Kezdőlap (Fizioterápia)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fizioterápia

Betegségek  Fizikai függőség  Flatter

Fizioterápia
A természeti erőforrásokat felhasználó gyógyító módszer.


Fizioterápia
A fizioterápia a természeti energiákat használja fel gyógyításra (nem tévesztendő össze a fizikoterápiával, amin a köznyelv a villanykezeléseket érti)....
Amputálás utáni fantomfájdalmak ...

FIZIOTERÁPIA (lényege, módszerei, s résztvevői)
Papadimitropuloszné Duhaj Piroska - fiz.assz., eü.-i szakoktató 2005. 08. 09.

Fizioterápia a fájdalom csillapítására
A fizioterápia különböző típusai a fájdalom csillapítására, keringésjavításra, az izmok erősítésére, a kontraktúrák (izmok kötőszövetes átalakulása) oldására szolgál.

Fizioterápia
Szükség lehet fizioterápiára az izmok görcsének és a gyulladásnak a csökkentésére. Ehez még szükség lehet rehabilitációra, hogy megelőzhetők legyenek a jövőbeni hasonló esetek. A rehabilitáció elsősorban a hát rugalmasságára és érősítésére irányul.

~
Kezelési lehetőségei közül igen fontos a ~, amely segít a fájdalom, a merevség leküzdésében, javítja az ízület mozgékonyságát és az izomerőt. Az ízületi kopás heveny szakában fontos feladat az ízület nyugalomba helyezése, tehermentesítése, fájdalomcsillapítás, jégpakolás.

A ~ a betegen külsőleg (tehát nem invazívaz az orvosi eljárás, melynek során a testbe vágás vagy szúrás által behatolunk módon) alkalmazott terápiás beavatkozásokat jelent.

A ~ is a rehabilitáció egyik pillére. A fájdalomcsillapítás alternatív módszerei (akupunktúra, transcutan elektromos ingerlés) is hasznosak lehetnek. A gyógyszeres kezelés és a műtéti korrekció is a betegségek fontos kezelési módjává vált.

Mi a ~ jelentősége a rheumatoid arthritisben?
A gyulladásos folyamat fizioterápiával nem befolyásolható, de az ilyen kezelések segítenek megőrizni az ízületek mozgástartományát, javítják a közérzetet, csökkentik a fájdalmat.

~ világnap
Szeptember 8. a ~ világnapja annak emlékére, hogy 1951. szeptember 8-án alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége. A világnapot 15 éve, 1995-ben tartották meg először, Magyarországon 1998-ban rendezik meg.
Tovább... » ...

~: A fájdalomcsillapító, az izmok vérkeringését javító elektromos kezelések fontos kiegészítői a gyógyszereknek. Legfontosabb azonban a naponta, rendszeresen végzett speciális gyógytorna.
Minősítéseink:
Kiemelt ügyfeleink: ...

~ és rehabilitáció
csillapítja a fájdalmat, csökkenti az izomgörcsöket
javítja a szövetek vérellátását, anyagcseréjét, salakeltávolítási mechanizmusait ...

~ (torna, masszázs, elektroterápia, fürdő) csak a heveny tünetek megszűnte után jöhet szóba.

A ~ a természetes eszközök, módszerek gyógyászati alkalmazása.[1] ...

- ~, gyógytorna a fájdalom és merevség mérséklésére, az ízületi mozgás javítására, az izomerő növelésére.
- Hőpalack- ill. jégtömlő kezelést javasol.

A korai ~ szerepe rendkívül fontos az izommerevség megelőzésében. Ez a jelenség a lebénult végtagokban fordul elő, ahol a nem használt izmok és inak megmerevednek, megrövidülnek, és kóros helyzetben rögzülnek.

Szóba jöhet ~ (UH, iontoforézis, galvánkezelés), súlyos esetben pedig a testrész gipszelése. Ha az említett hagyományos módszerek nem segítenek, akkor csak a műtét hozhat megoldást.

Gyógytorna, ~:
A fellángolások idején pihentetés, sínezés szükséges, de a kezelés különböző szakaszai eltérő intenzitású és típusú fizioterápiát igényelnek. Alapvető szabály, hogy a gyulladásos szakban az ízület tornáztatása tilos.

~:
A JDM gyakori fizikális tünete az izomgyengeség és az ízületi merevség, amelyek a mozgásképesség és az erőnlét csökkenését eredményezhetik. Ezek a hátrányos képességek rendszeres fizioterápiás tevékenységgel javíthatók.

Fizikoterápia és ~
Különböző, konzervatív módszereket felhasználó gyógymódok. Mellékhatásuk, kockázatuk többségükben minimális, így az első körben választandó kezelések közé tartoznak.

A legtöbb esetben a ~ és a testmozgás a panaszokat javítja. Anatómiai eltérés vagy az artéria elzáródása esetén sebészeti megoldásra lehet szükség.

A kezelés főként a gyógyszeres kezelés és a ~/rehabilitációs technikák kombinálásán alapul, amelyekkel megőrizhető az ízületek funkciója és hozzájárulnak a deformitások megelőzéséhez.
1) Nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAIDs). Tüneti gyulladáscsökkentő és lázcsillapító szerek.

Erre az eredményre jutottak Robert Boyle és kollégái, a tacomai Puget Sound Egyetem ~ Tanszéken, egy 56 érintetten elvégzett tanulmány során. Egy standardizált vizsgálat alapján gyűjtöttek a kutatók adatokat a páciensek fájdalmának és hétköznapi korlátozottságának megítélésére.

Hatásos lehet a ~, nagyon fontos a gyógytorna, rendelkezésre állnak fájdalomcsillapító elektromos kezelések is. Ezek olyan eljárások, amelyekkel az ízületek mozgáshatárainak megtartását és az izomerő megőrzését segíthetjük.

A ~ hozzá tartozik az artrózis kezeléséhez. Nagyon fontos, hogy akinek fájdalmai vannak, ne süppedjen bele a karosszékbe! ...

alkohológia, allergológia és klinikai immunológia, anaesthesiológia és intenzív terápia, belgyógyászati szakrendelés, bőr- és nemibetegellátás, csecsemő- és gyermekgyógyászat, diabetológia, ~, fogszabályozás, fül-orr-gégészet, gastroenterológia, gyermek és ifj.

főiskolai docens, a Semmelweis Egyetem ETK ~i Tanszék vezetője a harmonikus női egészség kialakítását, megtartását emelte ki elsősorban.

hu, ~ lap.hu, Fájdalomcsillapító lap.hu, Fejfájás lap.hu, Gasztroenterológia lap.hu, Gyermeklélektan lap.hu, Hiperaktív lap.hu, Hátfájás lap.hu, Intim lap.hu, Izom lap.hu, Izzadás lap.hu, Kopaszodás lap.hu, Klimax lap.hu, Magasvérnyomás lap.hu, Mérés lap.hu, Prevenció lap.

A rákbetegeknek az erőnlétén, úgy a fizikai, mint a mentális állapotán javíthat a gyógytorna, illetve a komplett ~, de csak akkor, ha az személyre szabottan, az orvossal egyeztetve történik, mert ami hathat, az árthat is.

A ~ fegyvertárába tartozik az elektrostimuláció, amely a hüvelybe vagy a végbélbe elhelyezett kúpokba szerelt elektródákkal történik. A gerincvelői hólyaggátló reflexek aktiválására használják őket. A kezelés naponta kétszer 20 percben zajlik, és 2-4 héten át érdemes alkalmazni.

Az ortopéd sebészen keresztül válik elérhetővé a megfelelő osteoporosis torna (kazettán ill. beutalón keresztül), gyógytorna ~, valamint vérvételt és vizeletmintavételt követően amennyiben szükséges antiOP gyógyszerek szedése is lehetséges.

Hatékony az azonnal megkezdett ~. Jegelésel, ultrahangkezeléssel és manuálterápiával a diszkomfort-érzés csökkenthető. Gyógytorna, a nyak mobilitásának helyreállítása érdekében a mozgás és a nyújtó gyakorlatok korai megkezdése, erősítéssel az újrasérülések megelőzése.

A beteg rehabilitációjának alapja a rendszeres és megfelelő gyógytorna és ~. A bénult végtag ízületei merevek, ezáltal az izommunka is akadályozott.

A megfelelő időben és módon alkalmazott ~ jelentősen segíti a beteg mozgásszervi problémáinak javítását, s biztosíthatja a megfelelő életminőség megtartását.
(folytatjuk)
A cikk következő részében a mozgásterápiáról, a fájdalomcsillapítás lehetőségeiről és az önsegítésről olvashatnak.

~, terápiás röntgen besugárzás a gyulladást jól csillapítja. Amennyiben a fentiek nem hoznak érdemi javulást, az érzékeny, gyulladt csonthártya fájdalma injekciós gyulladáscsökkentővel igen eredményesen kezelhető.

Syn ~. (2) Az egészség megőrzésével, a fizikai tehetetlenség megelőzésével, fájdalom, betegség vagy sérülés következményeként nyomorék emberek felkutatásával, rehabilitálásával és fizikális eszközökkel, szemben a gyógyszeres, ...

Ha a szemben érzett fájdalom a koponya vagy a nyak izmaiból ered, ~ jelentheti a segítséget, de a tartós megoldáshoz általában ergonomiai változtatások is szükségesek a munkahelyen.
Forró zuhany alatt az izmok nyújtásával a fájdalom oldódhat, ami diagnosztikus jel.

Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű étrend bevitele. ~ segítségével illetve különböző légzőgyakorlatok alkalmazásával szintén a légúti váladéktól próbálják megszabadítani a beteget. Mindezek mellett a család és a gyermek pszichés támogatása lényeges.

A konzervatív kezelés szinte mindig hatásos, a fizikai aktivitás csökkentése, masszázs, ~, stretching, aktív és passzív gyógytorna gyakorlatok, gyulladáscsökkentő, keringésjavító gyógyszeres kezelés.

Gajdos Gábor
akupunktúra, ~, orvosi rehabilitáció, sebészet, traumatológia
Budapest
» Elérhetőség
» Bemutatkozás, specialitás ...

Ha a gyógyszerek és egyéb lehetőségek, a ~, gyógytorna, masszázs, gyógyfürdő, elektromos és egyéb kezelések, tehát a konzervatív eljárások nem hoznak eredményt, akkor jöhet szóba műtét, amelyet mindenesetben körültekintő kivizsgálás és a beteggel történő egyeztetés előz meg.

A konzervatív kezelés lehetőségei: a diéta, mozgásterápia, ~ és a gyógyszeres kezelés: a szalicilátok közül a kis dózisú Aspirin, és szóba jön a Pentoxifyllin is.
Varikozitás, felületes tromophlebitisz
Poszttrombotikus szndróma ...

Krónikus, vissza-visszatérő nyakfájás esetén az előbb említett gyógymódok mellett gyógytorna, helyi pakolás, ~ (torna, masszázs, súlyfürdő vagy, elektroterápia), habszivacs, nyakgallér viselése javasolt.

A fizikai tréning lassítja a csontvesztést és serkenti a csontképzést. A megfelelő időben és módon alkalmazott ~ nagyban segíti a beteg mozgásszervi problémáinak javítását és biztosíthatja a megfelelő életminőség megtartását.

A betegségből adódó hangulatváltozások kiegyensúlyozására főként antidepresszánsokat használnak.
Az ízületi gyulladások mellett a mozgásképesség megtartására jótékony a megfelelő ~; a gyógytorna, masszázs, fürdők és pakolások.

Maitland manuálterápiás tanfolyam
McKenzie A, B tanfolyam
Perifériás neurogén panaszok kezelése: Neurodinamika
Funkcionális elasztikus taping módszer
Korszerű légzési ~ az intenzív osztályon ...

(rebound) fejfájást okozhat, ha a gyógyszer bevétele késik vagy elmarad.
Tartós eredményt csak a fejfájást fenntartó tényezők felkutatása, és kiküszöbölése, de legalábbis megfelelő kezelése hozhat. Legfontosabb ezért az életmódváltás, a rendszeres mozgás, szükség szerint relaxáció, ~.

Megengedi a nem specifikus kiegészítő kezelési módszerek, például dietétika, ~, pszichoterápia satöbbi használatát - a homeopátia szintén.
Nem rendelnek fix kombinációkat - a homeopátia alapelve a személyes, csak az adott betegre és annak tüneteire jellemző homeopátiás szer megtalálása.

A betegséggel összefüggő valódi társadalmi költségek számításakor azonban figyelembe kell venni a fájdalom és az osteoporosisos törések ellátása, szövődményei, utókezelése költségeit is (diagnosztika, gyógyszerek, kórházi és járóbeteg-ellátás, ~, gyógyfürdő, egészségügyi ellátásra utazás, ...

Szélütés esetén a kórházi kezelést igen gyakran rehabilitációs gondozás követi. Ennek során az elveszített funkciókat gyakorolják gyógytorna, ~ (pl.: masszázs), foglalkoztatási terápia, beszédgyakorlatok és egyensúlytréning keretében.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Rehabilitáció, Gyógytorna, Szindróma, Cukorbetegség?

◄ Fizikai függőség   Flatter ►
 
RSS Mobile