Kezdőlap (Hashártyagyulladás)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Hashártyagyulladás


 

Hashártyagyulladás

Betegségek  Hashajtó  Hashártya-gyulladás
2014.04.20

Hashártyagyulladás
A hashártya két vékony, sima felszínű lemeze a hasfal belső felszínét illetve a hasüregben elhelyezkedő szerveket vonja be. A lemezek teljes felszíne körülbelül két négyzetméter.


Hashártyagyulladás
A hasüreg falát és a hasi szerveket borító [hashártya]? gyulladását fertőzés (pl. hasi tályog), sérülés vagy olykor valamilyen betegség okozza. Tünetei közül a has fájdalom, a [puffadás]?, a feszülés érzés, a láz, a [hányinger]?

Hashártyagyulladás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása ...

A hashártyagyulladás (peritonitisz) és tünetei
A hashártya egy ér- és nyirokerekkel sűrűn átszőtt szövet, mely egyrészt a hasfal belső felületén hoz létre 'bélést', ...

Hashártyagyulladás különböző hasi megbetegedések következménye lehet. Gyermekeknél valamilyen hasüri fertőzés (pl. vakbélgyulladás, bélkiboltosulás gyulladása, fekélybetegség következtében kialakult bélátfúródás,) következtében alakul ki.

Hashártyagyulladás - lásd Peritonitis
Hasüregtükrözés (laparoszkópia, LSC, laparoscopia) - Olyan technika, mely lehetővé teszi a sebészeknek, hogy nagyobb műtéti beavatkozás nélkül megvizsgálják, megtükrözzék a hasüreg belsejét.

Hashártyagyulladás
a hashártya, a hasüreg és a zsigerek egy részét bélelő savós hártya gyulladása.
Heveny ...

Hashártyagyulladás az üreges szervek perforációja esetén (vastagbéldaganat, féregnyúlvány, divertikulum, gyomor és nyombélfekély) következik be, intenzív hasi fájdalom, többnyire deszkakemény has, a bélműködés leállása, láz, hányás jellemzi, ...

hashártyagyulladás - peritonitis, peritonitis
Hashimoto-szindróma - diffúz krónikus autoimmún pajzsmirigy gyulladás,
Hashimoto-thyreoditis - diffúz krónikus autoimmún pajzsmirigy gyulladás, ...

A hashártyagyulladás (peritonitisz) a hasüreg és az azt borító nyálkahártya gyulladása, és általában fertőzése is.

Hashártyagyulladás
A beteget nem szükséges alaposan megvizsgálni, ha azonnali műtétet szükséges végrehajtani és a súlyos állapot okát a műtét is megmutathatja. A késedelem szövődményekhez és magasabb halálozási arányhoz vezethet.
Bélelzáródás ...

hashártyagyulladás, bélátlyukadás, hegesedés, bélösszenövés, letokolt hasüregi tályog, anyagcserezavar, hasűri gyulladás
Hernia diaphragmatica congenita (rekeszsérv)
Megjelenés: ...

Hashártyagyulladás.
Találatok Magyarázat
adhesiv peritonitis
fibrines exsudatummal járó forma, amely a belek és az egyéb szervek egymáshoz tapadását okozza.

Májzsugor, hashártyagyulladás - Ellentmondó vélemények
Májcirrózis, diéta
Májzsugor - Őssejtek szaporodásának elősegítése ...

A fertőző gócból - amely lehet egy tályog, tüdőgyulladás, hashártyagyulladás, de akár vesemedence-gyulladás is - a kórokozók vagy azok mérgező termékei - a toxinok - a vérbe jutnak, ahol aktiválják a szervezet védekező rendszerét.

- Gyulladásos megbetegedések, például akut gastroenteritis, hasnyálmirigy gyulladás, fekélybetegségek, hashártyagyulladás ...

Ezért ilyenkor legtöbbször kialakul a hashártyagyulladás, aminek törvényszerű velejárója a belek működésének átmeneti leállása.

Hashártyagyulladás esetén, illetve, ha a gyulladásos szakasz elzárja a belet, sürgős műtétre kerülhet sor. Operációra lehet szükség akkor is, ha a betegség nem gyógyul antibiotikum és a bél nyugalomba helyezése ellenére sem.

A kezelés leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a hashártyagyulladás. Oka a hasüregbe jutott baktérium, gomba, mely leggyakrabban a katéteren keresztül, ill. a mellett jut a szervezetbe.

A fekély átlyukadása (perforációja) heveny hasi katasztrófát, hashártyagyulladást okoz, elviselhetetlen fájdalommal jár, és azonnali műtétet igényel. Az évek óta fennálló, illetve többször kiújult nyombélfekély gyakran hegesedik.

Ez a magyarázata, hogy nem csak a bőr sérülései okozhatnak fájdalmat, hanem a belső szerveink sérülései, betegségei is (epekő, vesekő, érszűkület, szívinfarktus, hashártyagyulladás, bélbetegségek stb.).

Az előrehaladott appendicitis következménye lehet hashártyagyulladás vagy hasűri tályog képződése, ami ritkán bélelzáródást is okozhat. Ezek az amúgy is elvégzett műtét során megoldást nyernek.

Ha a bél kilyukad, perforál és hashártyagyulladás lép fel, azonnali műtétet kell végezni. A kérdéses bélszakaszt eltávolítják, ideiglenes kivarrást képeznek a hasfalra (kolosztóma), a bélvégeket későbbi műtéttel egyesítik, a hasfalat visszazárják.

A perforáció nyomán a betegség körülhatárolt, majd diffúz, kiterjedt hashártyagyulladás irányába fejlődik, magas lázzal, hasi izomvédekezéssel (défčnse, ejtsd: defanz) jár, azaz a hasfal izmai reflexesen megfeszülnek, ...

Ezek átfúrhatják a gyomor falát, így a gyomortartalom kifolyik a hasüregbe, ami hashártyagyulladáshoz (peritonitisz) és kínzó fájdalomhoz vezet. A kialakult súlyos állapotot a hasfali izomzat feszessé válása jellemzi, és azonnali műtétet igényel.

A széklettel szennyezett hasüregben, hashártyagyulladással kísért, átfúródott daganatot rendkívül nehéz lehet az onkológiai szabályoknak megfelelő radikalitással eltávolítani.

Hashártyagyulladás. A legmélyebb fekély átlyukaszthatja a gyomor falát, ilyenkor a gyomorból sav jut a hasüregbe, hirtelen fellépő, késszúrásszerű, erős fájdalmat okozva.

De megjelenhet hirtelen magas lázzal, hashártyagyulladás tüneteivel is. A betegség a vastagbélre korlátozódik. Jellemző, hogy a betegnek napi 10 vagy több alkalommal kínzó fájdalmak közepette kell székletet ürítenie.

Heveny, hirtelen, rohamos: akut hashártyagyulladás, feszült, kiélezett: akut politikai helyzet, sürgető, égető: az ügy már nagyon akuttá vált.
A latin acutus (éles, hegyes, csípős) szóból, töve az acuere (hegyez, köszörül) ige az acus (tű) nyomán.

A májbetegek fogékonyak különböző fertőzésekre, mint például tüdőgyulladás, húgyúti fertőzések, hashártyagyulladás, nyelőcső gombásodás. A betegség életveszélyes szövődményei a nyelőcsővérzés, a hasvízkór, a májkóma.

Műtétre kerül sor, ha a kiterjedt gyulladás a bélfal átlyukasztásával tályogot, vagy hashártyagyulladást okoz.

: bélelhalás, perforáció, hashártyagyulladás) vezető hasi folyamatokat, amelyek sürgős műtétet igényelnek.
Az ilyen betegségek (pl.: féregnyúlványgyulladás, bélelzáródás, gyomor-bélperforáció stb.) vezető tünete a fájdalom.

Az akut gyulladás az epehólyag kilyukadását és hashártyagyulladást okozhat, ami sürgős műtéti beavatkozást igényel.
Kezelése, alkalmazott terápiák ...

Â- varratelégtelenség, mely miatt a hasüregbe jutó béltartalom hashártyagyulladást vagy letokolt hasüregi tályogot, ezeken keresztül általános fertőzést okozhat, ...

Ha a fekély perforál - ami inkább a nyombélfekélyekre jellemző -, súlyos hashártyagyulladást okozhat, mely az esetek egy részében halálos kimenetelű.

A máj nagyobb mértékű szakadása következtében a hasüregbe vér és epe kerülhet, ami a sokkon kívül fatális kimenetelű hashártyagyulladást okozhat. Röviddel a sérülés után fájdalom és sokk tünetei alakulnak ki.

Gyomor-bélrendszeri vérzés ", Hasi tályogok ", Bélelzáródás ", Bélhűdés ", Féregnyúlvány-gyulladás ", Hashártyagyulladás ", Isémiás vastagbélgyulladás "
Vissza Főoldalra ...

A legrosszabb esetben a kizáródott bél elhal, kilyukad és hashártyagyulladáshoz vezet.

A fertőzés a hasüregbe terjedhet, hashártyagyulladást okozhat. A petefészkek általában ellenállnak a fertőzésnek. A fertőzés általában elzárja a petevezetéket, amelynek meddőség lehet a következménye! ...

Szövődmények Ha ez a probléma nem lesz gyorsan diagnosztizálva és kezelve, a gyulladt és elzáródott vakbél kiszakadhat, ezáltal a genny a vakbélből a hasüregbe kerül. Ez hashártyagyulladást okoz, ...

A következmények azonban az októl függetlenül lényegében azonosak: hányás, hasi görcsök, a só-vízháztartás és az anyagcsere folyamatok felborulása, bélfal károsodás, bélelhalás, hashártyagyulladás.

kell fordulni, mert a vakbélgyulladás sebészi beavatkozást igényel. Ha túl sok idő telik el a tünetek megjelenése után, az appendix megrepedhet és a benne lévő baktériumok a hasba ürülhetnek, ami akár életveszélyes is lehet (hashártyagyulladás).

Előfordul, hogy a genny a bélből átterjed a hasüregbe - ez pedig súlyos fertőzéshez, hashártyagyulladáshoz vezethet.

A hosszú ideje fennálló, peritonitisszel (hashártyagyulladás) szövődött bélelzáródásban az intussuscipiens perforációjának veszélye miatt nem szabad megkísérelni az intussusceptio hydrostaticus oldását.

Gyanúja esetén azonnal fel kell keresni az orvost, mert a perforált (kilyukadt) vakbél tartalma a hasüregbe ürülve hashártyagyulladást, súlyos fertőzést idéz elő, melyek kezelése nem egyszerű feladat.

Az elhalt bélszakasz gyors műtéti eltávolítása életmentő, mert a megnövekedett bélsár nyomás hatására az elhalt bél perforálódik, a széklet a hasüregben hashártyagyulladást és gyors vérmérgezést (szepszist) okoz, ami pár napon belül halálhoz vezet.

Ez szerencsére ritka, de ilyenkor akár halálos kimenetelű hashártyagyulladás alakul ki.
Oké, a dolog kifakadt, a tályog tartalma, a genny kiürül, a csata a fegyverletétellel elcsitul, így általában a folyamat megnyugszik, gyógyul.

A petevezeték gyulladásos elzáródása gyakori oka a női meddőségnek. Krónikus gennyesedés, tályog, hashártyagyulladás szintén kialakulhat.

tapintható hasi képlet, kifejezett helyi nyomásérzékenység, láz, fehérvérsejtszám szaporulat, gyorsult süllyedés jellemzi a kórképet. Diverticulitis esetén súlyos szövődmények is felléphetnek: átfúródás (perforáció), tályog, hashártyagyulladás, ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Hányás, Elzáródás, Fekély, Antibiotikum

Betegségek  Hashajtó  Hashártya-gyulladás
2014.04.20

 
RSS Mobile