Kezdőlap (Geriátria)

 Betegségek 

  » »
 
   

Geriátria

Betegségek  Gennygyülem  Gerincfájdalom

Geriátria
Az időskorúak gyógyításával, patológiás (azaz a beteg szervezet szerkezeti és funkcionális változásainak) és fizológiás (azaz a szervezet működésének) folyamataival foglalkozó orvosi szakterület.


geriátria
Az öregkori betegségek gyógyászata.
Orvosi szakszó a görög gerón (öreg) és hiatreia (gyógyítás) elemekből. gerontológia, gerúzia.

A "geriátria" jelentése: Az időskorban előforduló betegségekkel foglalkozó tudomány.

Főoldal » Betegségek » Betegségek részletesen » Geriátria »
Az ember és öregedése
A ma embere méltán teszi fel a kérdést: lehetséges-e öregség nélkül megöregedni, majd csendben, békén elszunnyadni?

geriátria, halál
A halál lehetősége sok kérdést vet fel az emberben, az élet természetéről és értelméről, a szenvedés és a halál okairól. Nincs egyszerű válasz ezekre az alapvető kérdésekre.

Geriátria:
A geriátria (idősgyógyászat), a gerontológia egyik ága, szakemberei az idősek egészségügyi problémáival foglalkoznak. A geriátria megelőző, gyógyító és rehabilitáló idősorvoslás.
2. tétel ...

Geriátria (gerontológia) - az orvostudomány az időskorúak gyógyításával, patológiás és fiziológiás folyamataival foglalkozó ága. Az öregedés klinikai jeleit és a betegségek öregedésre gyakorolt hatását kutatja.

Geriátria
Idős korban a fizikai és szellemi állapot általános romlásával szaporodnak az állapottal összefüggő pszichés panaszok is (álmatlanság, nyugtalanság, félelmek), ezért e területen szintén jó eredményeket lehet várni a bach virágterápiától.

Mi a geriátria legfontosabb feladata?
Az ENSZ 20 évvel ezelőtt hívta fel először a figyelmet az idősödés problémájára. Akkor az "Éveket az életnek" szlogent használták.

FÓKUSZBAN A GERIÁTRIA
Az olvasók kérdéseire szakértő válaszol

- Az időskor vezető problémái közé tartozik az egyensúlyzavar, a stabilitás gyöngülése és a következményes elesések. Megelőzhető-e ennek a kialakulása?

Belgyógyászat, Geriátria... Domboróczki Zsolt Eger
Kiemelt Betegségek
Daganatos megbetegedések ...

- Magyarország az elsők között vezette be az orvosi gyakorlatba az idősgyógyászatot, ám az elmúlt évtizedek alatt a kialakított keretek nem töltődtek fel valós tartalommal, a geriátriai szakorvosok száma egyre csökken - idézik dr.

A geriátria az orvostudománynak az idősek ellátására szakosodott területe. Számos rendellenesség szinte kizárólag időskorban fordul elő, és ezeket időskori panaszoknak vagy betegségeknek szokás nevezni.

Eleinte a cukorbetegek kezelése volt a feladatom, majd 1986-ban kineveztek egy rehabilitációs, geriátriai osztály vezetésére, így orvosi munkám kiegészült az idősekkel való foglalkozással.

Gary Small doktor, a Los Angelesi Kalifornia Egyetem Geriátriai Központjának igazgatója szerint az agy már nagyon fiatal korunkban elkezd öregedni - és ez a folyamat életünk végéig eltart.

oktatási csomagok pszichiáterek, háziorvosok, pszichológusok, pedagógusok, lelkészek, védőnők, geriátriai szakemberek és más segítő foglalkozásúak számára,
szűrőeszközök a depresszív zavarokra a segítő foglalkozásúak számára, ...

Az idősek esetében ugyanis összefügg a rossz egészségi állapottal, ezért geriátriai szindrómaként kellene kezelni. Ez egy olyan többfaktorú állapot, mely során a többféle korlátozottság sebezhetővé teszi a beteget a kihívásokkal szemben.

Magyar Endokrin és Anyagcsere Társaság Pajzsmirigy Szekciója (titkár 96-98, vezetőségi tag, 2003- elnök),
Nemzetközi Endokrin Társaság,
Német Pajzsmirigy Társaság Pajzsmirigy Szekciója,
Német Geriátriai Társaság.

A kezelőorvosa tanácsára, a belgyógyászati kivizsgálás lefolytatása nélkül, a beteget áthelyezték a geriátriai osztályra, ahol külön nővért, gyógytornászt és az életkorának, illetve egészségi állapotának megfelelő étkezést ígértek, ...

Lásd még: Lásd még: Kelés, Hospice, Medicina, Depresszió, Pszichiátria

Betegségek  Gennygyülem  Gerincfájdalom

 
RSS Mobile