Kezdőlap (Fizioterápia)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Fizioterápia

Betegségek  Fizikai függőség  Flatter

Fizioterápia
A természeti erőforrásokat felhasználó gyógyító módszer.


Fizioterápia
A fizioterápia a természeti energiákat használja fel gyógyításra (nem tévesztendő össze a fizikoterápiával, amin a köznyelv a villanykezeléseket érti)....
Amputálás utáni fantomfájdalmak ...

FIZIOTERÁPIA (lényege, módszerei, s résztvevői)
Papadimitropuloszné Duhaj Piroska - fiz.assz., eü.-i szakoktató 2005. 08. 09.

Fizioterápia a fájdalom csillapítására
A fizioterápia különböző típusai a fájdalom csillapítására, keringésjavításra, az izmok erősítésére, a kontraktúrák (izmok kötőszövetes átalakulása) oldására szolgál.

Fizioterápia
Szükség lehet fizioterápiára az izmok görcsének és a gyulladásnak a csökkentésére. Ehez még szükség lehet rehabilitációra, hogy megelőzhetők legyenek a jövőbeni hasonló esetek. A rehabilitáció elsősorban a hát rugalmasságára és érősítésére irányul.

~
Kezelési lehetőségei közül igen fontos a ~, amely segít a fájdalom, a merevség leküzdésében, javítja az ízület mozgékonyságát és az izomerőt. Az ízületi kopás heveny szakában fontos feladat az ízület nyugalomba helyezése, tehermentesítése, fájdalomcsillapítás, jégpakolás.

~
A szénsav jó értágító, a szénsavas gyógyvizek a bőrben lévő erek kitágítása révén jelentős vérnyomáscsökkentő hatással járnak.

FIZIOTERÁPIA

Fürdők: otthonra széna-, fenyő- és vérbőséget okozó illóolajos (mentol, eukaliptusz, kámfor, rozmaring...) fürdőket ajánlunk. Nagyon jó fájdalom-és gyulladáscsökkentő a holt tengeri sós fürdő is. A gyógyvizek közül a kénes- és az izotópos vizek a leghatásosabbak.

A ~ a betegen külsőleg (tehát nem invazívaz az orvosi eljárás, melynek során a testbe vágás vagy szúrás által behatolunk módon) alkalmazott terápiás beavatkozásokat jelent.

A ~ is a rehabilitáció egyik pillére. A fájdalomcsillapítás alternatív módszerei (akupunktúra, transcutan elektromos ingerlés) is hasznosak lehetnek. A gyógyszeres kezelés és a műtéti korrekció is a betegségek fontos kezelési módjává vált.

Mi a ~ jelentősége a rheumatoid arthritisben?
A gyulladásos folyamat fizioterápiával nem befolyásolható, de az ilyen kezelések segítenek megőrizni az ízületek mozgástartományát, javítják a közérzetet, csökkentik a fájdalmat.

~ világnap
Szeptember 8. a ~ világnapja annak emlékére, hogy 1951. szeptember 8-án alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége. A világnapot 15 éve, 1995-ben tartották meg először, Magyarországon 1998-ban rendezik meg.
Tovább... » ...

~: A fájdalomcsillapító, az izmok vérkeringését javító elektromos kezelések fontos kiegészítői a gyógyszereknek. Legfontosabb azonban a naponta, rendszeresen végzett speciális gyógytorna.
Minősítéseink:
Kiemelt ügyfeleink: ...

~ és rehabilitáció
csillapítja a fájdalmat, csökkenti az izomgörcsöket
javítja a szövetek vérellátását, anyagcseréjét, salakeltávolítási mechanizmusait ...

~ (torna, masszázs, elektroterápia, fürdő) csak a heveny tünetek megszűnte után jöhet szóba.

A ~ a természetes eszközök, módszerek gyógyászati alkalmazása.[1] ...

- ~, gyógytorna a fájdalom és merevség mérséklésére, az ízületi mozgás javítására, az izomerő növelésére.
- Hőpalack- ill. jégtömlő kezelést javasol.

A korai ~ szerepe rendkívül fontos az izommerevség megelőzésében. Ez a jelenség a lebénult végtagokban fordul elő, ahol a nem használt izmok és inak megmerevednek, megrövidülnek, és kóros helyzetben rögzülnek.

Szóba jöhet ~ (UH, iontoforézis, galvánkezelés), súlyos esetben pedig a testrész gipszelése. Ha az említett hagyományos módszerek nem segítenek, akkor csak a műtét hozhat megoldást.

Gyógytorna, ~:
A fellángolások idején pihentetés, sínezés szükséges, de a kezelés különböző szakaszai eltérő intenzitású és típusú fizioterápiát igényelnek. Alapvető szabály, hogy a gyulladásos szakban az ízület tornáztatása tilos.

~:
A JDM gyakori fizikális tünete az izomgyengeség és az ízületi merevség, amelyek a mozgásképesség és az erőnlét csökkenését eredményezhetik. Ezek a hátrányos képességek rendszeres fizioterápiás tevékenységgel javíthatók.

Fizikoterápia és ~
Különböző, konzervatív módszereket felhasználó gyógymódok. Mellékhatásuk, kockázatuk többségükben minimális, így az első körben választandó kezelések közé tartoznak.

A legtöbb esetben a ~ és a testmozgás a panaszokat javítja. Anatómiai eltérés vagy az artéria elzáródása esetén sebészeti megoldásra lehet szükség.

A kezelés főként a gyógyszeres kezelés és a ~/rehabilitációs technikák kombinálásán alapul, amelyekkel megőrizhető az ízületek funkciója és hozzájárulnak a deformitások megelőzéséhez.
1) Nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAIDs). Tüneti gyulladáscsökkentő és lázcsillapító szerek.

Erre az eredményre jutottak Robert Boyle és kollégái, a tacomai Puget Sound Egyetem ~ Tanszéken, egy 56 érintetten elvégzett tanulmány során. Egy standardizált vizsgálat alapján gyűjtöttek a kutatók adatokat a páciensek fájdalmának és hétköznapi korlátozottságának megítélésére.

Hatásos lehet a ~, nagyon fontos a gyógytorna, rendelkezésre állnak fájdalomcsillapító elektromos kezelések is. Ezek olyan eljárások, amelyekkel az ízületek mozgáshatárainak megtartását és az izomerő megőrzését segíthetjük.

alkohológia, allergológia és klinikai immunológia, anaesthesiológia és intenzív terápia, belgyógyászati szakrendelés, bőr- és nemibetegellátás, csecsemő- és gyermekgyógyászat, diabetológia, ~, fogszabályozás, fül-orr-gégészet, gastroenterológia, gyermek és ifj.

főiskolai docens, a Semmelweis Egyetem ETK ~i Tanszék vezetője a harmonikus női egészség kialakítását, megtartását emelte ki elsősorban.

hu, ~ lap.hu, Fájdalomcsillapító lap.hu, Fejfájás lap.hu, Gasztroenterológia lap.hu, Gyermeklélektan lap.hu, Hiperaktív lap.hu, Hátfájás lap.hu, Intim lap.hu, Izom lap.hu, Izzadás lap.hu, Kopaszodás lap.hu, Klimax lap.hu, Magasvérnyomás lap.hu, Mérés lap.hu, Prevenció lap.

A rákbetegeknek az erőnlétén, úgy a fizikai, mint a mentális állapotán javíthat a gyógytorna, illetve a komplett ~, de csak akkor, ha az személyre szabottan, az orvossal egyeztetve történik, mert ami hathat, az árthat is.

A ~ fegyvertárába tartozik az elektrostimuláció, amely a hüvelybe vagy a végbélbe elhelyezett kúpokba szerelt elektródákkal történik. A gerincvelői hólyaggátló reflexek aktiválására használják őket. A kezelés naponta kétszer 20 percben zajlik, és 2-4 héten át érdemes alkalmazni.

Az ortopéd sebészen keresztül válik elérhetővé a megfelelő osteoporosis torna (kazettán ill. beutalón keresztül), gyógytorna ~, valamint vérvételt és vizeletmintavételt követően amennyiben szükséges antiOP gyógyszerek szedése is lehetséges.

Hatékony az azonnal megkezdett ~. Jegelésel, ultrahangkezeléssel és manuálterápiával a diszkomfort-érzés csökkenthető. Gyógytorna, a nyak mobilitásának helyreállítása érdekében a mozgás és a nyújtó gyakorlatok korai megkezdése, erősítéssel az újrasérülések megelőzése.

A beteg rehabilitációjának alapja a rendszeres és megfelelő gyógytorna és ~. A bénult végtag ízületei merevek, ezáltal az izommunka is akadályozott.

A megfelelő időben és módon alkalmazott ~ jelentősen segíti a beteg mozgásszervi problémáinak javítását, s biztosíthatja a megfelelő életminőség megtartását.
(folytatjuk)
A cikk következő részében a mozgásterápiáról, a fájdalomcsillapítás lehetőségeiről és az önsegítésről olvashatnak.

~, terápiás röntgen besugárzás a gyulladást jól csillapítja. Amennyiben a fentiek nem hoznak érdemi javulást, az érzékeny, gyulladt csonthártya fájdalma injekciós gyulladáscsökkentővel igen eredményesen kezelhető.

Syn ~. (2) Az egészség megőrzésével, a fizikai tehetetlenség megelőzésével, fájdalom, betegség vagy sérülés következményeként nyomorék emberek felkutatásával, rehabilitálásával és fizikális eszközökkel, szemben a gyógyszeres, ...

Ha a szemben érzett fájdalom a koponya vagy a nyak izmaiból ered, ~ jelentheti a segítséget, de a tartós megoldáshoz általában ergonomiai változtatások is szükségesek a munkahelyen.
Forró zuhany alatt az izmok nyújtásával a fájdalom oldódhat, ami diagnosztikus jel.

Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű étrend bevitele. ~ segítségével illetve különböző légzőgyakorlatok alkalmazásával szintén a légúti váladéktól próbálják megszabadítani a beteget. Mindezek mellett a család és a gyermek pszichés támogatása lényeges.

Repozíció (helyretétel), utána rögzítés (Gilchrist- vagy Desault-kötés), ~, gyógytorna.
Az első ficam után a recidíva (ismételt ficam) esélye: 20 év alatt 90%, 40 év felett <10%. Ismétlődő ficamok (vállízületi instabilitás) esetén műtéti kezelés.
Sportba való visszatérés ...

Kategória: Betegségek Címkék: beszűkült mozgás, ~, gyógytorna, ízületi kopás, megelőzés, örökletesség, protézisműtét, túlsúly
Minden vélemény számít!
Kattintás ide a válaszadás megszakításához ...

Gajdos Gábor
akupunktúra, ~, orvosi rehabilitáció, sebészet, traumatológia
Budapest
» Elérhetőség
» Bemutatkozás, specialitás ...

Ha a gyógyszerek és egyéb lehetőségek, a ~, gyógytorna, masszázs, gyógyfürdő, elektromos és egyéb kezelések, tehát a konzervatív eljárások nem hoznak eredményt, akkor jöhet szóba műtét, amelyet mindenesetben körültekintő kivizsgálás és a beteggel történő egyeztetés előz meg.

A konzervatív kezelés lehetőségei: a diéta, mozgásterápia, ~ és a gyógyszeres kezelés: a szalicilátok közül a kis dózisú Aspirin, és szóba jön a Pentoxifyllin is.
Varikozitás, felületes tromophlebitisz
Poszttrombotikus szndróma ...

Az akupunktúra is hatásos fájdalomcsillapító módszer, de enyhíthet panaszain a ~, az elektroterápia, a lézerterápia és a gyógyfürdőkúra is.

Krónikus, vissza-visszatérő nyakfájás esetén az előbb említett gyógymódok mellett gyógytorna, helyi pakolás, ~ (torna, masszázs, súlyfürdő vagy, elektroterápia), habszivacs, nyakgallér viselése javasolt.

A fizikai tréning lassítja a csontvesztést és serkenti a csontképzést. A megfelelő időben és módon alkalmazott ~ nagyban segíti a beteg mozgásszervi problémáinak javítását és biztosíthatja a megfelelő életminőség megtartását.

A betegségből adódó hangulatváltozások kiegyensúlyozására főként antidepresszánsokat használnak.
Az ízületi gyulladások mellett a mozgásképesség megtartására jótékony a megfelelő ~; a gyógytorna, masszázs, fürdők és pakolások.

Maitland manuálterápiás tanfolyam
McKenzie A, B tanfolyam
Perifériás neurogén panaszok kezelése: Neurodinamika
Funkcionális elasztikus taping módszer
Korszerű légzési ~ az intenzív osztályon ...

(rebound) fejfájást okozhat, ha a gyógyszer bevétele késik vagy elmarad.
Tartós eredményt csak a fejfájást fenntartó tényezők felkutatása, és kiküszöbölése, de legalábbis megfelelő kezelése hozhat. Legfontosabb ezért az életmódváltás, a rendszeres mozgás, szükség szerint relaxáció, ~.

Megengedi a nem specifikus kiegészítő kezelési módszerek, például dietétika, ~, pszichoterápia satöbbi használatát - a homeopátia szintén.
Nem rendelnek fix kombinációkat - a homeopátia alapelve a személyes, csak az adott betegre és annak tüneteire jellemző homeopátiás szer megtalálása.

A betegséggel összefüggő valódi társadalmi költségek számításakor azonban figyelembe kell venni a fájdalom és az osteoporosisos törések ellátása, szövődményei, utókezelése költségeit is (diagnosztika, gyógyszerek, kórházi és járóbeteg-ellátás, ~, gyógyfürdő, egészségügyi ellátásra utazás, ...

Szélütés esetén a kórházi kezelést igen gyakran rehabilitációs gondozás követi. Ennek során az elveszített funkciókat gyakorolják gyógytorna, ~ (pl.: masszázs), foglalkoztatási terápia, beszédgyakorlatok és egyensúlytréning keretében.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Rehabilitáció, Gyógytorna, Szindróma, Cukorbetegség?

◄ Fizikai függőség   Flatter ►
 
RSS Mobile