Kezdőlap (Fülzúgás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fülzúgás

Betegségek  Fültükrözés  FVC

Fülzúgásra zúgás
A fülzúgás olyan tünet, amely mögött komoly betegség is meghúzódhat. Körültekintő kivizsgálás után azonban a legtöbb esetben szervi ok nem állapítható meg. Ilyenkor ún. idiopathias vagy pszichogén fülzúgásról beszélhetünk.


Fülzúgás - Tévhitek és remények
Melyik fülem cseng? - kérdezzük olykor, és a tippet csakis a balra várjuk, mert a néphit szerint ez jelent jó hírt. De a valódi jó hír az, hogy az alkalmi, néha hallható fülcsengés egyáltalán nem kóros és káros, sőt egyenesen normálisnak mondható.

Fülzúgás és halláskárosodás
Mi okozhatja a halláskárosodást, és milyen lehet úgy élni, hogy nem hallod a világ hangjait? Sajnos van olyan betegség, melyet nem lehet megelőzni, és bekövetkezik a hallás elvesztése vagy sérülése.

Fülzúgás, szédülés, Méniére-betegség tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása ...

Fülzúgás
A fülzúgás (tinnitusz) a fülben kialakuló, a környezeti zajoktól független hang.
A fülcsengés tünet, nem egy meghatározott betegség. Nagyon gyakori, az emberek 10-15%-át érinti valamilyen mértékben.

~ - Objektív és szubjektív panasz
A ~ a hazai lakosság három-öt százalékát érinti. Két formája létezik: az objektív és a szubjektív ~.

~ - lelki okai
Sípoláshoz, fütyüléshez, morajláshoz, zúgáshoz hasonló hangokat hallok, de ezek a hangok nem a külvilágból jönnek. Ez lehet időszakos vagy állandó jelenség, és különböző hangintenzitással jelentkezhet. Vajon hallgatok a belső hangomra?

~
Vannak hangok, amelyeknek oka nem a külvilágban, hanem hallószervünkben van; ezek az egyéni v. alanyi hangérzetek; keletkezési helyük a halló szerv egyik-másik részének vmely beteges állapota.

~
A ~ latin neve tinnitus, amelynek jelentése csengés, zúgás. Olyan hang hallását jelenti a fülekben, ritkábban a fejben, ami nem kívülről ered. Az érintett időnként vagy tartósan különféle hangokat hall a fülben, fejben.

~
A ~ vagy fülcsengés (tinnitus) nem önálló betegség, hanem többféle megbetegedés tünete. Lehet egy- vagy kétoldali, átmeneti vagy tartós, magas vagy mély hangú, szubjektív vagy objektív. A fülcsengés leggyakrabban éjszaka gyötri a beteget. Nappal nem vagy alig hallja.

A ~ nehezen kezelhető!
A betegnek meg kell tanulnia a ~ával együtt élnie és lehetőleg nem figyelni rá. Csendben a ~ sokakat jobban zavar, ilyenkor halk zenét érdemes hallgatni. Elalvás előtt időkapcsolós magnetofon használata javasolt.

A ~ (tinnitus)
A ~, vagy a fülcsengés sokak életét megkeseríti, mivel visszatérő, vagy szűnni nem akaró formában jelentkezik. Csendes környezetben fokozódhat, akadályozhatja az elalvást, a koncentrálóképességet, hosszú távon depressziót is okozhat.

~, pszichés eredet?
~, hepatitis C beteg rokon
~, szédülés - Van esély a gyógyulásra?

~, azaz tinnitus
Korunkban egyre nagyobb problémát okoz az érintetteknél a ~. Az ezzel foglalkozó szakemberek egybehangzóan állítják, hogy az utóbbi években hihetetlenül megnőtt a más-más jellegű ~sal orvoshoz fordulók száma.
Öt nyári tipp fülünk megóvására ...

~sal küzdök három éve. Voltam MR-en, Dopler vizsgálaotn, Rtg-en. Semmi nem derült ki amire rálehetne fogni, hoy mitől van a z egyre elviselhetőbb zúgás a fülemben, 2 hónapja szedem a Betaverin 24-et. Egy hónapja gyógytornázom.
Kezdeti tünetek: ...

Fülcsengés, ~
A fülcsengés, tudományos nevén tinnitus, fütyülő, sípoló, zümmögő, csengő hang a fülben, de akár váltakozva is jelentkezhet. Egy elhangolódott televízió hangjához hasonló zaj. Amennyiben a ~ állandósult, sokszor vissza-visszatér, kellemetlen érzést okoz.

~ és viszketés
Szakértő neve: dr. Székely Gábor
A kérdés szakterületi besorolása: Allergológia és klinikai immunológia ...

A ~ differenciáldiagnosztikája
Anamnesist és vizsgálatokat 'A nagyothallás differenciáldiagnosztikája'
Légzéssel, pulsussal szinkron ...

~ - Tinnitus
A ~, latin nevén tinnitus, melynek jelentése csengés, csörgés.Olyan hang hallását jelenti az egyik, vagy mindkét fülben, ritkábban a fejben, ami nem emberen kívüli hangforrásból ered. Az érintett időnként, vagy tartósan különféle hangokat hall a fülben, fejben.

~.
Halláscsökkenés.
Hányinger, hányás.
A gyulladás kialakulhat vírusos fertőzés - általában influenza, kanyaró vagy mumpsz - szövődményeként, illetve bakteriális fertőzés eredményeképpen, mely rendszerint nem megfelelően kezelt középfülgyulladás következménye.

~
×
~ra a veronikafű teáját ajánljuk. Naponta egy csészével kell inni. A kövirózsa cseppek is segíthetnek, a fülbe cseppentve hetente többször. Szintén ajánlott a galgonya teája, napi egy alkalommal, lehetőleg az esti órákban.

~. Különböző hangérzetek (csengető, fütyülő, zúgó) megjelenése a fülekben.
TIPS
Transjugularis intrahepaticus portoszisztémás shunt.

A ~ - tinitus - tünetei, gyógyítása
Tartós ~ - tinitus - Ne éljen együtt vele!
Rosacea - Tavasztól őszig fokozódnak a panaszok - Mit tehetünk?

A ~ és a depresszió gyakran kéz a kézben jár
A ~ életminőséget rontó hatása lehangoltsághoz vezethet, ugyanakkor pedig a depresszió fokozhatja a ~ hatását.
BŐVEBBEN
További cikkeink ...

A ~ nem egy betegség, hanem valamilyen betegség tünete, amit leggyakrabban csak az érintett személy érzékel, és külső hanghatás nem kíséri. Erőssége változó lehet, sípolás, morajlás esetleg kattogás formájában. Ha tartósan fennáll zavarhatja a mindennapi tevékenységet, akár az elalvást is.

A ~ olykor elviselhetetlen, amihez gyakran alvászavar, depresszió és kimerültség is társul. Annak ellenére, hogy nem létezik egyetlen üdvözítő gyógymód, számos szelíd terápia bizonyult sikeresnek.

Tünetei: ~, forgó jellegű szédülés, émelygés, hányinger, halláscsökkenés.
A szédüléses, ~os roham idején elsődleges fontosságú az ágynyugalom. A beteg feküdjön le, kerülje az izgalmakat. Ha szükséges, vegyen be nyugtató gyógyszert.

Fülfájás, ~, füldugulás, nyomásérzés a fülben
Autophonia
Halláscsökkenés ...

teltségérzés a fülben
~
halláscsökkenés
erős, lüktető fülfájás
láz
rossz közérzet
savós, gennyes váladék ürül (ha átszakad a dobhártya)
A szövődményes fülgyulladás tünetei középfül esetén:. a fentieken túl ...

- A beteg gyakran panaszkodik fejfájásról, szédülésről, esetleg ~ról is. Romlik a koncentrálóképessége.
- Súlyos esetben szorító jellegű mellkasi fájdalmak léphetnek fel, ami a szív súlyos oxigénhiányának a jele lehet.

Mit kezdjünk a ~sal?
Differenciáldiagnosztikai és terápiás vezérfonal

~ (tinnitus) alatt olyan hangélményt értünk, amely a beteg fejében akaratlanul generálódik.

Oxigénterápia: ~ és hirtelen halláskiesés, fáradékonyság, keringési zavar kezelése
Dr. Árvai Éva főorvos, Fül-orr-gégész szakorvos 2008. 08. 25.

Mik a tünetek?
~ vagy sípolás, ideiglenes vagy állandó hallásvesztés, szédülés és a fül teltségének érzete.
Hogyan állapítják meg, hogy Méničr betegségem van?
Általában a klinikai kórkép alapján.

egyensúly, endoscopia, fül- anatómiája, élettana, gyulladásai, sérülései, műtétei, fülkagyló, fülzsír, fülkürt, félkörös ívjáratok, fültőmirigy, farkastorok, fejfájás, fejlődési rendellenességek, fertőző betegségek, fog eredetű arcüreggyulladás, foniátria, fülfolyás, fülviszketés, ~, ...

rész: a nassolás A hűség drámája Lábideg alagút szindróma Menyegző a vízparton Még ma is rejtélyes a napallergia pontos háttere ~ - egyszerű jelek már egy csecsemőnél is Ha irritál kedvencünk szőre.

~ ellen például a vízben főtt füvet borogatásként a fejre, a melltájéki fájdalmak ellen pedig fürdőben a mellkasra kell tenni.

A sportoló nyaki fájdalomról, különböző neurológiai tünetekről: végtagokba kisugárzó fájdalomról, zsibbadtságról, ~ról, gyengeségről, súlyosabb esetben végtag bénulásról panaszkodhat.

A ~ gyógyítható-e?
Válasz:
Tisztelt Forgács László!
A ~ gyakori panasz: lehet kellemetlen búgás, csöngés, morajló hang, de van, aki furcsa sziszegést, sipolást hall, amely időben változhat is.

Videójátékkal gyorsítható a ~ kezelése
Az agystimuláció és a videójátékok kombinációja lehet a kulcs a ~os betegek kezeléséhez - derül ki egy friss kutatásból, amelyet az új-zélandi Aucklandi Egyetem szakértői végeztek.

Ájulásérzés velejárója lehet látászavar, ~, zsibbadásérzés is. Ezek általában ártalmatlan jelenségek, amelyek a teljes gyógyulás után elmúlnak. Kislányuknál is lábadozási szakban figyelték ezt meg, mind a kétszer.

Tartós szedésük számos nem kívánt mellékhatást (szédülést, ~t) idézhet elő.

Hirtelen szédülés és ~ lepi meg a beteget. A szédülés legtöbbször olyan erős, hogy a beteg elesik. A beteg hány, az arca sápadt, az érverés csökken. Ennél a betegségnél a beteg gyakran nagyothall. A belső fül betegsége. A legjobb gyógyszer a rendszeres vízkúra.

Magas vérnyomás esetén csökkenti a kísérő panaszokat: a ~t, szédülést. Használják görcsoldóként és belső vérzések ellen is. A daganatos megbetegedések esetén is alkalmazzák tumor-ellenes hatása miatt. Elkészítése: Ezt a teát kizárólag hidegen készítjük.

A rohamok általában féloldali ~sal, füldugulás-érzéssel, hallásromlással, heves forgó szédüléssel, és hányingerrel járnak és pár órán át tartanak. A benignus paroxizmális pozicionális vertigo (BPPV) is gyakran előforduló szédülést okozó egyensúlyi rendszert érintő betegség.

Két fontos tünet: a fülfájás és a ~
A fülfájás szinte minden gyulladásos külsőfül- és középfülbetegségnek tünete. Erős fülfájással jár a hallójárati gyulladás és az akut...
A zöldhályog: vigyázzon a szeme fényére! ...

A leggyakoribb tüneteket (fejfájás, ~, bizonytalanság-érzés, látászavarok) a megemelkedett vérnyomás következtében megváltozó agyi ill. szemfenéki keringés okozza.

Mivel a nyelés központja az agytörzsben van, ilyenkor nyelési zavar jelenhet meg, de lehet fülcsengés, ~ is a panasz.
Előfordul hányás, alvás-ébrenléti zavar is.

Gyengeséget, szorongó érzést és ~t érez, verejtékezik. Az ájulás oka az agy heveny vérszegénysége, mely az egyenlőtlen vérelosztásból adódik. Fáradt, szorongós-félős, erős fájdalommal küszködő, több éjszakát álmatlanul töltő, éhgyomorra jelentkező betegnél gyakoribb az ájulás.

A felső nyaki szakasz kopásos elváltozásai, ízületi gyulladásai okozhatnak fejfájást, szédülést, ~t. Ha a két felső csigolya rossz helyzetben rögzül, akkor a nyúlványaikban futó artéria 'megtörik' és kevesebb oxigént tud szállítani az agy felé, ezért alakulhat ki fejfájás.

A nyaki és az agyi verőerek meszesedése kezdetben csak 'ártatlan' szédülést, fejfájást, ~t, múló egyéb érzékszervi panaszokat okoz.

Jelentős javulás érhető el többek között a csonttörés, agyvérzés, migrén, ~ betegség esetén, de a plasztikai műtétek utáni szebb és gyorsabb sebgyógyulást is elősegíti.

Alkoholizmus Allergia Alvászavar Anorexia Asztma Bipoláris depresszió Borderline borderline személyiségzavar Bppv bulímia Csontritkulás Csípőficam Cukorbetegség daganatos betegségek Depresszió Ekcéma Epilepszia fejfájás forgó jellegű szédülés ~ Ganglion Hepatitis Lisztérzékenység Magas ...

Kezelés: A halláscsökkenés gyógyíthatatlan, a sérültek számára hallókészülék használata nyújthat csak a későbbiekben segítséget. A ~ kezelhető. A halláscsökkenés elkerülhető, ha a lehető legrövidebb ideig "bombázza" a fület nagy erejű hangforrás.

Ismeretlen okból kialakuló, rohamokban jelentkező szédülés. A hallás fokozatosan romlik, ~sal jár, bizonytalanságérzés kíséri. Oka a belsőfülben lévő egyensúlyozószervben található folyadék fokozott nyomása.
Szponzorált linkek ...

Az eszméletvesztés jelentkezhet bevezető tünetek nélkül, de megelőzheti szédülés, gyengeség, látászavar, verejtékezés, ~ is. A vérellátás helyreállása után, (melyet a beteg lefektetése elősegít), a beteg visszanyeri eszméletét. A rosszullét alatt a beteg sápadt, verejtékezik.
Teendő ...

fül-orr gégészeti problémák, ~
krónikus hörghurut, arcüreggyulladás, asztma
motoros koordinációs nehézségek ...

- Segíthet egyes szemproblémák és ~ esetén
- Oxigénnel látja el a szervezetet, ezáltal fokozza annak állóképességét.
- Aki rendszeresen szed E vitamint, megőrzi fiatalságát, mert ez a vitamin késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.

Jellemző tünetei: fájdalom, ~, halláscsökkenés és vérzés a fülből.

A magas vérnyomásban szenvedők egy része fejfájásról (cephalalgia) (különösen a fej hátsó részében és reggel), valamint állandó szédülésről (vertigo), ~/csengésről (tinnitus), látászavarról, illetve ájulási epizódokról (collapsus) számol be.

Javaslatok:
A betegek kezelése hosszú távú, ellenőrző vizsgálatokra lehet szükség. Minden új panasz (hallásromlás, ~, veseköves roham) esetén, vagy a régiek fokozódása (pl. csontfájdalmak erősödése) esetén keresse fel kezelő orvosát.

Ha a vérellátás is zavart szenved, akkor a fejfájás mellett kínzó szédülés, ~, akár látászavar is létrejöhet. Kialakulhat rendellenesség a csigolyákat elhagyó ideggyökök területén is, amelynek következménye a vállban, karban jelentkező fájdalom, zsibbadás, gyengeség.

állás, járásképtelenség, dőlés, félremutatás a kóros oldal felé
pulzus, RR eltérések
~, halláscsökkenés gyakori
csillapodó, unidirekcionális nystagmus
Oka: Meniere sy, vestibularis neuronitis, labirythitis, VIII. agyideglaesio, posttraumás, drog okozta ...

A külsőfül, a középfül és a belsőfül betegségei sokszor látványos tünetekkel, hallászavarral, halláscsökkenéssel, fülfájással, ~sal, szédüléssel, fülfolyással satöbbi járnak, de gyakran csak szakszerű vizsgálattal derül fény ennek a fontos szervnek a betegségeire.

kialakuló tüneteket és agyi infarktusokat rendszerint ismétlődő keringési zavarok, úgynevezett érgörcsök szokták megelőzni, hasonlóan a szívinfarktus közeledtét jelző anginás rohamokhoz, fájdalomhoz. Az agyi érgörcs tünetei változatosak, súlyosságuk a zavar mértékétől függ, így ~tól, ...

Ritkábban, de az is előfordulhat, hogy a magas aldoszteronszint polyuriát (gyakori, nagy mennyiségű vizeletürítés), fokozott szomjúságérzést, gyengeséget, átmeneti bénulásokat, fejfájást, izomgörcsöket és ~t okoz.

Ritkán a felkarba is kisugározhat, és bizonytalan zsibbadás, bizsergés kísérheti a kézujjakban; néha a kéz megpüffed, ritkábban pedig a fej hirtelen elfordítása szédülést, fejfájást, hányingert, látászavart, ~t okoz.

~t és szédülést is érezhetünk. A fül-orr-gégészeten e betegséget úgy kezelik, hogy a fülkürt működését helyreállítják, mert lényegében annak helytelen működése jelenti a problémát.
A középfület megtámadhatja valamilyen vírus is: ezt savós vagy akut szerózus középfülgyulladásnak nevezzük.

A dobhártya perforációja ", Barotrauma ", Fertőző dobhártyagyulladás ", Akut középfülgyulladás ", Savós középfülgyulladás ", Krónikus középfülgyulladás ", Csecsnyúlvány gyulladás ", Meniere-betegség ", Vesztibuláris neuronitisz ", Halántékcsonttörés ", Hallóideg-daganatok ", ~ " ...

További lehetséges mellékhatások a májkárosodás, a vesekárosodás, a ~, a fokozott víz visszatartás és magas vérnyomás. A nem szteroid gyulladás gátlók az acetilszalicilsavat leszámítva fokozhatják a kardiovaszkuláris események kockázatát, így az infarktus és a stroke kialakulását is.

orvoslásnak olyan területei, ahol nagy a valószínűsége annak, hogy a homeopátiás kezelés eredményes lehet. Ilyen a konkrét okra vissza nem vezethető krónikus fájdalom tünetegyüttes, psycho - vegetatív - szomatoform (testi tünetek is) tünetegyüttesek, idült fáradtság, szorongás, szédülés, ~ ...

A gyakran ismétlődő, illetve krónikus középfülgyulladás egyaránt halláscsökkenéshez, nagyothalláshoz, ~hoz vezethet, melynek korrekciója csak műtéttel lehetséges.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Cukorbetegség, Infarktus, Érrendszeri betegség, Stroke?

◄ Fültükrözés   FVC ►
 
RSS Mobile