Kezdőlap (Gégerák)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gégerák

Betegségek  Gégemetszés  Gégetükrözés

Gégerák tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
A gégerák a gége laphámjának - azaz nyálkahártyát borító hámrétegből kifejlődő - rosszindulatú daganata, amely többnyire a hangszalagon vagy azok alatt, illetve fölött jelenik meg. Ritkán mirigyekből is kiindulhat.


Gégerák

A gége hámrétegéből kiinduló daganatos elváltozás (laphámrák), amely mind az előfordulás gyakoriságában, mind jelentőségében kiemelkedik a gége daganatai közül.

A gégeráknak kezdetben nincsenek jellemző tünetei, ami alapján a betegség korán felismerhető volna. A betegség első jelei megfázásos panaszokra hasonlítanak.

A fej és nyaktájék egyik leggyakoribb rosszindulatú daganata a gégerák. A férfiaknál két-háromszor gyakoribb. Kialakulása kapcsolatban áll a dohányzással és alkoholfogyasztással. 50-55 éves kor fölött jelentkezhet.

A gégerák kialakulása
A rákos elfajulás a gége belső felületét borító nyálkahártyából indul ki, nagyobbrészt a hangszalagok területéről, valamint a hangszalag feletti részről, ritkábban pedig a hangszalag alatti területről. Elhelyezkedésének megfelelőek a tünetek.

~
Új hangképző szerv a ~os betegeknek
Daganat a garatban, nyirokcsomó-duzzanat ...

A ~ok valamivel kevesebb, mint fele a hangszalagokból indul ki. Több mint 50 százaléka fölötte, és csak elenyészően kis része a hangszalagok alatt mutatható ki először.

~
A ~ viszonylag ritkábban előforduló rákféleség: a két nemben az összes rákféleségeknek mintegy 1%-át képezi, a férfiakban azonban a rákok 2-3%-át teszi ki. Ugyanakkor a fej-nyak daganatainak több mint 25%-át adja. A ~ok több mint 80%-a a férfiakban fordul elő.

~ - lelki okai
A ~ legfontosabb kockázati tényezője a dohányzás. A legerősebb dohányosok között a ~ okozta halálozás valószínűsége 20x nagyobb, mint a nemdohányzóknál.

a ~ oka és megelőzése:
A ~ oka nem kellően tisztázott. Az viszont ismert, hogy a ~ok leggyakoribb kiváltó oka az erős dohányzás. A kockázat nagysága az elszívott cigaretták számával növekszik.

~
A ~ általában olyan emberek betegsége, akik túlzott mértékben fogyasztanak alkoholt és dohányoznak.
Tovább...

~
A nyak és fej területén kialakuló daganatok között gyakori a gége daganata, amely férfiakban gyakoribb, mint nőkben. Gyakorisága a dohányzással és az alkoholfogyasztással mutat összefüggést.
Panaszok, tünetek és kórisme ...

~ ", Az orrmelléküregek rákja ", Az orr-garat rákja ", A mandula rákja "
Vissza Főoldalra ...

~
A rovat legfrissebb cikkei
Vírus miatt emelkedhet a torokrákos esetek száma ...

~
64-70 Gy
Melanoma malignum, hólyagrák, tüdőrák, szájüreg-garatrák, pajzsmirigyrák ...

Vezetô helyen áll a tüdô-, illetve ~. A dohányosok 10-11%-a betegszik meg tüdôrákban, a láncdohányosok pedig szinte kivétel nélkül ennek következtében halnak meg. Hasonlóan magas a szív- és érrendszeri betegségek, az érszukület, a stroke kockázata is.

fertőző betegségek, fog eredetű arcüreggyulladás, foniátria, fülfolyás, fülviszketés, fülzúgás, garat-anatómiája,élettana, betegségei, műtétei, garatmandula, gége, gyűrűporc, gégemetszés, garatbénulás, garatgörcs, garatnyálkahártya gyulladás, gégebénulás, gégegyulladás, gégedaganat, ~, ...

Ilyen például a ~, ahol egyértelmű a kapcsolat. Ugyancsak ismert tény, hogy a dohányzás az orr- és garatnyálkahártyának sem tesz jót, szerepe lehet ezen szervek idült gyulladásában. Azonban más összefüggéseket is találtak már. Olyanokat is, amire az ember nem gondolna...

Olykor, például ~nál egyénre szabott maszkkal biztosítják, hogy a sugárnyalábot pontosan a kezelendő helyre tudják irányítani. A kezelés előtt gondos vizsgálatok és mérések segítik a pontos célzást. A beteg számára ezek az elővizsgálatok, beállítások, a kezelés próbája a legidőigényesebbek.

Számos bizonyíték szól amellett, hogy a rákelőző állapotok- és a ~ kialakulásáért a dohányzás és alkoholfogyasztás igen nagy mértékben felelős. A rákelőző állapotokban a dohányzás abbahagyása és a kóros szövetek eltávolítása teljes gyógyulást eredményez.

Így a szájüregrák, garatrák, ~, nyelőcsőrák kialakulásának kockázata egyes becslések szerint akár a 10-szereséra is nőhet. Ez persze attól függően változik, hogy mennyi alkoholt milyen rendszerességgel fogyasztunk.

A magas karotinbevitel a hólyagrák, a méhnyakrák, a prosztatarák, a bélrák, a ~ és a nyelőcsőrák kifejlődésének lehetőségét, majdnem 50 %-kal csökkentheti. A répában az alfa-karotin-tartalom magas, mely karotinoid kiváló tulajdonságokkal bír.

A pontos ok ismeretlen, de a dohányzás az egyik legfontosabb kockázati tényező: a szájüregi daganatos és a ~os betegek 75-80 százaléka dohányos. Az alkoholfogyasztás szintén fontos kockázati tényező.

VIZSGÁLAT SZÜKSÉGES, MERT A GÉGERÁK HOSSZÚ IDDEIG EGYETLEN TÜNETE A
REKEDTSÉG
Az alsó légutak gyulladásos betegségei ...

"Férfi-klub", nemcsak férfiaknak
Dr. Mészáros Krisztina tart előadást a ~ról és a korai felismerés lehetőségéről ...

Laringektómia (laryngectomia) : A gége sebészeti eltávolítása, melyet előrehaladott ~ miatt végeznek. A beavatkozás a hang és beszédképzés elvesztésével jár.

+ Beszélni tanulni daganat miatti gégeműtét után
+ Nem a betegnek kellene az orvost keresgélnie
+ Még mindig nem hisszük el, mi okozza a rákot
+ ~ot is okozhat a HPV
+ Új esély: tovább élhetnek a fej-nyaki daganatos betegek ...

A gége, a hangadás szerve, étkezéskor védelmet biztosít a légutaknak, az étel és a levegő útjának a szétválasztásával. Gyakori betegségei a rekedtség, gége-gyulladás, köhögés, súlyos esetben a fulladás. A cigaretta gyakran okoz ~ot! ...

A dohányzás hajlamosít a ~ra is, ezért a kialakult rekedtség fül-orr-gégészeti vizsgálata feltétlenül indokolt. Pajzsmirigy megnagyobbodás, allergia és ritkább esetekben ideggyógyászati valamint belgyógyászati betegségek is okozhatnak rekedtséget.

A pedagógusok, hangjukból élő színészek, énekesek karrierjét az énekescsomó veszélyezteti, ami a hangszálon a helytelen hanghasználat, túlerőltetés miatt fellépő apró megvastagodás. Ritkán rosszindulatú daganat, ~ vezet a hangszín megváltozásához.

szemben, 6 százalékuk szerint ezek nem felelôsek a tüdôrák kialakulásáért (a nemdohányzók 2 százaléka gondolja ugyanezt), 7 százalékuk nem tartja felelôsnek ezeket a szív- és keringési betegségek kialakulásában (nemdohányzók: 3%), 5 százalékuk szerint ezek nem játszanak szerepet a ~ ...

a kötőszövet abnormális működése (beleértve a lassú sebgyógyulást), gyengeség, fáradtság, vérző íny, sérült, vérző bőr; a hiánybetegség neve skorbut. Dohányosok szervezetében akár 40%-kal kevesebb C-vitamin található, számukra az ajánlott adag napi 1000 mg, ez már védelmet nyújthat a ~ és ...

A Reinke-oedema is egy jóindulatú elváltozás, mely a gége vizenyős, krónikus gyulladását jelenti. Vagy a Papilloma, ami egy jóindulatú gégedaganat, a Chondroma, mely a gégeporc daganata. Azonban rosszindulatú ias lehet ez a daganat, ekkor beszélünk ~ról.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Emlőrák, Pajzsmirigy, Allergia, Cukorbetegség?

◄ Gégemetszés   Gégetükrözés ►
 
RSS Mobile