Kezdőlap (Gégedaganat)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Gégedaganat

Betegségek  Gégebetegség  Gégefedő-gyulladás

Gégedaganat
A gége vagy a garat minden daganata mielőbbi orvosi kezelést igényel. Nőkben és férfiakban egyformán előfordulhat, dohányosokban gyakoribb, különösen a férfiakban, ha isznak is. Harmincéves kor előtt ritka a kialakulása.
Tünetek ...


Jóindulatú gégedaganatok tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása ...

Gégedaganat miatti operatív beavatkozások utáni hangrehabilitatio
Chordectomia, hemilaryngectomia után az esetleges hangrészárási elégtelenség javítására hangterápia végzése.
Supraglotticus gégeresectio után a hangképzés nem érintett.

gégedaganatok
Veszélyeztetettek köre
családi anamnézis (családban előforduló daganat) ...

Gégedaganatos Betegek Rehabilitációs Klub
Betegségek
Olvasói levelek
Kapcsolódó ...

Amennyiben a ~ csupán a gége egy részében található, részleges (parciális) gégeműtét végezhető, ilyenkor a beteg hangja általában rekedtté válik.

garatdaganatok
~ok
Veszélyeztetettek köre
családi anamnézis (családban előforduló daganat)
életmód: dohányzás, alkoholfogyasztás, elégtelen táplálkozás, szájhigiéne hiánya, hiányos fogazat
munkahelyi ártalmak: szerves oldószer, gőzök, gázok, por, füst ...

fertőző betegségek, fog eredetű arcüreggyulladás, foniátria, fülfolyás, fülviszketés, fülzúgás, garat-anatómiája,élettana, betegségei, műtétei, garatmandula, gége, gyűrűporc, gégemetszés, garatbénulás, garatgörcs, garatnyálkahártya gyulladás, gégebénulás, gégegyulladás, ~, gégerák, ...

A szakértők szerint az összes fej-nyaki daganat közül a hpv nem a ~ esetében játssza a legnagyobb szerepet, hanem inkább a manduladaganatban és a nyelvtődaganatban. A behatás azonban valószínűleg évtizedekkel korábban következett be.

A gégénkben is lehet gyulladás, a sok köhögés is produkálhat vérzést, de ott lehet egy picike ~ is. Az itt jelenlévő vérzések általában frissek, foszlányosak, foltokban a köpettel ürülnek, de eltéveszthetetlenek. Menjünk lentebb.

Jóindulatú és ártalmatlan szívzörejek
Jóindulatú ~ok
Jóindulatú melléküreg-daganatok
Jóindulatú prosztata-daganat
Jóindulatú szívdaganatok
Jóindulatú tüdődaganat
Jóindulatú zsírszöveti daganat
Jóindulatú zsírszöveti daganat
Jóslófájások ...

Ehhez hajlamosak az emberek hozzászokni, figyelmen kívül hagyják a kezdeti figyelmeztető jeleket, és csak későn fordulnak orvoshoz. Hazánkban évről évre nő a garat-~os betegek száma, köszönhetően a dohányzási és alkoholfogyasztási szokásoknak.

A nyakon a különböző régiókban az egyes szájüregi, garat-, ~okra jellemző helyen, helyeken jelennek meg az áttétek. Természetesen itt sem beszélhetünk szigorú szabályokról, de nagy általánosságban következtetéseket lehet levonni: ...

A calcitonin lelet értékelésekor figyelembe kell venni, hogy tévesen pozitív eredményt adódhat veseelégtelenségben, protonpumpagátló gyógyszerek szedésekor, autoimmun pajzsmirigybetegségekben, carcinoid daganatokban, kissejtes hörgőrákban, ritkán emlő, gyomor, ~ban.

A Reinke-oedema is egy jóindulatú elváltozás, mely a gége vizenyős, krónikus gyulladását jelenti. Vagy a Papilloma, ami egy jóindulatú ~, a Chondroma, mely a gégeporc daganata. Azonban rosszindulatú ias lehet ez a daganat, ekkor beszélünk gégerákról.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Rosszindulatú daganat, Daganatok, Rosszindulatú, Tumor?

◄ Gégebetegség   Gégefedő-gyulladás ►
 
RSS Mobile