Kezdőlap (Gyomorrontás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gyomorrontás

Betegségek  Gyomorrák  Gyomorsav

Gyomorrontás

A gyomorrontás elnevezés általánosan használt fogalom a gyomorral kapcsolatos rossz közérzet tüneteinek leírásánál. Az esetek legnagyobb részében a gyomorrontás nem komoly és könnyen megelőzhető vagy kezelhető jelenség.


Gyomorrontás: a gyomor leggyakoribb betegsége az akut gyomorhurut (gyomorrontás), amit izgató anyagok (túl sok alkohol, fűszer, egyes gyógyszerek), romlott étel vagy vírusfertőzés okoz. Fájdalommal, émelygéssel, hányással jár.

Heveny gyomorhurutos, gyomorrontásos betegek diétája

A beteg az első 24 órában nem kap enni, hogy a gyomor nyugalomba kerüljön, a folyadékpótlásról azonban gondoskodni kell.

Gyomorrontás
Tipikusan ünnepi betegség. A nagy mennyiségű étel vagy ital könnyen vezethet a gyomor 'túlterheléséhez'. Elsősorban az alkohol, az erős fűszerek, a túl savanyú vagy sós, nagyon zsíros, forró esetleg jeges ételek és italok jöhetnek szóba kiváltó tényezőként.

Gyomorrontás esetén a panaszok a diéta - keksz, ropi, főtt burgonya, rizs, sárgarépa - megtartásával rendszerint 1-2 napon belül rendeződnek. Itt is ügyeljünk a folyadék pótlására: enyhén cukrozott tea, víz fogyasztására. A főzelékekbe a szokottnál kissé több sót tehetünk.

~
A réti legyezőfű ~ és gyomorégés gyógyító szere, gyógyítja és csökkenti a gyomorsavtúltengést, valamint csillapítja a gyomrot. A réti legyezőfű gyakran még hatásosabb édesgyökérrel keverve.
Hasmenés ...

Nyári ~ok
A nyári időszak jellegzetes emésztő­rendszeri megbetegedése a köznyelvben gyomorfertőzésnek nevezett tünetegyüttes. A gyomorfertőzés fertőzött étel vagy ital fogyasztásával, vagy pedig fertőzött személlyel történő érintkezéssel terjed. A nyáron a megszokott higiénia...

~, hasfájás, hasmenés, hányás - a gyomor- és bélrendszeri fertőzések tünetei sokszor a higiéniás szabályok betartásával...
Nyári nyavalya - a hasmenés
Az egyik gyakori nyári betegség a hasmenés. Mit tegyünk, mit ehetünk a hasmenéses időszak alatt?

~, gyomorégés
Nagyobb ünnepek táján szinte elkerülhetetlenül többet és mást eszünk és iszunk, mint az év más napjain, és ez így van jól. Csakhogy ritkán maradunk büntetlenül, mert szervezetünk érzékeny műszerként jelzi, ha táplálékunk eltér a megszokottól.

~szerű (étvágytalanság, gyomor - májtáji fájdalom, hányás)
kis láz
izületi fájdalmak, ...

A ~ pontatlan kifejezés, ami alatt mindenki mást ért. A kifejezés az emésztőrendszerrel kapcsolatos problémák széles körét takarja, például a diszpepsziát (emésztési zavar), a hányingert és a hányást, a regurgitációt vagy azt az érzést, hogy csomó van a torokban (glóbusz-érzés).
Hasmenés ...

A ~ heveny általános rosszulléttel kezdődik. Étvágytalanság, hányinger, hányás követi.
A folyadékvesztés kiszáradáshoz vezethet. A bőr sápadt és ráncos lesz.
Veszélyek, lehetséges szövődmények: ...

A ~t a szokásosnál nagyobb mennyiségű, vagy rossz minőségű, romlott élelmiszer fogyasztása okozhatja. Némely esetekben pedig vírus. Tünetei között szerepel a rossz közérzet, gyomorfájdalom, vagy görcs, hányinger, hányás és hasmenés is.

A ~ diétája A '~', azaz gyomornyálkahártya-gyulladás nagyon gyakori betegség. Kiválthatja egy-egy bőséges étkezés, túl hideg, túl meleg, vagy túl fűszeres étel, gyógyszer, baktérium okozta fertőzés.

Egy egyszerű ~ esetén a diétás szempontok betartásával néhány nap alatt tünetmentesekké válhatunk:
- Hagyjuk, hogy a kóros béltartalom kiürüljön.
- Ne terheljük a szervezetet tartalmasabb étkezésekkel, csökkentsük a bél munkáját.

Kezdeti tünetek ~ra, vagy heveny vírusos megbetegedésre hasonlítanak: rossz közérzet, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés, hányás, hasi fájdalom, de kísérheti láz és izomfájdalom is.

De előfordulhat ~ miatti hasmenés, valamint az étrendben bekövetkezett változás, például amikor az elválasztásra kerül sor, anyatejről tápszerre vagy szilárd táplálkozásra térnek rá, nagyon valószínű, hogy a gyermek széklete pelenkakiütést fog kiváltani.

Gyermekek meghűlését, köhögését és ~át enyhítő forrázathoz áztassunk 10 percig 1-2 teáskanál szárított borsikafüvet, egy teáscsészényi forró vízben. A gyermek a forrázatból naponta legfeljebb 3 csészével igyon.

Nyáron gyakoribb a ~ és az ételmérgezés. A gyermekek a hányás és a hasmenés miatt könnyebben kiszáradnak. Mégis tilos hasfogót adni nekik! Ezek a gyógyszerek ugyanis csak lelassítják a bélműködést, emiatt pang a fertőzött béltartalom és mérgező anyagok szívódhatnak fel.

Heveny gyomorhurut (~)
IBS, a "rejtőzködő" betegség - Az irritált bél meggyógyítható!
Luftballon a hasam! ...

Rengeteg ezen kívül a nem felismert eset, mert a betegséget sokszor csupán ~-szerű tünetek és hőemelkedés kíséri.

-nek, egyszerü hevenyés ~ok azok, milyeneket éppen a gombák könnyen okozhatnak. A gombákban igen sok a viz (egész 90 %-ig), de gazdagok növényi fehérjében és zsirban is.

Mindazonáltal néhány roham még ugyanazon betegnél is olyan enyhe lehet, hogy ~sal téveszthető össze. Ez az egyik oka annak, amiért ezeket a betegeket nehéz felismerni.

a széklet egyéb rendellenességei, felfúvódás, fokozott gázképződés, ~, has feszülése, hasi telítettség érzése, haskörfogat növekedése, haspuffadás, szellentés
Szem: ...

-Görcsoldó - ~, hasmenés esetén.
-Gyulladáscsökkentő kenőcs (vényköteles) - napégés, medúzacsípés esetén.
-Hányáscsillapító - autóval, busszal vagy hajóval való utazás, ~, bélfertőzés esetén.
-Herpesz elleni kenőcs - herpeszre való hajlam esetén.

Az enyhébb, csak ~os tünetekkel járó esetek - különösen, ha csak egy-egy család tagjaira korlátozódnak a megbetegedések -, gyakran nem is kerülnek orvoshoz, így pontos statisztikák nem állnak rendelkezésre.

Ezeket a tüneteket gyakran kezdődő influenzának vagy ~nak tulajdonítják, és nem gondolnak CO jelenlétére. A későbbiekben keringési tünetek is megjelennek, ilyen a szívdobogás érzése, vérnyomásesés, esetleg szívritmuszavar.

A gyömbér az egyik legkiválóbb orvosság az utazási rosszul­lét és a ~ ellen. Egyes vizsgálatok szerint korántsem marad el hatékonyságban bizonyos hányinger elleni gyógysze­rek mögött.

Heveny és krónikus, valamilyen infekció (fertőzés: baktériumok, bélférgek) vagy ~ (nehéz túl fűszerezett, zsíros, össze nem illő ételek) következtében létrejövő formáját különböztethetjük meg, melynek során az egészen vízszerű állagtól az 'csak" laza szerkezetig változhat a széklet állaga, ...

A székrekedés, a ~, bármilyen felső légúti hurut, vírusfertőzés komoly hasfájást okozhat, hogy csak a leggyakoribb okokat említsem.

"A hasi görcs okozta fájdalom más jellegű, mint a fejfájás vagy az emésztési probléma, mint például a ~. Nálam ez egy speciális fájdalom - és azt hiszem, speciális kezelést igényel."
Mindannyian egyéni módon érzékeljük testünket és testünk szükségleteit.

Korai tünetek általában ritkán jelentkeznek, s ha vannak is, általánosak, tehát akár egy "banális ~" tüneteihez is hasonlíthatnak.

A köznyelvben ~nak nevezett betegség mögött az esetek többségében is valamilyen bakteriális fertőzés szokott állni, de vírusok, gombák és paraziták is okozhatnak ételfertőzést vagy -mérgezést.

A tünetek alapján sokszor ~ra vagy vírusfertőzésre gondolnak és nem is kérnek rögtön orvosi segítséget. Mivel azonban a kialakult ijesztő állapot nagyon gyorsan rosszabbodik, előfordulhat, hogy mire a beteg szakszerű ellátást kapna, ún. anafilaxiás sokkban meghal.

A természetgyógyászat a hagymáját és a föld feletti részeit egyaránt alkalmazza ~, puffadás és kólika ellen. Emellett baktériumölő és rákellenes hatással is bír. A medvehagyma egészségügyi hatásai tehát nagyjából a fokhagymáéval egyeznek meg.
A medvehagyma egészségügyi előnyei ...

A gastrointestinalis szindróma terápiája tüneti. Ezek a gombák "~os" tüneteket okoznak, lefolyásuk viszonylag enyhébb. Orvosi szén minden esetben adandó, és amennyiben a beteg magától nem hány, meg kell kísérelni a hánytatást, illetve gyomormosást is végeznek.

A kiváltó tényezők skálája széles: a napsütéstől az esőig, ~tól a stresszig, a fertőző betegségektől a menstruáció ideje alatti megterhelésekig. Ez a fajta bőrkiütés csak akkor fertőző, ha a hólyagocskák éppen jelen vannak, vagy a bőr gyulladt.

Minderről általában nem a hasmenés, a ~ vagy a még súlyosabb betegségek jutnak eszünkbe, pedig ha mediterrán úti célt választunk, ezekkel a veszélyekkel is számolnunk kell. Ha igazán tudatos utazók vagyunk, tervezzünk előre! ...

Akut hasnyálmirigy gyulladás súlyos ~ képében jelentkezik
Enyhe folyamattól súlyos - halálos betegségig terjed
Ok: epekövesség - alkoholizmus ...

Hogy a rég várt nyaralást ne rontsa el ~ vagy tengeribetegség
Írta dr. Vásárhelyi Barna
Fotó/illusztráció: Baranyai András ...

Csak ha nagyon zsíros, mert könnyen ~t okoz. A megoldás: Bilagit !
Írta: Vendég ...

Gyomorégés Gyomorégés,gyomorégés ellen,gyomorégés kezelése,gyomor fájdalom,~,raflux, gyomor égés, gyomorégés okai
Gyomorégés
Mi a gyomorégés?

rendszerint loperamid tartalmú gyógyszereket reklámoznak, melyek az által hatnak, hogy lassítják a bélmozgást. Teljesen felesleges a fertőzéses hasmenésekben, "~" esetén bevenni, hiszen aminek ki kell mennie, menjen ki!
Idézem a loperamidok alkalmazási előiratából a javallatokat: ...

Ezért is fontos, hogy legyőzzük a szégyenérzetet és orvoshoz forduljunk. A tünetek gyakran megtévesztőek lehetnek, hihetjük, hogy csak átmeneti ~ról van szó, de ha a probléma állandósul, valószínűleg magától nem is fog elmúlni.

A hólyagcsoportok hullámokban jelentkeznek, így néhány már gyógyult, amikor újabbak tűnnek elő. Egyéb tünetek is jelentkezhetnek, például tipikus "influenzás" tünetek, láz, fejfájás, ~ előfordulhat. Ezek a tünetek gyakoribbak fiatal betegeknél.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hasmenés, Gyomorhurut, Fekély, Székrekedés, Hurut?

◄ Gyomorrák   Gyomorsav ►
 
RSS Mobile