Kezdőlap (Fogbélgyulladás)

 Betegségek 

  » »
 
   

Fogbélgyulladás

Betegségek  Fogászati panasz  Fogbetegség

Fogbélgyulladás
Ha az előzőekben leírt szerkezetű pulpa, vagyis fogbél gyulladásba kerül, speciális helyzeténél fogva heves fájdalmakhoz vezethet.


fogbélgyulladás - endodontitis, pulpitis, pulpitis
fogcsikorgatás - bruxismus, teeth clenching, teeth grinding, bruxism
fogcsíra - developing tooth ...

Fogbélgyulladás
A fogbélgyulladás (pulpitisz) a fogbél (pulpa), a fog legbelső, idegeket és ereket tartalmazó részének fájdalmas gyulladása.

A fogbélgyulladás ráterjedhet a gyökércsúcsi területre. Ekkor a beteg fogát 'kiemelkedettnek" érzi, ráharapásra érzékeny. A fájdalom tompa, az inger (ráharapás, kopogtatás, mozgatás, tapintás) erősségével arányos, és általában folyamatos.

A fogbélgyulladás kezdeti fázisa a fog hidegre/melegre/édesre/sósra érzékennyé válik, de a kiváltó inger megszűnését követően a panasz elmúlik. Ez a folyamat még megfordítható, például fogtömés készítésével.

Fogszuvasodás ", Fogbélgyulladás ", Gyökércsúcsi tályog ", Beékelődött (impaktált) fogak ", Fogsorzáródási rendellenesség "
115. FEJEZET - Fogágybetegségek
Ínygyulladás ", Fogágy-gyulladás ", Lövészárok betegség ", Ínysorvadás " ...

Ha a szuvasodást nem kezeltetjük, vagy a tömés mellett/alatt újabb szuvasodás keletkezik (ezért kell tömött fogainkat is ellenőriztetnünk), a kialakuló fogbélgyulladás vagy -elhalás pulpa-, illetve gyökérkezelést tesz szükségessé.

Késői tünet az elhanyagolt szuvas fog érzékenysége a hidegre vagy melegre. A hideg ingerre jelentkező fájdalom már a következményes fogbélgyulladás tünete, a meleg ingerre jelentkező fájdalom pedig már az elhalt fog sajátja.

A gyulladt fogbél fokozottan hőérzékeny és az inger megszűnte után is tartó élénk fájdalommal reagál. A fogbélgyulladás későbbi stádiumában elhalt pulpa esetén a hőinger nem vált ki fogbél eredetű fájdalmat.

Lásd még: Lásd még: Bélgyulladás, Fogszuvasodás, Szuvasodás, Fogfájás, Diabétesz

Betegségek  Fogászati panasz  Fogbetegség

 
RSS Mobile