Kezdőlap (Gombás köröm)

 Betegségek 

  » »
 
   

Gombás köröm

Betegségek  Gombás fertőzés  Gombás megbetegedés

-KRÓNIKUS GOMBÁS KÖRÖMHÁZGYULLADÁS
...
Posted by Dr. Bauer Bela at 16:27 345 678 ...


Gombás körömfertőzés
A gombás körömfertőzés szintén nagyon gyakran fordul elő. Kialakulására hajlamosíthat például cukorbetegség, valamint a köröm sérülésével járó állapotok. A kéz vagy a láb körmei is megbetegedhetnek.

Gombás körömfertőzés
Harc a gombák ellen - A gombaellenes szerekről ...

A gombás köröm és láb
Színe sárgás, fénytelen, homályos, (néha fehéres vagy zöldesbarna), a szabad éle megvastagodik, és az elszíneződés lassan az egész körömre ráterjed.

Az atlétaláb, 'zsoké viszketés' és a gombás köröm fertőzések gyakori fertőzések (a népesség kb. 10%-a szenved láb és körömgomba fertőzésben), amelyek egyik személyről a másikra terjedhetnek.

A kézen jelentkező gombás körömfertőzés általában nem okoz panaszokat, de amellett, hogy csúnya. romolhat a kéz finom tapintási funkciója.

A láb körmein sokkal gyakrabban keletkeznek gombás körömbetegségek, mint a kéz körmein. A körmökön látható jeleket mindig a szervezetet ért zavar részjelenségének kell tekintenünk.

Ha a lábkörmeink megvastagodtak, elszíneződtek, repedez­nek és töredeznek, valószínűleg gombás körömfertőzést kap­tunk, ami lábgombásodás kialakulásához vezethet.

A gombás köröm megvastagszik, sárgássá vagy fehéressé elszíneződik, eldeformálódik. Berepedezhet, illetve a körömágyról is leválhat. Orvoshoz általában az esztétikai probléma miatt fordulnak az érintettek.

Ha a használatukat túl korán abbahagyják, akkor a fertőzés nem szűnik meg teljesen, és a kiütés kiújul. A gombás körömre ciklopirox tartalmú körömlakk kenhető.

A gombás köröm szín- és formaváltozása szembeötlő. Gombásodásra tesz fogékonnyá a túlzott cukorfogyasztás és a gyengén működő immunrendszer. Apró fehér pöttyök, csíkok mechanikai sérülésre vagy cink-, szelén- és kálciumhiány jeleit tükrözik.

Lásd még: Lásd még: Gombás fertőzés, Körömgomba, Ekcéma, Bőrbetegség, Viszketés

Betegségek  Gombás fertőzés  Gombás megbetegedés

 
RSS Mobile