia, Hematológia, Cukorbetegség, Depresszió?

◄ Hemodialízis   Hemoglobin ►
 
RSS Mobile