Kezdőlap (Fogbélgyulladás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fogbélgyulladás

Betegségek  Fogászati panasz  Fogbetegség

Fogbélgyulladás
Ha az előzőekben leírt szerkezetű pulpa, vagyis fogbél gyulladásba kerül, speciális helyzeténél fogva heves fájdalmakhoz vezethet.


fogbélgyulladás - endodontitis, pulpitis, pulpitis
fogcsikorgatás - bruxismus, teeth clenching, teeth grinding, bruxism
fogcsíra - developing tooth ...

Fogbélgyulladás
A fogbélgyulladás (pulpitisz) a fogbél (pulpa), a fog legbelső, idegeket és ereket tartalmazó részének fájdalmas gyulladása.

A fogbélgyulladás kezdeti fázisa pulpahyperaemia: a fog hidegre/melegre/édesre/sósra érzékeny, de a kiváltó inger megszűnését követően a panasz elmúlik. Ez a folyamat még megfordítható, például fogtömés készítésével.
A következő fázis a fogbélgyulladás (pulpitis).
A fogkő és veszélyei ...

A fogbélgyulladás ráterjedhet a gyökércsúcsi területre. Ekkor a beteg fogát 'kiemelkedettnek" érzi, ráharapásra érzékeny. A fájdalom tompa, az inger (ráharapás, kopogtatás, mozgatás, tapintás) erősségével arányos, és általában folyamatos. Heveny fellángolás esetén duzzanat is észlelhető.

Fogszuvasodás ", ~ ", Gyökércsúcsi tályog ", Beékelődött (impaktált) fogak ", Fogsorzáródási rendellenesség "
115. FEJEZET - Fogágybetegségek
Ínygyulladás ", Fogágy-gyulladás ", Lövészárok betegség ", Ínysorvadás " ...

Kezelés nélkül a fogban keletkező szuvas rész a fogidegig terjedhet, a fog begyullad és fájdalmas lesz. Késői tünet az elhanyagolt szuvas fog érzékenysége a hidegre vagy melegre. A hideg ingerre jelentkező fájdalom már a következményes ~ tünete, ...

meleg ingerekre fájdalomérzettel reagál, de ez a fájdalom az inger megszűnte után azonnal elmúlik. A gyulladt fogbél fokozottan hőérzékeny és az inger megszűnte után is tartó élénk fájdalommal reagál. A ~ későbbi stádiumában elhalt pulpa esetén a hőinger nem vált ki fogbél eredetű ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bélgyulladás, Fogszuvasodás, Szuvasodás, Fogfájás, Diabétesz?

◄ Fogászati panasz   Fogbetegség ►
 
RSS Mobile