Kezdőlap (Fogfájás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fogfájás

Betegségek  Fogérzékenység  Foghiány

Fogfájás
A fogfájás két leggyakoribb okozója, a két leggyakoribb szájbetegség, a fogínygyulladás és a fogszuvasodás. A fogszuvasodás során, a fogakra lerakódó lepedék megtámadja a fogzománcot, illetve az alatta húzódó dentint.


FOGFÁJÁS
A szájüregben élő bakté­riumok egy része a cukros vagy keményítőtartalmú élelmiszerek lebontásával olyan savat termel, amely megtámadja a fogzomán­cot, és szuvasodást okoz. A fogfájásnak azonban más okai is lehetnek.

fogfájás
Álmatlanság alvászavar - lelki okai
Minthogy alvás során mindaz a tudat felszínére kerül, ami napközben a tudattalanba leszorult, az elalvás eredendő bizalmat követel tőlünk, valamint azt a képességünket, hogy lecsökkentsük, aktivitásunkat s feladjuk az önkontrollt.

Fogfájás, fogínyproblémák
A fogak, keménységük ellenére, ugyanolyan élő részek, mint a test egyéb részei ...

fogfájás
(odontalgia). Többé-kevésbbé heves fájdalom, a fog vagy vele összefüggő rész megbetegedésének egyik kórtünete. A fogbetegségek legállandóbb kisérője, de nem minden fogbetegségnél és a fogbetegségek nem minden szakában van meg. F.

Fogfájás okai
A fájdalom köztudottan szubjektív élmény, nehezen mérhető - ám mindig valamilyen szöveti károsodás valódi vagy lehetséges veszélyére figyelmeztet. A fogfájdalom sem kivétel, mindig valamilyen bajt jelez.
Honnan indul a fogfájás?

Fogfájás akupresszúra
6 pont a testeden, ami nyomj erősen, ha rád tör a fogfájás
Gyorssegély akupresszúrával ...

A fogfájás jellegzetes, kínzó fájdalom, amely legtöbbször a fogszuvasodás szövődményeként alakul ki.
A fogászati problémák, fogfájás tünetei ...

Gyors segítség fogfájásra: házi praktikák
Ha valakinek fáj a foga, előbb vagy utóbb mindenképp fogorvoshoz kell fordulnia, mert csak szakember segíthet a probléma megoldásában.

Fogfájás
Előfordulhat, hogy a fog érzékennyé válik és gyermekünk fájdalomra panaszkodik. Hogyan meséljük el gyermekünknek, hogy miért fáj a fog, hogyan kezeljük a fogfájást otthon és mikor forduljunk szakemberhez?
tovább ...

1. Fogfájásenyhítő olaj
4 ml hordozóolaj (pl. napraforgóolaj)
6 csepp teafaolaj
4 csepp kamillaolaj
2 csepp szegfűszegolaj
2 csepp borsmentaolaj ...

Heveny fogfájás
Lehetőleg ne kísérje a gyereket az egész család, ne csináljunk nagy felhajtást! A legfontosabb, hogy soha ne csapjuk be őt azzal, hogy ?biztos nem fog fájni, csak megnézik a fogadat". A szülő és orvos által jól felkészített, felvilágosított gyerek könnyebben elfogadja a helyzetet.

Fogfájás
A legtöbb fogfájást a szuvasodás. Néhány esetben a fájdalmat tályog vagy a korona körüli íny gyulladása (perikoronitisz) hozza létre. Nagyon ritkán a fogfájás orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz) következménye.

Fogfájás szuvasodás,s tályogképződés, a gyökeret határoló fogíny (perikoronitisz) vagy az arcüreg gyulladása (szinuszitisz) következtében jöhet létre.
Fogínygyulladás ...

Fogfájás ", Állkapocstörés ", Törött, mozgó és kiesett fogak ", Elmozdult állkapocs ", Fogászati kezelés utáni problémák "
Vissza Főoldalra ...

Fogfájás csillapítása benzokain géllel
A Journal of the American Dental Association oldalain bemutatott klinikai vizsgálat szerint a benzokain nevű fájdalomcsillapító gél 10 és 20 százalékos koncentrációja is hatékony a fogfájós esetek kezelésében.
Tovább... » ...

Fogfájás. odont- + G. algos, fájdalom
odontalgiás
Jelző, a fogfájásra vagy jellemzőjére vonatkozik..

Fogfájás esetén 3-5 percig kell erős nyomást gyakorolni körömmel a megfelelő fogterület vetületére; a lábujjak két oldala, a lábhát és a talp zónái.
Nyelvfájdalmaknál, nyelvégésnél segít a nagylábujjak belső részének, a nagylábujj alapízület és a lábujjközök erőteljes maszszázsa.

A fogfájás mindig a legrosszabbkor jön, de egyik fájdalom sem könnyíti meg az életünket. A fogfájást okozhatja rossz , szuvas fog, a gyökerek gyulladása, gennyesedése és mielőbbi orvosi ellátást igényel.

Ne a fogfájás vezessen el a fogorvoshoz..
5 leggyakoribb tévhit a fogápolasról / Trident Esztétikai és Családi Fogászat
Napjaink slágere a fogfehérítés ...

hólyagok fogfájás pszichológiai zavar tüdőtágulás kézmosás szív és érrendszeri betegségek dehidratáció lassú vezetés zöldhályog penészedés-gátló hörgők figyelem légkondi ízületi rendellenesség méh kiabálás magas vérnyomás rendszeres mozgás bőrtünetek H1N1 légút eardoc ünnep kullancs agykárosodás ...

Egyszerű gyógyír fogfájásra
Nem is gondolnánk, de a megoldás arra a tompa fogfájásra, ami általában este vagy éjjel erősödik, kint található a konyhában.
Mit lát a fogorvos a szánkban?

- fogfájásban, szülés utáni és posztoperativ fájdalomban
- rákos folyamatokban (csont metasztázis)
- krónikus gyulladásos eredetű fájdalmak enyhítésére
- un. 'algiás' fájdalmak enyhítésére: izom, ér, izület, mialgia,
kefalgia, vasalgia, stb
Traumás fájdalmak enyhítésére nem elég hatékonyak: ...

a hát, karok, lábak, has fájdalma, merevsége, ágyék-táji fájdalom, álmatlanság, arcfájdalom, csökkent terhelhetőség, állóképesség, derékfájás, éjszakai izzadás, emlő fájdalom, étvágytalanság, fáradtság, fejfájás, fogfájás, fogyás, fokozott étvágy, fokozott szomjúságérzés, fül fájdalom, ...

A gyakorlatban elterjedt, de bírálható orvosi javaslatra jelentős mértékben kerülnek felhasználásra analgetikumként is (elsősorban fogfájások, a menstruációs ciklussal kapcsolatos panaszok stb.).

Nagy a különbség a fogfájás, fejfájás, hasfájás, az izom- vagy ízületi fájdalom között. A fájdalom különbözik aszerint is, hogy milyen érzést vált ki. Lehet szúró, hasogató, görcsös, lüktető, szorító és még ezer más. Vannak egyszeri és visszatérő fájdalmak.

-Fájdalomcsillapító - fejfájás, fogfájás, napszúrás, rovarcsípés esetén.
-Fertőtlenítő hatású kenőcs - bőrfertőzés esetén.
-Görcsoldó - gyomorrontás, hasmenés esetén.
-Gyulladáscsökkentő kenőcs (vényköteles) - napégés, medúzacsípés esetén.

A hazai gyakorlat szerint csak akkor fordulunk orvoshoz, amikor már valami komoly problémánk, például tartós és elviselhetetlen fogfájásunk van.

Mindennapi hűlésnél vagy akár fogfájásnál az ember küzd állapota ellen, sokszor úgy viselkedik, mintha semmi baj nem volna. Túl az önuralmon, panaszát igyekszik nem létezőnek tekinteni: ("… semmi az egész").

fogfájást (N.mandibularis), a fogorvos nem talált semmit. Minden esetben az lett a vége, hogy a herpes a megfelel? helyen kijött a felszínre és ekkor megsz?ntek a panaszok.

Tapintsuk meg a gyermek arcát, állkapcsa és füle környékét, hogy lássuk, nem orrmelléküreg-gyulladás, fogtályog, fogfájás vagy fülfájás okozza-e a bajt. Mérjük meg a gyermek hőmérsékletét, mert a fejfájás és láz kanyaró, influenza és más fertőző betegség első tünete is lehet.

Vagy: a fogfájást el lehetne mulasztani főbelövéssel, csak nem éri meg. Kicsit nehezebb ennek a vonalnak a meghúzása, amikor már az a kérdés, hogy a változókor tüneteit enyhítsük-e ösztrogénnel annak tudatában, hogy ez valahány százalék rizikónövekedést fog jelenteni a mellrák kialakulására.

Kodeinnel vagy etilmorfinnal kombinálva súlyos fájdalom esetén is hatékony, ezért fejfájás, fogfájás, menstruációs görcsök, izom- és idegfájdalmak ellen előszeretettel alkalmazták.
Az 50-es években fedezték fel, hogy fenacetin tartalmú fájdalomcsillapítók tartós szedése súlyos vesekárosodást okoz.

ideggyulladás (Trigeminus neuralgia)
fogfájás
orrmelléküreg gyulladás
Ezek szakorvosi ellátást igényelnek és a sportképesség elbírálása is a kezelőorvos véleményén alapul.

A panaszok a kisugárzási iránytól függően igen változatosak lehetnek, esetenként előfordulhat fogfájás, gyomorgörcs és bizarr végtagfájdalmak. Rendszerint fizikai vagy érzelmi megterhelés váltja ki (stabil angina); ekkor pihenéssel vagy nitroglicerin tartalmú gyógyszerekkel enyhíthetők a tünetek.

Az egészséges fogak a jó közérzet alapjai. Nem csupán esztétikai szempontból fontosak, de elkerülhetjük a fogfájást, és friss leheletet is biztosítanak. Karbantartásuk érdekében rendszeresen fogat kell mosnunk. Igen ám, de mivel? A hagyományos fogkrémek részben problémás anyagokat tartalmaznak.

Jelentkezhet étvágytalanság, fogfájás, rendszeres hányinger, szédülés, álmatlanság, ingerlékenység, hirtelen hangulatváltozások, fáradékonyság, alhasi fájdalmak, szélsőséges esetekben anorexia (de ezzel ellentétesen indokolatlan súlygyarapodás is) sőt posztpartum depresszió is.

A fogszuvasodás egyetlen ismert és hatékony kezelése a lukas fog kitisztítása és betömése. A fogfájás ellenszereként adott fájdalomcsillapító nem gyógyítja meg a fogat, csupán a fogorvosi kezelés megkezdéséig a tünetek enyhítésére alkalmazható.

A fülfájás, amennyiben középfülgyulladás vagy hallójárat-gyulladás következménye, igen heves, lüktető jellegű, amely hasonlóan a fogfájáshoz, az esti órákban lefekvés után szinte elviselhetetlenné tud válni. A legfontosabb dolog, hogy a gyermek azonnal kapjon fájdalomcsillapítót.

A Kalmopyrin hatóanyaga az acetilszalicilsav a nem szteroid fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik. Alkalmazható enyhe és középerős fájdalmak: például fejfájás, fogfájás, hátfájás, ízületi fájdalmak és menstruációs fájdalom; továbbá lázas, ...

Ha genetikailag fog- ill. fogágybetegségekre hajlamosak vagyunk, még nagyobb hangsúlyt helyezzünk az alapos szájápolásra és fogorvosi ellenőrzésekre. Különös figyelemmel kísérjük a terhesség, babavárás időszakát. Ezzel a fogfájást is megelőzhető.

A harántcsíkolt izomzat görcsével jár például az epilepszia vagy rángógörcs, a kellemetlen éjszakai lábikragörcs, a fogfájást vagy tetanuszfertőzést kísérő szájzár, de a veszettségben jellegzetesen jelentkező víziszony is, ami a garatizmok reflexes görcse.

főleg a fognyakak érzékenysége és enyhén elkezdtek mozogni a fogaim, ami problémákat okozott az étkezések során, kerülni kezdtem bizonyos ételfajtákat. Ehhez jön még, hogy a szülés után elkezdtek egyre jobban romlani a fogaim, túl vagyok egy fogbélgyulladáson, ami talán a legerősebb fogfájással jár..

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Cukorbetegség, Diabétesz, Allergia, Depresszió?

◄ Fogérzékenység   Foghiány ►
 
RSS Mobile