Kezdőlap (Fogcsikorgatás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fogcsikorgatás

Betegségek  Fogbetegség  Fogérzékenység

Fogcsikorgatás
Kapcsolódó cikkek:
A szorongásos betegségek fogcsikorgatáshoz vezetnek ...


A fogcsikorgatás veszélyei

A fogcsikorgatás migrénhez vezethet? Az éjszakai fogcsikorgatás rendkívül sok embert érint, bár sokan nem is tudnak róla.

A fogcsikorgatásról
Általában alig várjuk a nyugodt pihenés óráit a napi lótás-futás után, fáradtan fekszünk le este. Azt gondolhatnánk, elég kimerültek vagyunk ahhoz, hogy az elnyújtózás után nem sokkal mély álomba merüljünk. Vagy mégsem?

Az éjszakai fogcsikorgatás 4 súlyos következménye
Az állandó fogcsikorgatás ártalmatlan tevékenységnek tűnik, pedig súlyos következményei lehetnek.
Forrás: OrvostKeresek.hu ...

Az erős fogsorzárás és a fogcsikorgatás (bruxizmus)
Nagyon gyakran előfordul ez a típusú alvászavar, nemtől függetlenül, legyen szó akár gyermek-, akár felnőtt korúakról.

~ - bruxismus, teeth clenching, teeth grinding, bruxism
fogcsíra - developing tooth
fogékonyság - szuszceptibilitás, susceptibility ...

~ teszt
Ön is éjszakai fogcsikorgató? Szervezetünk a napi feszültséget gyakran éjszaka dolgozza fel, és ez gyakran ~ formájában nyilvánul meg. Ilyenkor nem csak a fogak károsodnak. Önt is érinti a probléma? Töltse ki tesztünket! ...

~: fájdalom és fogkopás
A mindennapi problémák vagy a munkahelyi gondok által okozott stressz hatására az emberek hajlamosabbak fogukat csikorgatni éjszakánként.

A ~
Bár a ~t a stressz is kiválthatja, a jelenség önmagában is sok kellemetlenséget okozhat. Kezelés nélkül a fogak elkopásához,...
Mit tegyünk ételmérgezés esetén?

~. Egy vagy több fognak a harapás során a normális élettani viszonyokat meghaladó igénybevétele.
kiegyensúlyozott occlusio
A fogak egyidejű kontaktusa a jobb, a bal, az elülső és a hátsó occlusios területeken normál viszonyok között.

ÉJSZAKAI FOGCSIKORGATÁS ESETÉN
Űzzük el a nyomasztó, felkavaró gondolatokat, és kerül­jük az ilyen filmet is a lefekvés előtti időszakban. Valószínűleg észre sem vesszük, mennyit ártunk azzal, ha elalvás előtt intéz­zük a pénzügyeinket, vagy megnézünk egy akciófilmet.

~ - Általában valamely fogsorzáródási rendellenességgel, illetve stresszel, szorongással, különböző személyiségvonásokkal (pl. túlzott önkontroll), illetve ezek kombinációival áll kapcsolatban az éjszakai ~.

SZÜNTESSÜK MEG AZ ÉJSZAKAI FOGCSIKORGATÁST
A HOLDKÓROSSÁG
VÁLTOZÓ ALVÁSIGÉNY
A CSALÁDON BELÜLI NEMI ERŐSZAK
KISBABÁK-KISGYERMEKEK-TEJFOGAK
DE JÓL MEGY NEKEM
AZ ELKÉNYEZTETÉSRŐL
ÉJSZAKAI FELRIADÁS-PAVOR NOCTURNUS-
MANIKÜRPARTI ELKÉNYEZTETETT ÖTÉVESEKNEK
A DICSÉRET IS ÁRTHAT A GYEREKNEK ...

Gyakran fordul elő az éjszakai ~, és a túlzott és tartós idegi-lelki feszültség miatt megjelenő fogsor összeszorítás, melynek következménye lehet a fogak meglazulása.
A száj, és benne a fogak, a nyálkahártyák, mint odonton egység, az emésztőrendszer kiindulási pontja.

Akopott vagy laza fogaka ~ tünetei lehetnek, aminek jellemzője a fogak gyakori összeszorítása és -dörzsölése. A betegek a fogukat többnyire alvás közben csikorgatják, ezért nincsenek ennek tudatában, de előfordulhat, hogy nappal is.

A bruxizmus a fogak erőteljes, éjszakai összepréselése, öntudatlan, erős harapás, hétköznapi szóval ~. A magyar szó nagyon is jól írja le a jelenséget, ugyanis valóban lehet olyan erős a harapás, hogy ahogy a fogak elmozdulnak egymáson, erőteljes, csikorgó, nyekergő hangot adnak ki.

Pedig az alsó és felső fogsor illeszkedési zavarai - amit okozhat egy új fogpótlás, egy túl magas tömés vagy fel nem ismert éjszakai ~ - kibillentik testünk statikai egyensúlyát. Amikor a test nem képes mindezt kiegyenlíteni, tünetek jelentkeznek.

Nyugtalan láb szindrómában hatékonyak az antidepresszívumok. Narkolepsziában a nappali alvásrohamok kivédésére pszichostimulánsokat szoktak adni. Az éjszakai ~t esetenként mérséklik a szorongásoldó hatással rendelkező gyógyszerek (anxiolitikumok és antidepresszívumok).

Az állkapcsok környékén kialakuló izomfájdalom, izomfeszülés rendszerint az izmok tűrőképességén túli használata miatt alakul ki; ilyen a lélektani stresszre visszavezethető ~ (bruxizmus). A legtöbb ember a függőlegesen tartott mutató-, középső-, vagy gyűrűsujjának hegyét kö...
tovább ...

A nem kielégítő fogápolás mellett ínygyulladásra, fogágybetegségekre hajlamosító tényezők is léteznek: fogkő, ételbeékelődés, hibás pótlások, vegyi ártalmak, fertőzések, foghiányok, ~, továbbá súlyosbíthatják anyagcsere-betegségek, cukorbetegség(!) és vitaminhiány, ...

Az örökletes tényezők között kiemelkedő szerepe van a fogak és rajtuk keresztül az íny egészségtelen terhelésének, ami adódhat ~ból vagy az állkapocs alakjából, a szabályozatlan fogakkal történő vagy nem kielégítő rágásból.

Az örökletes tényezők (szöveti felépítésünk, az állkapocs alakja, fogsor szabályossága) mellett és azzal összefüggésben kiemelkedő szerepe van a fogak és az íny egészségtelen terhelésének. Az anatómiai adottságokon túl ez adódhat az éjszakai ~ból vagy a szabályozatlan fogakkal történő, ...

Reggel, az ébredést követően az éjszaka történtekre nem emlékeznek egyáltalán. Nagyon fontos ilyenkor a sérülésektől megvédeni őket.
A népesség 5-20 százalékánál fordul elő az éjszakai ~, ami általában részleges ébredésekhez vezet.

Érdemes ebből a babát minden esetben kizökkenteni, figyelmét elvonni, nehogy rászokjon. Sajnos tartós, főleg évekig tartó ~ esetén a fogak szinte kopnak, megkisebbednek, mivel belőlük alig észrevehető darabok törnek le, időről időre. Egyéb következményről nem tudok.
Dr. Gömöri Ágnes ...

Tapasztalataim alapján, eredményes, holdkórosság, éjszakai ~ és beszéd, ágybavizelés esetén is.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Infarktus, Daganat, Cukorbetegség, Hasmenés, Daganatos betegség?

◄ Fogbetegség   Fogérzékenység ►
 
RSS Mobile