Kezdőlap (Gombamérgezés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gombamérgezés

Betegségek  Gombafertőzés  Gombás fertőzés

Gombamérgezés
TünetekA susulyka- és tölcsérgombából, gyilkos galócából készült ételek elfogyasztása után pár órával jelentkeznek a tünetek: könnyezés, nyálfolyás, pupillaszűkület, verejtékezés, hányás, gyomorgörcs, hasmenés, szédülés, zavartság, esetleg kóma.


Gombamérgezés tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

Gombamérgezés

Címkék: gombamérgezés, susulyka, párducgalóca, légyölő galóca, gyilkos galóca, papsapka gomba, muscarin, muscaridin, amatoxin ...

Gombamérgezés
A mindennapi életben gyakran előforduló alakja a mérgezéseknek, mely igen általános elnevezés alá fogva, tulajdonképen ma már nem mondható szigoruan tudományosnak.

A gombamérgezéses esetek száma erősen függ az időjárástól: száraz, forró nyarakon, illetve az esős, de hideg hónapokban kevés a gomba, ilyenkor ritkábban fordul elő gombamérgezés. Annál inkább megszaporodik számuk a csapadékban gazdag, meleg időszakokban.

A ~ tünetei az elfogyasztott gombától függenek, többségében gyomor-bélrendszeri megbetegedésről van szó, de a vszélyesebb gombák az idegrendszerre is hatnak.
Kezdeti tünetek: ...

~ek
Miért fontos?
A ~ek hátterének, okának és a mérgezést okozó fajok alapvető ismerete az egyik legfontosabb kérdés a nagygombákkal foglalkozó érdeklődő számára.

A ~ tünetei:
A gomba fogyasztása és a tünetek megjelenése között eltelt (lappangási) idő széles skálán mozog, 15 perc ugyanúgy lehet, mint 17 nap.

A ~ típusai
Három alaptípust különböztetünk meg: a sejtmérgezéseket, az idegrendszerre ható és a gyomorbél rendszeri tüneteket okozó mérgezéseket.
1. A sejtmérgezések legfontosabb fajtái ...

~:A ~ számtalan különböző gombafajta fogyasztásának következményeként kialakulhat. A mérgezési potenciál a gomba növekedési szezonjától és a főzéstől függően az adott fajon belül is eltérő. A legtöbbInocybefaj és néhányClitocybefaj esetében a veszélyes anyag a muszkarin.

~ esetén a tisztított szilimarint a gyors hatás érdekében közvetlenül a véráramba, intravénásan adagolják (erre a célra speciális injekciós kiszerelés van forgalomban). Időben végzett beavatkozással a halálozási arány jelentősen csökkenthető.

~ vagy ételmérgezés?
~re utalhat, ha a hányás, hasi görcs mellett esetleg pupillaszűkületet, arckipirulást, nyáladzást, hallucinációt vagy érzékcsalódást, sárgaságot, esetleg ájulást is tapasztalunk.

~, mérgező növények
~ vagy egyéb mérgező növény miatti mérgezés gyanúja esetén a tünetek az elfogyasztott fajtától függően különböznek.

- ~
tünetek:
- étel elfogyasztása után 2 órától 10-12 óráig tartó idő elteltével gastroeneritises és részegséghez hasonló tünetek, ...

A ~ veszélyei
Az őszi gombaszedés utáni veszélyekre hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Azt ajánlják, az összegyűjtött gombákat minden alkalommal mutassák meg gombavizsgálónak, hogy elkerüljék a mérgezéseket.

~
A gombafogyasztással kapcsolatosan a legnagyobb veszélyt a ~ jelenti. Hazánkban minden esztendőben egyre több ~t regisztrálnak. Ez különösen igaz az esős, nedves nyarakra és a melegebb őszi napokra.

~ (Cortinarius faj)
Idős betegek érsebészeti beavatkozások (pl. angioplasztika) során koleszterin-embolisatiót szenvedhetnek.
Ezt az állapotot a vese csökkenő működése és a szisztémás embolisatio jelei (livedo reticularis, perifériás cyanosis) jellemzik.

~ek
Drogok jelentősége az oxyológiában
Distorsio, luxatio, nagy kiterjedésű lágyrész zúzódás
Csöves csontok törésének tünetei, helyszíni ellátásuk
A gerinc és a medence mechanikus sérülései, ellátásuk
A fej mechanikus sérülései, oxyológiai ellátásuk ...

A leggyakoribb tényezők a vírusok (50-60 százalék), a gyógyszerek (paracetamol), a mérgek és egyéb okok, például ~ (gyilkos galóca). Az akut esetek körülbelül 20 százalékában a kórok ismeretlen marad.

Hogyan védekezzünk a ~ ellen?
Sokan úgy járnak gombászni az erdőbe, mezőbe, hogy egyáltalán nem értenek a gombákhoz, ezért szinte elkerülhetetlen, hogy egy-egy mérgező fajta is a kosárba kerüljön.

Ezek közül legismertebb a ~, de savak, lúgok és a csak ipari szeszként emlegetett, emberi fogyasztásra veszélyes alkohol is ide tartozik.

A heveny májelégtelenséget sok minden, így vírusfertőzés, ~ (pl. gyilkos galóca), illetve bizonyos gyógyszerek túladagolása, mellékhatása okozhatja.

Romlott étel fogyasztása, gyomorfájás, hányás, hasmenés. A bacilusok toxinjai szaporodnak. Magas láz, hasmenés.
~. Galóca.
halálos
Nagyon erős gyomorfájdalom, görcs, remegés, szapora pulzus. Nem tud hányni. OMSZ, hánytatás.

Krónikus májgyulladás (hepatitisz) kiegészítő kezelésére, májcirrózis - a máj kötőszövet-gyarapodásával majd zsugorodásával járó degeneratív elváltozásnál zsírmáj akut, toxikus eredetű májbántalmak: alkohol- és ~ hosszan tartó gyógyszerszedés mellett a májkárosodás ...

A heveny májelégtelenséget, mely nagy kiterjedésű májsejt elhalással jár, leginkább A és B vírus okozza, de hasonló elváltozások alakulnak ki például paracetamol (acetaminophen) túladagolás, ~ esetén is, gyakran csak a transzplantáció az egyetlen mód a beteg megmentésére.
Oldalak: 1 ...

Az Amanita muscaria nem pszilocibint, hanem gombaatropint, bufotenint vagy muscimolt tartalmaz. Egy másik gyakori amanita faj, az Amanita phalloides (gyilkos galóca) felelős a ~ek jelentős százalékáért, a benne lévő phallidin halálos kimenetelű májkárosodást okoz.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Mérgezés, Csonttörés, Csonttörések, Diabétesz, Infarktus?

◄ Gombafertőzés   Gombás fertőzés ►
 
RSS Mobile