Kezdőlap (Gennyes váladék)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gennyes váladék

Betegségek  Gennyes seb  Gennygyülem

KRÓNIKUS GENNYES KÖZÉPFÜLGYULLADÁS-A GENNYES VÁLADÉK LESZIVÁSA
...
Posted by Dr. Bauer Bela at 20:30 345 678 ...


Amennyiben véres gennyes váladék távozik a hegből, ügyelni kell arra, hogy a ruha ne tapadjon bele. Ha mégis beletapadt, akkor tiszta vízzel feláztatva lehet kiszedni belőle a ruhaneműt.
Sokan idegenkednek az oltás helyén lévő vöröses göbcse megérintésétől is.

a gennyes váladék vizsgálata Gram-festéssel az akut esetek nagy részében pozitív
a kórokozó érzékenysége miatt a gyanús mintát azonnal előmelegített táptalajra kell leoltani
a férfi húgycsőváladék gyengén kontaminált kommenzális flórával
itt lehet csokoládéagart használni ...

Véres-gennyes váladék az orrban
Vércsorgás az orrgarat felől a garatba
Vérnyomás normálisnál magasabb szisztolés > 140 Hgmm vagy diasztolés > 90 Hgmm ...

Ideális a gennyes váladék mihamarabbi lebocsájtása lenne a fül (dobhártya) felszúrásával, azonban a korszerű antibiotikumok, hatékony orrcseppek korában és a gyermek (de még inkább a szülő) kímélése érdekében manapság ezt általában súlyos vagy szövődményes esetekben végezzük.

Az ótvar fertőző, gennyes váladékkal járó bőrbetegség. Az impetigo kialakulását az esetek 70%-ban sztafilokokkusz, 30%-ban a sztreptokokkusz nevű baktériumok okozzák.

Tünetei: ...

A betegség néha hevesebben kezdődik, fájdalmas és gyakori vizelési kényszerrel valamint a húgycsőből gennyes váladékozással.

A bacik nagyon szeretik a vért, így ha ez az ürülő vérrög befertőződik, (ami a széklettel azért elég könnyen megy), a csomó gyulladásához, elhúzódó, akár gennyes váladékozásához vezet. Ez azért már nem leányálom.
Írhatnám, hogy a befertőződéstől tályog, vagy akár vérmérgezés is kialakulhat.

Néha előfordul, hogy az előbőr és a makk között gennyes váladék keletkezik. Ilyenkor is tilos a fitymát hátrahúzni, helyette azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha a letapadás egy éves kor után sem oldódik, vigyük gyermeksebészhez a kisgyermeket.

Jelei: erős szemvörösség, híg, nyálkás vagy gennyes váladékozás (az utóbbi esetben a szem be is ragad), fiatal csecsemő esetén a szemhéjak görcsös zárása, erős lob esetén a szemhéjak is duzzadtak.

- Gennyes váladék.
- Minden pelenkázáshoz alaposan tisztítsuk meg a csonkot és tájékát. Sebbenzinbe, tiszta szeszbe áztatott vattával gyengéden mossuk körül a csonkot.
- A gyógyszertárban kaphatók fertőzésgátló hintőporok, amit a csonkra szórhatunk. Kérjük ki a védőnő tanácsát.

Gyors kezdetű, belégzési stridor, magas láz, és gyakran bőséges gennyes váladék jellemzi. A gyermek epiglottitisesnek tűnhet és kifejezetten toxicusnak, légzési nehezítettsége gyorsan súlyosbodhat és intubatio válhat szükségessé.

Az orvos gennyes váladékot és vérzés nélkül levonható - vékony, fehér, a mandulákhoz kötődő - lepedékréteget találhat. Egy vattás végű pálca, ún.

Az arcüreg gyakran annyira megtelhet gennyes váladékkal, hogy a már ismertetett konzervatív kezelés nem hatékony, ilyenkor jöhet szóba az arcüreg átöblítése: a fülorrgégész szakorvos vékony, üreges tűt szúr be az orr felől, amelyen keresztül kimossa az arcüreg tartalmát.

Az orrüregben gennyes váladékot láthatunk, néha genny szivárog a középső orrkagyló alól. Kisgyermek esetében a kórismét a klinikai tünetekre alapozzuk (orrváladék, köhögés, láz), ha azok (10)-14 napon túl fennállnak, illetve rosszabbodnak.

Férfiaknál a korai tünetek közé tartozhatnak a hímvessző gennyes váladékozása, fájdalom a hímvesszőben, és vizeléskor jelentkező égető érzés. Végbélfertőzés esetén jelentkező tünetek: gennyes váladékozás, viszkető érzés, fájdalmas székletürítés, véresen színezett széklettel.

sipoly
Üreges szervből gennyes váladékot kivezető csatorna.
Orvosi szakszó a nyelvújítás korából, a latin fistula (nádsíp, vízlevezető cső) mintájára, a kedély, szeszély és hasonló szavak denominális -ly képzőjével.

Bakteriális fertőzésnél sárgás-zöldes, gennyes váladék jelentkezik, amely beszáradva a szempillákat is összetapaszthatja. Vírusfertőzésnél bő, tiszta, vizes váladék figyelhető meg, valamint erős könnyezés.

Tünetei: köhögés, rekedtség, torokkaparás, nyelési fájdalom, láz, gennyes váladékképződés, rossz közérzet, nehezített légzés, légszomj.
Mivel a gégegyulladás a hangszalagokat is érinti, igen fontos a szigorú 'hangdiéta". A beteg nem beszélhet, legfeljebb suttoghat.

Járáskor, előrehajláskor nyilalló a fájás, orrunk általában dugult, és gennyes váladék ürülhet. Az orrba tekintve a középső orrjárat felől genny csuroghat, ha a kivezető cső nem teljesen elzárt. Az orrmelléküreg-felvételen a homloküreg fedett, mivel benne folyadék van, a képen világos.

Vöröses szem.
Könnyezés.
Sárgás-gennyes váladék a szemben és/vagy összeragadt csipás szemek, főleg a reggeli ébredéskor.
Szúró érzés a szemben.
Az éles fény kerülése, de egyébként ép látóképesség.

" class="glossaryLink " target="_blank"
tályog a hörgőbe tör, a beteg bőséges gennyes váladékot (néha véreset) köhög fel, és esetleg a lenyelt váladék miatt hasonlót hány.
Tüdőtályog diagnózisa:
A röntgenképen jellemző képet ad, látszik a vastag falú üreg, benne folyadékkal.

Általában a torok vérbő, arcüreg gyulladás esetén hátul a garatfalon sárgás-zöldes genny csordogálása észlelhető, az orrból vízszerű vagy gennyes váladék folyik.

Gyulladt, vízzel telt, fájdalmas elváltozások, melyek egy idő után maguktól kifakadnak, és kis lukat hagyva maguk után, fekélyes, gennyes váladékot ürítenek. Magának a betegségnek a lefolyása 5-10 nap, és önmagától is gyógyul.

A gonorrhoea a méhnyak hámsejtjeit fertőzi meg, ezért alakul ki lassabban a jellegzetes sárgás-gennyes váladék, viszont ez az anatómiai helyzet elősegíti a méhűr fertőződését, elsősorban a menstruáció során nyitottabb méhszáj következtében.

A nemi váladék útján terjedő kórokozó a szem sűrű, gennyes váladékozását okozta és kezelés nélkül a szaruhártya átfúródásához is vezethetett. A kötőhártya csomós gyulladásáért, a trachomáért szintén bakteriális fertőzést okolhattunk, és ebben az esetben is fennállt a vakság lehetősége.

Â- bekövetkezik a sipolyjárat, vagy tömlő fertőződése és gyulladása, amely gennyes váladékozástól a tovakúszó nyaki gennyedésen át a hatalmas tályogig sokféle megjelenésű és súlyosságú lehet és akár szepszist is okozhat, ...

A gyulladás során a hörgők falán nyákos, gennyes váladék képződik, ezt köhögi föl a beteg. A köhögés ebben az esetben védekezés a váladék eltávolítására. A betegség kezelésében nyákoldók, bő teáztatás, megfelelő párásítás játszik szerepet.

Használják főzetét, azon kívül dús váladékkal fellépő náthánál és az ezzel egyidejűleg jelentkező homlok fejfájásnál, nyálkás, gennyes váladékú szemgyulladásnál, nyúlós köptető köhögésnél is.

A tünetek felmaródás, vörösség, a szeméremajkak duzzanata és a hüvely felől gennyes váladékozás lehetnek. A kislány hüvelyének környéke sebes lehet, vagy vizelés során fájdalmat érezhet. Gyulladt lehet a végbél is. A váladékozás a fehérneműt is elszínezheti.

A bakteriális bőrfertőzések között a leggyakoribb az ótvar. Az ótvar felületes gennyes bőrfertőzés. Nagyon gyorsan, sokszor órák alatt vékony, petyhüdt falu, gennyes váladékkal telt hólyagok alakulnak ki a bőrfelszínen, melyek megnyílnak, és gyulladt alapú, pörkkel fedett sebekké alakulnak.

Tünetei:
Szemvörösség, könnyezés, viszketés. A vízszerű váladék inkább vírus és allergiás-eredetre, a sárgás, gennyes váladék, reggelre beragadt szem pedig baktériális eredetre utal.
Teendők: ...

Gennyes váladékozás bakteriális felülfertőzésben alakul ki, melynek kialakulását szükség esetén antibiotikum-tartalmú szemcseppel lehet megelőzni. Gyermekekben jóval gyakrabban fordul elő. Jóval lassabban gyógyul, mint a bakteriális forma, a gyógyulás akár 15 napig is eltarthat.

3. Orr-, kötőhártya- és nemiszerv-diftéria
Az érintett nyálkahártyán szürkésfehér lepedék, véres-gennyes váladékozás jellemzi.

A betegségre jellemző az orrlégzés mechanikus gátoltsága, esetenként szaglás zavar a mehanikus okok miatt. Színtelen nyákos, vagy gennyes váladékozás jelentkezik az orrból. Váladékcsorgás a garatban, krákogás, gombócérzés a torokban. Gyakori tünet a horkolás és sokszor fül panaszok is kísérhetik.

A beteg az antibiotikumot vénás formában kapja, és szükségessé válhat a dobhártya felszúrása (hogy a gennyes váladék ürülését elősegítsük). Előrehaladottabb esetekben elkerülhetetlen a gyulladt rész műtéti feltárása és kitisztítása.

Ennek jele már néhány nappal később jelentkezik, vizeléskor égő fájdalom és viszkető érzés a húgycsőben. Röviddel ezután híg, savós, majd sűrű, gennyes váladékozás indul meg. Ez a húgycsőfolyás a kankó jellemző tünete. Meg kell azonban jegyezni, hogy nem csak kankós fertőzés, hanem ...

Árpa : Hordeolum; a szemhéjszéli mirigyek baktériumus fertőzés által kiváltott heveny gyulladása. Pattanás-szerű képletként jelentkezik, kezelésének célja a beolvadás és a gennyes váladék kiürülésének elősegítése.

A tályogok esetén vezető tünet az akár magas láz, igen heves végbéltáji fájdalom, székelési és vizelési inger és képtelenség, megnyílása esetén gennyes váladékozás, sipolyképződés, sipoly fennállásakor egy pontból történő váladékozás.

A betegség kórokozója a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium, mely szexuális úton terjed. A fertőzés elsősorban a férfiaknál produkál tüneteket: esetükben húgycsőgyulladással, vizeletürítés közben erősödő fájdalommal, valamint gennyes váladékozással hívja fel magára a figyelmet.

A bőrkomplikációk közé tartozik az erythema nodosum (fájdalmas, vörös, nem kifekélyesedő csomó, leggyakrabban a láb feszítő felszínén) és a pyoderma gangrenosum (gyorsan terjedő, gennyes váladékkal borított fekélyes elváltozás). A szájnyálkahártyán, az ínyben gyakoriak az aftaszerű elváltozások.

A gennyes váladékok pH-ja erősen savanyú (6,0-5,5), ezzel a lizoszomális enzimek (sejtoldó-sejtblokkoló citolitikus enzimek, melyek által további szövetelhalások és vérzések jöhetnek létre) aktivitását fokozza, mert pH-optimumukat biztosítja a savas kémhatás.

Ezek helyett nyers, reszelt burgonyából is készíthetünk pépes borogatást. Több egymás mellett fekvő tályogból fejlődik ki a karbunkulus. A vizeletet ellenőriztessük. A gennyes váladék tökéletes ürülése után a hátramaradó seb begyógyulását hideg kamillateás borogatással gyógyíthatjuk ...

konzervatív terápiára (lásd fenn) nem reagál a folyamat, vagy ha a fülben gennyes váladékot észlelnek szükséges lehet a fül felszúrására. Ennek elmulasztása nagy fájdalmat , a későbbiekben akár hallászavart is okozhat. Ha a gennyes fülgyulladás magától kifakad a dobhártyán nagyobb heg lesz.

Ilyen esetekben gyakran szükségessé válik a dobhártya metszésével a felgyülemlett gennyes váladék kiürülésének elősegítése. Ne várjunk arra, hogy a gyermek dobhártyája magától repedjen meg, de ha már ez bekövetkezett, a fül-orr-gégészeti ellátás nélkülözhetetlen.

Az érintett területen a léghólyagocskák légtartalma csökken, gyulladásos, gennyes váladék tölti ki. A betegség kiterjedése változatos lehet, érinthet egy teljes tüdőlebenyt, egy tüdőrészt, vagy egy hörgőt, és az annak környezetében elhelyezkedő léghólyagokat.

Az orvos ebben az esetben, előzetes érzéstelenítés után a dobhártya megfelelő részén egy hegyes "lándzsa" segítségével éles szélű nyílást ejt, amelyen keresztül a genny, a váladék a külső hallójárat felé szabadon távozik. Ezt a gennyes váladékot bakteriológiai tenyésztésre küldjük, hogy megtudjuk, ...

A lebeny visszafektetése után a metszésvonal alatti gingiva propria részletét raspatoriummal kissé leemeljük, majd a sebszéleket csomós kötéssel egyesítjük. A váladék levezetésére egy napra vékony gézcsíkot helyezhetünk a sebszélek közé, ha nagy a sebüreg vagy gennyes váladékozás van.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gennyes, Antibiotikum, Láz, Nyálkahártya, Folyás?

◄ Gennyes seb   Gennygyülem ►
 
RSS Mobile