Kezdőlap (Hallucináció)

 Betegségek 

  » »
 
   

Hallucináció

Betegségek  Hallójárat-gyulladás  Halpikkelybőrűség

A "hallucináció" jelentése: Érzéki csalódás, olyan észlelése, ami nincs.


Hallucinációk. Hallucinációról beszélünk ha valaki nem létező dolgokat érzékel. A skizofréniában leggyakrabban észlelt hallucináció a hangok hallása.

hallucináció - hallucinatio, káprázat, érzékcsalódás, halucination
hallucinatio - hallucináció, káprázat, érzékcsalódás, halucination
hallux - nagy lábujj, öreg lábujj, big toe, first toe ...

hallucináció
érzékcslódás
Kimutathat inger nélkül keletkező érzékelés, észlelés, amely a valódi érzékeléshez hasonló, s valóságnak tűnik ...

Hallucinációk
Oliver Sacks új könyve veszélyes olvasmány, a gyengébb idegzetűek számára inkább kerülendő. Könnyen ráébredhetünk ugyanis, hogy rendszeresen vannak...
Aszklépiosztól a betegjogokig ...

Hallucináció - lelki okai
A hallucináció vagy érzékcsalódás olyan hamis érzékelés, amely azonosítható külső inger nélkül jön létre. Fizikális vagy lelki kimerültség állapotában sötét, gyakran téves gondolatokat dédelgethetek. Így elveszítem a...

hallucináció lélek szisztémás gombafertőzés húgyút glaucoma viselkedési norma alvási apnoe fizikai állapot égési sérülés pók kosz pollenszezon kötés rost égő szem UVB nyúlláz alexitímia magas sarkú afta zseni influenzás lopás véna műanyag ...

hallucinációk
Hozzászokás
Folyamatos, hosszantartó használat mellett a használt dózis fokozatos emelése szükséges ugyanannak a hatásnak az eléréséhez.

hallucináció
Valamely tárgy vagy esemény szubjektív észlelése úgy, hogy ilyen inger vagy szituáció valójában nincs jelen; lehet látási, hallási, szaglási, ízlelési vagy tapintási. (L. alucinor, gondolatban kóborolni) ...

170. Hallucinációk, látomások a kávétól?
Egy brit vizsgálat szerint azok az emberek, akik sokat kávéznak, szellemeket láthatnak, vagy különös hangokat hallhatnak. A durhami e...
InforMed Hírek7 ...

Vizuális hallucinációk kóros visszatérése. (G. palin, ismét + opsis, látás)
paliphrasia
Szavak vagy mondatok akaratlan ismétlése a beszéd során. LD MÉG echolalia. SYN palilalia. (G. palin, ismét + phrasis, beszéd) ...

zavartság, hallucináció
Hogyan diagnosztizáljuk az encephalitist?
Az encephalitis diagnózisa a klinikai tünetek és bizonyos eszközös és laboratóriumi vizsgálatok eredményein alapszik.

Az ópiumot tartalmazó mák, a kokacserje, az alkohol, egyes gombák, a szerecsendió mind-mind hatással vannak a hangulatra, megszüntethetik a testi és lelki fájdalmakat, hallucinációkat idézhetnek elő, vagy álomba hajtanak.

Ide tartoznak a hallucinációk, téveszmék, gondolkodásbeli és mozgási rendellenességek. Akinek pozitív tünetei vannak, gyakran veszíti el a kapcsolatot a realitással.

Kínzó fejfájás, hallucinációk, gyengeség, szédülés, zavart tudatállapot, majd kóma. A magaslati betegség ezen súlyos formái azonnali orvosi kezelést igényelnek, ellenkező esetben halálhoz vezethetnek.
hirdetés
Megelőzés ...

Nem számítjuk a tünetek közé azokat, amelyek egyértelműen az általános egészségi állapot következményei, illetve a hangulathoz nem illő hallucinációkat és téveszméket.

A nyugtalansággal, hallucinációkkal, téveszmékkel vagy üldözési mániával járó eseteket az egyéb pszichiátriai rendellenességekhez társuló pszichózistól kell elkülöníteni, így például a mániás-depressziós állapottól, illetve a skizofréniától.

Problémát okoznak továbbá maguk a tévhitek és hallucinációk is, amelyek félelemmel töltik őt el. Családtagként is alkalmazhatjuk azt a pszichiáterek számára is fontos lépést, melyet érzelmi visszatükrözésnek neveznek.

A téveszmék vagy hallucinációk hatására látszólag indíték nélküli cselekmények is előfordulnak.
Hallucinogén szerek, amelyek megváltoztatják az érzékelést, a tér- és időélményt, hallucinációkat okoznak.

aktuális események részleteinek elfelejtése, alvászavar, boldogtalanság, eltévedés ismert utakon, érdeklődés hiánya, érzelmi labilitás, hallucinációk, hangulatingadozás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, koncentráció zavar, ...

Hatására élénkség, és hallucinációk léphetnek fel. A fogyasztó mindent és mindenkit szeretetre méltónak lát. Fokozza a nemi vágyat, de a beteljesülés gyakran kudarcba fullad. Maradandó agykárosodás, erős pszichikai függőség alakulhat ki.

A pozitív tünetek a téveszmék, hallucinációk, gondolkodászavarok és a bizarr viselkedés. A téveszmék téves vélekedések, melyek rendszerint az észlelések vagy átélt helyzetek félreértelmezésén alapulnak.

A kemény kokainistáknál ugyanazokat a tüneteket tapasztalhatjuk, mint az erős amfetaminfogyasztóknál: hallucinációkat és paranoid téveszméket. A leggyakrabban átélt vizuális hallucináció a fényfelvillanás és a mozgó fény.

(Valószínű, hogy a ház mögötti réten valóban akadt egy-egy kígyó s a leány attól valóban megijedt valamikor, úgyhogy ez szolgáltatta az anyagot a hallucinációhoz.) El akarta űzni az állatot, de jobb karja, amely a széktámláról lecsüngött, ...

- 10 mg mentális zavartság, hallucinációk, dühöngés,
tollfosztó mozgás
- 100 mg légzésbénulás okozta halál
Mérgezés terápiája: fizosztigmin antidótum.
Scopolamin - Solvasthmin tabletta
Belloid drg.
Scopolamin: hazánkban nincs forgalomban ...

- delírium tremens: hallucinációkkal, kéz- és fejremegéssel jellemzett állapot.

A betegségre jellemző tünetek: néhány napos bevezető panaszok, hőemelkedés, fejfájás, hangulatváltozás után jellemző heveny dühöngő szak tünetei 3-10 napig tartanak (mint szorongás, hallucinációk, dührohamokba átcsapó nyugtalanság, búskomorság).

További tünetek lehetnek: a kataplexia - erős érzelmek által kiváltott izomtónus csökkenés -, az alvási paralízis, amikor félálomban a narkolepsziás mozgásképtelen marad néhány másodpercre, vagy a hipnagog hallucinációk, ...

Az érzékcsalódások, hallucinációk: A beteg valóságosnak gondol olyan ingereket, hangokat, képeket, melyeknek nincs valós fizikális oka.

Több olyan gomba ismeretes, amelyeket már ősidők óta fogyasztanak azért, mert kellemes hallucinációkat, érzékcsalódásokat okoznak. A légyölő galócát az Ázsiában élő népek régebben főleg ünnepi alkalmakkor fogyasztották, részegítő hatása miatt.

-k állhatnak csupán hangulatbeli kóros elváltozásban, mely utóbbiakat különösen káprázatok (hallucinációk), téveszmék és értelmi fogyatkozás jelzik, vagy végre lehetnek olyanok, melyek az elmebeli zavar mellett mozgási és érzési zavarokat is mutatnak.

Voltaképpen a gócos epilepszia körébe tartozik, de a rohamot a gyermek "megérzi", különös hallucinációi támadnak. Van olyan beteg, aki nem görcsrohamot kap, hanem valamilyen különös cselekménysorozatot produkál.

Az alkohol hallucinációban szenvedőknél antipszichotikus szereket - klórpromazinnal vagy thioridazinnal - alkalmaznak.

Az ilyen jelenségek hallucinációk, okuk többnyire valamilyen pszichiátriai zavar.

Főként idült alkoholizmus talaján kifejlődő tudatzavarral, hallucinációkkal járó, súlyos kéz- és fejremegéssel jellemzett állapot.

Még ritkábban lehetnek a betegnek hallucinációi, de ekkor már pszichotikus szintű depresszióról beszélünk.

Az agy felületén, az agykérgen egy lecsökkent idegi aktivitásként végigterjedő hullám okozza a beteg vizuális hallucinációit, auráját.

A hallucinogén kifejezés az észlelési hatásokra helyezi a hangsúlyt, de tényleges, valódi hallucinációt ezek a drogok ritkán okoznak. A tudatmódosító, a 'szellemben megjelenő" hatás kerül előtérbe.

néhány napos bevezető panaszok, hőemelkedés, fejfájás, hangulatváltozás után jellemző heveny dühöngő szak tünetei 3-10 napig tartanak (mint szorongás, hallucinációk, dührohamokba átcsapó nyugtalanság, búskomorság).

Korai jelek a remegés, testszerte jelentkező görcsök, hallucinációk. Később mindezek súlyosabbá válása figyelhetők meg, valamint vegetatív idegrendszeri aktivitásfokozódás (pl. verejtékezés), majd delirium tremens jelenik meg.

Affektív zavarok (szorongás, félelemérzés, depresszió)
Hallucinációk
Téveszmék
Indíték és késztetés zavara (nyugtalanság, fokozott mozgástörekvés)
Agresszivitás
Személyiség megváltozása
Egyéb neurológiai tünetek (járászavar, vegetatív zavarok) ...

a mérgezés lefolyása:
1. fázis: nevető-síró rohamok 2. fázis: hallucináció, tudatzavar, őrjöngés, tollfosztó mozdulatok 3. fázis: megnyugvás, comatosus állapot 4. fázis: halál légzésbénulás miatt
kezelése: ...

A tudatborulás legmélyebb formája, tér- és időbeli tájékozatlansággal, intenzív hallucinációkkal, nagyfokú nyugtalansággal, viharos vegetativ tünetekkel (lásd organicus kórképeknél).
Éntudatzavarok: a saját én szubjektív megélésének hiánya ...

Az állapot súlyosságától függően alkalmazhatók továbbá a pszichés tüneteket, magatartászavarokat, hallucinációkat, szorongásokat, agresszivitást, ingerlékenységet, depressziót enyhítő gyógyszerek.

Az agyvérzés előjelei: nyugtalanság, szédülés, szorongás, esetleg halálfélelem, arcferdülés, hallucináció, végtaggyengeség, esetleg azonnali végtagbénulás. Azonnal orvoshoz kell fordulni! ...

Tabletták is okozhatják. Aluszékonyság, lehangoltság, hányás, vagy éppen izgatottság, agresszivitás. Remegés, hallucináció.
Légút átjárhatóságának biztosítása, keringés biztosítása. OMSZ
Alkohol mérgezés: ...

Az agyvelőgyulladás egyéb ideggyógyászati tüneteket is okozhat: hallás- és beszédzavar, érzészavarok, részleges bénulás, rohamok, hallucinációk, izomgyengeség, a személyiség megváltozása és kóma.
Szövődmények és várható kimenetel ...

napig tart, ilyenkor még nincs vírusürítés, majd ezt - egy már klinikai tünetekkel is jelzett - nem specifikus szakasz követi, amely 2-10 napig tart, ezután már olyan neurológiai szimptómák jelentkezhetnek, mint a paralízis, a delírium, hallucinációk, ...

Az alkoholisták többségében enyhe, magától is elmúló megvonási szindróma gyakran előfordul, azonban a betegek 5 %-ában súlyos delírium jelentkezhet (tremorral, verítékezéssel, tachycardiával, hallucinációkkal).

Olyan végsőkig felfokozott lelkiállapot, melyet erős izgatottság, hirtelen mozgások, a látásra, a hallásra, a testhelyzet- és a tapintás érzékelésére kivetített hallucinációk, remegés, bőséges izzadás, rendkívül rossz közérzet, ...

Magasabb CO koncentráció esetén központi idegrendszeri tünetek, mint hallucináció, a mozgás koordinálatlansága, görcsök, eszméletvesztés és végül halál is bekövetkezhet. Akut mérgezés után gyakran találunk maradványtüneteket.

Az agyban keletkező tumor egyik tünete lehet például a túlságosan valós hallucinációk. A daganat akár fájdalmat is okozhat, ha olyan helyen jelentkezik, amely irritálja és nagyban akadályozza a szervezet működését. Jel lehet még a bőr sárgulása is.

működési, cselekvéstervezési, döntéshozatali, figyelmetlenségi, folyamatossági, beszéd, tárgyfelismerési, személyfelismerési zavarok és gyakorlati tudásvesztés
Nem-kognitiv tünetei, zavarai: szorongás, félelemérzés, depresszió, hallucinációk, ...

Sokszor jelentkeznek vo­natkoztatási és üldöztetési téveszmék, észlelési és koncentrációs zavarok, (elsősorban akusztikus) hallucinációk, bizarr motoros aktivitások.

érintő izomrángással jár, de néhány másodperc alatt lezajlik. Ezért néha csak annyit lehet észrevenni, hogy elakad a beszéd, a beteg maga elé mered. Más rosszullétfajtákat melegségérzet, zsibbadás, szaglási, hallási, látási hallucinációk kísérnek.

működése, jellemző tünetei pedig az alvásproblémák, a nyirokcsomó-duzzadás és/vagy az enyhe láz. Ha azonban a probléma súlyosbodik, az imént említett tünetekhez társulhat még remegés, izzadás, görcsök, hányás, érzékcsalódás és hallucináció, ...

Legkésőbb hat REM-alvás nélküli éjszakát követően az elnyomott álomképek olyan nagy erővel tódulnak fel, hogy már éber tudatállapotban is megjelennek. A pszichiáterek ilyenkor már hallucinációról és az úgynevezett gyermekágyi pszichózisról beszélnek.

Depressziós tünetek a szülést követően gyakran lépnek fel(post partum blue), ezek 10-15%-a súlyosbodhat. A post partum depresszió pszichotikus tünetekkel járhat( hanghallásos hallucinációk, bűnösségi téveseszmék)meglehetősen súlyos állapotot ...

A pupillatágításra használt kenocs vagy csepp atropint tartalmaz, amely túladagolva, vagy arra érzékeny betegeken okozhat tüneteket, például homályos látás, kipirulás, magas pulzus, izgatottság, jellegzetes kézmozgás, láz, akár hallucináció, ...

Lásd még: Lásd még: Depresszió, Pszichiátria, Szorongás, Daganat, Cukorbetegség

Betegségek  Hallójárat-gyulladás  Halpikkelybőrűség

 
RSS Mobile