Kezdőlap (Hallucináció)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hallucináció

Betegségek  Hallójárat-gyulladás  Halpikkelybőrűség

A "hallucináció" jelentése: Érzéki csalódás, olyan észlelése, ami nincs.


Hallucinációk. Hallucinációról beszélünk ha valaki nem létező dolgokat érzékel. A skizofréniában leggyakrabban észlelt hallucináció a hangok hallása.

hallucináció - hallucinatio, káprázat, érzékcsalódás, halucination
hallucinatio - hallucináció, káprázat, érzékcsalódás, halucination
hallux - nagy lábujj, öreg lábujj, big toe, first toe ...

Hallucinációk
Oliver Sacks új könyve veszélyes olvasmány, a gyengébb idegzetűek számára inkább kerülendő. Könnyen ráébredhetünk ugyanis, hogy rendszeresen vannak...
Aszklépiosztól a betegjogokig ...

Hallucináció - lelki okai
A hallucináció vagy érzékcsalódás olyan hamis érzékelés, amely azonosítható külső inger nélkül jön létre. Fizikális vagy lelki kimerültség állapotában sötét, gyakran téves gondolatokat dédelgethetek. Így elveszítem a...
Hangproblémák - lelki háttere ...

~ lélek szisztémás gombafertőzés húgyút glaucoma viselkedési norma alvási apnoe fizikai állapot égési sérülés pók kosz pollenszezon kötés rost égő szem UVB nyúlláz alexitímia magas sarkú afta zseni influenzás lopás véna műanyag
Nyereményjáték ...

~k
Hozzászokás
Folyamatos, hosszantartó használat mellett a használt dózis fokozatos emelése szükséges ugyanannak a hatásnak az eléréséhez. Ugyanakkor ennek az ellenkezője is előfordulhat, azaz folyamatos használat mellett már kisebb mennyiség is kiválthatja a hatást.

~
Valamely tárgy vagy esemény szubjektív észlelése úgy, hogy ilyen inger vagy szituáció valójában nincs jelen; lehet látási, hallási, szaglási, ízlelési vagy tapintási. (L. alucinor, gondolatban kóborolni)
Találatok Magyarázat
hypnagog ~ ...

170. ~k, látomások a kávétól?
Egy brit vizsgálat szerint azok az emberek, akik sokat kávéznak, szellemeket láthatnak, vagy különös hangokat hallhatnak. A durhami e...
InforMed Hírek7 ...

Vizuális ~k kóros visszatérése. (G. palin, ismét + opsis, látás)
paliphrasia
Szavak vagy mondatok akaratlan ismétlése a beszéd során. LD MÉG echolalia. SYN palilalia. (G. palin, ismét + phrasis, beszéd) ...

zavartság, ~
Hogyan diagnosztizáljuk az encephalitist?
Az encephalitis diagnózisa a klinikai tünetek és bizonyos eszközös és laboratóriumi vizsgálatok eredményein alapszik.

Az ópiumot tartalmazó mák, a kokacserje, az alkohol, egyes gombák, a szerecsendió mind-mind hatással vannak a hangulatra, megszüntethetik a testi és lelki fájdalmakat, ~kat idézhetnek elő, vagy álomba hajtanak.

Ide tartoznak a ~k, téveszmék, gondolkodásbeli és mozgási rendellenességek. Akinek pozitív tünetei vannak, gyakran veszíti el a kapcsolatot a realitással. Ezek a tünetek a kezeléstől függően hol előjönnek, hol elmúlnak, egyszer súlyosak, máskor alig észrevehetők.
Negatív tünetek ...

Kínzó fejfájás, ~k, gyengeség, szédülés, zavart tudatállapot, majd kóma. A magaslati betegség ezen súlyos formái azonnali orvosi kezelést igényelnek, ellenkező esetben halálhoz vezethetnek.
hirdetés
Megelőzés ...

A nyugtalansággal, ~kkal, téveszmékkel vagy üldözési mániával járó eseteket az egyéb pszichiátriai rendellenességekhez társuló pszichózistól kell elkülöníteni, így például a mániás-depressziós állapottól, illetve a skizofréniától.

Problémát okoznak továbbá maguk a tévhitek és ~k is, amelyek félelemmel töltik őt el. Családtagként is alkalmazhatjuk azt a pszichiáterek számára is fontos lépést, melyet érzelmi visszatükrözésnek neveznek.

A téveszmék vagy ~k hatására látszólag indíték nélküli cselekmények is előfordulnak.
Hallucinogén szerek, amelyek megváltoztatják az érzékelést, a tér- és időélményt, ~kat okoznak. Ilyen szerek az LSD és az indiai vadkenderből készült ún.

aktuális események részleteinek elfelejtése, alvászavar, boldogtalanság, eltévedés ismert utakon, érdeklődés hiánya, érzelmi labilitás, ~k, hangulatingadozás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, koncentráció zavar, csökkent éberség, lehangoltság, lobbanékonyság, ...

A pozitív tünetek a téveszmék, ~k, gondolkodászavarok és a bizarr viselkedés. A téveszmék téves vélekedések, melyek rendszerint az észlelések vagy átélt helyzetek félreértelmezésén alapulnak.

A kemény kokainistáknál ugyanazokat a tüneteket tapasztalhatjuk, mint az erős amfetaminfogyasztóknál: ~kat és paranoid téveszméket. A leggyakrabban átélt vizuális ~ a fényfelvillanás és a mozgó fény.

(Valószínű, hogy a ház mögötti réten valóban akadt egy-egy kígyó s a leány attól valóban megijedt valamikor, úgyhogy ez szolgáltatta az anyagot a ~hoz.) El akarta űzni az állatot, de jobb karja, amely a széktámláról lecsüngött, mintha meg lett volna bénulva, "elzsibbadt", ...

- 10 mg mentális zavartság, ~k, dühöngés,
tollfosztó mozgás
- 100 mg légzésbénulás okozta halál
Mérgezés terápiája: fizosztigmin antidótum.
Scopolamin - Solvasthmin tabletta
Belloid drg.
Scopolamin: hazánkban nincs forgalomban
- Perifériás hatása az atropinhoz hasonló.

- delírium tremens: ~kkal, kéz- és fejremegéssel jellemzett állapot.

A betegségre jellemző tünetek: néhány napos bevezető panaszok, hőemelkedés, fejfájás, hangulatváltozás után jellemző heveny dühöngő szak tünetei 3-10 napig tartanak (mint szorongás, ~k, dührohamokba átcsapó nyugtalanság, búskomorság).

További tünetek lehetnek: a kataplexia - erős érzelmek által kiváltott izomtónus csökkenés -, az alvási paralízis, amikor félálomban a narkolepsziás mozgásképtelen marad néhány másodpercre, vagy a hipnagog ~k, amikor az ébredés körüli időben komplex ~kat él át.

Az érzékcsalódások, ~k: A beteg valóságosnak gondol olyan ingereket, hangokat, képeket, melyeknek nincs valós fizikális oka.

Több olyan gomba ismeretes, amelyeket már ősidők óta fogyasztanak azért, mert kellemes ~kat, érzékcsalódásokat okoznak. A légyölő galócát az Ázsiában élő népek régebben főleg ünnepi alkalmakkor fogyasztották, részegítő hatása miatt.

-k állhatnak csupán hangulatbeli kóros elváltozásban, mely utóbbiakat különösen káprázatok (~k), téveszmék és értelmi fogyatkozás jelzik, vagy végre lehetnek olyanok, melyek az elmebeli zavar mellett mozgási és érzési zavarokat is mutatnak.

Voltaképpen a gócos epilepszia körébe tartozik, de a rohamot a gyermek "megérzi", különös ~i támadnak. Van olyan beteg, aki nem görcsrohamot kap, hanem valamilyen különös cselekménysorozatot produkál.

Az alkohol ~ban szenvedőknél antipszichotikus szereket - klórpromazinnal vagy thioridazinnal - alkalmaznak.

10 mg: öntudatzavar, ~k, dühöngés
100 mg: halálos
a mérgezés lefolyása:
1. fázis: nevető-síró rohamok 2. fázis: ~, tudatzavar, őrjöngés, tollfosztó mozdulatok 3. fázis: megnyugvás, comatosus állapot 4. fázis: halál légzésbénulás miatt ...

Az ilyen jelenségek ~k, okuk többnyire valamilyen pszichiátriai zavar.

Főként idült alkoholizmus talaján kifejlődő tudatzavarral, ~kkal járó, súlyos kéz- és fejremegéssel jellemzett állapot. Az alkoholos delíriumra jellemző, hogy apró, undort keltő állatokat, csúszómászókat, rovarokat lát a beteg, melyek ellepik a szobát, vagy a testére másznak.

Még ritkábban lehetnek a betegnek ~i, de ekkor már pszichotikus szintű depresszióról beszélünk. A betegséggel összefüggésben gyakran fordulnak elő öngyilkossági gondolatok és kísérletek is, éppen ezért veszélyes kezelés nélkül hagyni a beteget.

Az agy felületén, az agykérgen egy lecsökkent idegi aktivitásként végigterjedő hullám okozza a beteg vizuális ~it, auráját.

Korai jelek a remegés, testszerte jelentkező görcsök, ~k. Később mindezek súlyosabbá válása figyelhetők meg, valamint vegetatív idegrendszeri aktivitásfokozódás (pl. verejtékezés), majd delirium tremens jelenik meg.
További lehetséges tünetek ...

A hallucinogén kifejezés az észlelési hatásokra helyezi a hangsúlyt, de tényleges, valódi ~t ezek a drogok ritkán okoznak. A tudatmódosító, a 'szellemben megjelenő" hatás kerül előtérbe.

néhány napos bevezető panaszok, hőemelkedés, fejfájás, hangulatváltozás után jellemző heveny dühöngő szak tünetei 3-10 napig tartanak (mint szorongás, ~k, dührohamokba átcsapó nyugtalanság, búskomorság). Vizsgálatkor merev tarkó, szapora pulzus, magas láz is észlelhető.

Hangulatingadozások, viselkedési változások. (Depresszió, ~ . stb.)
Testsúlynövekedés, az arcok felpuffadnak. (Kevesebb kalória, megnövekedett fizikai aktivitás javasolt!)
Magasabb lehet a vércukorszint. (Sűrűbben kontrolláltassuk!) ...

Nem-kognitiv tünetek
Affektív zavarok (szorongás, félelemérzés, depresszió)
~k
Téveszmék
Indíték és késztetés zavara (nyugtalanság, fokozott mozgástörekvés)
Agresszivitás
Személyiség megváltozása
Egyéb neurológiai tünetek (járászavar, vegetatív zavarok) ...

A tudatborulás legmélyebb formája, tér- és időbeli tájékozatlansággal, intenzív ~kkal, nagyfokú nyugtalansággal, viharos vegetativ tünetekkel (lásd organicus kórképeknél).
Éntudatzavarok: a saját én szubjektív megélésének hiánya
6.5. táblázat - ...

Az állapot súlyosságától függően alkalmazhatók továbbá a pszichés tüneteket, magatartászavarokat, ~kat, szorongásokat, agresszivitást, ingerlékenységet, depressziót enyhítő gyógyszerek. A napi ritmus felborulására és az alvászavarokra melatonin- és fényterápia adható.

Körülbelül négy alvásmegvonásos nap után a vizsgálati alanyok ~król számoltak be. Nem ajánlott tehát kísérletezni az alvásmegvonás időtartamának növelésével, még akkor sem, ha egy-két kimaradt éjszaka még nem okoz visszafordíthatatlan szervi károsodást.

Az agyvérzés előjelei: nyugtalanság, szédülés, szorongás, esetleg halálfélelem, arcferdülés, ~, végtaggyengeség, esetleg azonnali végtagbénulás. Azonnal orvoshoz kell fordulni! ...

Tabletták is okozhatják. Aluszékonyság, lehangoltság, hányás, vagy éppen izgatottság, agresszivitás. Remegés, ~.
Légút átjárhatóságának biztosítása, keringés biztosítása. OMSZ
Alkohol mérgezés: ...

Az agyvelőgyulladás egyéb ideggyógyászati tüneteket is okozhat: hallás- és beszédzavar, érzészavarok, részleges bénulás, rohamok, ~k, izomgyengeség, a személyiség megváltozása és kóma.
Szövődmények és várható kimenetel ...

első szakasza a lappangási periódus, amely 20-60 napig tart, ilyenkor még nincs vírusürítés, majd ezt - egy már klinikai tünetekkel is jelzett - nem specifikus szakasz követi, amely 2-10 napig tart, ezután már olyan neurológiai szimptómák jelentkezhetnek, mint a paralízis, a delírium, ~k, ...

Az alkoholisták többségében enyhe, magától is elmúló megvonási szindróma gyakran előfordul, azonban a betegek 5 %-ában súlyos delírium jelentkezhet (tremorral, verítékezéssel, tachycardiával, ~kkal).

Magasabb CO koncentráció esetén központi idegrendszeri tünetek, mint ~, a mozgás koordinálatlansága, görcsök, eszméletvesztés és végül halál is bekövetkezhet. Akut mérgezés után gyakran találunk maradványtüneteket.

Olyan végsőkig felfokozott lelkiállapot, melyet erős izgatottság, hirtelen mozgások, a látásra, a hallásra, a testhelyzet- és a tapintás érzékelésére kivetített ~k, remegés, bőséges izzadás, rendkívül rossz közérzet, és gyakran láz is kísér.

További tünetei lehetnek a kataplexia (izomtónus csökkenés), az alvási paralízis (mikor a beteg rövid ideig mozgásképtelenné válik), de kísérheti ~ is. Körülbelül minden kétezredik ember szenved narkolepsziában, amely legtöbbször fiatal felnőtt korban jelentkezik.

Az agyban keletkező tumor egyik tünete lehet például a túlságosan valós ~k. A daganat akár fájdalmat is okozhat, ha olyan helyen jelentkezik, amely irritálja és nagyban akadályozza a szervezet működését. Jel lehet még a bőr sárgulása is.

Kognitív tünetei, zavarai: emlékezeti, végrehajtó működési, cselekvéstervezési, döntéshozatali, figyelmetlenségi, folyamatossági, beszéd, tárgyfelismerési, személyfelismerési zavarok és gyakorlati tudásvesztés
Nem-kognitiv tünetei, zavarai: szorongás, félelemérzés, depresszió, ~k, ...

Sokszor jelentkeznek vo­natkoztatási és üldöztetési téveszmék, észlelési és koncentrációs zavarok, (elsősorban akusztikus) ~k, bizarr motoros aktivitások. Az érzelmi eltompulás mögött belső nyugtalanság feszül, amely olykor dührohamok formájában tör a felszínre.

Ez is általában tudatvesztéssel, körülírt izomcsoportokat érintő izomrángással jár, de néhány másodperc alatt lezajlik. Ezért néha csak annyit lehet észrevenni, hogy elakad a beszéd, a beteg maga elé mered. Más rosszullétfajtákat melegségérzet, zsibbadás, szaglási, hallási, látási ~k ...

hányinger, hányás - az agyhártyaizgalom jeleként és nem gyomor-bélérintettség miatt
remegés, görcsök, izommerevség,
járásbizonytalanság, tántorgás, enyhén paretikus (bénulásos) mozgás, később akár súlyos bénulás is kialakulhat
memóriaromlás, ~k, víziók, tudatzavar ...

Depressziós tünetek a szülést követően gyakran lépnek fel(post partum blue), ezek 10-15%-a súlyosbodhat. A post partum depresszió pszichotikus tünetekkel járhat( hanghallásos ~k, bűnösségi téveseszmék)meglehetősen súlyos állapotot jeleznek, ...

A pupillatágításra használt kenocs vagy csepp atropint tartalmaz, amely túladagolva, vagy arra érzékeny betegeken okozhat tüneteket, például homályos látás, kipirulás, magas pulzus, izgatottság, jellegzetes kézmozgás, láz, akár ~, de a bor egészen száraz.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Depresszió, Pszichiátria, Szorongás, Daganat, Cukorbetegség?

◄ Hallójárat-gyulladás   Halpikkelybőrűség ►
 
RSS Mobile