Kezdőlap (Hashártyagyulladás)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Hashártyagyulladás


 

Hashártyagyulladás

Betegségek  Hashajtó  Hashártya-gyulladás

Hashártyagyulladás
A hashártya két vékony, sima felszínű lemeze a hasfal belső felszínét illetve a hasüregben elhelyezkedő szerveket vonja be. A lemezek teljes felszíne körülbelül két négyzetméter.A hasüreg falát és a hasi szerveket borító [hashártya]? gyulladását fertőzés (pl. hasi tályog), sérülés vagy olykor valamilyen betegség okozza. Tünetei közül a has fájdalom, a [puffadás]?, a feszülés érzés, a láz, a [hányinger]?

Hashártyagyulladás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása ...

A (peritonitisz) és tünetei
A hashártya egy ér- és nyirokerekkel sűrűn átszőtt szövet, mely egyrészt a hasfal belső felületén hoz létre 'bélést', ...

Hashártyagyulladás különböző hasi megbetegedések következménye lehet. Gyermekeknél valamilyen hasüri fertőzés (pl. vakbélgyulladás, bélkiboltosulás gyulladása, fekélybetegség következtében kialakult bélátfúródás,) következtében alakul ki.

- lásd Peritonitis
Hasüregtükrözés (laparoszkópia, LSC, laparoscopia) - Olyan technika, mely lehetővé teszi a sebészeknek, hogy nagyobb műtéti beavatkozás nélkül megvizsgálják, megtükrözzék a hasüreg belsejét.

Hashártyagyulladás
a hashártya, a hasüreg és a zsigerek egy részét bélelő savós hártya gyulladása.
Heveny ...

az üreges szervek perforációja esetén (vastagbéldaganat, féregnyúlvány, divertikulum, gyomor és nyombélfekély) következik be, intenzív hasi fájdalom, többnyire deszkakemény has, a bélműködés leállása, láz, hányás jellemzi, ...

hashártyagyulladás - peritonitis, peritonitis
Hashimoto-szindróma - diffúz krónikus autoimmún pajzsmirigy gyulladás,
Hashimoto-thyreoditis - diffúz krónikus autoimmún pajzsmirigy gyulladás, ...

A (peritonitisz) a hasüreg és az azt borító nyálkahártya gyulladása, és általában fertőzése is.

Hashártyagyulladás
A beteget nem szükséges alaposan megvizsgálni, ha azonnali műtétet szükséges végrehajtani és a súlyos állapot okát a műtét is megmutathatja. A késedelem szövődményekhez és magasabb halálozási arányhoz vezethet.
Bélelzáródás ...

, bélátlyukadás, hegesedés, bélösszenövés, letokolt hasüregi tályog, anyagcserezavar, hasűri gyulladás
Hernia diaphragmatica congenita (rekeszsérv)
Megjelenés: ...

Hashártyagyulladás.
Találatok Magyarázat
adhesiv peritonitis
fibrines exsudatummal járó forma, amely a belek és az egyéb szervek egymáshoz tapadását okozza.

Májzsugor, - Ellentmondó vélemények
Májcirrózis, diéta
Májzsugor - Őssejtek szaporodásának elősegítése ...

A fertőző gócból - amely lehet egy tályog, tüdőgyulladás, hashártyagyulladás, de akár vesemedence-gyulladás is - a kórokozók vagy azok mérgező termékei - a toxinok - a vérbe jutnak, ahol aktiválják a szervezet védekező rendszerét.

- Gyulladásos megbetegedések, például akut gastroenteritis, hasnyálmirigy gyulladás, fekélybetegségek, ...

Következményei bélelzáródás, bélsárhányás, a bél áttörése, halálos hashártyagyulladás satöbbi Kezelésénél a bél átjárhatóságának fenntartása mellett lobellenes eljárás jön tekintetbe. Az akut B.

Ezért ilyenkor legtöbbször kialakul a , aminek törvényszerű velejárója a belek működésének átmeneti leállása.

Hashártyagyulladás esetén, illetve, ha a gyulladásos szakasz elzárja a belet, sürgős műtétre kerülhet sor. Operációra lehet szükség akkor is, ha a betegség nem gyógyul antibiotikum és a bél nyugalomba helyezése ellenére sem.

A kezelés leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a . Oka a hasüregbe jutott baktérium, gomba, mely leggyakrabban a katéteren keresztül, ill. a mellett jut a szervezetbe.

A fekély átlyukadása (perforációja) heveny hasi katasztrófát, hashártyagyulladást okoz, elviselhetetlen fájdalommal jár, és azonnali műtétet igényel. Az évek óta fennálló, illetve többször kiújult nyombélfekély gyakran hegesedik.

Ez a magyarázata, hogy nem csak a bőr sérülései okozhatnak fájdalmat, hanem a belső szerveink sérülései, betegségei is (epekő, vesekő, érszűkület, szívinfarktus, , bélbetegségek stb.).

Az előrehaladott appendicitis következménye lehet hashártyagyulladás vagy hasűri tályog képződése, ami ritkán bélelzáródást is okozhat. Ezek az amúgy is elvégzett műtét során megoldást nyernek.

Ha a bél kilyukad, perforál és lép fel, azonnali műtétet kell végezni. A kérdéses bélszakaszt eltávolítják, ideiglenes kivarrást képeznek a hasfalra (kolosztóma), a bélvégeket későbbi műtéttel egyesítik, a hasfalat visszazárják.

A perforáció nyomán a betegség körülhatárolt, majd diffúz, kiterjedt hashártyagyulladás irányába fejlődik, magas lázzal, hasi izomvédekezéssel (défčnse, ejtsd: defanz) jár, azaz a hasfal izmai reflexesen megfeszülnek, ...

Ezek átfúrhatják a gyomor falát, így a gyomortartalom kifolyik a hasüregbe, ami hoz (peritonitisz) és kínzó fájdalomhoz vezet. A kialakult súlyos állapotot a hasfali izomzat feszessé válása jellemzi, és azonnali műtétet igényel.

A széklettel szennyezett hasüregben, hashártyagyulladással kísért, átfúródott daganatot rendkívül nehéz lehet az onkológiai szabályoknak megfelelő radikalitással eltávolítani.

. A legmélyebb fekély átlyukaszthatja a gyomor falát, ilyenkor a gyomorból sav jut a hasüregbe, hirtelen fellépő, késszúrásszerű, erős fájdalmat okozva.

De megjelenhet hirtelen magas lázzal, hashártyagyulladás tüneteivel is. A betegség a vastagbélre korlátozódik. Jellemző, hogy a betegnek napi 10 vagy több alkalommal kínzó fájdalmak közepette kell székletet ürítenie.

Heveny, hirtelen, rohamos: akut , feszült, kiélezett: akut politikai helyzet, sürgető, égető: az ügy már nagyon akuttá vált.
A latin acutus (éles, hegyes, csípős) szóból, töve az acuere (hegyez, köszörül) ige az acus (tű) nyomán.

A májbetegek fogékonyak különböző fertőzésekre, mint például tüdőgyulladás, húgyúti fertőzések, hashártyagyulladás, nyelőcső gombásodás. A betegség életveszélyes szövődményei a nyelőcsővérzés, a hasvízkór, a májkóma.

Műtétre kerül sor, ha a kiterjedt gyulladás a bélfal átlyukasztásával tályogot, vagy t okoz.

: bélelhalás, perforáció, hashártyagyulladás) vezető hasi folyamatokat, amelyek sürgős műtétet igényelnek.
Az ilyen betegségek (pl.: féregnyúlványgyulladás, bélelzáródás, gyomor-bélperforáció stb.) vezető tünete a fájdalom.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Hányás, Elzáródás, Fekély, Antibiotikum

Betegségek  Hashajtó  Hashártya-gyulladás

 
RSS Mobile