Kezdőlap (Fülfájás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fülfájás

Betegségek  Füldugulás  Fülfertőzés

FÜLFÁJÁS - LELKI OKAI
A fülfájás, mint a heveny gyulladások általában, egy meg nem élt belső konfliktusra utal. Az embernek fáj, hogy valamit meg kell hallgatnia. 'Képtelen valamit tovább hallgatni." Vagy éppen valami mást szeretne hallani.


Fülfájás esetén ne fogyasszunk:
Zsiradékokban gazdag ételeket, melyek segítheti a hallásromlást.
Szóljon hozzá! ...

Fülfájás
A fülfájás a tompa, lüktető érzéstől a nehezen elviselhető, hasítóan éles fájdalomig terjedhet
Oka többnyire fertőzés, gyulladás, mely orvosi beavatkozást igényel. Gyermekeknél gyakoribb betegség.

A fülfájásról gyermek-fül-orr-gégész szemmel
1 . oldal
Honnan is tudhatják a szülők? - Orrcsepp és fülfelszúrás - Ritka szövődmény - Ha a gyerek nagyothall ...

fülfájás
A fül minden részében igen érzékeny szerv, azért már kisebbszerü betegségek is aránylag nagy fájással járnak. A F.

~ra infralámpa
Füldugulás - Kövirózsa-csepp, Bioptron lámpa
Füldobolás, mi okozza?

~, fülzúgás, nagyothallás
A fül igen bonyolult szerkezet". A működésével, zavaraival, gyógyításával kapcsolatos kérdéseket próbálunk válaszolni az alábbiakban.
1. Milyen az emberi fül felépítése? Hogyan működik a hallás? ...

~, középfül-gyulladás
Csecsemőknél és kisdedeknél életkori sajátosságok következtében gyakori a ~. A ~t leggyakrabban a külső hallójárat, vagy a középfül gyulladása okozza.

Főoldal Betegségek Betegségek részletesen Fül-orr-gégebetegségek ~ és fülzúgás
A hiba nem az Ön fülében van! - Tévhitek és remények
fülcsengés, fülzúgás, fülsípolás ...

~
A ~ gyakori jelenség a kisgyermekek életében. Érdemes együtt meleg, sós borogatás készíteni rá és amikor az már megtette jótékony hatását és enyhülnek a fülfájdalmak, érdemes picit beszélgetni a fülről, hogy a gyermek megértse, honnan erednek a fájdalmai.
tovább ...

~ ((középfülgyulladás - otitis media):elfojtott belső konfliktus, az engedelmesség hiánya; felhívás arra, hogy jobban figyeljek befelé; túlságosan is mások kívánságaira hallgatok ...

~ kezelése
Alex orrmanduláját 1 évvel korábban vették ki, és bár ritkultak a középfül gyulladásos megbetegedései, nem múltak el teljesen.
Ezért döntöttünk a 'kiegészítés' mellett, és eleinte hetente, majd kéthetente és végül havonta kapta a kezelést.

~
A legáltalánosabb kezelés a ~ra a fül mögötti területen a piócák alkalmazása volt. Emellett még javasolták a fül átmosását, mégpedig a lehető legforróbb vízzel, amit a beteg még el tud viselni.
Szexfüggőség ...

~ - A lyukas dobhártya veszélyei
A dobhártya a külső hallójáratot a dobüregtől választja el. Ismétlődő vagy hosszan tartó gyulladás következtében a dobhártya egy része...
A zöldhályog (glaukóma): fátyolos szemek ...

A ~ra hajlamos kisgyerekek és szüleik rémálma, amiről mindenkinek egy szó villan asz eszébe: felszúrás.

A ~ mint kísérő tünet
A szülőket gyakran félrevezető tünet a ~.

~
A ~ gyakran bakteriális fertőzés eredménye, amikor a dobhártya mögötti üregben (a dobüregben) felgyülemlő folyadékban kórokozó baktériumok szaporodnak el. Normális esetben a dobüreg a fülkürtön keresztül az orrüreggel közlekedik, így a kórokozók nem tudnak elszaporodni.

~ kisugározhat a tonsillaris regioba (és fordítva is).
Streptococcus pharyngitis hasfájással járhat.
Kórisme ...

~
Valószínűleg mindenkinek fájt már a füle. A panasz oka néha egyszerűbb, máskor összetettebb.
Tovább...

~, fülfolyás, halláscsökkenés, láz, fájdalom, váladékürülés, szédülés, fejfájás, hányás.
diagnózis
kezelés ...

~
Idegentestérzés az egyik fülben
fülbe sugárzó fájdalom, rágáskor, vagy ha megnyomod a hallójárat előtti kis pöcköt (tragus), fokozódik
halláscsökkenés
büdi váladékozás ...

~, fülzúgás, füldugulás, nyomásérzés a fülben
Autophonia
Halláscsökkenés ...

~. oto- + G. odyne, fájdalom
otoencephalitis
Encephalitis, melyet a középfülről és csecsnyúlványról ráterjedő gyulladás okoz. oto- + G. enkephalos, agy, + -itis, gyulladás ...

A ~ egy olyan probléma, mely igen kellemetlenné teheti a mindennapjainkat. A ~sal nehéz együtt élni, pedig számos ok, betegség lehet okozója e fájdalomnak.
A dobhártya betegsége jelentheti az egyik problémát.

A ~ egyik leggyakoribb oka a középfülgyulladás. A középfül - más néven dobüreg - apró, levegővel telt csontos üreg, amelynek csak egy kijárata van: a fülkürt, ez a vékony csatorna, amely a garat felső részébe nyílik. A külső hallójárattól a dobhártya választja el.

A ~t fájdalomcsillapító szájon át adásával csillapíthatjuk bármely láz, és fájdalomcsillapító alkalmas a ~ csillapítására. Fülcsepp használata felesleges, hisz a gond a dobhártya mögött van, ahova a fülcsepp nem jut be.

elhúzódó ~
esetenként gennyes fülfolyás
Ilyenkor nagyon fontos, hogy újra biztosítva legyen a dobüreg szellőzése, és a folyadékot is el kell távolítani. Az orvos ilyenkor fel szokta szúrni a fület.

Tünetek: 1. ~, 2. Kidomborodó piros dobhártya, 3. Fül mögötti pirosság, dagadás, érzékenység, 4. A fül elállása, 5. Láz, 6. Megemelkedett fehérvérsejt szám, 7. Homályos légcellák, folyadék vagy csontfelépítés rendezettségének elvesztése a röntgenképen, 8. Perioszt alatti tájog ...

Arcüreg gyulladás, ~
Tüdő és mellhártya gyulladás, hörgő gyulladás
A nátha kezdeti tünetei az enyhe hidegérzet, didergés, az orrnyálkahártya gyulladása, torokkaparás, torokfájás, a későbbi stádiumokban pedig a köhögés, fejfájás, végtagfájdalmak, néha láz.

Fül, orr, gége:
~
Has és emésztő rendszer:
hányás, hányinger
Általános tünetek:
hidegrázás, láz, levertség ...

A gyulladás kialakulásakor erős ~ jelentkezik és enyhe halláskárosodás jöhet létre. A fülben lüktető fájdalom lép fel. A beteg lázas lehet. Középfül-gyulladás esetén a dobüregben folyadék szaporodhat fel, mely elgennyesedhet.

A kezdődő sajgást, enyhe ~t, sőt viszonylag erős fájdalmat is el lehet mulasztani a fül száraz, meleg bekötésével. Az egyik lehetséges módja ennek a vászonba tett meleg só ráhelyezése a fülre. A fülkürt-szellőzés biztosítása érdekében orrcseppet adunk.

A gyerekek torok- és ~ról panaszkodnak, különösen nyeléskor és rágáskor. A betegség a fertőzés után 2-3 héttel jön ki. Védőoltását érdemes beadatni, különösen a fiúk esetében.Figyelem! ...

~ra panaszkodott, ami miatt elvitték a háziorvoshoz.
Ő, nem adott neki semmit rá, mondván nincs láza, majd elmúlik. Egyre fáradékonyabb lett, étvágytalan, szinte már nem evett semmit, a legyengülés miatt bekerült a kórházba.

Kisgyermekek ~a esetén gyors fájdalomcsillapítást eredményez a fülre helyezett, meleg sót tartalmazó zacskó. Hasonló hatású az infralámpa is, ami megfázások esetén segíti az orrmelléküregek tisztulását.

Mindannyian megtapasztalhattuk már a ~t. A ~nak több oka lehet és nem minden esetben ugyanaz a gyógymód, mert lehet, hogy többet ártunk , mint használunk. Ha a ~unk megfázás, nátha következménye, valószínűleg a váladék húzódott a fülünkre.

Urechi fül orr gége, fülészet, ~
Urechi nas, laringe, otologie, dureri auriculare. Urechea este organul de simĹŁ al auzului Ĺźi al echilibrului nostru.

A betegség heveny formája egyértelműen felhívja magára figyelmedet, ugyanis szinte elviselhetetlen ~sal társul. Azonban ne tévesszen meg, ha a fülzúgáson és enyhe feszítő érzésen kívül semmi mást nem tapasztalsz. Az idült középfülgyulladás sokáig lappangó formában is rombolhatja egészségedet.

Makacs ~okat mulasztottak el a tűk. Egy besenyőtelki beteg epilepsziás rohama közben elesett, beütötte a fejét, vérömleny nyomta az agyát, megműtötték, de nem tudott járni, és a fél arca is lebénult. Szalay Miklós vállalta a kezelését.

Leggyakrabban a garatűri fertőzések terjednek át a középfülre. Tünetei: ~, átmeneti hallásromlás, láz, dobhártya vörössége, gyulladása, akár átszakadás és genny ürülése a fülön át. A gyakran visszatérő fülgyulladásnak elejét vehetik az orrgaratmandula eltávolításával, orrműtéttel.

- elzáródik a fülkürt, ami heveny ~t eredményez;
- elzáródnak a melléküregek nyílásai, azok gyulladásához vezetve előbb-utóbb;
- nem utolsósorban dünnyögő, kellemetlen pszichés hatással járó hangot okoz; ...

- ha az indulás előtti napokban érzi, hogy orrdugulása, ~a van, forduljon fül-orr-
gégészhez. Jelezze, hogy repülőútra készül: a gégész az orron keresztül egy erős szívóval szabaddá tudja tenni a hallójárat felé
vezető csatornát.

Általában a kellemetlen érzés a kihúzást követő 2-3 napon belül enyhülni kezd, majd hirtelen rosszabbodik, néha az alsó fogaknál ~ is kíséri. Habár az állapot önmagától is elmúlik egy vagy több hét alatt, a szájsebész érzéstelenítésben kitisztítja a fogágyat, ami megszünteti a fájdalmat.

* Légúti betegségek tüneteit enyhíti: asztma, hörghurut, megfázás, köhögés, ~, torokfájás, mandula-, és gégegyulladás. Oldja a nyálkát, kihajtja a váladékokat.
* Erősíti a szervezet ellenálló képességét, megnyugtat, erőt ad, segíti a logikus gondolkodást és a koncentrálóképességet.

A 2-3 cm-es bodzahajtás igen jó hashajtó, gyümölcsének nedve a köszvény ellenszere. A bodzabefőtt- illetve lekvár vese- és hólyagöblítő, kiváló tüdőtisztító. Teájával gőzölögtetést is végezhetünk ~nál, rekedtségnél. Virágának izzasztó, vizelethajtó hatása van. Gyógyteának a virágát gyűjtjük.

Ennek következtében a gyomorsav vagy az epeváladék visszafolyik a nyelőcsőbe, ami gyomor- és nyelőcsőégést, nyelési nehézséget, görcsöt, savfelböfögést, puffadást és alvászavart válthat ki, de előfordulhat akár mellkasi fájdalom, krónikus köhögés, sőt még ~ is.

Erős, lüktető ~, éjszakai nyugtalanság, a magas láz mindig gyors segítséget igénylő állapot. Minden ilyen panasz esetén javasolt a fül-orr-gégész rendelő felkeresése. Ilyen esetekben gyakran szükségessé válik a dobhártya metszésével a felgyülemlett gennyes váladék kiürülésének elősegítése.

Nem csak azért, mert eleve (szülés után leginkább) gyengébbnek, fáradtabbnak, kimerültebbnek érezzük ilyenkor magunkat, hanem sajnos igencsak korlátozott azoknak a szereknek a tárháza, amelyeket bevethetünk a tünetek, mint például a hőemelkedés, láz, fájdalom (akár fej-, torok- vagy ~), ...

álhangszalagok területéről indul ki. Ilyenkor a rekedtség mint tünet később jelentkezik. A hangszalag fölötti területről kiinduló daganatok torok- vagy ~t is okozhatnak, és a nyakon csomó formájában jelenhetnek meg.

A levelekből és a kéregből préselt nedv rózsaolajjal keverve és gránátalmában melegítve jó ~ra. A levelek és a kéreg főzete hasznos fürdő podagra ellen. Tisztítja a főt is a korpától.

A kórokozók könnyen megtelepszenek az orr-és a garatüreg nyálkahártyáján, náthát, torokfájást, köhögést okozva. Sokszor a vírusok nyomán különféle baktériumok is befészkelik magukat, és szövődményként jelentkezik a láz, a gennyes orrváladék, a ~ vagy akár a tüdőgyulladás.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hasmenés, Izzadás, Antibiotikum, Fülgyulladás, Vitaminok?

◄ Füldugulás   Fülfertőzés ►
 
RSS Mobile