Kezdőlap (Gégerák)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gégerák

Betegségek  Gégemetszés  Gégetükrözés

Gégerák
A gége jelentése: (kifejezés, hangulat), hangszalag (kifejezés, nyelv).


Gégerák tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
A gégerák a gége laphámjának - azaz nyálkahártyát borító hámrétegből kifejlődő - rosszindulatú daganata, amely többnyire a hangszalagon vagy azok alatt, illetve fölött jelenik meg. Ritkán mirigyekből is kiindulhat.

Gégerák

A gége hámrétegéből kiinduló daganatos elváltozás (laphámrák), amely mind az előfordulás gyakoriságában, mind jelentőségében kiemelkedik a gége daganatai közül.

A gégeráknak kezdetben nincsenek jellemző tünetei, ami alapján a betegség korán felismerhető volna. A betegség első jelei megfázásos panaszokra hasonlítanak.

A fej és nyaktájék egyik leggyakoribb rosszindulatú daganata a gégerák. A férfiaknál két-háromszor gyakoribb. Kialakulása kapcsolatban áll a dohányzással és alkoholfogyasztással. 50-55 éves kor fölött jelentkezhet.

A gégerák kialakulása
A rákos elfajulás a gége belső felületét borító nyálkahártyából indul ki, nagyobbrészt a hangszalagok területéről, valamint a hangszalag feletti részről, ritkábban pedig a hangszalag alatti területről. Elhelyezkedésének megfelelőek a tünetek.

Gégerák
Új hangképző szerv a gégerákos betegeknek
Daganat a garatban, nyirokcsomó-duzzanat ...

A gégerákok valamivel kevesebb, mint fele a hangszalagokból indul ki. Több mint 50 százaléka fölötte, és csak elenyészően kis része a hangszalagok alatt mutatható ki először.

Gégerák
A gégerák viszonylag ritkábban előforduló rákféleség: a két nemben az összes rákféleségeknek mintegy 1%-át képezi, a férfiakban azonban a rákok 2-3%-át teszi ki. Ugyanakkor a fej-nyak daganatainak több mint 25%-át adja. A gégerákok több mint 80%-a a férfiakban fordul elő.

Gégerák - lelki okai
A gégerák legfontosabb kockázati tényezője a dohányzás. A legerősebb dohányosok között a gégerák okozta halálozás valószínűsége 20x nagyobb, mint a nemdohányzóknál.

a gégerák oka és megelőzése:
A gégerák oka nem kellően tisztázott. Az viszont ismert, hogy a gégerákok leggyakoribb kiváltó oka az erős dohányzás. A kockázat nagysága az elszívott cigaretták számával növekszik.

Gégerák
A gégerák általában olyan emberek betegsége, akik túlzott mértékben fogyasztanak alkoholt és dohányoznak.
Tovább...

Gégerák
A nyak és fej területén kialakuló daganatok között gyakori a gége daganata, amely férfiakban gyakoribb, mint nőkben. Gyakorisága a dohányzással és az alkoholfogyasztással mutat összefüggést.
Panaszok, tünetek és kórisme ...

Gégerák ", Az orrmelléküregek rákja ", Az orr-garat rákja ", A mandula rákja "
Vissza Főoldalra ...

Gégerák
A rovat legfrissebb cikkei
Vírus miatt emelkedhet a torokrákos esetek száma ...

Gégerák
64-70 Gy
Melanoma malignum, hólyagrák, tüdőrák, szájüreg-garatrák, pajzsmirigyrák ...

Vezetô helyen áll a tüdô-, illetve gégerák. A dohányosok 10-11%-a betegszik meg tüdôrákban, a láncdohányosok pedig szinte kivétel nélkül ennek következtében halnak meg. Hasonlóan magas a szív- és érrendszeri betegségek, az érszukület, a stroke kockázata is.

fertőző betegségek, fog eredetű arcüreggyulladás, foniátria, fülfolyás, fülviszketés, fülzúgás, garat-anatómiája,élettana, betegségei, műtétei, garatmandula, gége, gyűrűporc, gégemetszés, garatbénulás, garatgörcs, garatnyálkahártya gyulladás, gégebénulás, gégegyulladás, gégedaganat, gégerák, ...

Ilyen például a gégerák, ahol egyértelmű a kapcsolat. Ugyancsak ismert tény, hogy a dohányzás az orr- és garatnyálkahártyának sem tesz jót, szerepe lehet ezen szervek idült gyulladásában. Azonban más összefüggéseket is találtak már. Olyanokat is, amire az ember nem gondolna...

Olykor, például gégeráknál egyénre szabott maszkkal biztosítják, hogy a sugárnyalábot pontosan a kezelendő helyre tudják irányítani. A kezelés előtt gondos vizsgálatok és mérések segítik a pontos célzást. A beteg számára ezek az elővizsgálatok, beállítások, a kezelés próbája a legidőigényesebbek.

A sort a máj, a méhnyak- a gégerákkal lehet folytatni, majd a hólyagrák és a Non-Hodgkin limfóma, a leukémiás, prosztata- és hererákos megbetegedések következnek. Évi 200 ezer és annál kevesebb megbetegedés írható - sorrendben - a hasnyálmirigy, petefészek, vese, méh-, idegrendszeri rákok számlájára.

Számos bizonyíték szól amellett, hogy a rákelőző állapotok- és a gégerák kialakulásáért a dohányzás és alkoholfogyasztás igen nagy mértékben felelős. A rákelőző állapotokban a dohányzás abbahagyása és a kóros szövetek eltávolítása teljes gyógyulást eredményez.

Így a szájüregrák, garatrák, gégerák, nyelőcsőrák kialakulásának kockázata egyes becslések szerint akár a 10-szereséra is nőhet. Ez persze attól függően változik, hogy mennyi alkoholt milyen rendszerességgel fogyasztunk.

A magas karotinbevitel a hólyagrák, a méhnyakrák, a prosztatarák, a bélrák, a gégerák és a nyelőcsőrák kifejlődésének lehetőségét, majdnem 50 %-kal csökkentheti. A répában az alfa-karotin-tartalom magas, mely karotinoid kiváló tulajdonságokkal bír.

A pontos ok ismeretlen, de a dohányzás az egyik legfontosabb kockázati tényező: a szájüregi daganatos és a gégerákos betegek 75-80 százaléka dohányos. Az alkoholfogyasztás szintén fontos kockázati tényező.

VIZSGÁLAT SZÜKSÉGES, MERT A GÉGERÁK HOSSZÚ IDDEIG EGYETLEN TÜNETE A
REKEDTSÉG
Az alsó légutak gyulladásos betegségei ...

"Férfi-klub", nemcsak férfiaknak
Dr. Mészáros Krisztina tart előadást a gégerákról és a korai felismerés lehetőségéről ...

Laringektómia (laryngectomia) : A gége sebészeti eltávolítása, melyet előrehaladott gégerák miatt végeznek. A beavatkozás a hang és beszédképzés elvesztésével jár.

+ Beszélni tanulni daganat miatti gégeműtét után
+ Nem a betegnek kellene az orvost keresgélnie
+ Még mindig nem hisszük el, mi okozza a rákot
+ Gégerákot is okozhat a HPV
+ Új esély: tovább élhetnek a fej-nyaki daganatos betegek ...

A gége, a hangadás szerve, étkezéskor védelmet biztosít a légutaknak, az étel és a levegő útjának a szétválasztásával. Gyakori betegségei a rekedtség, gége-gyulladás, köhögés, súlyos esetben a fulladás. A cigaretta gyakran okoz gégerákot! ...

A dohányzás hajlamosít a gégerákra is, ezért a kialakult rekedtség fül-orr-gégészeti vizsgálata feltétlenül indokolt. Pajzsmirigy megnagyobbodás, allergia és ritkább esetekben ideggyógyászati valamint belgyógyászati betegségek is okozhatnak rekedtséget.

A pedagógusok, hangjukból élő színészek, énekesek karrierjét az énekescsomó veszélyezteti, ami a hangszálon a helytelen hanghasználat, túlerőltetés miatt fellépő apró megvastagodás. Ritkán rosszindulatú daganat, gégerák vezet a hangszín megváltozásához.

szemben, 6 százalékuk szerint ezek nem felelôsek a tüdôrák kialakulásáért (a nemdohányzók 2 százaléka gondolja ugyanezt), 7 százalékuk nem tartja felelôsnek ezeket a szív- és keringési betegségek kialakulásában (nemdohányzók: 3%), 5 százalékuk szerint ezek nem játszanak szerepet a gégerák ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Emlőrák, Pajzsmirigy, Allergia, Cukorbetegség?

◄ Gégemetszés   Gégetükrözés ►
 
RSS Mobile