Kezdőlap (Fogbélgyulladás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fogbélgyulladás

Betegségek  Fogászati panasz  Fogbetegség

Fogbélgyulladás
Ha az előzőekben leírt szerkezetű pulpa, vagyis fogbél gyulladásba kerül, speciális helyzeténél fogva heves fájdalmakhoz vezethet.


fogbélgyulladás - endodontitis, pulpitis, pulpitis
fogcsikorgatás - bruxismus, teeth clenching, teeth grinding, bruxism
fogcsíra - developing tooth ...

Fogbélgyulladás
A fogbélgyulladás (pulpitisz) a fogbél (pulpa), a fog legbelső, idegeket és ereket tartalmazó részének fájdalmas gyulladása.

A fogbélgyulladás kezdeti fázisa pulpahyperaemia: a fog hidegre/melegre/édesre/sósra érzékeny, de a kiváltó inger megszűnését követően a panasz elmúlik. Ez a folyamat még megfordítható, például fogtömés készítésével.
A következő fázis a fogbélgyulladás (pulpitis).
A fogkő és veszélyei ...

A fogbélgyulladás ráterjedhet a gyökércsúcsi területre. Ekkor a beteg fogát 'kiemelkedettnek" érzi, ráharapásra érzékeny. A fájdalom tompa, az inger (ráharapás, kopogtatás, mozgatás, tapintás) erősségével arányos, és általában folyamatos. Heveny fellángolás esetén duzzanat is észlelhető.

Fogszuvasodás ", Fogbélgyulladás ", Gyökércsúcsi tályog ", Beékelődött (impaktált) fogak ", Fogsorzáródási rendellenesség "
115. FEJEZET - Fogágybetegségek
Ínygyulladás ", Fogágy-gyulladás ", Lövészárok betegség ", Ínysorvadás " ...

Ha a szuvasodást nem kezeltetjük, vagy a tömés mellett/alatt újabb szuvasodás keletkezik (ezért kell tömött fogainkat is ellenőriztetnünk), a kialakuló fogbélgyulladás vagy -elhalás pulpa-, illetve gyökérkezelést tesz szükségessé.

Kezelés nélkül a fogban keletkező szuvas rész a fogidegig terjedhet, a fog begyullad és fájdalmas lesz. Késői tünet az elhanyagolt szuvas fog érzékenysége a hidegre vagy melegre. A hideg ingerre jelentkező fájdalom már a következményes fogbélgyulladás tünete, ...

meleg ingerekre fájdalomérzettel reagál, de ez a fájdalom az inger megszűnte után azonnal elmúlik. A gyulladt fogbél fokozottan hőérzékeny és az inger megszűnte után is tartó élénk fájdalommal reagál. A fogbélgyulladás későbbi stádiumában elhalt pulpa esetén a hőinger nem vált ki fogbél eredetű ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bélgyulladás, Fogszuvasodás, Szuvasodás, Fogfájás, Diabétesz?

◄ Fogászati panasz   Fogbetegség ►
 
RSS Mobile