Kezdőlap (Fogínygyulladás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fogínygyulladás

Betegségek  Fogínybetegség  Fogínysorvadás

Fogínygyulladás
Diagnózis: A fogínygyulladás általában az elégtelen fogápolás (fogmosás elmaradása, a fogselyem helytelen használata) miatt alakul ki. Az íny vonalában lerakódó lepedék idővel fogkővé keményedik.


Fogínygyulladás
Fogínygyulladás
A fogíny gyulladását (gingivitis) leginkább a lepedék okozza, mely a fogíny közelében alakul ki.

Fogínygyulladás
latin: gingivitis (gingivitisz); gingiva = fogíny, -itis = gyulladás
Az íny gyulladása, mely a fog és az íny között jön létre.

A fogínygyulladás kezelése
Olvasva: 562
A fogínygyulladás a fogágybetegség első jele, ami a leggyakoribb oka a felnőttkori fogvesztésnek. Nem kell kétségbe esni, van egy-két jó hír is a fogorvosától hallott rettenetes dolgok mellett.

A fogínygyulladás okai és kezelése
A fogíny gyulladásának (gingivitis) viszonylag jellegzetes, mással össze nem téveszthető tünetei vannak. A fogíny megduzzad, és vérezhet is, fogmosás vagy evés közben.

A ~ és a fogkő a rák előfutára?
A ~ és a fogkő a rák előfutára?
A szakértők véleménye ...

Torokgyulladás, fekélyes szájpenész és ~nál a bogyók főzetét használjuk. Náthánál orröblítő, ha 20 cseppet teszünk egy fél pohár langyos vízbe. A sűrűre befőzött áfonyapép a nedvedző sömör házi-szere. Szemgyulladásra igen jó hatású a leveleiből készült forrázat.

~, gingivitis
Az íny gyulladása, mint válasz a bakteriális lepedékre a közeli fogakon. Jellemzői a vörösses elszineződés, dagadás és rostos megnagyobbodás az alatta fekvő alveoláris csont resorpciója nélkül.
vissza a szótár főoldalra ...

A ~ a fogínysorvadás és a paradentózis a fogak elvesztéséhez vezethet
...

Mit tehetünk a fogkő, a ~ és a fogágybetegség ellen?
Idősebb korban jobban kellene figyelni a megelőzésre, mert a nem megfelelő szájhigiénia nyomán komoly, az egész szervezet állapotát érintő fog- és fogínybetegségek alakulhatnak ki.

09. Készítsen elő ~ kezeléséhez! Készítsen elő amalgámtöméshez, cavitasalakításhoz!
Gingivitis ...

~ a fogvesztés hátterében
A már kialakult ~ra figyelmeztethet a fogínyvérzés, amellyel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hiszen ez a fogvesztés egyik leggyakoribb oka.

~
gingivitisz, ~
A gingivitisz a fogíny (gingiva) gyulladása. A gyulladt fogíny vörös, duzzadt és könnyen vérzik. Ez a közismert elváltozás a fogak előtörése után bármikor előfordulhat.
Okok és tünetek ...

~
A gingivitisz a fogíny (gingiva) gyulladása. A gyulladt fogíny vörös, duzzadt és könnyen vérzik. Ez a közismert elváltozás a fogak előtörése után bármikor előfordulhat.
Gyökércsúcs körüli tályog ...

~ ellen a kamillateás szájöblögetés is rend­kívül hatékony. Öntsünk egy pohár forró vizet 3 teáskanálnyi gyógynövényre, hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni. Készítsünk el egyszerre nagyobb mennyisé­get, és tartsuk a hűtőszekrényben.

~ - Évek óta tartó probléma
Mozgó fogak 50 éves korban
Bölcsességfog-eltávolítás utáni üreg tisztítása ...

~nál nem hígítjuk, közvetlenül a fogínybe dörzsöljük.
Ülőfürdőként a hólyag és húgyúti megbetegedéseknél, női nemi szervek fertőzése esetén 6 cseppet elegyítünk a fürdővízzel.

A ~ igen gyakran jelentkező fogbetegség. A vörössé vált íny, megduzzad, és már egy kisebb érintés hatására is, vérezni kezd. A foglepedék a gyulladások legfőbb okozója, megelőzését, kezelését állandó fogmosással tudjuk biztosítani. Erőteljesebb lepedék esetén, forduljunk fogorvoshoz.

A ~ megelőzése és kezelése
A ~ megelőzésének és kezelésének leghatékonyabb módja a plakk mindennapos, alapos eltávolítása. Sajnálatos módon sokan nem elég gondosan és nem megfelelő ideig mossák fogaikat, így gyakran plakk-reziduumok maradnak vissza.

A ~ sajnos érinti az 1-es típusú diabéteszben szenvedő gyerekeket és serdülőket is. A 8-11 év közötti cukorbeteg fiatalok 16 százaléka szenved gyakori fogínyvérzéstől, gyulladás miatt.

A ~ kezelésében azoknak a gyógynövényeknek, növényi készítményeknek van elsősorban jelentőségük, amelyek antibakteriális, vérzéscsillapító és összehúzó hatásokkal rendelkeznek, gátolják a ~ kialakulásáért felelős baktériumok fejlődését, ...

Gyakori ~ és lyukas fog
Igen gyakori a dohányosoknál a ~ és a fogágy megbetegedése is. Ennek oka, hogy a cigarettafüstben lévő anyagok jelentős része gyulladáskeltő.

- Gyakori ~ és lyukas fog
A sárgás fogak és a nikotinszag mellett igen gyakori a dohányosoknál a ~ és a fogágy megbetegedése is. Ennek oka, hogy a cigarettafüstben lévő anyagok jelentős része gyulladáskeltő.

Fogszuvasodás, ~
Hirdetés
Fekélyes vastagbél-gyulladás (Colitis ulcerosa) ...

Hogyan kezeljük a ~t?
Vannak , olyan emberek aki sajnos a rendszertelen fogmosás és a baktériumok letelepedése okozza. A fogíny ebben az esetben fájdalmas lehet, megduzzad és egyes esetekben még vérezhet is, akár fogmosás vagy étkezéskor.

Sajnos hazánkban népbetegség a fogszuvasodás, a ~, és vezetünk a szájüregi daganatok miatti halálozásban is. Mindezek hátterében elsősorban az átlagosan alacsony színvonalú fogkultúra áll, amely a kapcsolódó termékek szomorú vásárlási statisztikáiban is megmutatkozik.

Az egyik leggyakoribb ínybetegség a ~. Okozója a fogak felületén és az ínysáncban jelen lévő mikrobás lerakódás. A gyulladt íny lilás-vöröses színűvé válik, fogmosáskor, de akár kisebb érintésre is vérzik. Ugyancsak a mikrobás lerakodás váltja ki a fogágy-gyulladást (parodontitis).

A száj piercingjei rontják a száj higiéniáját, hiszen megtelepedhetnek rajtuk ételmaradékok, baktériumok, így könnyebben alakul ki fogszuvasodás, ~, fogkőképződés, rossz lehelet. A szájba helyezett és a szájkörnyéki piercingek akár helyi csontkárosodást is okozhatnak.

Baktérium-, vírus- és gombaölő hatása miatt enyhíthetőek vele a torok- és ~, a mandulagyulladás tünetei, megszüntethető az afta. Gyógyszeres kezelés kiegészítéseként is alkalmazható. Dr.

A friss áfonya erős antioxidáns hatású, vércukorszint-csökkentő és védelmet nyújt a ~ ellen. S még ezekhez hasonló, számos kedvező hatással rendelkezik az ünnepi sütemények kedvelt alapanyaga: az áfonya. 1.

A vaginózis összefügg a ~sal
Egy, a Biomed Central 'Fertőző Betegségek' című lapjában megjelent cikk szerint szoros összefüggés lehet a ~ és egyes hüvelyi baktériumok között.
A szem a lélek tükre, fogunk egészségünké ...

Fogaink épségét a genetikai adottságokon túl szájápolási szokásaink is nagyban meghatározzák. A két leggyakoribb szájbetegség a fogszuvasodás és a ~, amelyeket a legegyszerűbben úgy előzhetünk meg, ha évente kétszer elmegyünk a fogorvosunkhoz, és nap mint nap ápoljuk a fogainkat.

Ezek nagy része akár hetekig is életben marad, ezért indokolt lehet megfázás, ~, herpesz után lecserélni a fogkefét, nehogy visszafertőződjünk - figyelmeztetett a Majna-Frankfurt székhelyű szájhigiéniai és táplálkozási tájékoztatási központ.

A szuvas fogakban rothadó ételmaradék előbb-utóbb a foggyökérre, a fogínyre is átterjedő gyulladást okoz. A fogíny gyulladása pedig fogínysorvadáshoz vezet, ami végül a fogak elvesztését jelenti. A fogszuvasodás, ~ nagyon gyakori okozója a szájszagnak, ...

napi szükséglet: 1,5-2 mg
forrásai: tej, sajt, hús, tojás
élettani hatásai: a bőrszövet egészséges működésében játszik szerepet
hiányában fellépő tünetek: ~, szájzuggyulladás ...

Torokgyulladás, ~, és ínysorvadás esetén öblögető. Külsőleg az izzadság által létrejött felsebesedést, gyulladást is kezelhetjük vele, valamint megakadályozható az izzadmány bakteriális fertőzése. Kis mennyiségben flavont tartalmaz. (Lásd FLAVON címszó alatt.) Erős hatású gyógynövény.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Ínygyulladás, Reuma, Fekély, Fogkő, Bőrbetegség?

◄ Fogínybetegség   Fogínysorvadás ►
 
RSS Mobile