Kezdőlap (Füldugulás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Füldugulás

Betegségek  Fülcsengés  Fülfájás

füldugulás
Szeptember óta rendszeresen (kb. háromhetente) bedugul a fülem. Amikor elmegyek a fülészetre, kimossák, és újra hallok, de egyre makacsabbul jön vissza a dugulás. Decemberben kétszer volt, aztán január elején és most februárban is.


Füldugulás, esetenként fülfájdalom.
Leggyakrabban fültisztítást vagy hajmosást követően dugul be a beteg füle.
tünetek
Fájdalom
Füldugulás ...

Füldugulás - Ismétlődő probléma
Füldugulás, alacsony testhőmérséklet
Füldugulás, fülpiszkáló - Dobhártyaszakadás ...

A füldugulás oka lehet a külső hallójáratban felgyülemlett fülzsírdugó miatt. Ezt ki kell tisztítani, mosni.
A középfül eredetű füldugulásnak a legenyhébb oka a náthás fülkürtelzáródás és a folyadék felhalmozódás. Az orrlégzést kell rendezni. Ritkán szükséges műanyag csövet a dobhártyába ültetni.

Nagyothallás füldugulási érzéssel felléphet nyomáskülönbségnél (repülőgépen, búvárkodásnál, nagyobb szintkülönbség hirtelen megtétele esetén), mely esetben többnyire elégséges az erőteljes nyelés vagy rágógumi rágása.

Kisgyerekeknél ez a jelenség, igen gyakori, kutatók szerint, esetleg lehet valami kapcsolat, a ~ és a csecsemők által elfogyasztott tápszer között.

Fülfájás, fülzúgás, ~, nyomásérzés a fülben
Autophonia
Halláscsökkenés ...

Nagyobb gyermekek fülzúgásról-búgásról, ~ról és enyhébb halláscsökkenésről is beszámolhatnak.

A náthát követően egy vagy két napra, ritkán akár egy hét múlva is a fülekben teltségérzést, pattogást, ~t érzünk. A hallás csökken. Némelyek úgy érzik, mintha hordóból beszélnének.

A rohamok általában féloldali fülzúgással, ~-érzéssel, hallásromlással, heves forgó szédüléssel, és hányingerrel járnak és pár órán át tartanak. A benignus paroxizmális pozicionális vertigo (BPPV) is gyakran előforduló szédülést okozó egyensúlyi rendszert érintő betegség.

Fájdalom jelentkezik, a duzzanat, váladék hatására ~, halláscsökkenés alakul ki. Az idült forma esetén a tünetek enyhébbek, főleg viszketés, hámlás a vezető tünet. A fülgyulladás időnként fellobban, ilyenkor fokozódik a viszketés, fájdalom, fülfolyás jelentkezhet.

Az álkapocs-ízület, és a fül belső szerkezetének összefüggése miatt kialakulhat ~, fülpattogás, vagy akár migrén is! Elképzelhető, hogy még a száj körüli ráncok is kisimulhatnak, ha a fogakat megemelik és visszarendezik az ideális helyzetükbe, s kialakítják a megfelelő harapás-magasságot.

Hányinger, hányás, fülcsengés, ~ érzése, szemrezgés (nystagmus).
Központi eredetű szédülés esetén kísérő tünet lehet
Fejfájás, kettős látás, beszédzavar, mozgászavar.

A hallás az érintett oldalon csökkenhet, és a nagyobb gyermek ~ érzésről (pattogás, kattogás, ropogás stb.) panaszkodhat. A fülben felhalmozódó savós folyadék miatt a gyermek úgy érzi hogy “víz ment a fülébe, ami nem tud kifolyni'.

Gyakran végeznek adenotomiát azokban a gyermekekben, akiknek a ~a nem szűnik meg 3 hónap alatt, még tympanostomiás tubus behelyezése után sem. A műtéti megoldást részesítsük előnyben 3 (-5<) dokumentált középfülgyulladás után is.

A fül külső sérülései a duzzanat, fájdalom, bevérzés miatt könnyen felismerhetők. A közép és belső fül sérülések hallászavart, ~t, szédülést, fájdalmat és fülzúgást okozhatnak.

A csikorgatás okozhat halántéktáji fájdalmat, tarkófeszülést, nyaki feszülést, sőt, hátfájást is. Az állkapocsízület és a fül belső szerkezetének összefüggése miatt kialakulhat ~, fülpattogás vagy akár migrén is.
A fejfájás legjobb természetes ellenszerei ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Orrdugulás, Nátha, Daganat, Hurut, Antibiotikum?

◄ Fülcsengés   Fülfájás ►
 
RSS Mobile