Kezdőlap (Golyva)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Golyva

Betegségek  Golfkönyök  Gombafertőzés

Golyva
A pajzsmirigy megnövekedés által kialakuló duzzanatot a nyakon, golyvának hívunk. A duzzanat a legtöbb esetben puha, de előfordul csomós, kemény állapotban is. A golyva egészen nagyra is megnőhet, nyomhatja a légcsövet.


Golyva (strúma)
A pajzsmirigy megnagyobbodása. Kialakulásában a jódhiánynak fontos szerepe van. Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak strúmát. Nem feltétlenül jár a pajzsmirigy funkcióváltásával, azonban hipotireózis és hipertireózis is kialakulhat.

Golyva, struma
A pajzsmirigy - amely az alapanyagcserét szabályozza - a gége alatt helyezkedik el, s nem látható. Láthatóvá akkor válik, ha megnagyobbodik és kialakul a golyva. Ez azt mutatja, hogy zavar van a pajzsmirigyhormon képződése és hatása közötti szabályozásban.

Golyva - kialakulásának lelki okai
Ha megnagyobbodott a jódtartalmú serkentőanyagokat termelő szerv, akkor abból kell kiindulni, hogy megnövekedett az 'üzemanyag-szükséglet".

golyva
(struma), a nyak elülső és oldalsó részein fekvő pajzsmirigynek megnagyobbodás, mely néha oly fokot érhet el, hogy emberfejnyi nagyságban lóg le a mellre s hátra vethető a beteg hátára.

golyva
Nyaki duzzanat a pajzsmirigy kóros megnagyobbodása folytán, egyes madarak kiálló gégéje vagy begye.
Délszláv jövevényszó: horvát gljiva (golyva).

Golyva (Struma)
A pajzsmirigy megnagyobbodása. A golyva járhat fokozott, csökkent vagy normális hormontermeléssel. Meglétére a vér jódszintjéből, a pajzsmirigy izotópjódot megkötő képességéből, az alapanyagcsere meghatározásából, továbbá jellegzetes tüneteiből következtethetünk.

Golyva
A pajzsmirigy olyan megnagyobbodása, melyet nem kísér sem hyper-, illetve hypothyreosis, a világ lakosságának mintegy 5%-a szenved endemiás golyvában, ezek közül 75% olyan jódhiányos területen él, ahol a jódot nem pótolják a táplálékkal.

Golyva
BNO kód:
E01
A betegség lényege:
A betegség a pajzsmirigy állományában kialakult göbös elváltozást jelenti. A legtöbb esetben a pajzsmirigy működésében nincs zavar, a göbök jelentősége, hogy bizonyos esetekben nyomási tüneteket okozhatnak (légcsőre, nyelőcsőre).
A betegség oka: ...

Basedow-kór (golyva)

Címkék: Basedow-kór, autoimmun betegség, pajzsmirigy, tiroxin, golyva, szem kidülledése, hormonkezelés ...

Basedow-kór (diffúz thyreotoxikus golyva, Graves-kór, Graves-Basedow kór)
Mi ez a betegség? ...

Golyva, más néven strúma
Golyvának vagy strúmának hívjuk a megnagyobbodott pajzsmirigyet. A pajzsmirigy a nyak elülső részén helyezkedik el, pajzsmirigy hormont termel, mely a szervezet kémiai működésének ütemét, az anyagcserét szabályozza.

Mi a golyva ?
A pajzsmirigy megnagyobbodását nevezzük így. Ismertebb neve strúma. Anatómiai szempontból a nyak az egyik legösszetettebb testtáj . A nyakon, a gége alatt, a légcső két oldalán helyezkedik el a pajzsmirigy . A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy igen fontos hormonokat termelnek.

A göbös golyva kezelése
Gyógyszeres kezelés: a már kialakult göbös pajzsmirigy elváltozások jóddal, pajzsmirigyhormonnal való kezelése korlátozott lehetőségekkel jár. Utóbbi hosszantartó alkalmazását sokan vitatják, átmenetileg azonban sokszor megkíséreljük.

Golyvaműtét után, izotóp- vagy gyógyszeres kezelés következményeként is felléphet.
Ritkán az agyalapi mirigy elégtelen működése okozza.
TÜNETEK ...

golyvaképződés, vitalitási problémák, száraz bőr, törékeny haj
Nátrium
sajt, hal, zöldségek, sárgarépa, fehérrépa, só, marhahús, vese, velő ...

golyva, általában bármely szöveti megnagyobbodás, az orvosi gyakorlatban a pajzsmirigy kóros elváltozására alkalmazzák e megnevezést.
Találatok Magyarázat
Hashimoto struma
másnéven Hashimoto thyreoiditis.

Euthyreoid golyva
Általános jellemző
A pajzsmirigy olyan megnagyobbodása, mely nem jár együtt klinikai és laboratóriumi eltérésekkel.

A jódhiány a golyva kiváltásán túl csökkenti a testi és szellemi teljesítőképességet is. A legújabb kutatások szerint, ha egy terhes nő az első hónapokban jódhiányos, akkor a születendő gyermekének akár 10-15 ponttal is csökkenhet az IQ-ja.

Struma
golyva
A pajzsmirigy megnagyobbodása, ami előfordulhat normális hormontermelés mellett (euthyreoid struma) vagy megváltozott hormontermelés mellett, például ha megnő a pajzsmirigy-hormon igény. (pubertás, terhesség, climax, stb)
Subglottis ...

A struma, vagy golyva a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti csupán, ami már a gyermekkorban is észlelhető lehet.

Toxikus noduláris golyva
A toxikus noduláris golyva esetén a pajzsmirigyben egy vagy több csomó túl sok pajzsmirigyhormont termel, és nincs a tireoidea-stimuláló hormon szabályozása alatt.

A fej-nyak területén történő ingerlés esetén a fülben lévő idegentest vagy golyva lehet az ok.
A mellkas területén nyelőcsőfekély, reflux, tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, szívinfarktus, szívburokgyulladás lehet a kiváltó ok.

A juvenilis hyperthyreosis általában Basedow-kór következménye, melyet diffúz golyva, thyreotoxicosis és ritkán infiltrativ ophthalmopathia jellemez. Az autoimmun chronicus thyreoiditis a stimuláló antitestek okozzák.

Nyaki duzzanat - golyva.
A pajzsmirigy-túlműködés egyszerű vérvétellel kimutatható, mely jód-izotópos vizsgálattal egészülhet ki. Orvosod dönti el, hogy szükséges-e gyógyszeres kezelés. Enyhébb esetben érdemes kipróbálnod néhány házi gyógymódot.

Sebészi beavatkozás szükséges lehet nagy golyva esetén is, vagy ha a beteg a hipertireózisban alkalmazott gyógyszerekre allergiás, vagy súlyos mellékhatások jelentkeznek. Ezzel a kezeléssel a betegek több, mint 90%-a végleg megszabadul a hipertireózistól.

A dohány is golyvakeltő növény. A dohányfüstben tiocianát található, amit, ha belégezünk, akkor az pajzsmirigyet jódszegénnyé teszi, és a struma növekszik. A tiocianát gátolja a pajzsmirigy jódfelvételét és az anorganikus jodid szerves formába történő átmenetét (organifikáció, hormonképzés) ...

A műtét egyértelműen javasolt, ha a nagy golyva nyomja a légcsövet és/vagy a nyelőcsövet. A túlműködő pajzsmirigy vérellátása is fokozott, a vérzésveszély megnőhet, ezért a műtét előtt a pajzsmirigy működését lehetőség szerint normalizálni kell.

Uninodularis toxicus golyva (Plummer-kór)
Vasopressin túltermelés syndromája (SIADH)
Vasopressin-túltermelés szindrómája - SIADH
VIPoma (Verner-Morrison szindróma) ...

Hormonális okok között a leggyakoribb a pajzsmirigy tiroxin nevű hormonjának túltermelődése, mely egyéb testi jellegzetességekkel (nyaki duzzanat: golyva, struma illetve kissé kidülletdő szemek, stb) valamint jellegzetes laboratóriumi eltérésekkel jár.

Jódhiányos golyva
Jóindulatú és ártalmatlan szívzörejek
Jóindulatú gégedaganatok
Jóindulatú melléküreg-daganatok
Jóindulatú prosztata-daganat
Jóindulatú szívdaganatok
Jóindulatú tüdődaganat
Jóindulatú zsírszöveti daganat
Jóindulatú zsírszöveti daganat
Jóslófájások ...

A sóshartyáni Jódaqua bőséges jódtartalmával hatékonyan alkalmazható a jódszegény vidékeken a jódhiányos golyva megelőzésére (naponta 1 kávéskanálnyi adagban). Az egyik legismertebb gyógyvíz a Salvus víz, melynek kedvező hatását a gyomorsav-túltengésben szenvedők ismerik leginkább.

Német nyelvterületen golyva és más pajzsmirigybetegségekben is használják.

2. Ragadós galaj (Galium aparine)
Kullancsfű, ragadáncs, ragadvány, koldustetű, buzdor ...

struma - strúma, golyva, goiter
struma nodosa - csomós strúma, Megnagyobbodott pajzsmirigy, amely csomókat tartalmaz., nodular goiter
stupor - stupor ...

Magas értékek esetén pajzsmirigy-túlműködésről van szó, amelynek tünetei: nyugtalanság, golyvaképződés, heves szívdobogás, reszketés és súlycsökkenés.- a farkaséhség ellenére. Csökkent működés esetében fáradékonyság, apatikus viselkedés, hízálép fel - a kis mennyiségű táplálékfelvétel ellenére.

diffúz, egyenletesen megnagyobbodott, göb nélküli golyva
pajzsmirigy-megnagyobbodás egy önálló göbbel
többgöbös struma ...

Mellékhatások: hányinger, hányás, tremor, zavartság, gátolt pajzsmirigy-funkció-golyva, polyuria - nephrogen diabetes (ADH hatástalan), chr. interstitialis nephritis, hízás ...

a mellhártyára, a központi idegrendszerre, lásd agyhártyagyulladás (meningitisz), a nyirokrendszerre, például a golyva (struma) vagy a görvélykór (scrofula) (amikor a betegség a nyak mirigyeit támadja meg), valamint a keringési rendszerre (miliaris tbc) lásd Hivatkozások és jegyzetek.

A szerzők az irodalmi ritkaságként észlelt amyloid golyva esetük kapcsán adnak áttekintést a kórkép eredetéről, klinikumáról, ...
373. A kötőhártya allergiás betegségeinek sejtes és molekuláris alapjai ...

Ha pedig sóznunk kell, akkor használjunk jódozott sót. Nem azért, mert az kevésbé káros, hanem azért, mert Magyarország - kis kivételtől eltekintve - jódszegény, a jódhiány pedig növeli a golyva kialakulásának kockázatát. Jódot pótolni jódozott só használatával a legkönnyebb.

Felismerését követően fél-egy éven belül biztosan halálos kimenetelű. Nem ritkán többgöbös golyva szerepel az anaplasztikus rákos betegek kórelőzményében. A daganatosan átalakult göb általában kemény, környezetével összekapaszkodott.

Ennek hiányában a pajzsmirigy-hormonok nem képződnek kellő mennyiségben, az agyalapi mirigy serkentő hatására egyre nagyobbak lesznek és kialakul a régről ismert golyva. A jódozott só bevezetésével ez a betegség gyakorlatilag megszűnt.

Ha fiatalkorban tiroxinhiány lép fel, az igen súlyos testi-szellemi visszamaradottsággal jár: a kretenizmus nevű betegséghez vezet. A hormonok nem megfelelő működéséért a szervezet jódhiányos állapota is felelős lehet. Ilyenkor endémikus golyva alakul ki.

A Wolff-Chaikoff hatás következtében a feleslegesen bevitt jód pajzsmirigyen belül a jód megkötésének gátlásához vezet, ami tartós túladagolás esetén a pajzsmirigy alulműködését és golyva kialakulását is okozhatja.

A pajzsmirigy alulműködés a következő tünetekkel jár: rossz izomtónus, fáradtság, fokozott érzékenység a hidegre,székrekedés, depresszió, izomgörcsök, ízületi fájdalom, golyva, vékony, törékeny körmök, durva haj, sápadtság, csökkent izzadás, száraz, viszkető bőr, súlygyarapodás, vízvisszatartás, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Pajzsmirigy, Daganat, Cukorbetegség, Vesebetegség, Jódhiány?

◄ Golfkönyök   Gombafertőzés ►
 
RSS Mobile