Kezdőlap (Gyomorhurut)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gyomorhurut

Betegségek  Gyomorgyulladás  Gyomoridegesség

Gyomorhurut
A gyomorhurut a gyomornyálkahártya vérbősége, megduzzadása, redőzöttségének növekedése, izomzatának görcsös összehúzódása. A gyomorsav esetleges túltengése időnként erős savas böfögést okozhat. A heveny gyomorhurut többnyire váratlanul jelentkezik, és erős rosszulléttel kezdődik.


Gyomorhurut, Gyomorfekély
A gyomorhurut elsődleges tünete a gyomor felső részén egyre gyakrabban jelentkező éget érzés, amely később a mellkasra is átterjedhet, majd szorulást és hányingert okoz.

Gyomorhurut
A gyomornyálkahártya heveny vagy idült gyulladása. Az előbbit a gyomor megterhelése okozza, például fűszeres, zsíros ételek, édességek, szeszesitalok nagy mennyiségű fogyasztása, bizonyos gyógyszerek, mérgek etc.

GYOMORHURUT - LELKI OKAI
Függetlenül attól, hogy nem megfelelő táplálékot vagy 'emészthe­tetlen érzelmeket" nyelünk-e le, a gyomrunk erre mindig savképző­déssel reagál.

Gyomorhurut, bélhurut
Olvasva: 403
A télnek sok örömet tartogat számunkra, ám az ebben az évszakban gyakran előforduló gyomor- és bélhurut nem igazán tartozik ezek közé...

~, gasztritisz
A ~ (gasztritisz) a gyomrot bélelő nyálkahártya gyulladása. A gyomor belső borítása ellenáll az izgató ingereknek, és általában a nagyon erős savaknak is. Különböző okok miatt azonban mégis kialakulhat a nyálkahártya károsodása és gyulladása.

~
(Gastritis)
A gastritis a gyomornyálkahártya vérbősége, megduzzadása, redőzöttségének növekedése, izomzatának görcsös összehúzódása.

~ tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

~
Rövid leírás:
A ~ (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti. E megnevezés tág és bizonytalan fogalom, és meglehetős jelentészavar övezi.

~
Az akut ~ot általában fertőzött, romlott étel okozza. A panaszok az étel fogyasztása után 1-2 órával, vagy 1-2 napon belül jelentkeznek. Tünetei: gyomortáji nyomás, hányinger, hányás, hasmenés, étvágytalanság, rossz közérzet, hőemelkedés, láz.

A ~ heveny és idült formájának diagnózisához először is az életmódi tényezők pontos ismerete szükséges.

A ~ot számos tényező okozhatja: alkohol, a gyomorfal felszínes eróziója, Helicobacter pylori fertőzés, egyes gyógyszerek (a nem szteroid gyulladásgátlók), dohányzás, autoimmunbetegségek, ...

A nyugaton ~, bélhurutként diagnosztizált betegséget a kínai medicina szerint a nedves-hideg vagy a nedves-meleg okozza. Az előbbi változat többnyire hasmenéssel és gyenge hányással jár, emellett a beteg többnyire meleg nyugtató italok fogyasztására vágyik.

~ (gastritis)
A ~ a gyomor nyálkahártya-gyulladása vagy irritációja. Két formája van: az akut, amelyet az illető által fogyasztott étel vagy ital vált ki, és a krónikus, amely - különösen idős emberek esetében - fennálhat anélkül, hogy speciális eseményhez lehetne kötni.

~
A leggyakoribb betegségek egyike. Azon sokféle attentatum mellett, amelynek gyomrunk napról-napra ki van téve, a hajlandóság a Gy.-ra igen nagy, s lehet mondani, általános.
A Gy. lehet hevenyés és idült.

A ~os betegek közül savtúltengéses betegek étrendje egyezik a fekélybetegek számára javulás időszakában engedélyezett étrenddel. A savhiányos beteg fogyaszthat pörkanyagot bőven tartalmazó húsételt is, továbbá étkezéshez kevés bort, és szódavizet.

~ - gastritis, gastritis
gyomorkapu - pylorus, pylorus
gyomorsérv - hernia ventriculi, gastrokele, gastrocele, ...

~
A ~ valójában általános elnevezés, amelyet a gyomor nyálkahártyáját érintő különféle betegségekre használnak. Alapvetően három fő típusa létezik: heveny, krónikus - idült - valamint atrófiás. Ez utóbbi jellemzően az ötven év felettieket érinti.

A ~
A ~, azaz a gastritis a gyomornyálkahártya vérbőségét, megduzzadását, redőzöttségének növekedését, izomzatának görcsös összehúzódását jelenti.

~ (gasztritisz)
A ~ a gyomor nyálkahártyájának gyulladása.
A gyomor nyálkahártyája ellenáll az irritációnak, és általában a nagyon erős savaknak is. A gasztritisz során azonban a nyálkahártya sérül és begyullad.

~ - gasztritisz
A megbetegedés a gyomor nyálkahártyájának heveny gyulladását (gastritis acuta) jelenti.
Tovább...

~ (gasztritisz) ", Peptikus fekély (ulkusz) ", Gasztroözofágeális reflux "
122. FEJEZET - Gyomor-bél hurut
Vérzéses vastagbélgyulladás ", Sztafilokokkusz ételmérgezés ", Clostridium perfringens ételmérgezés ", Utazók hasmenése ", Kémiai ételmérgezés " ...

A ~ inkább tompa vagy görcsös fájdalommal jár, míg a fekélybetegség (amely általában a nyombélben keletkezik, s csak ritkán a gyomorban) inkább éles, hasító fájdalmat okoz, rendszerint az étkezéstől függően. Kevésbé ismert, hogy a savhiány is okozhat panaszokat.

A ~ és a peptikus fekély kezelésében használatos szerek közül sok alkalmazható a gasztroözofágeális reflux megelőzésében és kezelésében is. Savközömbösítők szedése lefekvés előtt például gyakran hasznos.

A heveny ~ általános tüneteket (gyengeség, fejfájás, hőemelkedés stb.) és gyomorbélrendszeri panaszokat (lepedékes, fehér nyelv, hányinger, hasmenés, teltségérzés satöbbi okozhat.

- Óriásredős ~ / Menetrier gastritis /
Az endoscopos kép és a szövettani lelet alapján mondható ki a diagnózis.

Gasztritis - ~
Oka: különböző külső tényezők: alkohol abusus
túlzott étkezés ...

a ~nál hevesebb és nagyobb foku lobos folyamat a gyomorban; mig az utóbbinál csak a nyálkahártya a megbetegedés székhelye, addig a Gy.-nál a gyomor mélyebb rétegeire is átterjed a folyamat. A Gy.

Használható megfázások, láz, allergia, pollen és szénanátha, ~, bélhurut, húgyúti és légzőszervi megbetegedések, a méh, a hüvely, és a petefészek rákos és egyéb betegségei, prosztatagyulladás és rák, orrvérzés, Tbc, tüdővérzés, egyéb tüdő megbetegedések, csontvelőgyulladás, ...

Gyomorsav túltengésére, refluxra, ~ra, a fehér akácvirág tea jó, naponta ajánlok egy csészével. A fehér akác mellett hat hétig orbáncfű teát kell inni esténként lefekvés előtt, ez nyugtatja a gyomoridegeket.

Reflux betegség leggyakoribb kiindulási alap oka általában a megemelkedett savtermelés, és epe kiválasztás, ~, gyomorfekély, nyombélfekély, a candidabetegség, Helycobacter pylori fertőzés létrejötte, ill. ritkább esetben (pl. májcirrózis során kialakuló) a nyelőcső visszér.

Testi tünetek a gyomorgyulladás, ~ étvágytalanság, májnagyobbodás és zsugorodás, idegrendszeri zavarok, ideggyulladás, az ideg- és agysejtek elhalása, súlyosabb esetben agy-zsugorodás, látászavarok, szívelégtelenség, aritmia, magas vérnyomás, érgyulladás, agyvérzés, kóros vesezsugorodás, ...

Ezek a tünetek sokszor refluxbetegséghez (gyomorégéshez, savastúltengéshez), krónikus ~hoz, bélhuruthoz vezetnek. Közel fél millióra tehető Magyarországon azon betegek száma évente, akik a fenti tünetek miatt keresik fel az orvosukat.

- Ismert rákmegelőző állapotok ellenőrzése (pl. Barrett's nyelőcső, súlyos idült ~)
- Közvetlen megtekintést és szövettani mintavételt igényelő eltérések (pl. polypok, gyomorfekély, nyelőcső- gyomor szűkület).
Hogyan történik a gyomortükrözés (gastroscopia)?

Más esetekben előfordulhat, hogy a szívinfarktus más betegségre hasonlít, akár mint a ~, szédülés vagy hátfájás. Lehetséges, hogy az infarktussal járó kellemetlen érzés néhány óra után elmúlik, de ez nem azt jelenti, hogy a szív nem sérült.

A helikobakter fertőzés, illetve a ~ és a peptikus fekély, majd ennek szövődményeként kialakuló gyomorrák közötti ok-okozati kapcsolatot azonban csak 1983-ban bizonyította Marshall és Warren.

Idegrendszeri gyulladás.
Érgyulladás, hematológiai eltérések.
~, nyelőcsőgyulladás, máj- és hasnyálmirigy-gyulladás, fekélyes vastagbélgyulladás.
Bőrjelenségek.
Szívhártya-, és szívizomgyulladás.

Erősítő, vértisztító, vizelethajtó hatású. Hólyaghurut, reuma, köszvény, bőrbetegségek, hajhullás, magas vérnyomás, ~ kezelésére igen hatékony gyógyír. Elkészítése: 3 teáskanál teafüvet forrázzunk le egy csésze vízzel, 10 perc után szűrjük le. Vértisztító, mert alaposan átmossa a veséket.

gyomor, gyomor- és bélfertőzések, gyomorégés, gyomorérzékenység, gyomorfájás, gyomorfekély, ~, gyomoridegesség, ingerlékeny gyomor, reflux
Bezár
Minden szűrés törlése ...

Vannak házi diagnosztikára ajánlott, nőgyógyászati, húgyúti fertőzések, gyomorfekély, ~, gyomorrák, prosztata- és vastagbélrák kimutatására nagyon egyszerűen használható otthoni tesztek.

A szénsavas vizek ivókúraként alkalmazva fokozzák a gyomor sósavtermelését, elősegítik a víz felszívódását és a gyomor kiürülését. Kiválóak idült ~ kezelésére és kiemelkedő a vízhajtó hatásuk is.

~, gyomorfekély, hányinger, hányás, gyomorfájás, étvágytalanság,
ajak-, nyelv-, gége-, nyelőcső, gyomor-, máj- és hasnyálmirigyrák gyakorisága emelkedett az alkohol az idegrendszert is károsítja, így érzészavarok jelenhetnek meg (polyneuropathia), ...

hogy az orrban pangó fertőzött váladék a garat falán lecsorogva az orrmandula a torokmandula vagy a fülkürtön keresztül a középfül gyulladását idézze elő, hogy a kórokozók a légutakban előre haladva légcsőhurutot majd tüdőgyulladást hozzanak létre, vagy a lenyelt váladék hasfájást, ~ot ...

Szükségessé válhat ezen salakanyagok művese-kezeléssel történő eltávolítása a szervezetből, az úgynevezett hemodialízis. Kevesen tudják, de a dohányzás hatására fokozódik a gyomorsavtermelés, melynek hatására idült ~, több esetben gyomorfekély alakul ki.

A tartósan nagy mennyiségben fogyasztott alkohol jelentős kalória bevitelt jelent, elhízáshoz vezet, váratlan hypoglycaemias rosszullétet okozhat és az alkohol egyéb ártalmai (máj-, hasnyálmirigy-, szívizom-, központi és környéki idegrendszer károsodás, ~, stb.) is előbb-utóbb ...

A belgyógyászati betegségek közül heveny ~, epehólyag-gyulladás, alacsony vércukorszint, mellékvese-elégtelenség is előidézheti. A szemészeti, belgyógyászati betegségek okozta szédülés inkább bizonytalansággal, labilitásérzéssel, imbolygó járással jár együtt.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hurut, Fekély, Cukorbetegség, Fertőző betegség, Mérgezés?

◄ Gyomorgyulladás   Gyomoridegesség ►
 
RSS Mobile