Kezdőlap (Hasnyálmirigy)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hasnyálmirigy

Betegségek  Hasmetszés  Hasnyálmirigy-betegségek

Hasnyálmirigy betegségek - lelki okai
A hasnyálmirigyből az emésztő enzimek a nyombélbe, a hormonok, pedig a véráramba jutnak. A hasnyálmirigy által termelt hormonok: az inzulin, a glukagon. Az inzulin a vércukorszintet csökkenti, a glukagon emeli azt.


Hasnyálmirigy gyulladás (idült) kezelésének táplálkozási tanácsai
A hasnyálmirigy kettős működésű mirigy, mely belső és külső elválasztású részből áll. Külső elválasztású része emésztőnedvet választ, mely a gyomor utáni bélszakaszba, a nyombélbe jut, ahova a közös máj és epevezeték is nyílik.

Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigyrák nagyon súlyos betegség, amely a 35 és 60 év közötti férfiak egyik fő haláloka. Gyakrabban fordul elő a dohányosok és a cukorbetegek körében.

Hasnyálmirigy-rák tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: pancraes-carcinoma)
A hasnyálmirigy a hasüregben, a rekeszizom alatt és gyomor mögött elhelyezkedő, 10-15 cm hosszú 70-100 grammos, lapos szerv.

Hasnyálmirigy daganat
A hasnyálmirigy daganata Magyarországon a rákos megbetegedések közül az ötödik leggyakoribb, 80 százalékban 40 és 70 éves kor között jelentkezik.

hasnyálmirigy-őssejtek, cukorbezegség, diabetes
A torontói egyetem kutatócsoportja felnőtt egerek hasnyálmirigyében olyan éretlen őssejteket talált, amelyek inzulint termelő sejtekké voltak képesek fejlődni.

Hasnyálmirigyrák
Latin neve
Neoplama malignum pancreatis / Carcinoma pancreatis ...

Hasnyálmirigy-rák
Rövid leírás:
(másnéven: pancraes-carcinoma)
A hasnyálmirigy a hasüregben, a rekeszizom alatt és gyomor mögött elhelyezkedő, 10-15 cm hosszú 70-100 grammos, lapos szerv.

Hasnyálmirigyrák ellen B6- és B12-vitamint!
Egy amerikai kutatás szerint a sovány emberek a táplálékban lévő B6-, B12-vitamin, illetve a folsav nagy mennyiségű felvételével csökkenthetik a hasnyálmirigyrák kockázatát.

Hasnyálmirigyrák: évekig is lappanghat
Akár évekig is lappanghat a testben a hasnyálmirigyrák, mielőtt megbetegít egy embert - állítják amerikai kutatók. Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy ez a daganatos betegség 95 százalékban halálos.

A hasnyálmirigy betegségek diétája

Az ember létfontosságú tevékenysége a táplálkozás, amelynek tökéletes kivitelezéséhez az emésztőrendszer összehangolt működésére van szükség. Az emésztőrendszer egyik legfontosabb szerve a hasnyálmirigy, a pancreas.

A hasnyálmirigyben különálló biológiai óra ketyeg
Amerikai kutatók szerint eredményeik egyértelműen bizonyítják, hogy a diabétesz kialakulását nagyban befolyásolhatja a hasnyálmirigy saját cirkadián ritmusa, amely hatással van az inzulintermelésre is.

A hasnyálmirigy aspirációs citológiai vizsgálata
Ossza meg!
A hasnyálmirigy aspirációs citológiai vizsgálata ...

A hasnyálmirigyrák
hasnyálmirigyrák, hasnyálmirigy, daganat
1 . oldal
Feltételezhető okai - Típusai, tünetei - Diagnosztikai lehetőségek - Kezelés ...

A hasnyálmirigy egyedüli átültetését csak az összes belgyógyászati módszer kimerülése után javasolják a szakemberek, amikor az előjelek nélküli hypoglycaemia és gyakori kómás állapotok miatt a beteg életminősége elfogadhatatlan.

Hasnyálmirigy
(pancreas), hosszukás, kalapácshoz hasonló alaku nagy mirigy, amely a gyomor mögött a hátulsó hasfalon fekszik és kivezető csövével (a Wirsung-féle vezetővel) a közös epevezető alatt külön, v.az utóbbival egyesülve közösen nyilik be a nyombélbe.

hasnyálmirigy fej eltávolítás, folyamatos szövettan a mütét alatt, 6 hónapos kemoterápia
Meggyógyult:
nem ...

A hasnyálmirigy a hasüregben, a rekeszizom alatt és gyomor mögött elhelyezkedő, 10-15 cm hosszú 70-100 grammos, lapos szerv.

Hasnyálmirigy-elégtelenség (maldigestio)
Mi ez az elváltozás?
A hasnyálmirigy-elégtelenség azt jelenti, hogy a mirigy nem képes az ételek megemésztéséhez és felszívódásához elegendő mennyiségű emésztőenzimet termelni. Elsősorban az idült hasnyálmirigy-károsodás következménye.

Hasnyálmirigy-gyulladás
A hasnyálmirigy heveny gyulladására hirtelen kialakuló rosszullét, és görcsös hasi fájdalom jellemző. A betegség visszatérő vagy idült formája súlyos betegség, ami tartós fájdalommal és hosszú távon a hasnyálmirigy működésének elégtelenné válásával jár.

Hasnyálmirigy-transzplantáció
A hasnyálmirigy átültetés nem életmentő műtét. Azokban az esetekben kerül rá sor, amikor az inzulin-függő cukorbetegségben szenvedő páciens más szerveinek károsodása csak ezzel a műtéttel védhető ki vagy lassítható.

Hasnyálmirigy-gyulladás
A heveny hasnyálmirigy-gyulladás súlyos megbetegedés, amelyet az esetek 80%-ában epekövesség vagy alkoholfogyasztás okoz. ...

A hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy a hasüreg hátsó falán található, így nehezen hozzáférhető a különböző vizsgálatok és esetleges műtétek szempontjából.


A hasnyálmirigy inzulin termelése
A normál hasnyálmirigy napi 40 - 50 egység inzulin előállítására képes. A hasnyálmirigy béta sejtjei által termelt inzulin mintegy 50%-a elbomlik a májban. Az elválasztott inzulin közel 25% a vesében bomlik le és távozik a szervezetből.

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás
Kategória: Emésztőrendszeri megbetegedések
megosztás ...

hasnyálmirigy alulműködésének tünetei
faggyúmirigy gyulladás női nemi szerv
hasnyalmirigy gyulladas kutyaknal
kéz izületei gyógyítása otthon
hasnyalmirigy gyulladas
hasnyálmirigy gyulladás gyógyulási esélyei
hasnyálmirigyre milyen rostos anyagok hatnak
hólyagalap gyulladás kezelése ...

Hasnyálmirigygyulladás, rák és más daganatok
Betegségek
Betgségek A-tól Z-ig ...

Idült hasnyálmirigy-gyulladás esetén a hasnyálmirigy egy része elpusztul, helyén kötőszövet szaporodik fel. A szerv külső és belső elválasztású mirigy funkciója károsodik, az emésztőenzimek hiánya miatt puffadás, emésztési zavar lép fel. Az inzulintermelés zavara miatt cukorbetegség alakul ki.

KRÓNIKUS CSALÁDI HASNYÁLMIRIGYGYULLADÁS EGY 6 ÉVES GYERMEKNÉL
EGY EGYSZERÜ HASI RÖENTGENFELVÉTELEN A NYILAK JELZÉSI IRÁNYÁBAN JÓL KIVEHETŐK AZ HASNYÁLMIRIGYBEN ELHELYEZKEDŐ ELMESZESEDETT GÓCOK ...
Posted by Dr. Bauer Bela at 9:30 345 678 ...

A Pennsylvaniai Egyetem, a Pittsburghi Egyetem és a Washingtoni Egyetem munkatársai a hagyományos gemcitabin nevű szert CD40 antitesttel kiegészítve értek el eredményeket előrehaladott hasnyálmirigyrákos betegeknél. A hasnyálmirigyrák a negyedik leggyakoribb daganatos halálok.

A British Journal of Cancer című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz 11 klinikai vizsgálat adatait elemezték, amelyekbe összesen 6643 hasnyálmirigyrákban szenvedő pácienst vontak be.

Hasnyálmirigy betegség
A hasnyálmirigy betegség leggyakrabban előforduló betegsége a gyulladás. Ez lehet heveny és krónikus. A krónikus, egy heveny gyulladásból maradt. Nem gyógyult meg maradék nélkül. A hasnyálmirigy bal oldalon a gerinc előtt helyezkedik el. Több feladatot is ellát.

Hasnyálmirigy daganat
Gyakoriság
Évente Magyarországon 1600 daganatos halálozás, a kor előrehaladtával emelkedik a szám, a leggyakrabban a 7. évtizedben fordul elő, 5 éves túlélés 1%.

Hasnyálmirigyrák
A rákos halálozást okozó daganatok között a hasnyálmirigyrák Magyarországon az 5. helyen áll, és az összes rákos halálozás közel 5%-át okozza.

Hasnyálmirigy, máj és epehólyag:Az öregedés során a hasnyálmirigy súlya csökken, a szövet egy részében hegszövet alakul ki (fibrózis). Ezek a változások nem befolyásolják a hasnyálmirigy nátrium-bikarbonát- és enzim-termelő képességét.

Hasnyálmirigy gondok esetén tilos:
Alkohol, vegyi anyagokat tartalmazó, erős fűszeres és zsíros ételek fogyasztása, illetve a tápanyagszegény táplálkozás. A környezetünkben lévő vegyi anyagok, bekerülve a szervezetünkbe, előbb utóbb a gyomorban kötnek ki, ahol hasnyálmirigy gondokhoz vezetnek.

Hasnyálmirigy rákmegelőző állapotai:
Sajnos a hasnyálmirigy rákmegelőző állapotait rutin vizsgálatok során nagyon ritkán fedezzük fel, és még a célzott vizsgálatokkal is kicsi a korai felfedezés esélye.
Végbél- és vastagbél rákmegelőző állapotai: ...

hasnyálmirigy - pankreász, pancreas, (kép)
Hastífusz - abdominal typhus
hasüreg - cavum abdominis, abdominal cavity ...

Hasnyálmirigy
Az emésztés és a tápanyagfelvétel folyamatában a jól működő hasnyálmirigy fontos szerepet tölt be.

A hasnyálmirigy (pancreas) a hasüreg másik nagy emésztőmirigye, mely külső elválasztású mirigy mellett belső elválasztású mirigyszigeteket is tartalmaz.

A hasnyálmirigy-gyulladás veszélyei
Hormonjai elsősorban a cukoranyagcserét szabályozzák, enzimjei pedig a táplálékkal elfogyasztott fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztésében vesznek részt.
Az antioxidánsok segítenek egészségünk megőrzésében?

A hasnyálmirigy idült, elhúzódó gyulladása (chronicus pancreatitis) ...

A hasnyálmirigy gyulladás/ Pancreatitis acuta/
Oka: epekövesség
alkoholizmus ...

A hasnyálmirigy-gyulladás fajtái és tünetei
A betegség első jelei változatosak lehetnek, attól függően, hogy heveny vagy idült formáról van szó.

Epe- és hasnyálmirigy betegség. Az emésztőszervek betegsége a vékonybél működési zavarát, felszívódási problémát okoz, mely tartós hasmenéshez vezethet.
Gyulladásos bélbetegségek.

Szükség lehet a hasnyálmirigyben termelődő kalcitonin adagolására is, amely egy pajzsmirigyhormonon keresztül a csontbontó sejtek működésének gátlása révén kalcium-anyagcserét befolyásolja.

hasnyálmirigy
pancreatogen diabetes
alkoholfogyasztás által kiváltott idült hasnyálmirigy-gyulladás okozta cukorbetegség ...

Hasnyálmirigy működésének zavara: diabetes, az inzulin termelése csökken
XERTOSTOMIA: nyálszárazság
nyelv égés
ellenálló képesség csökken a fertőzésben
nehezebben gyógyul a seb
gyakori a fogágygyulladás
hormonális változás: terhességi epulis: ha krónikussá válik ...

hasnyálmirigy-rák testmozgás hüvely herevízsérv májbetegség a-vitamin közellátás fertőzésveszély véráram forró fürdő prosztatarák nero probléma tévézés rovar szemszáradás torokfájás foszforsav etanol antihisztamin véna vesebetegség fertőzött kozmetikumok légiós betegség divat
Nyereményjáték ...

hasnyálmirigy Hosszúkás lebenyes, retroperitonealis mirigy, a duodenumtól a lépig húzódik. A duodenum kanyarulatába belefekvő lapos fejből (caput), egy hosszúkás, a hasüregen keresztülhúzódó háromoldalú testből és a léppel érintkező farokrészből áll.

hasnyálmirigy térfoglaló folyamatai
műtét utáni állapotokban, pylorus megtartó pancreatico-duodenectomiát követő anasztomózis szűkület
kizárt gyomorsérv
óriás méretű polip a kifolyó traktusban
nagyobb méretű beékelődött idegentest
pylorus fekélybetegsége vagy neoplasmája ...

A hasnyálmirigy megbetegedéseknek különböző formái és szakaszai vannak.

A hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeinek pusztulását autoimmun betegség okozza. Az autoimmunitás azt jelenti, hogy a szervezet valamilyen hiba folytán bizonyos saját sejtjei (jelen esetben a hasnyálmirigy-szigetsejtek) ellen termel olyan ellenanyagokat, melyek azok pusztulásához vezetnek.

A hasnyálmirigy gyulladást sok minden kiválthat. A hasnyálmirigy legnagyobb ellensége az alkohol és a zsírban és állati fehérjében gazdag táplálkozás. De okozhatja balesetből származó sérülés, orvosi beavatkozás vagy orvosi műszeres vizsgálat is.

A hasnyálmirigy által termelt inzulin hiányát, vagy az inzulinnal szembeni érzéketlenséget, cukorbetegségnek nevezzük. A szőlőcukrot (glükóz) a sejtek inzulin nélkül nem tudják felvenni, így a szervezet ezt képtelen feldolgozni.

A hasnyálmirigyben: a diagnosztikus ERCP-n kívül pancreas sphincterotomia, kő kihúzás, vezeték- és pseudocysta drenázs, sipolykezelés.
Az epeutakban: a diagnosztikus ERCP-n kívül endoszkópos sphincterotomia, kő eltávolítás, szűkületek tágítása, endoprothesis behelyezés.

A hasnyálmirigy mirigyállományában elszórtan apró sejtcsoportok ezrei találhatók - az úgynevezett Langerhans-szigetek -, itt termelődik az inzulin.
Étkezés után, amint az emésztőrendszer megkezdi a munkáját, a vér cukorszintje emelkedni kezd.

A hasnyálmirigy béta sejtjei által termelt hormon. Az inzulin az emberi testben fontos szerepet játszik, elősegíti
a glükóz sejtekbe jutását a vérből,
a glükóz májban történő tárolását, ...

A hasnyálmirigy külső és belső elválasztású mirigy is. A külső elválasztású mirigyeit az epevezetékkel csatlakozva az emésztőrendszerbe üríti.
A lép egyben másodlagos nyirokszervünk is.

A hasnyálmirigy Langerhans-szigete (glukagontermelő) alfa-, (inzulintermelő) béta-sejtekből, valamint (szomatoszatintermelő) delta-sejtekből áll. A szigetet emésztőenzimeket termelő külső elválasztású végkamrák veszik körül (H&E festés).

A hasnyálmirigy és az epeutak endoszkópos tükrözése
Ultrahang vizsgálat "sima"
A programot és az adatbázist készítette:
Pharmasoft Bt. 2040 Budaörs Nyitra köz 2/2
Mobil: 06 30 9441 349 E-mail: info*pharmasoft.hu ...

A hasnyálmirigy inzulintermelése ugyan belső elválasztású részeinek feladata, idővel azonban a szervkárosodás - hegesedés - az inzulintermelés is kárt szenved, inzulinfüggő cukorbetegség is kialakulhat, amelyet igyekeznek idejében kezelésbe venni.

Akut hasnyálmirigy gyulladás
Cukorbetegek diétája
Daganatos betegek táplálkozása
Diéta szívinfarktus után
Divertikulózis, divertikulitisz diétája
Egészséges táplálkozási irányelvek
Epebetegek diétája
Érelmeszesedés diétája
Fogyókúra
Fruktóz intolerancia diétája
Galaktozémia diétája ...

Ha a hasnyálmirigy-sebészetről esik szó, orvosi körökben kikerülhetetlen dr. Flautner Lajos professzor neve, aki 2003-ig vezette az Országos Sebészeti Intézetet, egyben pedig az SE I. számú Sebészeti Klinikáját.

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás ", Idült hasnyálmirigy-gyulladás "
125. FEJEZET - Felszívódási zavar
Tejcukor-érzékenység ", Cöliákia ", Trópusi sprue ", Whipple-kór ", Bél-nyirokértágulat " ...

Feladat a hasnyálmirigy erősítése,
a nyers ételek kerülése - meleg, száraz ételek, tilos a nyers zöldség fogyasztása,
zsírmentes diéta,
feldolgozott, konzervált élelmiszerek kerülése,
tilos: tej, tejtermék, cukor, mogyoró, búza, élesztő, paradicsom (a paradicsomlé, ketchup is), sör, kávé.

Inzulin : A hasnyálmirigyben termelődő hormon, amely fontos szerepet játszik a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének szabályozásában.
Iszkémia : A szív vér-, illetve oxigénhiánya.

Az inzulin a hasnyálmirigyben keletkezik (ez a közvetlenül a gyomor mögött található). Olyan mirigy, amely egyaránt termel emésztőnedvet és hormonokat.

pancreas - hasnyálmirigy
Az emésztőrendszer felépítéséről itt olvashatsz !
[reklám kicsi]"
pancreas ...

hasnyálmirigy fájogat? - kérdezgetünk, kérdezgetünk?
hóguta ellen gyógyszer - radiátor
hogyan használsz orrcseppet alvás közben - jó kérdés
holt tenger élővilága - nem érzel pici ellentmondást?
hüvelyi orgazmusom volt - te egy szerencsés ember vagy ...

Az 1-es típusú cukorbetegség akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei tönkremennek. Ennek oka általában az, hogy a szervezet saját védekező (immun) rendszere idegenként ismeri fel ezeket a sejteket, és elpusztítja azokat.

Étrendi utasítások hasnyálmirigybetegségben szenvedők számára
Csontritkulás diétás kezelése
Koleszterinszegény diéta
Diéta vastagbélműtét után
Diétás tanácsok colitis ulcerosában szenvedőknek
Diétás tanácsok májbetegek részére ...

Ezáltal nemcsak kiváltja, hanem erősíti is az inzulinelválasztást a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben (41).

Emiatt például nem jutnak ki az emésztéshez elengedhetetlenül szükséges enzimek a hasnyálmirigyből, így a beteg ugyan sokat eszik, de az elfogyasztott táplálék jelentős része nem szívódik fel. Már csecsemő korban állandósult hasmenés jelentkezik és a gyermek nem fejlődik.

Rendkívül fontos megemlíteni az alkohol okozta magzatkárosodást, a máj, hasnyálmirigy, szív- és ér-rendszeri, valamint az idegrendszeri elváltozásokat.

Már igazolták, hogy az őssejtek a hasnyálmirigyben képesek inzulintermelő szigetsejtekké alakulni, ezért a fiatalkori cukorbetegek szervezetébe történő beültetésükkel kiküszöbölhető lesz a naponkénti injekciós inzulinkezelés.

1-es típusú cukorbetegség: a betegség oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejtek pusztulása. Ez a szigetsejtek elleni autoimmun-reakció következménye. Bármely életkorban kialakulhat. A betegség csak inzulinpótlással kezelhető.

A Neo-panpur tabletta hasnyálmirigy emésztőenzimeket tartalmaz (lipase=zsíremésztés, amylase=szénhidrátemésztés, protease=fehérjeemésztés), tehát az emésztést segíti elő.

A leggyakoribb dohányzás eredetű gyilkos kór a tüdôrák, de a gége, garat száj, nyelôcsô, hasnyálmirigy, hólyag és méhnyakrák idesorolható.
A tüdôrák mellett gyakori, a dohányzással kapcsolatba hozható rákok betegségek a gégerák, a szájüregi és garatrák, valamint a hasnyálmirigy, hólyag és méhnyakrák.

A vékonybélben összekeverednek a májból (epe) és a hasnyálmirigyből származó emésztőnedvek. Miután a megemésztett táplálék lebomlott kis molekulákra, felszívódik a vékonybél nyálkahártyáján keresztül, és a véráram révén elosztódik a szervezet többi részébe.

típusában a hasnyálmirigy inzulintermelése elégtelen vagy hiányzik (IDDM: Insulin Dependent Diabetes Mellitus). Az időskori II. típusban (NIDDM: Non-Insulin Dependent Diabetes Mellitus) a sejtek vál­nak érzéketlenné a normális mennyiségű inzulinra.

Napfonat-csakra (hasnyálmirigy): a gyomor, a máj, az epe és az epehólyag, az emésztőrendszer szervei tartoznak energiaellátottsága alá. Színfrekvenciája a citromsárga, ebből a csakrából is kettő van.

pancreas - hasnyálmirigy
papula - a bőr foltszerű, kiemelkedő elváltozása
pharinx - garat
phimosis - fitymaszűkület
pitvar - a szív négy üregéből azon kettő, amely az "elhasználódott", oxigénben szegény vért fogadja be a szívbe ...

Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a hasnyálmirigy egyáltalán, vagy csak kevés inzulint termel. Emiatt hiányzik az inzulinhatás, így a szervezet egyes sejtjei nem tudják felvenni a vérben lévő szőlőcukrot és emiatt éhezni kezdenek.

A cukorbetegség (orvosi néven diabetes mellitus) oka a hasnyálmirigyben található szigetek (inzulák) béta-sejtjei által termelt inzulin hiánya (csökkent mennyisége) vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulin rezisztencia).

Emésztési- és felszívódási zavar esetén tisztázni kell, hogy volt-e a páciensnek gyomor- vagy bélműtéte, hasnyálmirigy vagy epebetegsége, milyenek az alkoholfogyasztási és étkezési szokásai, volt-e a gyerekkorában lisztérzékenységre (coeliakiára) utaló panasza, ...

típusú cukorbetegségnél próbálkoztak hasnyálmirigy transzplantációval korlátozott sikerrel, a gyomor-bypass műtét viszont sok esetben sikeres volt kóros elhízásnál és 2-es típusú cukorbetegségnél. A terhességi cukorbetegség általában megszűnik a szülés után.

Paraszimpatolitikumok Antimuscarin szerek Simaizom--görcsoldók A szimpatikus idegrendszerre ható gyógyszerek Szimpatomimetikumok Szimpatolitikumok A gyomor-bél rendszerre ható gyógyszerek Hashajtók és hasmenést gátló szerek Az máj-működés, epeszekréciót befolyásolása Hasnyálmirigy működésére hatók, ...

Ekkor a hasnyálmirigy Langerhans szigetekben élő béta sejtek nem képesek inzulint termelni. Ilyenkor nincs más megoldás, egy életen át inzulint kell adni a betegnek, hogy a vércukorszintet normalizálni lehessen.

A cukorbetegség, diabetes mellitus vagy rövidítve diabétesz a szőlőcukor (glükóz) feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány) vagy mindkettő.

Emésztőszervi daganatok: vastagbélrák, nyelőcsőrák, gyomorrák, hasnyálmirigyrák
Reflux betegség (más néven nyelőcső reflux betegség vagy gastroesophagealis refluxbetegség, rövidítve: GERD, GORB)
Fekélybetegség (gyomor- és nyombélfekély)
Helicobacter pylori fertőzés ...

Az emésztés leglényegesebb része a vékonybélben megy végbe, ahol a hasnyálmirigy és a máj által termelt emésztőnedvek összekeverednek az étellel. Az emésztést a vékonybél falának ritmikus mozgása is elősegíti.

Amikor szénhidrátot fogyasztunk, azok a gyomron át a bélbe jutnak és itt a hasnyálmirigy enzimei bontják azt fel. Ezen egyszerű emésztési folyamatok során kerül a cukor a véráramba, ahol megemeli a vércukorszintet.

A cisztás fibrózisn különböző szervek, többek között a hasnyálmirigy működését befolyásoló betegség. Cisztás fibrózisban szenvedő betegek hasnyálmirigye nem termel elegendő enzimet a fehérjék és a zsírok emésztésére.

Emésztőrendszeri megbetegedések többsége: a máj epehólyag, hasnyálmirigy, vékony- és vastagbél megbetegedése, valamint a székrekedés.
Allergiák nagy része.

Magas vérnyomást, köszvényt, hasnyálmirigy gyulladást idéz elő. Súlyos hatásaként némelyik iszákosnak emlékezetkiesései vannak; mások csak a részegség idejére nem emlékeznek.

A leggyakrabban a mozgásszervi megbetegedések és daganatos megbetegedések állnak a háttérben, de nem annyira köztudott, hogy a hasnyálmirigy betegségei - idült gyulladása és rosszindulatú daganata egyaránt-, bizonyos érbetegségek (érszűkület) és még számos egyéb betegség szintén súlyos, ...

1-es típusú, inzulinfüggő cukorbetegségben a hasnyálmirigy egyáltalán nem, vagy csak a szükségesnél kevesebb inzulint termel, míg a 2-es típusú, nem inzulinfüggő cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy valójában normál mennyiségű inzulint termel, azonban a sejtek érzéketlenné válnak vele szemben.

Kezdetben nem okoz eltérést a vércukorszintben, mert a hasnyálmirigy fokozott inzulintermeléssel próbálja kompenzálni a szénhidrát-anyagcsere zavarát. A betegség előrehaladtával az inzulin elégtelenné válik a szervezetben kialakuló inzulin-rezisztencia miatt, ezért a vércukorszint emelkedik.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Cukorbetegség, Diabétesz, Diabetes, Daganat, HIV?

◄ Hasmetszés   Hasnyálmirigy-betegségek ►
 
RSS Mobile