Kezdőlap (Fogcsikorgatás)

 Betegségek 

  » »
 
   

Fogcsikorgatás

Betegségek  Fogbetegség  Fogérzékenység

A fogcsikorgatás
Olvasva: 391
Bár a fogcsikorgatást a stressz is kiválthatja, a jelenség önmagában is sok kellemetlenséget okozhat.


A fogcsikorgatás veszélyei

A fogcsikorgatás migrénhez vezethet? Az éjszakai fogcsikorgatás rendkívül sok embert érint, bár sokan nem is tudnak róla.

A fogcsikorgatásról
Általában alig várjuk a nyugodt pihenés óráit a napi lótás-futás után, fáradtan fekszünk le este. Azt gondolhatnánk, elég kimerültek vagyunk ahhoz, hogy az elnyújtózás után nem sokkal mély álomba merüljünk. Vagy mégsem?

Az éjszakai fogcsikorgatás rendkívül sok embert érint, bár sokan nem is tudnak róla.

Az erős fogsorzárás és a fogcsikorgatás (bruxizmus)
Nagyon gyakran előfordul ez a típusú alvászavar, nemtől függetlenül, legyen szó akár gyermek-, akár felnőtt korúakról.

fogcsikorgatás - bruxismus, teeth clenching, teeth grinding, bruxism
fogcsíra - developing tooth
fogékonyság - szuszceptibilitás, susceptibility ...

Fogcsikorgatás teszt
Ön is éjszakai fogcsikorgató? Szervezetünk a napi feszültséget gyakran éjszaka dolgozza fel, és ez gyakran fogcsikorgatás formájában nyilvánul meg. Ilyenkor nem csak a fogak károsodnak. Önt is érinti a probléma?

Fogcsikorgatás: fájdalom és fogkopás
A mindennapi problémák vagy a munkahelyi gondok által okozott stressz hatására az emberek hajlamosabbak fogukat csikorgatni éjszakánként.

Fogcsikorgatás. Egy vagy több fognak a harapás során a normális élettani viszonyokat meghaladó igénybevétele.
kiegyensúlyozott occlusio
A fogak egyidejű kontaktusa a jobb, a bal, az elülső és a hátsó occlusios területeken normál viszonyok között.

ÉJSZAKAI FOGCSIKORGATÁS ESETÉN
Űzzük el a nyomasztó, felkavaró gondolatokat, és kerül­jük az ilyen filmet is a lefekvés előtti időszakban.

Fogcsikorgatás - Általában valamely fogsorzáródási rendellenességgel, illetve stresszel, szorongással, különböző személyiségvonásokkal (pl. túlzott önkontroll), illetve ezek kombinációival áll kapcsolatban az éjszakai fogcsikorgatás.

SZÜNTESSÜK MEG AZ ÉJSZAKAI FOGCSIKORGATÁST
A HOLDKÓROSSÁG
VÁLTOZÓ ALVÁSIGÉNY
A CSALÁDON BELÜLI NEMI ERŐSZAK
KISBABÁK-KISGYERMEKEK-TEJFOGAK
DE JÓL MEGY NEKEM
AZ ELKÉNYEZTETÉSRŐL
ÉJSZAKAI FELRIADÁS-PAVOR NOCTURNUS- ...

Az alvászavaroknak rengeteg típusa létezik: inszomnia (álmatlanság), bruxizmus (alvás közbeni fogcsikorgatás, rágási reflex), késleltetett alvási fáziszavar (a biológiai óra és alvásritmus "felborulása"), ...

Gyakran fordul elő az éjszakai fogcsikorgatás, és a túlzott és tartós idegi-lelki feszültség miatt megjelenő fogsor összeszorítás, melynek következménye lehet a fogak meglazulása.

Akopott vagy laza fogaka fogcsikorgatás tünetei lehetnek, aminek jellemzője a fogak gyakori összeszorítása és -dörzsölése. A betegek a fogukat többnyire alvás közben csikorgatják, ezért nincsenek ennek tudatában, de előfordulhat, hogy nappal is.

A bruxizmus a fogak erőteljes, éjszakai összepréselése, öntudatlan, erős harapás, hétköznapi szóval fogcsikorgatás.

Itt a fogakra jutó - a fiziológiásnál nagyobb - erőkre kell gondolni, ilyen az éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatás (a lakosság legalább 60 százalékánál valamilyen mértékben jelen van) vagy rossz szokás, mint a köröm- vagy ceruzarágás, ...

Pedig az alsó és felső fogsor illeszkedési zavarai - amit okozhat egy új fogpótlás, egy túl magas tömés vagy fel nem ismert éjszakai fogcsikorgatás - kibillentik testünk statikai egyensúlyát.

Narkolepsziában a nappali alvásrohamok kivédésére pszichostimulánsokat szoktak adni. Az éjszakai fogcsikorgatást esetenként mérséklik a szorongásoldó hatással rendelkező gyógyszerek (anxiolitikumok és antidepresszívumok).

A nem kielégítő fogápolás mellett ínygyulladásra, fogágybetegségekre hajlamosító tényezők is léteznek: fogkő, ételbeékelődés, hibás pótlások, vegyi ártalmak, fertőzések, foghiányok, fogcsikorgatás, továbbá súlyosbíthatják anyagcsere-betegségek, ...

Az állkapcsok környékén kialakuló izomfájdalom, izomfeszülés rendszerint az izmok tűrőképességén túli használata miatt alakul ki; ilyen a lélektani stresszre visszavezethető fogcsikorgatás (bruxizmus).

Az örökletes tényezők között kiemelkedő szerepe van a fogak és rajtuk keresztül az íny egészségtelen terhelésének, ami adódhat fogcsikorgatásból vagy az állkapocs alakjából, a szabályozatlan fogakkal történő vagy nem kielégítő rágásból.

tényezők (szöveti felépítésünk, az állkapocs alakja, fogsor szabályossága) mellett és azzal összefüggésben kiemelkedő szerepe van a fogak és az íny egészségtelen terhelésének. Az anatómiai adottságokon túl ez adódhat az éjszakai fogcsikorgatásból ...

Reggel, az ébredést követően az éjszaka történtekre nem emlékeznek egyáltalán. Nagyon fontos ilyenkor a sérülésektől megvédeni őket.
A népesség 5-20 százalékánál fordul elő az éjszakai fogcsikorgatás, ami általában részleges ébredésekhez vezet.

Sajnos tartós, főleg évekig tartó fogcsikorgatás esetén a fogak szinte kopnak, megkisebbednek, mivel belőlük alig észrevehető darabok törnek le, időről időre. Egyéb következményről nem tudok.
Dr. Gömöri Ágnes ...

Tapasztalataim alapján, eredményes, holdkórosság, éjszakai fogcsikorgatás és beszéd, ágybavizelés esetén is.

Lásd még: Lásd még: Infarktus, Daganat, Cukorbetegség, Hasmenés, Daganatos betegség

Betegségek  Fogbetegség  Fogérzékenység

 
RSS Mobile