Kezdőlap (Golyva)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Golyva

Betegségek  Golfkönyök  Gombafertőzés

Golyva
A pajzsmirigy megnövekedés által kialakuló duzzanatot a nyakon, golyvának hívunk. A duzzanat a legtöbb esetben puha, de előfordul csomós, kemény állapotban is. A golyva egészen nagyra is megnőhet, nyomhatja a légcsövet.


Golyva (strúma)
A pajzsmirigy megnagyobbodása. Kialakulásában a jódhiánynak fontos szerepe van. Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak strúmát. Nem feltétlenül jár a pajzsmirigy funkcióváltásával, azonban hipotireózis és hipertireózis is kialakulhat.

Golyva, struma
A pajzsmirigy - amely az alapanyagcserét szabályozza - a gége alatt helyezkedik el, s nem látható. Láthatóvá akkor válik, ha megnagyobbodik és kialakul a golyva. Ez azt mutatja, hogy zavar van a pajzsmirigyhormon képződése és hatása közötti szabályozásban.

Golyva - kialakulásának lelki okai
Ha megnagyobbodott a jódtartalmú serkentőanyagokat termelő szerv, akkor abból kell kiindulni, hogy megnövekedett az 'üzemanyag-szükséglet".

golyva
(struma), a nyak elülső és oldalsó részein fekvő pajzsmirigynek megnagyobbodás, mely néha oly fokot érhet el, hogy emberfejnyi nagyságban lóg le a mellre s hátra vethető a beteg hátára.

~
Nyaki duzzanat a pajzsmirigy kóros megnagyobbodása folytán, egyes madarak kiálló gégéje vagy begye.
Délszláv jövevényszó: horvát gljiva (~).

~ (Struma)
A pajzsmirigy megnagyobbodása. A ~ járhat fokozott, csökkent vagy normális hormontermeléssel. Meglétére a vér jódszintjéből, a pajzsmirigy izotópjódot megkötő képességéből, az alapanyagcsere meghatározásából, továbbá jellegzetes tüneteiből következtethetünk.

~
A pajzsmirigy olyan megnagyobbodása, melyet nem kísér sem hyper-, illetve hypothyreosis, a világ lakosságának mintegy 5%-a szenved endemiás golyvában, ezek közül 75% olyan jódhiányos területen él, ahol a jódot nem pótolják a táplálékkal.

~
BNO kód:
E01
A betegség lényege:
A betegség a pajzsmirigy állományában kialakult göbös elváltozást jelenti. A legtöbb esetben a pajzsmirigy működésében nincs zavar, a göbök jelentősége, hogy bizonyos esetekben nyomási tüneteket okozhatnak (légcsőre, nyelőcsőre).
A betegség oka: ...

Basedow-kór (~)

Címkék: Basedow-kór, autoimmun betegség, pajzsmirigy, tiroxin, ~, szem kidülledése, hormonkezelés ...

Basedow-kór (diffúz thyreotoxikus ~, Graves-kór, Graves-Basedow kór)
Mi ez a betegség? ...

~, más néven strúma
Golyvának vagy strúmának hívjuk a megnagyobbodott pajzsmirigyet. A pajzsmirigy a nyak elülső részén helyezkedik el, pajzsmirigy hormont termel, mely a szervezet kémiai működésének ütemét, az anyagcserét szabályozza.

Mi a ~ ?
A pajzsmirigy megnagyobbodását nevezzük így. Ismertebb neve strúma. Anatómiai szempontból a nyak az egyik legösszetettebb testtáj . A nyakon, a gége alatt, a légcső két oldalán helyezkedik el a pajzsmirigy . A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy igen fontos hormonokat termelnek.

A göbös ~ kezelése
Gyógyszeres kezelés: a már kialakult göbös pajzsmirigy elváltozások jóddal, pajzsmirigyhormonnal való kezelése korlátozott lehetőségekkel jár. Utóbbi hosszantartó alkalmazását sokan vitatják, átmenetileg azonban sokszor megkíséreljük.

~műtét után, izotóp- vagy gyógyszeres kezelés következményeként is felléphet.
Ritkán az agyalapi mirigy elégtelen működése okozza.
TÜNETEK ...

~képződés, vitalitási problémák, száraz bőr, törékeny haj
Nátrium
sajt, hal, zöldségek, sárgarépa, fehérrépa, só, marhahús, vese, velő ...

~, általában bármely szöveti megnagyobbodás, az orvosi gyakorlatban a pajzsmirigy kóros elváltozására alkalmazzák e megnevezést.
Találatok Magyarázat
Hashimoto struma
másnéven Hashimoto thyreoiditis.

Euthyreoid ~
Általános jellemző
A pajzsmirigy olyan megnagyobbodása, mely nem jár együtt klinikai és laboratóriumi eltérésekkel.

A jódhiány a ~ kiváltásán túl csökkenti a testi és szellemi teljesítőképességet is. A legújabb kutatások szerint, ha egy terhes nő az első hónapokban jódhiányos, akkor a születendő gyermekének akár 10-15 ponttal is csökkenhet az IQ-ja.

Struma
~
A pajzsmirigy megnagyobbodása, ami előfordulhat normális hormontermelés mellett (euthyreoid struma) vagy megváltozott hormontermelés mellett, például ha megnő a pajzsmirigy-hormon igény. (pubertás, terhesség, climax, stb)
Subglottis ...

A struma, vagy ~ a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti csupán, ami már a gyermekkorban is észlelhető lehet.

Toxikus noduláris ~
A toxikus noduláris ~ esetén a pajzsmirigyben egy vagy több csomó túl sok pajzsmirigyhormont termel, és nincs a tireoidea-stimuláló hormon szabályozása alatt.

A fej-nyak területén történő ingerlés esetén a fülben lévő idegentest vagy ~ lehet az ok.
A mellkas területén nyelőcsőfekély, reflux, tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, szívinfarktus, szívburokgyulladás lehet a kiváltó ok.

A juvenilis hyperthyreosis általában Basedow-kór következménye, melyet diffúz ~, thyreotoxicosis és ritkán infiltrativ ophthalmopathia jellemez. Az autoimmun chronicus thyreoiditis a stimuláló antitestek okozzák.

Nyaki duzzanat - ~.
A pajzsmirigy-túlműködés egyszerű vérvétellel kimutatható, mely jód-izotópos vizsgálattal egészülhet ki. Orvosod dönti el, hogy szükséges-e gyógyszeres kezelés. Enyhébb esetben érdemes kipróbálnod néhány házi gyógymódot.

Sebészi beavatkozás szükséges lehet nagy ~ esetén is, vagy ha a beteg a hipertireózisban alkalmazott gyógyszerekre allergiás, vagy súlyos mellékhatások jelentkeznek. Ezzel a kezeléssel a betegek több, mint 90%-a végleg megszabadul a hipertireózistól.

A dohány is ~keltő növény. A dohányfüstben tiocianát található, amit, ha belégezünk, akkor az pajzsmirigyet jódszegénnyé teszi, és a struma növekszik. A tiocianát gátolja a pajzsmirigy jódfelvételét és az anorganikus jodid szerves formába történő átmenetét (organifikáció, hormonképzés) ...

A műtét egyértelműen javasolt, ha a nagy ~ nyomja a légcsövet és/vagy a nyelőcsövet. A túlműködő pajzsmirigy vérellátása is fokozott, a vérzésveszély megnőhet, ezért a műtét előtt a pajzsmirigy működését lehetőség szerint normalizálni kell.

Hormonális okok között a leggyakoribb a pajzsmirigy tiroxin nevű hormonjának túltermelődése, mely egyéb testi jellegzetességekkel (nyaki duzzanat: ~, struma illetve kissé kidülletdő szemek, stb) valamint jellegzetes laboratóriumi eltérésekkel jár.

Jódhiányos ~
Jóindulatú és ártalmatlan szívzörejek
Jóindulatú gégedaganatok
Jóindulatú melléküreg-daganatok
Jóindulatú prosztata-daganat
Jóindulatú szívdaganatok
Jóindulatú tüdődaganat
Jóindulatú zsírszöveti daganat
Jóindulatú zsírszöveti daganat
Jóslófájások ...

A sóshartyáni Jódaqua bőséges jódtartalmával hatékonyan alkalmazható a jódszegény vidékeken a jódhiányos ~ megelőzésére (naponta 1 kávéskanálnyi adagban). Az egyik legismertebb gyógyvíz a Salvus víz, melynek kedvező hatását a gyomorsav-túltengésben szenvedők ismerik leginkább.

Német nyelvterületen ~ és más pajzsmirigybetegségekben is használják.

2. Ragadós galaj (Galium aparine)
Kullancsfű, ragadáncs, ragadvány, koldustetű, buzdor ...

struma - strúma, ~, goiter
struma nodosa - csomós strúma, Megnagyobbodott pajzsmirigy, amely csomókat tartalmaz., nodular goiter
stupor - stupor ...

Magas értékek esetén pajzsmirigy-túlműködésről van szó, amelynek tünetei: nyugtalanság, ~képződés, heves szívdobogás, reszketés és súlycsökkenés.- a farkaséhség ellenére. Csökkent működés esetében fáradékonyság, apatikus viselkedés, hízálép fel - a kis mennyiségű táplálékfelvétel ellenére.

diffúz, egyenletesen megnagyobbodott, göb nélküli ~
pajzsmirigy-megnagyobbodás egy önálló göbbel
többgöbös struma ...

Mellékhatások: hányinger, hányás, tremor, zavartság, gátolt pajzsmirigy-funkció-~, polyuria - nephrogen diabetes (ADH hatástalan), chr. interstitialis nephritis, hízás ...

a mellhártyára, a központi idegrendszerre, lásd agyhártyagyulladás (meningitisz), a nyirokrendszerre, például a ~ (struma) vagy a görvélykór (scrofula) (amikor a betegség a nyak mirigyeit támadja meg), valamint a keringési rendszerre (miliaris tbc) lásd Hivatkozások és jegyzetek.

A szerzők az irodalmi ritkaságként észlelt amyloid ~ esetük kapcsán adnak áttekintést a kórkép eredetéről, klinikumáról, ...
373. A kötőhártya allergiás betegségeinek sejtes és molekuláris alapjai ...

Ha pedig sóznunk kell, akkor használjunk jódozott sót. Nem azért, mert az kevésbé káros, hanem azért, mert Magyarország - kis kivételtől eltekintve - jódszegény, a jódhiány pedig növeli a ~ kialakulásának kockázatát. Jódot pótolni jódozott só használatával a legkönnyebb.

Felismerését követően fél-egy éven belül biztosan halálos kimenetelű. Nem ritkán többgöbös ~ szerepel az anaplasztikus rákos betegek kórelőzményében. A daganatosan átalakult göb általában kemény, környezetével összekapaszkodott.

Ennek hiányában a pajzsmirigy-hormonok nem képződnek kellő mennyiségben, az agyalapi mirigy serkentő hatására egyre nagyobbak lesznek és kialakul a régről ismert ~. A jódozott só bevezetésével ez a betegség gyakorlatilag megszűnt.

Ha fiatalkorban tiroxinhiány lép fel, az igen súlyos testi-szellemi visszamaradottsággal jár: a kretenizmus nevű betegséghez vezet. A hormonok nem megfelelő működéséért a szervezet jódhiányos állapota is felelős lehet. Ilyenkor endémikus ~ alakul ki.

A Wolff-Chaikoff hatás következtében a feleslegesen bevitt jód pajzsmirigyen belül a jód megkötésének gátlásához vezet, ami tartós túladagolás esetén a pajzsmirigy alulműködését és ~ kialakulását is okozhatja.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Pajzsmirigy, Daganat, Cukorbetegség, Vesebetegség, Jódhiány?

◄ Golfkönyök   Gombafertőzés ►
 
RSS Mobile