Kezdőlap (Fülgyulladás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fülgyulladás

Betegségek  Fülfolyás  Fülkürthurut

A fülgyulladás és kezelése
Az őszi-téli időszakban a közösségbe kerülő gyermekek gyakran panaszkodnak fülfájásra. A fülgyulladással kapcsolatban dr. Csányi Mártát, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész orvosát kérdeztük.
Árulkodó jelek ...


Fülgyulladás
Leggyakrabban a garatűri fertőzések terjednek át a középfülre. Tünetei: fülfájás, átmeneti hallásromlás, láz, dobhártya vörössége, gyulladása, akár átszakadás és genny ürülése a fülön át. A gyakran visszatérő fülgyulladásnak elejét vehetik az orrgaratmandula eltávolításával, orrműtéttel.

A fülgyulladást a népi gyógyászatban székfűből készített tea párolgásával gyógyították. 2-3 liter vízben 4-5 csipetnyi kamillavirágot főztek fel és utána fölé tartották a fájós fület, úgy, hogy a fejet egy nagyobb kendővel letakarták.

A fülgyulladás elkerülhető
Ebben az időszakban nem csak a hűvös, szeles időjárás kedvez a fülbetegségek kialakulásának, de az óvodai, iskolai úszástanfolyamok, sőt a nem megfelelő fültisztítás is ideális feltételeket biztosítanak a kórokozók számára. A fülgyulladások elkerüléséhez dr.

Középfülgyulladás tünetei és kezelése gyermekkorban
Hűtőfürdő blog 2014.06.30. Középfülgyulladás tünetei és kezelése gyermekkorban2014-11-03T11:01:53+00:00 Fül-orr-gégészet, Gyermekbetegségek - Megnézte 382 olvasó.
Heveny gennyes középfülgyulladás - ( otitis media acuta ) ...

Külső~
Otitis externa, Ear canal infection, Hallócsatornagyulladás, Hallójáratgyulladás, Külső~, Fülcsatornagyulladás ...

Közép~
latin: otitis media (otitisz média)
Elsősorban gyermekek körében gyakori, 12 éves kor alatt az egyik leggyakoribb betegség. Megkülönböztetjük a gennyes, bakteriális fertőzés által okozott és a savós közép~t.

Közép~ kezelése kezelése
A krónikus közép~ és arcüreggyulladás sok ember életét megkeseríti.

Közép~ tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

A közép~
A közép~ általában felső légúti fertőzések, megfázások után alakul ki. A betegség gyanúja esetén mindenképpen keressék fel gyermekorvosukat illetve kérjék fül-orr-gégész szakorvos segítségét! ...

A közép~ időnként szinte teljesen tünetmentes lehet, ahol a tünetmentes szakok akut fellángolásokkal váltakoznak.
A váladékozás az akut fázisban tejfölszerű, gennyes lehet, az akut tünetek lezajlása után inkább nyákos, de mindig szagtalan. lyukas dobhártya , fülfolyás ...

A közép~ legtöbbször a felső légutak, az orrüreg vagy a garat megfázásos eredetű gyulladásának átterjedése a fülre a fülkürtön keresztül, mert ezen a járaton nemcsak a levegő, de a kihűlt és sérülékennyé vált nyálkahártyán a kórokozók is eljuthatnak a dobüregig.

Mik a közép~ tünetei?
Sokszor nehéz megállapítani, hogy a gyermek otitis mediában szenved, hiszen gyakran olyan életkorban alakul ki, amikor a kicsi még nem tud beszélni. Néhány specifikus jel lehet: ...

Krónikus közép~
A krónikus (más szóval idült) közép~nak három ismérve van: lyuk a dobhártyán, állandóan vagy időszakosan folyó fül és az ezekhez társuló, többé-kevésbé kifejezett halláscsökkenés.

Betegséglexikon Közép~
" onclick="return iwiwshare_click()" target="_blank"
" onclick="return twittershare_click()" target="_blank" ...

Ismétlődő közép~:
Kérdés:
Van egy most 9 hónapos kisfiunk. Kb. 2 hónapja antibiotikumon él. Az ok mindig közép~ volt.
Kórházban is volt, ahol vashiányon és közép~on kívül kívül mást nem találtak. A gyerek fülét idáig 2x "szúrták fel" most ma másodjára ill. kb.

~ - lelki okai
A ~ olyasmivel kapcsolatos kényelmetlenséghez kötődik, amit nemrégen hallottam. A ~ nagyon gyakori a gyermekeknél, mert olyasmit kell hallgatniuk, ami a felnőttek dolga, de frusztrációjukat nem tudják kifejezni.

A ~ok kezelése
~ok esetén az orvos reflexszerűen felírja az antibiotikumot, ami súlyos kórkép esetén ésszerű, de a leggyakoribb - és általában enyhébb - esetekben nem üdvözölhető megoldás.

közép~, kezelés, nátha, gyermek
A közép~ igen gyakori betegség, különösen azoknál a kisgyerekeknél, akiknek gyakran folyik az orruk. A legújabb kutatások szerint a kisgyerek náthája az esetek 61 százalékában fertőzéses közép~sal végződik.

Közép~
Legtöbbször a garatűri fertőzés terjed át a fülkürtőn a középfülre. Ilyenkor fülfájás, átmeneti hallásromlás észlelhető. Felszökik a láz, a dobhártya vörössége és duzzanata jellemző. Előfordulhat még a dobhártya átszakadása és gennyürülés a fülön át.

Közép~
Tudj meg többet a közép~ról és arról, hogy milyen hatással lehet a gyermekedre!
Előző 1 … 4 5 6 7 8 … 10 Következő ...

Közép~
A betegség heveny formája egyértelműen felhívja magára figyelmedet, ugyanis szinte elviselhetetlen fülfájással társul. Azonban ne tévesszen meg, ha a fülzúgáson és enyhe feszítő érzésen kívül semmi mást nem tapasztalsz.

Közép~
A közép~ok rendkívül gyakoriak 3 hónapos és 3 éves kor között, és sokszor megfázáshoz társulnak. A kis gyermekek több ok miatt hajlamosak a közép~ra.

Közép~ kezelése
A gyermekek jelentős százalékánál a közép~ az új orvostudományi protokollok alapján antibiotikum nélkül is biztonságosan gyógyítható.

Közép~
Fülészeti status
Húgyúti fertőzés vagy egyéb súlyos fertőzés ...

Közép~ ", Savós közép~ ", Torokgyulladás (faringitisz) ", A torok- és az orrmandulák túltengése ", Halláskárosodás ", Idegentestek a fülben és az orrban ", Nyaki duzzanatok ", Gége-papillómák "
277. FEJEZET - A szem betegségei
Tompalátás ", Kancsalság " ...

Közép~, melyet a fülkürtön át odajutó orrváladék okoz.
secretoros s media
Syn serosus otitis.

A közép~ hátterében többnyire nátha, orrdugulás áll. Ilyenkor ugyanis a fülkürt nem tud szellőzni. Sőt: elég egy erősebb orrfújás és váladék, a váladékkal pedig kórokozók préselődnek a fülkürtön keresztül a dobüregbe.

A közép~ igen gyakori betegség, különösen azoknál a kisgyerekeknél, akiknek gyakran folyik az orruk. A legújabb kutatások szerint a kisgyerek náthája az esetek 61 százalékában fertőzéses közép~sal végződik.
Tudnivalók a petefészekrákról ...

Gennyes közép~
Asthma fellángolása
Lázgörcs
Vakbélgyulladás gyanúját keltő hasfájás
Szív- és vázizom gyulladás, ...

Savós közép~
A tartós orrdugulás, orrváladékozás, rossz fülkürtműködés a dobüregi váladéktermelődés előidézője. Kisfokú halláscsökkenést okoz, de fülfájdalommal nem jár. Ebben a stádiumban is jó a lokális meleg, mint ingerterápia.

Aromaterápia ~ és arcüreggyulladás ellen
Akár az antibiotikummal történő kezelés is megelőzhető fülszúrás esetén. Pusztán illóolajokkal is csodát lehet tenni a ~ nagyon...
Fejfájás ellen szelíd gyógymódokkal ...

Torokgyulladás, ~ és még egy csúnya gyomorfertőzés. Biológiai háború dúl, vagy ez csupán egy újabb iskolaév kezdete? A kisgyermekek szülei sajnos túl jól ismerik ezt a helyzetet, de nem csak őket érintik ezek a betegségek.

Szóval, ha nagy az orrmandula, akkor elzárja ezt a nyílást, és a dobüregben keletkezhet vákuum, lehet benne gyulladás okozta savó, lehet érzékeny, és legrosszabb esetben lehet gyakori közép~.

otitis media (közép~, ugyancsak feltárni
való)
késői: (a fertőzés után 2-3 héttel kezdődik) 'második (reumás) betegség' ...

A dohányzást passzívan elszenvedő gyerekek körében gyakoribb lehet például a közép~ előfordulása.
3. Orr problémák
A dohányzás rontja a szaglást, szagérzékelést, és okozhat orrüregi, orrmelléküregi daganatokat is.
4. Szájüreg, fogazat ...

betegségei, műtétei, garatmandula, gége, gyűrűporc, gégemetszés, garatbénulás, garatgörcs, garatnyálkahártya gyulladás, gégebénulás, gégegyulladás, gégedaganat, gégerák, gégefájdalom, gégecysta, gégepapilloma, gégesérülés, trauma, gennyes arcüreggyulladás, gennyes közép~, gennyes nátha, ...

Ilyen eset például a hallójáratot elzáró fülzsír eltávolítása, a fülkürt működési zavarának megszüntetése, a közép~ meggyógyítása.
A belső fülből kiinduló zúgás megszüntetése már kicsit nehezebb feladat.

Nemcsak a dohányosok védekezôképességét csökkent, hanem a környezetükben passzív dohányzásra kényszerülô családtagok körében is nagyobb a hörgôgyulladás, tüdôgyulladás, garat fertôzés, közép~ gyakorisága, ha azt a dohányzásmentes környezetben élô gyerekek adataival vetjük össze.

A tartós orrfolyással, orrdugulással járó nátha következményeként jelentkezhet az erős fájdalommal járó közép~. Különösen a gyermekek veszélyeztetettek, akiknél problémát okozhat a rendszeres és alapos orrfújás.

Speciális és ritka dolog a hallójárat "süppedése", ami a közép~ egyik szövődményének, a csecsnyúlvány gyulladásnak (mastoiditis) a jele. A mastoiditisről ITT már írtam részletesebben. Megoldása antibiotikum, gyulladásgátlás, de műtéti feltárás is szükséges.

Ez a tény, egy többnyire magától meggyógyuló gennyes közép~ vagy torokgyulladás esetén nem okozna nagy veszteséget, de gondoljunk az életet veszélyeztető véráramfertőzésekre! ...

Sejthető a ~, ha a náthás csecsemő hirtelen belázasodik, fájdalmasan sír, a simogató kéz elől elrántja a fülét, vagy saját kezével gyakran odakap.

Gyermekgyógyászat: Ágybavizelés, rövidlátás, szülés utáni sérülések rehabilitációja, emésztési zavarok, grippe, ~, fogzási fájdalmak, mentális retardáció, epilepszia, nyugtalanság.
Bőrbetegségek: Ekcéma, csalán, seborrhoea, akne vulgaris, övsömör.

Ha bizonyos alkati hajlamok (~, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás, mandulagyulladás) szövődményként rendszeresen visszatérnek a tél folyamán, alkati kezelést javasolunk a betegnek.

A fülfájás leggyakoribb oka azonban az akut gennyes közép~. A közép~ egyike a leggyakoribb gyermekbetegségeknek. Iskolás korig a kisgyermekek legalább 70%-a átesik egy vagy több közép~on.

Természetesen közép~ esetén is, a fülészeti vizsgálat mellett egyéb kiegészítő vizsgálatok is szükségesek.

A leggyakoribb szövődmény, elsősorban gyermekeknél a közép~. Jellemző tünet a fülfájás, amit az egészen pici gyermek nem is tud elmondani, de ilyenkor ok nélkül sír, elhúzza a fájós fülét, de az sem ritka, hogy reggelre a párnáján a füléből kifolyt gennyes váladék hagy nyomot.

Vigye gyermekét orvoshoz (Fül-orr-gégészetre), ha a közép~ gyanúja felmerül önben.

légúti tünetek: orrfolyás, akadályozott orrlégzés, rohamokban jelentkező tüsszentés, rekedtség, köhögés, ~, hörghurut
idegrendszeri: viselkedészavar, alvászavar, migrén, fáradékonyság,
vérképzőszervi: bőr- vagy nyálkahártya vérzések, vashiányos vérszegénység ...

Candida gomba fertőzés jellemző tünetei gyermekek esetében: hyperaktivitás, tanulási, koncentrálási nehézség, bőrviszketés, gyakori felső légúti betegségek, közép~, hasmenés, székrekedés, étvágytalanság, túlsúly vagy éppen a túlzott soványság.

Svédországban, Finnországban és Európa számos más országában a háziorvosok, természetgyógyászok szívesen használják krónikus hörghurut, visszatérő orr-melléküreg gyulladás, közép~ megelőzésére, ill. kiegészítő kezelésére.

Nem gennyes közép~
Nem gyulladásos eredetű ízületi elváltozás
Nem gyulladásos eredetű ízületi elváltozás
Nem nemi úton terjedő szifilisz
Nem specifikus kontakt dermatitis
Nem szervi eredetű ágybavizelés
Nem szervi eredetű álmatlanság ...

Néhány egyszerű módszerrel megelőzhetjük a hallójárat- és a közép~ kialakulását.
Amikor náthásak vagyunk, óvatosan fújjuk az orrunkat. Ha ugyanis túl erősen fújjuk, a baktériumokat visszajuttathat­juk az arcüregből a középfülbe, s ez gyulladáshoz vezet.

krónikus közép~, amelyben a dobüregi nyomás csökkenése áll be a környezeti nyomással szemben. Ez általában szekunder jelenség, a tuba elzáródásának következményeként jön létre. Gyakran repüléskor, magasból történő leereszkedés nyomán alakul ki.

Az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnökének tájékoztatása szerint az eddig az ajánlott kategóriába tartozó pneumococcus-oltást - közép~, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg - szinte valamennyi két éven aluli gyerek megkapta.

Ha tudjuk azt, hogy a náthának a következménye az arcüreggyulladás, közép~, orrmandula-gyulladás, légcsőhurut, hörghurut, akkor nyilván komolyan vesszük ezt a banálisnak tűnő, a gyermekek életében mindennapos betegséget.
A várandósság 2. hónapja ...

A vénagyulladást okozhatja közép~ vagy az arc lágyrészeinek gyulladása, akár egy furunkulus is. Az ilyen gyulladásos folyamatokat mindig körültekintően kell kezelni, hiszen az arc és a fej vénái összeköttetésben állnak az agyalapi vénás öblökkel.

gyakrabban előforduló fertőzések (megfázás, hörghurut, mandulagyulladás, tüdőgyulladás, ~)
akut leukémiák kialakulásának fokozott kockázata
korai öregedés, a kognitív funkciók elvesztése, Alzheimer-dementiára jellemző tünetek negyven év alatti betegekben is ...

Kisgyermekkorban nagyon gyakori megbetegedés a fülkürt hurut és a közép~. Szövődményként a dobüreg nem szellőzik, a benne levő levegő felszívódik, helyét folyadék tölti ki. A betegség szinte tünetmentesen zajlik, később azonban halláscsökkenést okozhat.

Bölcsőhalál
(újszülöttkori hirtelen szívhalál)
~
Légúti fertőzések
Asztma kialakulása
Asztmásokban gyakoribb rohamok ...

Az úszás egészséges, azonban a medencében könnyedén kaphatunk kisebb-nagyobb fertőzéseket: húgyúti- vagy hüvelyfertőzést, ~t vagy szemgyulladást még akkor is, ha a medence vize megfelel a szigorú higiéniai szabályoknak.
Felfázás és annak elkerülése ...

Az impetigo gyakorta függ össze "gennyes" orrfolyással (nátha, arcüreggyulladás, tüszős mandula/torokgyulladáshoz társuló orrfolyás, közép~, stb.), amire különösen hajlamosít a helytelen vagy mellőzött zsebkendőhasználat.

Az időben elkezdett antibiotikum-kezelés mellett a korábban észlelt, súlyos szövődmények (gennyes, sokszor komplikált közép~, a mandula körüli tályog, gennyes nyaki nyirokcsomó-gyulladás, szívszövődmények) már gyakorlatilag nem fordulnak elő.

Minden meghűlés esetén alkalmazható, a további bakteriális felülfertőződést is megakadályozhatjuk vele (tüszős mandulagyulladást, tüdőgyulladást, ~t, arc- és homloküreg gyulladást, szívbajt, hörgőtágulatot stb.).

Ennek kézzel fogható mtatója az asztma, a közép~, az arcüreggyulladás. A vékonybél bolyhok optimális működésének nagy szerepe van az immunrendszer hatékonyságában, ha ezeket a túlzott zsíros táplálkozásból eredően sok zsír és nyálkaszerű anyag fedi, a bélbolyhok (és bélflóra) károsodnak.

A védőoltás megakadályozza a betegség kialakulását, ám annak hiányában előre nem meghatározható külső-és belső okok váratlan megbetegedéshez vezethetnek. A leggyakoribb általa okozott megbetegedés a közép~, agyhártyagyulladás, vármérgezés, tüdőgyulladás.
...

Később köhögéses rohamok alakulnak ki, melynek jellegzetessége, hogy erőltetett köhögést követően gyors, hirtelen belégzés adja a jellegzetes "szamárordításhoz" hasonló hangot.
Hőemelkedés, láz
Másodlagos fertőzés eredményeként szövődmények léphetnek fel (tüdőgyulladás, közép~, stb.) ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Középfülgyulladás, Antibiotikum, Daganat, Herpesz, Hasmenés?

◄ Fülfolyás   Fülkürthurut ►
 
RSS Mobile