Kezdőlap (Hemofília)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hemofília

Betegségek  Hemodialízis  Hemoglobin

Hemofília
latin: hemophilia (hemofília)
A hemofília, vérzékenység, igen ritkán előforduló elsősorban örökletes vérzési rendellenesség, ami egyes véralvadási faktorok hiányában nyilvánul meg.


Hemofília - Tünetek, élet a betegséggel
A hemofília vagy vérzékenység egy öröklődő betegség, mely egyes véralvadási faktorok hiányában nyilvánul meg.

Hemofília
A nők maguk nem szenvedhetnek hemofíliában, csak a betegség hordozói lehetnek. Az esetek körülbelül 30 százalékában nem mutatható ki családi előfordulás, ezek új mutáció következményei.

Hemofília centrumok

ď"ż
Állami Egészségügyi Központ
(Országos Haemophilia Központ és Haemostasis Szakrendelés)
1134 Budapest, Róbert Károly krt. 44.

Hemofília tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: Haemophilia) ...

~
Vérzékenységgel járó megbetegedés, melyet genetikai eltérések okoznak, és a nemi kromoszómákhoz kötöttek. A ~ két formája közül a hemofíla-A a gyakoribb, mely a VIII. alvadási faktor hiányával függ össze, míg a ritkábban előforduló ~-B esetében a IX. faktor hiányzik.

~
Vérzékenység.
Orvosi szakszó a latin haemophilia nyomán, ez a görög haima (vér) és philia (vonzalom) elemekből áll. hematit, hematológia, hemoglobin.

A ~ a VIII:C, illetve a IX. véralvadási faktor veleszületett hiánya vagy működési rendellenessége következtében kialakult vérzékenység. A hemofíliának A és B-típusa különíthető el, ám tüneteikben ezek nagyon hasonlóak.

~, vérzékenység, génterápia
Egyetlen génterápiás kezelés jelentősen megnövelte a véralvadáshoz nélkülözhetetlen egyik anyag szervezetben termelődött mennyiségét B típusú hemofíliában szenvedő embereknél, ...

Az esetek 2/3-ánál a ~ olyan öröklődő betegség, mely a hibás X-kromoszóma átörökítése folytán alakul ki. Mindkét nem tagjai örökíthetik, azonban a nők rendszerint csak a betegség hordozói. Náluk a másik egészséges X-kromoszóma miatt általában nem alakul ki súlyos vérzési rendellenesség.

Három típusa közül a leggyakrabban a VIII-as faktor hiányát jelentő ~ A a leggyakoribb (1:5000-10 000), a betegek 90%-a férfi. Ez és a IX-es faktor hiányával járó ~ B nemhez kötötten öröklődik, vagyis általában a férfiak érintettek, a nők csak tünetmentes hordozók.

Hatékony a génterápia a B típusú ~ kezelésére
Egyetlen génterápiás kezelés jelentősen megnövelte a véralvadáshoz nélkülözhetetlen egyik anyag szervezetben termelődött mennyiségét B típusú hemofíliában szenvedő embereknél, ...

A ~ kizárólag a fiúk betegsége?
Részben igen, hiszen a rendellenesség az X kromoszóma hibája miatt alakul ki. Ha a lányoknak hibás az egyik X kromoszómájuk, akkor a másik, az egészséges kromoszóma átveszi a sérült kromoszóma funkcióját.

~, Autoimmun betegség, Non-Hodgkin limfómák, ...
Nemi betegségek
Chlamydia, HPV, hegyes függöly, vírusos szemölcs, Tripper, kankó (gonorrhea), ...

Nekem a ~ központban nézték teljesen ingyen :)
Boros gáborné
Válasz ...

Súlyos hiányállapotokban, mint például ~ A (VIII-as faktor hiány) és/vagy heveny vérzés felléptekor egy vagy több alvadási faktor pótlása válik szükségessé. A VIII-as faktor és néhány más alvadási faktor már rendelkezésre áll koncentrátumok formájában; ezek drága készítmények, de hatásosak.

Szerzett gátlótestes ~ alv. fakt. és imm.suppr. kez. igénnyel
D6950
Másodlagos thrombocytopenia ...

Örökletes vérzéses hajszálértágulat ", Allergiás bőrvérzés (purpura) ", Alacsony vérlemezkeszám ", von Willebrand-betegség ", ~ (vérzékenység) ", Trombózishajlam (trombofília) ", Disszeminált intravaszkuláris koaguláció "
174. FEJEZET - Fehérvérsejtek betegségei ...

beteg-együttműködés - compliance , gyógyszer , trombózis , labor , ~ ,
Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel!
A rovat legnépszerűbb hírei ...

-Néhány példa a genetikailag örökölhető és eléggé gyakori betegségekből: törpenövés, óriásnövés, ~ (vérzékenység), vakság, siketség, Down-kór stb.

Gátlótestes ~
Gázgangréna
Gázok felszaporodása az emésztőrendszerben
Gégefal veleszületett lágyulása
Gégefedő felszínének rákja.
Gégefedő gyulladása
Gégeporc rosszindulatú daganata
Gégevizenyő
Gennyes belsőfül- gyulladás
Gennyes belsőfül- gyulladás ...

" Az angol embriológiai hatóságok társadalmi okok miatt 1993-ban betiltották a gyermekek nemének genetikai kiválasztását, de nem tiltotta meg a nemhez kötődő betegségek - ~, bizonyos izomsorvadások - elkerülését, amelyek csak fiúkban jelentkeznek.

Ilyen vérképző szervi eltérés lehet a thrombocyta (véralvadást befolyásoló vérlemezkék)-szám-csökkenés, a thrombocyták működésének megváltozása, ~ (vérzékenység), a fehérvérűségként ismert különböző leukémiák satöbbi Vannak érbetegségek, melyek testszerte, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Diabétesz, Allergia, Hematológia, Cukorbetegség, Depresszió?

◄ Hemodialízis   Hemoglobin ►
 
RSS Mobile