Kezdőlap (Hashártyagyulladás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hashártyagyulladás

Betegségek  Hashajtó  Hashártya-gyulladás

Hashártyagyulladás
A hasüreg falát és a hasi szerveket borító [hashártya]? gyulladását fertőzés (pl. hasi tályog), sérülés vagy olykor valamilyen betegség okozza. Tünetei közül a has fájdalom, a [puffadás]?, a feszülés érzés, a láz, a [hányinger]? és a hányás gyakori.


Hashártyagyulladás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása ...

A hashártyagyulladás (peritonitisz) és tünetei
A hashártya egy ér- és nyirokerekkel sűrűn átszőtt szövet, mely egyrészt a hasfal belső felületén hoz létre 'bélést', másrészt a hasüregben elhelyezkedő szerveket is bevonja A hashártya teljes felszíne mintegy 2 négyzetméter.

Hashártyagyulladás különböző hasi megbetegedések következménye lehet. Gyermekeknél valamilyen hasüri fertőzés (pl. vakbélgyulladás, bélkiboltosulás gyulladása, fekélybetegség következtében kialakult bélátfúródás,) következtében alakul ki.

Hashártyagyulladás - lásd Peritonitis
Hasüregtükrözés (laparoszkópia, LSC, laparoscopia) - Olyan technika, mely lehetővé teszi a sebészeknek, hogy nagyobb műtéti beavatkozás nélkül megvizsgálják, megtükrözzék a hasüreg belsejét.

~
a hashártya, a hasüreg és a zsigerek egy részét bélelő savós hártya gyulladása.
Heveny ...

~ az üreges szervek perforációja esetén (vastagbéldaganat, féregnyúlvány, divertikulum, gyomor és nyombélfekély) következik be, intenzív hasi fájdalom, többnyire deszkakemény has, a bélműködés leállása, láz, hányás jellemzi, életveszélyes állapot.

~ - peritonitis, peritonitis
Hashimoto-szindróma - diffúz krónikus autoimmún pajzsmirigy gyulladás,
Hashimoto-thyreoditis - diffúz krónikus autoimmún pajzsmirigy gyulladás, ...

A ~ (peritonitisz) a hasüreg és az azt borító nyálkahártya gyulladása, és általában fertőzése is.

~
A beteget nem szükséges alaposan megvizsgálni, ha azonnali műtétet szükséges végrehajtani és a súlyos állapot okát a műtét is megmutathatja. A késedelem szövődményekhez és magasabb halálozási arányhoz vezethet.
Bélelzáródás ...

~, bélátlyukadás, hegesedés, bélösszenövés, letokolt hasüregi tályog, anyagcserezavar, hasűri gyulladás
Hernia diaphragmatica congenita (rekeszsérv)
Megjelenés: ...

~.
Találatok Magyarázat
adhesiv peritonitis
fibrines exsudatummal járó forma, amely a belek és az egyéb szervek egymáshoz tapadását okozza.

Májzsugor, ~ - Ellentmondó vélemények
Májcirrózis, diéta
Májzsugor - Őssejtek szaporodásának elősegítése ...

A fertőző gócból - amely lehet egy tályog, tüdőgyulladás, ~, de akár vesemedence-gyulladás is - a kórokozók vagy azok mérgező termékei - a toxinok - a vérbe jutnak, ahol aktiválják a szervezet védekező rendszerét.

- Gyulladásos megbetegedések, például akut gastroenteritis, hasnyálmirigy gyulladás, fekélybetegségek, ~ ...

Ezért ilyenkor legtöbbször kialakul a ~, aminek törvényszerű velejárója a belek működésének átmeneti leállása. Éppen ezért ilyenkor a betegség nem gyógyul meg önmagában a műtéttől, hanem további kezelésre (antibiotikumok adása, vénás folyadékpótlás) van szükség.

~ esetén, illetve, ha a gyulladásos szakasz elzárja a belet, sürgős műtétre kerülhet sor. Operációra lehet szükség akkor is, ha a betegség nem gyógyul antibiotikum és a bél nyugalomba helyezése ellenére sem. A diverticulitis a betegek egyharmadában visszatér.

A fekély átlyukadása (perforációja) heveny hasi katasztrófát, ~t okoz, elviselhetetlen fájdalommal jár, és azonnali műtétet igényel. Az évek óta fennálló, illetve többször kiújult nyombélfekély gyakran hegesedik.

Súlyos esetben viszont a hasnyálmirigy egy része elhalhat, ilyenkor emésztőnedvvel kevert szövettörmelék kerülhet a hasüregbe, ami ~t, sokkos állapotot okozhat. Ilyenkor sebészi beavatkozásra, az elhalt szövetek eltávolítására van szükség.

Ez a magyarázata, hogy nem csak a bőr sérülései okozhatnak fájdalmat, hanem a belső szerveink sérülései, betegségei is (epekő, vesekő, érszűkület, szívinfarktus, ~, bélbetegségek stb.). Vannak olyan állapotok, amikor a fájdalomérzet nem alakul ki.

Az előrehaladott appendicitis következménye lehet ~ vagy hasűri tályog képződése, ami ritkán bélelzáródást is okozhat. Ezek az amúgy is elvégzett műtét során megoldást nyernek. Műtét után igen ritkán utóvérzés, sebgyulladás és bélletapadás miatti bélelzáródás fordulhat elő.

Ha a bél kilyukad, perforál és ~ lép fel, azonnali műtétet kell végezni. A kérdéses bélszakaszt eltávolítják, ideiglenes kivarrást képeznek a hasfalra (kolosztóma), a bélvégeket későbbi műtéttel egyesítik, a hasfalat visszazárják.

A perforáció nyomán a betegség körülhatárolt, majd diffúz, kiterjedt ~ irányába fejlődik, magas lázzal, hasi izomvédekezéssel (défčnse, ejtsd: defanz) jár, azaz a hasfal izmai reflexesen megfeszülnek, ezzel akadályozzák meg a hasfal erős fájdalommal járó mozgását.

A széklettel szennyezett hasüregben, ~sal kísért, átfúródott daganatot rendkívül nehéz lehet az onkológiai szabályoknak megfelelő radikalitással eltávolítani.

~. A legmélyebb fekély átlyukaszthatja a gyomor falát, ilyenkor a gyomorból sav jut a hasüregbe, hirtelen fellépő, késszúrásszerű, erős fájdalmat okozva.

De megjelenhet hirtelen magas lázzal, ~ tüneteivel is. A betegség a vastagbélre korlátozódik. Jellemző, hogy a betegnek napi 10 vagy több alkalommal kínzó fájdalmak közepette kell székletet ürítenie. Jellegzetes a fekélyekkel borított vastagbél-nyálkahártya.

akut
Heveny, hirtelen, rohamos: akut ~, feszült, kiélezett: akut politikai helyzet, sürgető, égető: az ügy már nagyon akuttá vált.
A latin acutus (éles, hegyes, csípős) szóból, töve az acuere (hegyez, köszörül) ige az acus (tű) nyomán. akupunktúra.

A májbetegek fogékonyak különböző fertőzésekre, mint például tüdőgyulladás, húgyúti fertőzések, ~, nyelőcső gombásodás. A betegség életveszélyes szövődményei a nyelőcsővérzés, a hasvízkór, a májkóma. Nagyobb az esély májdaganat kialakulására.

Â- varratelégtelenség, mely miatt a hasüregbe jutó béltartalom ~t vagy letokolt hasüregi tályogot, ezeken keresztül általános fertőzést okozhat,
Â- minden bélműtét után korai átmeneti bélműködési zavar illetve késői bélösszenövések alakulhatnak ki, ...

Bélbetüremkedést, bélcsavarodást okozhat, begyulladhat, mely bélátfúródáshoz, ezáltal ~hoz vezethet. Tünete lehet a fájdalom nélküli nagy mennyiségű friss piros vér távozása a végbélnyíláson keresztül, sokszor széklet nélkül.
Terápia: Műtéti kezelés.
DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK: ...

Műtétre kerül sor, ha a kiterjedt gyulladás a bélfal átlyukasztásával tályogot, vagy ~t okoz. Szintén sebészi terápiát igényel a bél üregének hegesedés miatti elzáródása, és a különböző panaszt okozó, gyógyszeres terápiára nem záródó sipolyok, masszív vérzések is.

Okozhat méhnyakgyulladást
Okozhat ~t vagy petevezetékgyulladást
Izületi gyuladást is létrehozhat.
A meddőség egyik legfőbb oka.

Az akut gyulladás az epehólyag kilyukadását és ~t okozhat, ami sürgős műtéti beavatkozást igényel.
Kezelése, alkalmazott terápiák ...

A máj nagyobb mértékű szakadása következtében a hasüregbe vér és epe kerülhet, ami a sokkon kívül fatális kimenetelű ~t okozhat. Röviddel a sérülés után fájdalom és sokk tünetei alakulnak ki. A diagnózist ultrahang vizsgálat biztosítja.

Gyomor-bélrendszeri vérzés ", Hasi tályogok ", Bélelzáródás ", Bélhűdés ", Féregnyúlvány-gyulladás ", ~ ", Isémiás vastagbélgyulladás "
Vissza Főoldalra ...

A legrosszabb esetben a kizáródott bél elhal, kilyukad és ~hoz vezet. Ilyenkor az elhalt bélszakasz eltávolítása is szükséges, ami jelentősen megnyújtja a műtét idejét és növeli a kockázatok, szövődmények sőt a halálozás gyakoriságát is.

Rendellenes vérzés, csekély, de gennyszerű hüvelyi folyás is jelentkezhet. A fertőzés a hasüregbe terjedhet, ~t okozhat. A petefészkek általában ellenállnak a fertőzésnek. A fertőzés általában elzárja a petevezetéket, amelynek meddőség lehet a következménye! ...

Vagy: ha egy vakbél perforál, ~t okozhat. Az elfertőződött hasüreghez persze nehéz hozzáférni, de műtéttel megoldható, és akkor lehet fertőtleníteni a területet. Ezeket persze vizsgálni kellene, ám erre még nincs engedélyünk' - vezet a jövőbe Noszticzius Zoltán a hetivalasz.hu-n.

Akkor alakul ki, ha a fertőzés helyéről - mely lehet felületi sérülés, például szúrás, vágás, súlyosabb esetben tályog, tüdőgyulladás vagy ~ - a kórokozók a véráramba kerülnek, ott elszaporodnak, és aktiválják a szervezet védekezőrendszerét.

A következmények azonban az októl függetlenül lényegében azonosak: hányás, hasi görcsök, a só-vízháztartás és az anyagcsere folyamatok felborulása, bélfal károsodás, bélelhalás, ~.

Gyakran ezzel egy időben gastritis , azaz gyomornyálkahártya gyulladás is létrejön. Fennáll annak a veszélye is , hogy a fekély vérezni kezd vagy átszakad, ami ~t okoz . Ilyen panaszok ... Érdekel a cikk folytatása?

A hosszú ideje fennálló, peritonitisszel (~) szövődött bélelzáródásban az intussuscipiens perforációjának veszélye miatt nem szabad megkísérelni az intussusceptio hydrostaticus oldását. Műtét: Sikertelen pneumaticus vagy hydrostaticus desinvaginatio után műtét indokolt.

hasi műtétek leggyakoribb oka az appendicitis, és bár az élet folyamán bármikor bekövetkezhet, leggyakrabban a tizedik és a harmincadik életév között következik be. Gyanúja esetén azonnal fel kell keresni az orvost, mert a perforált (kilyukadt) vakbél tartalma a hasüregbe ürülve ~t, ...

Ez szerencsére ritka, de ilyenkor akár halálos kimenetelű ~ alakul ki.
Oké, a dolog kifakadt, a tályog tartalma, a genny kiürül, a csata a fegyverletétellel elcsitul, így általában a folyamat megnyugszik, gyógyul. Az üreg a gyulladás megszünésével szépen besarjad.

A petevezeték gyulladásos elzáródása gyakori oka a női meddőségnek. Krónikus gennyesedés, tályog, ~ szintén kialakulhat. Ennek a komoly, súlyos nőgyógyászati betegségnek egyik leggyakoribb kórokozója napjainkban a Chlamydia nevű baktérium.

Az odatapadó hashártyával együtt fájdalmas, tapintható tömeg keletkezik. Ebből tályog alakulhat ki, a gyulladt, megvastagodott bélfal bélelzáródást okozhat, a divertikulum elvékonyodott fala perforálhat, ez pedig ~hoz vezet.

Az érelmeszesedés tünetei a belek működésében is megmutatkoznak: kezdetben étkezés utáni görcsös fájdalmak ("hasi claudicatio"), melyet a bélfal elhalása, perforációja, majd ~, szepszis követ.

székletürítés (székrekedés/hasmenés váltakozása), tapintható hasi képlet, kifejezett helyi nyomásérzékenység, láz, fehérvérsejtszám szaporulat, gyorsult süllyedés jellemzi a kórképet. Diverticulitis esetén súlyos szövődmények is felléphetnek: átfúródás (perforáció), tályog, ~, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Hasmenés, Tályog, Nyálkahártya, Daganatok?

◄ Hashajtó   Hashártya-gyulladás ►
 
RSS Mobile