Kezdőlap (Fogfájás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fogfájás

Betegségek  Fogérzékenység  Foghiány

Fogfájás
A fogfájás két leggyakoribb okozója, a két leggyakoribb szájbetegség, a fogínygyulladás és a fogszuvasodás. A fogszuvasodás során, a fogakra lerakódó lepedék megtámadja a fogzománcot, illetve az alatta húzódó dentint.


FOGFÁJÁS
A szájüregben élő bakté­riumok egy része a cukros vagy keményítőtartalmú élelmiszerek lebontásával olyan savat termel, amely megtámadja a fogzomán­cot, és szuvasodást okoz. A fogfájásnak azonban más okai is lehetnek.

fogfájás
Álmatlanság alvászavar - lelki okai
Minthogy alvás során mindaz a tudat felszínére kerül, ami napközben a tudattalanba leszorult, az elalvás eredendő bizalmat követel tőlünk, valamint azt a képességünket, hogy lecsökkentsük, aktivitásunkat s feladjuk az önkontrollt.

Fogfájás, fogínyproblémák
A fogak, keménységük ellenére, ugyanolyan élő részek, mint a test egyéb részei ...

fogfájás
(odontalgia). Többé-kevésbbé heves fájdalom, a fog vagy vele összefüggő rész megbetegedésének egyik kórtünete. A fogbetegségek legállandóbb kisérője, de nem minden fogbetegségnél és a fogbetegségek nem minden szakában van meg. F.

~ okai
A fájdalom köztudottan szubjektív élmény, nehezen mérhető - ám mindig valamilyen szöveti károsodás valódi vagy lehetséges veszélyére figyelmeztet. A fogfájdalom sem kivétel, mindig valamilyen bajt jelez.
Honnan indul a ~?

~ akupresszúra
6 pont a testeden, ami nyomj erősen, ha rád tör a ~
Gyorssegély akupresszúrával ...

A ~ jellegzetes, kínzó fájdalom, amely legtöbbször a fogszuvasodás szövődményeként alakul ki.
A fogászati problémák, ~ tünetei ...

Gyors segítség ~ra: házi praktikák
Ha valakinek fáj a foga, előbb vagy utóbb mindenképp fogorvoshoz kell fordulnia, mert csak szakember segíthet a probléma megoldásában.

~
Előfordulhat, hogy a fog érzékennyé válik és gyermekünk fájdalomra panaszkodik. Hogyan meséljük el gyermekünknek, hogy miért fáj a fog, hogyan kezeljük a ~t otthon és mikor forduljunk szakemberhez?
tovább ...

1. ~enyhítő olaj
4 ml hordozóolaj (pl. napraforgóolaj)
6 csepp teafaolaj
4 csepp kamillaolaj
2 csepp szegfűszegolaj
2 csepp borsmentaolaj ...

Heveny ~
Lehetőleg ne kísérje a gyereket az egész család, ne csináljunk nagy felhajtást! A legfontosabb, hogy soha ne csapjuk be őt azzal, hogy ?biztos nem fog fájni, csak megnézik a fogadat". A szülő és orvos által jól felkészített, felvilágosított gyerek könnyebben elfogadja a helyzetet.

~
A legtöbb ~t a szuvasodás. Néhány esetben a fájdalmat tályog vagy a korona körüli íny gyulladása (perikoronitisz) hozza létre. Nagyon ritkán a ~ orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz) következménye.

~ szuvasodás,s tályogképződés, a gyökeret határoló fogíny (perikoronitisz) vagy az arcüreg gyulladása (szinuszitisz) következtében jöhet létre.
Fogínygyulladás ...

~ ", Állkapocstörés ", Törött, mozgó és kiesett fogak ", Elmozdult állkapocs ", Fogászati kezelés utáni problémák "
Vissza Főoldalra ...

~ csillapítása benzokain géllel
A Journal of the American Dental Association oldalain bemutatott klinikai vizsgálat szerint a benzokain nevű fájdalomcsillapító gél 10 és 20 százalékos koncentrációja is hatékony a fogfájós esetek kezelésében.
Tovább... » ...

~. odont- + G. algos, fájdalom
odontalgiás
Jelző, a ~ra vagy jellemzőjére vonatkozik..

~ esetén 3-5 percig kell erős nyomást gyakorolni körömmel a megfelelő fogterület vetületére; a lábujjak két oldala, a lábhát és a talp zónái.
Nyelvfájdalmaknál, nyelvégésnél segít a nagylábujjak belső részének, a nagylábujj alapízület és a lábujjközök erőteljes maszszázsa.

A ~ mindig a legrosszabbkor jön, de egyik fájdalom sem könnyíti meg az életünket. A ~t okozhatja rossz , szuvas fog, a gyökerek gyulladása, gennyesedése és mielőbbi orvosi ellátást igényel.

Ne a ~ vezessen el a fogorvoshoz..
5 leggyakoribb tévhit a fogápolasról / Trident Esztétikai és Családi Fogászat
Napjaink slágere a fogfehérítés ...

hólyagok ~ pszichológiai zavar tüdőtágulás kézmosás szív és érrendszeri betegségek dehidratáció lassú vezetés zöldhályog penészedés-gátló hörgők figyelem légkondi ízületi rendellenesség méh kiabálás magas vérnyomás rendszeres mozgás bőrtünetek H1N1 légút eardoc ünnep kullancs agykárosodás ...

Egyszerű gyógyír ~ra
Nem is gondolnánk, de a megoldás arra a tompa ~ra, ami általában este vagy éjjel erősödik, kint található a konyhában.
Mit lát a fogorvos a szánkban?

- ~ban, szülés utáni és posztoperativ fájdalomban
- rákos folyamatokban (csont metasztázis)
- krónikus gyulladásos eredetű fájdalmak enyhítésére
- un. 'algiás' fájdalmak enyhítésére: izom, ér, izület, mialgia,
kefalgia, vasalgia, stb
Traumás fájdalmak enyhítésére nem elég hatékonyak: ...

a hát, karok, lábak, has fájdalma, merevsége, ágyék-táji fájdalom, álmatlanság, arcfájdalom, csökkent terhelhetőség, állóképesség, derékfájás, éjszakai izzadás, emlő fájdalom, étvágytalanság, fáradtság, fejfájás, ~, fogyás, fokozott étvágy, fokozott szomjúságérzés, fül fájdalom, ...

A gyakorlatban elterjedt, de bírálható orvosi javaslatra jelentős mértékben kerülnek felhasználásra analgetikumként is (elsősorban ~ok, a menstruációs ciklussal kapcsolatos panaszok stb.).

Nagy a különbség a ~, fejfájás, hasfájás, az izom- vagy ízületi fájdalom között. A fájdalom különbözik aszerint is, hogy milyen érzést vált ki. Lehet szúró, hasogató, görcsös, lüktető, szorító és még ezer más. Vannak egyszeri és visszatérő fájdalmak.

-Fájdalomcsillapító - fejfájás, ~, napszúrás, rovarcsípés esetén.
-Fertőtlenítő hatású kenőcs - bőrfertőzés esetén.
-Görcsoldó - gyomorrontás, hasmenés esetén.
-Gyulladáscsökkentő kenőcs (vényköteles) - napégés, medúzacsípés esetén.

A hazai gyakorlat szerint csak akkor fordulunk orvoshoz, amikor már valami komoly problémánk, például tartós és elviselhetetlen ~unk van.

~t (N.mandibularis), a fogorvos nem talált semmit. Minden esetben az lett a vége, hogy a herpes a megfelel? helyen kijött a felszínre és ekkor megsz?ntek a panaszok.

Tapintsuk meg a gyermek arcát, állkapcsa és füle környékét, hogy lássuk, nem orrmelléküreg-gyulladás, fogtályog, ~ vagy fülfájás okozza-e a bajt. Mérjük meg a gyermek hőmérsékletét, mert a fejfájás és láz kanyaró, influenza és más fertőző betegség első tünete is lehet.

Vagy: a ~t el lehetne mulasztani főbelövéssel, csak nem éri meg. Kicsit nehezebb ennek a vonalnak a meghúzása, amikor már az a kérdés, hogy a változókor tüneteit enyhítsük-e ösztrogénnel annak tudatában, hogy ez valahány százalék rizikónövekedést fog jelenteni a mellrák kialakulására.

Kodeinnel vagy etilmorfinnal kombinálva súlyos fájdalom esetén is hatékony, ezért fejfájás, ~, menstruációs görcsök, izom- és idegfájdalmak ellen előszeretettel alkalmazták.
Az 50-es években fedezték fel, hogy fenacetin tartalmú fájdalomcsillapítók tartós szedése súlyos vesekárosodást okoz.

ideggyulladás (Trigeminus neuralgia)
~
orrmelléküreg gyulladás
Ezek szakorvosi ellátást igényelnek és a sportképesség elbírálása is a kezelőorvos véleményén alapul.

A panaszok a kisugárzási iránytól függően igen változatosak lehetnek, esetenként előfordulhat ~, gyomorgörcs és bizarr végtagfájdalmak. Rendszerint fizikai vagy érzelmi megterhelés váltja ki (stabil angina); ekkor pihenéssel vagy nitroglicerin tartalmú gyógyszerekkel enyhíthetők a tünetek.

Az egészséges fogak a jó közérzet alapjai. Nem csupán esztétikai szempontból fontosak, de elkerülhetjük a ~t, és friss leheletet is biztosítanak. Karbantartásuk érdekében rendszeresen fogat kell mosnunk. Igen ám, de mivel? A hagyományos fogkrémek részben problémás anyagokat tartalmaznak.

Jelentkezhet étvágytalanság, ~, rendszeres hányinger, szédülés, álmatlanság, ingerlékenység, hirtelen hangulatváltozások, fáradékonyság, alhasi fájdalmak, szélsőséges esetekben anorexia (de ezzel ellentétesen indokolatlan súlygyarapodás is) sőt posztpartum depresszió is.

A fogszuvasodás egyetlen ismert és hatékony kezelése a lukas fog kitisztítása és betömése. A ~ ellenszereként adott fájdalomcsillapító nem gyógyítja meg a fogat, csupán a fogorvosi kezelés megkezdéséig a tünetek enyhítésére alkalmazható.

A fülfájás, amennyiben középfülgyulladás vagy hallójárat-gyulladás következménye, igen heves, lüktető jellegű, amely hasonlóan a ~hoz, az esti órákban lefekvés után szinte elviselhetetlenné tud válni. A legfontosabb dolog, hogy a gyermek azonnal kapjon fájdalomcsillapítót.

A Kalmopyrin hatóanyaga az acetilszalicilsav a nem szteroid fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik. Alkalmazható enyhe és középerős fájdalmak: például fejfájás, ~, hátfájás, ízületi fájdalmak és menstruációs fájdalom; továbbá lázas, ...

Ha genetikailag fog- ill. fogágybetegségekre hajlamosak vagyunk, még nagyobb hangsúlyt helyezzünk az alapos szájápolásra és fogorvosi ellenőrzésekre. Különös figyelemmel kísérjük a terhesség, babavárás időszakát. Ezzel a ~t is megelőzhető.

A harántcsíkolt izomzat görcsével jár például az epilepszia vagy rángógörcs, a kellemetlen éjszakai lábikragörcs, a ~t vagy tetanuszfertőzést kísérő szájzár, de a veszettségben jellegzetesen jelentkező víziszony is, ami a garatizmok reflexes görcse.

főleg a fognyakak érzékenysége és enyhén elkezdtek mozogni a fogaim, ami problémákat okozott az étkezések során, kerülni kezdtem bizonyos ételfajtákat. Ehhez jön még, hogy a szülés után elkezdtek egyre jobban romlani a fogaim, túl vagyok egy fogbélgyulladáson, ami talán a legerősebb ~sal jár..

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Cukorbetegség, Diabétesz, Allergia, Depresszió?

◄ Fogérzékenység   Foghiány ►
 
RSS Mobile