Kezdőlap (Gennyes váladék)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gennyes váladék

Betegségek  Gennyes seb  Gennygyülem

KRÓNIKUS GENNYES KÖZÉPFÜLGYULLADÁS-A GENNYES VÁLADÉK LESZIVÁSA
...
Posted by Dr. Bauer Bela at 20:30 345 678 ...


Amennyiben véres gennyes váladék távozik a hegből, ügyelni kell arra, hogy a ruha ne tapadjon bele. Ha mégis beletapadt, akkor tiszta vízzel feláztatva lehet kiszedni belőle a ruhaneműt.
Sokan idegenkednek az oltás helyén lévő vöröses göbcse megérintésétől is.

a gennyes váladék vizsgálata Gram-festéssel az akut esetek nagy részében pozitív
a kórokozó érzékenysége miatt a gyanús mintát azonnal előmelegített táptalajra kell leoltani
a férfi húgycsőváladék gyengén kontaminált kommenzális flórával
itt lehet csokoládéagart használni ...

Véres-gennyes váladék az orrban
Vércsorgás az orrgarat felől a garatba
Vérnyomás normálisnál magasabb szisztolés > 140 Hgmm vagy diasztolés > 90 Hgmm ...

Ideális a gennyes váladék mihamarabbi lebocsájtása lenne a fül (dobhártya) felszúrásával, azonban a korszerű antibiotikumok, hatékony orrcseppek korában és a gyermek (de még inkább a szülő) kímélése érdekében manapság ezt általában súlyos vagy szövődményes esetekben végezzük.

Ha az appendicitis diagnózisát felállították, szinte minden esetben antibiotikum adása mellett hasi műtéttel távolítják el a gyulladt féregnyúlványt. Súlyosan gyulladt vakbélnél szükség van a hasüregben termelődő ~ot kivezető cső (drén) hasüregben való átmeneti hátrahagyására.

Az ótvar fertőző, ~kal járó bőrbetegség. Az impetigo kialakulását az esetek 70%-ban sztafilokokkusz, 30%-ban a sztreptokokkusz nevű baktériumok okozzák.

Tünetei: ...

A betegség néha hevesebben kezdődik, fájdalmas és gyakori vizelési kényszerrel valamint a húgycsőből ~ozással.

A bacik nagyon szeretik a vért, így ha ez az ürülő vérrög befertőződik, (ami a széklettel azért elég könnyen megy), a csomó gyulladásához, elhúzódó, akár ~ozásához vezet. Ez azért már nem leányálom.
Írhatnám, hogy a befertőződéstől tályog, vagy akár vérmérgezés is kialakulhat.

Néha előfordul, hogy az előbőr és a makk között ~ keletkezik. Ilyenkor is tilos a fitymát hátrahúzni, helyette azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha a letapadás egy éves kor után sem oldódik, vigyük gyermeksebészhez a kisgyermeket.

Gyors kezdetű, belégzési stridor, magas láz, és gyakran bőséges ~ jellemzi. A gyermek epiglottitisesnek tűnhet és kifejezetten toxicusnak, légzési nehezítettsége gyorsan súlyosbodhat és intubatio válhat szükségessé.

Az arcüreg gyakran annyira megtelhet ~kal, hogy a már ismertetett konzervatív kezelés nem hatékony, ilyenkor jöhet szóba az arcüreg átöblítése: a fülorrgégész szakorvos vékony, üreges tűt szúr be az orr felől, amelyen keresztül kimossa az arcüreg tartalmát.

Az orrüregben ~ot láthatunk, néha genny szivárog a középső orrkagyló alól. Kisgyermek esetében a kórismét a klinikai tünetekre alapozzuk (orrváladék, köhögés, láz), ha azok (10)-14 napon túl fennállnak, illetve rosszabbodnak.

Férfiaknál a korai tünetek közé tartozhatnak a hímvessző ~ozása, fájdalom a hímvesszőben, és vizeléskor jelentkező égető érzés. Végbélfertőzés esetén jelentkező tünetek: ~ozás, viszkető érzés, fájdalmas székletürítés, véresen színezett széklettel.

sipoly
Üreges szervből ~ot kivezető csatorna.
Orvosi szakszó a nyelvújítás korából, a latin fistula (nádsíp, vízlevezető cső) mintájára, a kedély, szeszély és hasonló szavak denominális -ly képzőjével.

Bakteriális fertőzésnél sárgás-zöldes, ~ jelentkezik, amely beszáradva a szempillákat is összetapaszthatja. Vírusfertőzésnél bő, tiszta, vizes váladék figyelhető meg, valamint erős könnyezés.

Tünetei: köhögés, rekedtség, torokkaparás, nyelési fájdalom, láz, ~képződés, rossz közérzet, nehezített légzés, légszomj.
Mivel a gégegyulladás a hangszalagokat is érinti, igen fontos a szigorú 'hangdiéta". A beteg nem beszélhet, legfeljebb suttoghat.

Járáskor, előrehajláskor nyilalló a fájás, orrunk általában dugult, és ~ ürülhet. Az orrba tekintve a középső orrjárat felől genny csuroghat, ha a kivezető cső nem teljesen elzárt. Az orrmelléküreg-felvételen a homloküreg fedett, mivel benne folyadék van, a képen világos.

Vöröses szem.
Könnyezés.
Sárgás-~ a szemben és/vagy összeragadt csipás szemek, főleg a reggeli ébredéskor.
Szúró érzés a szemben.
Az éles fény kerülése, de egyébként ép látóképesség.

" class="glossaryLink " target="_blank"
tályog a hörgőbe tör, a beteg bőséges ~ot (néha véreset) köhög fel, és esetleg a lenyelt váladék miatt hasonlót hány.
Tüdőtályog diagnózisa:
A röntgenképen jellemző képet ad, látszik a vastag falú üreg, benne folyadékkal.

Általában a torok vérbő, arcüreg gyulladás esetén hátul a garatfalon sárgás-zöldes genny csordogálása észlelhető, az orrból vízszerű vagy ~ folyik.

Gyulladt, vízzel telt, fájdalmas elváltozások, melyek egy idő után maguktól kifakadnak, és kis lukat hagyva maguk után, fekélyes, ~ot ürítenek. Magának a betegségnek a lefolyása 5-10 nap, és önmagától is gyógyul.

A gonorrhoea a méhnyak hámsejtjeit fertőzi meg, ezért alakul ki lassabban a jellegzetes sárgás-~, viszont ez az anatómiai helyzet elősegíti a méhűr fertőződését, elsősorban a menstruáció során nyitottabb méhszáj következtében.

A nemi váladék útján terjedő kórokozó a szem sűrű, ~ozását okozta és kezelés nélkül a szaruhártya átfúródásához is vezethetett. A kötőhártya csomós gyulladásáért, a trachomáért szintén bakteriális fertőzést okolhattunk, és ebben az esetben is fennállt a vakság lehetősége.

Â- bekövetkezik a sipolyjárat, vagy tömlő fertőződése és gyulladása, amely ~ozástól a tovakúszó nyaki gennyedésen át a hatalmas tályogig sokféle megjelenésű és súlyosságú lehet és akár szepszist is okozhat, ...

A gyulladás során a hörgők falán nyákos, ~ képződik, ezt köhögi föl a beteg. A köhögés ebben az esetben védekezés a váladék eltávolítására. A betegség kezelésében nyákoldók, bő teáztatás, megfelelő párásítás játszik szerepet.

Használják főzetét, azon kívül dús váladékkal fellépő náthánál és az ezzel egyidejűleg jelentkező homlok fejfájásnál, nyálkás, ~ú szemgyulladásnál, nyúlós köptető köhögésnél is.

A chlamydiával fertőzött személlyel létesített orális vagy anális szex következményeként a torok és a végbél területén alakulhat ki fertőzés, ami az említett területek fájdalmát és nyákos vagy ~ozását okozhatja.

A tünetek felmaródás, vörösség, a szeméremajkak duzzanata és a hüvely felől ~ozás lehetnek. A kislány hüvelyének környéke sebes lehet, vagy vizelés során fájdalmat érezhet. Gyulladt lehet a végbél is. A váladékozás a fehérneműt is elszínezheti.

Tünetei:
Szemvörösség, könnyezés, viszketés. A vízszerű váladék inkább vírus és allergiás-eredetre, a sárgás, ~, reggelre beragadt szem pedig baktériális eredetre utal.
Teendők: ...

~ozás bakteriális felülfertőzésben alakul ki, melynek kialakulását szükség esetén antibiotikum-tartalmú szemcseppel lehet megelőzni. Gyermekekben jóval gyakrabban fordul elő. Jóval lassabban gyógyul, mint a bakteriális forma, a gyógyulás akár 15 napig is eltarthat.

A betegségre jellemző az orrlégzés mechanikus gátoltsága, esetenként szaglás zavar a mehanikus okok miatt. Színtelen nyákos, vagy ~ozás jelentkezik az orrból. Váladékcsorgás a garatban, krákogás, gombócérzés a torokban. Gyakori tünet a horkolás és sokszor fül panaszok is kísérhetik.

A beteg az antibiotikumot vénás formában kapja, és szükségessé válhat a dobhártya felszúrása (hogy a ~ ürülését elősegítsük). Előrehaladottabb esetekben elkerülhetetlen a gyulladt rész műtéti feltárása és kitisztítása.

Ennek jele már néhány nappal később jelentkezik, vizeléskor égő fájdalom és viszkető érzés a húgycsőben. Röviddel ezután híg, savós, majd sűrű, ~ozás indul meg. Ez a húgycsőfolyás a kankó jellemző tünete. Meg kell azonban jegyezni, hogy nem csak kankós fertőzés, hanem ...

Árpa : Hordeolum; a szemhéjszéli mirigyek baktériumus fertőzés által kiváltott heveny gyulladása. Pattanás-szerű képletként jelentkezik, kezelésének célja a beolvadás és a ~ kiürülésének elősegítése.

A betegség kórokozója a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium, mely szexuális úton terjed. A fertőzés elsősorban a férfiaknál produkál tüneteket: esetükben húgycsőgyulladással, vizeletürítés közben erősödő fájdalommal, valamint ~ozással hívja fel magára a figyelmet.

A bőrkomplikációk közé tartozik az erythema nodosum (fájdalmas, vörös, nem kifekélyesedő csomó, leggyakrabban a láb feszítő felszínén) és a pyoderma gangrenosum (gyorsan terjedő, ~kal borított fekélyes elváltozás). A szájnyálkahártyán, az ínyben gyakoriak az aftaszerű elváltozások.

A ~ok pH-ja erősen savanyú (6,0-5,5), ezzel a lizoszomális enzimek (sejtoldó-sejtblokkoló citolitikus enzimek, melyek által további szövetelhalások és vérzések jöhetnek létre) aktivitását fokozza, mert pH-optimumukat biztosítja a savas kémhatás.

Ezek helyett nyers, reszelt burgonyából is készíthetünk pépes borogatást. Több egymás mellett fekvő tályogból fejlődik ki a karbunkulus. A vizeletet ellenőriztessük. A ~ tökéletes ürülése után a hátramaradó seb begyógyulását hideg kamillateás borogatással gyógyíthatjuk ...

konzervatív terápiára (lásd fenn) nem reagál a folyamat, vagy ha a fülben ~ot észlelnek szükséges lehet a fül felszúrására. Ennek elmulasztása nagy fájdalmat , a későbbiekben akár hallászavart is okozhat. Ha a gennyes fülgyulladás magától kifakad a dobhártyán nagyobb heg lesz.

Ilyen esetekben gyakran szükségessé válik a dobhártya metszésével a felgyülemlett ~ kiürülésének elősegítése. Ne várjunk arra, hogy a gyermek dobhártyája magától repedjen meg, de ha már ez bekövetkezett, a fül-orr-gégészeti ellátás nélkülözhetetlen.

Az orvos ebben az esetben, előzetes érzéstelenítés után a dobhártya megfelelő részén egy hegyes "lándzsa" segítségével éles szélű nyílást ejt, amelyen keresztül a genny, a váladék a külső hallójárat felé szabadon távozik. Ezt a ~ot bakteriológiai tenyésztésre küldjük, hogy megtudjuk, ...

A lebeny visszafektetése után a metszésvonal alatti gingiva propria részletét raspatoriummal kissé leemeljük, majd a sebszéleket csomós kötéssel egyesítjük. A váladék levezetésére egy napra vékony gézcsíkot helyezhetünk a sebszélek közé, ha nagy a sebüreg vagy ~ozás van.

Erős fájdalommal, duzzanattal, ~ozással járhat. Súlyosabb esetben szájzárt eredményezhet.
Plakk: A nem megfelelően megtisztított fogfelszínen lévő lepedék.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Gennyes, Antibiotikum, Láz, Nyálkahártya, Folyás?

◄ Gennyes seb   Gennygyülem ►
 
RSS Mobile