Kezdőlap (Hasnyálmirigy)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hasnyálmirigy

Betegségek  Hasmetszés  Hasnyálmirigy-betegségek

Hasnyálmirigy betegségek - lelki okai
A hasnyálmirigyből az emésztő enzimek a nyombélbe, a hormonok, pedig a véráramba jutnak. A hasnyálmirigy által termelt hormonok: az inzulin, a glukagon. Az inzulin a vércukorszintet csökkenti, a glukagon emeli azt.


Hasnyálmirigy gyulladás (idült) kezelésének táplálkozási tanácsai
A hasnyálmirigy kettős működésű mirigy, mely belső és külső elválasztású részből áll. Külső elválasztású része emésztőnedvet választ, mely a gyomor utáni bélszakaszba, a nyombélbe jut, ahova a közös máj és epevezeték is nyílik.

Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigyrák nagyon súlyos betegség, amely a 35 és 60 év közötti férfiak egyik fő haláloka. Gyakrabban fordul elő a dohányosok és a cukorbetegek körében.

Hasnyálmirigy-rák tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: pancraes-carcinoma)
A hasnyálmirigy a hasüregben, a rekeszizom alatt és gyomor mögött elhelyezkedő, 10-15 cm hosszú 70-100 grammos, lapos szerv.

Hasnyálmirigy daganat
A hasnyálmirigy daganata Magyarországon a rákos megbetegedések közül az ötödik leggyakoribb, 80 százalékban 40 és 70 éves kor között jelentkezik.

~-őssejtek, cukorbezegség, diabetes
A torontói egyetem kutatócsoportja felnőtt egerek ~ében olyan éretlen őssejteket talált, amelyek inzulint termelő sejtekké voltak képesek fejlődni.

~rák
Latin neve
Neoplama malignum pancreatis / Carcinoma pancreatis ...

~ betegségek és bélműködési zavarok
Mi a krónikus ~gyulladás?

~-rák
Rövid leírás:
(másnéven: pancraes-carcinoma)
A ~ a hasüregben, a rekeszizom alatt és gyomor mögött elhelyezkedő, 10-15 cm hosszú 70-100 grammos, lapos szerv.

~rák ellen B6- és B12-vitamint!
Egy amerikai kutatás szerint a sovány emberek a táplálékban lévő B6-, B12-vitamin, illetve a folsav nagy mennyiségű felvételével csökkenthetik a ~rák kockázatát.

~rák: évekig is lappanghat
Akár évekig is lappanghat a testben a ~rák, mielőtt megbetegít egy embert - állítják amerikai kutatók. Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy ez a daganatos betegség 95 százalékban halálos.

A ~ betegségek diétája

Az ember létfontosságú tevékenysége a táplálkozás, amelynek tökéletes kivitelezéséhez az emésztőrendszer összehangolt működésére van szükség. Az emésztőrendszer egyik legfontosabb szerve a ~, a pancreas.

A ~ben különálló biológiai óra ketyeg
Amerikai kutatók szerint eredményeik egyértelműen bizonyítják, hogy a diabétesz kialakulását nagyban befolyásolhatja a ~ saját cirkadián ritmusa, amely hatással van az inzulintermelésre is.

A ~ aspirációs citológiai vizsgálata
Ossza meg!
A ~ aspirációs citológiai vizsgálata ...

A ~rák
~rák, ~, daganat
1 . oldal
Feltételezhető okai - Típusai, tünetei - Diagnosztikai lehetőségek - Kezelés ...

A ~ egyedüli átültetését csak az összes belgyógyászati módszer kimerülése után javasolják a szakemberek, amikor az előjelek nélküli hypoglycaemia és gyakori kómás állapotok miatt a beteg életminősége elfogadhatatlan.

~
(pancreas), hosszukás, kalapácshoz hasonló alaku nagy mirigy, amely a gyomor mögött a hátulsó hasfalon fekszik és kivezető csövével (a Wirsung-féle vezetővel) a közös epevezető alatt külön, v.az utóbbival egyesülve közösen nyilik be a nyombélbe.

~ fej eltávolítás, folyamatos szövettan a mütét alatt, 6 hónapos kemoterápia
Meggyógyult:
nem ...

A ~ a hasüregben, a rekeszizom alatt és gyomor mögött elhelyezkedő, 10-15 cm hosszú 70-100 grammos, lapos szerv.

Home
Transzplantáció
~-transzplantáció
X
Ez az honlap ún. cookie-kat használ. Az honlap további használatával ön beleegyezik az ön böngészőjének beállításainak megfelelő cookie használatba. Tudjon meg többet.

~-elégtelenség (maldigestio)
Mi ez az elváltozás?
A ~-elégtelenség azt jelenti, hogy a mirigy nem képes az ételek megemésztéséhez és felszívódásához elegendő mennyiségű emésztőenzimet termelni. Elsősorban az idült ~-károsodás következménye.

~-gyulladás
A ~ heveny gyulladására hirtelen kialakuló rosszullét, és görcsös hasi fájdalom jellemző. A betegség visszatérő vagy idült formája súlyos betegség, ami tartós fájdalommal és hosszú távon a ~ működésének elégtelenné válásával jár.

~-gyulladás
A heveny ~-gyulladás súlyos megbetegedés, amelyet az esetek 80%-ában epekövesség vagy alkoholfogyasztás okoz. ...

A ~rák
A ~ a hasüreg hátsó falán található, így nehezen hozzáférhető a különböző vizsgálatok és esetleges műtétek szempontjából.


A ~ inzulin termelése
A normál ~ napi 40 - 50 egység inzulin előállítására képes. A ~ béta sejtjei által termelt inzulin mintegy 50%-a elbomlik a májban. Az elválasztott inzulin közel 25% a vesében bomlik le és távozik a szervezetből.

Heveny ~-gyulladás
Kategória: Emésztőrendszeri megbetegedések
megosztás ...

~gyulladás, rák és más daganatok
Betegségek
Betgségek A-tól Z-ig ...

Idült ~-gyulladás esetén a ~ egy része elpusztul, helyén kötőszövet szaporodik fel. A szerv külső és belső elválasztású mirigy funkciója károsodik, az emésztőenzimek hiánya miatt puffadás, emésztési zavar lép fel. Az inzulintermelés zavara miatt cukorbetegség alakul ki.

KRÓNIKUS CSALÁDI HASNYÁLMIRIGYGYULLADÁS EGY 6 ÉVES GYERMEKNÉL
EGY EGYSZERÜ HASI RÖENTGENFELVÉTELEN A NYILAK JELZÉSI IRÁNYÁBAN JÓL KIVEHETŐK AZ HASNYÁLMIRIGYBEN ELHELYEZKEDŐ ELMESZESEDETT GÓCOK ...
Posted by Dr. Bauer Bela at 9:30 345 678 ...

A Pennsylvaniai Egyetem, a Pittsburghi Egyetem és a Washingtoni Egyetem munkatársai a hagyományos gemcitabin nevű szert CD40 antitesttel kiegészítve értek el eredményeket előrehaladott ~rákos betegeknél. A ~rák a negyedik leggyakoribb daganatos halálok.

A British Journal of Cancer című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz 11 klinikai vizsgálat adatait elemezték, amelyekbe összesen 6643 ~rákban szenvedő pácienst vontak be.

~ betegség
A ~ betegség leggyakrabban előforduló betegsége a gyulladás. Ez lehet heveny és krónikus. A krónikus, egy heveny gyulladásból maradt. Nem gyógyult meg maradék nélkül. A ~ bal oldalon a gerinc előtt helyezkedik el. Több feladatot is ellát.

~ daganat
Gyakoriság
Évente Magyarországon 1600 daganatos halálozás, a kor előrehaladtával emelkedik a szám, a leggyakrabban a 7. évtizedben fordul elő, 5 éves túlélés 1%.

~rák
A rákos halálozást okozó daganatok között a ~rák Magyarországon az 5. helyen áll, és az összes rákos halálozás közel 5%-át okozza.

~, máj és epehólyag:Az öregedés során a ~ súlya csökken, a szövet egy részében hegszövet alakul ki (fibrózis). Ezek a változások nem befolyásolják a ~ nátrium-bikarbonát- és enzim-termelő képességét.

~ gondok esetén tilos:
Alkohol, vegyi anyagokat tartalmazó, erős fűszeres és zsíros ételek fogyasztása, illetve a tápanyagszegény táplálkozás. A környezetünkben lévő vegyi anyagok, bekerülve a szervezetünkbe, előbb utóbb a gyomorban kötnek ki, ahol ~ gondokhoz vezetnek.

~ rákmegelőző állapotai:
Sajnos a ~ rákmegelőző állapotait rutin vizsgálatok során nagyon ritkán fedezzük fel, és még a célzott vizsgálatokkal is kicsi a korai felfedezés esélye.
Végbél- és vastagbél rákmegelőző állapotai: ...

~ - pankreász, pancreas, (kép)
Hastífusz - abdominal typhus
hasüreg - cavum abdominis, abdominal cavity ...

~
Az emésztés és a tápanyagfelvétel folyamatában a jól működő ~ fontos szerepet tölt be.

A ~ (pancreas) a hasüreg másik nagy emésztőmirigye, mely külső elválasztású mirigy mellett belső elválasztású mirigyszigeteket is tartalmaz.

A ~-gyulladás veszélyei
Hormonjai elsősorban a cukoranyagcserét szabályozzák, enzimjei pedig a táplálékkal elfogyasztott fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztésében vesznek részt.
Az antioxidánsok segítenek egészségünk megőrzésében?

A ~ enzimtermelésének jelentősége
A legtöbb ember a ~ nevét hallva a cukorbetegség kialakulásával kapcsolatos szerepére gondol. Az orvosi nyelvben pankreásznak hívott szervnek a vércukorszint szabályozása azonban csak egyik feladata.

A ~ idült, elhúzódó gyulladása (chronicus pancreatitis) ...

A ~ gyulladás/ Pancreatitis acuta/
Oka: epekövesség
alkoholizmus ...

A ~-gyulladás fajtái és tünetei
A betegség első jelei változatosak lehetnek, attól függően, hogy heveny vagy idült formáról van szó.

Epe- és ~ betegség. Az emésztőszervek betegsége a vékonybél működési zavarát, felszívódási problémát okoz, mely tartós hasmenéshez vezethet.
Gyulladásos bélbetegségek.

Szükség lehet a ~ben termelődő kalcitonin adagolására is, amely egy pajzsmirigyhormonon keresztül a csontbontó sejtek működésének gátlása révén kalcium-anyagcserét befolyásolja.

~ működésének zavara: diabetes, az inzulin termelése csökken
XERTOSTOMIA: nyálszárazság
nyelv égés
ellenálló képesség csökken a fertőzésben
nehezebben gyógyul a seb
gyakori a fogágygyulladás
hormonális változás: terhességi epulis: ha krónikussá válik ...

~-rák testmozgás hüvely herevízsérv májbetegség a-vitamin közellátás fertőzésveszély véráram forró fürdő prosztatarák nero probléma tévézés rovar szemszáradás torokfájás foszforsav etanol antihisztamin véna vesebetegség fertőzött kozmetikumok légiós betegség divat
Nyereményjáték ...

~ Hosszúkás lebenyes, retroperitonealis mirigy, a duodenumtól a lépig húzódik. A duodenum kanyarulatába belefekvő lapos fejből (caput), egy hosszúkás, a hasüregen keresztülhúzódó háromoldalú testből és a léppel érintkező farokrészből áll.

~ térfoglaló folyamatai
műtét utáni állapotokban, pylorus megtartó pancreatico-duodenectomiát követő anasztomózis szűkület
kizárt gyomorsérv
óriás méretű polip a kifolyó traktusban
nagyobb méretű beékelődött idegentest
pylorus fekélybetegsége vagy neoplasmája ...

~rák továbbra is a legtöbb halálos esettel jár, 6%-os túlélési arány (körülbelül 20 betegből egy)[87]. Egy I.

A ~ gyulladást sok minden kiválthat. A ~ legnagyobb ellensége az alkohol és a zsírban és állati fehérjében gazdag táplálkozás. De okozhatja balesetből származó sérülés, orvosi beavatkozás vagy orvosi műszeres vizsgálat is.

A ~ által termelt inzulin hiányát, vagy az inzulinnal szembeni érzéketlenséget, cukorbetegségnek nevezzük. A szőlőcukrot (glükóz) a sejtek inzulin nélkül nem tudják felvenni, így a szervezet ezt képtelen feldolgozni.

A ~ben: a diagnosztikus ERCP-n kívül pancreas sphincterotomia, kő kihúzás, vezeték- és pseudocysta drenázs, sipolykezelés.
Az epeutakban: a diagnosztikus ERCP-n kívül endoszkópos sphincterotomia, kő eltávolítás, szűkületek tágítása, endoprothesis behelyezés.

A ~ mirigyállományában elszórtan apró sejtcsoportok ezrei találhatók - az úgynevezett Langerhans-szigetek -, itt termelődik az inzulin.
Étkezés után, amint az emésztőrendszer megkezdi a munkáját, a vér cukorszintje emelkedni kezd.

A ~ külső és belső elválasztású mirigy is. A külső elválasztású mirigyeit az epevezetékkel csatlakozva az emésztőrendszerbe üríti.
A lép egyben másodlagos nyirokszervünk is.

A ~ Langerhans-szigete (glukagontermelő) alfa-, (inzulintermelő) béta-sejtekből, valamint (szomatoszatintermelő) delta-sejtekből áll. A szigetet emésztőenzimeket termelő külső elválasztású végkamrák veszik körül (H&E festés).

A ~ és az epeutak endoszkópos tükrözése
Ultrahang vizsgálat "sima"
A programot és az adatbázist készítette:
Pharmasoft Bt. 2040 Budaörs Nyitra köz 2/2
Mobil: 06 30 9441 349 E-mail: info*pharmasoft.hu ...

A ~ inzulintermelése ugyan belső elválasztású részeinek feladata, idővel azonban a szervkárosodás - hegesedés - az inzulintermelés is kárt szenved, inzulinfüggő cukorbetegség is kialakulhat, amelyet igyekeznek idejében kezelésbe venni.

Akut ~ gyulladás
Cukorbetegek diétája
Daganatos betegek táplálkozása
Diéta szívinfarktus után
Divertikulózis, divertikulitisz diétája
Egészséges táplálkozási irányelvek
Epebetegek diétája
Érelmeszesedés diétája
Fogyókúra
Fruktóz intolerancia diétája
Galaktozémia diétája ...

Ha a ~-sebészetről esik szó, orvosi körökben kikerülhetetlen dr. Flautner Lajos professzor neve, aki 2003-ig vezette az Országos Sebészeti Intézetet, egyben pedig az SE I. számú Sebészeti Klinikáját.

Heveny ~-gyulladás ", Idült ~-gyulladás "
125. FEJEZET - Felszívódási zavar
Tejcukor-érzékenység ", Cöliákia ", Trópusi sprue ", Whipple-kór ", Bél-nyirokértágulat " ...

Feladat a ~ erősítése,
a nyers ételek kerülése - meleg, száraz ételek, tilos a nyers zöldség fogyasztása,
zsírmentes diéta,
feldolgozott, konzervált élelmiszerek kerülése,
tilos: tej, tejtermék, cukor, mogyoró, búza, élesztő, paradicsom (a paradicsomlé, ketchup is), sör, kávé.

Inzulin : A ~ben termelődő hormon, amely fontos szerepet játszik a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének szabályozásában.
Iszkémia : A szív vér-, illetve oxigénhiánya.

pancreas - ~
Az emésztőrendszer felépítéséről itt olvashatsz !
[reklám kicsi]"
pancreas ...

~ fájogat? - kérdezgetünk, kérdezgetünk?
hóguta ellen gyógyszer - radiátor
hogyan használsz orrcseppet alvás közben - jó kérdés
holt tenger élővilága - nem érzel pici ellentmondást?
hüvelyi orgazmusom volt - te egy szerencsés ember vagy ...

Az 1-es típusú cukorbetegség akkor alakul ki, ha a ~ inzulintermelő sejtjei tönkremennek. Ennek oka általában az, hogy a szervezet saját védekező (immun) rendszere idegenként ismeri fel ezeket a sejteket, és elpusztítja azokat.

Étrendi utasítások ~betegségben szenvedők számára
Csontritkulás diétás kezelése
Koleszterinszegény diéta
Diéta vastagbélműtét után
Diétás tanácsok colitis ulcerosában szenvedőknek
Diétás tanácsok májbetegek részére ...

Ezáltal nemcsak kiváltja, hanem erősíti is az inzulinelválasztást a ~ béta-sejtjeiben (41).

Emiatt például nem jutnak ki az emésztéshez elengedhetetlenül szükséges enzimek a ~ből, így a beteg ugyan sokat eszik, de az elfogyasztott táplálék jelentős része nem szívódik fel. Már csecsemő korban állandósult hasmenés jelentkezik és a gyermek nem fejlődik.

Rendkívül fontos megemlíteni az alkohol okozta magzatkárosodást, a máj, ~, szív- és ér-rendszeri, valamint az idegrendszeri elváltozásokat.

Már igazolták, hogy az őssejtek a ~ben képesek inzulintermelő szigetsejtekké alakulni, ezért a fiatalkori cukorbetegek szervezetébe történő beültetésükkel kiküszöbölhető lesz a naponkénti injekciós inzulinkezelés.

1-es típusú cukorbetegség: a betegség oka a ~ Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejtek pusztulása. Ez a szigetsejtek elleni autoimmun-reakció következménye. Bármely életkorban kialakulhat. A betegség csak inzulinpótlással kezelhető.

A Neo-panpur tabletta ~ emésztőenzimeket tartalmaz (lipase=zsíremésztés, amylase=szénhidrátemésztés, protease=fehérjeemésztés), tehát az emésztést segíti elő.

A leggyakoribb dohányzás eredetű gyilkos kór a tüdôrák, de a gége, garat száj, nyelôcsô, ~, hólyag és méhnyakrák idesorolható.
A tüdôrák mellett gyakori, a dohányzással kapcsolatba hozható rákok betegségek a gégerák, a szájüregi és garatrák, valamint a ~, hólyag és méhnyakrák.

A vékonybélben összekeverednek a májból (epe) és a ~ből származó emésztőnedvek. Miután a megemésztett táplálék lebomlott kis molekulákra, felszívódik a vékonybél nyálkahártyáján keresztül, és a véráram révén elosztódik a szervezet többi részébe.

típusában a ~ inzulintermelése elégtelen vagy hiányzik (IDDM: Insulin Dependent Diabetes Mellitus). Az időskori II. típusban (NIDDM: Non-Insulin Dependent Diabetes Mellitus) a sejtek vál­nak érzéketlenné a normális mennyiségű inzulinra.

Napfonat-csakra (~): a gyomor, a máj, az epe és az epehólyag, az emésztőrendszer szervei tartoznak energiaellátottsága alá. Színfrekvenciája a citromsárga, ebből a csakrából is kettő van.

pancreas - ~
papula - a bőr foltszerű, kiemelkedő elváltozása
pharinx - garat
phimosis - fitymaszűkület
pitvar - a szív négy üregéből azon kettő, amely az "elhasználódott", oxigénben szegény vért fogadja be a szívbe ...

Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a ~ egyáltalán, vagy csak kevés inzulint termel. Emiatt hiányzik az inzulinhatás, így a szervezet egyes sejtjei nem tudják felvenni a vérben lévő szőlőcukrot és emiatt éhezni kezdenek.

A cukorbetegség (orvosi néven diabetes mellitus) oka a ~ben található szigetek (inzulák) béta-sejtjei által termelt inzulin hiánya (csökkent mennyisége) vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulin rezisztencia).

Emésztési- és felszívódási zavar esetén tisztázni kell, hogy volt-e a páciensnek gyomor- vagy bélműtéte, ~ vagy epebetegsége, milyenek az alkoholfogyasztási és étkezési szokásai, volt-e a gyerekkorában lisztérzékenységre (coeliakiára) utaló panasza, ...

Ekkor a ~ Langerhans szigetekben élő béta sejtek nem képesek inzulint termelni. Ilyenkor nincs más megoldás, egy életen át inzulint kell adni a betegnek, hogy a vércukorszintet normalizálni lehessen.

Az I-es típusú cukorbetegségben egy immunológiai károsodás miatt, a ~ B-sejtjei nem termelnek inzulint, tehát nincs kulcs, ami a cukor molekulákat a sejtekbe bejuttatná, ekkor a sejtek anyagcseréje alapjaiban rendül meg. Ez a verzió a fiatalokat érinti.

Emésztőszervi daganatok: vastagbélrák, nyelőcsőrák, gyomorrák, ~rák
Reflux betegség (más néven nyelőcső reflux betegség vagy gastroesophagealis refluxbetegség, rövidítve: GERD, GORB)
Fekélybetegség (gyomor- és nyombélfekély)
Helicobacter pylori fertőzés ...

Az emésztés leglényegesebb része a vékonybélben megy végbe, ahol a ~ és a máj által termelt emésztőnedvek összekeverednek az étellel. Az emésztést a vékonybél falának ritmikus mozgása is elősegíti.

Amikor szénhidrátot fogyasztunk, azok a gyomron át a bélbe jutnak és itt a ~ enzimei bontják azt fel. Ezen egyszerű emésztési folyamatok során kerül a cukor a véráramba, ahol megemeli a vércukorszintet.

A cisztás fibrózisn különböző szervek, többek között a ~ működését befolyásoló betegség. Cisztás fibrózisban szenvedő betegek ~e nem termel elegendő enzimet a fehérjék és a zsírok emésztésére.

Emésztőrendszeri megbetegedések többsége: a máj epehólyag, ~, vékony- és vastagbél megbetegedése, valamint a székrekedés.
Allergiák nagy része.

A leggyakrabban a mozgásszervi megbetegedések és daganatos megbetegedések állnak a háttérben, de nem annyira köztudott, hogy a ~ betegségei - idült gyulladása és rosszindulatú daganata egyaránt-, bizonyos érbetegségek (érszűkület) és még számos egyéb betegség szintén súlyos, ...

1-es típusú, inzulinfüggő cukorbetegségben a ~ egyáltalán nem, vagy csak a szükségesnél kevesebb inzulint termel, míg a 2-es típusú, nem inzulinfüggő cukorbetegség esetén a ~ valójában normál mennyiségű inzulint termel, azonban a sejtek érzéketlenné válnak vele szemben.

Az emberi testet szabályozó hormonokat termelő belső elválasztású (endokrin) mirigyek (leginkább a pajzsmirigy, mellék pajzsmirigyek, mellékvese, ~) működésének élettanával és betegségeivel foglalkozó orvosi szakterület.

A lépnek tulajdonított funkciók magukban foglalják a ~ funkcióit, sőt a mellékvesééből is néhányat. Talán helyesebb lenne egy másik elnevezéssel illetni őt.) A lép az a szerv, amelyik elválasztja a "tisztát a tisztátalantól", azaz kivonja a táplálékból a fontos, hasznos anyagokat.

A cukorbaj e típusában a ~ben levő inzulintermelő sejtek nagymértékben vagy teljesen károsodtak, ezért a szervezet­nek az inzulint egy életen át mesterségesen kell biztosítani.

daganatos betegségek (~ daganat, lymphomák) derülnek ki. A nyirokrendszer daganatai (orvosi nevükön limfómák) gyakran okoznak ismeretlen eredetű lázat.

~-gyulladás és alkoholos vérzsírszint-emelkedés esetén kráterszerű xanthoma képződik. Az epeúti elzáródást az inak mentén lerakodó xanthoma kíséri.

A hasüregi szervek (belek, gyomor, lép, ~, epehólyag) felől összegyűlő vér egy vastagabb éren át a májba jut. Itt az érhálózat ismét finom hajszálerekre bomlik, így a máj elkezdi kiszűrni a tápcsatornából felszívódott méreganyagokat.
Agyi keringés (cerebrovaszkuláris keringés) ...

Így hiába termeli a ~ az inzulint, amely a szövetek (pl. izomszövet) számára biztosítja a működésükhöz szükséges alapanyag-ellátást a vérből történő cukorfelvétellel, ezek a sejtek, szövetek egyre kevésbé lesznek érzékenyek az inzulinra.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Cukorbetegség, Diabétesz, Diabetes, Daganat, HIV?

◄ Hasmetszés   Hasnyálmirigy-betegségek ►
 
RSS Mobile