Kezdőlap (Geriátria)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Geriátria

Betegségek  Gennygyülem  Gerincfájdalom

geriátria
Az öregkori betegségek gyógyászata.
Orvosi szakszó a görög gerón (öreg) és hiatreia (gyógyítás) elemekből. gerontológia, gerúzia.


A "geriátria" jelentése: Az időskorban előforduló betegségekkel foglalkozó tudomány.

Főoldal » Betegségek » Betegségek részletesen » Geriátria »
Az ember és öregedése
A ma embere méltán teszi fel a kérdést: lehetséges-e öregség nélkül megöregedni, majd csendben, békén elszunnyadni?

geriátria, halál
A halál lehetősége sok kérdést vet fel az emberben, az élet természetéről és értelméről, a szenvedés és a halál okairól. Nincs egyszerű válasz ezekre az alapvető kérdésekre.

Geriátria:
A geriátria (idősgyógyászat), a gerontológia egyik ága, szakemberei az idősek egészségügyi problémáival foglalkoznak. A geriátria megelőző, gyógyító és rehabilitáló idősorvoslás.
2. tétel ...

~ (gerontológia) - az orvostudomány az időskorúak gyógyításával, patológiás és fiziológiás folyamataival foglalkozó ága. Az öregedés klinikai jeleit és a betegségek öregedésre gyakorolt hatását kutatja.

~
Idős korban a fizikai és szellemi állapot általános romlásával szaporodnak az állapottal összefüggő pszichés panaszok is (álmatlanság, nyugtalanság, félelmek), ezért e területen szintén jó eredményeket lehet várni a bach virágterápiától.
Forrás - viragterapia.hu ...

Mi a ~ legfontosabb feladata?
Az ENSZ 20 évvel ezelőtt hívta fel először a figyelmet az idősödés problémájára. Akkor az "Éveket az életnek" szlogent használták. Ma már úgy gondoljuk, hogy nem elegendő meghosszabbítani az életet, hanem minél hosszabb egészséges életet kell biztosítani.

FÓKUSZBAN A GERIÁTRIA
Az olvasók kérdéseire szakértő válaszol

- Az időskor vezető problémái közé tartozik az egyensúlyzavar, a stabilitás gyöngülése és a következményes elesések. Megelőzhető-e ennek a kialakulása?

Belgyógyászat, ~... Domboróczki Zsolt Eger
Kiemelt Betegségek
Daganatos megbetegedések ...

- Magyarország az elsők között vezette be az orvosi gyakorlatba az idősgyógyászatot, ám az elmúlt évtizedek alatt a kialakított keretek nem töltődtek fel valós tartalommal, a ~i szakorvosok száma egyre csökken - idézik dr.

A ~ az orvostudománynak az idősek ellátására szakosodott területe. Számos rendellenesség szinte kizárólag időskorban fordul elő, és ezeket időskori panaszoknak vagy betegségeknek szokás nevezni.

Eleinte a cukorbetegek kezelése volt a feladatom, majd 1986-ban kineveztek egy rehabilitációs, ~i osztály vezetésére, így orvosi munkám kiegészült az idősekkel való foglalkozással.

~
Gyermek- és ifjúsági pszichiátria
Gyermeksebészet
Háziorvostan
Háziorvostan a külön jogszabály szerinti egyéni képzést teljesítőknek
Honvédorvostan, katasztrófa-orvostan
Idegsebészet
Igazságügyi orvostan
Infektológia
Megelőző orvostan és népegészségtan
Neurológia ...

Gary Small doktor, a Los Angelesi Kalifornia Egyetem ~i Központjának igazgatója szerint az agy már nagyon fiatal korunkban elkezd öregedni - és ez a folyamat életünk végéig eltart. Az agy öregedésének mértéke genetikai okoktól és életmódunktól is függhet.

oktatási csomagok pszichiáterek, háziorvosok, pszichológusok, pedagógusok, lelkészek, védőnők, ~i szakemberek és más segítő foglalkozásúak számára,
szűrőeszközök a depresszív zavarokra a segítő foglalkozásúak számára,
anyagok a nyilvános kampányhoz, ...

Az idősek esetében ugyanis összefügg a rossz egészségi állapottal, ezért ~i szindrómaként kellene kezelni. Ez egy olyan többfaktorú állapot, mely során a többféle korlátozottság sebezhetővé teszi a beteget a kihívásokkal szemben.'- áll az Annals of Internal Medicine cikkében.

Magyar Belgyógyász Társaság, Magyar Endokrin és Anyagcsere Társaság (vezetőségi tag),
Magyar Endokrin és Anyagcsere Társaság Pajzsmirigy Szekciója (titkár 96-98, vezetőségi tag, 2003- elnök),
Nemzetközi Endokrin Társaság,
Német Pajzsmirigy Társaság Pajzsmirigy Szekciója,
Német ~i Társaság.

A kezelőorvosa tanácsára, a belgyógyászati kivizsgálás lefolytatása nélkül, a beteget áthelyezték a ~i osztályra, ahol külön nővért, gyógytornászt és az életkorának, illetve egészségi állapotának megfelelő étkezést ígértek, megfelelő térítés ellenében.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kelés, Hospice, Medicina, Depresszió, Pszichiátria?

◄ Gennygyülem   Gerincfájdalom ►
 
RSS Mobile