Kezdőlap (Gennyes váladék)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Gennyes váladék


 

Gennyes váladék

Betegségek  Gennyes seb  Gennygyülem

KRÓNIKUS GENNYES KÖZÉPFÜLGYULLADÁS-A GENNYES VÁLADÉK LESZIVÁSA
...
Posted by Dr. Bauer Bela at 20:30 345 678 ...


Amennyiben véres gennyes váladék távozik a hegből, ügyelni kell arra, hogy a ruha ne tapadjon bele. Ha mégis beletapadt, akkor tiszta vízzel feláztatva lehet kiszedni belőle a ruhaneműt.

a gennyes váladék vizsgálata Gram-festéssel az akut esetek nagy részében pozitív
a kórokozó érzékenysége miatt a gyanús mintát azonnal előmelegített táptalajra kell leoltani
a férfi húgycsőváladék gyengén kontaminált kommenzális flórával ...

Véres-gennyes váladék az orrban
Vércsorgás az orrgarat felől a garatba
Vérnyomás normálisnál magasabb szisztolés > 140 Hgmm vagy diasztolés > 90 Hgmm ...

Ideális a gennyes váladék mihamarabbi lebocsájtása lenne a fül (dobhártya) felszúrásával, azonban a korszerű antibiotikumok, ...

Az ótvar fertőző, gennyes váladékkal járó bőrbetegség. Az impetigo kialakulását az esetek 70%-ban sztafilokokkusz, 30%-ban a sztreptokokkusz nevű baktériumok okozzák.

Tünetei: ...

A betegség néha hevesebben kezdődik, fájdalmas és gyakori vizelési kényszerrel valamint a húgycsőből gennyes váladékozással.

A bacik nagyon szeretik a vért, így ha ez az ürülő vérrög befertőződik, (ami a széklettel azért elég könnyen megy), a csomó gyulladásához, elhúzódó, akár gennyes váladékozásához vezet. Ez azért már nem leányálom.

Néha előfordul, hogy az előbőr és a makk között gennyes váladék keletkezik. Ilyenkor is tilos a fitymát hátrahúzni, helyette azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha a letapadás egy éves kor után sem oldódik, vigyük gyermeksebészhez a kisgyermeket.

Jelei: erős szemvörösség, híg, nyálkás vagy gennyes váladékozás (az utóbbi esetben a szem be is ragad), fiatal csecsemő esetén a szemhéjak görcsös zárása, erős lob esetén a szemhéjak is duzzadtak.

- Gennyes váladék.
- Minden pelenkázáshoz alaposan tisztítsuk meg a csonkot és tájékát. Sebbenzinbe, tiszta szeszbe áztatott vattával gyengéden mossuk körül a csonkot.
- A gyógyszertárban kaphatók fertőzésgátló hintőporok, amit a csonkra szórhatunk.

Az orvos gennyes váladékot és vérzés nélkül levonható - vékony, fehér, a mandulákhoz kötődő - lepedékréteget találhat. Egy vattás végű pálca, ún.

Az arcüreg gyakran annyira megtelhet gennyes váladékkal, hogy a már ismertetett konzervatív kezelés nem hatékony, ilyenkor jöhet szóba az arcüreg átöblítése: a fülorrgégész szakorvos vékony, üreges tűt szúr be az orr felől, ...

Az orrüregben gennyes váladékot láthatunk, néha genny szivárog a középső orrkagyló alól. Kisgyermek esetében a kórismét a klinikai tünetekre alapozzuk (orrváladék, köhögés, láz), ha azok (10)-14 napon túl fennállnak, illetve rosszabbodnak.

Férfiaknál a korai tünetek közé tartozhatnak a hímvessző gennyes váladékozása, fájdalom a hímvesszőben, és vizeléskor jelentkező égető érzés.

sipoly
Üreges szervből gennyes váladékot kivezető csatorna.
Orvosi szakszó a nyelvújítás korából, a latin fistula (nádsíp, vízlevezető cső) mintájára, a kedély, szeszély és hasonló szavak denominális -ly képzőjével.

Bakteriális fertőzésnél sárgás-zöldes, gennyes váladék jelentkezik, amely beszáradva a szempillákat is összetapaszthatja. Vírusfertőzésnél bő, tiszta, vizes váladék figyelhető meg, valamint erős könnyezés.

Járáskor, előrehajláskor nyilalló a fájás, orrunk általában dugult, és gennyes váladék ürülhet. Az orrba tekintve a középső orrjárat felől genny csuroghat, ha a kivezető cső nem teljesen elzárt.

Vöröses szem.
Könnyezés.
Sárgás-gennyes váladék a szemben és/vagy összeragadt csipás szemek, főleg a reggeli ébredéskor.
Szúró érzés a szemben.
Az éles fény kerülése, de egyébként ép látóképesség.

Általában a torok vérbő, arcüreg gyulladás esetén hátul a garatfalon sárgás-zöldes genny csordogálása észlelhető, az orrból vízszerű vagy gennyes váladék folyik.

Gyulladt, vízzel telt, fájdalmas elváltozások, melyek egy idő után maguktól kifakadnak, és kis lukat hagyva maguk után, fekélyes, gennyes váladékot ürítenek. Magának a betegségnek a lefolyása 5-10 nap, és önmagától is gyógyul.

A gonorrhoea a méhnyak hámsejtjeit fertőzi meg, ezért alakul ki lassabban a jellegzetes sárgás-gennyes váladék, viszont ez az anatómiai helyzet elősegíti a méhűr fertőződését, elsősorban a menstruáció során nyitottabb méhszáj következtében.

A nemi váladék útján terjedő kórokozó a szem sűrű, gennyes váladékozását okozta és kezelés nélkül a szaruhártya átfúródásához is vezethetett.

Â- bekövetkezik a sipolyjárat, vagy tömlő fertőződése és gyulladása, amely gennyes váladékozástól a tovakúszó nyaki gennyedésen át a hatalmas tályogig sokféle megjelenésű és súlyosságú lehet és akár szepszist is okozhat, ...

A gyulladás során a hörgők falán nyákos, gennyes váladék képződik, ezt köhögi föl a beteg. A köhögés ebben az esetben védekezés a váladék eltávolítására. A betegség kezelésében nyákoldók, bő teáztatás, megfelelő párásítás játszik szerepet.

A kórokozó gyakran egy másik fertőző gócból, például az arcüreg gennyes váladékából kerül a tüdőkbe (lecsorog a garaton át a légcsőbe, hörgőkbe.
A tüdőgyulladások gyakori kórokozói
Baktériumok ...

Tünetei: köhögés, rekedtség, torokkaparás, nyelési fájdalom, láz, gennyes váladékképződés, rossz közérzet, nehezített légzés, légszomj.

Használják főzetét, azon kívül dús váladékkal fellépő náthánál és az ezzel egyidejűleg jelentkező homlok fejfájásnál, nyálkás, gennyes váladékú szemgyulladásnál, nyúlós köptető köhögésnél is.

A tünetek felmaródás, vörösség, a szeméremajkak duzzanata és a hüvely felől gennyes váladékozás lehetnek. A kislány hüvelyének környéke sebes lehet, vagy vizelés során fájdalmat érezhet. Gyulladt lehet a végbél is.

Az ótvar felületes gennyes bőrfertőzés. Nagyon gyorsan, sokszor órák alatt vékony, petyhüdt falu, gennyes váladékkal telt hólyagok alakulnak ki a bőrfelszínen, melyek megnyílnak, és gyulladt alapú, pörkkel fedett sebekké alakulnak.

Tünetei:
Szemvörösség, könnyezés, viszketés. A vízszerű váladék inkább vírus és allergiás-eredetre, a sárgás, gennyes váladék, reggelre beragadt szem pedig baktériális eredetre utal.
Teendők: ...

Sokszor enyhe tünetekkel, vagy akár tünetmentesen zajlik, főként a nőknél jellemző. Előfordulhat gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, alhasi fájdalom, sárgás, gennyes váladékozás.

Gennyes váladékozás bakteriális felülfertőzésben alakul ki, melynek kialakulását szükség esetén antibiotikum-tartalmú szemcseppel lehet megelőzni. Gyermekekben jóval gyakrabban fordul elő.

Lásd még: Lásd még: Gennyes, Antibiotikum, Láz, Folyás, Nyálkahártya

Betegségek  Gennyes seb  Gennygyülem

 
RSS Mobile